Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.06.2013 15:51 - БЪЛГАРСКИТЕ РЕНЕСАНСИ / възраждания/
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 7692 Коментари: 19 Гласове:
9

Последна промяна: 21.06.2013 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последния брой на вестник" Ретро " от 20 06 13 на първа страница има  една поучителна снимка -Издателите на вестници през 19-ти век и под тях издателите на вестници днес.
Тя е важна ,защото те маркират  личностите, очертаващи облика на Второто и настоящото, да го наречем Трето Българско Възраждане
Кои са личностите на Второто?!
Добри Войников, публицистът на младежка възраст, но от световна величина Христо Ботев, Раковски, Каравелов и Славейков. Титаните  на мисълта!
На Третото :
Делян Пеевски, Ирена Кръстева ,Тошев , Блъсков, Гочева. Не искам да бъда разбиран криво,все пак последните се занимават с благородно дело, не казвам нищо лошо по техен адрес. 
Противоречиви са целите на Второто и Третото Българско възраждане ,може би оттам идва и контрастът. Второто има за цел да събуди българина от робския сън, затова и будителите му са такива титани. Третото ми се струва, че има обратната цел-да го приспи или омая, оттам идва контрастът
Някой ще каже -що за фантасмагории , има едно Възраждане, маркирано с Паисиевата история, доста закъсняло в сравнение с италианския Ренесанс?!
Да, на теория е така
Но има фрески като тези в Боянската църква, Манасиева хроника, Лондонско Четвероевангелие, едни от малкото оцелели неща, които красноречиво показват, че Българският Ренесанс , ако не преди италианския , е започнал едновременно с него. След това, е прекъснат за близо четири века, за да получи нов тласък с Паисиевата история.Затова твърдя, че имаме три Ренесанса
Какво огромно значение отдава Паисий на родния език, като най - ценното наследство от дедите ни!. НАРОДНОСТ И ЕЗИК СА НЕРАЗРИВНО СВЪРЗАНИ. Изчезне ли езикът, изчезва, свършено е и с народността.
Врагове на нашето пробуждане са точно тези, които са спомогнали да изпаднем нв това плачевно състояние. Освен гърците, посочва сърбите под австрийско и русите, които ни се присмиват на жалкото състояние, в което сме изпаднали! .Той твърди , че те са се издигнали, защото имат черковна свобода, а българите търпят големи насилия едновременно и от турци , и от гърци именно поради липсата й!
Разбира се, за участието на гърците в този процес заслуга имат отново турците.
Когато турците превземат Цариград-на 29 05 1453,  градът е подложен на тридневни сеч и грабеж.
Мехмед ІІ прочита в "Света София " молитвата си и я обявява за джамия. След като изтичат трите дни ,през които султанът е невъзмутим наблюдател на варварщината , с глашатаи приканва оцелелите да излязат от укритията си.
Оцелелите епископи избират за патриарх Георгий Схоларий.След избора султанът го приема с големи почести и по примера на василевсите , го дарява на тръгване със скъпоценен жезъл и с отбран кон. Може смело да се каже, че още от четвъртия ден на настаняването на турците в Цариград патриарха получава привилегировано положение относно например избора на други патриарси. В привилегировано положение е поставена и гръцката църква Така българите губят своята черковна автономия, като Цариградската патриаршия следи зорко , да не се изплъзнат от мощните й пипала
Не ми е цел, нито пък съм вещ в черковните дела ,особено пък в онези тъмни времена, но общо взето, така стоят нещата с черковното заробване на българите
Ще ми се от този период на същинското българско Възраждане да насоча  вниманието върху една светла личност - Юрий Венелин. Този, който пръв обръща внимание на българския , който се говори в руските църкви и учудено се пита откъде е дошъл, нали Византия покръства русите?!
Проучил из основи българите, той прави едно ласкаво и нетърпящо възражение  изказване за  БЪЛГАРИЯ, т. е. , признава водещата й роля в славянския свят :
" БЪЛГАРИЯ, ТАЯ КЛАСИЧЕСКА ЗЕМЯ НА СЛАВЯНИТЕ"
Няма какво повече и по-силно да се добавя!










Гласувай:
9



1. kasnaprolet9999 - От къде пък го измисли, че имаме т...
21.06.2013 17:02
От къде пък го измисли, че имаме трето възраждане, някак не ми тана ясно. Приемам за първото, че го е имало, щом като има доказателство за това, но трето-отде го взе? Това, че махат произведения на големите ни поети и писатели от учебните програми на възраждане ли ти прилича ???
цитирай
2. merlin68 - От къде пък го измисли, че имаме т...
21.06.2013 17:47
kasnaprolet9999 написа:
От къде пък го измисли, че имаме трето възраждане, някак не ми тана ясно. Приемам за първото, че го е имало, щом като има доказателство за това, но трето-отде го взе? Това, че махат произведения на големите ни поети и писатели от учебните програми на възраждане ли ти прилича ???


Ами той автора си го е написал, третото е АНТИ възраждане:) И аз напълно съм съгласен с него.
цитирай
3. germantiger - ...
21.06.2013 19:25
Леко се чете постинга, с чудесен маниер и свободна мисъл поднесен - за това гласувах ЗА.

Финала не ми се понрави (нарочно с русизъм го коментирам), защото си те тегли към славянщината (разб. руското, което се ползва от вси славяни като политика първо). И няма лошо да те тегли стига да е истинно.

Хубаво е да го заявиш ясно и открито (това разбира се, е твой избор, може и нищо да не заявяваш - финала е достатъчен ;)

Класическа земя не значи водеща роля в славянския свят - такава роля (логично поради територия, население и история) има и винаги е имала родината на Венелин и той като руснак не би я заменил за друга.

Та Венелин не е споменал за водеща роля на България - прости дребния детайл!
цитирай
4. leonleonovpom - Невена, нали тези, които се изре...
21.06.2013 20:52
Невена, нали тези , които се изредиха да ни управляват, твърдят че правят преход, вече близо 25 години.Това е възраждане един вид, за болшинството в най-добрия случай към нищото, да не кажа по-точната дума. Е точно така е, както казва Мерлин!
Иначе, ако се сметне началото на истинското ни възраждане в края на 13-ти век , до началото на повторното--краят на18-ти век, отново се получава бонус от близо 500 години от османското" присъствие" То е било такова за братята гърци, заради привилегиите, които са получили!
цитирай
5. leonleonovpom - Благодаря Мерлин, както винаги си ...
21.06.2013 20:53
Благодаря Мерлин, както винаги си точен в анализа!
цитирай
6. leonleonovpom - Благодаря Германтигър за добрите ...
21.06.2013 20:58
Благодаря Германтигър за добрите думи! Знаеш, че имам по-особено мнение за тези, които историческата наука нарича славяни. Но съм категоричен, че нашият език е водещ в групата на тъй наречените славянски езици. Считам, че една класическа славянска земя, както я е определил Венелин, който по интересно съвпадение е живял колкото Ботев е в полза на тази кауза!
цитирай
7. germantiger - ...
21.06.2013 21:46
Безспорно българския език е в славянската езикова група (водещ или не - нямам познания за да отсъдя), предполагам искаш да кажеш древен или повлиял на други славянски (ако приемем, че тракийския има общо с бъдещите славянски езици, което не е сигурно, но е възможно). А Венелин добре го е казал стига да сме земя на славяните (защото мисля не само на тях).
цитирай
8. leonleonovpom - Така е приятелю Германтигър, чу...
21.06.2013 22:38
Така е приятелю Германтигър, чувствам те такъв! Аз също не съм филолог но липсата на падежи, освен някои архаизми, всеки звук с буква, липса на сложни букви, нещо в което останалите славянски езици изостават, според мен говори за по-дългият път извървян от българския
Венелин е възможно и да не знае нищо за траките,все пак гой живее в началото на 19-ти век ЗАСЛУГАТА МУ Е ,ЧЕ ОБРЪЩА ВНИМАНИЕ НА ЕДИН ИЗМЪЧЕН,ЗАБРАВЕН МОЖЕ БИ И ОТ БОГА НАРОД и ,че добронамерено се мъчи да го постави на мястото, което наистина заслужава
цитирай
9. mt46 - Поздрав!
21.06.2013 23:13
Добре би било да постнеш въпросната снимка. Преди ден-два я видях във Фейсбук. Контрастът е силен и показателен...
цитирай
10. leonleonovpom - Здравей Марине! Така е, контр...
22.06.2013 06:00
Здравей Марине!
Така е, контрастът е голям! За него допринася и фактът, че титатиге ни на словото сами са списвали вестниците си, използвойки огромния талант, с който разполагат. Освен това делото им е било подчинено на любовта към България, а не към ларите и богатствата.
Поздрави!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Невена, нали тези, които се изре...
22.06.2013 12:18
leonleonovpom написа:
Невена, нали тези , които се изредиха да ни управляват, твърдят че правят преход, вече близо 25 години.Това е възраждане един вид, за болшинството в най-добрия случай към нищото, да не кажа по-точната дума. Е точно така е, както казва Мерлин!
Иначе, ако се сметне началото на истинското ни възраждане в края на 13-ти век , до началото на повторното--краят на18-ти век, отново се получава бонус от близо 500 години от османското" присъствие" То е било такова за братята гърци, заради привилегиите, които са получили!


По пътя на този преход се загубиха много от духовните ни ценности, които се замениха с незаконно обогатяване на безскруполни хора. В крайна сметка се видя, че не можем да вървим напред без тях и затъваме все повече. Ретроспекцията и в твоя постинг показва, че не е имало възраждане, та за това се почудих, че използваш този символ на духовно въздигане-"трето възраждане", което практически не се състоя.Поздрави!!
цитирай
12. voulgaros - ВУЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ. . АВТЕН...
22.06.2013 15:44
ВУЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ..АВТЕНТИКОС ВУЛГАРОС = ОРИГИНАЛДЪ ВУЛГАРИ СА БИЛИ ТЮРКИ = ХАН АСПАРУХ,КУРТ=ВЪЛК НА ТУРСКИ=КУБРАТ...КАКВИ СЛАВЯНИ ???

цитирай
13. leonleonovpom - Павлос, някои наистина твърдят ...
22.06.2013 16:33
Павлос, някои наистина твърдят това за българите, но името на Кубрат има вариант и на Коврат или Ховрат
Хайде, да не вадя неприятните писания за гърците в този период и от Пайсий също-че не са наследници на античните гърци , а са смес, в която преобладават албанците, че в Атина се говори на албански и още по-лоши неща,ама да затворим страницата
Някак си не се връзва турския ни произход с геноцида , на който сме били подложени от турците
Истината е една, всеки народ е смес, няма чиста нация, дори Хитлер се е присмивал на Химлер в частни разговори на напъните му да докаже чистотата на нацията.
В случая важна роля играят и самоопределението и езикът.Ако ние през тези пет века бяхме загубили езикът, губехме всичко.
Затова смятам, че е невъзмажно прабългарите да са се отказали доброволно от езикът си, при положение, че са водещи при създаването на държавата..
Това е все едно в Австралия и ЮАР например, след като англичаните са създали държава, Канада също, техните потомци да се откажат от езика си и да приемат този на туземците или аборигените за официален.
Смешничко, нали?!
цитирай
14. merlin68 - Юрий Венелин е прав като казва: &...
23.06.2013 21:53
Юрий Венелин е прав като казва: " БЪЛГАРИЯ, ТАЯ КЛАСИЧЕСКА ЗЕМЯ НА СЛАВЯНИТЕ"
Тук в Тракия се заражда цивилизацията известна днес като славянска. Следите за това са запазени - език, богове, обичаи преминали от траките през скитите и хуните до славяните. Разселението на бъдещите славяни започва от тук и обхваща цяла Европейска Скития. Както в най-дълбока древност, така и до днес народите от тази територия (обхващаща почти цяла Източна Европа) говорят близки езици, имат сходни обичаи и традиции.
цитирай
15. leonleonovpom - Така е Мерлин, напълно подкрепям ...
23.06.2013 23:40
Така е Мерлин, напълно подкрепям написаното от теб!
Има само една възможност да не е така според конвенционалната версия за произхода на славяните - да са извънземни
цитирай
16. germantiger - ...
24.06.2013 08:39
Не сте коректни в стремежа си да си повярвате или да наложите желаната теза!

1. На Изток векове наред има татари, монголи и всякакви "орди"

2. На Изток векове има хазари, волжки българи - явно различни от славяните

3. На Изток има преди това колкото желаете "разновидности" кумани

4. На Изток усядат, минават, после се движат печенеги, маджари и още боло неславяни

5. Хуните съществуват заедно със славяните и явно не може да тъврдите със сигурност, че са с общ произход - нещо повече - науката има огромен фундамент, който за хуните ще ви обори почти сигурно. Освен това хуните ги има до Китай, а славянин и кон, особено малък и бърз е като дървено желязо!

6. Хванете, която желаете карта от Античност през Ранно средновековие и после до късно дори, та в античността славяни и държавност там няма - има каквито пожелаете алани, сармати и скити, а сарматите въобще не са сигурни славяни, скитите също...

Та на Изток винаги е била такава смес на кръв и народи каквито никъде другаде в Европа е нямало и да пишете на Изток славянска цивилизация (КАКВАТО НЕ СЕ СЪСТОЯВА, ЗАЩОТО ТЯ НЕ Е ВОДЕЩА В НИЩО И НЕ УЧИ СВЕТА НА ГРАДЕЖ АРХИТЕКТУРЕН ИЛИ ДЪРЖАВЕН ДО ПОЯВАТА НА РУСИЯ) е най-малкото некоректно за да не ползвам друга квалификация.

Желаното не винаги е реално.
цитирай
17. leonleonovpom - Германтигър, общо взето си прав за ...
24.06.2013 10:30
Германтигър, общо взето си прав за невероятната смесица от племена на изток. Тя е допринесла за същото и на запада- дори и в Испания.Какво става? Адам и Ева тръгват от Южна Африка, минават през Еропа, Азия и стигат да Америка и Австралия.
Тези , стигнали до Китай започват връщане обратно
Идеята е, че славяните са се зародили в нашите земи, затова земята е класическа, разселили са се из Европа, но първоначалното им име е траки и когато под ново име , производно на склави се връщат тук, историците ги вземат за нов народ.
Класикът Херодот е казал точно какво представляват траките като многобройност - в брой и в племена. Оттам нататък историците само модифицират и изопачават. Не може толкова, открояващ се с многочислеността народ да изчезне. Това могат да твърдят историци, които в гимназията са получили тройка по по математика милост
Поздрави!
цитирай
18. germantiger - ...
24.06.2013 11:00
Истина е че в Скандинавия и Исландия подобни смесвания в такъв мащаб и с толкова народи никога не е имало. Дори в териториите на Германия смесванията са в пъти по-малко отколкото на изток и това е самата истина.

Тази теория са славяните-траки не е доказана, но дори да се докаже българите не са в мнозинството си славяни - това личи по антропотиповете им - смесване е имало, но коя е "тъмната орда" остава спорно. Подобен факт обаче ясно личи в българина - той не е светъл славянин и явно се различава от поляк, чех, руснак, украинец и дори сърбин.
цитирай
19. leonleonovpom - Какво да ти кажа, смесването е видно ...
24.06.2013 13:18
Какво да ти кажа,смесването е видно навсякъде, това че южните народи са тъмни със сигурност оказва влияние и климатът. За тюрките са характерни кръглите глави, ако говорим за антропология, нещо което със сигурност може да се каже, че напълно липсва при нас. Иначе и аз си го обяснявам със смесените гени- до около пет години косите ми бяха руси, имам и снимки, после станаха смолисто черни.
Затова се връщам на Херодот, който твърди че траките освен ,че са многобройни са и много племена. Както род с род не си прилича, не си приличат и племената. Изключвам тюрко-монголски произход в българите. Контакти, влияние, да, общ произход - не Водещи и военно, и в организация, и се отказали от езика си.
Все едно Мехмед Втори, като завзема Константинопол, както личи, че гръцкия му е присърце, да откаже турците от езика им и в тази империя да командват те, но езикът да е гръцки
Хайде, няма да правя квалификации за историците, по-добре да се замислят защо веднаж е така , а друг път точно обратно.
Ами защото обратното няма как да се осъществи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1023978
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930