Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2013 23:30 - Сензационно - Причини и последици от пожара в Анхиало
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 14779 Коментари: 47 Гласове:
11

Последна промяна: 24.06.2013 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Е, използвах връзките си в Гърция, за да се докопам до нещо изключително. Не, не става дума за някаква далавера, връзките ми се разпростират само в областите на културата и историята. Една малка книжка,, посветена на Анхиало в годините на пожара,  изпепелил града.
За да не видя материала прекопиран 100 процентово,  вмъквам и този текст. Защото има един местен тарикат ,който ми ползва материалите без разрешение, а след това за благодарност ме оплюва.Така защитава краденото авторство. Всеки прави каквото може и според способностите си
Авторът на малката книжка е Георгиос Дионисиу. На интересуващите се от нея бих могъл да дам допълнителни сведения в съобщение . Книгата дава  гледната точка на автора за пожара от 30 07 1906 г., изпепелил града почти изцяло. Резултатът -много поморийски гърци емигрират в Гърция, други се преселват в Бургас. Пожарът окончателно подпечатва възходът на Бургас за сметка на Анхиало, който  е и важен религиозен център /има владика/  и преминаването му/ на Анхиало/ на второстепенна позиция
Българската позиция е ясна от самото начало-Провокация от страна на поморийските гърци с построяване на 30 метрова църква и гръцки училища, това като основна причина.
Каква е гръцката позиция?
Авторът счита, че станалото е не само хрумване на комити, както нарича извършителите, но зад него стои и подкрепата на Българската държава  Причината е провокативното поведение на Гърция в Македония България търси начин да отговори достойно и го намира в построяването на голямата гръцка църква" Света Богородица " Тя е построена въпреки съпротивата и предупрежденията на владиката Василий ІІ , че моментът не е подходящ за такава работа. Комитите искат да им се предадат училищата и църквата. Организирана е съпротива, начело стои владиката. Загиват 19 човека от двете страни, а градът е изпепелен, за което спомага и топлото и сухо време, както и гъстото застрояване.Дотук общо взето няма съществени различия в двете версии. 
По-интересно е какво става по-нататък според автора?
1/ Българите постигат целта си с опожаряването на църквата и училищата
2/ Този погром е първи и последен, други няма
3/ Няма мародерство, не е заграбвано чуждо имущество
4/ Никой не е принуждаван насила да отива в Гърция
5/ Много българи защитават гърците, включително и политически мъже, събират се дарения за пострадалите
Костас Варналис, свидетел на случилото се , го е описал в книгата си " Филологически спомени"
Това е първата част на трагедията. Следва втора, ксато сцената е на гръцка територия
1/ На напусналите Анхиало е отстъпено едно нездравословно за живот място. За няколко години в гробишето от 10 дка не остава свободно място
2/Започва бягство и връщане обратно, така че от  960 къщи, обитавани остават 690.  150 семейства се връщат в България, десетки изчезват
3/  С много труд  мястото е облагородено и направено годно за живот, земята е раздадена на бежанците, но не безплатно, години след това плащали по 500 драхми на година Едва през 1910 година бил прокаран водопровод в Неа Анхиало.
Това е позиция от  от гръцка страна, без преувеличение или украшение
Баща ми като войник е бил в окупационния корпус и то точно в Неа Анхиало. Понеже не знаел как ще бъде прието, не споделял с местните откъде е. Докато един ден в поделението не дошъл местен грък, който настойчиво търсел  вече помориец. Едва тогава баща ми си признал, нямало е как да се познават, той е роден години след 1906г. Изненадващо възрастният грък го запрегръщал, разплакал се, че за пръв път от много години вижда анхиалец и веднага го поканил на гости . За да не доскучавам, само ще кажа ,че по-нататъшния престой на баща ми и приятелите му в Неа Анхиало е бил празник-празник по време на война!
Вижда се , че писанията за варварщина от Българска страна са меко казано силно преувеличени, а по-точно -измислени!




                                                        ДОПЪЛНЕНИЕ

ЩЕ ПОСЛЕДВАТ И ДРУГИ ОТКЪСИ ОТ КНИГАТА, НАДЯВАМ СЕ, НО МИ Е НЕОБХОДИМО ВРЕМЕ ЗА ОБРАБОТКА И ЕСТЕСТВЕНО АНАЛИЗ. МОЖЕ БИ ПО-ПРОВИЛНО БЕ ДА НАСОЧА МАТЕРИАЛА КЪМ РЕГИОНАЛНИ, НО СИ ДАВАМ СМЕТКА, ЧЕ Е ТЯСНО СВЪРЗАН С БЛИЗКАТА ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА И НА ПОМОРИЕ

























































Гласувай:
12


Вълнообразно


1. germantiger - ...
24.06.2013 08:50
Пишеш инфо и събития, които са неизвестни за мен, но важни за българската история и особено тази на черноморското ни крайбрежие.

Факт е, че гърците са писали за това, дори книга (а може би и книги сътворили) а от българска страна, дали "сме" публикували?
цитирай
2. leonleonovpom - Има и от българска страна Герман...
24.06.2013 10:43
Има и от българска страна Германтигър, но тя е малко известна, дори и в Поморие. Сигурен съм, че ако отида в библиотеката и я потърся няма да я видя.
Има причини , разбира се и то основателни.
Сега от книгата , издадена в Атина се убедих, че гърците не ни обвиняват за погрома, дори считат, че вината е тяхна,което е вярно, вследствие поведението им в Македония през 1903 г. и след това
Но нашите гръкомани пишат невероятни неща за мародерство, което изобщо отсъства.
Дори, години след това са обвинявали прадядо ми, който е имал най-много земя в Поморие-2500 дка, че е заграбил земи от избягалите гърци. Без да каже дума, той си тръгва. След малко се връща с нотариалните актове, с който доказва закупуването на всеки декар. Това е вярно, земите на незавърналите се гърци стават общинска собственост и после са раздавани само на емигрантите след 1913г
Поздрави!
цитирай
3. get - - Тигре, юдите живеят от война(та) - така че, никога никога не биха писали срещу "себе си" ?!
24.06.2013 17:48
germantiger написа:
Пишеш инфо и събития, които са неизвестни за мен, но важни за българската история и особено тази на черноморското ни крайбрежие.

Факт е, че гърците са писали за това, дори книга (а може би и книги сътворили) а от българска страна, дали "сме" публикували?


- Ако си чел внимателно Никос Казандзакис - вероятно щеше да ти обърне внимание ОТКРОВЕНИЕТО на клефтата Алексис Зорбас, че грък който не е вкусвал от "българско месо", не може да се нарече мъж ?!!(репликата я има дори и в българското издание !).
- С такава дива, ще го нарека: Не, национал-ШОВИНИСТКА ... а направо религиозно-екстремистка ПОРНОГРАФИЯ, са захранвани от ФАНАРИОТИТЕ поколения християни-патриаршисти, с което са ги обърнали на егоцентрични "елини" - презиращи всички останали, като неелини, тоест подчовеци-ВАРВАРИ !?
- За това я недолюбвам Екатерина Велика - не защото е "германка", а поради безумните и историко-политически кроежи, от които страда, цялото българско население ... дори и във Варна (която за тебе е била населена само с гърци, преди възстановяване на Трето българско царство ?)!
- Е да, ама не е съвсем така - частен пример с църквата "Св.Никола", построена с парите на дарителя Параскева Николау.
Родом варненец, търговец. Който по силата на статуквото (наложено от Екатерина ?) започва да се припознава, като грък - Но ? - В Одеса поддържа връзки с българи !
- Изпълнителите(настоятелите) на завещанието му (строеж на църква и болница в родната Варна) са: Панчо Георгиев, Василий Сулини, Евстатий Карагьозоглу и Стефан Теофанов !
- А през какви митарства, преминава самото строителство, поради противопоставянето(интригите) на Варненският митрополит Порфирий(грък-фанариот) - Не ми се говори - Защото Вярата, не бива да се бърка с политиката !!
цитирай
4. leonleonovpom - Гет, за мен съвременна Гърция е к...
24.06.2013 19:55
Гет, за мен съвременна Гърция е класически пример за това как хора ,който не са гърци, но усвоили езика доброволно или насилствено стават такива. Цяла Северна Гърция или Македония е пример за насилствено погърчване.
Хайде, това е работа на политиците, ние не сме такива, но все пак темата е красноречив пример за водещата роля на езика във формирането на нацията - как примерно един албанец усвоил гръцки става грък. .Защото в 19-ти век в Атина са преобладавали албанците.
Някой наши продажни псевдоисторици отричат тази водеща роля на езика, прабългарите се отказапи от езика си, но останали българи и направили и славяните такива.Прости ми Боже , за това, което е на езика ми!
Не е псувня, а , О свещена простота.
Не, не са глупави в никакъв случай, наясно са, но са продажни, там им е проблемът!
цитирай
5. get - - Какво да ти кажа приятелю ... толкова мръсотия, че ... ?!!
24.06.2013 20:58
- Над това същото се спира в писмото си писателя-дисидент Георги Марков (вече след, като е избягал в "свободният" и "демократичен" Запад !)?
- Тук е пълният текст на писмото мУ: http://horos.blog.bg/history/2013/06/24/i-dnes-e-taka.1123335

- А в тези му слова се крие "есенцията":
"Почти всички и англичани, и германци смятаха, че аз съм бил луд и че е абсолютно морално да лежиш на гърба на цял народ и да си живееш като привилегирована гадина.
Този морал така ме порази, че тогава разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо, защото МАЛЦИНАТА честни и искрени ДОНКИХОТОВЦИ, които милеят за човешкото достойнство, нямат достъп нито до радио, нито до телевизия, нито до вестници.
Ако търговските интереси на Запад повеляват, те са в състояние да започнат да свирят съветския химн редом със собствените си национални диарии."(край на цитата).

- Това е брате - цялата истина за КАЛЪПА в който се опитват да поставят ЧОВЕК от деня на раждането му, та ... до неговата смърт ! - пък било то на "Изток" или "Запад" ... "тогава" или "сега" ... ?!!
цитирай
6. voulgaros - МОИТЕ ДЕДИ СА ПАСТИРИ. . ОТ ПЛАНИ...
24.06.2013 22:51
МОИТЕ ДЕДИ СА ПАСТИРИ..ОТ ПЛАНИНАТА..СИЛНИ И ЖИЛАВИ ВЛАХИ..ЕЗИК НЕ СА УЧИЛИ ПО ГРАДОВЕТЕ..А САМО ОТ БАБИТЕ.

ТОВА ЧЕ ВУЛГАРИТЕ КАЗВАТ НА НАС ''КАРАКАЧАНИ''...ТОВА НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА..ТОВА Е ТУРСКА ДУМА И НЯМА ТРАДИЦИЯ ПОМЕЖДУ НАС ВЛАХИТЕ---ДА СЕ ЗОВЕМ ТАКА.

ТЮРКИТЕ И СЛАВЯНИТЕ СА НАТРАПНИЦИ--ИЗКОННИ ВРАГОВЕ НА ТРАКИТЕ, АРУМЪНИТЕ И ЕЛЛИНИТЕ !!!

ОРИГИНАЛНО ..ХАЕМОС (КРЪВЕН)=БАЛКАН=ТУРСКА ДУМА=СТАРА ПЛАНИНА... Е БИЛ ДАКО-АРМЪНО-ЕЛЛИНСКИ ПОЛУОСТРОВ !!!

ДА ГО ЗНАЕТЕ МНОГО ДОБРЕ ТОВА...ТЪПОГЛАВИ ВУЛГАРИ.
цитирай
7. leonleonovpom - Ех Вулгарос, ти си точно толкова ...
24.06.2013 23:16
Ех Вулгарос, ти си точно толкова наследник на древен елин, колкото аз наследник на везир на Мехмед Фетик!
Проверих с ПИТА- горовата теорема - пълно съвпадение В отговора обаче пишеше , ако искам по-голяма точност, да използвам теоремата на фараона Ка. Ще ходя в Александрийската библиотека да я търся, но ще карам и курс по старогръцки. Може пък да си купя една тапия, да не губя време, нали така?
Ататюрк ага напъва да те съветва и каже истината, но засега го удържам. Щял да припомни героическото минало на Балканците, които щял да гони до остров ИБИСА , а и по-нататък, но го спрели ингилизите.А тях той много уважавал, защото също ги спукал от бой.
ПЪРВО БИЕЛ, ПОСЛЕ УВАЖАВАЛ! ЗНАМ ЛИ КАК?!
Между другото рече, че Балкан не е турска дума. Взе речника да проверява, сега е в другата стая. . Взе и револверите, да ги почистел от смазката, можело да потрябват. Питам го, на площад Таксим ли, а той казва ,че за Таксим не бил чувал,не гледал новини ,но за завери следял зорко. И май се задавала някаква тъдява. Ще взема да го заключа, че се кахъря за теб, приятелю
Внимавай приятелю!
цитирай
8. leonleonovpom - . Павлос, ако имаш нещо да добавиш за ...
24.06.2013 23:36
.Павлос, ако имаш нещо да добавиш за Анхиало си добре дошъл.
Виждаш, че отношението на Поморийските гърци към българите е повече от приятелско. Ако за проявеното нахалство в България са дали 10 жертви, от гостоприемното посрещане в " родна" Гърция за няколко години са дали хиляди.....
Виждаш, че се въздържах да коментирам този пасаж,дадох го дословно, но ти ме принуди.
С часове съм слушал спомените на баща ми от службата му в Гърция, аз съм роден 10 години след това, не ми минават разни шменти капели, защото това бяха едни от най-хубавите спомени в живота му.
Гърците не са отмъстителни хора, а и няма за какво да отмъщават.
Ако според теб сме дошляци, вярно е, те също смятат ,че са дошляци. Само трябва да уточним откъде, може пък от едно и също място да сме. Лесно може да се разбере - по тескеретата и билетите от експреса!
цитирай
9. get - - Що му се връзваш, на Sarakatsanа ... ?
25.06.2013 00:20
- Тази дума(каракачанин) да не сме я измислили ние ... така си им викат и Цистите гърци, от Еллас ?

- Ма не бил "СаракаТСанин", а бил влах ! - от коя Влахия си, би ли уточнил, велики "Ел Греко" ?

- Всъщност, какво ли ме и интересува отговора на обърканото човече, явяващо се жива карикатура-илюстрация, на това което обяснявам ... докъде може да доведе, религиозно-етносната пропаганда, някои по "мощни" интелекти, като неговият ?!

- От месеци, го "препитвам" на гръцки(СТАРО) за значението на доста думички - той ми казва "гръцки" били - Пък аз му казвам ЕВРОПЕЙСКИ ! - пък отделно тези същите думички от които има в "СТАРОгръчцката" Митология и в българският се срещат - ама той е решил, че ние "вулгарни(те)" сме говорили, тЮркче !?
- Е какво да си говориш с такъв "тъпоъгълник" - освен да му дадеш команда - Дий, след стадото ! - щот то горкинкото от човешка реч, не отбира ... :))

- Сега е зейнало да доказва и иска Балканският полуостров, да си го прави "свой" ... то това чудо "Вулгарос", не кръчмарски политикан, ами направо взе да докарва на селски идиот :(( - Май ?!
цитирай
10. voulgaros - Не се казвам павлос. . . Дядо ми беше ...
25.06.2013 00:27
Не се казвам павлос...Дядо ми беше офицер от Комунистическата Народна АРМИЯ НА ВУЛГАРИЯ И СИ ЗАМИНА МЛАД НА 58 ГОДИНИ ОТ ТОЯ СВЯТ.

ТУРЦИТЕ НИКОИ НЕ МОГАТ ДА ИЗГОНЯТ..ТУРЦИТЕ СА ПАПЛАЧ, КОЯТО ЩЕ БЪДЕ ЗАТРИТА.
цитирай
11. voulgaros - НЕА АНХИАЛОС Е МНОГО НАДОЛУ ОТ ОК...
25.06.2013 00:38
НЕА АНХИАЛОС Е МНОГО НАДОЛУ ОТ ОКУПАЦИОННАТА ЗОНА НА ВУЛГАРИТЕ.

ЗАЩО ЛЪЖЕШ ,СИМЕОНИС

ГРАДЧЕТО Е ДО ВОЛОС..А ТАМ Е МНОООГО НАДАЛЕЧ ОТ ТВОЯТ КРАДЛИВ ТАТКО, КОИТО Е ИСКАЛ ДА ОКРАДЕ ГРЪЦКИТЕ ЗЕМИ.
цитирай
12. leonleonovpom - Крадлив е твоя баща. Има две Неа А...
25.06.2013 07:27
Крадлив е твоя баща.
Има две Неа Анхиало. Едното е до Волос, както казваш, другото е вотккраднатата от нас Македония или Егейска Тракия, в района на Кавала. Баща ми е бил в него. Там също са Анхиалци и за разлика от тебе не мразят българите, напротив
цитирай
13. leonleonovpom - Прав си Гет, ако продължава така, ще ...
25.06.2013 07:41
Прав си Гет, ако продължава така, ще го трия, е, при последния коментар каза нещо по темата. Поморийци знаят , има две Неа Анхиала, аз пишех за това до Волос, сега допълних и за другото
Все пак " нашите " историци, защото според мен не са наши , затова ги слагам в кавички, да се замислят генерално за ролята на езика във формирането на нацията!
Доколкото схващам, за тях той няма никаква роля
Гърция и Турция са ярък пример за това.
Ето и Вулгарос. На база владеене на някакво ниво на езика се счита грък.
Една шепа османлии, създали Турция. Ами къде са изчезнали истинските, малоазийски гърци? Пак езикът. Сега и нашите цигани на тази база се напъват да се пишат турци
Поздрави!
цитирай
14. leonleonovpom - Вулгарос, личи си почерка на Чанев, ...
25.06.2013 08:04
Вулгарос, личи си почерка на Чанев, чакам и той да се появи.
Баща ми не е отишъл да краде в Гърция, в България е имал предостатъчно.
Бил е редовен войник, не доброволец, на 21 години. Не ние, нас окрадоха, но те не са българи. Това е друга тема, но във връзка с крадливостта
Ще допущам само писания по темата. Последното ти има връзка, защого с него уточних, че между Солун и Кавала има още едно Анхиало Другите ща премахвам, ако искаш за благодарност се отплащай с минуси, не ме плашат като Кемал ага например теб
цитирай
15. voulgaros - КОИ Е ТОЯ ЧАНЕВ, ДОКТОРАКИС ?? ВАС ...
25.06.2013 09:25
КОИ Е ТОЯ ЧАНЕВ , ДОКТОРАКИС ?? ВАС ОКРАДОХА. КОИ..ЕЛЛИНИ ОТ ПОНТА ??
ТОВА СЕЛО ЩЕ Е ДОСТА МАЛКО,ЗАЩОТО ГО НЯМА НА КАРТИТЕ..
ДА, АЗ СЕ САМООПРЕДЕЛЯМ КАТО ЕЛЛИН=ГРЕКОС. МОЖЕ И ЗА РОМАНЕЦ ДА МИНА. МЕЖДУ ЕЛЛАДА И РОМАНИА ИМА НЯКОИ ВЗАИМОВРЪЗКИ И ОБВЪРЗАНОСТИ ОТ ДОСТА ВЕКОВЕ.
цитирай
16. leonleonovpom - Чанев е някакъв шеф на гръцката д...
25.06.2013 09:55
Чанев е някакъв шеф на гръцката диаспора в България. Не знам истинска фамилия ли е или псевдоним, както се твърди. Сигурно го познаваш! Бягал на времето, заради хубавата Димитрина, лека и пръст по покривите
Край на спама и от мен. Ако кажеш, че искаш да изтрия този материал, понеже не е по темата, ще го направя, така е!
Канас Крум като разпердушинил Никифор и Ставракий и на първия взел за спомен и главата се озовал пред Цариграда. На колене го малели за преговори. на тях се опитали да го убият. Бесен, събрал колкото гърци хванал до Адрианопол и ги заселил отвъд Дунава. Ако имаш предвид тях, така е. Иначе Романия е била Българска земя, ако не повече от сегашна България, колкото нея сигурно.гръцка не е била
Ето как КАНАС Крум създал власите
А в днешна Румъния се е говорело и пишело на български до времето ,когато Ботев е пишел вестниците си И до днес Влад е най-разпространеното им име
цитирай
17. voulgaros - РОМАНЦИТЕ ДОРИ ПОВЕЧЕ ОТ ГЪРЦИТЕ ...
25.06.2013 11:11
РОМАНЦИТЕ ДОРИ ПОВЕЧЕ ОТ ГЪРЦИТЕ ИМАТ ГРЪЦКО ЧУВСТВО КЪМ СЛАВЯНИТЕ--- И КЪМ ТЮРКИТЕ..КЪМ ВСИЧКИ СЛАВЯНИ--КЪМ УКРАИЦИ И РОСНАЦИ И КЪМ ВУЛГАРИТЕ РАЗБИРА СЕ..ЕТО АЗ СЪМ ОБЕКТИВЕН И ПРИЗНАВАМ ЧЕ ОТ РИМСКОТО ИЗТЕГЛЯНЕ ОТ ДАКИА ПРЕЗ 276 Г. ДО ПОЯВАТА НА ВЛАШКИТЕ КНЯЖЕСТВА ПРЕЗ 14 ВЕК...ИМА ЕДНА ТЪМНА ЕПОХА ЗА ЗЕМИТЕ НА РОМАНИА ОТ 1100 ГОДИНИ...ТУКА НАИ-ВЕРОЯТНО СА ИДВАЛИ И КУМАНИ И ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА И ПЕЧЕНЕГИТЕ И ПРАВУЛГАРИ (НЕЗНАЕН КОНГЛОМЕРАТ) И СЛАВЯНСКИ ДРУЖИНИ..МИНАЛИ СА И МАДЖАРИТЕ (УГРО-ФИНСКИ НАРОД) НА ПЪТ ЗА ПАНОНИА.
РОМАНИА Е ДУХОВНО ДЕТЕ НА ГЪРЦИЯ=ВИЗАНТИА И КУЛТУРНО ДЕТЕ НА ФРАНЦИА И ИТАЛИА.
АЗ МНОГО УВАЖАВАМ РОМАНЦИТЕ И ОБЩО ЗА ВСИЧКИ ГЪРЦИ,РОМАНИА Е ГОЛЯМ И БЛИЗАК САЮЗНИК. ТЕ ДОРИ СА ПО-ГОЛЕМИ ХРИСТИЯНИ ОТ ГЪРЦИТЕ И ТЕ ИМАТ ГРЪЦКА РИТУАЛНОСТ=ОРТОДОКСИА ,НО ГОВОРЯТ НА РОМАНО-ЛАТИНСКИ ЕЗИК.
НИКОЛАЕ = ГРЪЦКО ИМЕ ЧАУШЕСКУ..ЕЛЕНА ЧАУШЕСКУ.

ВЛАД НЕ Е ПОПУЛЯРНО ИМЕ. МНОГО ПОВЕЧЕ СА ПОПУЛАРНИ ГРЪЦКИТЕ И ЛАТИНСКИТЕ ИМЕНА.
ЗАЕДНО--ЕЛЛИНИ И ДАКИ ЩЕ ПОБЕДИМ СЛАВЯНИТЕ И ТЮРКИТЕ.
цитирай
18. get - - Приятелю, няма какво да му се обясняваш на това "недоразумението" ... ?
25.06.2013 12:14
- Колко, са велики и "автентични" ксенофобите - ще ти го дам с факти-примери ?!

- Платон обяснява, че името НА МОРСКИЯТ БОГ Посейдон означавало(този който стои на водата, казано накратко "Непотъващ" ?) ... и вероятно не бърка атинският мъдрец - Защото ?
- Романското му име на Посейдон звучи Neptune (за което казват, че са заели от по-старото "етруско" - "Nethuns" !) ... Което пък звучи, странно близко до българското понятие НЕ-ТЪНЕЩ ?!
- Епитета на същият бог, "Hippios" - няма да коментирам ... защото сам си виждал състоянието на водата "вряща" при разбушувано море ... така че, Hippios е синонимна ?
- Учените лингвисти, които са си блъскали главите над значение: за име и този епитет, казват - Думите са от ПРЕДгръцки език или култура !
- Но иначе, това не им пречи да извеждат от Hippios като коренова-образуваща за Кон и Хипопотам (тоест от "хипо-кон" и "потамос-река") ... най-смешното е че, самият Платон и Ст.Византийски коментират думата ПОТАМОС със смисъл "потъва"?!

- ЕН-ти пример, за "САМОБИТНОСТА"(и "оригиналноста" на новогръцкият"език") ? - Казват най-древният град в Пелопонес бил LYCOSURA(най-старият на света според Павзаний) - същата вече не съществува но в съседство са модерните Palaeokastro и Siderokastro, с претенции за негови наследнички !
- Ако ги попиташ "гордите-елини" що значи на езика им името ЛикоЗура - няма да ти отговорят - Но ? - ще настояват, че е "гръцко"(!) защото е построен от Ликаон, сина на "най-старият грък" Пеласг :( !

- Като следният ми пример ... в този културно-исторически парк, който е изграден около древната Ликозура ... имаме селище носещо име, с обща и за двата езика дума "дявол" - Но с много странно за (новогр. език) окончание "ци" - тоест ДяволЦИ ?!

- Така че, уважаеми Симеонов, не само нашите ... а и чуждите историци в угода на политически и други капризи-моди са написали доста неверни неща, относно историята на Балканите - най-старата Европа ! - но не вярвам, целта им да е била ... с това, да ни скарат с Вулгарос :)):))
цитирай
19. leonleonovpom - Така е Гет, Вулгарос е един объркан ...
25.06.2013 12:42
Така е Гет, Вулгарос е един объркан млад човек.
Интересното е, че и турци и гърци се мъчат да приватизират траките. Може би за това скачат продажниците, ще се провалят напъните им за келепир.
Хайде сега, братя с даките, които са чистокръвни траки. Някои считат, че това са гетите, знак, че смяната на имената при траките не е чудо небивало.
Специално за Анхиало, районът е осеян с тракийски могили и то на траки, високо в йерархията, което говори, че траките в гръцкия и римския период тук са с водеши позиции. И в Аполония е така, да оставим настрана, че името на Месамбрия е тракийско.Повод за много сериозен размисъл!
цитирай
20. leonleonovpom - Вулгарос, обясних ти за румънците, ...
25.06.2013 12:51
Вулгарос, обясних ти за румънците, че са измислена държава и народ, за власите, че трябва канас Крум да обожествят.
Византия е полиетническа държава, колкото и да се пънат някои да я изкарат гръцка, България е българска и се оправя сама. Ако се сложат на кантар успехите на Виезантия и на България ,ще натежат българските
Пиши за Анхиало, приятелю. За Византия и Елада има други спецове. Добре е Паисий да се прочете, ама внимателно, както трябва да се чете Херодот, за да не каже после някой много умен историк, че той в школото не бил учил действието събиране и не преброил точно народите, не се познавал с всеки член на всеки народ, за да бъде точен в сметките
цитирай
21. voulgaros - ВУЛГАРИА Е ЕДНА СМЕШНА ЦЪРВУЛСКА ...
25.06.2013 13:32
ВУЛГАРИА Е ЕДНА СМЕШНА ЦЪРВУЛСКА ''ДАРЗАВА''....ПРИЯТЕЛЮ ТОЧНО ВИЕ ВУЛГАРИТЕ СТЕ НАИ-ИЗМИСЛЕНАТА ДЪРЖАВА И НАРОД.

ПО ВСИЧКИ ЗАКОНИ НА ГЕО-ПОЛИТИКАТА НЕ ТРЯБВА ДА СЪЩЕСТВУВАТЕ...ВИЕ СТЕ ЕДНА РУСКА ПРОЕКЦИЯ ОТ 19 ВЕК..КОЯТО Е ЧУЖДО ТЯЛО, ТУМОР ЗА
ХАЕМОС=МПАЛКАНИТЕ.

БЪЛГАРИЯ Е БЪЛГАРСКА = КВО ЗНАЧИ ТОВА ???

Я ДЕФИНИРАИ ''БЪЛГАРСКА'' И ''БЪЛГАРИ'' ???
КРУМ Е АВАРИН..НЕ Е БЪЛГАРИН..ОМУР ТАГ Е ТЮРК. И ДНЕС ИМА ТУРЦИ С ИМЕТО ОМУР ИЛИ ОМОРТАГ.
цитирай
22. leonleonovpom - Крум защото е аварин, ликвидирал ...
25.06.2013 13:44
Крум защото е аварин, ликвидирал държавата им. Омуртаг / Муртагон/ , със съмнително име А какво ще кажеш за Сабин -латинско име , Телец Севар, за по-късните да не говорим. Отпиши го това, не са турци българите-доказвал съм го и то убедително. Но то е доказано отдавна По-скоро малоазийските гърци са станали турци, отколкото ние да сме такива. На тук е загадката, защо Кемал ага ги гони. За да ги уважи ли?
цитирай
23. voulgaros - НЕЩО ПАК НЕ СИ МНОГО ПОДГОТВЕН И НЕ ТЕ ...
25.06.2013 14:06
НЕЩО ПАК НЕ СИ МНОГО ПОДГОТВЕН И НЕ ТЕ БИВА В ДЕТАИЛИТЕ И ТЪНКИТЕ МОМЕНТИ. ГАИМАЛ ГАИТУРК НЕ ГОНИ ТУРЦИ.....ГОНИ РУМ=ЕЛЛИНИ=ИОНАН
ДА ,СИГУРНО ДОСТА ГЪРЦИ СА АССИМИЛИРАНИ ОТ МУСЛАМАНИТЕ И СТАВАТ СЛЕД ВРЕМЕ ТУРКИ.. В ДНЕСНИТЕ ТУРКИ ИМА ДОСТА ГРЪЦКА КРЪВ.

НО ЕДИН ДЕН ЩЕ ИМА ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ТУРЦИТЕ
цитирай
24. leonleonovpom - Браво, разбра ме! Отдавна се мъча ...
25.06.2013 15:26
Браво, разбра ме!
Отдавна се мъча да ти покажа кой не обича гърците, ама заобиколно, не директно. Преди време се разправях с един косовар-албанец. Изненада ме, че говореше срещу турците. Рискувах, можеше да се ядоса но му казах, че ние, народите на Балканите с нашите ежби сме създали Турция, а не че тя е била голяма сила някога. Помисли малко и каза, че за съжаление съм прав, така е. За това трябва да помислим, кой печели от нашите кавги. Когато за малко сме били единни, сме учудили света през Балканската война. Същите турци няколко години по-късно са разказали играта на англичаните, , значи били са сила, а не разпасана команда!
цитирай
25. voulgaros - БЛАГОДАРЯ. . . ИСТОРИЯТА НА ПОЛУ...
25.06.2013 16:18
БЛАГОДАРЯ...ИСТОРИЯТА НА ПОЛУОСТРОВ МАЛА АЗИА Е ДОСТА СТРАННА И НЕ ПРОУЧЕНА В ДЕТАИЛИ..
КАКВИ ПРОЦЕСИ СА СТАВАЛИ СЛЕД СЕЛДЖУКИТЕ,КОЛКО МИЛИОНА ТУРКОМАНИ И ЮРУШКИ-НОМАДСКИ ПЛЕМЕНА СА ПРИСТИГНАЛИ..А КОЛКО БРОИ ГРЪКО-ГЛАСНИ=ЕЛЛИНОФОНИ Е ИМАЛО ОТ СМИРНА ДО ТРАПЕЗУНД ??
АЗ ПРИЕМАМ ЧЕ ГРЪКО-ГЛАСНИТЕ И АРМНЦИТЕ НЕ СА УСПЕЛИ ДА ОПАЗЯТ АНАТОЛИА ОТ ТУРСКИТЕ ПЛЕМЕНА... И ТААКА СИ МИНАВАЛО ВРЕМЕТО, КОГАТО ТЕ СЕ НАРОИЛИ ДОСТА...
ПРОСТО ПРИЯТЕЛИТЕ НА ГЪРЦИТЕ ОТ ДРУГИЯ СВЯТ, СА БИЛИ ЗАЕТИ ДА УСВОЯВАТ НОВИЯТ СВЯТ С НОВИТЕ КОНТИНЕНТИ ..А РОССИА СЪЩО Е ГЛЕДАЛА ПОВЕЧЕ СЕБЕ СИ И Е ПОГЛЪЩАЛА СИБИР И ИЗТОЧНА ЕВРОПА....МАЛА АЗИА Е ДОСТА В СТРАНИ ОТ ПРОЦЕСИТЕ ПРЕЗ 15-19 ВЕК.....И ТАКА ЕДНИ АЛТАИСКИ И АРАБСКИ ХОМО САПИЕНС СТАВАТ ДОСТА НА БРОИ.

А ИСКАШ ЛИ ДА ТИ КАЖА И МИТА НА ИМЕТО НА СТАРАТА ПЛАНИНА = ХЕМОС.
В ДРЕВНОСТТА ЗЕУС=ДИАС=ТЕОС=ВЪРХОВЕН БОГ .... КОГАТО ПОБЕДИЛ ПЪРВОТО ПОКОЛЕНИЕ БОГОВЕ. ТЕ ОБАЧЕ ПУСКАТ НА ЗЕМЯТА ЕДНО ЧУДОВИЩЕ - ТИФОН-ОТТУКА ИДВА И ДУМАТА ''ТАЙФУН''...ТОИ ГО ПОБЕЖДАВА И ГО ХВЪРЛЯ ОТ НЕБЕТО ВЪРХУ ДНЕШНОТО МЯСТО НА СТАРА ПЛАНИНА=ХАЕМОС. ОТ КРЪВТА МУ СЕ РАЖДА ПЛАНИНАТА ХЕМОС=КРЪВТА НА ТИФОН !!!
цитирай
26. get - - г-н Симеонов, както виждаш историята ни е написана така, че прилича на парцалива циганка ?
25.06.2013 19:03
- Има достатъчно факти, които оборват "ИСТИНИТЕ" залегнали в родната историография още от времето на "Златарски и сие", но никой не е проявил смелост да опровергае лъжливите доктрини !

- Имаме и материални факти, плюс исторически извори в които се говори, че уж създадените през Първо българско царство ДВЕ СТОЛИЦИ Плиска и Преслав, съществуват ПОНЕ от времето на Константин Велики ?! - но никой НЕ СМЕЕ да ГЪКНЕ по отношение на това ?!

- Отделно достатъчно данни, че по време и след така приетата "хуно-готска" доминация на Балкани, висши държавници във Византион са хора, които определено принадлежат(произхождат от) "племенни съюзи", които преди това са били част в по-големият Хунски съюз ?
- Никой не коментира такива личности, от нобилитета на Константинопол, като Ардабур, Аспар (като последният) е издигал и свалял "императори" !
- Никой не коментира кореспонденцията му с Теодорих относно: да не се възстановява имперското НАЧАЛО ?
- Никой не коментира Страбон в часта(твърдението му), Константинопол е Уподобен, като на "открит" град - доходите на който са се разпределяли във тогавашните балкани, сред живущите в нещо подобно на конфедерация ? - Не ! - всички повтарят наложеното от Hieronymus Wolf (1516–1580) схващане, за Византия, като за "елинска" държава ... и от тогава, та досега ?!
- Всъщност, поради тази наложена ПРЕДСТАВА за Византия, като за самостоятелна държава от прежде упоменатият и преповторяна в трудовете на Ед. Гибън, Т. Момзен, руските "византолози"(и още много други !) ... до "родният" Златарски, пишещ и правещ ПРЕДПОСТАВЕНИ ИЗВОДИ (?) относно: Етносна принадлежност на "хуни"(че са тюрки, това той "краде" от Иловайски) и "за" Византия, като за самостоятелна "държава" ?!
- Но човек, ако се зачете внимателно в историята и най-вече ПОВОДи за войни, м/у "държавата" Византия и България - остава с впечатление, че те се водят по причина ... Византия "не се е издължила" на "българите" - Вземи, като пример Виталиан (гота ?) :))) !(и не само той ?) ??
цитирай
27. leonleonovpom - Така е Гет, историята на Византия е ...
25.06.2013 20:42
Така е Гет, историята на Византия е странна . можие би идва от това, че самото име на Византия е късно, появява се след като империята я няма, та след като е измислено постумно име, защо да няма и нагодена, хайде, да не е измислена история. И удобната жертва сме ние
Ще се върна на Анхиало и ще продължа. В Анхиало от предримския период се намират в количество монети ноа Филип и Александър, тракийски, най вече и автономни от васалното на Рим тракийско царство. Всички останали, включително и на метрополията Аполония са в единични екземпляри. Учудващо, има и големи тракийски могили, едната от тях уникална не само за България. Явно античната история на Анхиало също е кърпена.
За българската, че е кърпена гласувам с две ръце.
Аспарух идва тук, прави държава, приеват прабългарите славянския, сигурно уникален случай в световната история-никъде завоевател не се отказва от езика си - кой-турци ли, англичани ли , испанци ли, кой прави това, само един пример.няма смисъл да продължавам
цитирай
28. kasnaprolet9999 - Най-интересно в тези мемоари ми се ...
25.06.2013 22:09
Най-интересно в тези мемоари ми се вижда обвързжанети на твоя род с описаните в книгата събития, което им придава особена автентичност. Сложих постинга ти в моята блогвълна за Поморие.
цитирай
29. voulgaros - ГETСКИ СЛАВЯНСКИ ТУРЧИНО. . . . ПО ...
25.06.2013 22:09
ГETСКИ СЛАВЯНСКИ ТУРЧИНО....ПО ВРЕМЕТО НА СТРАБОН----НЯМА ТАКАВ ГРАД КОНСТАНТИНОПОЛИС !!

НЕЩО СИ ПИЛ РУСКО- Я САМОГОН..Я АНТИФРИЗ.
цитирай
30. get - - Подминават, простотията и невъзпитаноста ти ! - Но ?
26.06.2013 00:00
voulgaros написа:
ГETСКИ СЛАВЯНСКИ ТУРЧИНО....ПО ВРЕМЕТО НА СТРАБОН----НЯМА ТАКАВ ГРАД КОНСТАНТИНОПОЛИС !!



- Бизантион е основан не от гърци, а от траки ? - А, че са го нарекли в последствие Константинопол ... то това е, по името на ТРАК - който според високото мнение на "елините" е ВАРВАРИН ?!
- Да ти припомня малко и от "гръцката" класика ?
"Гръцкото племе отначало е едно и винаги е говорело един и същ език. Гърците се превръщат от незначително племе във влиятелен народ, защото са асимилирали много други хора. Преди гърците да се обединят с пеласгите, пеласгите са "варвари".
- Това го казва, чичо ти Херодот( І-58) !

- Искаш ли да ти дам, други цитати от "високо" учените и хуманни антични гърци - За които да си "трак" е обида ?!

- Какво си въртиш дупето сега ... та ми изкарваш гърците, че били роднини с траките ?! - сърбайте си сега попарата, която на времето поради омразата ви към "варварите" сами сте си я надробили ?!

- А относно историческите ти напъни според които си ... ту грък(елин) ту влах - ще кажа (!)имаш големи пропуски в знанията, та е безпредметно да коментирам въпроси по същество с твоя милост !?

- Поне като се изкарваш влах, да ми бе казал че си от "Велика влахия" - ама тя май не ти е позната ? - http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Wallachia - чети, пък после ми говори ! ... и тази Велика влахия, която се създава от латинците-католици ... няма нищо общо със създадената от Луи Бонапарт държава, Румъния-Влашко, в която до ДЕВЕТНАДЕСЕТИ ВЕК се говори на СТАРОБЪЛГАРСКИ и принцепсите й ВОЙВОДИ са се водили БЪЛГАРСКИ благородници ! - в това ще се убедиш, ако видиш на картинка бойното знаме(надписите на какъв език са ?) на Стефан Велики(чел Маре) както в момента му килиферчат името ... "новите", НЕгръчцки власи - дето и в червата си, мразят гърците ! - Защото за тях, грък и фанариот са синонимни !(ама и това не го знаеш ?) !

- Айде отивай да пасеш ... със "стадото" ! - защото си добиче(промит мозък) !
цитирай
31. voulgaros - гет, турците преди 2 или 3 години, ...
26.06.2013 14:04
гет ,турците преди 2 или 3 години, при строителните работи под Босфора за подводното метро...откриха антично пристанище с запазени делви и амфори = гръцки думи..и доста кръгли ''монети'' - обли метални обекти е по точното определение..Това е на европеискиа бриаг--точно кадето е бил древен ВИЗАНТИОН...ОТСРЕЩА Е ИМАЛО ДРУГО ГРЪЦКО СЕЛИЩЕ - ХАЛКЕДОН.

Гет, допускал ли си че АЗ НЕ СЪМ ЗАПОЗНАТ С ВСЕКИ ЕДИН ДЕТАИЛ, С ВСЯКА КАРФИЦА==ГРЪЦКА ДУМА,..ОТ ИСТОРИЯТА НА МПАЛКАНИТЕ ОТ ВРЕМЕ ОНО - ОБРАЗНО КАЗАНО-ДО МОДЕРНИТЕ ГОДИНИ ???..ЗНАМ ЗА ВЕЛИКА ВЛАХИА В ПИНД--НАЛИ И АЗ ИДВАМ ОТ ТАМ, ФИРОМЕЦО ОТ ВАРНА.

ЗНАМ КАК ИЗГЛЕЖДА ГЕРБА НА МОЛДОВА - БИК-ТАУРОС..НАЛИ ТАМ Е ТАВРИА - ОСНОВАНА ОТ ГЪРЦИ.

АА ,И ТОВА ЗА ВЛАХИТЕ ЧЕ '''МРАЗЕЛИ''' ГЪРЦИТЕ.....ЩЕ ТЕ ПОМОЛЯ ДА НЕ ПИШЕШ ВУЛГАРИЗМИ И И ПРОСТАШКИ ЗАВИСТЛИВИ СВОИ ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ...

ВЛАХИТЕ СА НАИ-ГОЛЕМИТЕ ГРЪЦКИ НАЦИОНАЛИСТИ !!!
цитирай
32. leonleonovpom - Вулгарос, много предпазливо тр...
26.06.2013 15:13
Вулгарос, много предпазливо трябва да се борави със заключения от типа -това е гръцко.
Преди гръцката има много и то` напреднали цивилизации. За египетската ще стане дума по-долу От финикийската са дошли азбуката-за гърци и траки и паричните знаци. Това и гърците не го отричат
За математиката също признават, че са ползвани египетските постижения Знеш ли, дори съвременните архитекти имат сериозни затруднения с конструирането на пирамидите, с многобройните им коридори Възможно ли е , да не познават Евклидовата геометрия? Изключено!
Затова, по-правилно е да се твърди, че гърците имат заслуга в съхраняването на постиженията на цивилизациите преди тях, а не да им се приписва авторство
цитирай
33. voulgaros - Доктор-Ингенер Симеон-оглу. . . ...
26.06.2013 16:33
Доктор-Ингенер Симеон-оглу...виж сега - верно е че и други народи познават измервателни уреди и способи и наи-важното---има запазен архитектурен останка=антика =ПИРАМИДИТЕ..

СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ ОБАЧЕ ДАВАТ МНОГО МНОГО ПОВЕЧЕ---ПРАВЯТ КАТАЛОГИЗАЦИЯ=ГРЪЦКА ДУМА--ДАВАТ ВСИЧКИ ДУМИ И ТЕРМИНИ (ЗАЕДНО С РОМАНИТЕ)..ПИРАМИДА Е ГРЪЦКА ДУМА..

ВНАСЯТ СИСТЕМА=ГРЪЦКА ДУМА И СИСТЕМАТИКА..ЕДНА ЕЛЕГАНТНОСТ В НАУКАТА=ЛОГОСА..САМИЯТ ПАРТЕНОН ЗАЕДНО С КОМПЛЕКСА НА АКРОПОЛА В АТИНА--- Е ШЕДИОВАР НА ЕЛЕГАНТНОСТА И ТРИУИМФ НА ДЕТАИЛИТЕ !!! И ТОВА САМО ЗА ЕДИН ОБЕКТ..А ИМА САМО В ЮЖНА ИТАЛИА И ИЗТОЧНА ЕЛЛАДА=МАЛА АЗИА ПОНЕ НЯКОЛКО ДЕСЕТКИ ОЩЕ....МАУЗОЛЕОС ХАЛИКАРНАССОС, РОДОССОС КОЛОССОС, ХРАМА НА АРТЕМИДА В ЕФФЕСОС = ОГРОМЕН ХРАМ Е БИЛ,СТАТУА НА ЗЕУС В ОЛИМПИА...ХРАМА В АГРИЕНТО В СИКИЛИА = ОГРОМЕН ХРАМ Е БИЛ !!!

МОГА ДА ТИ ПИША МНОГО МНОГО ДУМИ И ТЕРМИНИ ОЩЕ...МИСЛЯ ЧЕ МЕ РАЗБРА.
цитирай
34. voulgaros - АА ТУКА ВИДЯХ И ОЩЕ ЕДНА ТВОЯ ДИВО...
26.06.2013 16:39
АА ТУКА ВИДЯХ И ОЩЕ ЕДНА ТВОЯ ДИВОТИЯ----ТРАКИ И АЗБУКА = ТРАКИИСКА АЗБУКА ????

Я МИ Я ПОКАЖИ ТАЯ ТРАКИИСКА АЗБУКА ? ВЕДНАГА !!!

Я МИ ПОКАЖИ КАКВО Е НАПИСАНО НА ТАЯ ТРАКИИСКА АЗБУКА ??? ВЕДНАГА !!!
КЪДЕ В КОИ МУЗЕОС МОГА ДА ВИДЯ НЕЩО НА ТРАКИИСКИ ??? КОЯ КНИГА ДА ПРОЧЕТА НА ТРАКИИСКИ ???? = ДА НЕ Е ИСТОРИА СЛАВАНО-ВУЛГАРСКАЯ ???
цитирай
35. leonleonovpom - Ех Вулгарос, казах ти и е факт тра...
26.06.2013 17:13
Ех Вулгарос, казах ти и е факт траките ползват същата азбука, която ползват и гърците. а тя идва от Финикия. Никой не отрича заслугите на гърците, аз най-малко, но както се вижда и от първия ти коментар, те са изключително в сферата на съхранение на постиженията на други, високоразвити цивилизации. Разбира се, че в този процес добавят и нещо свое
Прочети Карнеги, ако не искаш да ме послушаш. Най-приятно гали ухото името на човека, след това другите неща. Затова исках да се обръщам към теб по име. Оказа се, че и регистрацията ти не е поименна.. Мазохист си, щом това име ти харесва, твоя работа
Но не ми харесва, да се заиграва с моето име- Получил съм го от родителите си, които бяха достойни хора и не желая да се бъзикат с него!
цитирай
36. get - - МПалака ... що говориш, като арабин от Близък изток ? - те така произнасят "Б"-то ?
26.06.2013 19:15
voulgaros написа:

...
АА ,И ТОВА ЗА ВЛАХИТЕ ЧЕ '''МРАЗЕЛИ''' ГЪРЦИТЕ.....ЩЕ ТЕ ПОМОЛЯ ДА НЕ ПИШЕШ ВУЛГАРИЗМИ И И ПРОСТАШКИ ЗАВИСТЛИВИ СВОИ ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ...

ВЛАХИТЕ СА НАИ-ГОЛЕМИТЕ ГРЪЦКИ НАЦИОНАЛИСТИ !!!


- Тъй ли ! - гръцки националисти ? - само овча глава, може да роди такава мислА ! :(
- Що тогава, Александър Ипсиланти бяга, като заек обратно през Прут, а остава българските доброволци (като Сава бинбаши и Индже войвода да се бият и загинат от турците ?) !
- Пак ти казвам - през 1820 г., кога Тудор Владимиреску (много романо-влаХско му са имената - Ъ ?) вдига въстание срещу "турците" ... ама на практика е било срещу фанариотите(ГЪРЦИ ПАТРИАРШИСТИ) които от името на "Портата" управляват там(!?) - Александър Ипс. решава да се възползва и преминава с набраната(с руска помощ) армия във Влашко.
- Обявил се за "самодържец" - и ей това му е "изяло главата" ! - щот тамошните хора, много добре си спомняли какво е прадставлявал, дядо му плюс баща(цялата им рода) и всите, все ФАНАРИОТИ ! ... поради тази причина, голяма част се връщат по домовете си ... и "гръцкият-герой" Ипсиланти си плюе на краката и отива за закрила от оръдията на руската армия, като оставя българският контингент(във войската си) сами да се бият при манастира с/у турците ?!
- Страхливи и подли са били ФАНАРИОТИТЕ ! - Да, такива са били ... и като гледам твоето поведение, смешно човече ... не са се променили !
- Казах ти, аз с ксенофоби и ултра националисти не намирам за нужно да говоря ! - щот акъла им е по-долу от този и на добиче - Айде ... бръч ! - отивай да пасеш с останалото ура-патриотарско стадо !
цитирай
37. voulgaros - КАК СЪХРАНАВЯТ НА ДРУГИТЕ. ???? ТЕ ...
26.06.2013 20:16
КАК СЪХРАНАВЯТ НА ДРУГИТЕ. ???? ТЕ САМИ СИ СЪЗДАВАТ ШЕДИОВРИТЕ..

КОЕ НА ДРУГИТЕ ??? ВСИЧКИТЕ ТЕРМИНИ СА ГРЪЦКИ !!

ГЪРЦИТЕ ИМАТ ПЕРФЕКТНА МОЗЪЧНА АКТИВНОСТ И ПРЕВЪЗХОЖДАЩО ЧУВСТВО ЗА КРАСОТА И ПРЕЦИЗНОТО НАД СИЧКИ ОКОЛНИ ПЛЕМЕНА И НАРОДЧЕТА....САМО РОМАНИТЕ СА БЛИЗО ДО ЕЛЛИНИТЕ--ТЕ СЪЩО ИМАТ СВОИ АВТЕНТИЧНИ НАПРАВИ И ОБЕКТИ. =АКВАДУКТ-ВИАДУКТ--ПОНТОН-КАПИТОЛИА-ЦЕМЕНТУМ КОНКРЕТЕ = ВАРНИ ПЪТНИ МРЕЖИ +ЦЕМЕНТУМ

ОНЕЯ ДРУГИТЕ ДОРИ НЕ СА ОСТВАИЛИ ДА РАЗБЕРЕМ АВТЕНТИЧНИТЕ НАИМЕНОВАНИЯ---КВО ТОЧНО Е БИЛО ...
цитирай
38. voulgaros - ГЕТО---АБЕ ТИ ЗА ВЛАСИТЕ=РОМАН...
26.06.2013 20:24
ГЕТО---АБЕ ТИ ЗА ВЛАСИТЕ=РОМАНЦИТЕ ЛИ МИ ГОВОРИШ----КОИТО СА В РОМАНИА ??

ТЕ НЕЗНАМ КАКВО МИСЛЯТ ЗА ГЪРЦИТЕ......НО ЗНАМ ЧЕ ЩЕ ПОМОГНАТ НА ГЪРЦИЯ, АКО ПОТРЯБВА.
цитирай
39. voulgaros - И ТУДОР Е ГРЪЦКО ИМЕ. . . НЕ Е БОЖИДАР, ...
26.06.2013 20:41
И ТУДОР Е ГРЪЦКО ИМЕ...НЕ Е БОЖИДАР, НАЛИ ?
цитирай
40. get - - Бе за която щеш, Влахия ? - щот и едната и другата ... все тая ?!
26.06.2013 21:10
voulgaros написа:
ГЕТО---АБЕ ТИ ЗА ВЛАСИТЕ=РОМАНЦИТЕ ЛИ МИ ГОВОРИШ----КОИТО СА В РОМАНИА ??

ТЕ НЕЗНАМ КАКВО МИСЛЯТ ЗА ГЪРЦИТЕ......НО ЗНАМ ЧЕ ЩЕ ПОМОГНАТ НА ГЪРЦИЯ, АКО ПОТРЯБВА.

- Все от католици и латинци, са създадени едната и другата Влахии ?!
- А, колко си "на ти" с история и такава, като митология и антична религия ... е видно, от твърдението ти за "делва" !
- И кога разбра, че ДЕЛВА е гръцка дума ?

- Като твърдиш, че е гръцка - не ти ли идва на ум, че самите гърци тълкуват името на Делфи(светилището), че идвало от "делфин" ... а не от делва ?!(ама лингвистите, са по на друго мнение, че името идвало от формата, която изглеждала на "womb"(англ.) ?! - А същата изглежда, досущ като ДЕЛВА ?

- Я ми кажи, в коя част на Гърция се употребява думата "делва" ?! - особено пък, ако ми изкараш пример на "старо-гръцки" - Ще черпя ! :))
- Чудя се дали разбираш изобщо, КАКВИ глупости ръсиш, с твърдението си:
voulgaros написа:

ВСИЧКИТЕ ТЕРМИНИ СА ГРЪЦКИ !!

- Смешник :))) !
цитирай
41. voulgaros - ДЕЛФИ НЕ ИДЕ ОТ ДЕЛФИН - КОЯТО Е ПАК ...
26.06.2013 23:11
ДЕЛФИ НЕ ИДЕ ОТ ДЕЛФИН - КОЯТО Е ПАК ГРЪЦКА ДУМА...А ИДЕ ОТ АДЕЛФИА-АДЕЛФОС = БРАТСТВО-БРАТ...НАЛИ ЗНАЕШ ЗА ГРАД ФИЛАДЕЛФИА В Ю ЕС ЕЙ ??

НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ В АТИНА ИМА ЦЯЛ ОГРОМЕН КВАРТАЛ ''НЕА ФИЛАДЕЛФИА''--ЗАСЕЛНИЦИ ОТ ФИЛАДЕЛФИА ОТ МАЛА АЗИА..КАКТО ИМА И ''НЕА СМИРНА''---ИЛИ НЕЗНАЕШ ПО-ВЕРОЯТНОТО.

ЩАТА ''КАЛИФОРНИА'' - ИДЕ ПАК ОТ ГРЪЦКАТА МИТОЛОГИА ! = КАЛИ ФОРНЕС-КАЛОС ФОРОС = ДОБРИ ХУБАВИ--НЕПОМНЯ КАКВО БЕШЕ ВТОРАТА ДУМА.

И ЗА ВЛАСИТЕ---ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ ''ВЛАХОС'' И ВЛАСИ..ЕДНОТО Е С ''Х'', ДРУГОТО Е СЪС ''С''.....ВЛАСИТЪЕ СА СИ РОМАНЦИ ОТ МНОГО ВРЕМЕ.....АМА ВЛАХИТЕ СА ВЕЛИКИ ГЪРЦИ---ПАТРИОТИ И БОРЦИ--КЛЕФТИ-АНДАРТИ ПРОТИВ ТУРКИ И ВУЛГАРИ....ЗМАЕШ ЛИ КОЛКО ВЛАХИ СА ВЮВАЛИ С ВУЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИА ПО ВРЕМЕ НА ПЕРИОДА=ГРЪЦКА ДУМА ,ПРЕДИ МПАЛКАНСКАТА ВОИНА..--ХИЛЯДИ ВЛАХИ...А КАКВО СА СТОРИЛИ НА КОМИТАДЗИИТЕ--БАНДИТИ И УБИИЦИ, ЗНАЕШ ЛИ ?? ПО ДОБРЕ ДА НЕ ЗНАЕШ.
цитирай
42. get - - ФИЛАДЕЛФ(ия) дословно се превежда >>> (равно на !) БРАТО-ЛЮБИЕ !! - Какви абрака-дабри ми говориш за разни "АДЕЛФОС"и ?!
27.06.2013 11:00
- Така е наречен Птолемей(александрийски) "Братолюбив-Филаделф" !!
- Това е останало от архаичното деление на родовете ПО ЖЕНСКА(сестра !) ЛИНИЯ - от това, всички деца ПО МАЙЧИНА ЛИНИЯ се СЧИТАЛИ за братя (на тези от другите сестри-ЛЕЛИ !) ! - ТОВА Е ЕДНА ОТ НАЙ-СТАРИТЕ ФОРМИ, на административното деление(в "дем"ите - тази пък дума ? - Дали е "гръцка" !?) ... и то не само в "античка-Гърция", а и по целите Балкани ?!
- Това иде да каже СЕСТРА/БРАТ(по КРЪВНО-РОДСТВЕНА ВРЪЗКА, т.е. по женска(сестринска) линия) ! - децата на ВСИЧКИ-ЛЕЛИ = БРАТСТВО !(но кога се налагат, патримоналните-икономически отношения(по "мъжка линия на унаследяване !) се утвърждава ФРАТрия(ФРАТ=БРАТ) !
- От там имаме личните имена от античност(?):
- Фила, съпруга на Филип II Македонски(относно същата има др. интересни неща, отново с именната традиция и нейното значение ?) !
- Фила, дъщеря на диадох Антипатър, съпруга на Balakros, Krateros и Деметрий I Полиоркет
- Фила, дъщеря на Селевк I, омъжена за Антигон II Гонат, майка на Деметрий II
Фила, дъщеря на Деметрий I Полиоркет и Ламия (всички тези ФИЛкИ водят произхода си от "македонско"-пеонско (по произход население !), което дава името си на областа Панония/Бановина !(вече в по-късно време !) - от същата тази, географско-политическа област, СЕ ИЗВЕЖДА ПРОИЗХОДА на Крум и Омуртаг ?!
- Останал отглас от (архаичната дума) ФИЛА в съвремения български език е "ФИЛИз", тоест "плодоносно младо клонче"(от по-старо РОДителско растение ?) ... дори съм склонен да отнеса и ФИЛИя (отрязък) от хляб (не искам да съм категоричен) ... Но логиката на думата ФИЛИ - е именно смислово означаващо:"отклонение-приращение"(!) ... в коментираният от мен смисъл е "(отрязване)отделяне+приращение" !(не съм завършил изследването си (!) така че, ще се въздържа от повече коментари) !

- Това ще ти кажа аз(простия, т.е.Вулгар) ! - ДЕТО ме изкарваш наследник на "тюрки" и "славяни", а вторите(!) нямат общо с рОСите(защото те, са предимно от "угърски" произход(като маджарите !) !

- А тези шовинистично-ксенофобски ГЛУПОСТИ - няма да коментирам:
"АМА ВЛАХИТЕ СА ВЕЛИКИ ГЪРЦИ---ПАТРИОТИ И БОРЦИ--КЛЕФТИ-АНДАРТИ ПРОТИВ ТУРКИ И ВУЛГАРИ"

- Да бе жив Питу Гули(куцо-влаха) герой от въстанието 1903 г., че да му ги рицитираш на него "саракатсанските" си "велико-елински" пропаганди ... та да те "помилва" със сабята си, по "умната" глава ?!
цитирай
43. voulgaros - ДА, ЗНАМ ЧЕ Е ИМАЛО И ДРУГА СТАРОГ...
27.06.2013 12:46
ДА, ЗНАМ ЧЕ Е ИМАЛО И ДРУГА СТАРОГРЪЦКА ДУМА ЗА БРАТ- - ФРАТИР ИЛИ ФРАТЕР ..ИТА-ЕТА..

АМА АДЕЛФОС Е ОЩЕ ПО УПОТРЕБЯВАНА И ПОПУЛЯРНА !!

И ДУМАТА ''ФИЛЛА-ФИЛЛОС'' ЗНАЧИ ''БЛИЗЪК-ПРИЯТЕЛ-СТВО''....НИЩО НЕ ТИ Е ВЕРНО.
ТЕЗ ДУМИ -ФИЛИЯ И ФИЛИЗ--СА ТУРСКИ БЕ ФИЛЕ МУ...ЕСИ ДИКОМОС ФИЛЛОС ИСЕ ?? = =КВО ЗНАЧИ ТОВА ??
ТИ СИ ИЗЛЕДОВАТЕЛ...КОЛКОТО СИ И НАИСТИНА АВТЕНТИЧЕН ''ГЕТ''-- ОТ СТАРИТЕ ГЕТИ---НУЛА ПРОЦЕНТА....СМЕШНИ ПРОСТОТИИ СИ ПИСАЛ.
цитирай
44. get - - Престани да се държиш, като "индианец" - ами чети какво ти обяснявам ... Прави справки ?!
27.06.2013 14:19
voulgaros написа:
ДА, ЗНАМ ЧЕ Е ИМАЛО И ДРУГА СТАРОГРЪЦКА ДУМА ЗА БРАТ- - ФРАТИР ИЛИ ФРАТЕР ..ИТА-ЕТА..

АМА АДЕЛФОС Е ОЩЕ ПО УПОТРЕБЯВАНА И ПОПУЛЯРНА !!

И ДУМАТА ''ФИЛЛА-ФИЛЛОС'' ЗНАЧИ ''БЛИЗЪК-ПРИЯТЕЛ-СТВО''....НИЩО НЕ ТИ Е ВЕРНО.
ТЕЗ ДУМИ -ФИЛИЯ И ФИЛИЗ--СА ТУРСКИ БЕ ФИЛЕ МУ...ЕСИ ДИКОМОС ФИЛЛОС ИСЕ ?? = =КВО ЗНАЧИ ТОВА ??
ТИ СИ ИЗЛЕДОВАТЕЛ...КОЛКОТО СИ И НАИСТИНА АВТЕНТИЧЕН ''ГЕТ''-- ОТ СТАРИТЕ ГЕТИ---НУЛА ПРОЦЕНТА....СМЕШНИ ПРОСТОТИИ СИ ПИСАЛ.


- Птолемей ФИЛАделф живее ТРЕТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА ?
- ФИЛА административно(на женско-родствен признак) деление на ДЕМА, което е поне до към, ПЕТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА !
- ФРАТРИЯ - се появява, по-късно и се явява своеобразен наследник на ФИЛ(к)Ите
- Имаме от минало време в бг. именната система: ФРАТЮ-Фратев(лични имена и фамилни), като заместителят им е Братоев ! ... ТОВА ВСИЧКОТО ИДВА ДА Ни ПОДСКАЖЕ не само Социално-административни, но и културно-антропологични ДАДЕНОСТИ, които са много, ОТ ПО-СТАРО ВРЕМЕ ... Така че не намесвай тюрките, те по него време са ловили самури и риба на Байкал и Енисей (това е Сибир, ако не знаеш !)
- А относно, ФРАТЕР - тя е колкото гръцка, толкова латинска, толкова и "славянска" или "германска" - ТЯ Е ПРОТОЕВРОПЕЙСКА ! - поради това се среща и във всички езици от групатата на ИНДО-ЕВРОПЕЙСКИТЕ ?!
- Знаеш ли на чия държава се явява фразата "Libertе, egalite, fraternite" ? - хората в тази държава и те ли говорят на "гръцки" ? :)))

- А пък, как си я тълкуват(ли) ранно-средновековните "александрийски" "хе-хе-елински" мъдреци-граматици и етнографи - това си е проблем на гърците и поповете, КАКТО е ппримерно с ХОЛАНДСКИЯТ ПОП - Еразмус, който въвежда "нормата"(правилата ?) за четене на "гръцкият"(през далечният 16-ти век, кога Гърция я няма) ??! ... не само като държава, но и като история, култура ... а гръчцкият се е четял и знаел само от определен кръг, високообразовани люде !

- Но въпреки образованоста им - не съм сигурен ? - правилно ли превеждат ДВУСЪСТ: Фила-Делфос(делвос) :))) ?!

П.П.
- Писна ми вече да приказвам едно и също нещо за
фило-мило-приятелство ... и Аделфос(дето било пак приятелство-братство ?)
- НЕ МОЖА ДА РАЗБЕРЕШ ЕЛЕМЕНТАРНОТО ! - Посочвам ти думи от СТАРОгръцки, а ти ме апострофираш с думи(значение) в новоГРЪЦКИ ?
- Ее-е ! - според теб, значението на думата -КОГА Е БИЛА по-ясно ... в началната или в крайната и форма на употреба ?

- Поради това си говорим ... като развалени станции ... а относно думата за ПРИЯТЕЛСТВО НА НОВОгръцки - Спомни си, какво пее Stelios Kazantzidis:

Barba Yanni, file mou == Старче Яни, ПРИЯТЕЛЮ мой ... ?!
цитирай
45. voulgaros - има фили--което е под деление на ...
27.06.2013 14:46
има фили--което е под деление на племето или пак дума за племе, другата е гинотиа или геносиа..ИКОГЕНИА=СЕМЕИСТВО

Думата е ''ФИЛИ/Е ИЛИ ФИЛА---ПЛЕМЕ...НО САМО С ЕДНО ''Л'' .
цитирай
46. leonleonovpom - Много ВНИМАТЕЛНО трябва да се по...
27.06.2013 14:56
Много ВНИМАТЕЛНО трябва да се подхожда, когато на гърци се приписва някакво авторство било на изобретение, било на творение. Гърците са много добри ученици, възприемат това, което им се преподава. Но на пръсти се броят добрите ученици, които стават нобелисти.
Така ,че песента, че всеки античен грък е творец, а другите около тях аборигени е абсурдна
цитирай
47. voulgaros - СИМЕОНОВ НЕ ВСЕКИ СТАР ЕЛЛИНАС Е БИЛ ...
27.06.2013 15:50
СИМЕОНОВ НЕ ВСЕКИ СТАР ЕЛЛИНАС Е БИЛ ИЗВЕСТЕН...НО ПРЕМНОГО ИМА...АКО НЕ ЗНАЕШ--СЕ УБЕДИ САМ...

ВСИЧКИ ОКОЛО ГЪРЦИТЕ СА БИЛИ ПРОСТАЦИ И АБОРИГЕНИ....БЕЗ ЕГИПЕТ И ЛАТИУМ-РОМА...А ТРАЙКИТЕ СА БИЛИ ХИПЕР- ПРОСТАЦИ И АБОРИГЕНИ....

КЪДЕ СА ТРАКИТЕ..КЪДЕ СА ЕЛЛИНСКАТА ПАН-КИНОНИА=ОБЩНОСТ.

ТРАКИ НЯМА НИКАДЕ...ТРАКИТЕ СМЕ ГИ АССИМИЛИРАЛИ..ТОВА ПРОСТАШКО ПЛЕМЕ--СМЕ ГО АССИМИЛИРАЛИ.
цитирай
48. get - - "Сгряваш бързо"(?) - като албански реотан !
27.06.2013 21:06
voulgaros написа:
има фили--което е под деление на племето или пак дума за племе, другата е гинотиа или геносиа..ИКОГЕНИА=СЕМЕИСТВО

Думата е ''ФИЛИ/Е ИЛИ ФИЛА---ПЛЕМЕ...НО САМО С ЕДНО ''Л'' .



- В българският език понятието ПЛЕМЕННИК означава ! - Син/дъщеря(дете) на брат или сестра !
- За втори път обяснявам гръцката дума за ЖЕНА - Е "gynaika" , ИДВАЩА ОТ ПО-СТАРАТА фригийска:"knaika - "жена-съпруга""(ПОНЕ 1 500 г. пр.хр.) !

- ФИЛА(е поколение по женска линия в един род ?) ! - всички родени, от сестри са членове на ФИЛАТА ! - тоест имат, кръвно-родствена връзка !
- Другото деление в античноста е било "фратрията" - дословно "братство"(както виждаш имаме подмяна(в една буква) при дума - в старо гръцки и новобългарски, при които се получава понятие с ЕДИН И СЪЩ СМИСЪЛ ?! - Фрат-Брат !

Като ти чета, следващата надута-глупост:
voulgaros написа:
ТРАКИ НЯМА НИКАДЕ...ТРАКИТЕ СМЕ ГИ АССИМИЛИРАЛИ.

- Обясни(си) ми ?! - откъде, чрез кого е попаднала в съвременният бг.език думата за "жена" ... която е почти на сто процента, съвпадаща си с "гено(с)"-раждам ?

- Като разбереш смисъла и какво ти подсказвам с последният въпрос за ... gynaika - knaika - geno(с (?) - г/жено ?! - Дано ти просветне в главата, че езикът който са говорили прадедите и на гърци(ИЗКЛЮЧВАМ ДАНАЙЦИТЕ), и на траки е бил подобен-ПРОИЗВОДЕН ОТ ПО-СТАР МЕСТЕН ЕЗИК ?!
- С идването на "данайците" се получава миксация между местният език и чужд външен ... от цялата тази (креолизация-смесица) се е получил ГРЪЦКИЯТ !
- Отделно ти казах, че НАИМЕНОВАНИЕТО НА "Делфи", го припознават(осмислят) на женският репродуктивен орган МАТКА ! ... Така че, не знам какви еквалибристики са извършили ранно-средновековни александрийски граматици(повечето евреи-елинисти!), които СА казАли че, АДЕЛФОС било "братство" ?

- Ти за ТРАКИЙСКИ държави (ЦАРСТВА) да си чувал колко е имало и докога са просъществували - Докато аз за гръцки - НЕ СЪМ ЧУВАЛ ?! - чувал съм за търговски центрове на, рибари-търовци-робовладелци :((!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1021260
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930