Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2013 15:23 - ТРАКИТЕ , ХЕРОДОТ и СЪВРЕМЕННИТЕ УСПОРЕДИЦИ
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 28861 Коментари: 78 Гласове:
13

Последна промяна: 07.06.2013 00:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Преди време колега любезно ме апострофира, че Херодот не бил сигурен в твърденията за многобройността на траките, че това не отговаряло на истината, имало и други, дори по многобройни племена и народи от траките в пределите на Европейските земи. Не реагирах, въпреки че твърдението според мен е азбучна истина. Причината беше в особеното ми мнение към авторите, назоваващи се за антични . И друг път е коментирано, че много от трудовете им са дописвани и манипулирани през Средновековието. Има разбира се сериозна, оправдателна причина- естеството на носителя на информацията налага прехвърлянето  й на нов-сиреч препис
Та без трудът на Херодот да ми е настолна книга , при  цялото ми уважение към него като автор , прегледах някои възлови неща .
Да , в отношение 1 : 1 там  се твърди, че по численост траките са след индийците, и то така, че човек остава с впечатление, че разликата с тях е малка. Няма и намек, че в тази област имат конкуренция, следователно преследвачите им са далече назад, толкова назад, че не си струва да се споменават.
Но в редовете има и една друга информация, която е очевадна и недоогледана.Той , Херодот твърди, че траките имат много имена, толкова имена, колкото са племената им. Твърди, че почти никога не са били единни, че враждуват помежду си. И едно генерално заключение, което срива всякакви твърдения за страхливост, военна немощ и прочее-Ако траките са единни, щели са да бъдат най-силни на земята и никой народ не би могъл да им се противопостави. 
Разбира се в какво деликатно положение изпадат апологетите за не чак толкова набиващата се в очи многобройност на траките - в такъв случай те разполагат с нечувана военна мощ
Толкова за Херодот-дали истинско име или прозвище , твърденията му са премного красноречиви
Нека прескочим тези 25 века и навлезем в късната Античност, ранно Средновековие  и накрая-в  Съвременността
Вследствие на празноти в истинската информация най-вече в района,  обитаван от траките-без да е точно очертан на база многобройността им  може приблизително да се определят техните граници .
На база на внезапната поява на славяните от нищото и изчезването на траките, без кой знае каква грешка земите им би трябвало да включват границите на тъй-наречените славянски народи. 
Тези земи са обитавани от различни племена-като се тръгне от легендарните цимери или влязлото в обръщение кимери и се стигне до хуните, който считам /за Атиловите поне/  за доказано ,че не са монголци , а европейци.Огромния съюз ,който колкото и икономически характер да има,  е възможен само при близки, родствени племена-справка за траките
Стигаме и до българите И те се появяват от азиатските степи, спомнят си по-възрастните култовия филм за хан Аспарух. Ако беше възможно сигурно дълго би трябвало да му се обяснява титлата му.  Е, не идва толкова отдалече, от днешна Украйна!
Името българи се появява през римското владичество. Има и смисъл в езика им  и то е в в тясна връзка с родствените племена на траките, подобен на германските племена
Засега толкова!
Българите  и то съвременните в мини вариант възпроизвеждат главните отличителни характеристики на траките:
1/ Липса на единство. В редките моменти, когато са единни са способни на чудеса - Шипка, 1885г. , 1912-18г и т.н. По-точно ,непобедими са като траките, когато са единни
2/ Враждуват помежду си. -виждат първо врага в събеседника си и след това търсят приятелство, но винаги имат едно на ум
3/ Имат много имена-добруджанци, тракийци, шопи,  македонци.
Какво повече и това е достатъчно, за няколко хилядолетия базата данни се е съхранила.  Достатъчен материал за Тома неверниците!

УТОЧНЕНИЕ
За прабългарите претендирам и считам за доказано, че не са нито монголи, нито тюрки, а европейци и че идват от близка Украйна, а не от далечна Средна Азия
Относно паралелите между днешните българи и древните траки,нека някой да ги обори, но не с голи приказки или лозунги,на каквито се наслушах достатъчно





Името българи се появява при римското владичество Има и смисъл в тясна връзка с родствените племена на траките. Разбира се, това е хипотеза, но господарят и моделиерът на античния , а и на съвременния свят - РИМ има права и може да влиза в ролята на кръстник!



Гласувай:
16



1. iuliuscaesar - иване то това което си написал ти, а и ...
20.05.2013 18:46
иване то това което си написал ти, а и херодот го има при всички племена:) от това време.

носене на много имена - прочети цезар да видиш галите и германците колко имена имат - колкото племена, толкова и имена. същото важи за илирите и епиротите. изобщо там където античните автори имат пряк контакт с даден народ - получават инфо за имената на племената от които се състои този народ и ги предават. В по-ранните извори за индийците няма да откриеш нищо, освен че са индийци. когато александър отива там, вече се появяват имена.

Относно междуособиците - ми и това важи за абсолютно всички. има една приказва - никой на тази земя не е избил повече гърци отколкото самите гърци:) аз бих казал че ако гърците бяха единни в онова време, никой не би могъл да ги спре поради военната и социалната им организация. Прочее, гърците също се делят на племена, ама на по-малко поради по-високата си степен на развитие. там обаче всеки град враждува с друг град.

относно многобройността - мисля че визираш мен в този постинг. но аз ти казах, по младият съвременник на херодот - тукидид твърди че скитите са най-многобройни, а той не не само полутракиец, но и 20 години е живял в имението си в тракия като изгнанник. кой е по-компетентен според тебе?

И изобщо как е възможно херодот а ако щеш и тукидид да определят кой народ колко е многоброен? Мен ако питаш, най-многобройни по това време са келтите - населяват огромна територия което е съчетано с наличието на значителен брой градове с население по 50 и повече хиляди души. не случайно в 3ти век прегазват балканите (= балкани при милиционера - милиционера) и достигат до мала азия. по мое мнение траките са не голям народ, който по численост е равен на гърците. съвременните специалисти изчисляват гърците в 4век пр.н.е. на 3.5 - 4 мил души, а траките в Европа на около 2мил. както прибавим и тези от мала азия да речем 4. нищо повече.
цитирай
2. iuliuscaesar - траките нито населяват голяма т...
20.05.2013 19:00
траките нито населяват голяма територия, нито имат развита градска цивилизация.

относно късната античност. за да осъзнаеш какво е сполетяло тракия прегледай първо писмените извори където са изброени нашествията и техните последтвия, след това хвани корпусите с латинските и гръцките надписи за да видиш в кой район на тракия какви хора са живяли и прецени. римската империя е месомелачка за народи - без насилие обаче. градовете по правило са космополитни и не можеш да кажеш тракийски или еди къв си град. селата са стабилни, но нашествията им таковат майката.
представи си че си селянин и тая година нахлуват едни главорези, които палят убиват и отвличат. успяваш да избягаш или в града, или в планината. на есен се връщаяш, но на пролет те пак идват. и това се повтаря години наред без имперската армия да може да те защити. Колко години ще издържиш? За това съвременните на събитията автори говорят за пустиня...Лощото е че тези варвари в 100% от случаите газят днешна северна българия. в 90% пресичат планината, но много рядко стигат до същинска Елада. Все мизия и Тракия са под ножа. В случаите когато тея варвари за разбити - те са заселени в разорената Мизия и части от Тракия като нови заселници - все на село. справка 270г. Клавдий 2 готски. Според мен след 4ти век в Северна Бг траки няма, или доколкото ги има те са в градовете. В южна БГ има и особено в Родопите. Именно тези траки са покръстени от никита ремесиански. Славяните обаче ги довършват. Нещо повече те са единствените които успяват да изтикат гърците от териториите им. Тези гръцки територии ще се гърцизират отново след един продължителен период от време започнал от средата на 6век и завършил едва през 10век. За наше съжаление тези славянски групи са гърцизирани и тяхната кръв тече във вените на днешните гърци. траките обаче са умряла работа те нямат нищо общо със славяните - имаме достатъчно надписи на техния език, които показват че са различни.
цитирай
3. grigorsimov - Скити, траки, славяни, българи - са различни имана на един и същ, многоброен народ...
20.05.2013 19:50
или на близко родствени народи и на отделни племена.
А териториите на които днес живеят славяните (и българи в частност), те са си живеели от хилядолетия. И не е имало никакво "велико преселение" на народите, (т.е. на славяните). А истината за хуните е така заплетена, за да се прикрие злодейската роля на хазарите - евреи, независимо какви и кои народи са били въвлечени!! Същото е и с т.н. монголи, татари, тюрки, турци и т.н. до ден днешен.
Руската империя, и всичките познати ни империи, вкл. Македонската и особено - Римската, са задкулисни еврейски империи, в които народите са, или легионери, или роби и крепостни селяни. Названията или маскировките им са различни, но същността е една - робство, хляб и зрелища, и разложение на автентичните народни култури. А демокрацията е най-префинената им форма на робство, където мнозинството безимотни и на практика - безправни граждани, не осъзнават че по същество, са си роби. Справка: днешното ни демократично време!

Що се отнася за "келтите", които били прегазили днешните Блакани, и това е една безпочвена лъжа, основана на дребни манипулации, и унищожаване (скриване) на доказателствата за нашето наистина славно минало.
цитирай
4. leonleonovpom - Юлий поставих ти въпрос, на който ...
20.05.2013 20:35
Юлий поставих ти въпрос, на който много време чакам отговор. Вместо това ,ти ме занимаващ с критика на Херодот. След като той не може да преброи траките, кажи кой може тогава и как? Това за гърците е смешно,че били военна сила и то непреодолима. Доколкото си знаят фолклора са им демонстрирали германците с магарета" въоръжени" с фенери. Не знам дали има по голяма подигравка от тгази в съвременната военна история.
Това ,че траките са изключително многоброен и кадърен военно народ е безспорен факт. Второто са го доказали Спартак и Максимин Тракиец. Само не се мъчи да ги изкараш келти или някакви други - калтаци например.
Припомням ти въпроса:
Какво те притеснява, че в генезиса на българската нация участват и то активно траките, с процент в границите на 50 според швейцарски изследвания? има и друго ,но това засега.
Не ми дръж ,дори и дружелюбно поучителен тон. Защото когато съм събирал очите на инспектори по история от министерството с тълкуване на исторически факти, ти не знам къде си бил, не се наемам да гадая. Това между другото
цитирай
5. leonleonovpom - Благодаря Григор за подкрепата. Не ...
20.05.2013 20:51
Благодаря Григор за подкрепата.Не може траките да изчезнат, както твърди Юлко в Добруджа до един. Такъв феномен държи обяснение -на какво се дължи пък устойчивостта на другите. Ако причината е атомна бомба, другите ли са я хвърлили и в протиивоатомни скривалища ли са били.С две думи, трябва обяснение и то научно обосновано, а не фантасмагории. С две думи най-точното обяснение е на Херодот, установих с препрочитането. Всичко след него е фалшификация и то груба, служеща на някого
Както ,че Скобелев бил "кръволак" и некадърник. Намерих книга от съвременник-ГЕРОЯТ ОТ ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА.
Такива са възможностите на съвременните ни "академици" в историята-великолепни клакьори!
цитирай
6. leonleonovpom - Юлко, ти си привърженик явен на ф...
20.05.2013 21:07
Юлко, ти си привърженик явен на философския уклон в историята, подпиран от някой и с нещо. Затова и втория въпрос ще ти повторя немедленно, на който чакам отговор
Кажи ми как да разпозная от раз най-надеждния античен автор, така, че да не се лутам напразно. След като Херодот не е надежден, как да разбера кого да търся на негово място или да се допитам може би до ведуща партийна централа?! Наострил съм уши в очакване
цитирай
7. iuliuscaesar - какъв въпрос??? не се сещам. 1. З...
20.05.2013 21:54
какъв въпрос??? не се сещам.

1.Занимавам те с критика на херодот, щото ти се позоваваш на него и твърдиш че в това му твърдение е прав. какво искаш от мен? да се съглася коленопреклонно с теб ли?

2.както казах траките не са многоброен народ и се аргументирах - нито имат градска цивилизация, която отхвърля на бройка, нито населяват голяма територия, т.е. няма как да са многобройни.

3.кадърни военно пък изобщо не са. който е минал през тях той ги е бил като брашлян чувал. Справка: Дарий преминава като на парад като единствено гетите посмели да му се противопоставят, но според херодот бързо били смзани и принудени да го последват. срещу персийската власт продължила около 40години тракийски бунтове няма. типично по трако-цигански нападат единствено оттеглящисе персийски армии, щото са лесни. След това Филип Македонски за 11месеца покорява половин тракия, като води само партизански сражения. просто траките не могат да му изл;язат в редовен бой. александър за месец преминава като на парад през цяла тракия с едно редовно сражение което лесно печели. келтите също прегазват тракия без проблем та траките се крият в планините. Келтите владеят половин тракия към 70г. и едва след изселването на айгосагите в мала азия тяхното царство е разгромено. за рим няма какво да говорим. Като цяло траките имат само един поход на чужда територия за цялото си съществувване - на Ситалк и то неуспешен. това ако е военна сила...спартак и максимин са нещо съвсем различно щото те не ръководят тракийски армии, пък и за максимин не е сигурно да е трак. освен това той с нищо съществено не се е отличил. можеш ли да ми назовеш една негова емблематична битка без да ровиш в интернет???

4.гърците са сила и то голяма. техният боен стой и вооенно изкуство е такова че им позвулява да спрат армиите на дарий и ксеркс и то при положение, че половийна гърция се бие на персийска страна. само по себе си това е достатъчен атестат. до идването на рим гръцките наемници са високо ценени...
цитирай
8. iuliuscaesar - нищо от никакви изследвания не ме ...
20.05.2013 22:02
нищо от никакви изследвания не ме притеснява, защото подобни изследвания просто не съществуват. ще взема да напиша един постинг за тези шашми. няма такова нещо като тракийски или каквито и да било други антични гени.


не знам какво си наострил, само ти казвам, че нито херодот нито някой друг античен автор може да ти каже кой е най-многобройния народ. разбирам че си инжинер и търсиш 2+2=4, но именно за това не си историк и никога няма да можеш да бъдеш адекватен когато разсъждаваш върху исторически проблеми.

иначе ти казах, за траките тукидид е понадежден щото е наполовина трак, при това аристократ и е живял 20г. в тракия. колко пъти да го повтарям.
херодот е пътешественик, който обикаля и разпитва - жреци, аристократи, селяни и записва. това е. посетил е черноморското крайбрежие и е решил че траките а най-многобройни. хубаво. аз не му вярвам, кво толкова. както казах за мен келтите са в пъти повече - огромна територия и големи градове = убийствена комбинация. херодот никога не е бил в галия, северна италия и т.нат. за това и твърдението му е субективно. как може да знае дали траките са повече от келтите.
цитирай
9. voulgaros - ДОКТОРА ИМА ГОЛЯМ КОМПЛЕКС ОТ НАС ...
20.05.2013 22:11
ДОКТОРА ИМА ГОЛЯМ КОМПЛЕКС ОТ НАС ГЪРЦИТЕ..СПОКОИНО, АГЕНТ СИМЕОНОВ..ЕТО АЗ ПРИЗНАВАМ, ЧЕ ВИЕ ВУЛГАРИТЕ ИМАТЕ НЯКАКВА КРЪВ ОТ ОНИЯ ТЪПИ ТРАКО-ТУРАКИ ОТ ДРЕВНОСТТА.

ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ НА ВУЛГАРИЯ ОЩЕ ЛИ Я ИМА,А ДОКТОРЕ ??
цитирай
10. leonleonovpom - От едно съждение не се прави закл...
20.05.2013 22:34
От едно съждение не се прави заключение. Защо не са могли да се противопоставят на Филип, а са се занимавали с Филипики за противодействие?!
.Казал е ясно Херодот-траките са най-голямата сила, ако са единни и никой не е в състояние да им противодейства. Не съм го измислил аз. Градовете тогава и сега са много различни Защо мислиш, че нямат градове?!
Ох писна ми когато пиша нещо за нашата история да ми навират гърците.. Уважавам гръцкото ,имам гръцко, но те не си знаят фолклора. Знаеш ли как германците са превзели Метаксас?! С троянски коне ,може би?! Не е оригинално, с магарета , драги
Хърбърт Уелс в " Илюстрованата си история на света" на стр. 89 дава представа за гърците, коренно различна от тази, която пробутваш:
Дошли 1000г по-късно от твоята датировка, взели азбуката на по-цивилизованите си съседи, а ако питаш мен и епоса им. Но за него, ако си любознателен, обърни се към Стефан, ще ти даде подробна информация. Да, от арийското стъбло са
Все пак, какъв ти е критерият за определяне на надеждността на античен автор. Как идентифицираш има или няма туширане на средновековен дякон? Вече знаеш въпроса, любезни мой приятелю!Не те иронизирам, наистина си любезен и нямам причина, да не те считам за приятел!
цитирай
11. leonleonovpom - А бе Павлос, ти си като Парцалев бе. ...
20.05.2013 22:45
А бе Павлос, ти си като Парцалев бе. Страшен си. Бях ядосан и ме развесели. Пробвай се и в тази насока
Казвал съм ти, имам си достатъчно гръцко и си го ценя. Не мога да разбера говоря зя траките и ми навират гърците
Добре ще бъда ясен:
Швейцарците направиха генетично изследване на балканските народи и установиха,че гърците имат повече славянско от българите. Знаеш ли какво следва от това. Няма такова чудо-чист грък и чист българин. Няма чист етнос никъде, поне на земята, освен при някои племена в Амазония или Папуа.
Ето ти се определяш за грък, аз пък за българин. Но моята първа братовчедка се определя за гъркиня. Аз не, защото чакам парите си от ДС, досега не съм получил и стотинка. Ти колко получи от 100,000 евро на гръцкото ДС, Хайде , кажи си, ще ти съчувствам
цитирай
12. leonleonovpom - Вулгарос, ще мина по всички ъгли на ...
20.05.2013 22:50
Вулгарос, ще мина по всички ъгли на кръга ви-разбирай го както искаш и ще сложа половинката на плюса без обяснения., както правиш и ти с тази половинка
цитирай
13. shtaparov - И все пак
21.05.2013 08:51
И все пак Българското име е споменато от Херодот,Демостен и пр.,макар и в леко изопачен гръцки вариант. Известно е,че древните гърци не са могли да произнесат почти нито едно чуждо име,без да го изопачат- изключенията са твърде редки. Тези "Барбари",за които ни говорят те,не са нищо друго освен Баргари (Бургари),които имат още една аналогия с Траките- за тях също е казано,че са били многоброен и дори безброен народ. А Лаоник Халкокондил дори е писал,че "Българите са най-големия и най-стария от всички народи на земята",за да обясни на несведущите кои са Българите и кои- Траките. Понеже Траки (Фраки)= Фриги (Бриги),а Бригите са Блъги без никакво съмнение- вижте само Фригийските имена на героите от Троянската война!
цитирай
14. voulgaros - ВУЛГАРИТ СА ГЪРЦИ - ПРОСТАЦИ. . ТО ...
21.05.2013 09:14
ВУЛГАРИТ СА ГЪРЦИ - ПРОСТАЦИ..ТО ТОВА ЗНАЧИ ИМЕТО ''ВУЛГАРИ'' = ПРОСТАЦИ''..

ГЪРЦИ = ПРЕДАТЕЛИ НА ЕЛЛИНИЗМА, РЕНЕГАТИ И ВУЛГАРНИ ПРОСТАЦИ.

А ТРАКИТЕ СА ДРУГО..... ТРАКИТЕ СА СЕВЕРНИ ГЪРЦИ....КЛОН НА ДОРИИЦИТЕ.
цитирай
15. leonleonovpom - Вулгарос, не ми е ясно защо ме зан...
21.05.2013 09:49
Вулгарос, не ми е ясно защо ме занимаваш с гърците. Отдавна с тебе сме се изяснили относно тях. Какво не ти е ясно? Свеговни шампиони са по тарикатлък. Единствено това са наследили от тези, на които се пишат наследници, което като качество в съвременността се цени високо! За какво им е друго?! Има будали да работят за тях, те са по рахатлъка, като агите и по преструвките. Познавам гърците поне коркото тебе, амиго!
. И внимавай какво пишеш и как, минуса не можеш да го обясниш, така че да ме убедиш, но подобни коментари ще отидат в кошчето. Не се труди напразно!
цитирай
16. voulgaros - ДОКТОРЕ, СЛУЧАИНО ЛИ ЛАТИНИТЕ=...
21.05.2013 10:52
ДОКТОРЕ, СЛУЧАИНО ЛИ ЛАТИНИТЕ=РОМАНИТЕ СА ВИ КРЪСТИЛИ С ТЯХНАТА СИ ДУМА ''ВУЛГАРЕС''--354 Г. АНОНИМЕН ЛАТИНСКИ ХРОНОГРАФОС.

ТОВА Е ЛАТИНСКА ДУМА..НЕ Е ГРЪЦКА...ВУЛГАР = ПРОСТ,ПРОСТАШКИ (СЕМПЪЛ=ОБИКНОВЕН)..

ПОЛИ КАЛА, ПОЛИ КАЛА. АВТО ИНЕ .
цитирай
17. leonleonovpom - Всяка дума има много значение, може ...
21.05.2013 13:47
Всяка дума има много значение,може да има паралелно и такива. В случая се има предвид общ народ или общонароден. ОЩЕ ЛЮБИМИЯ ОМИР Е ПИСАЛ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЕ НА МОРЯЦИ, ВОДЕНИ ОТ СИНА НА ЦАР АНХИАЛ КЪМ ТЪМНОТО/ ЧЕРНО МОРЕ/, КЪДЕТО ЖИВЕЯТ МНОГО НАРОДИ С ОБЩ ЕЗИК.
ИЗВОДЪТ Е ЗА ТЕБЕ!
цитирай
18. leonleonovpom - Благодаря Щапаров за уточнението, ...
21.05.2013 14:00
Благодаря Щапаров за уточнението, моята основна теза е, че българите не са монголи или тюрки, не идват от далечна Средна или източна Азия, а са европейци.Дори и именника да е писан по всяка вероятност на персийски, това не означава, че е езикът на народа. Именникът е писан за управляващите и на езикът ,който те използват
цитирай
19. victorcito - ?
21.05.2013 14:47
Писането по сериозни теми с груби правописни и фактологични грешки, плюс коментирането, е пълна загуба на време.
цитирай
20. leonleonovpom - За ЦЕЗАРЯ ЮЛИЙ
21.05.2013 14:58
Явно имаш мисия, остава да я уточниш. Ясно ми е как работят- с прозрение съвременните историци. Както веднаж ме смая един титулован при това-видя една монета, цялата в пръст и я определи от пети век. Смаяно го попитах на каква база. Ами размерът. Сметнах за безсмислен по-нататъшния разговор
Горе-долу такива неща си написал и в коментар № 8 , сега му обърнах внимание Тукидит бил наполовина трак, затова на него се гласува доверие, Херодот не бил в Галия и т. н. Знаеш ли, за да бъдеш наистина историк, а не си , ти липсва инженерна мисълне много, малко, най-добронамерено.
Ти срещал ли си се с Тукидит и Херодот лично, за да правиш оценка на качествата им. Трудно мога да си представя по-голяма нелепост. Още малко и ще поискащш Херодот лично да преброи всеки жител на ТРАКИЯ И ГАЛИЯ. ДА, ВСЕ ПАК СИ ЮЛИЙ ЦЕЗАР И КАТО ИСТИНСКИ ИСТОРИК ПРЕСКАЧАШ ОТ ВЕК ВЪВ ВЕК И ЕСТЕСТВЕНО , ДА ТИ ДОКЛАДВА, ЗА ДА ПОЛУЧИ ЕВЕНТУАЛНО ВИСОЧАЙШО ОДОБРЕНИЕ
цитирай
21. leonleonovpom - Ами изяснете №19 за какво става д...
21.05.2013 15:11
Ами изяснете №19 за какво става дума. Или като истински представител на съвременните мениджъри считате ,че думите правят делата За да съм по-ясен посочете грубите правописни и фактологически грешки и ги оправете , ако можете.Пределно съм наясно с качествата на съвременните, тъй наречени мениджъри. Те са демонстрирани навсякъде
цитирай
22. leonleonovpom - Продължение към бога Цезар
21.05.2013 15:32
Интересно, процентите на швейцарските учени са нещо несериозно за Вас Цезаре, не са се отчели и докладвали на ваша Светлост.
Затова пък вие в качеството си на бог Цезар смело спекулирате с процентите- преди с тези на гените на ромейските императори, сега с -на Тукидит. А сигурно знаете, няма как и на Херодот , Бог Цезаре!
цитирай
23. iuliuscaesar - последен коментар за неопределено ...
21.05.2013 18:06
последен коментар за неопределено време - поради заетост не поради друго.

1.никъде не съм казвал че съм историк. обикновен бачкатор съм.

2.вече казах защо предпочитам тукидид, поне два пъти. мисля че не е нужно пак да го правя.

3.генитичните изследвания са празна работа, поради ред причини. те просто не са коректни по ред причини. искам да попитам откъде взеха антични гени за да ги сравняват с днешните - от кой некропол на кой скелет. и този скелет на какъв човек е? и още хиляди други въпроси които заслужават отделен постинг.
цитирай
24. leonleonovpom - Извинявай Юлий, влязох в чужда к...
21.05.2013 21:44
Извинявай Юлий, влязох в чужда кожа ,не съм такъв.
Както и да е. Не, историк си разбира се, но защо трябва да мислиш, че други не могат или нямат право да се занимават, дори и като хоби с история. Ясно е че тя се пише другаде и нашите усилия едва ли ще я отклонят и с милиметър от предначертаното.Повярвай ми, нямам никакво намерение нито даа облъчвам, нито да мачкам някого
За генното проучване имаш основания, точно толкова, колкото и аз за античните автори под общ знаменател. Да, Тукидит е трак, но дали Херодот не е също такъв? Реален ли е Омир , а произведенията му.
Военните успехи на гърците са с един адрес-Спарта, тя е носила на гръб останалите. Но тя е нещо специално и различно от останалите гръцки държавици
Под №19 се появи гаден коментар Прегледах писанията му. Удивително си приличат с тези на Пиер на квадрат и по съдба също. Написани високомерно, с никаква посещаемост и още по-малко коментари. Явно търсят причина и избиват , не са комплекси по този начин,където попаднат. След това изчезват
Същият автор до втръсване демонстрира универсалните си знания по история ,изложени хаотично, така че не става ясно какво цели. Няма я червената нишка
Иска да унижи отсрещния, без дори да го познава
Отклоних се, но целта на написаното е да има уважение към другия, ако с нещо човек не е съгласен има заобиколни пътища, трябва да се пази човешкото достоинство
Желая ти успех!
цитирай
25. iuliuscaesar - всъщност, истина е, че никъде не съм ...
21.05.2013 22:41
всъщност, истина е, че никъде не съм твърдял че съм историк или лингвист, единствено че имам някакви познания по класически езици. нищо друго. от тази гледна точка не е логично да отричам правото на други да взимат отношение по разни проблеми, щото очевидно ще отрека и собственото си право да ги коментирам - не съм никакъв, просто съм любител...

проблемите при генното проучване са страшно много. според мен са абсолютно неадекватни изводите. да не говорим че колкото проучвания толкова и резултати и всеки се позовава на това което му изнася. ето наскоро македонците изкараха едно проучване според което нямат нищо общо с българите. и те като теб го цитират под път и над път и вадят генерални заклкючения.

военните успехи не са само на спарта. атина има страшно много победи над персите. освен това на въпроса ти защо гърците били подчинени от филип - ами ако македонците са били гърци, както смятат поне 80% от учените, тогава какво правим?

надявам се да се включвам, все пак.
цитирай
26. voulgaros - Всяка дума има много значение, може ...
22.05.2013 04:12
leonleonovpom написа:
Всяка дума има много значение,може да има паралелно и такива. В случая се има предвид общ народ или общонароден. ОЩЕ ЛЮБИМИЯ ОМИР Е ПИСАЛ ЗА ПЪТЕШЕСТВИЕ НА МОРЯЦИ, ВОДЕНИ ОТ СИНА НА ЦАР АНХИАЛ КЪМ ТЪМНОТО/ ЧЕРНО МОРЕ/, КЪДЕТО ЖИВЕЯТ МНОГО НАРОДИ С ОБЩ ЕЗИК.
ИЗВОДЪТ Е ЗА ТЕБЕ!


-------------------------------------------------------------

НАРОД НА ЛАТИНСКИ Е ПОПУЛУС+КУЕ = POPULUSQVE.ПОПУЛАРЕ..ОТТУКА И АНГЛИИСКОТО ПИЙПЪЛ.
НА ГРЪЦКИ Е ЛАОС = ПОПУЛУС - МНОГО СА БЛИЗКИ ЗВУЧНО, НАЛИ.

ВУЛГАР НЕ ЗНАЧИ НАРОДЕН !! НИТО ПЪК ''ОБЩОНАРОДЕН''.

ВУЛГАР ЗНАЧИ ПРОСТ,ОБИКНОВЕН, ПРОСТОВАТ.

ЯССУУ, ВУЛГААРИИИ !

ЗА АНХИАЛ--ПРАВ СИ--АНХИАЛ Е ГРЪК, И НА ПОНТА СА ЖИВЯЛИ САМО ГЪРЦИ--МНОГО ВИДОВЕ ГЪРЦИ = ПЛЕМЕНА. КЛАНОВЕ.РОДОВЕ И Т.Н.
цитирай
27. leonleonovpom - Вулгарос, не ми е Тема нито Елада, ...
22.05.2013 09:35
Вулгарос,не ми е Тема нито Елада, нито пък съвременна Гърция. Но след като настояваш, ще ти припомня някои основни моменти:
Заслугата на Елада е в съхранението, а не в изобретяването на постиженията на цивилизацията до преди нея- най-вече египетска. И най-красноречив пример е Евклидовата геометрия-има и много други. Питай някой математик, можело ли е египтяните да строят пирамиди, без да познават геометрията. Не ми казвай отговора
Сега, само прости хора могат да вкарат в обръщение по адрес на други подобни епитети. Но за щастие простите хора не са законодатели. и в случая кръстници. Интелигентния човек ще намери нещо друго, интелигентно за отличителна черта И я намира. По твоята логика, хайде да поразсъждаваме.В света са се водели много войни, гърците пък са олимпийски шампиони във войни помежду им. За какво се водят войни? Основно за грабеж на чужда собственост. Ами тогава по твоята логика почти всички народи би трябвало да се наричат бандити, разбойници, убийци и ако искаш допълни. Ама няма и един с подобно официално име.Причината - по-горе.
Съвременните гърци или гърчеещи се имат една много основателна причина да се гордеят с древна Елада-ами общо те само могат да мечтаят за интелекта на древните, чийто наследници се смятат. Оттам идват и съмненията
цитирай
28. get - - Малко уточнение от (?) , за бачкатора-историк и ура-националисти ?!
22.05.2013 11:42
leonleonovpom написа:
За какво се водят войни? Основно за грабеж на чужда собственост.


- Еилинизма и от там "ЕЛИН" е социо-културно и от там ПОЛИТИКО-иконимическо явление, зад което се крие принадлежност към ПРИВИЛЕГИРОВАНИТЕ слоеве на обществото, в късно античният свят от източно средиземноморие !

- То настъпва в резултат войните на Александър Македонски, с последващо: налагането на ИЗКУСТВЕНИЯТ ЕЗИК(лингва франка) КИНЕ(койне) в тогавашният МНОГОНАЦИОНАЛЕН културен кръг от общества и народи(създаден на мястото на Македонските войни в Персия и Индия !) ?!
- За налагането му, съществена роля изиграват наследниците(генерали-диадохи !), най-вече александрийските династи Птоломеиди (!) на "Мегалото" ?!

- Терминът и съдържанието зад това понятие е наложен, от немският историк Йохан Г. Дройзен, през 1836 г. с неговата ДВУТОМНА "История на елинизма" ?!(в последстие излиза и 3-ти том).
- Това става в резултат(?), тъй като ВЗИМА(за отправен !) ЕДИН ПАСАЖ от Библията , в който се говори за "ЕЛИНИСТИ" (определено, зад това понятие се крие факта - евреи от близък изток и Александрия - възприели гръцката култура и койнето, като еталон за "гърцизъм""УЧЕНОСТ" - като един Филон АЛЕКСАНДРИЙСКИ - примерно ?!) !
- С това той има в предвид гърцизиране на население от близък изток и сев.Африка(Египет) в потвърждение на тезата си за културно повлияване между МАТЕРИКОВА Гърция((от Балкани) и "гърцизиране" на население от Ориента !

- За да разберем, какво се крие зад идеята на Дройзен - Би следвало, да се отнесем към Библията и това, което тя визира под "елинизъм" и "елинисти" - Накратко за това можете да научите, ако прочетете за въстанието в Юдея и Бар Кохба(основно с/у "елинистите-юдеи" !) ... плюс значимата, като численост юдейска диаспора в Александрия ?!
(Препоръчителна историческа л-ра по въпроса - Библия и Йосиф Флавий ?) !

- Това ще да каже (милиционер - милиционера !) на историко-папагала "бачкатор" ?! - ръсещ предпоставени тези, като "откровения"(свише !), по не напълно изяснени въпроси(относно исторически факти, процеси и терминологоия ?) ?!

- А чообанчето "елин" ... вероятно въобразяващ си че е Юдеин(чифут) го оставям без внимание ... не ми е интересен ! - защото по смисъла си ЕЛИН е най-близко до ПРИВИЛЕГИРОВАН (!) - като с това не, можем да съотнесем към, хора по произход или занятие - изкарващи прехраната с труда си, като един занаятчия или овчарин !

цитирай
29. iuliuscaesar - гете: 1. не знам защо се обиждаш ...
22.05.2013 17:19
гете:

1.не знам защо се обиждаш от бившата си професия. не е срамно...
2.с уикипедия само не става. Разбери какво точно е койне. ти си написал, че койнето е изкуствен език, което е невярно. Бачкаторът с познания по старогръцки твърди, че това е невярно. Проучи кой върху кой диалект се формира койнето и какво точно е това койне, т.е. с какво се различава от другите и диалекти и от диалекта върху който е формирано това койне.
3.елинизъм е доста удобен работен термин и се отнася до предиода от смъртта на александър до анексирането на египет от рим.
4.За да разбереш какво стои под идеята на Дройзен е редно да прочетеш самия Дройзен, нещо което ти не си направил. На немски сигурно няма да можеш, но има руски преводи и то качени в интернет. Сваляй, чети и коментирай, иначе си говорим празни приказки, лошото е че ти си вярваш...
цитирай
30. get - - Аха, значи се касае за "езиково" неразбирателство !
22.05.2013 18:21
анонимен написа:


1.не знам защо се обиждаш от бившата си професия. не е срамно...
2.с уикипедия само не става. Разбери какво точно е койне. ти си написал, че койнето е изкуствен език, което е невярно. Бачкаторът с познания по старогръцки твърди, че това е невярно. Проучи кой върху кой диалект се формира койнето и какво точно е това койне, т.е. с какво се различава от другите и диалекти и от диалекта върху който е формирано това койне.
3.елинизъм е доста удобен работен термин и се отнася до предиода от смъртта на александър до анексирането на египет от рим.
4.За да разбереш какво стои под идеята на Дройзен е редно да прочетеш самия Дройзен, нещо което ти не си направил. На немски сигурно няма да можеш, но има руски преводи и то качени в интернет. Сваляй, чети и коментирай, иначе си говорим празни приказки, ...

Д. Хоматиан казва,че Климент произхожда от онези Мизи, познати още и като българи, Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия. (подобно и при, Анастасии Библиотекар)
- За вас "историко-историк" сигурно това е анахронизъм - и по-вероятно това да ще са Келтои ?
- Вероятно ВИЕ прочетохте Й. Г. Дройзен в оригинал - та и разбрахте МОТИВИТЕ (!) му, поради които той се ОБОСНОВАВА(прави препратки) за "елинисти" и "елинизъм" ?

- Вероятно като "лингвист-лингвист" ще ми обясните общото и различията м/у гръцката "ойкус" плюс подобната Й по значение "домус", заето и в латински отново "домус" и цялото това свързано към понятиЯ "патри-мониум", "ойкумене" ... екуменизъм и т.н. ?

Тъй като сте СИЛЕН и в келто-галските теории - да обясните на "милиционер-милиционера" ?
- Общото и разичното между северно-тракийското "дава-дева" и келтското от УСТИЕТО на Дунав "дунум" ?
... лошото е че И ти си вярваш :)
цитирай
31. leonleonovpom - Добре Юлий, приемам забележките ти ...
22.05.2013 21:16
Добре Юлий, приемам забележките ти за Херодот. Но искам да поразсъждаваме.Херодот не е бил в Галия, не знае какъв е броят на населението там.Траките нямат градска структура/ пресилено/ ,при всички положения са по-малобройни. Тези келти или гали не бяха ли тръгнали от нашите земи-това като отклонение.
Сега по същността.Херодот обаче прекрасно знае населението в Гърция-неговия брой. И намек не прави за някаква съпоставка. Безусловно, траките са далеч повече от гърците. И това при положение,според тебе,че нямат градски структури.
Има два варианта-или че не е вярно че нямат такива структури, или, че те не играят роля като фактор в многобройността. Склонен съм да вярвам на първото
Ако има рай в Европа, той е в нашите земи.Мога да се обоснова ,но не е по темата. Имам предвид съчетание от климат и земи.
Едно е сигурно и то безспорно-Траките са по-многобройни и то с разлика от гърците.
За останалото съм съгласен-за несигурността на информацията ,приписвана на античните автори. Аз и без това за нея имам особено мнение, близко до това на Каспаров.
цитирай
32. leonleonovpom - За Юлий-военните успехи на античните гърци
22.05.2013 21:40
Отново особено мнение
Успехите им са далече повече при войните помежду им, отколкото срещу другите- с едно единствено изключение -персите. Но персите са в положение на французи или германци пред Москва. Има три стойностни, от световна величина победи-Саламин, Маратон и Термопили. Да, таксувам Термопилите като победа, защото благодарение на гения и жертвоготовността на Леонид е подготвена и крайната победа
Защо така безславно са победени от нямащите история македонци?! Не, те не са гърци, има достатъчно доказателство, а това че Филип говори гръцки, не е никакво доказателство ,Екатерина Велика говори на френски, немкиня е, но работи за Русия. Като Батенберг -за България
Защо не са превърнали траките в илоти? Това за колонизирането на Черноморското крайбрежие е също пресилено. Според мене става дума за еволюирала форма на емпориони. Как да се обяснят, със сигурност царските тракийски могили в Анхиало, ако той е гръцка колония, а тези могили са късни, много след колонизирането?
Става дума за мирно съжителство между траки и гърци. Противопоставянето е с по-късна дата.
цитирай
33. iuliuscaesar - по двата коментара: 1. не съм ...
22.05.2013 22:17
по двата коментара:

1.не съм казал че траките нямат никакви градове. не знам що все се изсилвате в изводите, в случая в преиначаването на думите ми. обявихте че според мен българите били тюрки - такова нещо не съм казвал. сега пък нямали градска структура. едно е да имаш десетина рядко населени селища съвсем друго е да имаш градска цивилизация, или поне множество градове с десетки хиляди души. в тракия такова нещо няма.
2.според херодот траките са най-многобройни след индийците, това означава не само гърците, но и всички други. келтите не е посетил, но е посетил скития, и вавилон. че той само вавилон е бил няколко стотин хиляди души по това време. относно гърците очевидно е че това е неговото мнение. но аз вече изказах своите съображения. за гърция имаш сведения доста - атина е около 300 000, тива е над 30 000, спарта е около 100 000, а може и повече. аргос е над 50 000 и т.нат. за тракия знаем че е в 90% от случаите села. както вече казах към 4век гърците са към 3.5-4мил, а траките към 2мил. става въпрос за балканите...
3.както винаги имаш липса на знания. велики битки много - освен Саламин и Маратон имаш Платея, Микале и кипърския саламин - все грандиозни сражения и то морски и сухопътни. Сраженията на Агезилай в Мала Азия също могат да се добавят. Много има и в Сицилия с Картагенците, особено тази при Химера. Имат и редица по-малки битки. Да не говорим че са виртуози в обсадното изкуство и са надминати едва от римляните, ако изключим Александър.
4.Загуби всеки рано или късно допуска и винаги са фатални. ако не беше така още щеше да има римска и македонска империя, арабски халифат, османска империя и т.нат. Така че не знам защо неколкократно го натякваш това.
5.произхода на македонците ако на тебе ти е ясен, на учените не е. Какъвто и да е този произход едно е сигурно - царето включително филип и александър и най-вече те, смятат себе си за чисти гърци - александър например се смятал за потомък на ахил по майчина линия и на херакъл по бащина.
цитирай
34. get - - Някои учЕни, като говорят за антични траки и гърци ... сякаш в главите им е представа ...
22.05.2013 23:03
... като за национални държави и съвременни нации ??!

- И тъй като, за "елините" е от ЗНАЧЕНИЕ, че не са ВАРВАРИ "barbarotatoi" - ДА МУ ЦИТИРАМ нещо от "wiktionary" ?

"And when he was once asked by some one who were the wickedest people, he said, “That in Pamphylia, the people of PhasElis were the worst; but that the Sidetae were the worst in the whole world.” And when he was asked again, according to the account given by Hegesander, which were the greatest barbarians, the Boeotians or the Thessalians he said: The Eleans.”
- Ще си позволя забележката, че това е изказване от 4-ти ВС ?!

А това тук, е от 2-ри век от н.е. !
- И така, оставете това високомерие и НЕ СЕ ХВАЛЕТЕ СЪС СВОЕТО КРАСНОРЕЧИЕ; вие, когато сами хвалите себе си, използвате пристрастни(за) защитници. Необходимо е, за тези, които приписват на себе си подобна слава, ако те са толкова мъдри, да изчакат свидетелствата от други, а да биха били съгласни между себе си, и в произношението на думите.
А САМО У ВАС самите СЕ УПОТРЕБЯВА В РАЗГОВОРИ НЕ ЕДНА И СЪЩА РЕЧ: не е едно и също наречието у дорийците и атийците, и еолийците не говорят така, както йонийците.
Когато такова разногласие съществува между тези, у които не би следвало това да бъде, то АЗ НЕ МОГА ДА РЕША, КОГО СЪМ ДЛЪЖЕН ДА НАРИЧАМ ЕЛИН."

- Още чакам разясненията по отношение общото между думите: "ойкус" плюс подобната Й по значение "домус", заето и в латински отново "домус" - Що дирят в нашият език, който НЯМА НИЩО ОБЩО С ТРАКИ И ТРАКИЙСКИ ... Защото според една от теориите поизхода ни е от Припят(Белорусия) ... Втората: от Централна азия с вероятносна ТЮРКСКА ЕТНОГЕНЕЗА ?!

- Аз не съм историк ... и по-скоро мисля, като инженер (въпреки че съм милиционер ?):(( но знам, че при неизяснени(спорни) теории СЛЕДВА ДА СЕ НАПРАВИ (!) възстановка, КОЕТО се нарича ЕКСПЕРИМЕНТ - лабораторен или в процесуалното право "следствен" ?! - Ама нещо историческите теории(поради предпоставеноста си) не издържат на елементарна проверка - Хм-ъм ?
цитирай
35. leonleonovpom - Ех Юлий, много си хпъзгав. Как да ...
22.05.2013 23:20
Ех Юлий, много си хпъзгав.
Как да разбирам отговора ти- Траките по-многобройни ли са от гърците или обратно? Какво показва наличието ти на знания?
Според многословните ти обяснения би трябвало гърците да са много повече.Няма и намек обаче, нито дума от Херодот за градските им структури, може би милионни според тебе Явно , това не е от значението ,което му отдаваш
За твое знание индийците и тогава и допреди век не са имали мегаполиси. Калкута , Бомбай са дело на англичаните.Хайде, да не влизам отново в твойта кожа
Единствената ,заслужаваща внимание военна структура е на Спарта Тя е и от световна величина. Ако се приравни в мащабите на България, съвсем условно е нещо като Карнобат например. Но за да бъде победена няма да са достатъчни усилията на цяла България, т.е. Гърция
Отричаш ли, че обикновено битките на гърците са помежду им Може би слагаш в тях и Троянската война. Освен очевадното нагласяне ,че, е гръцко дело , кой срещу кого воюва там? Можеш ли да направиш ясна експозиция, като за миг забравиш, че си влюбен в Гърция?!
Вече имам чувството, че преливам от пусто в празно. Да допуснем, че имаш знания, за Гърция знанията ми са от гимназията, но са железни, защото съм изчел достъпната тогава литература и не само, а и анализирал на тяхна база.
Та за какво ти служат тези знания, затова се нагърбих да ти отговарям????
Не ми е присърце, още повече тема Гърция. Защо ми я навираш и ти, някъде в изложението нещо да казвам за нея? Има само една причина- искаш гърците да са по-многобройни от траките.Мъчиш се да ми пробуташ в коментарите и просветеността им. Дай ми автора на азбуката им с име и адрес
Към мегаполисите пряко отношение имат библиотеките и театрите, но те не са сигнал за многобройност. В днешна Монголия в Бившия Улан Батор живее 80% от населението й , милионен град е. И какъв извод да се направи за монголците, за близо двата милиона квадратни километра площ, която притежават?! Сигурно ,че са в десятката по брой на населението!
Само не ми се прави на ощипана мома, като твоят анонимен приятел и да ме питаш ,както вече го направи, кога си казвал това. Преглеждай си коментарите
Излез от камарата си знания и с тяхна помощ ,ако можеш , се помъчи да разсъждаваш Никога не съм бил поклонник на папагалски знания.
цитирай
36. leonleonovpom - Така е Гет, коментарите ни се раз...
22.05.2013 23:40
Така е Гет, коментарите ни се разминаха.
Тези анонимни приятели имат предимството да са анонимни. Могат да злоупотребяват на тази база, Обясних му на Юлий, че ако си бил в системата на полицията, не си бил прислужник там, а на ръководна длъжност. Аз също не съм само обикновен инженер.
Обясних му веднаж, че може наистина в банката от знания да имам пропуски, но на него пропуските извън тази банка са крещящи, на първо място му липсва инженерна мисъл да изгради ясна теза, но не на база симпатии. Бих подминал подобно уточнение, но като ще си навираме пропуските, налага се
цитирай
37. get - - Плашещото в цялата работа е следното ... нихилизма ? - с който са заразени от училищната скамейка родните ни историци !
23.05.2013 13:03
- Юлко ми препоръчва да чета Й. Г. Дройзен ?! - ами изчетох доста от (и ЗА НЕГО) ! - изчетох и биографията на този ГЕНИЙ, тъй като той е написал "История на елинизма" - още преди да навърши 30-т години ?
- По това време, той е възпитател в дома на една от силните банкови къщи на Прусия, която се нарича Менделсон ? - Един от фимилията М. Менделсон е БАЩАТА, на еврейското Възраждане(пряко съотнесено към ЕМАНЦИПАЦИЯТА) - целият този процес е известен, като ХАСКАЛА ?
- Към този момент Прусия страда от изблици на "романтизъм"(по-точното е национал-ШОВИНИЗЪМ !) ?
- Друг банкер(от това време), Опенхайм е от най-близкото обкръжение на пруският крал и негов личен финансов съветник и изтчник на средства за начинанията му(войните на Прусия !) ?!

- Към това време пише и капиталният си труд Теодор Момзен(и той близко до тези среди и повлиян от тези настроения ?) !
- Той, както примерно един Винкелман, е модният диктатор относно тогавашната Древна история на Европа ... който говори за "елинска" НАЦИЯ и индо-ГЕРМАНЦИ, като прародители на ЕВРОПЕЙСкото КУЛТУРНО и НАЦИОНАЛНО НАСЛЕДСТВО(генеза) !
Пример-потвърждение (!):
" Сведущие лингвисты в последнее время утверждали, что между кельтами и италиками существует более близкое племенное родство, чем между италиками и эллинами, — другими словами, что та отрасль великого племени, от которой произошли западные и южные европейские народы индо-ГЕРМАНСКОГО КОРНЯ, сначала разделилась на греков и итало-кельтов, а эти последние гораздо позже снова разделились (...)".
( от кн."История на Рим" т.2 гл.2 "Упадък на етруското могъщество. Келтите" )
- Така че, не е виновен Шикългрубер(известен като, Адолф Хитлер) за немският супер-етатизъм и расизъм - корените на който се крият поне от СТО ГОДИНИ ПО-РАНО в историческите писания на немци (от еврейски произход !) ? - които колкото и странно да звучи се оказват АВТОРИ УРА-ПАТРИОТИ но и с това предци(на теориите довели до по-късната трагедия !) с по-късните жертви на ВСЕСЪЖЕНИЕТО(ХОЛОКОКСТ - за незнаещите, това е религиозен термин с произход от Петокнижие-Тора-Талмуд !) ?

- Страшна е ИНТЕРПРЕТАЦИЯТА, която се прави на историческите факти(ОТ ПИШЕЩИТЕ !) - а не самите ФАКТИ ?!
цитирай
38. leonleonovpom - Отлично Гет, нагледна демонстр...
23.05.2013 14:46
Отлично Гет, нагледна демонстрация докъде се стига , когато генералната линия е усърдно поддържана , с цената на всичко от клакьори.
Те иначе умеят да промиват мозъци. Ето, изследванията на швейцарски учени са нередовни, но манипулираните от средновековни дякони, пардон учени антични писания в посока възвеличаване на едни и унижаване на други са напълно в ред. Според закона на случая.
Резултатът - нихилизъм и бягство от страната. Но сигуурно не си дават сметка, а и тя- страната не ги интересува
цитирай
39. get - - Много ми бе забавно да проследя развоя на спора м/у теб и "историка-опортюнист" самоопределил се като БАЧКАТОР - Който ...
23.05.2013 16:05
... продължава да защитава историко-социалната теория "За държавата и революцията" развита в труда на Владимир Бланк-Улунов "Ленин" и по-ранният Енгелс ... ТОЕСТ - За гръцкият полис, като ПРИМЕР за държава ?!

- През 2 000 г. излезе дисертация на Кембриджският аспирант Berent M., който още в заглавието подлага на съмнение ... оставеното като спомен(и твърдяно) от Историко-материализма (в марксизма) по ВЪПОСА (!) ?
- Трудът му е озаглавен "The Stateless Polis. Towards a Re-Evaluation of the Classical Greek Political Community." - "БЕЗДЪРЖАВНОСТА НА ПОЛИСА (!) ...." - като най-точно той обяснява, именно съдържателното в термина(смисъла за тази !) БЕЗДЪРЖАВНОСТ в раздела: "Социалната антропология и МИТЪТ за държаавноста при гърците" !

- А това ... Хм-ъм :((( !? - това подлага на цялостна и критична преоценка изводите на Фр. Енгелс и капиталният(му) за политическият, Историко-материализъм труд "Произход на семейството, частната собственост и държавата" ?!

- Още една уловка е заложена относно, тази историко-представна норма(историческа категория) за "елинският град" като ДЪРЖАВА - по силата на това, че примерно при един Дройзен ще прочетем, че там има "капитализъм" - тоест в развита форма СТОКОВО-ПАРИЧНИ отношения, които са присъщи за общества, за които сме свикнали да ги наричаме КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ - но от съвсем друг исторически и социално-икономически период от развитието на обществото ?!

- Още по-весело става, че при траки и малойзийски сатрапии (имаме в пъти повече, признаците за държавност ?) отколкото при един гръцки полис на търговци(контрабандисти-пирати) и заемодатели(лихвари) ... и най-вече РОБОВЛАДЕЛЦИ !

- Определено на античката паплач(флибустери и буканиери, като караибски пирати) изобщо не им е бил по вкусът установеният държавен строй - та се стига до реформите на Пизистрат, който после обявяват за ТИРАН ! - ама какво е тюран ... никой не ни обяснява ?! - Случайно ли ?! :))))
цитирай
40. leonleonovpom - Естествено Гет, търпим последи...
23.05.2013 22:13
Естествено Гет, търпим последиците от налаганата Марксистко-Ленинска теза за развитие на обществото. Както няма чист етнос, така няма как да има и чист строй, както ни учеха. Може да има преобладаващ ,с компоненти останалите.
Нима е нямало индустрия в древния Рим? Или пък сега няма роби и особено фрапиращо-закрепостени. Е, при робите има развитие-стопанинът им е длъжен да ги посдслонява и храни, докато сега това е отпаднало. Говоря за фактическо положение , не за лъжа и лицемерие
Римското общество освен робовладелческо е и индустриално, сегашното капиталистическо си има изразени елементи на робовладелство и феодализъм например.
И друго е интересно. Ние от по-старото поколение сме оформени като личности в условията преди 89-та. По-младите приятели би трябвало да имат и по-революционно мислене от нас. Но необяснимо, революционерите сме ние. Може би закъсняла реакция, знае ли човек?!
цитирай
41. get - - Лошото е че в последно време Ерудицията взе да настъпва и почти затри ...
23.05.2013 23:48
leonleonovpom написа:
Естествено Гет, търпим последиците от налаганата Марксистко-Ленинска теза за развитие на обществото. Както няма чист етнос, така няма как да има и чист строй, както ни учеха. Може да има преобладаващ ,с компоненти останалите.
Нима е нямало индустрия в древния Рим? Или пък сега няма роби и особено фрапиращо-закрепостени. Е, при робите има развитие-стопанинът им е длъжен да ги посдслонява и храни, докато сега това е отпаднало. Говоря за фактическо положение , не за лъжа и лицемерие
Римското общество освен робовладелческо е и индустриално, сегашното капиталистическо си има изразени елементи на робовладелство и феодализъм например.
И друго е интересно. Ние от по-старото поколение сме оформени като личности в условията преди 89-та. По-младите приятели би трябвало да имат и по-революционно мислене от нас. Но необяснимо, революционерите сме ние. Може би закъсняла реакция, знае ли човек?!

... Все повече и повече отстъпва(т) на заден план пред ЕРУДИЦИЯта(с книжните зазубрени знания?) ... ИНТЕЛИГЕНТНОСТА(на творецът мислител-изследовател !) - творческото и критично мислене, изследвания и търсения - а това, само по себе си извиква на бял свят, доктринерство и схоластика(било то в наука или най-общо в живота !) ?

- Сега остава, като едно време - да дойде "партийният секретар" в лицето на "историк-лингвиста" и да ни обяви ! - Изпадна ли сте в "ревизионизъм":)))
- Вероятно си спомняш, че това(ревизионизма) на времето, бе дума за нещо лошо, почти като ругатня ?!

- Добре че сега, поне няма ТПО(като Белене или Слънчев бряг, и няма опасност да ни изпратят за "превъзпитание" (за "маоизъм", "троцкизъм") или някакъв друг вид класово-реакционна "ерес-изъм" ! :(((
цитирай
42. stamenmihalevski - Стигнах до коментар 32. :) Сега н...
24.05.2013 14:42
Стигнах до коментар 32. :) Сега нямам време да прочета и останалите, но после ще го направя. Моите уважения към Цезар. Въпреки че защитава теза, която на мен ми звучи съмнително, се надявам да продължи да коментира, за да има диалог. Искам да отбележа обаче нещо. Днес най-развитите градски структури се намират основно в Европа и САЩ. Има ги естествено и в Китай, Индия, и на други места, но са по-голяма рядкост, и едва ли могат да се сравняват с европейските и американските(Шанхай и подобни са по-скоро изключение). Кой народ е по-многоброен - китайския или европейския(няма европейски народ, но и китайците са сбирщина от много народи, така че...)? Мисълта ми е, че добре организираните и развити градове са предпоставка за многочислено население, но не е задължително да ги има, за да бъде многоброен един народ и за това имаме не един и два примера в наши дни. Поздрави на коментиращите(мисля, че Вулгарос прави обстановката "по-пикантна", а и провокира постоянно я get, я някой друг, които пък от своя страна пишат още и още, от което пък аз научавам повече и повече, така че се надявам, че авторът няма да трие мненията му, въпреки арогантното му поведение) :)))
цитирай
43. stamenmihalevski - Същото важи и за територията - Русия ...
24.05.2013 14:44
Същото важи и за територията - Русия е най-голяма, но не и с най-многоброен народ...
цитирай
44. leonleonovpom - Благодаря Стамене за коментари...
24.05.2013 15:22
Благодаря Стамене за коментарите!
По принцип не трия коментари, освен ако са крайно цинични или антибългарски.Ценя мнението, дори и на крайни опоненти, в края на краищата в диалога се ражда истината. Не ме дразни това толкова, че отричат и не споделят, колкота когато е направено анонимно, включително и с минуси без коментар.Може и да е основателно, но коментарът в такива случаи е важен
Юлий освен за градските структури / там по аналогичен на вашия начин със съвременни примери оборвам/, се хваща ,че Херодот не бил ходил в келтските земи. Но е наясно при всички положения с гръцките и с тракийските. Юлко твърди ,че Тракия е рядко населена,Ако беше така, Херодот твърденията си за траките щеше да прехвърли върху гърците. Но не го прави. Не искам да коментирам твърденията на Юлко, но тези на Херодот не са безпочвени.Зашото, за нещо, което не е видял, може да се консултира. И по - важното, как не се намери някой съвременник да го коригира или по-скоро опровергае, щом той греши или не е наясно? Не ми е известно да има такъв. Или ако сега се появи, ще е фалшификация
Иначе сте прав, в диалога трябва да има и критика за цвят и интерес. Не съм против нея, всеки греши, не сме богове, но все пак има интелигентни начини да се направи, дори и с подсещане , къде е евентуалната грешка
цитирай
45. aristotelis - В чест на "24 май"- От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и.....
24.05.2013 21:23
Преобразяването на България от равноапостолите Кирил и Методий

Дневник, Последна промяна в 13:25 на 24 май 2013

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
46. aristotelis - ОТВОРЕТЕ САЙТА НА BBC HISTORY! http://www.bbc.co.uk/history/ancient/Other Greek Cultures
24.05.2013 21:34
Тракиецо, АЗ СЪМ УБЕДЕН ЧЕ ВИЕ СТЕ ГРЪЦКИ АГЕНТ И ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРЩИНАТА!!!

Тракиецо, ДОРИ ДА СЕ ПРИЗНАЕ "ТРАКИЙСКАТА КУЛТУРА" ОТ НАУЧНИ МЕЖДУНАРОДНИ ИНСТИТУТИ В ЦЕЛИЯ СВЯТ, ТЯ ПАК ЩЕ СПАДА КЪМ "ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ КУЛТУРИ", КАКТО Е СТАНАЛО С АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ И МИНОЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ (http://www.bbc.co.uk/history/ancient/greeks/), ТАКА ЧЕ ФАЙДА НЯМА, НАПРАЗНО СЕ МЪЧИТЕ С ФАНТАЗИРАНИ ТЕЗИ!
БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ!
А СЛЕД КАТО ТРАКИТЕ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ГРЪЦКАТА АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ, ТЯХНАТА КУЛТУРА НАИСТИНА СПАДА КЪМ "Other Greek Cultures"!
В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ГОСПОДИНЕ, ВИЕ ЗАЩИТАВАТЕ ГРЪЦКИТЕ ИНТЕРЕСИ, ГРЪЦКАТА СЛАВА И КУЛТУРА, ПОМИСЛЕТЕ ПО-ВЪПРОСА!

"The Fall of the Minoan Civilisation" И "Alexander the Great" СПАДАТ КЪМ "ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ КУЛТУРИ", А КУЛТУРАТА НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА НЕ СЕ СПОМЕНАВА НИКЪДЕ ЗАЩОТО НАРОДИТЕ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДО 10-ТИ ВЕК СЛЕД ХРИСТА НЯМАТ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА А САМО МРАК И ДИВАЩИНА!

http://www.bbc.co.uk/history/ancient/greeks/
Other Greek Cultures
Alexander the Great
The Fall of the Minoan Civilisation

цитирай
47. aristotelis - НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ...
24.05.2013 21:37
НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ПИСМЕНОСТТА СА ДУШАТА И СЪРЦЕТО НА ВСЯКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ А САМО МРАК И ДИВАЩИНА!

Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач:
От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави.
цитирай
48. aristotelis - Тракиецо, - Бай Ганьо „В последно време се утвърждава тезата за принадлежността на българите към тюркско – алтайската етническа и езикова общност.“
24.05.2013 21:41
Това учи сина ми в момента ....... Ето ви учебник по история за 11 клас от 2002 г.: „В последно време се утвърждава тезата за принадлежността на българите към тюркско – алтайската етническа и езикова общност.“ /17/.
цитирай
49. aristotelis - Димитър Ангелов ТРАКИТЕ ДО ПА...
24.05.2013 21:45
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
50. aristotelis - Димитър Ангелов ТРАКИТЕ ДО ПА...
24.05.2013 21:47
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Добре известно е от данните на редица древногръцки писатели (като Херодот, Тукидид, Ксенофонт и пр.),че траките се делели на голям брой племена, разположени на юг или на север от Стара планина, всяко от които си имало собствено име. Като по-важни племена, които играли роля в политическия и културния живот на тракийския свят през периода до римското завладяване, заслужават отбелязване следните: трибали (в областта между реките Морава и Искър), крестони (в областта между долното течение на реките Стримон (Струма) и Аксиос (Вардар), бисалти, одоманти и едони (по долното течение на р. Струма и по басейна на р. Места), серди (в днешното Софийско поле), дентелети (по горното течение на р. Струма), меди (по средното течение на Струма), дий, дерсеи и дерони (по река Места), беси (по горното течение на р. Марица и в Родопите); травси (пак в Родопската област, югоизточно от бесите), одриси (по средното и долното течение на р. Марица и по басейна на р. Регина, дн. Еркене), ниспеи, меландити, мелинофаги, тини, асти (по черноморското крайбрежие, южно от Стара планина), мизи (на изток от река Искър в Северна България), кробизи (източни съседи на мизите, също в Северна България), гети (в днешна Добруджа). У Херодот става дума за общо 19 племена, но, както изглежда, броят на племената по негово време е бил по-голям. Затова може да се съди и от данни на по-късни автори (като Страбон и пр.).Наличието на голям брой тракийски племена и липсата на един общ език говори, че през разглеждания период (V—I в. пр. н. е.) траките не могат да бъдат характеризирани от етническа гледна точка като „народ”.
цитирай
51. aristotelis - Димитър Ангелов ТРАКИТЕ ДО ПА...
24.05.2013 21:49
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Особен интерес в това отношение предизвиква описанието на Херодот, който е бил един от най-добрите познавачи на тракийските племена. У него срещаме добре известните и твърде показателни известия за еднаквия начин, по който е била третирана жената сред отделните племена, за обичая да се продават деца в робство, общ за всички траки, за обичая да се татуират телата като израз на благородство,за еднаквите погребални ритуали чрез издигане на надгробни могили и устройване на игри, за почитането на едни и същи божества, а именно гръцките Арес, Дионис и Артемида и казано накратко, от изложеното на старогръцкия писател може да се заключи, че сред тракийския етнос към средата на V в. пр. н. е. независимо от регионални особености в бита и нравите на едно или друго племе е съществувала значителна общност по отношение на материалната и духовната култура, на обичаите, нравите и традициите. Специално внимание заслужава обобщаващото наблюдение на Херодот, че траките „носят много имена, всяко племе според страната си, но всички имат приблизително еднакви обичаи във всяко отношение с изключение на гетите, травсите, и траките, които живеят над крестонците. Тази констатация на Херодот отговаря на действителното състояние на нещата. Тя свидетелствува, от една страна, за липсата на единна тракийска народност и за наличието на отделни племена със собствени названия и същевременно за голямата близост на тези племена, намерила израз в разпространението на една еднаква почти за всички материална и духовна култура. Тази общност именно е давала основание на античните автори да употребяват и общото название — траки — за цялото огромно множество от различни племена на север и на юг от Стара планина.
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Племенната раздробеност сред тракийския свят се е отразявала и върху облика на тяхната материална и духовна култура.Ако е съди от данни на гръцки, елинистически и римски писатели, може да се заключи, че са съществували редица регионални особености в характера на тази култура съобразно социално-икономическото и етническо състояние на дадено племе. Така напр. узнаваме за регионално местни обичаи на такива тракийски племена като агатирси, травси, гети, мизи, сарапари и др., които се срещали само у тях и не били познати на другите племена.Така напр. агатирсите, които живеели в днешно Седмиградско, имали обичай за общо ползуване на жените, травсите имали обичай да оплакват новородените деца, сарапарите практикували отрязване на главата или одиране на черепа на убития неприятел, някои от мизите (т. нар. капнобати) не употребявали месо, а други (т. нар. ктисти) не се женели.С една дума, налице е било едно разнообразие в различни сфери на материалната и духовната култура, на бита, на общественото устройство, на идеологията, което предава на тракийския свят през доримския период значителна вътрешна колоритност. Това разнообразие е характерно не само за тракийския етнос, но то може да се наблюдава и у други етнически общности, които още не са се споили в една по-устойчива категория (народност) и сред които господствува племенното деление.
цитирай
52. aristotelis - leonleonovpom , В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не същест
24.05.2013 21:52
В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
Думата “Македония” — да, името, което мислите, че въплътява вашата национална идентичност — лингвистично е от гръцки произход. Неговата етимология е следващата: жител на древния “Македнон”, в древните гръцки е “Македнос” (например, Херодот, Истории, книга 1, § 56: “Makednon kaleomenon”). Коренът “Мак-” идва от “Макос” , дорийска-гръцка форма за “микос”, (в атически гръцки) дума която означава “дължина” (в древногръцки език и в съвременен гръцки език).
Накратко, “Македнос” означава “висок човек”.
В съвременнен гръцки език, “makrys” означава “дълъг”. Същият този корен е източника на английската представка “macro-”, която определя много думи и ги придобие значението на “дълъг” (macro•biotic [макробиотична], macro•instruction [макроинструкция]) или значението на широкото (macro•cosm [макрокосмос],macro•molecule [макромолекула]).
Името на Александър — Да, същият Александър (III Македонски, “Велики”), чието име сте използвали неотдавна за да наименувате вашето международно летище — също е име е от гръцки произход. “Александър”, е едно име което за вас се изглежда напълно непрозрачно, това име се състои от две части на гръцки език:
“Алекс-” е префикс, което означава “защитник”, така по този начин ние имаме думи в съвременния гръцки език като “алексисферо”, (“бронирано”, защита от куршуми), “алексикеравно” (“гръмоотвод”, защита от гърмове), и “алексиптото” (“парашут”, защита от падане).
И “андър” идва от гръцки “aндрос”, родителен падеж на думата “мъж” (андрас). Омир започва Одисея по този начин:“Андра ми еннепе муса политропон...”: “Кажи ми, муза, за този гениален мъж...”.
На английски ези, коренът andro- преминала в думи като “androgynous”, “android” и още няколко.
Накратко, “Александър” означава: “Защитник на мъжете” — но само на гръцки означава това! В твоя славянския език абсолютно нищо не означава, защото думата произхожда от гръцки език и няма славянски произход.
Искате ли някоя справка за предишното ни изказване ? Защото “александрос” е една старогръцка дума (не само едно име), съществува запис в речника на Liddell & Scott, най-авторитетен речник, “майка на всички древногръцки речници”. Ето записа за дума “аleksandros” в Liddell & Scott. Значението е: “defending men” = “защита на мъжете”.
Но и всяко друго известно древно македонско име прозихожда също от гръцки език ! Например: вземете името на Филип (бащата на Александър), който е започнал разширяването на древната Македонска територия.
Това е също гръцко име. В гръцкия език “Филиппос” се състои от две части:
Представката “фил-“, което означава “имам влечение към нещо/някой”, или “съм приятел”. Този корен, преминал в думи като “философия”, “филантропия”, и дори в думи “Филаделфия” и “Филипини”.
И наставката “-иппос” (кон). Този корен е преминал на латински като “hippo-“ (първоначална буква h е предаване на произношение на гръцката точка – thaseia, признак за грубо дишане), и затова има в английски език думи като “hippopotamus” (хипопотам, “кон на река”) и “hippocampus” (“морско конче”).
“Този, който обича конете”, това означава “Филипос” на гръцки. Хайде сега, обясните ми моля, от къде идва името Филип на славянски език?
Може би, бихте искали да анализирам името на други големи «Македонци»: Аристотел — един от най-известните философи на всички времена, нали? Той е роден в Стагира, град в Южна Македония (по-специално в Халкидики), в случай, че не знаете този факт. Искате ли да знаете, че името му, също се състои от две гръцки съставки, “Аристон” и “Телос” ? Или може би да предпочитате други имена като Антипатър и Пердикас, и по-нататък всяко македонско име, че е известно на човечеството?
цитирай
53. aristotelis - повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
24.05.2013 22:12
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803)

Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view

Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.


Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.
цитирай
54. aristotelis - Посолство на Република България в Атина, Кратка история на България ".......Прабългарите, народ от тюркски произход"
24.05.2013 22:14
http://www.mfa.bg/embassies/greece/bg/611/index.html

Република България
Министерство на външните работи
Посолство на Република България
Атина, Република Гърция
През втората половина на VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
КОНТАКТИ
Посолство на Република България в Гърция
Адрес: Greece, 15452 Athens, 33-A Stratigou Kallari Str., Paleo Psychico
Teлефон:
+30 2106748 106
+30 2106748 105
+30 2106748 107
+30 2106748 108
Дежурни телефони в извънработно време:
+30 6937 096 220
Факс: +30 2106748130
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: Embassy.Athens@mfa.bg
цитирай
55. aristotelis - Аристотел (384 г. пр. Хр. – 322 г. пр. Хр.) : „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”
24.05.2013 22:18
http://vemiplast.wordpress.com/2012/11/27/%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%8A%D1%80-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8/#comment-363

Аристотел учи Александър, че владетелят винаги трябва да отдава голямо значение на чувството за чест. Той казва: „Тези, които са срещу гърците, са просто животни”. Александър счита своя учител за „философ с правилни възгледи”.
Аристотел е роден в Македония, в Стагира, и на седемнайсет години е приет в академията на Платон в Атина. Той се счита за “родоначалник на познанията”с трактатите си за науката, тъй като се интересува от множество дисциплини, като например философия. В биологията той първи открива, че делфините са бозайници. Във физиката поставя основата на теорията за четирите елемента – огън, земя, въздух и вода. Той дава името на “Аристотеловия модел” в астрономия­та, според който Земята е в центъра на Вселената. Той открива, че Земята е кръгла, след като наблюдава затъмнение. Много от неговите открития се доказват по-късно – в наши дни. Но чак през Ренесанса европейските учени доказват, че неговият труд има фундаментално значение за науката. Той опровергава теорията за идеите на своя учител Платон и всява смут сред политическите кръгове с твърдението си, че гръцката демокрация е моно­полна. Аристотел, който се прочува в цяла Гърция, е поканен от Филип II да се върне в
родината си и да стане наставник на сина му. Съществува теория, според която това решение е подкрепено и от факта, че Аристотел е син на дворцовия лекар на дядото на Александър.

Мъдрият Аристотел предава на тринайсетгодишния принц богатството на знанието. Философът е дълбоко уважаван от Александър. Все пак ученикът не постига успехи в областта на философията и политиката и просто приключва с тях.
цитирай
56. leonleonovpom - Внимание, Тира действа отново
24.05.2013 22:43
Какъв е този потоп от разтопена лава?!
Ч- - - в, няма нищо от това копирано и тук приложено във връзка с написаното от мен Просто спам! Само за това трябва да го изтрия
Има и неразбрани неща - за гръцкия агент например, но те са простими- просто такива са стилът ти и възможностите ти
Хайде, няма да ги трия, все пак такова изригване е подобно на това на Везувай, Ще го уважа ,,,,,,,,,,,,,. Но искам отговор по същество, иначе следващото ще бъде загасено
1/ Приложи ми цитати от Херодот със странизи и издание, в които се твърди противното на написаното от мен за траките
2/ За библиотеката на Александрия със няколко стотин хиляди книги на гръцки
Би трябвало отдавна да разбереш, че това е довод без стойност, не търси заек тука. Сигурен съм, че в момента в Атинскате библиотеки има милиони книги, популярни и научни на английски. Хайде, направи паралел между Александрийската и Атинската библиотека на тази база, без шикалкавене
3/ и най-важното! Мога да ти изкарам писания за" гръцкото" авторство на азбуката, ха, ха, ха. Но сериозно, давам ти право ти да посочиш поименно авторът на азбуката, като отсега ти казвам, че не приемам той да е на Олимп, не за друго, просто там няма условия за такава дейност
Икротко, защото, това което сега не изтрих, привтори подобин изблик и на него няма да простя
В живота си всичко съм постигнал с труда си и с достоинство. Никъде не съм лазил Недостойно е да ми приписваш подобни неща. Посочи ми, някъде в материала има ли нещо Ч. засягащо Гърция, че реагираш така?
Само по-кротко, добро куче!
цитирай
57. get - НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ...
24.05.2013 22:45
aristotelis написа:
НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯТЕ ЧЕ АЗБУКАТА И ПИСМЕНОСТТА СА ДУШАТА И СЪРЦЕТО НА ВСЯКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ! А БЕЗ АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ НЕ МОЖЕ ДА ИМА КУЛТУРА И ЦИВИЛИЗАЦИЯ А САМО МРАК И ДИВАЩИНА!...


- Хм-ъм ? - отде идвала гръцката ГРАМОТА ... ами освен Херодотовите има и други обяснения ... за графос(от грапя) тоест знаците на гръцкият (с много уговорки) Алфа-Бет ?
1.
" (...) This was the Pelasgian alphabet, which Cadmus had later brought to Boeotia, then Evander of Arcadia, a Pelasgian, introduced into Italy, where his mother, Carmenta, formed the familiar fifteen characters of the Latin alphabet. Other consonants have since been added to the Greek alphabet. Alpha was the first of eighteen letters, because alphe means honor, and alphainein is to invent.(...) от Hyginus. Fabulae, 277.
2.
" But there are some who attribute the invention of letters to the Syrians, from whom the Phoenicians learned them and communicated them to the Greeks when they came with Cadmus into Europe; hence the Greeks called them Phoenician letters. To these that hold this opinion, it is answered that the Phoenicians were not the first that found out letters, but only changed the form and shape of them into other characters, which many afterwards using the name of Phoenicians grew to be common." по Diodorus Siculus в кн.Historical Library, Book 5
3. Плутарх пък направо критикува твърдяното от Херодот: "As for Aristogeiton, Herodotus puts him not forth at the back door, but thrusts him directly out of the gate into Phoenicia, saying that he had his origins from the Gephyraei, and that the Gephyraei were not, as some think, Euboeans or Eretrians, but Phoenicians, as himself has learned by report."

- А да ти пиша, какво казва Мартин Бернал в книгата си "Cadmean Letters" ще ти прозвучи твърде неласкаво, нещо подобно на, АФРИКАНСКИЯТ ПРОИЗХОД НА "ОРИГИНАЛНИТЕ" г-ъ-р-ц-и ?! :((
- Така че, давай го по-кротко ... щот думата, дума отваря !! - а днес ми е празник, та не желая да оскърбявам !
цитирай
58. leonleonovpom - Иначе има нещо, за което трябва да ти ...
24.05.2013 22:57
Иначе има нещо, за което трябва да ти благодаря и като съвестен човек го правя. За непоисканата и неочаквана реклама на материала. Не че е нещо кой знае какво, някои надути " академици" ще го смелят, те са заради това такива. Просто съм дал неща ,които съществуват, нека някой даде друго тълкувание ако може, но кротко и без развинтени фантазии, както и висящи цитати.
Ако е за цитати, приемам тези на Мао, сигурно го има на китайски в Атинската библиотека- правя веднага асоциации. Имам един единствен, любим цитат от него - колкото по-неразбраемо говориш - толкова е по-вярно. Само, че това е вярно за прости хора. Затова винаги съм се придържал към обратното - защото смятам, че в огромното им болшинство си имам работа с интелигентни хора!
И по-кротко, добро куче!
цитирай
59. leonleonovpom - Какъв е този учебник на сина ти по ...
24.05.2013 23:09
Какъв е този учебник на сина ти по история от 2002 г? за 11-ти клас? Дай ми авторите Това е абсурдно ,кога е завършил или завършва синът ти. . Всяка година се сменят учебниците. Да, известни ми са удобните тези за произхода на българите.
Само, че турците освен сюнет, който може да е религиозен, имат и един друг обичай-стягане на главата на новороденото, за да придобие овална форма, който не е религиозен. Защо ли не се практикуват от нас?! Искаш и трети? Няма нужда, достатъчно е . Язък за труда на Тюрколозите
И по-кротко, добро куче!
цитирай
60. leonleonovpom - Благодаря Гет, ти си истински пр...
24.05.2013 23:22
Благодаря Гет, ти си истински приятел. Благодаря ти за поддръжката.
Явно е много разгневен, разбрал е, че цинизми не минават, просто не са аргумент , а безсилие и е минал на безпочвени персонални нападки , нямащи нищо общо с мен разбира се. Поговорката за сестрата курва. За щастие, доста хора ме познават, отвориха досиетата на научните работници, нямам и изфабрикувано даже, защото е смешна дори появата му. Но да си плещи и фантазира за гръцките линеари. Доколкото знам под друго име е писал за тракийски линеари, преписвайки труд на уважаван колега
Благодаря ти!
цитирай
61. get - Иначе има нещо, за което трябва да ти ...
24.05.2013 23:38
leonleonovpom написа:
Иначе има нещо, за което трябва да ти благодаря и като съвестен човек го правя. За непоисканата и неочаквана реклама на материала. Не че е нещо кой знае какво, някои надути " академици" ще го смелят, те са заради това такива. Просто съм дал неща ,които съществуват, нека някой даде друго тълкувание ако може, но кротко и без развинтени фантазии, както и висящи цитати.
Ако е за цитати, приемам тези на Мао, сигурно го има на китайски в Атинската библиотека- правя веднага асоциации.
...
И по-кротко, добро куче!


- Приятелю,
попитай българомразеца(ДОБРЕ ПОЗНАВАЩ ГРЪЦКИЯТ "ЕЗИК" ?!) ... отде идва наименованието на аристотеловото училище ... LYCEUM ... защото ако е от същата коренова, като епитета на бог Аполон ( Apollo) ... "Lyceus" - то тогава ще да е означавало "КУЧКАРНИК" (?) :)) ... най-веселото е, че на български имаме много точна дума, обяснение(относно значението) на това учебно заведение ? - Бухаха !! - То излезе, според самите тях, че най-"мъдрият грък" Аристотелис, нарекъл просветното си заведение DOG-KENNEL ? (кучешка колиба-кучкарник) ??!

- Пък поради, научените от Аристотел "знания" по география, "Мегалото" за малко да изгуби армията си(в пустинята) на обратният път от Индията ?!
- Тоз Аристо(нашият) е явно един шовинист-лаладжия - защото рецитира чужди мисли, без грам собствена идея - За що иде реч, в тях ?! :((

- Аристо-о-о ! - кво ще кажеш, ЛИЦЕУМА училище ли е, или "кучкарник" ?! :))
цитирай
62. leonleonovpom - Браво Гет! Виждам че шета из ма...
24.05.2013 23:56
Браво Гет!
Виждам че шета из материалите ми, може би в качеството си на защитник на България, чакай,че ме досмешава. Как се обръщат нещата и ролите. Бандитите стават закрилници, а закрилниците бандити. Не, просто образно сравнение, не твърдя, че някой е бандит, за по - голяма яснота го използвам.
Все пак го предупреждавам, че коментар, подобен на един по-горе, ще бъде изтрит в момента, в който го засека, а избирателно и други
цитирай
63. aristotelis - Лицеят (на старогръцки: "Lykeion" ) е вид училище в образователните системи на редица държави.
25.05.2013 10:57
Една от най-известните гимназии, развила се като школа за философия, е Ликейската школа на Аристотел в Атина, на гръцки(Lykeion), откъдето всъщност произхожда и друга съвременна дума за учебно заведение - лицей.
Замисляли ли сте се защо думите гимназия и гимнастика са от един и същ корен и кой е той? Базовата дума е гръцкото прилагателно(gimnos) - „гол”. В древна Гърция младите атлети извършвали тренировките си голи, оттам и глаголът(gimnazo) – „тренирам гол”, а в съвременния гръцки просто „тренирам”. В същата семантична група се нарежда и думата (gimnastiki) – „гимнастика”, т.е. движенията, които извършвали, докато тренирали голи.
И ако гимнастика намери бързо своето етимологично обяснение, истинска еволюция преживява думата (gimnasion) – в старогръцки „спортна площадка”. Първоначалното значение се отнася единствено до площадката, на която тренират младите гърци над 18 годишна възраст. В античното общество спортните постижения са били изключително високо ценени.
В древна Гърция обаче физическото съвършенство винаги е разглеждано в хармонично съчетание с духовното развитие на личността. Така спортната площадка "gimnasion" е била използвана и за обучение на младите по философия, етика и др. Оттам и съвременното значение на думата гимназия както на гръцки така и на български, , като конкретна образователна степен.
цитирай
64. aristotelis - getovski, Аутистичните личности нямат долна и горна граница, те могат всичко и ...нищо.
25.05.2013 11:04
Аутизмът не е болест, а състояние. При децата с аутизъм едновременната преработка на постъпващата информация, се научава с много и различни терапии, което отнема много години, но когато детето достигне и фукнционира на високо ниво, то се научава да имитира поведението на хората като маймунка, което пък го изморява лесно и му коства много усилия, за да се впише в общесвтото. Импулсивността винаги остава характерна черта за аутистичната личност, импулсивността- също, трудно се оказва за човек с аутистичен мозък задържането на едно работно място, социалните контакти винаги са проблем в някаква степен, но пък за сложните неща аутистичните личности не се нуждаят от много обяснения- като интеграли, пречупване на светлината- като че ли сложните неща, които изискват задълбочено изучаване от мозък “в норма”, за аутистичниет личности са ясни като бял ден.
цитирай
65. get - - Бе не знам, кой показва признаци за "аутизъм" - аз или ти ?
25.05.2013 11:36
aristotelis написа:
Аутизмът не е болест, а състояние. При децата с аутизъм едновременната преработка на постъпващата информация, се научава с много и различни терапии, което отнема много години, но когато детето достигне и фукнционира на високо ниво, то се научава да имитира поведението на хората като маймунка, което пък го изморява лесно и му коства много усилия, за да се впише в общесвтото. Импулсивността винаги остава характерна черта за аутистичната личност, импулсивността- също, трудно се оказва за човек с аутистичен мозък задържането на едно работно място, социалните контакти винаги са проблем в някаква степен, но пък за сложните неща аутистичните личности не се нуждаят от много обяснения- като интеграли, пречупване на светлината- като че ли сложните неща, които изискват задълбочено изучаване от мозък “в норма”, за аутистичниет личности са ясни като бял ден.


- Питам те ЛИЦЕУМ и аналогичният ЕПИТЕТ на Аполон от един и същ корен ли са образувани ? - А на практика това е така !! - но понеже, гърците са опортюнисти и поради това национал-шовинисти, сами сте се натресли в тази безизходна и смешна езоково-логическа ситуация - ДА НЕ ЗНАЕТЕ КАК ДА ПРЕВЕДЕТЕ - Епитета на бога и Значението(на наименованието) на учебното заведение създадено уж, от "метека" Аристотел в "столицата" Атина ?! :)))

- Наместо невнятни усуквания чрез гимнастика-гимназиум, да ми извеждаш значението на "лиКеум" ... се съсредоточи върху самата дума - сбъркана главо !!?
- Ама то така е ! - Който слуша и вярва ФАНАРИОТСКИТЕ внушения, стига не до аутизъм а до ПАРАНОЯ или шизофрения ?! - така че, ако си правиш хараактеристика на заболяването с този пост - Той не е по същество на ПИТАНЕТО МИ !

- Ясен ли съм "клевта" ! (а на тази дума, знаеш ли смисъла-значението й ?)! :(((
цитирай
66. leonleonovpom - Правилното е аиутизъм. Някой не...
25.05.2013 12:49
Правилното е аиутизъм. Някой неграмотник го е въвел в България така и така е тръгнало. От аиуто-помощ. Аристотел, сбъркал си, това трябваше да го пишеш в" други" , а не тука, в " история".И освен, че не е етично така да поставяш диагнози на колеги, не е и твоя работа.
Какво стана, ходи ли до Митика за доказателствата!?
цитирай
67. aristotelis - Ах че сте неграмотен и необразован господин leonleonovpom !Камък да вдигнеш и под камъка ще има една гръцка дума!
25.05.2013 13:37
http://www.medpedia.framar.bg/заболявания/мкб-f840-4/детски-аутизъм

Аутизъм идва от гръцката дума autos - сам, затваряне в себе си, откъсване от външния свят, потъване в света на собствените преживявания с отслабване или загуба на контакта с действителността.

40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!

Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация!

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език

Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.

цитирай
68. aristotelis - getovski, Сега на дърти години, гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка....
25.05.2013 13:43
Покъртителна трогваща картина е как някои хора на възраст с над 50 години, се превърнаха от пламмени и възторжени строители на светлото комунистическо бъдеще в тракедонисти! Преди разучаваха марксизма ленинизма и основите на комунизма в клубовете на ОФ. Каква голяма илюзия,всичко се срина.Ограбиха ви идеалите.Сега на дърти години,гладни като църковни мишки се хващате като удавници за сламка Озлобени и обезверени сте лесна плячка на всеки шарлатан. Трогателна гледка,как хора на възраст повтарят, като олигофрени всяка мантра произнесена от гуруто и сричкуват в хор у кръжока по тракедонизъм.
цитирай
69. aristotelis - getovski, Доктора ми каза че ше се лекувам ако прочета "орфическите химни" от 6 век преди Христа на български език!
25.05.2013 13:48
Аутистите са като чужденци. Те са странници в собствената си култура. “Те показват желание да живеят в един постоянен свят, свят, в който промените не се приемат. Само детето може да моделира съществуващите комбинации, но никой друг не може да го направи, без да предизвика нещастие и яд.”(Лео Канер, 1973).
1. Същност на аутистичната проблематика
Етимологията на думата аутизъм подсказва нейната квинтесенция: “authos”- от гръцки “сам”, “другия”, “онзи там”. През 1943г. америк. психиатър Лео Канер публикува статия, в която описва деца, проявяващи съвкупност от особени симптоми. Тези деца са неречени аутисти.
Сега аутизмът се нарича “детски аутизъм” и е групиран с още няколко разстройства в отделна рубрика, озаглавена “Генерализирани разстройства на развитието”/ГРР/. Те са дефинирани като група от тежки и ранни разстройства, които се характеризират с изоставане и деформация в развитието на

1.комуникацията
2.социалните умения
3.познавателните умения.
цитирай
70. leonleonovpom - Не Аристотел, не оспорвам гръцкото ...
25.05.2013 14:03
Не Аристотел, не оспорвам гръцкото значение, но в медицински смисъл става дума за хора, които ,за да преживяват се нуждаят от помощ и думата е aiuto=помощ.
Сега да не спорим в тематика, която не е наша работа По-важно е да има етика.
Нямам нищо против да спорим с тебе, но с взаимно уважение,може да не сме съгласни, да сме хора.
В края на краищата сме хора ,не богове.Каквато човещина са проявили бягащите от башибозука българи към малкото окървавено момиченце, което е знаело името си, няколко гръцки думи и,че е на 3 години. Грабнали са го и и спасявайки себе си,са спасили и него!
То е една от прабабите ми, която е възпитала синовете си да уважават и обичат България и българското
Относно гръцкото езиково влияние с много неща съм съгласен, въпреки че не ми е темата, но пак опира до Рим. Просто много от римските императори са поклонници на древногръцката култура и налагат гръцкия, като втори основен език в империята. Не им е наложен, те го налагат.Сега, защо, само един бог знае
цитирай
71. aristotelis - Колко си жалък getovski.........стига не до аутизъм а до ПАРАНОЯ или шизофрения ?!
25.05.2013 14:13
Перфектен побългарен гръцки език !!!

Параноя: Думата произлиза от гръцки език (paranoia) и означава лудост.

шизофрения: Шизофренията (от гръцки: sxizofrenia -sxizo=разкъсвам, "to split" + freno=умственост, mind..разстройство на диафрагмата, тъй като в миналото се смятало, че душата се помещава в диафрагмата) е вид психоза с многобройни прояви (бълнуване, халюцинации, нервно-психична възбуда и др.)

аутизъм : Етимологията на думата аутизъм подсказва нейната квинтесенция: “authos”- от гръцки “сам”, “другия”, “онзи там”.
цитирай
72. aristotelis - Просто много от римските импера...
25.05.2013 14:38
leonleonovpom написа:
Просто много от римските императори са поклонници на древногръцката култура и налагат гръцкия, като втори основен език в империята. Не им е наложен, те го налагат.Сега, защо, само един бог знае

Защото Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно.
цитирай
73. leonleonovpom - Благодаря Аристотел за лекцията. ...
25.05.2013 15:41
Благодаря Аристотел за лекцията.
Само, че има доста по-стари езици и писмености от гръцката, не само повлияли, но и дали първоначалния й тласък, включително и буквите. Не ми е тема, синът щеше да ти изнесе лекция, но имаш късмет, не коментира тук. Така ,че гърците не са откриватели на топлата вода, просто такава е истината,не го казвам от някаква имагинерна злоба.
Ти реагираш остро срещу тъй наречените тракедонисти, но самия ти далече надхвърляш това от което се възмущаваш.
Гърците са много по-фини в приказките, те никога няма ,особено безпричинно да уязвят някого по просташки начин. Ще го направят деликатно, така че да не се усетиш дори Това им доставя удоволствие
Един възрастен роднина върви по улицата и искайки да избегне срещата с мен , се прави, че не ме вижда.Ядосано му се изпречих и му казах директно-Ти, чичо Теодос, май се правиш, че не ме виждаш!
Усмихвайки се, ми отговори провлачено --Да, да. Ядът ми моментално се стопи и премина в смях.Не очаквах изобщо такъв отговор И досега си го спомням с усмивка
Усещаш ли разликата?!
Хайде да приключим с Магна Елада, която е на другия бряг на Адриатика или там каквото друго море има, а аз от сърце да пожелая на съвременна Гърция успех!
цитирай
74. get - - Я се, опомни малко ... и сам за себе си провери "sxizofrenia" от какви думи е съставена ?
25.05.2013 20:11
aristotelis написа:
Перфектен побългарен гръцки език !!!

Параноя: Думата произлиза от гръцки език (paranoia) и означава лудост.

шизофрения: Шизофренията (от гръцки: sxizofrenia -sxizo=разкъсвам, "to split" + freno=умственост, mind..разстройство на диафрагмата, тъй като в миналото се смятало, че душата се помещава в диафрагмата) е вид психоза с многобройни прояви (бълнуване, халюцинации, нервно-психична възбуда и др.)

аутизъм : Етимологията на думата аутизъм подсказва нейната квинтесенция: “authos”- от гръцки “сам”, “другия”, “онзи там”.


- Моля те ! - нали си превеждал Омир ... престани да ползваш ПРИ ПРЕВОДА(на "познати" ти ГРЪЦКИ ДУМИ) Викшънърито :))) !

- Защото за мен тази изписана във "викшънърито" дума SCHIZEIN - я има в български ... но доста нескопосано като изписване (!), защото при нас се пише произнася СКЪСАН (с други думи SCHIZOPHRENIA е точно прекъсната представа-пренос ?) или казано на "медицински" РАЗДВОЯВАНЕ-разКЪСВАНЕ(!) на човешкото самовъзприятие, от което се получава измамна представа за ДВА АЗ-а ?!

- Айде честито ! - трябва да черпиш, (загдето ти помогнах да разбереш - Какво означават тези "гръцки" думи :)):)) !

- Казваш "побългарен гръцки език" - ами посочи ми гръЧката дума аналог на българската "късам-скъсвам" - И ще ти призная правотата - Бухаха !! - превеждал Омир от старогръцки ??? :((
цитирай
75. aristotelis - get, Обадете се на Микимауседонска курва Груевски и му кажете че ще му изкараме червата през устата !
25.05.2013 20:39
Ах нещастен getovski, Камък да вдигнеш и под камъка ще има една гръцка дума!
цитирай
76. get - - Защо ме препращаш при "роднината" ти Груевски - Ако, си затруднен в отговора ... ?
25.05.2013 21:35
... кажи - Не знам ... и приключваме !
- Какво лошо виждаш в това, един човек да е ПОЧТЕН и да си признава незнаенето или грешките ?!
aristotelis написа:

get, Обадете се на Микимауседонска курва Груевски и му кажете че ще му изкараме червата през устата !
Ах нещастен getovski, Камък да вдигнеш и под камъка ще има една гръцка дума!


- На Груевски(и други, като него ?) духовният им баща е юдаизма - при македонците един от основните виновници, за език, правопис и нацията им, е с имена Самуил Бернщайн !
- В момента неговата роля изпълнява от един негов наследник, отново от същото "племе" с имена Виктор Фридман ?!

- Обърканий събеседнико, предвид сериозните пропуски в знанията ти , предполагам, че не знаеш факта ... ? - През ПЕТНАДЕСЕТИ век е Възприета НОРМАТА за писане(четене) на гръцкият език !
- Въведена е от един католик с рожденни имена Gerard Gerards(но в актовата книга за раждането му, е записан с имената Гершон Гершонзен ?) - Знаеш ли кой е този ... толкова популярен във връзка с "реформацията" западен църковен прелат ?

- Друг голям реформатор, относно гръцки език, етнос и история е Стефан Византийски ( 527—565), възпитаник и ярък представител на Александрийската школа !(доминирана от "елинисти" на практика юдео-конформисти !).
- С призвището "византийски" става известен, след като приема поканата на имп.Ираклий и се премества да живее и работи в Константинопол (Бизантион) ?!
- Хм-ъм ? - айде няма да ти обяснявам - Кой е Елефтериус-Евгений, който ви измисли през 19-ти век катаревуса(и защо го измисли ?) ! :(((

- Не ти ги казвам тези неща, да те обиждам а да се ЗАМИСЛИШ и престанеш да ми правиш ПРОПАГАНДА ! - която някой ти е внушил, че е действителната история на събитията станали към даден период ?!
цитирай
77. leonleonovpom - Все пак държа анонимниците да по...
27.05.2013 13:25
Все пак държа анонимниците да посочат причините за минусите. Те си мислят, че са анонимни. Ще им посоча първата буква от имената:
А. , В/П/, Л / М /. Това е подлост, а с нея върви и страхливостта. Няма да им го връщам, да го таксуват като лош кредит.
цитирай
78. leonleonovpom - В материала няма нищо нито лъжливо, ...
27.05.2013 13:31
В материала няма нищо нито лъжливо, нито предизвикателно или обидно за някой страничен. Напротив, изтъкнати са някои от недъзите на траки и респективно българи.
Намам и не мога да имам някакво участие в работата на модераторите. Затова изтърпете недоволните още няколко часа водещото място на материала. То е такова и по стечение на обстоятелствата, не отдавам чак толкова голямо значение, пределно ми е ясно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1015416
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031