Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2013 21:11 - Свръхмодерна история
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 3768 Коментари: 8 Гласове:
16

Последна промяна: 18.05.2013 13:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Модерна не е употребена в смисъл на  модел за подражание. За съвременна става дума
Много колоритна и динамична е съвременната ни история, особено през последния четвърт век. Появиха се много незнайни преди това герои, които оставиха светла диря в нея, та мнозина даже изгоряха .
Да си призная и аз бях леко залитнал в нея. Политиката имам предвид, като средство за регулиране на отношенията между хората. Спомням си сълзите в самолета от преживяното унижение на 10 06 1990 г в София ,в  нощта на първите"демократични" избори . Но много бързо се върнах на изходното си място. Помогна ми и един колега, приятел с думите, че политиката е за мръсници, които добре си живеят на гърба на другите. Оказа се невероятно прав. Думите му още звучат в ушите ми и са  целебно средство срещу залитане в неправилна посока
Пределно ясна е ситуацията на последните избори, за да се включвам и аз,реално никога незанимавал се с политика с някакъв анализ.
Древните римляни са били наясно-Дайте на народа хляб и зрелища, като хлябът е на първо място. Тази азбучна истина нашите политици не я знаят или са бягали от час, или не са изкласили до там. Да не коментирам онзи с постната пица, който от всяко западно правителство би изхвърчал на минутата. Народът иска хляб, римляните са го внасяли от Египет и по специална схема според имуществения ценз са го раздавали. Най-големите размирици са ставали именно с невъзможността за доставка  на този хляб Не ги е интересувало състоянието на тогавашната водна магистрала до Остия, интересувал ги е хлябът
Има и по-интересно продължение-Мария Антоанета. Тя предложила на гладните, като нямат хляб,  да ядат пасти. Не е била в час. И платила висока цена. Загубила тази част от тялото си, с която измислила тази нелепост. Колко е вярно, не се знае, но и се приписват тези думи
Някой да не сметне ,че съм настроен срещу Борисов. Напротив с популизма си в добрия смисъл, с достъпността си ,ми е симпатичен дори. Човешко е да се греши, никой не е застрахован и евентуална вина се изкупува с оправяне на неволно допуснати грешки
Налице е явна тенденция за отклоняване на вниманието от най-важния  проблем  - с насъщния. 
Говори се за касиране на изборите, за нови избори. Десет нови избора да се проведат, каква промяна се очаква в очерталото се статукво?! Най-вероятно е то да се повтори десет пъти.
.Но има една подробност. Тези избори не са безплатни. Има едни членове на високорангови комисии, получаващи хиляди левове за участието си в тях. Те също са силно зеинтересовани от нови избори. И кой плаща масрафа? Държавата.? Само, че още не се е появил кралят Слънце и да заяви- Лета се муа. Плаща естествено народът, нямащ иначе пари за хляб
Затова  разумно е , цената за нови избори да се поеме от този, който ги предизвика. Друг вариант е да бъде за сметка на държавната субсидия за партиите.Откъде накъде държавата, сиреч народът ще бъде обвързан с финансиране на партии? Има противоречие, излиза че всеки дава вноска за всяка партия, дори и в противниковия лагер! Щом като една партия се счита за способна да реши насъщните проблеми, тя няма нужда да бъде финансирана. Или това да става едва след като тя се докаже, но не по презумция, а с ДЕЛА!



Гласувай:
16



1. leonleonovpom - Смятам, че е крайно време бедните в ...
16.05.2013 21:20
Смятам , че е крайно време бедните в България да спрат да плащат сметките на богатите, въпреки, че това е една от схемите за тяхното забогатяване. Другите, по очевадни са лъжата, измамата, кражбата, тарикатщината, но не и рационалният ум...
цитирай
2. mt46 - Поздрав!
16.05.2013 22:11
Да, богатите няма как да богатеят, освен като ограбват бедните... Време е отговорните политици и институции да заработят в интерес на народа...
цитирай
3. leonleonovpom - Партиите си имат членска маса, ф...
16.05.2013 22:25
Партиите си имат членска маса, финансирането да става от тях, ако нямат членове, защо фигурират като такива.Така ще се извърши и естествен подбор сред многото и ненужни партии. Спомням си на първите избори имаше партия, която не получи даже 1 глас. Излиза, че и председателятй не е гласувал за нея. Кому е нужна такава партия?!
цитирай
4. leonleonovpom - Благодаря ви Марине за поддръжк...
16.05.2013 22:33
Благодаря ви Марине за поддръжката. Крайно време е наистина интересите на хората да бъдат поставени много над интересите на някакви партии. И тези партии, ако наистина са изразители на интересите на хората, да се заемат усърдно с тях.
Иначе ще лъсне истината, колко е бил прав Царят със забраната на политическите партии и последвалия икономически подем, в резултат на който България дели 9 - 10 място в Европа. Нещо утопично сега с убитата икономика
цитирай
5. get - - Интересно откровение ... и похвално ?!
17.05.2013 12:37
leonleonovpom написа:
Да си призная и аз бях леко залитнал в нея. Политиката имам предвид, като средство за регулиране на отношенията между хората. Спомням си сълзите в самолета от преживяното унижение на 10 06 1990 г в София ,в нощта на първите"демократични" избори . Но много бързо се върнах на изходното си място.

- Приятелю, на баща ми косата започна да се прошарва, кога бе станал на шестдесет години ! - аз още нямам тази възраст но косата ми вече е почти нацяло бяла ! - Защо ?
- Още през 1985 г.(на база личен опит и знания, това което видях и преживях като "милиционер"(с катарзиса от това) !) у мен вече се бе формирало становището, че обществото ни върви към "нищото" (!) - по причина възпитаната бездуховност и отрицанието на личността - Аз-ът(себе-уважението и от това личностно израстване, на човек ?) !!

- Живеех с очакванията нещо да се случи - защотно тази социална система ни водеше към духовно израждане и погибел !

- При нас края на "социализЪма", дойде с трагичните събития от лятото на 1989 г. ("овенчаващи") краят на т.нар. "Възродителен процес", известни още и като "Голямата екскурзия"(които бяха съзнателно предизвикани !) и като резултат ПОДАРИХМЕ (на Турция) над 300 000 грамотни наши граждани, голяма част от които добре и дори отлично квилифицирани !? - същите се вляха в много добре дотираната от Запада турска икономика(със средно годишно около 15 млрд. долара !) ?

- Та дойде "сакралният" за много "Десети ноември" - като аз вече, бях доста скептичен в очакванията ми, по отношение на това, което предстоеше да става ! - за мое съжаление скоро опасенията ми се оправдаха !

- Демокрацията дойде с примитивната си площадна пропаганда - която основно имаше за цел да раздели обществото ни(на българите) на два лагера ! (а работата ми като полицай(милиционер), отреди неблаговидното място да съм м/у двата лагера(!) ... и на предела на силите, аз и други почтенни колеги, следваше да отстояваме гражданският мир в страната !
- Това бе направено единствено и само с (разделението ?) ! - Защото !
- Пред "очите ми" са все още свежи примерите на РАЗГРАБВАНЕТО на националното богатство под вида "куфарчета с пари", сключване на неизгодни сделки, с цел източване оборотни средства ... ?

- Народа ни има две много точни пословици за тези процеси, които се опитвам да опиша:
- В мътна вода - лесно се лови риба !
- Кога тръгне пороя - отгоре изплува гюрлюка(буклука) !

- За съжаление, народа ни все още следва примитивните шаблони на елементарното противопоставяне(омраза !) - което говори, че не узрял да формира нормално общество ... а и дали ще помъдрее ... (?) не знам !
- Защото за формиране на здраво общество, е същото, както да се роди и отгледа(възпита !) здраво и жизнено ДЕТЕ - нужни са двама обичащи се, готови да жертват личното благоденствие в интерес на Крайната цел !
- Обратната ситуация - омраза и насилие при създаване на нещо ново е противоестествено и се нарича според наказателният кодекс ПРЕСТЪПЛЕНИЕ "изнасилване" !
цитирай
6. leonleonovpom - Така е Гет, равносметката от днешни ...
17.05.2013 13:37
Така е Гет, равносметката от днешни позиции е:
Натрупа се общонародна собственост, разграбена и подарена на определени лица, не случайни Приказките за неефективна икономика щяха да са оправдани, ако на нейно място се бе родила по - ефективна. Но в случая валидна е приказката, че от планината се е родила мишка. И милионери със сметки, но в Швейцарски банки.
В това отношение Аристотел има основание да ругае.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - При създадената ситуация парти...
19.05.2013 17:05
При създадената ситуация партиите, които са опорочили изборите следва да бъдат глобени и с тези средства да се проведат новите избори. Само че с нашата мудна правова система това няма как да стане в близките 5 г. и контрата пак е в нас.
цитирай
8. leonleonovpom - Невена, благодаря за коментара. . ...
20.05.2013 14:11
Невена, благодаря за коментара. .Сэъдебната система, нашата е добре известна на света. Не е необходима намеса нейна в случая, бог да ни пазиот това, истината е последната ,която тя ще защити- Тя умее да се гаври с нея и да демонстрира мускули на база независимост, но не и от ПАРИТЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016678
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031