Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2013 21:55 - СЕНЗАЦИОННО ІІІ - ДУХОВНО НАСЛЕДСТВО
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 5588 Коментари: 6 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Продължавам тематиката, според книгата, отнасяща се за Анхиало, в периода преди пожара през 1906 г. Стана дума, че тя е издадена в Атина.. Сензационното в нея е, че поморийските гърци не обвиняват българите за станалото, а определено от прочетеното се усеща и чувството им за вина  относно  станалото
Анхиало в късния период на Второто Българско Царство, често, заради стратегическото си местоположение е разменна монета между България и Византия. Към тях се включват Генуа, Венеция и Савоя- едно междинно френскоиталианско княжество.
Може би и оттогава са се появили и множеството фамилии с френско - италиански произход ,като Каприев, Канариев, Бадаров и др.. България не съществува вече като самостоятелна държава, от континентална Византия е останала една тясна ивица около Константинопол, която става турска през 1453 г Тогава в турски ръце преминава и Анхиало. Но освен важно пристанище, градът е и солодобивен център, което му придава и особен статут в рамките вече на Турската империя.
Анхиало е притегателен център за духовния и политическия  елит на бившата Византия и една значителна част от него се прехвърля тук. Явно  в Анхиало се чувства по - добре и по-сигурен
Тук идват наследниците от династиите на Палеолозите, на Кантакузините, лидери като Ралидес, Грани и други
Тук е пребивавал и Гранос, митрополит на Лариса и в последствие патриарх на Константинопол от 1579 г.
Учител в Анхиало е и известният философ Хиоти Минора. Поддръжник на училищата е бил и Михаил Кантакузин
През 1700 г. в Анхиало се открива училище от Куропалати, който е следвал в Атонската школа.. Преподавали са прочути учители от Кидония / Айвали /  Най-добрите ученици се изпращали там, за да продължат образованието си. Най - известните учители в Анхиало са  Роидис, Сарафис,  Каирис. Преподавал е и владиката на Анхиало - Евгениос Цимперос
Мнозина са и тези, които са започнали учението си в Анхиало и са достигнали върха  - като Поликарпос, патриарх на Константинопол, Патонис, учител на Ипсиланти.
От 1865 до 1884 г владика е бил Василий І  Много енергичен и образован. Поддържал е училището и е изисквал от хората с възможности да изпращат децата си за обучение в по-горни степени в Пловдив, в Халкидики в голямото училище и като най-висша степен - в университета в Атина.
В последствие е станал владика на Смирна - 1884 - -1910 г. Помогнал на много желаещи да продължат образованието си
В Анхиало имало две училища -  мъжко и женско с по триста ученика
 Такъв е бил духовния живот на Анхиало през дългите години на турското владичество, пречупен през погледа на представител на поморийските гърци/ правя разлика от истинските гърци / , поели трудния път към Гърция



Гласувай:
11



1. kasnaprolet9999 - Интересна информация е събрана в ...
02.07.2013 22:34
Интересна информация е събрана в тази книгая направо е късмет, че не е изгорена, както много други. Прибавих постинга ти към моята блог-вълна.
blog.bg/theme.php?theme=875&success=1
цитирай
2. leonleonovpom - Благодаря Невена за коментара!...
02.07.2013 22:43
Благодаря Невена за коментара!
Живот и здраве ще последва още един коментар, свързан с гроздобера, който заедно със солодобива е емблемата на Поморие / Анхиало/.
Поздрави!
цитирай
3. voulgaros - ПО ЧЕРНО МОРЕ ВИНАГИ Е ИМАЛО ГЪРЦИ. . ...
04.07.2013 17:51
ПО ЧЕРНО МОРЕ ВИНАГИ Е ИМАЛО ГЪРЦИ..ТЕЗИ ТАМ СА ДОРИ НАИ-ИСТИНСКИТЕ..ЗАЩОТО ТЕЗИ В АТИНА СА СМЕСЕНИ С АРВАНИТИ--АЛБАНЦИ ХРИСТИЯНИ, ПРИЕЛИ НАПЪЛНО ГРЪЦКА ИДЕНТИЧНОСТ И САМООПРЕДЕЛЯНЕ.

ТОЧНО ПОМОРИИСКИТЕ=АНХИАЛСКИТЕ ЕЛЛИНИ СА НАИ-ЧИСТИТЕ ЕЛЛИНИ.

СМЕНИ КРАЯ НА ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ И СЛАГАИ ТОЧКИ, ТУРКО-СЛАВЯНИНО.
цитирай
4. leonleonovpom - А бе Вулгарос, немци и французи з...
04.07.2013 18:53
А бе Вулгарос, немци и французи забравят враждата, ти не. Писал съм го за да подчертая, какво ме впечатли най-много-не говори човекът с лошо за българите. Няма и такова деление.
Българите счинтам за абсолютно доказано, че нямат тюркски или някакъв друг, азиатски произход.
Не е обидно, един от най-големите ми приятели е с турски произход и е човек от класа.
Не деля хората понационалност, по-важно е да са хора, ако българинът не е човек, не мога да го обикна, защото е българин. Ако изтъквам някъде националност е по необходимост.
Като правя разлика между гърци и поморийски гърци имам предвид нещо, което ти няма как да знаеш, понеже не живееш тук. Много рядко ще чуеш от тях че са гърци, българи са казват и след като живеят в България са такива
Отявленият национализъм е една отживелица, светът е голямо село, я погледни по -широко , моля ти се.
цитирай
5. voulgaros - Ок. щом са в България са българи. ...
04.07.2013 22:15
Ок. щом са в България са българи. Хубаво инфо, Г-н Симеонов.

нЕ СЕ убиждаите, може и да сте турчин..но то турци автентични няма..Турция е политическа държава, създадена на базата на исляма...генно и расово ''турците'' са сбор от много различни типове люде или човеци (хора е гръцка дума,която много се ползва в Волгариа).
Повечето турци имат арменски черти, или сбор от няколко типа генотипни черепо-кефалиа.
Не са създадени по божи план. Ами насилствено и насилнически--с кръвен детски данък, и за това са нечист народ.
Оригиналните селчуки са почитали персииската култура и арабския ислям..Мустафа Гемал--баща им--- пък има балкански генотипни черти.
САМО ФАНАТИЧНАТА ВЯРА И АЛТАИСКИЯ ЕЗИК ГИ ДЕЛЯТ ОТ РАЗПАД--те нямат своя автентична култура.
цитирай
6. leonleonovpom - Браво Вулгарос! Правиш наистина ...
05.07.2013 06:13
Браво Вулгарос!
Правиш наистина един сериозен анализ на генотипа на турците. При всички народи смесицата я има, но при тях тя е най-голяма
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1024500
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930