Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2016 11:05 - Първа Mortgage: 15 древни техники за построяване на къща със собствените си ръце
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 5743 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 15.10.2016 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Първа Mortgage: 15 древни техники за построяване на къща със собствените си ръце

Източник превод - Евгений Яковлев

 

Нищо не е невъзможно да се построи къща със собствените си ръце. Нашите предци са го направили в продължение на хилядолетия. Вие също може да опитате.

image


 

Как ще промени живота ви, ако не трябва да плащат за наемане на апартамент или лихви по ипотечен кредит?Залог камъка щеше да падне от раменете му. Аз със сигурност ще. Вие не сте сами, в действителност, повечето хора на "цивилизованите" страни не притежават собствени жилища, и имат банката или да наемат жилище. Но това не винаги е било. Хенри Дейвид Торо пише в истинската му книга "Уолдън":

 

Savages всяко семейство има подслон, не по-лошо от другото, което отговаря елементарни нужди. Птиците имат гнезда, лисици - дупка, диваци - wigwams и модерна цивилизовано общество, бих казал, без да преувеличава, осигурява подслон не повече от половината от семействата. В големите градове, където цивилизацията е най-накрая спечели, броят на приют е много малка част. Останалата част от годишната такса за външната обвивка, направена е необходимо, както през зимата, и през лятото, парите, за които можете да си купите едно село на индийските wigwams, поради което живее в бедност през целия си живот.

 

Дали това е най-хубавото нещо можеш да си представиш?

 

Дали наистина е невъзможно да си представим едно бъдеще, където хората, подобно на други животни, владеят домовете си без никакви условия и не трябва да плащат много пари през целия си живот, само за да бъде защитен от елементите? Не, разбира се! Това е лудост!

 

В нашия списък ще намерите примери за жилища, които са "диви" хора по света да изградят свои собствени, използвайки подръчни материали, които майката природа предлага безплатно. Не ипотека, без наем. Какво си pozaimstvuete от този списък - това си е твоя работа, но аз не се съмнявам, че можем да научим много от начина, по който нашите предци са живели в хармония с тяхната среда и перфектно адаптирани според обстоятелствата, без значение колко е тежка.

Tipi

image

 

Tipi - десет тона е подобна на дома на американските индианци, използвани племена равнините. Tipi е изработена от конична дървена основа, покрита с кожи от биволи и tipis са присъствали до 12 фута височина. Подобно на съвременните палатки, tipis, можете бързо да се разшири и колапс. Когато племето се премества от едно място на друго, всяко семейство да носят със себе залозите и скрива от неговата типи.

 

Прерийните индианци често преместени от едно място на друго, за да следват стадата биволи. Цялото село може да има един час, за да се съберат си типи и да бъдат готови да се движат.

Крепост

image
Sami семейство преди големия vezhey, около 1 900

 

Външно, кула наподобява Индианци типи, но по-малко удължена и по-стабилна в силен вятър. Този временен подслон, който е бил използван Сами племена, живеещи на обезлесен равнините на Северна Скандинавия и номадски елени зад. Tower направена от дървени колове, покрита с елени кожи или, по-често, кърпа.

 

В съвременната vezhah заменя дървените колове в алуминия и по-тежки за по-лек плат. Днес, много хора предпочитат да се загрява Vezha фурна, вместо с помощта на открит огън, на Предимството на този метод е, че по-малко дим се образува, но по-малко светлина и, поради което вътрешната страна е много тъмно.

Вигвам

image

 

Wigwams, понякога известни като "къщата на брезова кора" е домът на американските индианци, използвани Algonquin племена в горските райони. Тези жилища са малки, обикновено 8-10 фута височина, те се основават на рамката на извити дървени колове, които покриват широка гама от налични материали - трева, кори, клонки, постелки, тръстики, кожи или кърпа.

 

Корпусът може да бъде купол, конично или като правоъгълник с извита покрива. Извити повърхности са идеалното скривалище при всякакви климатични условия, и въпреки че wigwams са неподвижни, те са малки и лесно да се изгради.

 

През 1674 Gukin отговаря за делата на индийски граждани Massachusetts колония, пише: "Най-доброто от къщите им са много близки и добре вкоренени дървесна кора, която да откъсне когато дървото е изпълнен със сок, и веднага се пресова в големи парчета, толкова дълго, тъй като тя е зелена. Къщи-лошо покрити с рогозки, които са вплетени от специална тръстика; те също са достатъчно топло и не се състоя, въпреки че не е толкова добър, колкото първия ... Видях сгради, до 60 и дори 100 фута на дължина и 30 на ширина ... Аз често прекараха нощта в индианска колиба, и те не са по-малко топло, отколкото най-добрият английски у дома. "

Hogan

image

 

Hogan е основната традиционна Navajo жилището. Тя може да бъде кръгла, конични, многостенна или правоъгълни. В него може или не може да бъде вътре багажник, дневника на стена или камък, и покри земята с различни опции от кората на покрива. Всичко се вписва.

 

Old Hogan може да се разглежда от основателите на идеята за енергийно ефективни жилища. "Използването на дебел слой от глина на върха на дървена конструкция прави тази къща пази хладно през лятото се дължи на естествената циркулация на въздуха и на мократа етаж. През зимата камината за дълго време запазва интериор топло. Този подход се нарича топлинна маса. "

През 2001 г., Hogan започна възраждането благодарение на съвместно предприятие с участието на Navajo Nation, Аризона университет Northern, Услугата US Forest, и други частни и публични партньори.

Huts

image

 

История на Half-землянки започва преди 6000 години. Жилищата от този тип са половината, че някъде между дома на торф и дървена къща, на пода, те обикновено се задълбочава от 1-1,5 метра под земята. Такива жилища се намират в Карпатските планини и гористи склонове на най-източната част на Европа, но също така открити в Северна Америка.

 

Много от първите заселници от Украйна в Канада в края на 19 век, така построена първата си жилище в нова родината си. Същата къща, построена Менонити от Руската империя, които се заселват в района на Хилсбъро, Канзас.

 

Illustrated вестници Weekly национален вестник Франк Лесли на 20 март 1875 г. описва тази структура: "... атрактивна старомодна ново село Gnadenu където около двадесет земеделските производители построени prestranneyshie, но удобни евтини къщи, които само могат да се видят на Запад, като се използва малко количество трупи. Kakrkasnaya покрив построен върху земята и покрит с трева прерия. Тези къщи са и хора и животни, да бъдат отделени от вътрешната стена на кирпичени тухли. "

Barbara

image

 

Барбара беше традиционната жилището на Алеутските острови, коренното население на Алеутските острови.Точно както полуремаркета землянки. Барбара е частично под земята, е по-лесно да се противопоставят на силни ветрове.

Klochan

image

 

Klochan е построен суха каменна хижа с изпъкнали покрив, обикновено свързана с югозападната граница на Ирландия. Изграждане на сух - техника, където камъните са поставени без свързващ разтвор; Крепост на сгради се постига чрез камъни налягането при взаимно свързване и ги заедно. Klochan основно кръгъл на външен вид приличат на кошери, с много дебела, до 1,5 метра, стени. Някои Klochan не напълно камък и са покрити с покрив.

Log House

image

 

Някои от лог сгради са били построени в Северна Европа преди хиляди години, и те са най-вече свързана с Скандинавия и Източна Европа. Те са изградени от дървени трупи, подредени хоризонтално, с вдлъбнатината в двата края, за да се подобри адхезията. Thick багажника осигурява много по-добра защита от дървена конструкция, покрита с кожи, дъски или керемиди.

 

Като взе правилните инструменти за семейството можеше само няколко дни от нулата, за да се изгради регистър дома, които потенциално биха могли да престои в продължение на векове. Не е далеч от мястото, където живея, има ода за най-добре запазените на шведската ферма с лог къщи, построени през 1700, които все още са в добро състояние.

Както Klochan, влезте къща получава своята сила от дървени трупи, поради натиск върху един от друг, и има тенденция да се изкриви леко течение на времето.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. indiram - Здравей, Захариада!
15.10.2016 21:00
... Липсва (ми) къщата на север - къща от сняг (иглу)...
Случи ми се да гледам филм (по ТВ-канал) - как се строи/прави къща от сняг...

Klochan/Ирландия - каменна зидария, често се среща в България!
Huts - какъв комин има...
...
Сещам се за една поговорка - За 40 дена един човек може да построи къща, а за един ден 40 човека не могат да построят една къща!

Поздрави!
цитирай
2. zahariada - Здравей!
16.10.2016 19:00
Трябва да се казва тази поговорка.

"Сещам се за една поговорка - За 40 дена един човек може да построи къща, а за един ден 40 човека не могат да построят една къща! "
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39749234
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031