Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2013 20:35 - Ролите на управляващия и на народните маси
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 7482 Коментари: 11 Гласове:
13

Последна промяна: 24.12.2013 14:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   РОЛЯТА НА УПРАВЛЯВАЩИЯ, ОСОБЕНО В УСЛОВИЯТА НА АБСОЛЮТНА МОНАРХИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНА!  РЕЗУЛТАТЪТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО МУ Е ПРОЕКЦИЯ НА КАЧЕСТВАТА МУ Ще се върнем на този вариант по-късно.
    Понеже много от нас са живяли в условията на най-хуманитарното общество в историята / без пресилена ирония/ , там се акцентуваше на ролята на народните маси. Важна е ролята им наистина, особено , ако е дирижирана вещо и мъдро от другар като Сталин!!!
 Сега сериозно, има частен случай, в който наистина ролята на народните маси може да оказва някакво влияние, дори и дирижирана и това е при революциите
Например, Мария Антоанета, допуща фатална грешка, давайки съвет на гладните, нямащи хляб на трапезата си, да се ориентират към пастите. Въпреки ,че е съмнително да го е казала, по-скоро прилича на алиби за оправдание, резултатът е добре известен- Френската революция, резултат от гнева на масите. Този гняв е вкаран,  разбира се  бързо в релси, но народните маси наистина са се взели на сериозно и дават стотици хиляди жертви, за да разберат измамата- от кралство, Франция става империя и обединява цяла Европа, неразбрала добрите намерения на тези маси не срещу някой друг, а срещу себе си!                                                                   
Да видим какво е положението с абсолютната монархия?! За пример  - пак нещастната Франция с Людовик  четиринадесети по ред или още Луи- Кралят Слънце. В прозвището му има известна ирония, че не се възприема сериозно, да не кажем подигравка. Дали е заслужена  или е резултат ,че преценката е от позициите на времето?!
   Луи е най-дългоуправляващият от известните владетели в световната история- цели 72 години! Какво предприема Луи, когато властта е вече здраво в ръцете му?

   1/ Поема поста на министър председател, като за целта освобождава действащия. Твърди, че не му е необходим, той сам ще се справи
 
   2/ Освобождава министрите, но ги остава в готовност, до повикване при необходимост.Сиреч , признава, че не е всичко по силите му, идва момент , когато те ще са му необходими!

   3/ Поема цялата отговорност за извършеното, което означава, че практически не е възможно даден министър да прави гаф след гаф, защото отговорността пада върху Луи, а тогава той ще изпита върху себе си гнева му

   4/ Министрите са кадърни и доказани и не са взети от улицата , да се учат на гърба на народа. Кралят мъдро заключава, че това, че министрите са по-умни от него, не го притеснява. Работата е за тях, а славата - за него!

   5/ Работи 10 часа всеки ден с държавните книжа. Добре осъзнава ,че министрите и той са първо слуги на народа и след това всичко друго- гуляджии, женкари и т. н.

   6/Търпи добре премерената критика. Когато Молиер представя " Тартюф ",  на финала настава мъртва тишина. Придворните с ледени лица не реагират.
Молиер, любимецът на краля е полужив, добре знае ,че това е присъда.
   Изведнаж кралят скача от ложата си и бурно аплодира, последван моментално от лакеите, уплашени , да не закъснеят
    Така реагира и при" Сид " на Корней при скандалните стихове7
                            
                           Кралете са велики,
                              но са като нас,
                                  те хора са ,
                грешат, при цялата си власт

   Резултатите!?
200  годишно световно господство ноа Франция!  300 години френският е език № 1  в света.  В Пруския, в руския двор се говори на френски. Стига се до парадокса в пруския двор кайзерът на френски да съобщи, че кралят е мъртъв, нищо повече, без обяснение кой е кралят, ясно е от само себе си

 А какво става в случая с употребените ,като водещи народни маси!?
Примери много и то съвсем пресни, безкрайни преходи от пусто в .......празно!

ДОПЪЛНЕНИЕ
Управляващият, трябва да е способен, а също и тези около него. Те не може да са некадърници, случайно попаднали във властта,защото смятат, че властта е за тях ,  а вещи специалисти. Те не трябва тепърва да се учат на гърба на народа, а да си поемат отговорността. 
Не е работа на първия ръководител, а и не е в състояние да оправя гафовете им, но трябва да подбира във всяка област по-компетентни от него в нея хора, това е неговата отговорност в конкретния случай, а не той да оправя гафовете им
Затова е продбран примерът.
Резултатите с Луи ХІV -ти показват правотата на действията му , за епохата , разбира се
















 




Гласувай:
13



1. mt46 - Всяко управление -
23.12.2013 22:13
еднолично или колективно - си има плюсове и минуси...
цитирай
2. leonleonovpom - Вярно е Марине, но истината е една, ...
24.12.2013 13:50
Вярно е Марине, но истината е една, ръководителят трябва да е способен и мъдър, от всяко дърво свирка не става, разбираш ме, нали!
Ленин е казал, че като са взели властта, няма да са вечно в нея, утре тъкачи и миньори ще ги сменят, други ден - други и така нататък.
После е забравил думите си, властта е сладка.
Но се виждаясно сега, че малцина имат качества на управници
Весели празници!
цитирай
3. germantiger - Поздрави
24.12.2013 15:34
Лаконично, ясно (поне за мен) написано и струва ми се истинно!

За съжаление управляващите днес, както тези вчера, а убеден съм и тези утре няма да се вслушат в подобни разсъждения...
цитирай
4. leonleonovpom - Прав си Германтигър
24.12.2013 17:52
Те живеят за деня, каквото могат да докопат и откачат, след това и потоп да става, пътища много!
Весели празници!
цитирай
5. get - Образно казано, нашите български ...
25.12.2013 16:07
Образно казано, нашите български политици, се оказаха най-големите безродници. Докато сърби, гърци, румънци, албанци – те може да са комунисти или демократи, но преди всичко са сърби, гърци, румънци и албанци. Докато българските комунисти са преди всичко комунисти, слуги на враговете на България, но не и българи. Сега, ако имаме ние едни управници като Стамболов, тогава можем да успеем. Но ние продължаваме да сме абсолютно зависими от Белград и Москва и нещата не могат да се случат.
цитирай
6. leonleonovpom - Така е Гет! Стамболов, при вси...
25.12.2013 16:27
Така е Гет!
Стамболов, при всичките му недостатъци, е ужасно самотен на върха на съвременните ни способни управници! Оцелял е през Април, за да го убият свои и да разчистят пътя на некадърни управници!
Кога ли ще се появи втори, като него управник!?
цитирай
7. leonleonovpom - Коментирано е и друг път, смятам за ...
25.12.2013 17:20
Коментирано е и друг път, смятам за уместно , да се подчертае отново
В пруския двор, в Русия в двореца се говори на френски, защото Франция е най-великата сила. Не го налага тя, просто другите смятат това за редно, модерно и така нататък
Българите говорили най-вероятно на персийски, защото именнникът бил на такъв език.
Този именник е за употреба в двора, не е за да се продава по книжарниците.
Персия е велика сила по това време Е, има ли нещо чудно в това , управляващите да говорят на този език, а народа да си няма представа, каквото е например положението с френския в Русия?!
Не, не сме перси или тюрки, българи сме си и езикът ни е много стар!
цитирай
8. germantiger - ...
25.12.2013 20:14
get написа:
Образно казано, нашите български политици, се оказаха най-големите безродници. Докато сърби, гърци, румънци, албанци – те може да са комунисти или демократи, но преди всичко са сърби, гърци, румънци и албанци. Докато българските комунисти са преди всичко комунисти, слуги на враговете на България, но не и българи. Сега, ако имаме ние едни управници като Стамболов, тогава можем да успеем. Но ние продължаваме да сме абсолютно зависими от Белград и Москва и нещата не могат да се случат.


Абсолютно съгласен!
цитирай
9. leonleonovpom - Поздрави за Гет и Германтигър!
25.12.2013 23:33
Разбрали сте кодирания замисъл, че на България й липсва ръководител-патриот, милеещ за нея като Стамболов
Имам материал тук, посветен на икономиката на България в началото на миналия век- България е седма икономическа сила в Европа, с положително търговско салдо с повечето Европейски държави
Заслугата е на Стамболов, въпреки, че от години не е жив, защото ,той пръв е прозрял и започнал да реализира идеята, че на освободена България е жизнено необходима икономика и жп мрежа-част от която сега разфасоват сръчно за скрап
Весели празници!
цитирай
10. leonleonovpom2 - А всички комунисти са мехлюзи...
05.05.2020 20:18
А всички комунисти са мехлюзи
Така казваше дядо ми по адрес на първия" партизанин" в Родопите- далечен Роднина
Сочеше ми поляните в Балкана горе По цял ден стоял там на припек Всички знаели, но си траели,още преди войната Дори и властта

Веднъж пресрещнал дядо ми и поискал хляб Каквото имал, дядо ми му дал На следващия ден- пак
Дядо ми му казал- Петре, мен ме проверяват, какво нося, преди да дойда тук Мога да ти дам само това, което е за мен Друго нямам Аз гладувам цял ден и работя Тебе никой не те търси Защо стоиш тук?
- Давай бай Мито, след победата ще се отплатя
Не е доживял победата Убит е загадъчно ,вероятно от свои- агент провокатори Така и не се разбрало как Заплашил, че ще се разправи с тях
От отряда " Антон Иванов"
Като пионер , исках да видя къщата на Вела Пеева Родителите ме заведоха Майка й и сестра и Гера бяха там Като ме видяха и разбраха защо сме там ,поканиха ме, радваха ми се ,препъщаха ме Бях на 9 години Покозаха къщата, стаята й Земни, истински хора! Идеалисти! Като разбраха ,че съм бил там, в училището ме накараха да разказвам

Баща ми е ранен на Драва Спасен е от руснаци Изпаднал в безсъзнания, носили са го на ръце в снега! Много исках да видя някой от тях Да благодаря Аз съм роден много по- късно, спасили са не само живота на баща ми! Дори и тук не посмях Някой идиот да се изгаври с баща ми и с мен!
Бил е в руска болница Всички от дозора на брега на Драва са убити! Брат му през деня е бил на посещение Тръгва с камион, който пада в реката Но преди това се прехвърля на друг След месец пращат телеграма на дядо ми ,че двамата му сина са убити в Унгария Както чете телеграмата, получава удар......
Баща ми оцелява Руснаците уведомяват, че във военната им болница има Българин- тежко ранен Нашето командване
Баща ми бързо се възстановява Имаше дупка в крака, която му остана до живот....
Един ден, голямо раздвижване в болницата Казват на баща ми ,че има специално посещение за него , от високо място!Съветски маршал и Български военачалник- Баща ми познал Българина- Щерю Атанасов Маршалът смяташе,че е Бирюзов- от по късни снимки
Маршалът го понупал по рамото,казал ,че е герой! Щерю Атанасов- също Дълго говорили с него
Баща ми имаше много съветски и руски ордени и медали
Германците не са искали да убиват баща ми Казали са му, да се предаде Дори като хукнал към нашите позиции, стреляли ниско, затова са го улучили в крака Виждал светещите куршуми ниско, долу! Но в тъмнината, вместо към нашите позиции е хукнал към руските Това го е спасило Бягал около три километра След като го парнало нещо в крака ,усетил жвакане в ботуша Бил пълен с кръв Като го спират руснаците, казал само ,че е Българин е и ранен И загубил съзнание
Това е чуждопоклонничеството на баща ми!
Невероятен ум, организатор, какво ли не Човек отворен към доброто!
цитирай
11. leonleonovpom2 - На и аз за това се питам?! Рай, и...
01.09.2020 22:27
На и аз за това се питам?!
Рай, имената Райко, Рая, Райна, откога произлизат? Откакто са разчетени египетските йероглифи или далече преди това?
Кое е по- напред? Разчетеното ли или предаденото устно
Народната памет или писмото, препреписвано и коригирано Кое е първото?
За улеснение на мислещите, един елементарен пример
Английското уотър се оказва еднакво с хетското-също уотър , освен звуково и по смисъл! Но ги делят някакви си 2 500-3 000 години А хетският е разчетен миналия век! Откога англичаните ползват тази дума? Не би трябвало да е преди разчитането на хетския, нали така?
И като се вгледа човек и Българското- уотър- вотър- вода не е далече звуково от хетското и английското
А сега де?Тази дума трябва да е отпреди стотина години!?В езика ни!И в английския- тоже!

А относно бугри или богри, " О" и " у" на френски преливат често едно в друго, например моа и муа, така са се представили , под това име Българите! И така са разбрани ,че така се казват! Не французите да им са кръстници!
А много френски думи, без да се търсят в речниците, са близки до Българските- Например , от раз- муха и мустак!

А в Странджа около 80- те години правеха разкопки, свързани с египетска богиня, нали!? Случайно ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1020986
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930