Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2013 21:52 - Келтско-българско сътрудничество с латинско посредничество
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 13822 Коментари: 35 Гласове:
13

Последна промяна: 15.09.2013 21:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Сигурно този материал е очакван
Лесен съм за разгадаване.След подобен материал следват постинги свързани с България или Анхиало и ....връщане на темата
Когато келтите са живели на нашите земи, , те са били заселени с траки.
Българи като етноним няма.Затова в първия си материал  свързах понятието с римляните .
Има основание Защото е сериозно, несериозно е пропагандираното прогръцко тълкувание за произхода на името ни!
Акцентът тогава, чрез изброените латински термини и фамилии в езика беше, че те са резултат от петвековното римско присъствие на нашите земи.
Това е логично, но не е достатъчно..Не случайно Павел Серафимов намекна, че и обратното въздействие е допустимо
По-късно в полезрението се появиха келтите, живели на нашите земи . Потегляйки на запад, те пътем завладели Рим. Накрая се установили в земите на днешните величия Англия и Франция и отчасти в Испания
Коментирано беше , че галисийците имат гаита, която съответства на гайда!
Спрежението на френския базов глагол съм в много от лицата съвпада с нашия, а двата заедно приличат в спрежението си на латинския/ френският повече, но затова пък основната форма на латински е сум, а в бълтарски -  съм/
Провидение и в трите езика съвпада
В такива случаи за индикатор може да служи простолюдието, все пак интелигенцията чрез книгите е способна  да прави бърз обмен
Например от корена на проститутка, пропаднала жена е формирана популярна българска цинична дума./ може и да е обратното/
Бях подготвил нови думи, но счетох това за излишно при наличието на множество примери досега
Сега да поразсъждаваме върху феномена  близост в езика на келти, римляни и ....днешни българи:
1/ Тази близост е нелогична и неоснователна..Българи и славяни се появяват след оттеглянето на Рим от нашите земи. А за келтите те са някакъв мит! Келтите не могат нищо да вземат от тях, нито пък да им оставят!

2/ Взаимодействие е възможно,  ако в него учоства народ,  имащ контакт с римляни и келти.Това са траките. После те пък от своя страна да контактуват и то продължително с " новодошлите"?

3/ Философията на химията е, че подобно се разтваря в подобно, например спирт във вода, имат обща ОН група.Всеки знае това
Следователно ,от три компонента, като етноними имаме предвид- траки, славяни и прабългари, за да се създаде общ народ, те най-малко езиково трябва да са подобни
Някой присмехулник ще реагира според възможностите си.
Химия има навсякъде, дори и в зачеването, така ,че няма нищо не в ред
Защо не се създаде за 700 години общ народ от българи и турци, или пък между араби и евреи, както лесно се е създал при нас народ от три , дори  различни компоненти?!
Отговорът е прост, липсва най-вече езиково родство, религията при българомохамеданите се вижда, че не е достатъчна, при цялото ми уважение към нея!

4/ Отиваме по-далече-келти, римляни и наша милост. За да има взаимодействие между тях, те трябва да имат нещо общо и това е общ праевропески език ,  който те са ползвали и приспособили всеки за себе си

И накрая като обобщение, при приемане на етнонимите траки, славяни и прабългари като даденост, може да се твърди, че те имат сходни и близки езици, като определено  при всички отсъства  монголски или тюркски.

Европейци са!!

























































Гласувай:
13


Вълнообразно


1. germantiger - ...
09.09.2013 22:21
Единтсвено ще отбележа детайла, че келтите дошли и основали държава с център Тиле, всъщност идват от запад!

Иначе казано не "оттук-натам" тръгват, а "оттам/запад-насам/изток" стигат.

Защо пиша така "посоката" - защото науката е установила и датирала движението на тези "пристигнали в ямболско" ;)

Впрочем близост в езика и десетки думи има в германския и българския И НЕ ИДЕ РЕЧ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ТЕРМИНИ!

Индоевропейските езици имат, знаеш много общо (но и много различно), за глагола sum, както съм ти посочвал формите в латински и германски примерно са колкото в български и латински, дори евентуално с една повече.

Края на постинга ти КРИЕ противоречие, какво именно:

споменаваш, че римляни, кеlти и НАША МИЛОСТ (така си написал) ще да са имали общ праезик, ако близостта в трите ти я подксзва, то тогава тя трябва да е изместена от близостта ни с едни други езици - славянската езикова група, която ликвидира като БЛИЗКОСТ (да ме проащваш за "думата") близостта спомената от теб.

Следвайки твоята логика ние имаме общ праезик с едни други, а не с тези в постинга. Разбира се, ние имаме таказа езикова близост с всички индоевропейци, но това ще рече, че акцента ти на келти и римляни пада.

Или трябва да си последователен и да отбележиш нашата езикова близост с всички индоевропейци и езиците им днес или трябва да подчертаеш нашата със славянската езикова група. И при двата случая акцента на келти и римляни се губи, защото първо близкото ни с тях е близко и към други и второ общото ни с тях е нищо на фона на общото ни с едни други езици.
цитирай
2. germantiger - ...
09.09.2013 22:25
ОТБЕЛЯЗВАМ И КАКВО МИ ХАРЕСВА ИЛИ СРЕЩУ КАКВО ТРУДНО БИХ НАМЕРИЛ ДОВОД (не с това се занимавам, да ти намирам контра, освен с пунктовете в които явно имам несъгласие или съмнение, за да си го мотивирам).

СИЛЕН Е АРГУМЕНТА ТИ ЗА "СПОЙКАТА", ПРОНИКВАНЕТО НА НАРОДИТЕ - ФАКТ Е, ЧЕ ОБЩ НАРОД С ТУРЦИ И ДРУГИ НЕ СМЕ СЪТВОРИЛИ.

Аз имам обяснение защо в Античност и Средновековие това е ставало, а в ново време не, но "моето" обяснение не ме задоволява и този ти аргуметн е много силен. Аз не се наемам да го опровергавам, а обикновено уверено критикувам много друго - ще рече НАИСТИНА СИ СИЛЕН В ТОЗИ АКЦЕНТ!
цитирай
3. leonleonovpom - Благодаря Германтигър, знаеш, че ...
09.09.2013 22:56
Благодаря Германтигър, знаеш, че не се сърдя на културна критика.
За либе ли става дума? Тук въпросът опира до яйцето и кокошката или по-прозаично-връзка готи-гети
За мен траки не е добре дефинирано като територия. Славяни се появяват изневиделица, българи също се появяват късно Траките са съвкупност от племена, които често сменят името си В тях според мен попадат и славяни и прабългари.Траките са не по-мапко мобилни от келтите например
Как точно става, виждаш има неясноти за самолета за малко повече от сто години, какво остава дза етноси отпреди 2000 години!
цитирай
4. get - - Приятелю, казвал съм ... Но, пак ще повторя за ТРИТЕ ВЕКТОРА(!), които характеризират ...
09.09.2013 23:04
ЕДИН НАРОД ? - а от там, и близоста му с други подобни нему ?

А. Антропология.
Б. Общност на език.
В. Култура: традиции, обичаи, религиозна обредност ... етнографски: фолклор, стопански празници(селско), вярвания ... и ред др. подобни ?!

- Иначе с основание ще ни критикуват по отношение на ?
germantiger написа:
Или трябва да си последователен и да отбележиш нашата езикова близост с всички индоевропейци и езиците им днес или трябва да подчертаеш нашата със славянската езикова група.


- Но виж, Тигре ? - до какви изводи стига лингвистиката "Индо-германистика" в тази карта на езиците от ВТОРО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПР.Н.Е. ?
http://www.uni-due.de/SHE/Indo_European_Groups.gif

- Ако приемем, че ПРА-СТАРИЯТ Германски е от Второ х-е пр.н.е. ? - Тогава(?) според мен езиковата диференциация би следвало да е в много ПО-голяма степен !? ... на практика мога да ти изкарам, "старо-пруски" думи, които за мен са някаква преходна форма между "славянски" и "германски", езиковите групи ?
- Но това не би следвало да е така ... ако имаме налична, много по-ранна ЕЗИКОВА Д-Я, както е ВЪЗПРИЕТО от лингвистите, които се занимават с историческо развитие на езиците ?!
- За мен (!) тук лоша шега ... или по-точното това е ПРИМЕР, за национал-шовинизма в Истирическите школи и теории, обслужващи политически аспирации ?!

П.П.
- Моля ви стига сте акцентували на това "славяни" - Защото от всичко, което е писано (?) В ОСНОВНОТО по въпроса СЕ КАЗВА ? - ВЕНЕДите се делят на славяни и анти !!?
А. Западната "веднедска" група се припокрива със "славяни"
Б. Източната с "анти" !
цитирай
5. leonleonovpom - Благодаря Гет, силен си в анализа и ...
09.09.2013 23:23
Благодаря Гет, силен си в анализа и особено във важните детайли
За мен целта е да стане ясно, че по утвърдената схема няма как да се получат нещата без участието на траките, които уж били измрели до един и че има езикова близост, без която е немислимо създаване на общ народ-примери-Авсроунгария, СССР................,
цитирай
6. zdravgr - Идеята-тезата
09.09.2013 23:27
Тезата ти е защитима. Във времената 3 века преди риждество Христово езиците са били много по-близо до общия праезик. Повече от очевидно е че тракийския е пренесъл латинските и галските думи до съвременния български. Това е повече от трудно за прабългарския и невъзможно за славянския. Доводите за близост на прабългарския със славянския са толкова значими, че изключват възможността за близостта му с тюрските или иранските езици. Интересно е че може да се направят паралели с развитието на френския (или английския) и българския.
цитирай
7. leonleonovpom - Благодаря Здравко, с твоето доп...
09.09.2013 23:37
Благодаря Здравко, с твоето допълнение нещата стават по-ясни!.
В паралелите спокойно може да се включи и италианският. Явно всички идват от общ праезик!
цитирай
8. dalida - Химия има навсякъде, дори и в зачеването, така ,че няма нищо не в ред.....
10.09.2013 08:05
Абсолютно си прав!
Добро утро и приятен ден,приятелю!
цитирай
9. leonleonovpom - Благодаря, Тони! Желая и на тебе ...
10.09.2013 09:53
Благодаря, Тони!
Желая и на тебе един приятен и успешен ден!
цитирай
10. voulgaros - ХИПЕР гр. = СУПЕР лат. ЕЛЕВТЕРИА, ...
10.09.2013 13:18
ХИПЕР гр. = СУПЕР лат.
ЕЛЕВТЕРИА,ЛЕФТЕРА-ЛЕФТЕРОС = ЛИБЕРТА-ЛИБЕРУМ
профигес-профигиа = профидже = БЕЖАНЦИ-БЕЖАНЕЦ
генос-геника-ос=генус-генс
РОМЕ-РОМИ = РОМА
геа ергон-агрономиа-агротика = акер-хектар
колон-колиа-колика = куло = ГЪЗ ЗАДНИК
аутократор-ас = аукторитас=авторитарен
прото-с протон = примус прима
месо меза = медио медиа медиум
махера махерос = макер массакре
порта портара - порт портум портос
МЕГАС МЕГИСТОС МЕГАЛОС - МАГНУС МАГНО + ГРАНДЕ НА съвр. италиански

А ЛАТИНСКИЯ Е ПРИЕЛ ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ И ЗАТОВА НЕ ПИША НАПЪЛНО ЕДНАКВИТЕ - КАТО ''ПРОТОКОЛЛОС = ПРОТОКОЛЛО'' = чисто гръцки дума. диплома-дипломатиа......и още хиляди други.
ИМАМ ОЩЕ МНОГО МНОГО ПОЧТИ ЕДНАКВИ ГРЪЦКИ И ЛАТИНСКИ ДУМИ...ТАТАРИ-ВУЛГАРИ.
цитирай
11. leonleonovpom - Боначос, на балканите траките са по ...
10.09.2013 13:46
Боначос, на Балканите траките са по старо население от елините.
Ако някой ме обърква на тема държавност в древността, това са любимите ти елини.
Къде е общата им държава?!
Иначе, за симбиозата между гръцко да го наречем и латинско си прав, има го.
Но това не означава, че сме татари!
Добре си дошъл, но хайде моля ти се , не ме карай да си отварям устата. Защото и сто като тебе няма да успеят да я затворят.
цитирай
12. leonleonovpom - Относно гръцките думи в латинския, ...
10.09.2013 13:59
Относно гръцките думи в латинския, не е необходимо да се напрягаш - те са маркирани, имат Н някъде
Магнус и мегалос го отпиши-магнус е велик. Къде е магна Елада? Май не е в Елада, ти как мислиш?
Българите са европейци приятел и то от най-старите. Не ме включвай в игрички с измислени татари
Единствените, които со победили тъй наречените татари, за твое сведение са българите, както и българите навремето са спасили Европа от арабите!
Нямаш никакво основание да се държиш подигравателно
Вярно, по този начин доказваш на Аристотелис, че си грък, но той не е толкова глупав. Веднага ще се свърже с мен и ще иска мнението ми. Не се притеснявай, симпатичен си ми, ще кажа, че от тебе по-голям-мегалос гръг в кръгозора не виждам.
Сериозно!
цитирай
13. get - - Не знам дали (?) една такава еклектика - придава същностното за историческите процеси ?
10.09.2013 14:02
leonleonovpom написа:
Благодаря Гет, силен си в анализа и особено във важните детайли
За мен целта е да стане ясно, че по утвърдената схема няма как да се получат нещата без участието на траките, които уж били измрели до един и че има езикова близост, без която е немислимо създаване на общ народ-примери-Авсроунгария, СССР.......,


- В провинция Шлезвиг-Холщайн(откъдето е така "любимата" ми, Екатерина Велика ?) в окръга Hornbek имаме следният, късно-средновековен знак(marker ?): Limes Saxoniae ! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/ba/LimesSaxoniae_Hornbek.jpg
- Със същият се определя границата (лимита) между "Саксонското дукство" и Ободритските земи ! ... пояснявам още, че този граничен знак е поставен в следствие постигнатите споразумения след т.нар. "Саксонска война"( на Карл Велики) в която съюзник са му били "ободритите" племенно обединение от Венед-ската група ?!
- Ето прибилизителното очертание на този "лимес"ГРАНИЦА от това време(ДЕВЕТИ ВЕК !): http://en.wikipedia.org/wiki/File:Limes.saxoniae.wmt.png
- В последствие, при саксонско-немската "конкиста" на "КОНТа" Heinrich von Badewide - след навлизането му в земите на ВАРГИТЕ тази граница се измества на изток ?!
- Тези аспирации(с дълга история ?) са подхранвани от Римо-католическата църква(!) в старанието й, да разшири своите граници на влияние ! - Защо го казвам това ? - Ами, ето ви една картинка пак от същото време ... от Евангелие ... в която ясно се открояват апетите на Otto III император(наследник на Карл) начело на Свещената "римска" империя(чети немска !) ?: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f3/4_Gift_Bringers_of_Otto_III.jpg
ПОЯСНЯВАМ - Първата женска фигура (най-ляво) символизираща "СКЛавиния" фактически визира ВЕНДИЯ(венетско) като страна и народи ?!

- Тук имаме още една изненада!- военно-служебната титла(дума) "count-граф" при Хенрих ?
а) Anglo-French - counte
б) Old French - conte
в) Lat: comitem (nominative "comes") , римски термин за провинц. упр-тел, но ако продължа ! - май ще стигна до българското "комит-а", или ст. бг."комит" ... до англ. топоним Кент-КАНт ?!
цитирай
14. leonleonovpom - Относно келтите, използвал съм ги, ...
10.09.2013 14:07
Относно келтите, използвал съм ги ,за да докажа тракийската връзка в създаването на българския етнос
Това е химията му. Останалото е алхимия.
Като говоря за алхимия, някой да не ме разбере погрешно.
Алхимиците са добри, да не кажа отлични химициь навремето бях пратил коментар по въпроса на Глишев, останал без отговор. Разбираемо, да се съдере, не можеше да отговори.
Та тези алхимици освен на погрешна, служат и на поръчкова/ платена/ кауза- че българите са монголо-тюрки. Жалко, че прахосват силите си за идея фикс
цитирай
15. leonleonovpom - Като спомена Екатерина Велика, ...
10.09.2013 14:42
Като спомена Екатерина Велика, Гет, нещо извън темата, наскоро едно германско семейство ме помоли да им посоча пътя към гарата. Не знам защо германците ме избират за водач и вПоморие имам няколко такива случаи.
От разговора стана ясно ,че е потомък на руските немци, на Екатерина Велика, сега живеят до холандската граница.
Умната Екатерина разбрала, че на Русия и трябва индустрия и за целта привлякла металурзи от Германия. Та семейството на този германец се заселило в Новосибирск- най големият град в Сибир. Иначе в Урал и Сибир отишли хиляди германци
цитирай
16. get - Като спомена Екатерина Велика, ...
10.09.2013 15:43
leonleonovpom написа:
Като спомена Екатерина Велика, Гет, нещо извън темата, наскоро едно германско семейство ме помоли да им посоча пътя към гарата. Не знам защо германците ме избират за водач и вПоморие имам няколко такива случаи.
От разговора стана ясно ,че е потомък на руските немци, на Екатерина Велика, сега живеят до холандската граница.
Умната Екатерина разбрала, че на Русия и трябва индустрия и за целта привлякла металурзи от Германия. Та семейството на този германец се заселило в Новосибирск- най големият град в Сибир. Иначе в Урал и Сибир отишли хиляди германци


- Това са предимно хора от РЕЛИГИОЗНА ОБЩНОСТ (разклонение на анабаптистката ?) - известни като МЕНОНИТИ ? - не твърде добре приемани и в самата Германия ... която след ТРИДЕСЕТ ГОДИШНАТА ВОЙНА - се "евангелизира", тоест става ЛУТЕРАНСКА ?
- Същите са предимно от областите м/у германо-холандската граница !
- Основател на на това протестанско разклонение е МЕНО Симонс ... който приема постановките на Йоан Лайденски( с уговорката, че не приема насилитието) прокламирано от Последният ?!
- Относно ! - Какво представлява СЕКТАТА(за мен старозаветна) на този Йоан - Прочети за Мюнстерската комуна ? - ъдето направили жените и имуществото ОБЩИ ?
- Така че, КОМУнизма ... не е от вчера ?! :(( - неговите интелектуални и религиозни постановки тръгват от ... на практика ... християнски но ЮДЕЙСТВАЩИ среди ?!
- Каквито са например "пуританите" в Англия след тяхната Революция и установяване на власта на Лорд протектора(защитника) Кромуел ?!
- Екатерина, ако и да е приела ПРАВОСЛАВИЕТО предвид, че не ще е МОЖЕЛО ДА СТАНЕ в противен случай Рассийская самодЕРжца ... на практика дълбоко в себе си ... остава лутерано-протестантка ?! - и от там тръгват трагедиите за мужиците(които тя прави, от свободни в "из-гои"- т.е.крепостни-"смерди") ... От там начеват и нашият притеснения ... по отношение Българщината и етносното асимилиране на българската диаспора в Крим ?!
цитирай
17. germantiger - ...
10.09.2013 19:40
Не, не иде реч за Лиибе, става дума за ДЕСЕТКИ глаголи, съществителни и прилагателни и то "немодерни" и нетехнически.
цитирай
18. leonleonovpom - Това за съвпадащи думи в немски и ...
10.09.2013 21:25
Това за съвпадащи думи в немски и български Германтигър, говори за общ праезик, от който са се формирали водещите европейски езици.Използвал съм езиците от латино групата , за която, за разлика от немския имам известни познания
Защо отхвърляш либе?
цитирай
19. shtaparov - ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ОБАЧЕ, ЧЕ КЕЛТИТЕ НА ...
11.09.2013 00:20
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ОБАЧЕ,ЧЕ КЕЛТИТЕ НА КАВАР НЕ СА ДОШЛИ СЛУЧАЙНО В ТРАКИЯ И ФРИГИЯ ПРЕЗ III В. ПР.ХР.! ВСЪЩНОСТ,ДОШЛИ СА БЕЛТИТЕ (БЕЛГИТЕ)НА КУБАР,ЗА ДА ОСВОБОДЯТ СВОИТЕ СЪНАРОДНИЦИ ОТ ПОГЪРЧВАНЕ И ДА ПРОГОНЯТ ГРЪЦКИТЕ ОКУПАТОРИ И КОЛОНИЗАТОРИ ДАЛЕЧ ОТ ПРАРОДИНАТА! ЧАСТ ОТ ТЯХ НЕСЪМНЕНО СТИГАТ И ДО ПАМИР,ЗА ДА НАПРАВЯТ ПОКЛОНЕНИЕ В ГОЛЕМИЯ ХРАМ НА БОГА ОДИН (ОГИН,ОГЪН),ПОДДЪРЖАН ОТ ТЕХНИТЕ РОДНИНИ ЗОРОАСТРИЙЦИТЕ.
цитирай
20. shtaparov - ХИПЕР гр. = СУПЕР лат. ЕЛЕВТЕРИА, ...
11.09.2013 00:30
voulgaros написа:
ХИПЕР гр. = СУПЕР лат.
ЕЛЕВТЕРИА,ЛЕФТЕРА-ЛЕФТЕРОС = ЛИБЕРТА-ЛИБЕРУМ
профигес-профигиа = профидже = БЕЖАНЦИ-БЕЖАНЕЦ
генос-геника-ос=генус-генс
РОМЕ-РОМИ = РОМА
геа ергон-агрономиа-агротика = акер-хектар
колон-колиа-колика = куло = ГЪЗ ЗАДНИК
аутократор-ас = аукторитас=авторитарен
прото-с протон = примус прима
месо меза = медио медиа медиум
махера махерос = макер массакре
порта портара - порт портум портос
МЕГАС МЕГИСТОС МЕГАЛОС - МАГНУС МАГНО + ГРАНДЕ НА съвр. италиански
А ЛАТИНСКИЯ Е ПРИЕЛ ХИЛЯДИ ГРЪЦКИ ДУМИ И ЗАТОВА НЕ ПИША НАПЪЛНО ЕДНАКВИТЕ - КАТО ''ПРОТОКОЛЛОС = ПРОТОКОЛЛО'' = чисто гръцки дума. диплома-дипломатиа......и още хиляди други.
ИМАМ ОЩЕ МНОГО МНОГО ПОЧТИ ЕДНАКВИ ГРЪЦКИ И ЛАТИНСКИ ДУМИ...ТАТАРИ-ВУЛГАРИ.

ПРАВИЛНО,ВУЛВАРОС- ДОБРО ПОПАДЕНИЕ,НО НЕДОРАЗВИТО. ПОНЕЖЕ:

СУПЕР= ХИПЕР= КУБЕР (СЕВЕР,СЕВАР,СУВАР,САБИР,КАБИР,КАВАР,ДОБЪР И Т.Н.). ВСИЧКИ ТЕЗИ ДУМИ,ОСОБЕНО ГРЪЦКАТА И ЛАТИНСКАТА,ПРОИЗЛИЗАТ ОТ ИМЕТО НА НАШИЯ БОГ НА ПЛОДОРОДИЕТО (КУБЕРА,КИБЕЛА,СЕВЕРА,КАБИРА),КОЙТО Е ВСЪЩНОСТ ДИОНИС И Е ЕСТЕСТВЕНО ИМЕТО МУ ДА Е СТАНАЛО НАРИЦАТЕЛНО ЗА "МНОГО" И ЗА "ХУБАВО",СЛЕД КАТО ПЛОДОРОДИЕТО Е ЖЕЛАНО И МЕЧТАНО ОТ ВСИЧКИ! А ТОВА РАЗБИРА СЕ Е САМО ЕДНО ОТ МНОГОТО ИМЕНА НА ДИВОНИС (ДИВО-НАШ,БОГА-МАЖ). КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ?
цитирай
21. get - - Ах тази дойчландска надменност :)) - либето, не било от сщата коренова като "лиибе" или от ... ?
11.09.2013 00:46
leonleonovpom написа:
Това за съвпадащи думи в немски и български Германтигър, говори за общ праезик, от който са се формирали водещите европейски езици.Използвал съм езиците от латино групата , за която, за разлика от немския имам известни познания
Защо отхвърляш либе?

... чехско-моравско-бохемското "либати" (целувка) ? - това на мен старият гларус ли ще го приказва - нали съм ги употребявал в плажните си свалки ? :))
- Ама то го има и (?) в лат."Лавиния", което е от етруското(по-старо) Ловина ... като му сменим две букви, дава съвременното българско "Любима" ... английското за "любов"(love) ?

- Ма то не е само това - Давам ПРИМЕР произход на хидроним: Рей(н) - който идва от PIE*Rey, английското "to flow, to run";
- Old Frankish - Rin; French Rhin, Czech Ryn, Spanish Rin
- Но на Proto-Germanic , а за"прото"-германският (го датират 2 000 г. пр.хр.) било *Rinaz.
- Някои други, казват че, името на реката било заето от "келтско-галски", звучало: "Rеnos" ?

- Но връщам се към прото-И.Е.:*Rey ... Дало ?
А.а) името на богинята Рея
А.б.) в гръчцки - Ancient Greek - Rhеnos ... но за същото казват, че идвало от КЕЛТСКИ език - Защото ако било от директна връзка с PIE (?) ... и ред лингвистични усуквания ?
- Всъщност прото-И.Е.:*Rey е дало името на титанката Рея ... тази, която родила всички богове от Уран ? - значението на името и е ?(давам го на английски, пък вие сами си правете изводите - келтско ли е, тракийско или българско ?) ... та значенията на името й са: "flow"(англ.) и лея-изливам(бг.) и "ease"(англ.) аналогично на: рея се, нося се !
а) в съвременен гръцки - аналози: на "flow"- rеo ; rous; kylо (гр);
б) на "ease" - "efkolia" ... май съвременните гърци са го забравили "реенето" ? :))(от тях няма да излязат веке, Икар или Лилиентал – Нали Тигре ?)

- Но тук става още по-интересно, тъй като в антични извори, имаме документирано наименование за море в ляво от Дания с наименование "Пльове" превеждат го (свободно от ледове море) тоест синонимно на българско "плавателно", синонимно на английското "flow" и българското "ПЛУВа" - Та се питам ? - От кой век са се разделили езиците ни ?!

В заключение ще повторя думите, на един достоен български учен, за протеклите процеси на етносната ни асимилация:
„Не славяни унищожиха гърците, а гърците – българи, като ги погърчиха !
- Ние, намираме славянски геохидрографски имена в Гърция и Влашко, а не намираме влашки и гръцки в България.
- От това се вижда, кой кого е унищожил или унищожавал ?”
- ЕТО И ПРИМЕР-доказателство от нещо което е много КОНСЕРВАТИВНО ? – ФОЛКЛОРА и носия(облекло) ! http://www.youtube.com/watch?v=vHdbHoiFz-k

цитирай
22. leonleonovpom - Към Гет и Щапаров
11.09.2013 12:02
Общо взето така стоят нещата.
Който не е съгласен, да ги оспори, но аргументирано!
цитирай
23. get - - В историята, която е индуктивна наука, всичко следва да почива на ФАКТИ !
11.09.2013 12:51
leonleonovpom написа:
Общо взето така стоят нещата.
Който не е съгласен, да ги оспори, но аргументирано!

- А ФАКТИте, по отношение на НАРОДИ, вече казах се ДЕЛЯТ на ТРИ ОСНОВНИ ГРУПИ, които наричам ВЕКТОРИ, тъй като формирането е свъзрзано с историко-времеви процеси, тоест имат ДИНАМИЧЕН ХАРАКТЕР(развиват се във времето) ?

- Какви са фактите СЪОТНЕСЕНИ, към единият от ВЕКТОРИТЕ ? - Този на ЕЗИКА !
Първо ще направя една уговорка относно определението прото-Индо-Европски език, което за мен е объркващо(ако го разглеждаме само !) в аспекта му език ?!

- Накратко -> хипотеза: Европеският език се е поРОДИЛ в тези ширини ? -> Казвайки "тези" визирам: Източно средиземноморие(с прилежащ Бл. изток, респективно Егея) и съпределните Балкани; Анатолия; западно и северно Черноморие до педКавказ ?!
- Защо така ? - ще попитате ... ами защото, тук са намерени най-древните , културни -> материални и (духовни) паметници, кото са ПРИСЪЩИ в последствие за ТОВА, което наричаме ЕВРОПА, като култура и НАРОДИ ?!
- Тази материална и дух. к-ра се разпространява по целият ареал ... който после ни става известен с/под ЕЗИКОВИЯТ ТЕРМИН - Прото: Индо-Евро език !
- Този породил се сам по себе си ЕЗИК(съответно ПРОТО(ултра)ЕТНОС !) е контактувал във ВРЕМЕТО с други НЕРОДСТВЕНИ нему (?) :
- ЮГ - народи и езици от АФРАЗИЙСКА(семито-хамитска) група
- СЕВЕР - народи от УГРО-ФИНСКА езикова група
- ИЗТОК (към Алтай) вече в по-късен етап(около начало на нашата ера ?) с народи от тюркско-алтайската група ?
ЗАБЕЛЕЖКА: Пропускам поради малобройноста(на носителите) групата на "кавказките" картвело-абхазки езици и народи !

- Дотук спирам с разсъжденията си и чакам ... евентуално въпроси, от публиката за да доуточним някои неясни моменти в разсъжденията(тезата) ми ?

- ПоЗдрави !
цитирай
24. germantiger - ...
13.09.2013 22:28
Къде си прочел, че отхвърлям либе?!

Вие въобще четет ли или като другарите, припознавате собствените си мотиви в другиго ;) ?!

Не "бе", сериозно - въобще понякога усещате ли се, че НЕ ЧЕТЕТЕ!

...

За да не бъда дребнав, няма да ре- или прецитирам коментарите ми и да ви питам "дека" съм отхвърлил?!

Иде реч за други десетки думи и то не от тези след новото време.

...

СЪВСЕМ СЕРИОЗНО - ЧЕТЕТЕ ЛИ ??? !!!
цитирай
25. get - Къде си прочел, че отхвърлям либ...
13.09.2013 22:50
germantiger написа:
Къде си прочел, че отхвърлям либе?!

Вие въобще четет ли или като другарите, припознавате собствените си мотиви в другиго ;) ?!

Не "бе", сериозно - въобще понякога усещате ли се, че НЕ ЧЕТЕТЕ!

...

Иде реч за други десетки думи и то не от тези след новото време.

...

СЪВСЕМ СЕРИОЗНО - ЧЕТЕТЕ ЛИ ??? !!!


- Ами давай тогава за най-древните, тоест за протогерманските думи ?
- Името на река Рейн, към кои я отнасяш ?
- херцог
- марк-граф
- Ваден (Зее) ?
- Ост (Зее)
- Пльове(н)
- Любек, Старгард, Шверин ... тези май(?) са от по-новите !

- ПоЗдрав !
цитирай
26. germantiger - ...
14.09.2013 00:58
Що ти към кои отнасяш имената Борис - тюркските как ти се струват за избор

Симеон, Петър, Асен, Самуил тези като библейски или гръцки ти идват "ветимологично" и исторично.

Виж Чака, Токту и Умор звучат вече по-автентично, не че имам нещо против първия татарЛЪ, ама нейсе ;)

...

Филипополис не го барам, Софиа пък "ич", Кърджаали си го знаем, джумаята на Благоев здраве да е

Петерхоф-а на москалите е по-забележително сливянски, но най-кефи Кремлин - татарска дума башкъ!
цитирай
27. get - - :)) - Хахаха-ах ! - нямам думи ? ... тези средновековно дошли от Стар завет имена ...
14.09.2013 01:41
germantiger написа:
Що ти към кои отнасяш имената Борис - тюркските как ти се струват за избор

Симеон, Петър, Асен, Самуил тези като библейски или гръцки ти идват "ветимологично" и исторично.

Виж Чака, Токту и Умор звучат вече по-автентично, не че имам нещо против първия татарЛЪ, ама нейсе ;)

...

Филипополис не го барам, Софиа пък "ич", Кърджаали си го знаем, джумаята на Благоев здраве да е

Петерхоф-а на москалите е по-забележително сливянски, но най-кефи Кремлин - татарска дума башкъ!


- Най-РАННите запазени имена на София(явно намек от твоя страна, че сме се романизирали или гърцизирали ?) са:
а) Сердонполис
б) Serdensium
в) Улпия Сердика (Траян, решил да запази родовото си име та е притурил това Улпия!
г) Средец (вече 9-ти век)
д) горе долу от същото време и малко по-късно има второ име Триадица ... Защо е триадица (което на пръв поглед изглежда "гръцко" ?) ... а от там от вътрешната логика на "ТРИади-ца" смислово идва името на София(Мъдрост-Мондрост-Мундрага-Мадар(а), последното в "съвременен" вариант !) - ако щеш ми вярвай ... но това е вътрешният смислов-философски заряд, заложен в тези много стари топоними, които колко и пресилено ще ти прозвучи са преводими(обясними) през съвременен български език ?!

- Но ? - Ще го обясня(обоснова !), кога ми кажеш как е на немски СЪРЦЕ и от каква коренова (прото) се е формирало в дойч езика ?

- А относно закачките с библейските имена ... айде не ме карай да те питам откривателят на лингвистичният закон Грим - с малко име Якоб - последното немско ли е ?

- Относно Кремлин(а) така е първото упоменаване на (горе долу от около 12-ти век(е тръгнало от усадбата(идещо от усядам !) на каняз Долгорукий, на река Мокша ?), т.е. укреплението московско) мога да ти го обясня - Но категорично не е татарско(тюркско) !
- Етимологията му е подобна на "костел" ... и съвременното Твърдица, българско ?

- ПоЗдрав ! :)
цитирай
28. leonleonovpom - За Германтигър
14.09.2013 08:10
ГЕРМАНТИГЪР, ПОНЕЖЕ МИ ОТПРАВЯШ ВЪПРОС, СЛЕД КАТО СЪМ ГО ЧУЛ, ДЛЪЖЕН СЪМ ДА ОТГОВОРЯ
Провери си коментар под № 17 - не иде реч за либе-така както е написано, не го приемам за потвърждение.
Дай, ако решиш, разбира се, тези глаголи.Не като коментар тук, те ще потънат, а като постинг! Определено си струва, мен ме интересува и от сега, независимо от това, дали ми харесва или не , имаш плюс
Аз, поради космополитността отбягвам да споря кой какъв е.Изместил съм го към какъв не е
Не сме турци, монголци, татари.Е, сигурно има някой микролитър кръв и от тях!
Това за имената не е кладенчова вода.
Иван е еврейско име, Самуил, а Арон , Мойсей, Давид също. Но баща им ,комит Никола не е евреин
Чисто Български имена са Стоян, Стойко, Олга , Калина и т.н.
Управляващите на времето са били граждани на света- всякакви имена могат да имат
цитирай
29. leonleonovpom - Възхитен съм Гет!Напиши го поне ...
14.09.2013 08:23
Възхитен съм Гет!
Напиши го поне като постинг-За София имам предвид.
Колко е просто, ясно и логично.
И ние ,си приемаме името София, като паднало от небето, както и академиците в направлението горе.
После те се сърдят, как така, недипломирани се бъркат в работата им
цитирай
30. voulgaros - КАЛИНА. . ДОБЪР ДЕН ДА Е ВУЛГАРСКО ...
18.09.2013 17:58
КАЛИНА ..ДОБЪР ДЕН ДА Е ВУЛГАРСКО ИМЕ...КАЛИНА Е ЧИСТО ГРЪЦКО ИМЕ.
ЗНАЧИ ''ДОБРИЧКА-ХУБАВЕЛКА''.
цитирай
31. leonleonovpom - Вулгарос, Калинка на гръцки може да ...
18.09.2013 19:30
Вулгарос, Калинка на гръцки може да е това, но на български и руски е друго-червенка, защото капинката е червена!
цитирай
32. voulgaros - OХ. ОХ. ОХ. ОТКОГА НА ЧЕРВЕНА СЕ К...
18.09.2013 20:02
OХ.ОХ.ОХ.ОТКОГА НА ЧЕРВЕНА СЕ КАЗВА ''КАЛИНА'' ????

НАЛИ СИ ИМАТЕ ДУМА ЗА ЧЕРВЕНА = ЧЕРВЕН-А..ОТКОГА НА КАЛИНА И ВИКАТЕ ЧЕРВЕНА...и на руски червено е КРАСНОЕ, А НЕ КАЛИНА.
И НЕ ГОВОРЯ ЗА ''КАЛИНКА''-какво е това?...А ЗА КАЛИНА !
цитирай
33. leonleonovpom - Вулгарос, обърни се към Божидар ...
18.09.2013 20:12
Вулгарос, обърни се към Божидар Димитров, знаеш къде е, аз знам това от него.
Калинка е умалително на Калина на български, затова от червена , става червенка
Името идва от старобългарски.
И един съвет!
Влез и чети при моя приятел Безистена. Само чети, не си губи времето за коментари, защото е вклячил прахосмукачката и ще те засмуче!!!!
цитирай
34. get - - Отново ли се скарахме за Кали(на), в нещо под вида на "по-по-най" ? :))
18.09.2013 22:34
- Вулгарис - нали ти обясних, за упомената още при Херо, река "Халис" - която кореспондирала с "Гал"(лат), фригийско: CALLUS, PIE: kal ?
- Нали казах, че местното население я нарича(си я превежда) и като "Кална", но също й, "Червена" ?

- Но това Кало-Кали ... дава знаете ли колко много производни, от едно и също(тоест това) семантично гнездо ?
- Примерно, Богинята на смъртта при(индо-ведическите) е с име Кали(черната) ; в латински(етруско) е дала "К(ч)арна"(смислово, разложение-черно-пръст); в обредите за дъжд ПерПер(руд) същата консистенция, се нарича Кальо(тоест това е "детенцето", което правят от "кал" момите) !
- В старобългарски тази "лема/коренова-образуваща": е дала две форми "Кал(ен)" и "Калити" ... от Калити, произхожда другата дума за "кЕрамика" (изпечена червена ... което на практика се прави от "кал-кар-гал-черен-черньо"гар(ван) (!)от там идващо производната "на+гар"(катран) ! - но също дава и Червен(всичко е до промЯната от "А" в "Е", при основната коренова за "земя"-кал <> земя-изпечена ?!
- Така че, Калина идва от Кал ... но във втората му форма е КалЕна(!) - тоест изпечено, червено, керемидено (?) - както е във формата(приета за гръцка ?) керамика ... българска подобна(керемида !) ?

- От това й тези, колебания в произношение(и смислово) Каля/Черна ... Алена->К"Алена->Алена ... руското "Красна" е по-късна форма, произтичаща от заемка от българския език(под формата на "кар-кер" ?), отишъл при тях под формата на "църковно-славянски" език !!

- Така че, не знам поради какво е спора ?!
- Защото едната мома Калина е и Алена ... Красна -> Хубава, като името на Богинята майка "Куба(б/в)а" - име от поне 1 500 год пр.н.е. ? :))

цитирай
35. shtaparov - Връзката между Келтите и Българите ...
30.03.2017 18:18
Връзката между Келтите и Българите тепърва предстои да бъде обстойно проучена понеже има вероятност да се окаже,че Келтите са били част от огромната някога Българска общност и лично аз вярвам в това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016484
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031