Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2013 21:51 - Взривените надежди за промяна
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 7135 Коментари: 21 Гласове:
21

Последна промяна: 07.07.2013 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
        10 06 1990г!.
Денят на първите избори след промяната. Гласувахме с жена ми и аз взех да се приготвям за командировката в Москва Работех по тема, финансирана по СИВ, беше пред приключване, но СИВ прекратяваше съществуването си. В тази връзка спираше финансирането на темата и тя се прекратяваше. Като съръководител трябваше да подпиша протокол.
Жена ми ставаше все по-замислена. В момента, в който взех куфара , тя застана на  вратата и каза,че не трябва да тръгвам, защото ще взривят самолета. Не очаквах такава реакция и включих арсенала с черния хумор. Контрирах, че по този начин ше се отърве от мен и то без угризения. Но тя остана сериозна и ме обвини, че не мисля за децата.
Нямах избор, не можех да остана, тръгнах, като и обещах, че ще се върна. Зърнах сълзите в очите й.
Нямаше проблеми със самолета до София. Но под влияние на разговора се учудих на присъствието на много родители с малки деца в него.
Предстоеше една луда вечер в София , в която еуфорията постепенно премина в покруса
Самолетът за Москва също пристигна благополучно.. Подписахме протокола и се сложи край на сътрудничеството и на съвместната работа, която беше стигнала до успешен край. Това беше първата изява на промените ,които очаквахме, но не в желаната посока
В същност какви промени очаквахме? Имаше някои неща, които се набиваха натрапчиво. Лансиране на ръководни длъжности  на недоказани капацитети, но" наши " хора, " наши " момчета. Закостеняла бюрокрация, която разигравайки те с години, ти напомня за своето присъствие и важност. 
Както за едно авторско,когато  след поредния документ за подписване, с който отидох при началника на производството, той изрази недоумение ,че още се занимавам с това. Каза, че ако е в Германия, този продукт, доказал качествата си , отдавна да е в редовно производство.
Нещата общо взето бяха канализирани, трябваше да се пипнат някои очевидни пречки, така виждахме промяната, а не във  всеобща разсипия и разграбване.Естествено е, че считахме, че промяната не може да я извърши този, който е грешал и я свързвахме със СДС
Но и там се виждаше, че нещата не тръгват по най-добрия начин.
Например в град Х.. Ръководството бе убедено, че печели изборите от раз. Изненадах се, когато ми казаха, че в съседното градче, с богато партизанско минало нещата са на кантар. Направих си самостоятелна проверка,  според която се оказа, че положението е обезпокоително , почти загубено. 
На своя глава отидох при лидера на СДС и кмет на Бургас, Анастас Демирев, лека му пръст. Посетих го в къщи и поисках помощ. Оказа се, че в момента у тях е д-р Дертлиев , но почива. Щял да ходи на митинг в Созопол, положението там било критично. Помолих го да отиде и в Х., като казах, че работата е изтървана. Той се изненада много, но обеща , че ще опита да направи нещо.
Ще изпреваря нещата. Д-р Дертлиев отиде в Х. Никой не знае, че станах причина за това. Оказах се прав. Изборите бяха спечелени с минимална преднина на втория тур, като за малко не бяха загубени окончателно  още на първия .
Съжалявам, че не проявих настойчивост за разговор с д-р Дертлиев. Убеден съм, че ако той бе президент, нещата нямаше да се развият така пагубно за икономиката и в такъв съглашенчески дух Но явно положението е било под контрол. Много хора си спомнят сценария с президентските избори, не ми се иска да го припомнямПодиграха се с достойния човек, който , сигурен съм, нямаше да позволи задкулисни игри и игрички. Затова беше неудобен

Не ми ВЗРИВИХА  самолета. Децата спечелиха.  Бях жесток спрямо жена ми, дадох си сметка по-късно.
Но има една категорична истина- Взривиха мечтата ми за реална промяна. Не съм мечтал за подобна промяна, особено в икономиката, даже не съм я допускал -общонародната собственост да стане притежание на шепа хора, при това с нищо не допринесли за нея. Селското стопанство  си беше уедрено и в него , и в промишлеността трябваше само да се раздадат акции на хората, но не по бутафориен начин
На такава реформа-такъв преход/ по продължителност/!





















































Гласувай:
21



1. freeoldmen - "Нещата общо взето бяха ка...
07.07.2013 22:28
"Нещата общо взето бяха канализирани, трябваше да се пипнат някои очевидни пречки, така виждахме промяната, а не във всеобща разсипия и разграбване."
Ех, Иване, всички така си мислехме, с изключение на тези, които знаеха как ще протечат събитията и бяха наясно с това, че просто предстои разграбване на загубила войната страна... И застанаха от страната на грабителите. Много преди да се случат "промените".
Те и преди си бяха такива, но се прикриваха.
А ние, глупаците, им вярвахме...
цитирай
2. leonleonovpom - Така е Димитър, повярвахме! Но ...
07.07.2013 22:42
Така е Димитър, повярвахме!
Но имаше дълга артилерийска подготовка- тъй наречените гласност и преустройство.
В тях вълкът се възмущаваше от поведението си и обещаваше да се промени - само да милва и обича агнетата.И ние повярвахме - нали сме си агнета!
Поздрави!
цитирай
3. mt46 - Тъжно!...
07.07.2013 23:00
Доста надежди бяха погубени... Харесвах Дертлиев, но БСП не го искаха за президент...
цитирай
4. leonleonovpom - Така е Марине, пасваше им Желев, ...
07.07.2013 23:22
Така е Марине, пасваше им Желев, който веднага влезе в споразумения с тях, предложи " героя" от Велинград, нежелан там за вицепрезидент
Поздрави!
цитирай
5. mt46 - Връзкарство, бюрократщина...
07.07.2013 23:56
"... Имаше някои неща, които се набиваха натрапчиво. Лансиране на ръководни длъжности на недоказани капацитети, но" наши " хора, " наши " момчета. Закостеняла бюрокрация, която разигравайки те с години, ти напомня за своето присъствие и важност..."
На бюрократите се даде /и дава/ още повече власт, създадоха се и повече бюрократични институции /съвсем неевропейски подход/...
Поздрав!
цитирай
6. leonleonovpom - Ако се счете Марине, че тази безк...
08.07.2013 00:32
Ако се счете Марине , че тази безкрайна реформа се извършва в някаква джунгла, то правилата и са такива, че защитават хищниците от тревопасните.
Защото те винаги са" онеправдани" и имат" нужди", които не се задоволяват, а са вечни!
Поздрави!
цитирай
7. vmir - Когато видях компроматната и злобна кампания на БСП през 1990,
08.07.2013 06:52
безочливият им цинизъм да самоопределят поддръжниците на злостните им лъжи за "мръсните кости" на избитите от тях като "мили хора" усетих, че над страната ни надвисва черен градоносен облак, който ще смаже кълновете на надеждите за демокрация. Възхитителното упорство и решителност на хората ми даде кураж да повярвам, че нещо в манталитета може да се промени, но компроматната предизборна компания през следващата година върна тягостните ми усещания за бъдещето и в последствие те не само се потвърдиха, но надхвърлиха и най-лошите ми очаквания. Беше ужасяващо да виждаш как лъжата е преградила пътя към бъдещето. Мнозина се спасиха от това тягостно усещане в чужбина, аз също щях да избягам, ако имах такава възможност.

Вълната от самоубийства тази година започна след изострянето на компроматната война.
цитирай
8. leonleonovpom - Така е, този процес е старателно ...
08.07.2013 08:39
Така е ,този процес е старателно подготвян, далече преди така наречените гласност и преустройство Колко гласността е била такава, си пролича със старателното укриване на Чернобил Впрочем на капитализма идеологията е фалшът и лъжата, ограбване на човека в името на човека. Но този капитализъм става много опасен, когато го строят комунисти, става много страшна симбиоза между лъв и лешояд
Пример-назначените капиталисти,такова чудо в истинския капитализъм няма и ако все пак има, ще се провали моментално
Не е вярна приказката за безплатния обяд - да, плаща се,но го плащат не тези, които го консумират
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom - Промени има навсякъде Златке, те са ...
08.07.2013 08:48
Промени има навсякъде Златке, те са безспорни. Но не възприемам за промяна, като излеза на улицата , да ме посрещнат веднага просещи. Да гледам дори интелигентни хора да ровят в кофи за боклук. Обяви в телевизия и вестници на хора, зовящи за помощ. Това показва, че държавата е в някаква почивка или дрямка, след като функциите и се поемат от обикновени граждани.
Вярно е, че икономиката ни не бе така ефективна като западната. Но имахме производство, пазари / те първи бяха изтъргувани/ Сега какво имаме в замяна, безработица ли.?
Не, не приемам, дори и трудно, промяна с отрицателен знак
Поздрави!
цитирай
10. leonleonovpom - Права си общо взето, така е Лошото ...
08.07.2013 09:50
Права си общо взето, така е
Лошото е, че от капитализма вземаме лошото.Парица е царица, всичко се купува и дипломи също. Лошото е като влезат в обръщение мръсни, нечисти пари. Оттам идват и извращенията
Иначе капитализмът е Янус-с две лица.
Имах свако, наследник на милионери. Разправяше как във фабриката на баща си обходил като работник всички работни места, да се учи на труд.. Но един път не отиде с дядо ми да копае лозето. Труди се само там, където има полза и сметка. Най -много обичаше труда в търговията-да измами и забаламоса някой наивник.
Иначе капитализмът си има ясни правила-безработен си, получаваш помощи, доста по.големи от една заплата на работещ в България.
Защо не ни признават дипломите? Мисля че не е така,, през 92-ра година можех да работя в Кралския Университет във Валядолид, като специалист, дипломата изобщо не беше под въпрос
Поздрави!
цитирай
11. voulgaros - Докторе, , доста добре сте си живял в ...
08.07.2013 10:29
Докторе,,доста добре сте си живял в СИВ И В Комунизма на славяните...самолети..МАСКВА.. и вие сте бил момче на някои комунар от морето.

НЯМА КОМУНИЗАМ ВЕЧЕ ВУЛГАРИ...НЯМА ПРОТЕКЦИИ И ДОТАЦИИ...ИМА САМО ПЛАЧ И УМИРАНЕ ОТ ГЛАД.

ВАШТЕ ДС- И МИЛИЦИЯТА ,ПОГАЛИХА И ДАДОХА ИНСТРУКЦИИИ НА СПОРТИСТИТЕ--БОРЯЦИ БОКСИОРИ...ТА ДА ВИ РАЗЦЕПЯТ ВУЛГАРСКИТЕ ГЛАВИ.

ЧЕНГЕТАТА ВИ СА НА МНОГО НИСКО НИВО ПО ЗАПАДНИ И ГРЪЦКИТЕ СТАНДАРТИ..
ИМА ЛИ ГРЪЦКИ МУТРИ ?? А СИМЕОН АГА ??
цитирай
12. leonleonovpom - Вупгарос, много си примитивен, ...
08.07.2013 11:49
Вупгарос, много си примитивен, освен тези, за които говорих, имаше и други, които работеха.
Аз просто си вършех работата и стигнах до момент, в който ме оцениха. Трябваха и такива хора
Как да ти обясня, че да разбереш? Банките за глюкоза да бъдат с качество, равно на германските, не става с протекции / каквито никога не съм имал/, а с труд и с резултати. Така са стояли нещата и с другите ми работи.
Не се обиждам от приказките ти, общо взето така стоят нещата, само си сбъркал адреса, това е.
цитирай
13. leonleonovpom - Пак във връзка с думите на Вулгарос ...
08.07.2013 12:02
Пак във връзка с думите на Вулгарос трябва да подчертая, че поне при нас след 1985 г. ,който искаше ,можеше да работи истински и се поощряваше Бях млад, но в няколкото години преди 85-та изпих доста отрова, затова, че исках да работя. След това нямах проблеми, дори заработих и върху аспирантура, направленията за работа си определях сам-свободна. Е, не е било по мед и масло, всичко си правех сам, но имах подкрепа и разбиране. Без тях не бих успял
цитирай
14. leonleonovpom - Вупгарос, разсмиваш ме, че съм м...
08.07.2013 12:12
Вупгарос, разсмиваш ме, че съм момче на комунар.
Баща ми ,внук на кулак, на който е взето всичко, а то не е било никак малко, майка ми ,на 22 години директор на училище, изгонена без право да се връща, за да не бъде пратена в Белене,защото е от опозицията. Живял съм в лишение, бил съм с години по селата ученик, където най-накрая разрешиха на майка ми да работи.
Не се сърдя или самосъжалявам, научих се да се боря и това ми помогна.
Не съм комунарче в лошия смисъл!
цитирай
15. voulgaros - Г-н Симеонов. вие сте добър човек. ...
08.07.2013 12:59
Г-н Симеонов . вие сте добър човек.
Оставете Вас....я кажете няколко неща за ваште ченгета и бандити===не са ли едно и също ?? Аз нещо такова си мисля.


Гриша Ганчев, чувам че бил избран от Нона Ананиева през 1994, за да препере парите на тази комунистка. Тази била няква генералка от воиската.
цитирай
16. leonleonovpom - Ами това което знам Вулгарос, е че са ...
08.07.2013 14:11
Ами това което знам Вулгарос,е че са свързани с Ловеч. Ловеч в началото на 90-те години беше мафиотски град и на път за Троян го отбягвах и гледах да не се задържам там.Имах чувството, без причина, че съм в опасност. Имаше надписи дори над общината
За ченгетата не знам, но правосъдието, което ни разказа играта, е тясно свързано с тези, които плащат,.мафиотите. Плащаш и получаваш правосъдие.
Прав си, не плащаш и ставаш виновен. Поемаш всички разходи На братовчедка ми ,деверът и е висш магистрат в Атина, но не иска да плаща тук и сърба попара или пък другите, защото и те са богати, плащат повече и затова губи
Та правосъдието е такова, поне от мой опит, защото се съдихме с една митничарка, затънала до уши, а тя излезе чиста като сълза!
цитирай
17. get - - Предвид опасноста, диалога да не премине във вид: "... българите продадоха компютри на Япония ..." - се намесвам ?!
08.07.2013 15:22
leonleonovpom написа:
Ами това което знам Вулгарос,е че са свързани с Ловеч. Ловеч в началото на 90-те години беше мафиотски град и на път за Троян го отбягвах и гледах да не се задържам там.Имах чувството, без причина, че съм в опасност. Имаше надписи дори над общината
За ченгетата не знам, но правосъдието, което ни разказа играта, е тясно свързано с тези, които плащат,.мафиотите. Плащаш и получаваш правосъдие.

- А също и по повод ?
18. voulgaros написа:
Гриша Ганчев, чувам че бил избран от Нона Ананиева през 1994, за да препере парите на тази комунистка. Тази била няква генералка от воиската.

Гриша Ганчев, малко или много си е партнирал с Нора Ананиева - която не е генералка от войската !
- Явно пишещият бърка Нора Ананиева (висш функционер на БСП(БКП), или с генерала от танкови войски Полина Недялкова(съветски полковник) ... или с Нонка Матова (олимпийска медалистка, по спортна стрелба, назначена полковник в "Левски-Спартак" - направена "генерал" по времето на "Тройната"(не ламя :)), а "коалиция" !
- Гриша Ганчев се утвърди, като "бизнесмен" по време на "югоембаргото" и контрабандната търговия с петролни продукти ?!

- С едно ще се съглася с "вулгарчето" - Лустрация трябва да има ( и себе си включвам в това ?) ! - няма ли я, държавата ни остава раазграден двор ... в който ще си разиграват коня, авантюристи от международен мащаб, като Р. Максуел или сътрудника на източно-германската ЩАЗИ Сократес Кокалис ?!
- Междувпрочем, последният движи парите, които бяха изнесени преди падането на "Берлинската стена" от генерала, от ЩАЗИ Маркус Волф ?!

- Пак казвам - лустрация трябва да има !
- Хората следва да се делят на почтени и непочтени ! - всякакво друго деление, е от "дявола" ?
цитирай
18. merlin68 - Просто не беше извършена никаква ...
08.07.2013 17:46
Просто не беше извършена никаква реформа, а грандиозно по мащабите си предателство.
..............
В стране героев и воров
Награбленное грабят вновь
И сводят совесть, как пятно, на нет

Богом забытый край
Абсурдный до слез
Призрачный, дивный рай
Где жить мне пришлось
...........
цитирай
19. leonleonovpom - Благодаря за коментарите на Гет и на ...
08.07.2013 21:18
Благодаря за коментарите на Гет и на Мерлин!
Величието Нора Ананиева ми стана известно след тъй наречената промяна. Много съм далече от партийните дела, особено от тези с гриф " секретно" и не мога да бъда полезен с някаква допълнителна информация
Да, така е Мерлин, предателството и свързаният с него грабеж бяха маскирани като промяна!
цитирай
20. get - - А, ако трябва да прочетем ОТНОВО "историята" на великият преврат (октомврийски) ... ?
08.07.2013 22:46
merlin68 написа:
Просто не беше извършена никаква реформа, а грандиозно по мащабите си предателство.
..............
В стране героев и воров
Награбленное грабят вновь
И сводят совесть, как пятно, на нет

Богом забытый край
Абсурдный до слез
Призрачный, дивный рай
Где жить мне пришлось
...........


- Ще разберем, какво искат да ни кажат със следващата строфа:
"Черный квадрат,
Бесконечный тоннель,
Разве ты этого ждал?
Лишь на словах
Есть великая цель,
Где все, о чем ты мечтал?


Из ниоткуда в никуда
Несет нас мутная вода.
Разумным тварям все трудней дышать.
... "

- Ето го "Черният квадрат" на Казимир Малевич (?):
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/%D0%A7%D1%91%D1%80%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%82._%D0%9E%D0%BA.1923._%D0%93%D0%A0%D0%9C.png?uselang=ru
... обявен за гениално произведение от "сОветските" декаденти !

- Но преди да дойде ЧЕРНОТО, трябва да преминем и през "червено-кафявото" (?) ... тоест "Червеният квадрат" - на този творец страдащ от болезненото чувство за собственото си величие, който пише следният обяснителен текст: Красный супрематический квадрат. Живописный реализм крестьянки в двух измерениях. 1915.

- А дали не е прав с догадките си в статията за "Ленин и Куба" - автора й Ал. Люлка ?!
Виж:
http://alyulka.livejournal.com/514852.html
цитирай
21. get - @ 24; 25
09.07.2013 11:18
- Приятелю,
тези неща които се мъчиш да обясниш: евреи-гои; еволюция-революция; вяра-религия ... (и т.н.) - Не се вижда с очи, а се усеща(разбира(т) със сърце ?!

- В държава където Църквата пада в плен на "диавола"(двете воли) - идва юдаизма и революцията ?
- Какво ни довежда, да изпаднем "ние" до слуги на дявола (?) - мисля, най-добре се е опитал да ни по(дс)каже рилският монах чрез(?): http://en.wikipedia.org/wiki/File:Devils-from-Rila-monastery.jpg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016506
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031