Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2013 10:39 - Новата , политическа класа или може би каста
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 9916 Коментари: 23 Гласове:
15

Последна промяна: 06.05.2013 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 В последно време вниманието привлича един глас, че в България се е родила нова класа-политическа. Този глас се чува най-често в народното събрание, но не е сам, пригласят му от радио, телевизия, преса.
Така е, живяхме и в безкласово общество, сега когато се гордеем  с класово, какво чудно има в някаква си нова класа, че се е пръкнала?! Нормално!
Но все пак какво е класа? Най-общо определението е:
Относително устойчива група от хора със сходни интереси, доходи, имотно състояние, ценностни ориентации и т. н.
Ако се приеме, че тази политическа класа е представена основно от депутати, понеже те най-често кокетират с нея, до поогледаме как стоят нещата с тях.
На първо място интересите. Сигурно всички имат сходства някакви в интересите-например да обещаят нещо на народа, но после не само да не го изпълнят, но и да се изгаврят с него, например с някоя постна пица. Без да уточнят те пък дали изобщо на тази база заслужават някаква пица.
Но да оставим леко настрана черния хумор. Ами в парламента са представени партии , чийто интереси не само, че не са единни, но са и в противоположни посоки  -  едни представят и респективно защитават интересите на едрия капитал, други- на хората ,който са в краката му, стъпкани и унизени до безкрайност. Следователно на база политически интереси не може да съществува класа и то политическа. Поне от ясно декларираните интереси на парламентаристите. Тя може да съществува само на база някакво тайно споразумение, обединяващо разнородните им интереси. Ако е така, да го обявят, да не го крият и класата ще бъде факт неоспорим. Няма накъде да се мърда, оттам се командва парада, а те дават тона
Да не би пък общите интереси да са на религиозна основа. Отново категорично не. Подобно на древния Рим все пак в България има търпимост към различните религии и към хората, които ги изповядват. Тогава по примера на древноиндийското общество може би става дума не за класа , а за каста?!
Що е каста? - Затворена група от хора,свързани с принадлежност към етническа или религиозна група и покрай многото идентификации има една отличителна -характеризират се  със САМОУПРАВЛЕНИЕ И ПРИВИЛЕГИИ
Ако все пак  тази тъй наречена политическа класа държи ясно да се открои от тези, чийто гласове проси преди изборите , а след това за отмъщение мачка, според мене по добре е да се назове КАСТА


Тагове:   религия,   избори,   класа,   Каста,


Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. voulgaros - ДОКТОРЕ, ВИЕ ИЛИ СИНЪТ, ДА НЕ СТЕ В ...
06.05.2013 11:13
ДОКТОРЕ, ВИЕ ИЛИ СИНЪТ,ДА НЕ СТЕ В НЯКОЯ ПАРТИЯ...Я СИ ПРИЗНАИТЕ, ИНЖЕНЕР СИМЕОНОВ ??

БЛАЖИТЕ ЛИ, БЛАЖИТЕ ЛИ ??
цитирай
2. leonleonovpom - Eх Павлос, как разбра? Разбира се, ...
06.05.2013 13:26
Eх Павлос, как разбра? Разбира се, че съм в партия, партията на безпартийните.Винаги съм бил в нея.
цитирай
3. merlin68 - Поздрави!
06.05.2013 16:23
Чудесен постинг, напълно си прав, време е политиците да се определят, класа ли са, каста ли са, или може би - раково образувание?
Все пак си мисля, че са прави като се наричат класа, на пръв поглед, както казваш, те имат съвсем различни интереси, но това е само на пръв поглед. Иначе зад екрана интересите са им съвършено общи, затова са прави - да, класа са:)
цитирай
4. leonleonovpom - Благодаря Мерлин, за добрите ду...
06.05.2013 17:06
Благодаря Мерлин, за добрите думи!
Преди години, по времето на напразните надежди, един мой познат стана депутат- от СДС и понеже дълго време бях запас в София, ми определи среща пред Народното Събрание. И за да усетя разликата, наложи се да чакам час. Нямаше да му доставя това удоволствие, той дори се изненада, като ме видя, но междувременно забелязах нещо интересно, което привлече вниманието ми.
Група депутати, от БСП и СДС, при това от най-непримиримите противници,излизайки в обедна почивка, в най-приятелски разговор се упътиха към хотелския ресторант отсреща заедно. Гледах и дълго не вярвах на очите си.
Ако някой ми е такъв враг, каквато демонстрация те правеха от трибуната, последното ,което ще си позволя е да седна на маса с него
" Моят" депутат пък окончателно ми отвори очите относно заблудата ми до момента с поведението си и приказките си след височайшото му пристигане Принц да беше, нямаше да си го позволи Естествено, смаян получи " признанието" ми, но със съвсем друг знак
цитирай
5. injir - Каста.
07.05.2013 03:00
Каста.
цитирай
6. get - - Не се връзва с първоначалният смисъл, за думата "каста" ?
07.05.2013 11:38
injir написа:

Каста.


- В съвременният ни език КАСТА идва от френското "саstе".
- От латинското "castus - чист" ?
- Преминаващо в португалско-юдейското "casta" - произход, род, поколение(чиста порода) !< «чиста раса», субстантивирано от прил. casta - "чист(о/а/и)".

П.П.
- И отново, ще кажа: ЕЗИК СВЕЩЕН НА МОИТЕ ДЕДИ ... колко малко ний за тебе знаем ?
- Защото ?!
1) - Близко смислово(фонологично) е документираното при Херодот понятие, "ГЕТО-ТРАКИЙСКО" (с изписване) "КТИСТОС"(чист-праведен), което може да се приеме и е близко до латинско-португалската му транскрипция(смисъл) - "castus - чист" ... но също и като "casta"(португ.), тоест "част от" нещо ? - в даденият случай: поизход-род ?!
2) - В социално-политическият смисъл, понятието КАСТА - съотнесено към тези, които ни управляват (?) - добива отрицателен смисъл в предвид, че нямаме наследствена аристокрация от която съответно да имаме "олигарси" ?
- На нейно място имаме ПАРТИЙНА "номенклатура"(изживяваща се като партийна "аристокрация" ?) !
- Същата се включи активно в процеса на раздържавяване(от всякакъв един аспект на този смисъл) - което доведе до управление, което бих нарекъл КЛЕПТОКРАЦИЯ !
- Тоест ТОВА Е: заговорническа общност (без значение партийна принадлежност) която влиза в тайни съглашения при разграбването(присвояването) на ОБЩЕСТВЕНОТО(националното) БОГАТСТВО с Цел: ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ и утвърждаване чрез това, като ключова сила в политическият живот на страната ни !
цитирай
7. leonleonovpom - Гет, продължаваш да ме изненадваш с ...
07.05.2013 15:23
Гет ,продължаваш да ме изненадваш с езиковите ти познания.
Всъщност става дума за каста на индийските брахмани. Иначе на латински ,смисълът е такъв наистина, на френски - не защитавам чисто френския й произход. Впрочем при една френска стажантка изпаднах в подобно положение. Беше ме питала какво значи ши на български. Отначало се зачудих, къде го е чула, но бързо съобразих , че става дума за ще. Така и казах-форма за бъдеще време, която в говоримия език често звучи така. Думите ми бяха съпроводени със смях, а тя необяснимо стана аленочервена. След време при справка в речника попаднах на глагола шие, който при спрягане става ши и означава ходене по голяма нужде, но в по-колоритната му форма. Така ,че езикът е в състояние да поднесе всякакви изненади
В случая за кастата на брахманите, кастата на нашите водители се припокрива със самоуправлението- не са отговорни пред тези, които са ги избрали, не могат да бъдат отзовавани и безспорно с безкрайните привилегии, докато за народа има само една- Пари няма!!!
Поздрави!
цитирай
8. injir - Благодаря за уточнението, но аз те ...
07.05.2013 23:16
Благодаря за уточнението, но аз те разбрах още докато четях поста . Поздрав!
цитирай
9. demograph - А според мен е по-добре да се нарече - краста.
08.05.2013 01:11
Поздрави!
цитирай
10. leonleonovpom - Така е, затова общо са много учудени ...
08.05.2013 07:23
Така е, затова общо са много учудени на реакцията на потърпевшите, когато сърбежът стане нетърпим
Поздрави!
цитирай
11. pvdaskalov - Цитати, които сякаш са мои мисли, с някои пояснения:
08.05.2013 09:12
"Сигурно всички имат сходства някакви в интересите-например да обещаят нещо на народа, но после не само да не го изпълнят, но и да се изгаврят с него" ( leonleonovpom)
"Чудесен постинг, напълно си прав, време е политиците да се определят, класа ли са, каста ли са, или може би - раково образувание?" (Merlin68)
На вниманието на get: А защо не (шегувам се) каста да се извежда от "кастел"=замък, крепост, защото политическото съсловие в България е неразбиваемо. Съгласен съм с определението на Гет: " заговорническа общност (без значение партийна принадлежност) която влиза в тайни съглашения при разграбването(присвояването) на ОБЩЕСТВЕНОТО(националното) БОГАТСТВО с Цел: ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ и утвърждаване чрез това, като ключова сила в политическият живот на страната ни"
Demograph каза: "А според мен е по-добре да се нарече - краста". Ами-и, да!
цитирай
12. leonleonovpom - Така е, тази формация има за религия ...
08.05.2013 10:20
Така е, тази формация има за религия лъжата, правилно е оценила нашата търпимост, но изключително много подценява интелигентността ни. Все пак ние сме от поколението, което си заслужаваше дипломите, не ги купуваше, като сегашните парвенюта с пари.Както казват американците/ мисловната им дейност е такава/ - умен бил, а къде му са парите. Е, да ама умът не идва с харизаните пари, трябва да се купува, както се вижда
цитирай
13. get - . . . На вниманието на get: А защо не ...
08.05.2013 12:28
pvdaskalov написа:
...
На вниманието на get: А защо не (шегувам се) каста да се извежда от "кастел"=замък, крепост, защото политическото съсловие в България е неразбиваемо. Съгласен съм с определението на Гет: " заговорническа общност (без значение партийна принадлежност) която влиза в тайни съглашения при разграбването(присвояването) на ОБЩЕСТВЕНОТО(националното) БОГАТСТВО с Цел: ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ и утвърждаване чрез това, като ключова сила в политическият живот на страната ни"
...


- Определението, което дадох за политическата ни "класа" - се припокрива над 90% с неофициалното определение, за "организирана престъпност" !?
- За "кастел"=замък ... пак ще се "обърна" към френското (от ранно средновековие !) "Castellane" - действително идващо от "Кастел" (укрепено жилище) в английският в пряк смисъл "замък- сastle".
- Но най-ранната му форма е castellum още и, castrum - укрепление (?) и този, който е управител на този "форт" ?
- Първоначално служебното наименование е идвало от кореновата за укрепление-управител ... в последствие в една Франция например името се подменя в кавалиер-шевалие ... накратко казано КОННИК - което в този историчски етап е било равнозначно на noble man - благородник ... но в действителност идва от латинското за кон "кавало" - Защото ? - да имаш и да издържаш кон е било свързано със средства ... тежко въоръженият(тип катафракт) конник му се предавали в лен(управление) до шестдесет домакинства от доходи на които той се и издържал, като същевременно е представлявал REXa(хунско РУА-РОА френско-готско) на управляваната от него територия !
цитирай
14. stefansavov - Чудя се
08.05.2013 17:12
Чудя се, дали да се намеся.
Във Вашето определение за "класа" липсват две съществени неща: а) отношението към собствеността; б) възможността (благодарение на това положение) една класа да ограбва другите. Ако го доказвате в текста, би трябвало да го има и в определението (колкото и - неприятно? - да се доближава до Вл. Улянов).
С казаното от Вас (както и с коментарите) съм съгласен. Българските политици са ЕДНА ОПГ.
Поздрави!
цитирай
15. leonleonovpom - Вярно е, спестил съм го, както и д...
08.05.2013 20:21
Вярно е, спестил съм го, както и други неща,да не се разводнява материала. Считам, че се знаят. Акцентът е паднал върху интересите/ авантите/.
цитирай
16. get - - Отново ще досадя с обясненията си ... Но ?
10.05.2013 12:33
stefansavov написа:
Чудя се, дали да се намеся.
Във Вашето определение за "класа" липсват две съществени неща: а) отношението към собствеността; б) възможността (благодарение на това положение) една класа да ограбва другите. Ако го доказвате в текста, би трябвало да го има и в определението (колкото и - неприятно? - да се доближава до Вл. Улянов).
С казаното от Вас (както и с коментарите) съм съгласен. Българските политици са ЕДНА ОПГ.
Поздрави!


- Класа, като понятие е много късно от 19-20-ти векове и е свързано с ПОЛИТИКО-обществените теории от времето на буржоазните революции и след това в "научен" социализъм ?!
- Относно социалното деление на обществото преди това се е изпозвало понятието, СЪСЛОВИЕ !

- В чисто културологично-исторически аспект пояснявам, КАСТА се явява като понятие след Великите географски открития и най-вече при колонизирането на територии от Левантийската, по-късно станала Източно - индийска търговска компания ?
- Каста е опит от страна на романо езичните колонизатори (португалци, испанци) да предадат смислово значението на индийското понятие ВАРНА(което идва да каже ЦВЯТ(не само на кожата !).
- Това пък е свързано с една много сложна религиозно-философска система, пряко свързана с преражданията на ДУШАТА, и от това нейното отражение в чисто социално осторически и етичен аспект !
- По причина, което ви обяснявам испано-португалското понятие "каста" смислово е най-близко до българското ЧИСТ ПРОИЗХОД( НО ! - това ?) - Поради светият(почтенният !) начин на живот на Човек !)
- Значи това понятие идва да ни каже, ЧИСТОТАта(!) не толкова в биологичният й, а във философско-етичен план ?!

- Така че, употребена в първоначалният и смисъл думата, става пародия сама на себе си ... Предвид "благообразният"(!)("почтенният" :(( модел на поведение) на нашата политическа КАСТА или КЛАСА !

- А определенията на Мордехай и Владимир(Бланк) - не ми се четат, ако и да съм бил в младостта си ревнител-идеалист за "ЧИСТ"(ият) Социализъм - Но такъв НЯМА !!
- Има "Алена ЧУМА" ! :((( - вж. Джек Лондон за повече инфо ?!
цитирай
17. stefansavov - Значи помните китайската "...
10.05.2013 23:27
Значи помните китайската "културна революция" - "Няма значение, дали котката е бяла или черна, важното е да лови мишки".
За мен няма значение дали се казва, както там се казва, а - дали теорията му отразява правилно нещата. За Кашен Мордехай, оказа се - да. А Зеев Бланк е един от най-големите "ревизионисти" (помните, какво е това).
Съвременната криза (тотална) показва, как капитализмът започва да изяжда себе си.
А по-нататък? Има ли алтернатива (освен "преустройство на капитализма" /което някой си нарекъл "социализъм"/)?
цитирай
18. get - - Нещата стоят по-зле, от това ваше прозрение ?
11.05.2013 00:20
stefansavov написа:
Значи помните китайската "културна революция" - "Няма значение, дали котката е бяла или черна, важното е да лови мишки".
...


По-скоро ИСТИНАТА(същностното !) за капитализъм-социализма се състои в следната сентенция ?
- Много е трудно да ловиш черна котка в тъмна стая ! - като Кашен Мордехай, не ни казва(съзнателно !), пропускайки истината за това, че "котката" я НЯМА ?

- Ако не сте съзнали тази очевидна истина ? - Значи ви предстои още да се блъскате в "лова" на "котката" !

- За мен, "ловът", под вида на "мишки" или "котки" е надсмешка над човешкият интелект, който е заложен в (обществено-икономическите) теории на "научният" капитал-социализъм СЪЗНАТЕЛНО ! - има и други пътища за социално и духовно развитие на обществото ни (?) - но това е дълга и сложно, като тема - КОЯТО МАЛКО ЖЕЛАЯТ ДА КОМЕНТИРАТ !

- С уважение !
цитирай
19. voulgaros - ГЕТСКИ БЕСЕПАРИНО. . . ОТКУДЕ ИДВА ...
12.05.2013 14:31
ГЕТСКИ БЕСЕПАРИНО...ОТКУДЕ ИДВА ИМЕТО НА ПОЛИСА ''КАВАЛА'' ??

ЗОКЕР - НЕ Е ОТ МУЗИКАЛНИА ИНСТРУМЕНТ ЗА ''СВИРЕНЕ'' !

АИ ДА ТА ВИДА, КОМ-ФУРАЖКО .
цитирай
20. leonleonovpom - Павлос, една много хубава книга ми ...
12.05.2013 17:09
Павлос, една много хубава книга ми попадна за гърците. Авторът хем ги хвали, хем твърди, че са дошляци като българите, демек брачеди. А бе така е ,всички сме роднини. А пък най люто се мразят роднините, особено ако някой от тях е много гладен и настървен
За Кавала името според мен е латинско - означава конник.
цитирай
21. get - - Идва според гръцката простотия от "cephal(os)" - но не рибата :)) !
12.05.2013 18:01
voulgaros написа:
ГЕТСКИ БЕСЕПАРИНО...ОТКУДЕ ИДВА ИМЕТО НА ПОЛИСА ''КАВАЛА'' ??

ЗОКЕР - НЕ Е ОТ МУЗИКАЛНИА ИНСТРУМЕНТ ЗА ''СВИРЕНЕ'' !

АИ ДА ТА ВИДА, КОМ-ФУРАЖКО .


- Името иде от МАКЕДОНСКИ - НЕ от гръцки !! - защото турското(КАФА) и гръцко kephalе(КЕФАЛИ) означават - ГЛАВА-"head" ! ... ПЪК НА БЪЛГАРСКИ(оригинален) думата за КОН (от ж.р.) звучи >КОБИЛА< !
- Както е на латински и прозводните му романски езици:
- caballo(исп.) ;
- cheval(фр.) ;
- cavalla(ит.) !!

- Кавала/ло не е от Дъх(дИханИе-духане), както е при Зокер-Зефир ... и т.н. !
- А от КОБИЛА-КАВАЛА идва В латинските народи ДУМАТА ЗА "благородник"-КАВАЛЕР, което се е свързвало с "мъж яздещ кон", та от там е и КАТО НАИМЕНОВАНИЕ, при командирите(яздещи кон !) и елитните по принцип части, в една армия КАВАЛеристи !

- Дотук стига ли ти (?) ... или да продължавам да ти обяснявам дето ми се правиш на "kavalаris" ... ама на практика си poimеnas ... с което ставаш ШАРАН-риба :)) "балък" - простодушен-наивен човек (в превод от турски на български !) :(( - Не ставай баллък(на елинско фанариотските басни !) - стани БОуК(г)арин - Бик-Водач ! ... с производни ТИРан/ТЕРес ... Този който върви отПред - ПРЕД-вожда !

- Да си жив и здрав ... и малко от малко, по-умен !

- Всъщност знаеш ли какъв тост имат кавалерите ?
Да пием за най-благородните и прекрасни същества ... конете и жените ! ... и тези, които ги яздят ! :))

- ме Каталава ... паликаре ? :))
цитирай
22. voulgaros - ДРЕВНО МАКЕДОНСКИА ЕЗИК Е ДИАЛЕКТ ...
12.05.2013 21:14
ДРЕВНО МАКЕДОНСКИА ЕЗИК Е ДИАЛЕКТ НА ГРЪЦКИЯ...

ДА, ИМА ДВА ВАРИАНТА--ИЛИ ОТ ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНИ--ИЛИ ОТ ЛАТИНСКИЯ..

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ КАВАЛСКИЯ ЗАЛИВ ИМА ФОРМАТА НА КОННИК...И КОГАТО ФРАНКИТЕ СА ИДВАЛИ ОТ ОТКЪМ МОРЕТО, ЗАЛИВЪТ ИМ Е ПРИЛИЧАЛ НА КОННИК !! ТОВА Е ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО...А НЕ ОЩЕ ОТ АНТИЧНОТО ВРЕМЕ, КОГАТО РОМАНИТЕ=РИМЛЯНИТЕ СА ВОДИЛИ СВОИТЕ ВОИНИ С ДРЕВНА МАКЕДОНИА.

ПРАВИЛНО, ДОКТОР СИМЕОНОВ !!

А КАК Е ИМЕТО НА РИМ НА ЛАТИНСКИ ?? = РОМА!! НА ГРЪЦКИ Е РОМЕ ИЛИ РОМИ, ЗАВИСИ КАК ЩЕ ПРОЧЕТЕШ БУКВАТА ЕТА=ИТА..И ОТТУКА ИДЕ РОМЕОС=РОМЕИ, А НЕ РОМАНУМ-РОМАНИ ИЛИ РОМАНОРУМ

ВАСИЛЕИА ТОН РОМЕОС = ВИЗАНТИА = ГРЪЦКА СЛАВНА СРЕДНОВЕКОВНА АВТОКРАТИА = РОМАИКЕ АВТОКРАТОРИА !!
цитирай
23. get - - Голем си балък - шаран (наивник) !
12.05.2013 22:11
voulgaros написа:
ДРЕВНО МАКЕДОНСКИА ЕЗИК Е ДИАЛЕКТ НА ГРЪЦКИЯ...

ДА, ИМА ДВА ВАРИАНТА--ИЛИ ОТ ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНИ--ИЛИ ОТ ЛАТИНСКИЯ..

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ КАВАЛСКИЯ ЗАЛИВ ИМА ФОРМАТА НА КОННИК...И КОГАТО ФРАНКИТЕ СА ИДВАЛИ ОТ ОТКЪМ МОРЕТО, ЗАЛИВЪТ ИМ Е ПРИЛИЧАЛ НА КОННИК !! ТОВА Е ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО...А НЕ ОЩЕ ОТ АНТИЧНОТО ВРЕМЕ, КОГАТО РОМАНИТЕ=РИМЛЯНИТЕ СА ВОДИЛИ СВОИТЕ ВОИНИ С ДРЕВНА МАКЕДОНИА.

- Значи франките, не македонците ? - дадоха името на Кавала ?
- И като толкова го знаеш античкият македонски език ... А кажи, какво означава името на коня на Александрос Мегалос - Бухаха !!
voulgaros написа:

ПРАВИЛНО, ДОКТОР СИМЕОНОВ !!

А КАК Е ИМЕТО НА РИМ НА ЛАТИНСКИ ?? = РОМА!! НА ГРЪЦКИ Е РОМЕ ИЛИ РОМИ, ЗАВИСИ КАК ЩЕ ПРОЧЕТЕШ БУКВАТА ЕТА=ИТА..И ОТТУКА ИДЕ РОМЕОС=РОМЕИ, А НЕ РОМАНУМ-РОМАНИ ИЛИ РОМАНОРУМ

ВАСИЛЕИА ТОН РОМЕОС = ВИЗАНТИА = ГРЪЦКА СЛАВНА СРЕДНОВЕКОВНА АВТОКРАТИА = РОМАИКЕ АВТОКРАТОРИА !!


- Василевс/василевса - какво означават ? :))
цитирай
24. railwaymodel - Докато те сами за самите себе си ...
26.06.2013 10:04
...казват "ние от политическата класа4 в страната ни средната класа (без кавички),
ще е един обикновен роб, който да пълни техните портфейли. Ама кога ли средната класа ще хване сопата и..." Удри, че още мърда....!!!!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1023686
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930