Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2013 21:45 - Езикът, езикът
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 17791 Коментари: 53 Гласове:
11

Последна промяна: 26.06.2013 15:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Естествено, за говоримия език става дума, не за някакъв друг. Това, което чува новороденото ,след вдишването на първите глътки въздух . Думите, които са способни да зарадват и да наранят най- силно едновременно човека.
Става дума и за българския език. Той е истински шедьовър. Не само заради съвършенството си,  не само спрямо славянските езици- всеки звук си има буква, няма сложни букви, липса на падежи.- ясен знак, че е много стар език. Защото промените в езика са с голяма продължителност, съизмерима с изграждането му
Шедьовър е и от друга гледна точка. Българите, които дошли на нашите земи и се заселили в Добруджа ,където нямало траки говорили монголски или тюрски език. Не е ясно дали  двата езика са сродни,  или тепърва ще се изясни какъв е езикът им! В Добруджа траките или са се изселили или са  били избити до крак, нямат контакт с тях прабългарите . Обаче има достоверни сведения, че Аспарух първоначално е бил около Варна. Не знам, колкото и да е смехотворна тезата за Добруджа, Варна да е в нейните предели. Но в сегашна България всичко е възможно, няма да коментирам защо. 
Та тези българи подчинили славяните, неизвестно как, дали с благи думи или с реки от кръв, ако питат мен при два несъвместими по всичко народи по-достоверно е второто, въпреки че няма никакви инсигнии за това. До такава степен били омаяни от успеха си, че създавайки държава, забравили прабългарите  матерния си език. Проговорили славянски, защо ли? А, понеже са нямали училища, живеели са в юрти, принудени са били да посещават славянски прогимназии и гимназии, ясно защо.
Сключили са договор със славяните, българите забравят майчиния си език, но в замяна държавата се нарича БЪЛГАРИЯ. Логично!. Чудя се само, защо не са сключили такъв договор и с Византия? Ами много просто, не са знаели гръцки и особено в този период -латински.
Латински ли?Че в съвременният български има хиляди латински думи-Глагола съм, майка, муле, овца, каруца и т. н. Особено се откроява глагола съм-сум на латинскии, като в българския е минал и през тази форма, преди да стане съм. Изключително важен глагол, маркиращ човешкото същество. Някои опонират, има разлики в спрежението с латинския, случайно съвпадение, по късно и т.н. Значи имали са доскоро друг глагол за съм нашите праотци, но в техен стил, доброволно са се отказали и от него  Ами ще съм много благодарен на този, който го назове-предходника на този глагол
НО, ДА ОСТАВИМ ЛЕКО ПАРОДИЙНАТА ФОРМА, да направим сравнение с някой език близък на латинския . Едва ли има по близък от френския до латинския. Глаголът там е етр , а не сум.  Ще сравним спряженията му на латински, френски и български, както казва един немски приятел-натюрлих

ЛАТИНСКИ  
SUM    -   СУМ                                 SUMUS  -  СУМУС

ES       -    ЕС                                     ЕСТИС  -  ESTIS

EST     -   ЕСТ                                  SUNT       -  СУНТ




БЪЛГАРСКИ - СЪМ

СЪМ                               СМЕ

СИ                                    СТЕ

Е                                        СA



ФРЕНСКИ -  ЕТР

SUIS  -  СЮИ                                 SOMMES    -  СОМ

ES       -    Е                                       ETEZ          -   ЕТ

 EST     -   Е                                       SONT        -   СОН

АКО ТРЯБВА ДА СЕ СТЕПЕНУВА, , ФРЕНСКОТО СПРЕЖЕНИЕ Е ПО- БЛИЗКО ДО ЛАТИНСКИЯ, НО МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ НЯКОЙ, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГО?
Нормално е, българският е частично латинизиран, докато френския е към латиногрупата
Уважаеми приятели монголо -и тюркофили, такива неща в езика стават за столетия, а не с министерски постановления и сега, и още повече преди
Схемата е ясна. Идват римляните. Част от местното население се прехвърля отвъд Дунава. Среща съпротива на тамошното Тракийско население и продължава към Украйна. След няколко века част от тях ,неслучайно се връщат, защото ако Аспарух беше Атилов наследник, щеше да изтъргува с Византия и да отиде другаде Но не би!
Имам много познати украинци. И все повече се убеждавам в голямата ни близост. Наскоро един изкоментира-Каква грозна псина-Попитах без да гледам -  какво означава- Псе, разбира се.Е, при нас явно е претърпяла думата развитие


                                         ДОПЪЛНЕНИЕ
ПО НЕОБЯСНИМИ , А И ПО НЕ ТОЛКОВА НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ НАШИТЕ ИСТОРИЦИ ПРЕНЕБРЕГВАТ РОЛЯТА НА ЕЗИКА , КАТО ОСНОВЕН ЕТНООБРАЗУВАЩ ФАКТОР.
ДОШЛИ ПРАБЪЛГАРИТЕ, С АРМИЯ И ОРГАВИЗИРАЛИ ДЪРЖАВА, КОЯТО НОСИ ИМЕТО ИМ. НО ТЕ ДОБРОВОЛНО СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ЕЗИКА СИ , ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЕ Е БЛИЗЪК ИЛИ ВАРИАНТ НА СЛАВЯНСКИЯ.  СЛУЧВАЛО ЛИ СЕ Е НЕЩО ПОДОБНО НЯКОГА?  ВСЕ ЕДНО ТУРЦИТЕ КАТО ЗАВЗЕМАТ КОНСТАНТИНОПОЛ ДА ПРИЕМАТ ГРЪЦКИЯ, ДА СЕ ОТКАЖАТ ОТ ЕЗИКА СИ. 
ИЛИ АНГЛИЧАНИ    , СЪЗДАВАЙКИ ЮАР, КАНАДА, АВСТРАЛИЯ ДА ПРИЕМАТ ЗА ОСНОВЕН ЕЗИКА НА АБОРИГЕНИТЕ. СЪЩОТО ВАЖИ ЗА МНОГОБРОЙНИТЕ ИМ КОЛОНИИ , А СЪЩО И ЗА  КОЛОНИИТЕ НА ИСПАНИЯ, ПОРГУГАЛИЯ, ФРАНЦИЯ, Т.Н.
КАКВО ДА КОМЕНТИРА ПОВЕЧЕ ЧОВЕК?!
    




     


    


































































































Гласувай:
11



1. leonleonovpom - Тъй като някои погърчени се тупат в ...
28.04.2013 22:24
Тъй като някои погърчени се тупат в гърдите, че римляните са взели от тях думи/ вярно е, но не са ги откраднали, маркирали са ги/ не изключвам възможността съм да е заемка в латинския, но не от гръцкия. Много историци намират връзка между траки и етруски, така, че е напълно възможно!.
цитирай
2. iuliuscaesar - иване пак ще ти кажа и няма да те за...
28.04.2013 23:03
иване пак ще ти кажа и няма да те закачам повече. Паралелът който правиш е безмислен.

направи паралел - латински, старобългарски, старофренски.

цитирай
3. iuliuscaesar - ааа, не знам как е ясна схемата, ама ...
28.04.2013 23:09
ааа, не знам как е ясна схемата, ама трябва да се доказва.

1.бягство от римляните - доказателство.
2.среща съпротива от други траки и продължава към украйна - доказателство?
3.връща се като българи - чиста фантастика бих казал аз.
4.ако бил атилов наследник щял да иде на друго място. как разбра кво е щял да направи. Че единият атилов син, а именно Ернак се заселва в Добруджа.

Иване иване, липсват ти познания и на тази база малко като гета...мирно славянско посрещане, ако бил наследник на атила нямало да иде в добруджа, през 680 в добруджа имало траки и ред други глупости...
цитирай
4. leonleonovpom - Ами ти като имах толкова познания ...
28.04.2013 23:35
Ами ти като имах толкова познания Цезаре, защо не знаеш, че с подкуп Атила оставя Византия и се насочва към Рим. Толкова ли е трудно да разбереш какво казвам.
1 / Дай доказателства, че в Добруджа няма траки, туй е глупост извънземна. Защо и по какви причини?
2 /Какво искаш да кажеш, че е дошъл на гокти при Ернак ли? Шумен, Плисков, Мадара и Варна нямат нищо общо с Добруджа. Пак ти казвам първото укрепление е при Варна.
3/ Какво чудно има, при всяко военно нашествие, а римското не е мирно ,има колони от изселващи се. Името българи, хипотеза е идва от римляните, както и германци и си има логично обяснение, какво е фантастичното.
4/ Относно религията има християни в Сирия и Ливан. На 50 м от нас има един. Ще те разочаровам, но не е с християнско име иняма нито един с християнско име. Интересна теза, религията има участие, но да създаде или заличи народ барабар с езикът му
цитирай
5. leonleonovpom - Стига си се вживявал в ролята на п...
28.04.2013 23:41
Стига си се вживявал в ролята на празнодумец.
Дай ми формата на съм преди тази, ама с доказателства, на майка, на овца, на роза, на муле, на каруца. По-добре знаеш латински от мен, няма да е трудно да изброиш и стотици други За българския и след като си вещ по старобългарски, от това което съм гледал е черковно славянски, не се опитвай да ме финтираш с турцизми. Просто кажи - не знам. Ти отвори тази тема-за турцизма
цитирай
6. leonleonovpom - Ти какъв си? За мирното славянско ...
28.04.2013 23:55
Ти какъв си? За мирното славянско посрещане говори още Акад. Державин. За съжаление не е тюрколог като тебе. И по типична българска чертичка, ТОЙ АКАДЕМИКА, ЩЕ БЪДЕ ОПЛЮТ КАТО НЕЗНАЕЩ, ОТ ТЕБЕ ЗНАЕЩИЯТ. ЗАЩО И НА КАКВА БАЗА, КАКВО СИ ДАЛ ИЛИ НАПИСАЛ.
МНОГО ТЕ МОЛЯ, НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ С ДРУГО, ДАЙ СПИСЪК НА ПУБЛИКАЦИИТЕ СИ. ИЗКЛЮЧВАМ ТЕЗИ НА ЮЛИЙ ЦЕЗАР И РАЗБИРА СЕ НА ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР. Ако са пък на тяхно име, автоматически са техни, защото нямаш правата им на автор
цитирай
7. leonleonovpom - Връщам се за последен път. Да, в с...
29.04.2013 00:18
Връщам се за последен път. Да, в старобългарският, сиреч черковно славянския съм търсил глаголът съм и съм го нмирал многократно като СУМ. Какво повече да ти кажа. Паднал е от небето ли Не са го донесли от Рим учениците на братята. Не може глагол ,маркиращ човешко в случая същество, понеже на френски значи и това, да бъде присаден. Виждаш, че и в спреженията няма кой знае каква разлика или ако има, във френския също има
Да чуя нещо съществено от тебе , писна ми от голи отрицания. Ами това ,което твърдиш ,с нищо не се доказва реално.Там е работата и, че е неясно какво твърдиш, само догадки.Мислиш ли ,че не мога или пък нямам опит, ако искам да вляза в блога ти и по твой маниер да те разнищя?!Но не, симпатичен сими!
цитирай
8. iuliuscaesar - академик державин може да е казал ...
29.04.2013 00:45
академик державин може да е казал много неща и ти се решил да се водиш по него. това си е твое право. Аз се водя по изводире - теофан и повестта. Приемам че не си бил наясно и за това си направил извод за мирно посрещане и топли братски отношения и т.нат.

за да ти дам доказателства че в добруджа няма траки трябват 20страници - да се почне от нашествията от 2век и да се ракрие една картина до 680г. това е непосилно тук. амо ще кажа че в 680/81 според хронистите аспарух заварва славяни, за траки няма и дума. дори и да е имало не са били никакъв фактор.

ти заговори за атила и хуни и твърдеше че ако бил потомък на атила нямало да дойде тук. просто ти уточник че истнинския потомък на атила именно тук идва. отново пропуск в знанията, което не е беля. за никакви гости не съм говорил и т.на.т и за никакви хуни разбира се.


римското нашествие е добре документирано в частта си в която римляните затварят тракия откъм север, т.е. дунавския лимес. няма такива данни. напротив има надпис за преселение на отвътдунавски траки - 50 000 на брой на юг от реката. заселени са от римския управител Елий Кат. По време на заточението на Овидий в Томи той говори само за сармати които пресичат реката. траки там няма и ако има тене са фактор и никога впоследствие няма да станат. ако бягащите от римляните теаки са инали през някой са минали през сарматите, нещо което не мога да си представя. Единстеният който е правил подобно нещо е Дарий І. за някакви бегълци с жени и деца това е непосилно - веднага са щели да бъат заробени от сарматите.


за иментата ти казах - цитираш ми араски не тюркски имена. тюркските са омуртаг, токту, умар и т.нат.


за латинския и паралелите със старобългарския - това си е чисто твое дело и е редно ти да си го довършваш, аз мога да бъда само коректив, ако те устройва. ако не се разделяме. За мен не е проблем, въпреки че е удоволствие да полеизирам и с трима ви.
цитирай
9. voulgaros - АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ЗАКРИЕМ ВУЛГАРИЯ И ...
29.04.2013 00:52
АЗ ПРЕДЛАГАМ ДА ЗАКРИЕМ ВУЛГАРИЯ И ДА Я СЛЕЕМ С МАИКА ГЪРЦИЯ.
цитирай
10. leonleonovpom - Остъпвам правото на Цезар, Вулг...
29.04.2013 09:26
Остъпвам правото на Цезар ,Вулгарос ,да отговори пръв и мотивирано на предложението
цитирай
11. iuliuscaesar - моето предложение е друго - връщ...
29.04.2013 10:43
моето предложение е друго - връщането на заграбените през 1913 и 1919 български земи от страна на гърция. А именно всичко на изток от Струма плюс островите Тасос и Самотраки. Също така и части от Егейска македония - лерин, костур и воден. Аз на това съм доволен. що се отнася до гърците - да си търсят малоазийските теиротии от турция - имало 1.5-2.5мл. гърци там. именно тези гърци са преселини в нашите земи за които споменах по-горе. Та вулгарос ако си грък търси мала азия и освободи тракия и македония...
цитирай
12. get - ЕЗИК СВЕЩЕН на МОИТЕ деди език на ...
29.04.2013 12:03
ЕЗИК СВЕЩЕН на МОИТЕ деди
език на мъки, стонове вековни,
език на ТАЯ, ДЕТО НИ РОДИ
ЗА РАДОСТ не - за ядове отровни.

Език прекрасен, КОЙ ТЕ НЕ РУГА
и кой те пощади от хули гадки?
ВСЛУШАЛ ЛИ СЕ Е НЯКОЙ ДОСЕГА
в мелодьята на твойте звуци сладки?

РАЗБРА ЛИ НЯКОЙ КОЛКО ХУБОСТ, МОЩ
СЕ КРИЙ В РЕЧТА ТИ ГЪВКАВА, ЗВЪНЛИВА -
от руйни тонове какъв разкош,
КАКЪВ РАЗМАХ И ИЗРАЗИТОСТ ЖИВА?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, И НАШИТЕ, във ХОР,
ОТРЕКОХА ТЕ, О, ЕЗИК страдални !

- Език породил се в незапомнени времена !
- Език даден ни да славим Бог !

- Език родил се ТУК и даден на още много други народи - които го използваха и ползват за да ни охулят !

- Може ли хулителите ни, наши ... на наш език и култура ми кажат нещо за МЕСЕЦА ?

http://www.youtube.com/watch?v=SC6XNkEp0bA
цитирай
13. voulgaros - JULI, ТРАКИА И ОСОБЕМО МАКЕДОНИА ( И ...
29.04.2013 13:06
JULI, ТРАКИА И ОСОБЕМО МАКЕДОНИА ( И СКОПАНИА И ПИРИНСКА) СА КАКТО КАЗВАТ В АМЕЕРИКА --''ЪНДИСПУТЕД'' = БЕЗСПОРНИ ГРЪЦКИ ОБЛАСТИ И СОБСТВЕНОСТ...ЗА ТРАКИА--- ТЯ СЪЩО Е БЕЗСПОРНА--ВЪВ КЛАСИЧЕСКАТА ХЕРОДОТОВА ГРАНИЦА - ДО БИЛОТО НА ХЕМОС.

НАЛИ РАЗБИРАТЕ--ИМА И ДРУГИ ТРАКИИСКИ ПЛЕМЕНА,,НО ТЕ НЕ СА ОТ ОБЛАСТ ТРАКИА.

ЕЛЛАДА НЯМА ПРЕТЕНЦИИ ЗА МИЗИА,ГЕТИТЕ,ДАКИТЕ,.ТРИБАЛИТЕ....НО КЛАСИЧЕСКАТА ОБЛАСТ ТРАКИА Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ОБЛАСТ - И В АНТИЧНОСТТА И В СРЕДНОВЕКОВНАТА ЕПОХА--КОГАТО МАИКА ВИЗАНТИА БЕШЕ СТОЖЕР И ЕТАЛОН ЗА ПРИМЕР ВЪВ ВСИЧКО..И ВСИЧКИ ДРУГИ СЛЕДВАХА ВИЗАНТИА.

НАИ-ВЕЧЕ ТЪПИТЕ ВУЛГАРИ.
цитирай
14. get - - Най-вече мегаломаните и КСЕНОФОБИ плюс НАТрАПНИЦИ данайци следва да си знаят мястото - АФРИКА !
29.04.2013 13:31
voulgaros написа:
JULI, ТРАКИА И ОСОБЕМО МАКЕДОНИА ( И СКОПАНИА И ПИРИНСКА) СА КАКТО КАЗВАТ В АМЕЕРИКА --''ЪНДИСПУТЕД'' = БЕЗСПОРНИ ГРЪЦКИ ОБЛАСТИ И СОБСТВЕНОСТ...ЗА ТРАКИА--- ТЯ СЪЩО Е БЕЗСПОРНА--ВЪВ КЛАСИЧЕСКАТА ХЕРОДОТОВА ГРАНИЦА - ДО БИЛОТО НА ХЕМОС.

...
ЕЛЛАДА НЯМА ПРЕТЕНЦИИ ЗА МИЗИА,ГЕТИТЕ,ДАКИТЕ,.ТРИБАЛИТЕ....НО КЛАСИЧЕСКАТА ОБЛАСТ ТРАКИА Е ИЗКОННА ГРЪЦКА ОБЛАСТ - И В АНТИЧНОСТТА И В СРЕДНОВЕКОВНАТА ЕПОХА--КОГАТО МАИКА ВИЗАНТИА БЕШЕ СТОЖЕР И ЕТАЛОН ЗА ПРИМЕР ВЪВ ВСИЧКО..И ВСИЧКИ ДРУГИ СЛЕДВАХА ВИЗАНТИА.

НАИ-ВЕЧЕ ТЪПИТЕ ВУЛГАРИ.


The "Danaids" (етиопско-либийските а най-точно агюптски циганки !) ДАНАИДИТЕ - доплуват в Аркадия(от същият корен е и Аргос).
- Цар на този град към момента е Пеласг(Бяло-Бляскав, от което идва и обръщението за към цар "Светлост" ?) !
- Същите се обръщат към царят да ги допусне зад стените на града и по този начин осигури защитата им !
- Царят им отказва, тъй като той като цар най-първо следва да мисли за защитата на свиоте поданици !
- По силата на провото на родственоста gentile - Те го лъжат, че по линия на КРАВАТА ЙО, като нейни наследнички произхождат и са роднини на Аргосци !
- Историята нататък, можете сами да си я прочете в "Просителките" на Есхил ! - ПОСЛЕДСТВИЯТА СА ТРАГИЧНИ ! - Идва египетски експедиционен корпус от роднини на агюптските ЦИГАНКИ, които унищожават царството и добросърдечният до наивност цар Пеласг ? - Като след това СЪС ЗАКОН променят името, поданството и владението над тази земя ?!
- Една част от нобилитета се принуждава и бяга на север Епир и Македония ! - наследници на тази династично-аристократична потомствена линия се явяват царете на Македония ... които по-късно ЕЛИНИТЕ в старанието си да ги унижат, като ВАРВАРИ ги карат да доказват произхода си, тоест че са ОТ СТАР МЕСТЕН ПРОИЗХОД !
- Спора се решава в полза на претендиращите и Александър е допуснат, като участник в ПАНА(г)ИГРИТЕ ... Олимпийски !

- Толкоз, за простаците мегало-шовинисти ! - които не знаят откъде иде думата за МЕСЕЦ !
цитирай
15. leonleonovpom - Ами Вулгарос, видя предложението ...
29.04.2013 13:46
Ами Вулгарос, видя предложението на Юли. Аз щях да отида в друга посока-към Магна Гърция, знаеш къде е. Плюс това с Турците работата е утопична, докато с Италия има надежда. Шегувам се разбира се, хайде холан, както казваха старите хора, кусурът ни е и война. Откакто се помня правителствата и на Гърция ,и на България водят най-лесната война- с народа, сега за кого да се бие народът?!
цитирай
16. get - - Типиичното поведение за българската историография - с представител Юлко "цезаря", наричащо се Шменти-Капели ?!
29.04.2013 13:49
leonleonovpom написа:
Ти какъв си? За мирното славянско посрещане говори още Акад. Державин. За съжаление не е тюрколог като тебе. И по типична българска чертичка, ТОЙ АКАДЕМИКА, ЩЕ БЪДЕ ОПЛЮТ КАТО НЕЗНАЕЩ, ОТ ТЕБЕ ЗНАЕЩИЯТ. ЗАЩО И НА КАКВА БАЗА, КАКВО СИ ДАЛ ИЛИ НАПИСАЛ.
МНОГО ТЕ МОЛЯ, НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ С ДРУГО, ДАЙ СПИСЪК НА ПУБЛИКАЦИИТЕ СИ. ИЗКЛЮЧВАМ ТЕЗИ НА ЮЛИЙ ЦЕЗАР И РАЗБИРА СЕ НА ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР. Ако са пък на тяхно име, автоматически са техни, защото нямаш правата им на автор

- Четем Теофан - но не четем Хоматиан ?
- Самите руснаци, говорят че "Повест временных лет" е манипулирана !

- Отново апелирам към лингвиста - Защото като историк е некоректен Юлко ?

- Нека ми отговори: Как през вековете е променено името на ВЛАХЕРНА ?
- Имаме ли общност в морфология и етимология за думата ЛУНА(месец) ! - при български, гръцки и латински ?
цитирай
17. leonleonovpom - Юлий, излишно е да се рови в стари...
29.04.2013 14:13
Юлий, излишно е да се рови в старинните варианти на езика. Сегашната форма на съм ясно показва, че базата е една и съща и при трите езика . А тя е старинната форма, за която говориш. Тук случаят не е математически-да тръгнат от три различни точки и да се срещнат на дадено място. Просто сегашната форма показва развитието през вековете.
От руски тропари със сигурност знам, че е сум. Не знам какво е положението в Манасиевата хроника, но при всички положения, съдейки от руските тропари сум е поне от 10-век.
Плюс това, той е такъв глагол, който не се въвежда инцидентно.Не съм специалист по езика, е, имам познания, но в случая ме води логиката, придружена и от факти. Аз съм и бен им на турски са на космически разстояния едно от друго.
Нямам нищо против непредубедени и неподкупни специалисти да поработят по въпроса. Ако е вярно-добре, ако не- не е престъпление. Но не е само глагопът. Има и много други думи с важно значение, изключвам пипер и домат например, които са съвременни.
цитирай
18. voulgaros - БУХАХАХАХААХ ПИПЕР И ДОМАТ СА ...
29.04.2013 14:35
БУХАХАХАХААХ

ПИПЕР И ДОМАТ СА АЦТЕКСКИ ДУМИ ОТ ЗЕМИТЕ НА ВЕЛИКИЯ МОНТЕСУМА И ТЕНОЧТИТЛАН.
КАКТО КАРТОФА, КОКАТА,КАКАОТО...ДУМАТА ШОКОЛАД Е АЦТЕКСКА-ХОКОАТЛ
БОБА СЪШО Е ОТ Ю.АМЕРИКА-- ОТ ИНКИТЕ В ПЕРУ.

ИМАШЕ ОЩЕ НЯКОЛКО РАБОТИ
цитирай
19. get - - Чувал ли си за едни птици "тетрев" - Знаеш ли че, на мъжкият казват и "глухар" - но Защо ?
29.04.2013 14:38
iuliuscaesar написа:
ааа, не знам как е ясна схемата, ама трябва да се доказва.

1.бягство от римляните - доказателство.
2.среща съпротива от други траки и продължава към украйна - доказателство?
3.връща се като българи - чиста фантастика бих казал аз.
4.ако бил атилов наследник щял да иде на друго място. как разбра кво е щял да направи. Че единият атилов син, а именно Ернак се заселва в Добруджа.

Иване иване, липсват ти познания и на тази база малко като гета...мирно славянско посрещане, ако бил наследник на атила нямало да иде в добруджа, през 680 в добруджа имало траки и ред други глупости...


- Къде бяга в Украйна населението ... "гений" ? - като от много по-рано и към разглежданият период ПИШЕ ЧЕ(!)зад Дунавският лимес си е живяло и продължават да живеят родственици, на тези, които обитават южният бряг, ве Юлко ?

- Знаеш ли че, в Добруджа съществува може би ЕДИН ОТ НАЙ-ДРЕВНИТЕ ГРАДОВЕ В ЕВРОПА ? - Като ЗАБЕЛЕЖИ , основаването е датирано и се свързва с "варненска цивилизация" и е НАПУСНАТ през ХИЛЯДА СТОТНА ГОДИНА ?
- Без следи от разрушаване, нашествия промяна в етносен състав ? - При наличието на един такъв ОЧЕИЗВАЖДАЩ ФАКТ - Как така се е запазил града, който се намира на МРАШРУТА на висички ЗАВОЕВАТЕЛИ КОИТО СА "ПОСЕЩАВАЛИ" южен бряг на Дунав ?
- ОТНОВО ПОВТАРЯМ градът съществува от 5 000(пет хиляди) години преди Христа до 1 100 година наша ера !

- Трябваше да се захващам с история(?) - та да се наказвам да слушам домашните ни историци, КОИТО СЪЗНАТЕЛНО ЗАТВАТЯР ОЧИте си пред фактите - За родственост между нас СЪВРЕМЕННИТЕ БЪЛГАРИ и хората, които са живели по тези земи от преди ШЕСТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ ПОНЕ ?

- Защото тормозиш Симеонов със силогичните си еквилибристики ... а не направиш съпоставка - Как е спомагателният глагол "съм" ... примерно (?) древни европейски езици и стари такива, тюркски ?(ама не местната анатолийска форма !) а тези от Централна и Средна азия, където реално са били по време формиране на българската народност ТЮРКИТЕ ?!
цитирай
20. leonleonovpom - Юлий, никъде не съм чел и никъде не е ...
29.04.2013 14:51
Юлий, никъде не съм чел и никъде не е ставало дума за битки между българи и славяни Ако сега някой нов автор с цел нагаждане е въвел това, друг въпрос. Въпросът с авторите е много деликатен и там в най добрия случай трябва да се чете между редовете. Ето и ти казваш аз съм чел един автор, ти - друг и двамата твърдят коренно различни неща. Имам два материала за авторите, не само за античните, но все пак съвременните са под някакъв надзор
Това при авторите на историческа тема, приравнено към математика е все едно един автор да твърди , че едно плюс едно е две, а друг, че е три и да възникне на тази база един безкраен спор
Не знам защо държиш Българите да са в Добруджа. С допълнение И съм съгласен Сам намекваш, че синът на Атила е бил там, после ме питаш за хуните. Какво има за чудене, след като византийците виждат, че не могат да се справят с Аспарух и напиращите след него 100 000 хазари, плащат му/ подобно на Атила-това не го ли знаеш/ и той отива другаде,защо държи да е непременно тук, какво го влече?! Ами в тези безхаберни векове той може да отиде навсякъде, например в по-привлекателната и отдалечена от Константинопол Далмация. Но не, противно на Атила иска тук. За Атила няма значение, за чуждестранния му легион парите са всичко-разбирай златото
Не, много от нещата не стоят така, както ги описваш. Не се и опитвам да ти налагам корекции, твое право си е, но и аз не съм длъжен безкритично да приема твърденията ти
цитирай
21. leonleonovpom - Вулгарос, ти пак повдигаш въпроса ...
29.04.2013 14:58
Вулгарос, ти пак повдигаш въпроса кое е първо , кокошката или яйцето?! СЕГА, ТЕЗИ ДУМИ БИЛИ ИНДИАНСКИ. СЪМНЯВАМ СЕ, КАТО ЗНАМ ДЪЛЖИНАТА НА ДУМИТЕ ИМ, НЕ В ДРУГО, А, ЧЕ ТОЧНО ТАЗИ Е ФОРМАТА. В БЪЛГАРСКИЯ СА ДОШЛИ НЕ ДИРЕКТНО ОТ ИНДИАНСКИЯ, А ОТ ЛАТИНСКИЯ, НО ТОВА Е КЪСНО. ДРУГАТА ДУМА Е ЦАРЕВИЦА, МАИС, ТЯ МАЙ НАИСТИНА Е СВЪРЗАНА С МАИТЕ. Но на български не е така
цитирай
22. voulgaros - СЪЩО И ТЮТЮНА Е ОТ АЦТЕКИТЕ. . ТАБАКО ...
29.04.2013 15:19
СЪЩО И ТЮТЮНА Е ОТ АЦТЕКИТЕ..ТАБАКО Е АЦТЕКСКА ДУМА..

КАФЕТО ОБАЧЕ Е ОТ СТАРИЯ СВЯТ - ОТ ЕТИОПИА..--РОДИНАТА НА ВСИЧКИ ТРАКО-ТУРАКИ..

ЗАЩО НА ПАНАГУРСКОТО ЗЛАТО ИМА 103 НЕГАРСКИ ГЛАВИ ??
цитирай
23. leonleonovpom - Разсмиваш ме, наистина са негър...
29.04.2013 15:34
Разсмиваш ме, наистина са негърски. Майсторът може да каже. Или царят е имал роби негри, или моделите са негри. Имай предвид, че етиопците ,подобно на индийците са към европеидната раса, може да са мургави, но нямат дебели джуки
цитирай
24. leonleonovpom - За Юлий
29.04.2013 16:18
Може да не съм го казал ясно, но смятам, че вече си наясно Юлий , защо правя сравнение между Аспарух и Атила. Проблемът на Аспарух с Византия , ако е бил като Атила, както го представят, е можел да бъде решен с пари и съвет къде да отиде. Но явно не парите и нови земи го интересуват, а точно тази земя.Иначе е бил федерат на Византия, дадени му са земи в окрайнините, какво ли не го е задоволявало? Да речем, че се домогва до тронът в Константинопол-и това не е. Странно поведение, според описанията.
цитирай
25. get - - Паралела е напълно смислен - беезсмислие може да види дресираният мозък на Юлко ?
29.04.2013 16:52
leonleonovpom написа:
Тъй като някои погърчени се тупат в гърдите, че римляните са взели от тях думи/ вярно е, но не са ги откраднали, маркирали са ги/ не изключвам възможността съм да е заемка в латинския, но не от гръцкия. Много историци намират връзка между траки и етруски, така, че е напълно възможно!.


- Гърците(автори) твърдят че, етруските това са наследници на изселили се от южни балкани пеласги ?

- Езикът, който се е говорил от палеобалканският народ ПЕЛАЗГИ от него ще намерите реликти в по-младите гръцки и латински ... а в българският няма защо да коментирам, той си е ПЕЛАЗГИЙСКИ :)) !

- Защо се твърди, че името на Луната дават производната-смислово думата за МЕСЕЦ ?

Латинската дума Luna [LU `ON]" Moon "е почти идентичен с българската дума за звука му, както и семантично (макар че, за разлика от българският, на латински Luna означава както" Луна " така и "месец ").
- На български ЛУНА-МЕСЕЦ(чина) и МЕСЕЦ (астрономически) са едно към едно ИДЕНИТЧИН - Това е, което обяснявам, за ПАЛЕОБАЛКАНСКИ ЕЗИК ?!
- Как я наричат гърци "Селена" - каква е думата им за МЕСЕЦ (календарен) MINAS(отМИНАЛ - бг. ?) !
- Е аз явно съм единственият идиот, който му прави впечатление това ... и го интригува ?
цитирай
26. voulgaros - А на англииски гетски славянино, ...
29.04.2013 17:30
А на англииски гетски славянино, месец е ''MONTH'', na grycki e minas = mesec..откъде научаваш това..да не ползваш гугъл преводача ??

АЗ ВИЖДАМ БЛИЗОСТ МЕЖДУ ГРЪЦКИ И АНГЛИИСКИЯ...А ВАШАТА ДУМА= МЕСЕЦ--Е ДОСТА, ДОООСТА ДАЛЕЧЕ ОТ ДРУГИТЕ ДВЕ ДУМИ.
цитирай
27. iuliuscaesar - до гет: това е последната ми кому...
29.04.2013 17:55
до гет: това е последната ми комуникация с теб освен ако не се извиниш за "дрънкало". Там нищо не си отговорил + обидата е равно на няма смислъ.

Последното което ще кажа е че си скаран както с историята така и с географията.
За да достигнешщ до Крим, Азовско и дон за които говорихме с мерилин трябва да минеш през Бесарабия която се намира на свере от дунавската делта. поне от 6век за когато има инфо до началото на 3 тези земи се населяват и владеят от скити. след това от сармати. Това инородно население за което говориш населява северния бряг на дунав при цялата влашка низина, а не бесарабия откъдето минава пътят за крим. за да избяга някой към крим тряба да мине през сарматите, което няма как да стане. да не говорим че няма информация за такова бягство. да не говорим пък за някакво връщанне като българин след 500 години. това са фантастики.

относно поредното ти прозрение, че етруските са пеласги и че българският е пеласгийски - има няколко стотин а може би няколко хиляди етруски надписа - почвай да четеш и не забравяй линеар А.
цитирай
28. get - @ 27. iuliuscaesar "това е последната ми комуникация с теб освен ако не се извиниш за "дрънкало". " - защо така Юлко ?
29.04.2013 19:31
- Та аз от теб не чух смислен контрааргумент подкрепен освен с празни приказки и с факти - било "изворови", било материални, било от културология: Теогония(митове и легенди), било от етнография и фолклор ?

- Знаеш ли че епитета на Аполон - "Lyceus" морфологично е от корен, като името на ЛУНАТА при Етруските(деца на пеласгите ?) !
- Знаеш ли че, "Lykaios" при Зевс е от същият корен като епитета при Аполон ? - но гърците не му знаят същностното при (при това "пелопонеско" вярване/дума (от елисци)-Които говорели ВАРВАРСКИ) и го превеждат по абсолютно ТЪПИЯТ НАЧИН, като Зевс-Вълк ?
- А за другият епитет на Зевс "миличкият"-Meilichios, нещо да ми кажеш ?! - Това на гръцки или на някакъв архаичен език, който носи черти(смисъл) като и в българският език ?

- Но наш Юлко на няколко пъти ми се прави интересен, като ме пита - Да кой език е най-близко гръцкият ? - ЯВНО НАМЕКВАШ за фригийски - Ама ядец ?!
- Ядец, по причина че те вземат думи от него ... но съществително прваят на прилагателно и обратно !
- Но Гет, не е свикнал да вярва "на сляпо", това което пишат гръцки и др.лингвисти и историци(и на което пригласят българските им колеги !!) и намери едни много интересни сведения в античен гръцки автор от ПЕТИ ВЕК ?!

- Така че, да върна думите си назад .. но хайде, кажи ми ! - как да нарека един човек който повтаря внушени му от други "авторитети" неверни неща - без да се обосновава ?!

- Знаеш ли, че най рано документираната дума за ЖЕНА, от фригийски - възприета в гръцки ... звучи удивително близко и до БЪЛГАРСКИЯ и АНАЛОГ ? - тоест и трите думи показват родственост в развитие ?

- Глаголстването ти, че САРМАТИ и СКИТИ "пречели" на БЪЛГАРИТЕ да се разхождат през Бесарабия - Знаеш ли, колко ме развесилиха с уникалноста на мисленето ти ?
- Искаш ли сарматска дума, та от нея да се сетиш, колко са ни "неродствени", "те" ... която се о ползвала от тях да обозначат КОН - CONEUS (!) документирана от ПЪРВИ ВЕК ) в Албиона ... и после други още интересни от времето на имп. Констанция Хлор - мога цитирам ?? :)
цитирай
29. get - ? @26. voulgaros(?) А на англииски ...
30.04.2013 00:50
? @26. voulgaros(?) А на англииски гетски славянино, месец е ''MONTH'', na grycki e minas = mesec..откъде научаваш това..да не ползваш гугъл преводача ??

- Имаш много празноти в знанията си, та поради това няма да ме разбереш - Както бе пи примера ми с Атина-Атана и близко източното Аната ? - които са пък синонимни на Ебро - но донякъде, тъй като са два аспекта на "женското начало" ?

- Само ти маркирам неща от нашият фолклор (?)
Месец - Месецът в българския фолклор е преимуществено в мъжки ипостас, като назоваване от му "месечина" навежда на мисълта за женски образ(?). Той има четири образа съобразно "проМЕНИте" свързани с ФАЗИ НА ЛУНАТА.
Във фолклора Месечината е свързана с различни поверия, засягащи почти всички сфери на живота. Тя, както и звездите има магически сили. Това кореспондира със Селина(при гърци Селена) - едно от формите на името и би следвало да е и Зелини(тоест един път "зелена" втори път "силна", тъй като тя влияе на "прилив-отлив", не само при океани и морета, но и при живи организми - Това древните са го знаели !)
- С/Зелини е дойката(нимфа), на Дионис който се е наричал "Бико-рог" ... рядко, но се среща и като Дионис-Бик(бул).
- В тази форма Дионис, много се доближава до Божественият бик - в Митраизъм ?! - До Мино(с)Тавъра(ТауРа). Възникването на тези вярвания датират от около 4 000 години преди нашата ера !
- Под влияние на семитска култура и менталност ... гърците профанизират и осмиват, старите вярвания - признаци потвърждаващи твърдението (ми !), ясно се виждат в Мита за Тезей и Минотавър ... и бог Дионис, който не му дава Ариадна ? ... Сложно е "каракачанче" ... трябва четене(много), за да разбереш това, което обяснявам ?
- Тези народни традиции и вярвания са се предавали от уста на уста през поколенията(тоест Език-Слово-Словни) и по начин, чрез песен и танц(и др ?) традиции и обичаи ... при дедите ни(протоевропейци-палеобалканци) се е предавал Пантеон и вярвания - Не са били "шамани" а името на бога им е бил близко, до това на етруският бог Тин-Дин-Тина(Деня) !
- Поради тези им специфични особености за предаване на вярвания, са наричали дедите ни, "езичници"-химноносци-пеещи-словещи ! ... и т.н. ?
цитирай
30. voulgaros - еи славяно-унтерменш. . . . първо ...
30.04.2013 13:18
еи славяно-унтерменш.... първо гърците не са семити...второ много завист имаш по ПАН-ГРЪЦКАТА ИСТОРИА.

ПАНТЕОН Е ГРЪЦКА ДУМА...ПАНТЕОНА НА ПАЛЕО-БАЛКАНЦИТЕ ??? = ХЪХЪХЪ
ТРАДИЦИА Е ЛАТИНСКА ДУМА....КАДЕ Я СЛАГАШ НЕПРАВИЛНО И НЕУМЕСТВНО ??
И ТРЕТО ГЪРЦИ ИДЕ ОТ ГРАИ----ТВОИТЕ ЛЮБИМИ ДАНАИЦИ МОЖЕ И ДА СА ОТ ЕГИПЕТ...АМА ВСИЧКИ ДРУГИ ''ЕЛЛИНО-ГРЕКО-ИОНИО-РОМЕО-ВИЗАНТИНИ'' СА ИЛИ МЕСТНИ, ИЛИ КАТО ДОРИИЦИТЕ СА ДОШЛИ ОТ СЕВЕР.

ИМАШ САМО ЕДНИ ДАНАИЦИ---И МИ ОБОБЩАВАШ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ = '''ВСИИИЧКИ ГЪРЦИ СА ОТ ЕГИПЕТ'''...

НИЕ ГЪРЦИТЕ СМЕ ВЕЛИК НАРОД. А ВИЕ ВУЛГАРИТЕ СТЕ ..... ???
цитирай
31. get - - Обясних ти, че ти липсва доста ... за да ме разбереш ? - Пример за това има още в първото ти изречение ?!
30.04.2013 16:03
voulgaros написа:
еи славяно-унтерменш.... първо гърците не са семити...

- Думата UNTERMEMNSH(подчовек) я преписват на германци, "нацизъм", Но !? - същата е заета от тях от юдаизма с неговият фундаментализъм и религиозна ненавист към ДРУГОВЕРЦИТЕ, които те наричат ПОД-ЧОВЕЦИ(животно-скот ? - Любимото им определение,като дума, която ползват е GOY - която по принцип е вярна относно нас, защото едното от самоназоваванията ни е Гует/Гуот(и) ... в средна Азия на родствените на нас скити-саки им викат Г(у)ати/Джати ... идващо от протоевропейският коренова образуваща G*wo/G*wE - ГОВедо/Бик/Тур (от там и Говедари).
- При говедарите Царят(или поне този, който е изпълнявал такава роля) се е наричал ТУ(а)Ран ... в гръцкият(семитски смисъл) става ТИРан(тоест човек с неограничена власт - избран по божий промисъл и отговарящ пред Бог !).
- При Пизистрат тази дума добива вече(семитският смисъл-съдържание !) - лош диктатор !?
voulgaros написа:

ПАНТЕОН Е ... ''ЕЛЛИНО-ГРЕКО-ИОНИО-РОМЕО-ВИЗАНТИНИ'' СА ИЛИ МЕСТНИ, ИЛИ КАТО ДОРИИЦИТЕ СА ДОШЛИ ОТ СЕВЕР.

ИМАШ САМО ЕДНИ ДАНАИЦИ---И МИ ОБОБЩАВАШ ВЕЧЕ 4 ГОДИНИ = '''ВСИИИЧКИ ГЪРЦИ СА ОТ ЕГИПЕТ'''...

НИЕ ГЪРЦИТЕ СМЕ ВЕЛИК НАРОД...А ВИЕ ВУЛГАРИТЕ СТЕ ПЛЯВА И КАРЦЕНОМ ЗА ЗЕМЯТА.

- Не знам, точно от кои тези всичките ... са каракачаните ?
- Но само ще ти кажа отново, преди семитското повлияване ... грък е нямало, имало е БАЛКАНЕЦ (палео) !
- Относно какви сте-сме (?) - Прочети у Херодот, как се нарича родоначалника на скитите(гети-траки) - ТАР-ГИТАЙ ... тъй като Херодот пояснава, че той е и ЦАР, то на него отговаря първата част от "името" ТАР ... втората част, Която остана да ти звучи близко до ГЕТАи ? - Свободните хора, които не са траели да живеят в едно и също село с африкано-агюптски цигани и са предпочели да се изселят, като "Аргеадите", които след поселването там на египетските циганки Данайки - се изселват, като дават началото на Македонската царска династия ... не демокрация-робовладелска ?!
цитирай
32. leonleonovpom - Нека някой от противниците на уч...
30.04.2013 20:24
Нека някой от противниците на участието на траките като основен елемент във формирането на българския етнос ми обясни, кое е притеснителното от това. Един етнос се създава не за ден, година или столетие. Какво е сполетяло траките , та са изчезнали до един. И при атомна бомба има оцелели.
Не били многобройни. Херодот твърдял това, но друг казвал друго. Законът на случая, хазарт. Тогава-справка Каспаров
Българи и славяни били различни-какво етноси или племена.
Шопите отделен етнос ли са ,помаците-а да ,те сигурно, нали изповядват ислям.
Та уважаеми тракофоби имате любезно думата за разяснения!
цитирай
33. leonleonovpom - Извинявай Юлий не обърнах първо...
30.04.2013 22:26
Извинявай Юлий не обърнах първоначално нужното внимание на коментара ти за преселението на траките отвъд Дунава.
1/ Не е необходимо римски или други автори да потвърдят или опишат преселението на част от траките в земите на даките или гетите. Колони от бежанци има винаги при всяка война и особено чуждо нашествие. Справка-днешна Сирия-1 милион бежанци в съседните страни.
2/ Кога затварят римляните границата от север, земите на днешна Румъния- При имп. Траян. Два века по късно! Ами колко поколения са се сменили. Какво са постигнали? Отрязали са обратния път.
Хубаво, авторите не казват. Ти чел ли си всичко от авторите?! Например на Плиний Стари, Светоний, Тацит? Ами историята на Клавдий, оригинала ,чел ли си?!. Тогава , сигурен ли си, че всичко написано от тях е достигнало до нас?! Да оставим настрана дали е автентично, защото на някой дякон може да му хрумне или да му наредят да го напище другояче
Несигурни и белязани карти Юлий.
цитирай
34. leonleonovpom - Вулгарос, понеже не ме послуша, ще ...
01.05.2013 19:32
Вулгарос, понеже не ме послуша, ще ти кажа в какво са велики съвременните гърци-правя разлика от античните. С дълговете от няколко стотин милиарда и с вноските на същата сума, в Швейцарски банки на 4000 гърци. Все пак браво,това ако не е тарикатлък, кое тогава?
цитирай
35. get - - Съвременните гърци са плод от противоесттествен инцест - с резултат промяна на чипа ?!
02.05.2013 09:58
leonleonovpom написа:
Вулгарос, понеже не ме послуша, ще ти кажа в какво са велики съвременните гърци-правя разлика от античните. С дълговете от няколко стотин милиарда и с вноските на същата сума, в Швейцарски банки на 4000 гърци. Все пак браво,това ако не е тарикатлък, кое тогава?



- Това, което имам в предвид се съдържа, като пример в ПРОМЯНА имената на трикийският бог Дионис(епитети)
- Meilichios - в справочниците го превеждат Gentle(благ). - на ОРИГИНАЛНИЯТ ЕЗИК, ТОВА Е ПРОИЗВОДНА ФОРМА ОТ - МИЛИЯТ !
- Bacchus - в справочниците го привеждат "Crier(викащ), Caller(зовящ). ... отделно обясняват, че това е производна форма, като латинското Lat. VOX( "voice, call, cry"). Което идвало от PIE - подобно(с производни в бг.) - Вия ... ВИКам/ч !!

- Това е накратко, което обясняам на ... за връзките на "славянският" или "тюркският" български език с "древните" латински и "старо"гръцки ?!!

- Има още такива примери за одственост между нашият и другите "старо"европейски езици - Но кой да ти обръща внимание - нали в науката са решили, че българите са пришълци в земята си и нямат нищо общо с по-старото население ?!
цитирай
36. leonleonovpom - Без да съм специалист лингвист Гет, ...
02.05.2013 13:21
Без да съм специалист лингвист Гет, всичко в нашия български крещи за наличието на стари дълбоки връзки, както с латинския, така и със старогръцкия. Множеството думи, при това основни не влизат за ден ,два или век.
Има и много турски думи ,безспорно резултат на 700 годишно взаимодействие. Но сигурен съм ,че поне 90 % ще се съгласят, че всяка от тях си има аналог и в повечето случаи се употребяват като пикантерия- Ашколсун, машалла и т.н.
След като за 700 години, дори при желаният ни от някой, неизвестно защо тюркски произход няма такива промени, както с латинския например-основен глагол- така го наричат французите, което е по-правилно според мен, думи без аналог в езика, какъв е изводът тогава?!
цитирай
37. get - Без да съм специалист лингвист Гет, ...
02.05.2013 19:23
leonleonovpom написа:
Без да съм специалист лингвист Гет, всичко в нашия български крещи за наличието на стари дълбоки връзки, както с латинския, така и със старогръцкия. Множеството думи, при това основни не влизат за ден ,два или век.
...
... тогава?!


- Тогава ?! - става нещо странно, сякаш някой съзнателно представя нещата превратно ?

- Отново с Пример ! - виж как започва ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ в Орфическите химни (?) !

- Attend MusА/Еus to my sacred song ... ! (Внимавайте MusА/Еus(?) в свещената ми песен ...) !
- Преводача(изключителен познавач на старогръцки) THOMAS TAYLOR - повтаря едно към едно думата звучението (без пояснение ... разбиране смисъла й ?!!) !
- Защо се "затруднява" в превода на думата Т. TAYLOR - Защото я НЯМА ДоКуМЕНТИРАНА, като ГРЪЦКА <НИКЪДЕ> ! - ИМА Я документирана, като самоназвание при "МИЗИТЕ"(документирано негърци, а с това наименование сме известни ние българите !) под формата "муш/жки" ... в българският се среща, като "мъже", в западно-българските говори, т.нар. турлашките езици, е "мужкарци"(на сленг(бг.) "мъжкар") ?!!

- Юлко се разсърди и напусна блога ти, Но ?!
- Чета Овидий (Publius Ovidius Naso (Роден:20 март 43 г. пр.н.е. - 17 г. от н.е., Томи, Римска империя), книга ЧЕТВЪРТА "Писма от Понта" !
"Сега аз знам, гетски и сарматският езици ..."

- Чета си аз, и историята на гетите и войната им с римляни и ми прави впечатление, следното:
А) столицата им се нарича "Сармази-Гетуза"(?!);
Б) на траянова колона, има изобразени римски противници :
а) сармати - http://4.bp.blogspot.com/-01FyI828s_8/UVNXiB-3nkI/AAAAAAAAC_Y/iyn0S27NM1k/s1600/028_Conrad_Cichorius,_Die_Reliefs_der_Traianss%C3%A4ule,_Tafel_XXVIII.jpg
б) гетският цар - http://eenymeenyminymo.files.wordpress.com/2012/07/decebalus-dacia-kind-trajans-column-romania-dacian-men-barbati-daci-dacians-ancient-european-romanian-people.jpg?w=700 - е цар Дет(ч/ц)е-Бал - Голямо Дете(в превод)
- Всъщност, ето ти връзка към изображения от Траяновата колона - http://www.stoa.org/trajan/buildtrajanpage.cgi?137

В) вероятно ще ти е интесно да надникнеш и в оригиналните "дакски"(?) изображения от периода, от така известният "Аdamclisi metope" - http://images.google.ro/search?gbv=2&hl=ro&sa=1&q=adamclisi+metope&aq=f&oq=&start=0&biw=1007&bih=451&sei=FZKCUYOaAcfJsga4pYHwAQ&tbm=isch
- Забележка: думата даки е документирана при сарматско население, от приаралието, като DAHA(YA) от по-ранно и към момента време (!)

- Но в края на краищата, Какво се оказва - римляните се бият с/у обединени сили на Гети и Сармати ... а Гетите са траки(според Херодот, кн.4-та) !
- Юлко твърди неистини представяйки(нещата) проблема - с миграцията на балканското население на север(от придунавието) и североизток, където сарматите към момента държат власта в Боспорското царство ?!
цитирай
38. leonleonovpom - Гет, защо ще ми се сърди, поисках му ...
02.05.2013 21:51
Гет, защо ще ми се сърди, поисках му факти, каквито търси от мен, не съм го гонил. В края на краищата в спора се ражда истината, стига да е в рамките на доброто възпитание, без квалификации, още по -малко неискани.
Да обясни какво е лошото на произходът ни да идва от траките и доброто - от тюрките. Ако е правдоподобно, ще го приема, ако е казионно, от Cas -според случая или предписанието- категорично -НЕ
Няма смисъл да напуска заради това и да ми тежи на съвестта. Но не е това
цитирай
39. leonleonovpom - Ами обединява различни периоди, ...
02.05.2013 21:54
Ами обединява различни периоди ,посочил съм му го. Както едни и същи племена се означават с различни имена от различни автори. Както кимерите се описват още от Омир, но като легендарен народ, нещо като Атлантите . И така нататък....
цитирай
40. voulgaros - ДОКТОРЕ, ВИЕ НАЛИ СТЕ МОРСКО ДЕТЕ ...
02.05.2013 23:26
ДОКТОРЕ , ВИЕ НАЛИ СТЕ МОРСКО ДЕТЕ (ИЛИ МОРСКИ ДЯДО)...ИСКАМ ДА НАПРАВИТЕ ЕДНА ТЕМА - ГРЪЦКИТЕ КРЕПОСТИ,СЕЛА И ГРАДОВЕ ПО ЗАПАДНИА ПОНТОС (ТОЕСТ КРАИБРЕЖИЕТО НА ДНЕШНА ВУЛГАРИА)....

САМО ЗА СЕГАШНИТЕ БРЕГОВЕ НА ВУЛГАРИА,ЗАЩОТО ГЪРЦИ Е ИМАЛО НА ВСЯКА ТОЧКА НА ПОНТА. - НЕ САМО В ЗАПАДНАТА ЧАСТ.

ЕТО ОТ МЕН 3 ПРИМЕРА - ИРАКЛИ,АРКУТИНО,РУСОКАСТРО....ЕТО И ЕДНА РЕКА - РОПОТАМО.
ЗА НЕСЕБАР И ВЛАС -СЪЩО ЩЕ КАЖА И ПРИПОНМНЯ ЧЕ СА СТАРИ ГРЪЦКИ КРЕПОСТИ-СЕЛИЩА И ИЗКОННА ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ И ДНЕС...ЕДИН ДЕН ИВИЦАТА ОТ КРАЯ НА НЕСЕБАР ДО ЕЛЕНИТЕ ЩЕ БЪДЕ ГРЪЦКА И ЩЕ СЕ ВЕЯТ ОГРОМНИТЕ СИНЬО-БЕЛИ ГРЪЦКИ ЗНАМЕНА ОТ ВСЕКИ ХОТЕЛ !!
А ИМЕТО ''РУСОКАСТРО'', ДА НЕ ИДЕ ОТ РУСНАЦИТЕ..ИЛИ ПЪК ОТ РУС - ЦВЯТ.ТОВА ЛИ КАЗВАТЕ ЗА ЯРКО ЖЪЛТОТО ??
цитирай
41. leonleonovpom - Павлос, тогава ЕС със сигерност ще ...
03.05.2013 08:02
Павлос, тогава ЕС със сигурност ще се разпадне, ще трябва да дотира може би 1000 милиарда....
Сега по същество. И в Месемврия и особено в Анхиало винаги е имало солидно тракийско присъствие. Според мен нещата не стоят така. Не са колонии в сегашния смисъп, а има гръцки заселници, които живеят в разбирателство с местното население. Близко са до емпории или по-скоро са нещо междинно
Подаваш ми нещо интересно, за което ти благодаря. Русокастро не е гръцка дума ,съгласен си ,нали и означава червена крепост. Месембрия, името има тракийски корени, после е погърчено
В районът от Сарафово до Несебър има множество могили и то с величествени размери-гракийски. Една в Поморие е запазена и е единствена от този тип не само в района.
Друга е разкопана от германците, за да построят бункер На нея е работил чичо ми като младеж, нает от германците с ъс няколкостотин поморийци. В един момент, след няколко месеца работа ги освобождават и заработват германци. На шега му казвах, че са имали късмет, че сме съюзници, а той сериозно отговаряше, че били проверявани, да нямат нещо гръцко
Какво са открили, никой не знае, но през нощта в продължение на месеци е имало непрекъснато движение на самолети . От Берлин са носели качествен цимент, но не се връщали празни
цитирай
42. germantiger - ;)
03.05.2013 08:23
В Поморие откога има летище и то още през ВСВ?
Или са се приводнявали, но такива самолети от Берлин дотук йок като продължителност на полет!
А пропо ако са пътували от летище до Поморие, защо мълвата или ти не включи в дъхавия разказ и камиони посред нощ конвоирани?!
Цимент и направата на бетон, въобще пясък и чакъл и желязо и конструкции не ти идва на ум, че са за строежа на бункери, но със сигурност за да се ликвидира българско културно наследство и то от германци и то в онова време, когато българите са най-умните тарикати по отношение на германците и в никакъв случай не отстъпили суверинитета си...
Защо не "разкопаете" местата които са били "бетонирани/циментирани" от германците - сега няма кой да пречи?
Като стана дума за българи и германци - защо в българските учебници по история не се коментираха германските готи, защо не учихме за тях, защо българската историография така (кощунствено ги неглижираше), кощунствено го пиша на шега, макар вие за българско да бихте го написали не на шега, а на "стена"?!

Не ми се сърди за въпросите, но митове, мълви, намеци и легенди са хубаво занятие, но несериозно ако ще търсим истина. Ако те са основания за такава - то изследвайте, търсете, доказвайте, но до момента доказ не прочетох - за намеците с фортификацията.

...

За постинга ти, който прочетох преди доста дни:

С Цезаря съм съгласен в неговия постинг за римските императори, но тук под твоя постинг ти за мен си прав в повече пунктове от спора ви и част от аргументите просто не могат да бъдат отречени! Тук ти за мен си повече истинен в същността на постинга ти.

Отделни думи може да са тюркски, но езика не е
Немалкото успоредици или "съвпадения" писани от гет, теб или преди от Павел също не могат да бъдат обяснени по "типичния начин", твърде много успоредици и етимологии, и там е вашата правота в същината!
цитирай
43. leonleonovpom - Приятелю Германтигър. не ми е ми...
03.05.2013 14:52
Приятелю Германтигър. не ми е минавало и през ума да те обидя!
Написах го във връзка с могилата и дадох това, което многократно е разказвал чичо ми от уважение към паметта му, а той имаше и любов към историята.
Описаното е истинно
Действително на мястото на могилата има два огромни бункера, които и днес се виждат от пътя. Не съм пропуснал, писал съм ,че строежът е бил за бункер.
Летището в Сарафово, което беше към Поморие, после стана квартал на Бургас, какъвто вероятно ще стане и Поморие след време, теренът му още тогава се е ползвал за летище. Разбира се бетонни писти е нямало.
Цимент България е произвеждала в твърде малки количества, в Ловешко или Врачанско, така, че вярвам на думите му, че са носили цимент от Германия. Не знам за дължината на полетите, но от Дрезден до Бургас са малко над 1000 км, смятам, че е по възможностите им. Питал съм и други възрастни поморийци и те потвърдиха, от тях знам за подбора на хората.
Иначе какво е открито евентуално ,никой не знае и ако е открито наистина е само хипотеза. Това казваха под сурдинка възрастните хора, с които говорих. Моя грешка е, че не го уточних, но вниманието ми беше в друго.Може пък и нищо да не е открито. Все пак целта в разгара на войната е била военна , а не разкопки
Благодаря ти за добрите думи и твоят материал е добър и изпипан, правен е с любов!
цитирай
44. leonleonovpom - Германтигър, това за тарикати по ...
03.05.2013 15:10
Германтигър, това за тарикати по отношенияе за Германия е вярно. Но то е заслуга изключително на царя. Ето ,това е класически пример за самоопределение, независимо, че не е роден българин, като първи властник той се чувства такъв и действа като истински такъв.Ние не сме му се отплатили както трябва и подобаващо -българска черта . Дори си и мисля, да ми е простено богохулството, че е имал късмет царя, че се е споминал скоропостижно, защото нищо чудно по- късно да сподели съдбата на брат си, кайто пък с политика не се е занимавал
цитирай
45. leonleonovpom - Не се сърди приятелю, все пак правя ...
03.05.2013 16:17
Не се сърди приятелю,все пак правя разлика в действията в мирно и военно време. Както се казва на война, като на война.И да са взели нещо германците, не го таксувам като прегрешение.
!828-9 година щабът на Дибич е бил в Анхиало. Крепостта е била полуразрушена, но видима. Руснаците са изнесли доста неща, някой от който са сега в Ермитажа. Мой приятел беше директор на музея, води кореспонденция с Ермитажа и доколкото знам предоставиха снимки
Относно германците, безупречни са по отношение българите. Ако не беше така, сега нямаше да си кореспондираме. Корабът ,с който дядо ми през ПСВ е пътувал за Египет не е бил потопен, единствен, защото са имали информация, че на него са български военнопленници
През Второта световна война изключително стриктно са се придържали към договора и са се оттеглили без нито един изстрел. Това също е подминавана тема, а не трябва да е така
цитирай
46. demograph - Когато хлопва първата желязна завеса след Битката на народите
03.05.2013 17:46
на Каталунското поле, започва латинизирането на древнобългарския до сегашните му клонки и съчки в Западна Европа. Но Бог вижда...Весели празници.
цитирай
47. get - - Ах, как ми се ще да изпея кръчмарският рефрен ... на поп Трапонкьо - относно някои самозабравили се особи ?!
03.05.2013 18:52
- Селяни, селяни ! - златен кръст ви дадохме ... изпихте го !(сега - що ще ми целуете ?) :)))

1. Тертулиян има една много точна фраза: “What has Jerusalem to do with Athens?” !

2. Тациян Сириец отново ви(ни) го обяснява (!) : Диагор който е атинянин, но вие го наказахте за това, че се подигравал над атинските тайнства(подигравал начина по който се извършват тайнствата ?) ; а, единствено четете неговите ФРИГИЙСКИ книги,... "
ЗАБЕБЕЖКА: В същият дух се изказва и оратора Демостен, критикувайки атиняни че честват ФРИГИЙСКИТЕ празници-тайнства ?!

3. Първият ви създател на ГРАМАТИКА-"гръцка" е Аристарх от о.СамоТРАКИ(какъв ли ще е етносният му произход ?) - изключително ерудиран и интелигентен човек - авторитет, с който са се съобразявали всички културни личности от епохата му, а и след това ! - казват че, в резултат интригите на "александрийските" "елини" същият се принудил да се оттегли на родният си остров !
- Благодарение и на неговите усилия, през ВТОРИ ВЕК, вече се създават унифицирани произведенията на Омир !

4. Другият известен ТРАК, ученик на Аристарх е Зоил (откъде ли идва и Какво ли означава ТОВА ИМЕ ?) ! - често се присмивал и критикувал "елинските" автори(тети) в смисъл, че Омир-Илиада и героите в нея не са техни родственици ! - от там и името му станало нарицателно за "злобен" критик ! ... НО ИМАМЕ И ПО-ТОЧНА ДУМА в съвременен бг. език ?) !

- Хм, остава ни ! - да станем траки след такова едно изказване (?): "ЕДИН ДЕН ИВИЦАТА ОТ КРАЯ НА НЕСЕБАР ДО ЕЛЕНИТЕ ЩЕ БЪДЕ ГРЪЦКА И ЩЕ СЕ ВЕЯТ ОГРОМНИТЕ СИНЬО-БЕЛИ ГРЪЦКИ ЗНАМЕНА" - На което ще отговоря с цитат от Страбон(География- VII. 7.1): "Атика принадлежеше някога, на траките !"

- Накрая ще се запитам ! - Е ква стана тя ... къде отиде уникалната и "чисто" гръчка култура, език и традиции(?) с приказките за Което - ни заглавичкват нас, разни аФторитети по гръЧка античност, византийски "език" и други ... врели-некипели !?

- Чакам Юлко(!) отново да се завърне от пустинничеството си и да го подкарам с едни такива неудобни въпроси ... относно изписване-произношение на "византийската" дума "влахерна" :))) ?
цитирай
48. germantiger - За постинга ти критика нямам, дори е одобрение.
03.05.2013 23:45
Не знам какво заблуждение те принуждава да мислиш,че си ме обидил?!

Ти пишеш твоята позиция и инфо, а аз само споменах, че част от инфото ти е намек, недоказани твърдения и елемент на манипулация.
цитирай
49. get - - Много ме озадачават, изказвания с откровенно националстично-шовинистична насоченост от иначе интелигентни хора ?
04.05.2013 13:01
- Съществува теория, че името ХОРС(Хърс - бг.вариант) е вкарано по-късно в летописният свод на Никон (ХI в.) - повлияно от именната традиция(почитание) в гр.Пантикапей(Тмуторкан) ? - на това божество и проявната му форма !(Има го и в "Ходене на Богоридаци по мъките" и в др. средновековни християнски произведения - б.м.).
- Пояснявам, че той(ХОРС-Хърс) е сарматска форма на "ново-персийското"(дума) ХУРШЕТ ... което пък се явява форма на "ЕРос"а(Хера, ХЕРкулес) - със смисъл(идея) като първична сила(енергия) срещащо се и в името(на героя) "IER"(страст, растеж, разбиващ).
- В орфическите традиции(учение) се пояснява, че "Ерос" е "протогон - първорожден" (от първичният Океан на Хаоса - чрез огъня на "Любовта" ?) ! - покрай това, допълнително, за Него, древните автори, Акусилай, Хезиод ни обясняват че той бил: "изявяващ се"; "сияещ" !
- Отделно Платон ни обяснява: че "Ерос"ът бил "Phaidros"(на български "ведър/весел" - б.м. ?)
- Платон още ни обяснява за Ероса - е СИЛА ВЪОДУШЕВЯВАЩА мъжете в стремежите им към ИСТИНАта и ДОБРОтворчеството, а също така е ОТГОВОРЕН ЗА НАШЕТО "само(у)съвършенство", към придобиване ПЪЛНОТА в битийноста на творческият акт и познанието(в това число и СЕБЕ !) - Тогава ставаме (х/к/г)"ЕРОи - б.м.) !
- В качеството му на сила-огън-проникване-преминаване-разрушаване(на стереотипи) името му се свързва и с т.нар. "бог Перун" - слагам го в скобки, по причина, че "перуна" отговаря на "оръжието" на ГРЪМОВЕРЖЕЦА Индара(хетско-Поразяващ-УДРЯЩ), тоест, отговарящ и, на Зевс-Теос-Тин-Дин(Дею-Ден - забел. моя !) от протобалканика и анатолийско-ЕВРОПЕЙСКО ?!
- Въпросният Индара(ведическо - Индра) със съпруга Аррина, са двойката които властват над "този-проявеният свят", който обитаваме в момента с Вас ?!

- Мъжете(хор-рата) постигнали състояние хЕРОй - поради това им качество, и след ВЪЗНАСЯНЕТО ИМ в Божественият свят - продължават да оказват влияние на земните събития и да покровителстват хората(достойни) ... тоест това са т.нар. ГЕНИИ (смислово идващо от кореновата, образуваща за ЖЕНА/ГЕН и поРОЖДЕНИЕ(генетив - родителна форма !) !
- Има и много още за ГЕНа/РОДственоста ... за протоЕВРОпейското население ?!
цитирай
50. voulgaros - ГЕТ----ВСИЧКО КОЕТО ПИШЕШ--Е П...
04.05.2013 17:37
ГЕТ----ВСИЧКО КОЕТО ПИШЕШ--Е ПИСАНО ОТ ГЪРЦИ..ЗА ГЪРЦИ.. И НА ГРЪЦКИ ЕЗИК.

ТВОЯТ ВУЛГАРСКИ ЕЗИК--НЕ Е ГРЪЦКИ..ТИ СИ ВУЛГАРИН И НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ,ПИШЕШ И ГОВОРИШ НА ГРЪЦКИ.

ПРЕКЛОНИ СЕ ПРЕД ГРЪЦКИЯ ЕЗИК.. И ВЕЛИЧИЕТО НА ВСИЧКИ ГЪРЦИ ВЪВ ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВОТО.

НИЕ СМЕ ВЕЛИКАНИ !!!
цитирай
51. get - - Национал-шовинизма прави от значително по здрави(от твоя) разсъдъци ПОЛУИДИОТИ ?
04.05.2013 18:06
- Пример за това, което обяснявам се съдържа в това ! ... със забележката (?) ...
50. voulgaros написа:
ГЕТ----ВСИЧКО КОЕТО ПИШЕШ--Е ПИСАНО ОТ ГЪРЦИ..ЗА ГЪРЦИ.. И НА ГРЪЦКИ ЕЗИК.

ТВОЯТ ВУЛГАРСКИ ЕЗИК--НЕ Е ГРЪЦКИ..ТИ СИ ВУЛГАРИН И НЕ МОЖЕШ ДА ЧЕТЕШ,ПИШЕШ И ГОВОРИШ НА ГРЪЦКИ.


... момче като теб, прави впечатление за ... мислене и поведение на чобанин ! - който избива комплексите си ?!

- Такива изпаднали в своебразният полуидиотизъм на ксенофобията и от там шовинизма са по принцип ... хората "прозелити" , казано още и ПОТУРНАЦИ(ФАНАРИОТИ) които в ура-патриотичните си напъни ... стават по-големи "католици" от папата ?!

- Айде, за днес и предвид, светлите християнски празници ... Прошка да ти е (!) - Но инак, ще ти ПОКАЗВАМ И ДОКАЗВАМ - Колко гръцки е това ... което ни се внушава за "цист" гръчки език ?!

написа GwET, с прозвище "Phaidеr" ... за "неразбралите" ВЕДЪР ?!

П.П. - Та "гърците" не знаят(разбират) истинският смисъл(в името) на Зевс, от което - Следва ли да си говорим за нещо, по-съществено ?!
цитирай
52. leonleonovpom - Христос Возкресе! Дано да въз...
05.05.2013 14:29
Христос Возкресе!
Дано да възкръсне и България! Ясно е какво и трябва, велики управници от калибъра на Аспарух, Тервел ,Крум, Борис, Симеон, Асеневците, Ивайло, Стамболов, Борис ІІІ, напомнящ в дипломацията на Иван Асен и други ,който със сигурност пропущам!!!!
цитирай
53. stamenmihalevski - Воистина воскресе! :) Имам няколко ...
06.05.2013 00:12
Воистина воскресе! :) Имам няколко въпроса(не точно към автора на поста, но и той може да се замисли над тях). Ако в едно село, в което живеят 100 нерги(нигерийци да кажем), пристигнат 5 китайки и 5 китаеца, и се смесят с населението, тогава хората от селото след 100 години китайски произход ли ще имат? Друг въпрос - щом българите са с тюркски произход, тогава означава ли това, че хората пристигнали с Аспарух са били повече от всички славяни плюс остатъците от траки и всякакви други хора, каквито е имало на територията на Аспарухова България като брой? Аз доколкото знам прабългарите не са били чак толкова много. 10 000 ли, 100 000 ли...? Ако се приеме, че са били по-малко в началото, но по-късно са станали доминиращ фактор, заради ръководната си роля в управлението на България, което сигурно им е носело повече материални блага спрямо славяните, то това означава, че са живяли отделно от тях(т.е. не е имало смесени бракове или са били рядкост, защото ако се смесят още отначало, няма как след това прабългарите да станат доминант), но как тогава така бързо са забравили прабългарския език и са научили славянския, ако са живяли отделно от славяните? Това "отделно" дори и да означава само да не са се женели помежду си, но да са живяли в едни и същи градове/села, то пак прабългарите не биха забравили толкова бързо езика си, при положение, че вкъщи са говорели със семейството си на родния си език. За да го забравят или трябва да е бил сходен, или те да са били малобройни като численост, или веднага да са се смесили със славяните, които славяни все пак да са били повече като брой, щом са наложили езика си толкова бързо. Последното едва ли е било трудно, заради "славянските морета", които заляли Балканите малко преди идването на прабългарите и горе-долу по същото време, когато траките измрели. Също ако някой ми отговори, че е важно по-скоро какъв е произхода на държавността ни, а не толкова произхода на народа, тогава ще му отговоря, че днешните българи са с германско-полски произход, защото Батемберг е син на немски принц и полска графиня, така че напъните за тюркски произход пак отпадат, освен ако поляците и немците не се окажат с прародина Средна Азия, но това вече е друг въпрос...
цитирай
54. leonleonovpom - Благодаря ви за коментара и въпр...
06.05.2013 08:26
Благодаря ви за коментара и въпросите!
Много стъкмени неща има в нашата история. И в на другите народи има, но при нас е с обратен знак. Докато при другите целта е да се подчертае тяхното величие, при нас е за нашата нищожност най-вече.
Славянско море, удавило траките! Още оттук лъхва фалшът. Ако нямат нищо общо, това е пълен абсурд. Ако прародината им-на славяните е наистина Померания тази схема много прилича на следната/ теоретична , разбира се/ - ескимосите да залеят Северна Европа днес.
Много други абсурди има, щелящи да прикрият главната истина, че траки, славяни и прабългари не са несъвместими по проезход ,религия, а са близки родственици. Само тогава може да проработи този механизъм, довел до общ народ ,с общ език и религия. Не е необходимо да се ходи далече, примерът е при нас. Нашите турци. Въпреки, че във формирането им със сигурност има българско участие, особено по женска линия, те си живеят отделно с техен език, религия и обичаи
С гръм и трясък се провали преименуването им, което при историците било чакано от прабългарите едва ли не като манна небесна. И то в етап, когато религията е властваща, не като сега.На въпроса, защо нямаме цар Сюлейман, Мехмед и така нататък ми бе отговорено, че имената са на религиозна основа, не на етническа. Но имаме Аспарух, Требелий/ Тервел/ ,Севар/ СЕВЕР? /, Телец,Сабин, Маламир. Те на каква основа са!?
цитирай
55. stamenmihalevski - Още преди няколко дни прочетох к...
08.05.2013 16:06
Още преди няколко дни прочетох коментара ти и понеже не открих нещо, с което да не съм съгласен и общо взето го подминах... :) Но сега пак го прочетох и реших да подчертая основната ти идея. Прабългари, славяни и траки най-малкото са някакви далечни родственици, за да стане толкова лесно "спойката", без да има конфликти между тях. Минимум три различни народа (прабългари - тюрки, траки-не знам какви ги водят, защото нали и те дошли от Азия горе-долу 15в.пр.Хр., славяни - някакви североизточни европейци), с различен произход, с различни религии, тогава със сигурност и различни виждания за социалния строй, и ред, на неравнопоставени позиции(прабългарите поне в началото били по "високите етажи" на властта, за разлика от славяните, а траките били на "системи") и никакви етнически, религиозни, културни, политически, икономически и т.н. конфликти??? Може би християнството ги обединило, но от 681г. до Борис е доста време. Може би писмеността ги е обединила, но колко хора са можели да четат и пишат тогава? Може би законите на Крум са ги обединили, но тези закони не са налагали обща религия, език или някакъв вид култура, а само обществен ред. И т.н., и т.н. Има още хиляди въпроси в тази насока. Аз съм склонен да приема за истина, че прабългари, траки и славяни са нещо като "земляни, марсианци и някакви същества от Юпитер", но ако го направя, ще трябва да призная пред себе си, че историците ни(а и не само нашите) или си нямат идея, как точно е функционирала българската държава в ранното Средновековие, щом не могат да дадат отговор на всички тези въпроси за "спойката" между трите народа, което е всъщност най-основното и важно постижение на "бащите и майките на България", ако наистина народите са коренно различни(това е въпрос дори от световно значение днес!!!)или целенасочено го крият от нас...
цитирай
56. leonleonovpom - Наистинае чудновата официалната ...
08.05.2013 17:06
Наистинае чудновата официалната версия относно формирането на българския етнос. И ако наистина се ползват достоверни източници пза това, звучи наивно, в духа на времета. Но тогавашните автори наистина имат този стил и често липсващото знание допълват с наивни догадки. Ако е поръчково, от византийския двор например има и елемент на снизхождение, продиктуван от чувството за превъзходство
Нашите турци 700 години не могат да се приобщат. , а ние уж сме тюрки. А , те били друга религия. Уф, много дълга тема, такава хомогенна смес, каквато е един народ е невъзможно да се получи от три толкова разнородни компонента, дори и условно да изключим траките, което си е жив абсурд. Това е невъзможно в химията и физиката, невъзможно е и в историята
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016597
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031