Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2013 22:23 - Екзархията и преследваната свобода и въпрос без отговор
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 7190 Коментари: 21 Гласове:
8

Последна промяна: 14.03.2013 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди дни бях рецензиран, без право на отговор от един дипломиран историк, чийто по-голям обем исторически знания от моите признавам безспорно, все пак не съм школован историк. И понеже небрежно подхвърля от кулата на своето високомерие, че съм инженер, ще му подскажа  в какво пък  е моят обем по-голям, свързан с професията. В анализа на фактите и свободно действие извън тяхната рамка. Но на база утвърдени правила, не хаотично и безразборно и на основни факти
Високомерно бях попитан смятам ли 28 - ми  февруари за достоен за национален празник. и знам ли какъв ден е? Цитирам по памет, контекстът беше такъв 
Реших да не правя справки.  Поради страхотното объркване в датите за нов и стар стил свързах я с Битката за Одрин, не ми мина през ума ,честно екзархията. Все пак реших да направя справка. Да, екзархията е!
Тази позиция на историкът,/ той е анонимен, няма как да го назова другояче, а името на човека  е най любимото нещо в живота му, казал го е Карнеги, затова да ме извинява/ изяснява всичко.
От съвременни позиции той не е привърженик  на най-големия гений в историята ни. -СВОБОДАТА НЕ ЩЕ ЕКЗАРХ ИСКА КАРАДЖАТА Може би е привърженик на-УЧЕТЕ МИЛИ ПТИЧКИ,  ЧЕТЕТЕ, ПИШЕТЕ Не, че е грешна, но кипящия ум на гения не я побира в главата си, няма време, като се освободим, тогава.
И той праща един 19 годишен младеж, който го гледа като бог ,дава му и пистолет и казва, че този, който пречи на революцията трябва да бъде ликвидиран. Младежът отива. Но идеологът на просвещението е голям сладкодумец и омайник. Младежът слуша със зяпнала уста и не го застрелва. Връща се, оставя пистолетът на бюрото и в отговор на въпроса изпълнил ли е задачата, казва, че този човек е богатство за България и трябва да живее! Геният не повторя опита, разбира грешката си
Дълго чаках тази история да се появи. Наскоро наистина излезе, не се постарах да запомня изданието. Всичко е така, само, че в ролята на младежа е Бенковски. Все пак мисля, че не е той, като имам пред вид общия път на гения и младежа Такава задача се поверява на много доверен човек
Кой ли е младежът?
Мен ме вълнуваше повече другия въпрос, на който си отговорих-Защо беше демонстрирано присмехулно отношение към освободителната война, зле прикрито зад фактология.Е, имам си инженерния отговор Ясно е какво отношение се насажда към нея. и с какви " факти " икакви хора  са изпълнители. Прегледах публикациите за Трети март . Е, ако извън анонимността има нещо, не мога да знам, не съм ясновидец Но и да има ,сигурен съм ,че ще е по-добре да го няма
И затварям страницата, въпреки, че в един протурски вестник в Бургас  отчетоха Трети март  с унищожените солници в Поморие. Може би правят тънък намек за причината за унищожението им. Съжалявам, друга е. Иначе успяха  по гаднярски начин да попречат да изпълня обещанието си към покойните ми родители



Гласувай:
8



1. leonleonovpom - Написал съм го с ясното съзнание, че ...
13.03.2013 22:46
Написал съм го с ясното съзнание, че свинщините за траки и прото българи ще се радват на нмного по-голяма популярност. Тези, които са въвели, на които по-скоро са присадили новата дума тракедонизъм, това е приносът им за България. Какъв друг да бъде, играят според музиката.
А тази връзка между траки и българи е точно в Русия, която напъва 200 години да ни освободи. Е, ако бяха някои по-цивилизовани от тях, със сигурност щяха да ни заробят. Ако някой оспори, примери много!
цитирай
2. leonleonovpom - Мъча се да намеря отговора, напълно ...
13.03.2013 23:04
Мъча се да намеря отговора, напълно сериозно няма място за шега, можеше ли екзархията да освободи България? Вероятно да, но много бавно и трудно и при всички случаи с участието на Цариградската патриаршия. А там вече нещата стават много сложни,все и-едно да търсиш решение на уравнение с две неизвестни. Поне така мисля аз
цитирай
3. leonleonovpom - Има малко двусмислие в началото ...
13.03.2013 23:42
Има малко двусмислие в началото относно фактите-излиза, че ги приемам и отричам едновременно. Не е така. Основен факт е ,че Русия е спечелила войната. Несъществен факт в това отношение е, че Сюлейман е можел да обърне ходът Й Е, какъв капитал да правя от този факт. Става за роман, но научнофантастичен. Както същият историк ми беше писал за Крум, че бил победен, а сега реагира като ощипана циганка, няма спомени. Е , това са фактите, крайните резултати. Другото е хипотези и фантазии.
цитирай
4. syrmaepon - Обаче,Вазов е казал:
14.03.2013 08:46
"Като отговор на тоя ентусиазъм Каравелов напечата в „Свобода“ тия два прочути стиха:
Свободата не ще екзарх,
иска Караджата!
А свободата искаше и екзарх, и Караджата."/Нашият печат в турско време
Юни 1920 год/

Аз съм напълно съгласна с него.Нито само едното,нито само другото - двете заедно.Дори мисля,че последователността е правилна,защото народът трябва да се обяви за такъв и да представи своите искания,а после да покаже и дух и смелост и готовност да се бори за свободата си.Може би има малка вероятност,свободата се случи не в тази конкретна война,а в някоя следваща,но щом народът и Бог са избрали тази,значи така е трябвало )
Поздрави!


цитирай
5. leonleonovpom - Благодаря Сирма за взетото отно...
14.03.2013 13:46
Благодаря Сирма за взетото отношение!
Всичките материали от Трети март насам са предизвикани. Давам си сметка колко съм изостанал в разбиранията си за това събитие. Е, няма да преча повече на новите оценители, нека си вършат работата спокойно, в творчески уют, какъвто пък те не осигуряват на другите.
Поздрави!

цитирай
6. danailvdimitrov - не че много разбрах каква е точно тезата :За Екзархията,Против Екзархията ,за 3 март против..
14.03.2013 20:05
Само подмятания и комплекси кой бил инженер кой историк.

Аз пък съм категорично за не противенето на Божията воля т.е против Иларион Макариополски и неговия гнусен опит да направи богомилска църква( Българска Народна Християнска Църква) който опит подклаждан и от Раковски, ни доведе до 70 годишна схизма, невиждана и нечувана в 1100 годишната ни история като Православна поместна Църква.

А за такива като революционерите-масони-хъшлаци и волни наемници на английските и френски ложи, по добре да не говоря. Те бяха използвани и пожертвани на по 25-27 години от техните кукловоди.

Виж 3 март е връх в общоправославното единство който за съжаление се повтори за съвсем кратко през 1912г. и не бе доразбан от всички.
цитирай
7. leonleonovpom - Има предистория/ материалите и ...
15.03.2013 13:53
Има предистория/ материалите и коментарите от Трети март насам/ Относно комплексите, не са мои, не аз пръв съм повдигнал този въпрос. И това лесно може да се види, че е така, защото бих изтъкнал, не че съм инженер , а доктор. Както и да е.От , бих казал присмехулното отношение на някой историци към освободителите и водената от тях война прозря тезата, че екзархията е събитието с по-голяма тежест-учредяването й бе предложено за национален празник-явно за сметка на Трети март Важно е разбира се, спор няма, оше повече пък да се противопоставят. Все пак се забравя, че преди освобождението де факто е създадена армията ни, която получава веднага и бойно кръщение и има дял и то основен в самия процес! Та затова изложих някой мнения и решения на личности, оставили следа в историята ни
Иначе грешки и пропуски със стара дата най -лесно се оправят с писане с днешна сата!
цитирай
8. danailvdimitrov - учредяването на Екзархията и така нареченият от невежи писатели и журналисти
15.03.2013 14:27
"Български Великден" са сред най-големите падения на българския дух и благоразумие за цялата ни вече 1400-1500 г история.

По безумие то е сравнимо само с Унията на Калоян , разрушаването и изгарянето на Пигия от Крум а после и от Симеон, съюзът на същият този Симеон с арабите и този на Йоан Александър с османските турци.

Да се сравнява той с 3 март е поредна проява на национален идиотизъм и прогресиращо оглупяване на нациата ни.

По дивотия то е равно само на възвеличаването на революционерите -масони Ботев, Левски и Раковски и саможертвените напъни на селски кметове и комунистически шамани да ги правят "светци" на Православната ни Църква.

Съжалявам, че трябва да съм краен в оценките, но напоследък много граници бяха преминати!
цитирай
9. leonleonovpom - Тази война, каквито и клонирани или ...
15.03.2013 19:33
Тази война, каквито и клонирани или било философски тълкувания да се правят, още повече в областта на фантастиката , изпълнява целта си- слага началото на Третата българска държава. И руснаците / да не се спекулира с името и процентите, защото всички народи повече или по-малко са невероятен микс/са се постарали тази свобода да не е харизана. Поставили са началото на армията ни,тя е получила веднага кръщение , а за заслугите й да не говорим! Какво повече!?
Затова е и народна войната. Движението на руския народ от една страна в полза на българите и от друга-самия български народ праща най-достойните си синове в опълчението!
цитирай
10. danailvdimitrov - войната за Освобождаването на България е уникална
15.03.2013 20:37
В нея участват всички православни държави Русия,Украйна,Белорус,Финландия,Румъния,Сърбия и Черна Гора (не участва само Гърция) , води се на 3 -4 фронта,(на Дунавския фронт, на Кавказкия фронт, в косово и Албания) .Благословена е от източните патриарси и с ликовете на Казанската св.Богородица и свбратя Кирил и Методи върху Самарското знаме, както е и масово подкрепяна( около 200 000 ятаци и сътрудници 10 000 опълченци) от българския народ, който дори изпада в безумно опиянение в тази си подкрепа заради което е сериозно пострадал от турската войска. Изтреблението до крак на Ст.Загора от Сюлейман паша заради подкрепата на русите от страна на българското население е само един пример.

Армията на Гурко буквално е пренесена на ръце от българите през зимните проходи на Балкана.Руските войни били в потрес когато струпалото се население им казало нищо да не правят ,само да си седят а цялото оръжие и боеприпаси то щяло да го пренесе през планината.

Такова чудо ние няма повече никога да видим!
цитирай
11. leonleonovpom - Поздравления, наистина тази война ...
15.03.2013 21:28
Поздравления, наистина тази война е уникална, няма друга като нея!
цитирай
12. get - - Така е ! - Но ... ?
16.03.2013 13:16
leonleonovpom написа:

Поздравления, наистина тази война е уникална, няма друга като нея!


- Становищата относно същата, добиха диаметрално противоречив характер ? - от това дискусията се превърна на гротеска - май ?

- Въпрос(и) към г-н Д. Димитров:
а/ хъшовете с уговорката(масонство) българи ли бяха и за чия свобода са се борили (?);
б/ на каква база стъпиха "великите" сили, по време "цариградската конференция", при определянето териториите с българско население;
- Трето, което няма пряко отношение към събитията от този етап - но да правите такива "диви интерполации" относно външната политика на Калоян ... нещата се превръщат в гротеска ?!

- Хайде малко за умереност и и без да се делим на "фили" и "фоби" или ако ще бъдем такива, то преди всичко БЪЛГАРОФИЛИ !
цитирай
13. danailvdimitrov - към get : това, че на Вас ви се струва гротеска е ваше право
16.03.2013 14:48
а/ хъшовете като всички масони(тези от тях които бяха такива) се бореха за "интернационалната" свобода. Те бяха комунисти (виж "Симвул верую на Френската комуна"). Преди да се пишат "патриоти" бяха съдени и изгонени от Русия(Ботев,Каравелов) , Сърбия (Каравелов), Румъния (И.Касабов), все за противодържавна дейност в тези свободни страни. Па чак тогава се развихриха и в Б-я.
б/ Цариградската конференция е следствие на въстанията в Босна и България. Тя утвърждава автономията на Б-я. Царят на Русия е доволен и не желае война. Но масоните не случайно са вдигали въстания из целия полуостров-те искат война. Масонът Митхад паша убива султана, става Велик Везир и приема Нова Конституция, а решенията на Цариградската Конференция са анулирани! Така се провокира войната с Русия.

В самата русия"братята"масони активно настройват генаралитета да започне война. На подписването на Санстефанския договор присъства лично Ротшилд. "Братята" масони отстраняват граф Игнатиев от преговорите, правят договора-"временно примирие" и организират Берлинския Конгрес. След 8 неуспешни опита най-накрая през 1881г успяват да убият и Цар Освободител. Така са унищожени всички монархий. Убити: княз Обренович (масонска ложа"Омладина") ,султан Абдул Азис("Млада Турция") , цар Александър II( ложа "Млада Русия" и "Народна воля", румънския княз Куза(само отстранен от трона-Раковски отказва да участва).

Съжалявам, че не ги знаете тези неща!
цитирай
14. get - - г-н Димитров, искам правилно да бъда разбран - Не желая да бъда ментор на никого !
16.03.2013 20:51
- Зачитам правото на всеки един от нас(дадено ни от Бог !), това на Свободният Избор ?
- Нищо ново не ми казвате, но ако ще трябва да говорим за "масонството", като такова, то би следвало да дръпнем времевата граница значително назад във времето !
- Относно конкретиката на момента вероятно ще ви бъде занимателно да видите(?) алегорията в тази популярна на времето карикатура: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Victoria_Disraeli_cartoon.jpg
- съотнесено пак към "з-ти март", тоест тринадесетата по ред руско-турска война, която за нас се явява ОСВОБОДИТЕЛНА - косвено има причина и експлоатацията на петролните залежи от Каспия, концесии за които държат "руският император" и Ротшилд(Да, в съдружие !). Разработката на същите се е затруднявала поради липса на удобна връзка за транспорт на петрола, към централна Европа.
- Пак във връзка с обслужването на този проект, се строи Първата ж.п. линия:Варна-Русе. Мнозина я свързват с барон Хирш, но на практика стоителството й, става от братя Барклей с финансово осигуряване от У. Гладстон.
- Тук спирам с излагане на фактология - само се питам на глас, руският император партнирайки си с Ротшилд при разработката на петролната каспийска концесия ... в каква категория да го вкараме ? - жидофил-масон, финансист, император, тоест обслужващ апетити към териториално разширение на империята ?

- А относно екзархията - без претенции да изчерпвам същностното по темата - поне на база и във връзка с нея проведен плебисцит, после на Цариградската конференция се знаеше територията с компактно или преобладаващо българско население, на територията на Османската империя ?! - а това дали Антим е извършил грях, бил франк-масон, или "богомил"(?) са други теми !

- Намесата ми бе предизвикана, от желанието да поумирите малко тона с който "громите" инакомислещите ?

- Дано правилно бъда разбран !


с уважение: Get
цитирай
15. danailvdimitrov - ха така..значи фактите все пак ги знаем...но не ни харесват нещо.
16.03.2013 22:26
Знаем, че масони са организирали т.н. революций на Балканите и ,че нашите подлоги масонски Раковски, АнтимI, Иларион Макариополски( богомили по убеждение, а последния завършил дори школата на Каири на о.Андрос и изповядващ "теософия") са разгромили българската църква предизвиквайки 70 годишна схизма, а други (за мен по скоро наивници) като Ботев,Левски и Каравелов са обслужили масонските доктрини на Албърт Пайк и Мацини, без да се интересуват какво означават те и че "човешкото жертвоприношение" пак ние ще го платим, при все ,че има утвърдени вече от султана граници на Екзархията и признати с това граници на етноса-българи.
А всъщност може би точно затова бързат да проелеят "първа кръв" като не оставят друга възможност : вместо "автономия" -"анатомия" и една унищожена и нарязана на парчета България. Затова явно беше това бързане, обиране парите на хората изкарването им на бунт, подпалването на къщите им и оставянето на произвола на башибозука? Прекалено прозрачно и по масонски извратено!

Колкото до руският цар и Ротшилд, лично аз смятам ,че царят подценява сериозно евреите и масоните и това му коства живота,както и на султана,както и на сръбския и румънски крале и на много други. Фридрих велики-германски прави същата грешка и едва след залавянето на куриера на А.Вайшоп го проумява. Екатерина Велика също си играе с огъня и сама основава ложа"Империал" но после я закрива и преследва масоните. Играта с дявола е винаги била опасна !

Статойл разбират ,че за 7 год. Русия стига тяхното производство на петрол и подготвя убийството на царя а после и Октомврийската революция (доста късна версия на декабристите).

А Барон Хиршовата железница само цели да байпасира Русия и да прехвърли петрола през Османската империя до пазарите на Европа (нищо ново както виждаме и днес) Само дето султана се опъва и хоп...въстанийца +война и убийство наведнъж за него.

цитирай
16. danailvdimitrov - (продължение)
16.03.2013 22:40
Колкото до Екзархията , след гръцкото въстание от 1821г.(отново организирано от ложата "Фелики етерия") и обесването на патриарх Григорий , по заповед и наказание от султан Махмуд II, на престола на Вселенската Цариградска патриаршия се възкачват последователно трима български патриарси !!!

Поради каква причина тогава се налагаше да се отдели България от Цариградската патриаршия и то в някаква си Нова Християнска (Богомилска) Църква ("наша българска си ерес религиозна" както съветва Раковски, Илариона) след като патриарсите са нейни, най-голямото паство в тази патриаршия (7 милиона) са нейни, най-голямата общност в Цариград (70 000 д) са нейни, като дори в Мала Азия има все още големи български общности? Кому е нужно това безумие???

Да не говорим че в Румъния и Молдова към този момент все още се пише и говори в църквите на български!!! (та чак до 1861г). Това означава, че на българите е даден исторически шанс да управляват (чрез Патриаршията в Цариград) цялата своя обшност в България,Влашко,Молдова и Мала Азия и ако искат дори да въстановят българския език като основен богослужебен език във въпросните земи и поместни църкви.

Но тъпото си е тъпо...вместо това българите се хвърлят в унии и богомилски църкви и етнофилетизъм.

Кому беше нужно след като заехме трона на Византия да правим въпросните , циганий и простотии ...та да ни ръкопляскат в Европа ли? И най-вече да прогневим Бога и да отпадне от нас благодатта (за първи път от 1000 години)!

Иначе фактите са изложени точно и достоверно. Но не съм съгласен с оценките!

Поздрави!
Данаил
цитирай
17. get - - Какво е оставало да се направи(?) ...
16.03.2013 23:34
- Какво е оставало да се направи(?) пред вида, на перманентните войни Русия-Турция !
- Противостоянието на двете Империи Русия-Англия(не в Изтока а тук Балкани, средиземноморие !) ... и постоянната депопулизация и етносна асимилация на българско по произход население, на територията на съвременна България и Влашко и Молдова(за по-нагоре, северните брегове на черноморие не ми се говори) ! - пропускам и многонационалната империя Австрия, с доминиращо германо-унгарско управление/апетити !

- А относно схизмите, такива е имало достатъчно и преди създаването на Екзархията ни ?

- Но като обобщение(мисля най-близко до реалността ?) ще кажа, че едва ли, ние българите, сме били основните движещи, като мисъл и политика(сила) в тези процеси ... по-скоро и поповете и хъшовете са постъпвали движени от родолюбие, а това че може да сбъркали(в преценки) и/или от това проявили недалновидност(чрез слово-действие) ... едва ли ще бъда аз този, който ще ги съди - За това има Бог !
цитирай
18. leonleonovpom - Вярно е, че колкото ние българите ...
16.03.2013 23:35
Вярно е, че колкото ние българите сами сме си навредили, друг не е постигнал толкова, без наше участие.... Известната приказка за казана.
Преди време се разправях с босненец от албански произход, но настроен антитурски. Разговорът се въртеше около това, че Турция не е била непреодолима сила и Тимур в една наказателна операция го доказва. Малко рисковано заключих че империята сме я създали ние, балканските народи, с което той се съгласи веднага...
Благодаря и на Гет и на Данаил за интересния диалог!
цитирай
19. shtaparov - Дипломираният историк много често ...
18.03.2013 17:07
Дипломираният историк много често няма онази стойност,която може за има любителят-историк (онзи,на когото историята му е хоби). Историкът,за да се дипломира,трябва кампанийно да учи история след като са го приели в съответния факултет,което нерядко става съвсем случайно,а не поради пристрастие на съответния студент към историята. Такъв човек най-често няма пристрастие към историята,и се занимава с нея по принуждение- само когато е на работа. Любителят-историк пък се занимава с история още от дете и никога не спира да се занимава с нея. Затова някои любители-историци може да знаят много повече от професионалистите и понякога дори може да ги поучат и да им преподадат уроци,без съответните исторически кадри да успеят да им опонират достатъчно ефикасно и професионално. Такъв е случаят с иначе литературния герой Шерлок Холмс- на него често му се налага да поучава професионалистите и винаги е крачка пред тях. Но тайните на Троя,Микена и на египетските йероглифи не бяха разкрити от професионални историци,а от любители. Така че този дипломиран историк,ако е честен пред себе си,само може да се поклони на любителите,понеже днес ние знаем за България много повече от него!
цитирай
20. leonleonovpom - Така е, особено в годините след п...
18.03.2013 18:13
Така е, особено в годините след промяната. Образованието все повече не е по призвание, купува се, дава се ,по поръчка е/ наше момче/ и после такива специалисти нямат спиране, ревниви са и защитават и без това изоставената територия като някакви свръххищници
цитирай
21. leonleonovpom - Никой не каза кой е младежът?! Ст...
20.03.2013 14:22
Никой не каза кой е младежът?! Стефан Стамболов е !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1021270
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930