Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2013 14:08 - Българска история от академик Державин
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 15849 Коментари: 27 Гласове:
14

Последна промяна: 26.01.2013 10:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Миналата неделя станах притежател на книгата за нашата история от академик Державин.Първоначално я подминах , защото очаквах баснословна цена -изданието беше на български , от 1945г. Взех я за два лева, въпреки, че убеждавах притежателя й, че струва повече. Погледнах и другите книги-от същия период - трудове на Георги Димитров, Вълко Червенков. В къщи ме чакаше нова изненада-Книгата не беше четена, трябваше да разделям страниците една от друга. Явно е стояла в библиотеката на партиен функционер и не е била отваряна. Но е присъствала в книгите му, както много други. В библиотеките на такива функционери съм гледал и по -тежки случай-опаковка на книга , със заглавие, без самата книга. Явно четенето не е било от любимите им занятия, но е трябвало да се демонстрира пристрастност към него и интелигентност разбира се. Това между другото.
Сега за самата книга. Чувал съм какви ли не квалификации за Державин. Но все пак той не е случаен човек, както сега такива успяват. "45 години с любов е работил над българската история. Успял е да събере и да се опита да обобщи наличните източници, без ни най-малко да си прави илюзията, че той ще сложи поантата.Кое се откроява в анализите му?
1/ За него българите са много стар, европейски народ и винаги са били българи!
2/Нямат нищо общо с приписвания им тюркски произход. Ако трябва да се вметне тюрките идват от днешните Каракум и Казълкум, поне за там няма сведения да са живяли някога българи
3/ Не са с хунски произход. Забележително е , че той смята , че хуните не са народ, а политико-икономически съюз на различни племена/ и българи включително /, издържани последователно от Константинопол и от Рим, благодарение на гения на Атила. След неговата смърт всичко бързо се разпада
4/ Как да си обясни човек мирното приемане на прабългарите на Аспарух от славяните. Разсъждава върху езиковия проблем и стига до извода, че той почти не съществува, говорят еднакъв или близък език .Е, това вече наистина прави възможно претопяването на прабългарите сред славяните
Множеството племена са материалът за бъдещите етноси. Прави впечатление, че никъде не споменава траки. Траките са множеството племена ,описвани от елините, в съседство с техните територии. Има ги и в Мала Азия. За него кимерите са протобългарите. Бих направил една добавка. Ако в множеството племена, който академик Державин описва се вмъкнат и траки, нещата ще дойдат на мястото си. Но за траки не се споменава нищо
 Това е от повърхностния ми преглед за написаното от Державин за началната история на българите. Нещата са по-сложни ,разбира се. Много интересна и задълбочена е и историята ни под турско владичество, описана от академика, с много малко известни подробности. Заслужава си да се прочете!



Гласувай:
14



1. get - - Мда-м ? - твърде двусмислена ситуация ?
25.01.2013 19:31

- Без да прочета първоизточника ... се доверих на наши историци ... какво са казали относно мястото и ролята на Державин ... за да са така нещата в родната историография.

- Ще трябва сам да потърся и прочета автора - Да, трябва !
- Благодаря, за "подсказването" :)
цитирай
2. leonleonovpom - Съгласен съм, Гет. Трябва да се п...
25.01.2013 19:52
Съгласен съм , Гет. Трябва да се прочете внимателно. Тези лекции са четени през зимата на 43-44 година, когато нещата във войната са още на кантар. Този човек ми стана симпатичен, че в тази ситуация се вълнува от нашата история. Има много ценни сведения за турското владичество, за руска-турските войни, въпреки, че всичко минава през призмата на марксизма
Моят извод от книгатае, че тези хора ,на който гърци и римляни казват траки, по-северните народи ги наричат с други имена
Поздрави и благодарност за вниманието!
цитирай
3. germantiger - ...
25.01.2013 21:23
Точно тогава - 1943г. този мерзавец Державин пише, че 3/4 от Германия, Бенелюкс и северна Франция са... славянски ;)

Дано към българската история е бил по-доблестен, съвестен, за разлика от мерзостта си към истината за централна Европа.

Интересно е какво ще е впечатлението ти след прочит на цялата книга.
цитирай
4. leonleonovpom - От това, което съм чувал за Державин ...
25.01.2013 22:05
От това ,което съм чувал за Державин и това което прочетох от него/ считам,че е от него,защото годината е 1945/ намирам голяма разлика. Възможно е в последствие да е " работено" върху трудовете му. Според мен е типичен представител на науката, като съжденията му / задължително е / минават през призмата на марксизма. Не е казал нищо обидно за немците в тази книга, може би това, че са участвали в хунския съюз, като визира готите. Но за хунския съюз мнението му се покрива с това на сегашните учени. Оставам с впечатление,че не обяснява кои са славяните, въпреки че непрекъснато говори за тях по две причини:
І Пределно ясно е кои са, няма нужда от уточняване
ІІ И на него не му е ясно кои са
Иначе ме впечатли разумния извод за близост межзу славяни и прабългари, която обяснява и създаването на държавата, търсенето на прабългарски думи и т.н.Защото по другата схема за 250 години би трябвало да се създаде австроунгарски етнос. Няма и следа от подигравателно отношение към Ганчо Ценов, въпреки че не е съгласен с хунския ни произход. Честно казано очаквах много остра и дори политическа реакция срущу Германия,е не всичко е идеално разбира се. На реакцията му обикновено е неутрална, научна и за мен поне в този случай той подхожда на нивото на учен, какъвто е, с уговорката, че и той може да греши някъде, това сам го казва.
цитирай
5. get - - Обяснявам на "себе си" ... имаме две явления, от които дори извеждат "две култури" в археологията ?!
25.01.2013 23:39
1. Култура на бойните брадви;
2. Шнурова керамика !! - това плюс антропологичният тип на намерените човешки останки, говорят че, това са по произход "европеиди".
- Говорили са индо-европейски език(за "индото" с уговорки ... и бих го поставил на второ място.). На тази база се явява "курганната теория"?
- Носителите на тази култура ... са се разселили и поселяват Средна азия, аралие, прикаспие, черноморие, лесостепният пояс в източна до Централна Европа.
- Същите се явяват хората от които са се породили ... германци, славяни и балти ! - за последното казвам, че е това е условно, като деление ... следвайки много по-късните етносни самоназвания ?!

- Тези същите обработват метал МЕД, тоест културата е на стика между медна>медно-бронзова !
- Ако отворим учебниците, пише ... Къде се появява като факт Най-старото място, като добив и обработка на Медта ... Ще разберем, че е ставало предимно на Балкани и Егея.
- От направени анализи на образци медни предмети, се установява ... разпространение на такива (метал мед) до горно поречие на Днепър ?!
- Шнурова керамика и бойни топори(каменни) образци и от метални изделия със специфична форма и изработка ... отново се намират ... с първо-произход в Югоизточна европа и Егея ?!

- Тези народи са част от породилият се близо ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ по-рано ПРОТОЕВРОПЕЙСКИ НАРОД ... пак в югоизточна европа и причерноморие ?!

- Пишейки това ... то е без претенции да ги изкарвам траки или българи ... просто обяснявам, ситуацията към тази историческа епоха !
- Вече след тези дълги уводи ... категорично твърдя, че от тях се явяваме и ние, като производни тоест техни наследници по пряка линия :)) !
- На същите се явяват и германците, като култура и език, тъй като въпреки голямото времево отстояние между 1000 г. пр.н.е. (приблизително тогава се проявява, тази култура в Централна европа). От същата имаме отгласи ... реликти, в по-късни вярвания и културни специфики ... при германци, балти, "славяни" ... българи ... ет цетера ?!
цитирай
6. vmir - Според Державин,
26.01.2013 08:21
"Славянската аристокрация" на Балканите била "наела" Аспарух да й направи държава. Наемникът обаче си присвоил поръчката и узурпирал властта, която трябвало да предостави на славяните.

Доколкото знам, Державин е волжски българин на руска служба. Естествено е да обяснава нещата в служба на славянската доктрина. Волжските българи са не по-малко западно ориентирани от славяните, въпреки мюсюлманската си вяра и традиции. Лошото е само в безграничната ревност на славяните, които искат само те да гледат към Запада, а останалите да гледат към Азия, за да изтъкне славянската роля в отношенията между Запада и Изтока. Страхът от тези намерения автоматично се прехвърля и спрямо Державин, дори и да не е имал тези намерения.
цитирай
7. leonleonovpom - Няма и намек в тази книгаславяните ...
26.01.2013 09:47
Няма и намек в тази книгаславяните да са наели Аспарух. Державин твърди, че хората му първоначално са приети от Византия като федерати, определена им е територия, но след убийството на Констанс, Аспарух я разширява и това предизвиква вече война. Въпросът, който и него занимава е защо славяните са приели мирно българите и им са се подчинили? И сам си отговаря-заради езикови и родствени връзки.
цитирай
8. leonleonovpom - Державин има друг кусур според м...
26.01.2013 10:11
Державин има друг кусур според мене, избягва да изясни кои са славяните. Иначе гледането на запада и към Азия е типично за комунистите-те пратиха децата си на запад, а рекламираха изтока. Значи, ако търсим кои са славяните, ясно е , те са!
Коментирал съм, това което прави Аспарух е самоубийствено-има лесно решение, като вижда насреща си цвета на ромейската армия-да тръгне в друга посока. Но той държи на тези земи.Защо ли?! Ако някъде другаде или някой от името на Державин твърди, че е славянски наемник, с какво са му плащали славяните.? По скоро е трудно обяснима любов според нагласената схема.
цитирай
9. get - - Вижте (?) Державин просто е нямало, как да пише нещо по-различно от това, което е залегнало ... ?
26.01.2013 13:19
... като Руска история, от преди него ?

- А как са го възприемали това(историчността) авторите от преди и след Державин ... можете да си направите сами извод, прочитайки СЛЕДНОТО:
"При Екатерине II в течение двух русско-турецких войн 1768-1773 и 1787-1791 гг. произошло освобождение ДРЕВНИХ РУСКИХ СЛАВЯНСКИХ земель Причерноморья от Турции.
- Именно оттуда, из Крыма, на Русь пришло Христианство, а в XVI и XVII веках отсюда совершались разбойничьи набеги на землю Великороссии и Мало России.
- И это освобождение принесло новые связи «физически приблизило греков и русских».

- Тук няма да се спирам например - Какво се постига от подписването на Кючюккайнарджанският мирен договор, между Русия и Турция ?(за нас "славяните"-българи ?)

- Няма да се спирам и за създаването на Славонско-херсонската епархия, след присъединяване на "древните" руско-славянски" от северно причерноморие, земи?

- Няма да се спирам за място, роля и значение на първият митрополит на тази "епархия" небезизвестният Елефтериос(Евгений) Вулгарис.

- Няма да се спирам и на факта - Защо той е толкова, ценен към него момент и тачен понастоящем ... вероятно по причина ? - ... "он написал на латыни очень важное сочинение «Историческое изыскание О ВРЕМЕНИ КРЕЩЕНИЯ "российской" княгини Ольги" ?!!

- По тази причина, а не поради това, че ние бъларите не сме си знаели историята от времето от преди ... отца Пайсия, пише АПОЛОГИЯТА, срещу конформизма и ренегатството на този същият Вулгарис(българин по произход - фанариот по същност !) ?!
- При което още в началото се обръща към него с думите "О неразумний и юроде, поради что се срамиш да се наречеш Болгарин ... "

- А "нашите" историци ЛЪЖАТ в угода на руско-съветските ИНТЕРЕСИ, и до момента продължават да ни баламосват ... акцентувайки върху историческият елемент ... пропускайки СЪЗНАТЕЛНО, че това е и ПОЛИТИЧЕСКИ ПАМФЛЕТ ?
- Срещу родоостъпниците/майцепродавци ?!!

от Гет катар - еретик, за казионните "не"български учЕни !
цитирай
10. leonleonovpom - Това, че Византия е гръцка го под...
26.01.2013 15:21
Това, че Византия е гръцка го поддържат не само руските учени Гет, но и западните. На мен това ми харесва в разсъжденията на Державин,че той си задава въпроса, следва ли русите да се считат за французи, след като върхушката им говори на френски?! Иначе руснаците, като наследници на Византия считат, че тя ги е покръстила. Но няма отговор на въпроса, защо службата е на български, защо използват нашата азбука?! Въпрос , който и Юрий Венелин си е задал и не е можал да отговори
Не ме разбирай погрешно, аз трудовете на Державин не защитавам, нито провизантийската политика на върхушката в Русия. Но в писанията на Державин виждам рационални неща и съм ги подчертал в точките по-горе Останалото не ме засяга, разбира се, че има и продукт на марксизма и ленинизма
цитирай
11. leonleonovpom - Знаеш ли Гет, в писанията на Держ...
26.01.2013 15:38
Знаеш ли Гет, в писанията на Державин ме интересува по-скоро стила, исках да видя подхода му. Ясно е, че има клишета, от които няма как да избяга, въпреки че ловко маневрира. Той се държи с уважение към учените, който цитира, отбелязвайки грешките и пропуските им според него/ Става дума само за тази книга/ Той не казва, че е всьо и вся. Казва, че е сложил някакво начало, а други ще го довършатНе казва, че другите са маскари. Според мен не е партиен академик, а си е учен па призвание, е след това може да идва и партийната подкрепа, ако се вярвяа на написаното за този период-със сигурност
цитирай
12. andorey - Виж ти, виж ти! От това, което п...
26.01.2013 19:26
Виж ти, виж ти!
От това, което прочетох академик Державин наистина не е бил случайна личност...! Много любопитно... Един мислещ човек няма как да каже че българите са тюрки или че са говорили на език много по различен от славянския. Всъщност славяни и българи действително е почти едно и също нещо, а траки не е много по различно от тях... : )
цитирай
13. leonleonovpom - Благодаря, Андрей. Паднами се №13, ...
26.01.2013 20:09
Благодаря,Андрей.Паднами се №13 , но той обикновено ми носи късмет.
И аз от прочетеното имах предубеждения към академик Державин. Но в тази книга, преведена веднага след 1944 г според мен той показва истинското си лице. Това е периодът, когато Сталин в резултат на първоначалния погром си възвръща човешкия образ. Богът е станал човек, признавайки, че те, членовете на Политбюро, са оср...ли държавата, която великият Ленин е създал. В такава нормална обстановка за творчество според мен и Державин показва истинския си облик/ е, не съвсем/ Но този период е кратък-до първата атомна бомба и Сталин бързо загубва човешкото си за съжаление.....
цитирай
14. get - Виж ти, виж ти! От това, което п...
26.01.2013 20:36
andorey написа:
Виж ти, виж ти!
От това, което прочетох академик Державин наистина не е бил случайна личност...! Много любопитно... Един мислещ човек няма как да каже че българите са тюрки или че са говорили на език много по различен от славянския. Всъщност славяни и българи действително е почти едно и също нещо, а траки не е много по различно от тях... : )


- У-ух ! - Андрей и вие ли с тези "славяне" ?!
- Николай Сергеевич Державин е роден на 15 декември 1877 г. в гр.ПРЕСЛАВ запорожска област.
- Родил се е в селище в което голямата част са били по произход БЪЛГАРИ-преселници !(това дава отражение върху формирането и целият му последващ живот !). По образование е филолог - като такъв става привърженик на "езиковедската ЯФЕТИЧЕСКА теория" формилирана и поддържана от Н. Я. Мар ?
- Същата е критикувана през 40-те години от "най-големият лингвист" ... Да, да - Йосиф В. Джугашвили, който я изкарва схоластично-ретроградна ... С което и аз се съгласявам ! - но Державин продължава с типично "българско" упорство да я отстоява, за което изпада в немилист ... от това страда и "славяноведението"(силно изразено, като тенденция в творчеството му).

- Но, О съдба ! - политическата "палачинка"-ситуация се преобръща, когато Сталин във връзка с Поетият курс за всенародна война(Отечествена), пуска в ход "славянизма".
- От същият период е и книгата на "изгрелият" отново Державин "Вековая борба славян, с немецкими заахватчиками" ! - издадена под патронажа на "Славянският комитет" ... разтурен по-рано, пак от същият "бащица" Сталин ?!(чиято книга, основателно ругае, национал-шовиниста блогер в пост №3 !) :):)

- А относно "Византия" ... там работата е много измислена ??! - по същество може да се отговори относно Византия-византизъм, ако някой ми отговори ... смислено и коректно на Въпроса за Плиска ?! - който от десет дни съм изкарал в публичното пространство ... но нещо го подминават ... Защо ли ?!

от Гет Евпатор тирасполски
цитирай
15. leonleonovpom - Гет, аз коментирам само тази книга и ...
26.01.2013 20:54
Гет, аз коментирам само тази книга и намирам, че нещата са различни от това , за което пишеш. Имам и обяснение,временното очовечаване на Сталин дава тласък на Державин да покаже почти изцяло истинските си възможности. Крив или прав Державин е учен и не случаен. Ако Германтигър основателно излива гнева си за поръчковите му писания/ не съм ги чел/ ,тук считам ,че те не са такива!
цитирай
16. leonleonovpom - Какво си писал за Плиска и къде, Гет? ...
26.01.2013 21:07
Какво си писал за Плиска и къде, Гет? Интересно е, че той също коментира Плиска, споменава два града с това име и счита също, че Псков произлиза от това име.
Ти знаеш мнението ми за славяните , свързано с римското склави. Дошли от Померания и наводнили Европа. Има разминавания в имената на племената на гръцки,живеещи в съседство с тях и тези, които са в обращение в по далечния север от Гърция. Така се появяват славяните, така изчезват траките.Така и Державин и думичка не обелва за траките
цитирай
17. get - - Не се притеснявай ... много добре разбирам, коректноста от която си движен при предаване ...
26.01.2013 21:12
... същностното от съдържанието, на книгата, на Державин с която се сдоби !
leonleonovpom написа:

Гет, аз коментирам само тази книга и намирам, че нещата са различни от това , за което пишеш. Имам и обяснение,временното очовечаване на Сталин дава тласък на Державин да покаже почти изцяло истинските си възможности. Крив или прав Державин е учен и не случаен. Ако Германтигър основателно излива гнева си за поръчковите му писания/ не съм ги чел/ ,тук считам ,че те не са такива!


- Моите вметки-"обаждания" са по отношение специфика на ... политическа ситуация и мястото и ролята на Державин в контекста на това ?!

- Междувпрочем покрай "славянизма" на Сталин ... датиращ от периода на Втора световна война, сега това се изпорзва за да го изкарат "най-големият" патриот измежду държавниците на Русия ?! - за мен прекалено като позиция, защото този същият не се е движел от някакъв етносен сантимент ... А от чист прагматизъм ! - именно поради тоза причина са следвоенните му действия (физическо унищожение) на членовете на т.нар. "Еврейски антифашистки комитет" (?) - но това е друга тема :(

- Германският-тигър - може с основание да "страда" от "руско"-антигерманските изцепки от това време(ВСВ) ... но и германците, много по-рано са прилагали подобни неща спрямо тези, които в последствие стават "славяни" още и "ешкенази" ! - така че да не страда толкова !

- Аз съм му казвал и преди и сега ще повторя - Както се мразят руси - германци(!) така и не могат да живеят един без други :)):)) !! - Защо, не ще може да ми отговори ... аз съм намерил за себе си отговора - но трябва много да обяснявам !!

- Бъди здрав !
цитирай
18. leonleonovpom - Диалектика, единство и борба на ...
26.01.2013 22:53
Диалектика, единство и борба на противоположностите. Спомням си като студент на стаж в Мерзебург се бях озовал на гарата без документи. Дойде патрул и ми ги поиска. Разбирах прекрасно какво искат, но започнах на руски да им обяснявам, че нищо не разбирам. В момента ,в който чуха руска реч, дадоха кръгом. Иначе арестуването не ми мърдаше, още повече ,че отидох там след почерпка
. В Чехия ефектът обаче бе друг. Бяха минали години след събитията през 68-ма, но споменът е бил силен. Пристигнахме посреднощ в Прага, трябваше да нощуваме в посолството, доста далече от гарата, а нямахме обменени крони. Обяснихме това на кондукторката на руски, тя отиде при ватмана, той спря трамвая и ни посочи вратата. Слизайки, изразихме възмущението си на български. Трамвая не потегли след нас. В него стана скандал. След малко ни настигна и същия, който ни изгони ни покани с извинението, че не е разбрал, че сме българи. Но пуста балканска гордост, отказахме и продължихме пеша
цитирай
19. germantiger - Шегувам се...
27.01.2013 09:21
Гет ;) аз не страдам, а се гневя - има разлика особено при мен в тези две състояния, независимо, че са "съвместими" при други.

Русия - Германия, това "почти" като Турция - България аха-аха ;)
цитирай
20. get - - Малко бъркаш със сравнението между държавите ... ?! - Русия ... Германия ??
27.01.2013 11:08
germantiger написа:
Гет ;) аз не страдам, а се гневя - има разлика особено при мен в тези две състояния, независимо, че са "съвместими" при други.

... ;)


- По-скоро, там причинно следствена и културно-политическата обвързаност е както м/у Гърци - Турци ?!? ... плюс едно население с неопределен етносен признак(но обединени по религиозен такъв), КОЕТО ФОРМИРА, вкусове, култура, история(пренаписвайки я) и политика ?! ... преди Катеринушка с наказ да ги обособи, в т.нар. Зона за проживяване ... Същите са били "роби на короната" на Ржеч посполита. А същата Велика Полша е плод на "Свещенната "риска" империя" с определящ германски признак, за владетелите й ?!
- Кога новите играчи(политически) Прусаци и Руснаци си я разделят ... настава една патаклама ... като в семейство на садо-мазохисти ?!! - ма то и държавните глави на тези "государства" в частност, като персонално поведение са си били ... с отклонения в мислене и постъпки !
- Отделно там липсва категорично, чуждият културно-етносен елемент тюрки ! - докато при нас той е наличен, с което драстично се променя картината ?!

- Но народа ни го е казал: Каквото си надробиш - това ще сърбаш !


- Това е краткият ми вариант(поради това и повърхностен) като отговор, на тази закачка ?
germantiger написа:
Русия - Германия, това "почти" като Турция - България аха-аха ;)



- Жив и здрав да си, и да станеш добър и в останалата история ... Не само във военната ?!
цитирай
21. germantiger - ...
27.01.2013 12:37
Аз се будалкам, ти се връзваш... ;)

Иначе Хегел е написал ДВЕ ВЕЛИКИ ФРАЗИ или "афоризми":

ПОБЕДИТЕЛЯ Е ВИНАГИ ПРАВ - тази фраза като писана философия и развита в бол абзаци е негова.

ИСТОРИЯТА НИ УЧИ, ЧЕ ХОРАТА НЕ СЕ УЧАТ ВЪОБЩЕ ОТ ИСТОРИЯТА!
цитирай
22. анонимен - Здравейте г-н Симеонов, привет ...
27.01.2013 20:32
Здравейте г-н Симеонов, привет Гет!
Ако имате време може да дадете малко цитати от Державин по тези въпроси - 1/ българите са много стар, европейски народ и винаги са били българи!
2/Нямат нищо общо с приписвания им тюркски произход

Думата Плиска е славянска, това е ясно. Същта дума се среща сред славянските народи - чехи, поляци, украинци, руснаци и т.н. Не съм съгласен че няма славяни. Днещните славяни са потомци на скитите, най-общо казано, а българите са потомци на траките, най-общо казано...
цитирай
23. get - . . . Думата Плиска е славянска, това ...
28.01.2013 11:15
анонимен написа:
...

Думата Плиска е славянска, това е ясно. Същта дума се среща сред славянските народи - чехи, поляци, украинци, руснаци и т.н. Не съм съгласен че няма славяни. Днещните славяни са потомци на скитите, най-общо казано, а българите са потомци на траките, най-общо казано...


- Думата Плискуба-Плискува ... се среща в писменни източници, като ИМЕ за град ПОСТРОЕН през първата четвърт на ЧЕТВЪРТИ ВЕК ?! - на територия на сев.източна България !
- За мен тази датировка е правилна !
- Относно етимология на име ... би следвало да отговаря на съвременното БЛЕСТЯща>БЛЯСъКава ? - относно вторият град с подобно име(?) същият е построен НЕ по-рано от ДЕВЕТИ ВЕК ?!
- Този град се явява своеобразен форпост на славо-езично населние на стика между земи населени с г"варянги(не етносно а военно-служебно наименование ?) и етносната група на "ЧУДите", тоест население от угроф-финската група(ести-ливони).
- Среща се в два документа "Повести временных лет" и "Списък на градовете" ! - населението създало града е по произход от причерноморските степи, тоест съвременна Украйна (междувпрочем те имат основание за претенции относно наименованието РУСи ! - защото там е Киевска Рус, част от Стара велика България).

- В "Повест вр. лет" името на града се среща в сл. форми на изписване Пьскова (Плескова, Пльсков) ... рОССнаците(основно чуди по произход), не могат смислено да изведат етимологията на града, заявявайки че, Псков(а) е с произход от "древно"руската дума, "плесъ", означаваща част от река между 2 завоя, тоест плета-оплитам-осуквам :):) ?
- Чудите>ливоно-естонци го произнасят - Рihkwa, Рiskwa;
- Г"варянго-"немски" е: Pleskau;
- на полски: Pskоw - за вендите-вандали, тъй като езикът им е по-далечен от нашият явно е било трудно да го предадат, като звучение;
- при балто-литовски: Pleskava (е най-близко до нашенската форма, тъй като сме близко езични !) ! - изхождайки от тази кратка справка - вероятно оригиналното звучение на Плиска(бг.) е - Б/Pleskava !
цитирай
24. andorey - Привет отново!
28.01.2013 11:52
Този коментар за Плиска, беше от мен : )
Аз съм чел че думата Плиска означава "блато", "блатиста местност" или нещо подобно... Там наистина мястото е било доста мочурливо в Ранното средновековие. Налагало се е даже да бъде отводнявано през 8-9 век и може би по-рано, следите от което стоят и до днес... Освен това едни дървени колове са били забивани дълбоко в земята, за да служат за основи, а това също показва че почвата е била доста мека и водниста...
цитирай
25. leonleonovpom - Имаш право, Андрей. Ще подготвя ...
28.01.2013 12:25
Имаш право, Андрей. Ще подготвя материал с цитати за най-същественото от книгата на Державин. Тя е курс лекции , четени 43-44 година. В по-голямата си част е за турското владичество , с интересни факти, живот и здраве и тях ще направя достояние
Поздрави!
цитирай
26. get - - Малко вероятно ... от блато-белто-балто - да са решили да наименуват града ?!
28.01.2013 14:50
andorey написа:
Този коментар за Плиска, беше от мен : )
Аз съм чел че думата Плиска означава "блато", "блатиста местност" или нещо подобно... Там наистина мястото е било доста мочурливо в Ранното средновековие. Налагало се е даже да бъде отводнявано през 8-9 век и може би по-рано, следите от което стоят и до днес... Освен това едни дървени колове са били забивани дълбоко в земята, за да служат за основи, а това също показва че почвата е била доста мека и водниста...


- Тогава Перес(т)Слаб(в)а ... от какъв коренов произход, ще да е ?! - вероятно "славянски"(?) - но ако приемем, за достоверно че е създадена и тя от времето на Константин Велики ... тогава(по това време !) какви "славяни" имаме в североизточна България !

- Поздрав ! - вярвам, изказано на глас несъгласието ми, не ви ангажира лично ?
цитирай
27. georgealeksandrov - Державин е значим учен
25.08.2023 14:03
За нас той ще остане, че е спасил акад. Микаил Арнаудов от затвора. Там го бутат комунистите, защото е бил просветен министър. Врпоследствие Державин пита Вълко Червенков къде е големият учен акад. Арнаудов и по спешност го изваждат от затвора-
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016406
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031