Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2012 15:25 - Подценяване и преиначаване на възлови моменти в българската история
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 23176 Коментари: 82 Гласове:
19

Последна промяна: 28.12.2012 15:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Имаме славна история, с коята можем да се гордеем. Имало е моменти, в които България е била в тройката на най-великите европейски държави. И все пак нещо не е наред .Погледнато непредубедено в нея има смесица от наивитет, глупост, нагаждане и изопачаване. В такива случаи/ защото все пак историята се пише от интелигентни хора-винаги съм твърдял, че историкът трябва да разбира достатъчно от всяка наука/ си задавам въпроса ,явно под влиянието на Цицерон- Кой има интерес от това?!
Та какво смущава в историята българска?
1/Траките не са етнообразуващ компонент.-В такива случаи ми се задава въпроса-Кои са траките? Ами на този въпрос са отговорили гърците, донякъде присмехулно и римляните , с подобаващо уважение.Херодот също си е казал тежката дума- по многобройност те са след индийците.Живели са по нашите земи и логически- на север и на запад от нас. Трудно може да се побере население, съизмеримо с индийското на територията на днешна България.И този многоброен народ изчезва яко дим, няма никакво участие във формирането на българския етнос, претопен от славяните. По отношение на траките има две крайности, но се спекулира само с едната- за величието им се стига до там, че са населявали целия свят. Но съвсем безумна е тезата за претопяването им
2/Латинизирането на езика ни- Хиляди са латинските думи в българския.Безспорно некои са навлезли в последствие, други са попълнили липсващите. Но има една очевадна- глаголът съм! На латински е  sum / сум/.Виждал съм текст на черковно-славянски, който си е български-  със сум. Два са основните глаголи-имам и съм. И единият се припокрива стопроцентово с латинския. Как така славяните и прабългарите,  дошли столетия след римляните вкарват в употреба латински основен глагол?! Въпрос за сериозен размисъл. Иначе горе долу в стил конвенционална история- Преди да бъдат претопени от славяните , траките ги въвеждат в лоното на езика си или пък славяните имат латински езикови гимназии.Много умно, няма що.
3/ Аспаруховите прабългари- Те се насочват тук и никъде другаде. Ами един добър пълководец като Аспарух, виждайки армадата на Константин, би отклонил народа си на запад или северозапад. Но не би! Защо ли целта им е точно тази земя?! Нелогично е и поведението на византийците.Да вдигнат цяла армия, след като лесно могат в техен стил да решат проблема, правейки ги федерати. Славяните посрещат прабългарите като дългоочакван гост . Абсурди, абсурди!
4/ Покръстването- Не съм вещ в религиозната тематика, далече съм от мисълта за богохулстване, но покръстването ,което се счита за възлов момент в създаването на българския народ, много прилича на съвременен пример от следния тип-Да се създаде народ от изповядващи иврит и ислям например с помощта на трета религия. Трудно може да се измисли по-голям абсурд! Какъв е изводът?! Че се подценяват възлови моменти в историята ни, може би на база несигурни източници, може би злонамерено, с цел/ интереса/, може би и в резултат на формиралото се с годините чувство за малоценност в българина. Знае ли човек какво?



Гласувай:
24



1. leonleonovpom - Този материал стана факт благод...
28.12.2012 15:30
Този материал стана факт благодарение на кореспонденцията с колеги тук. Няма да посочвам имена, но те ще станат явни надявам се с коментарите. Много умолявом опонентите да спазват добрия тон и да бъдат така добри, колкото ми са симпатични да посочват причини за несъгласието си
Весели празници на всички!
цитирай
2. alexalexalex - ндам
28.12.2012 15:53
хайде да се опитаме простичко да отговорим - колко е времевата разлика между идването на Аспарух и -според Вас - магическото изчезване на траките?

цитирай
3. germantiger - ...
28.12.2012 16:27
Гласувах ЗА постинга ти, защото персонално уважавам теб и защото ми допада начина по който правиш постингите ти - културно и с чист стрмеж и мотиви!

Предполагам немалко четящи ще те подкрепят, за това аз ще спомена минусите или нещо като контрааргументи:

1. За най-многобройни са обявявани доста народи - мога да посоча кои, има ги в мои постинги, не един и два и през всякакви епохи. Има и комични извори за народа на брой колкото песъчинките в пясъка. В онова време никой не е "броял" народа, освен персийците комично в едно заграждение армията си, други народи са били неизвестни на античните автори итн. Траките са общо название и за племена въобще нетракийски по начина по който ги разбирате днес автохтонистите.

2. Учил съм латиснки, дори ми остана учебник от онова време, ТА СПРЯЖЕНИЕТО ПРОДЪЛЖАВА КОРЕННО РАЗЛИЧНО ОТ БЪЛГАРСКОТО, ПРОПУСНАЛ СИ ОСТАНАЛОТО

sum
es
est

sumus
estis
sunt

Близкото в българския с латинския за този глагол е колкото германското ist, и sind 2 форми, германския език е близко не поради контактите с Рим - защото Германиа в цялостта си никога не е била покорена от Рим, Тракия е била - иначе казано траките имат повече "контакти" с римляните, по елинска линия пък още!

Това е за ед. и после за мн. ч. !!!!!!!!!!

3. Българи вундови, панонски, куберови, алцекови, алциокови, баянови, котрагови са се разселвали от Италия, през Анатолия, разбира се в Панония, Македония, делтата на Дунав и горното течение на Волга - в този ред на мисли довода ти за земята ТУК отпада.

4. За покръстването нищо не мога да кажа освен изненадата, че ТАКА И НЕ СЕ ЗНАЕ ИЛИ НЕ СЕ РАЗБРА КОЙ Е БЪЛГАРСКИЯ БОГ - германо-скандинавците имат цял пантеон, бол саги, няколко епоса за своите богове, римляните и елините да не говорим - ако част от елинските богове са тракийски, то така и не се заяви кои са българските, а че са тракийски няма никакво доказателство, тогава ?!
цитирай
4. germantiger - ...
28.12.2012 16:58
Аргументите ти имат тежест и стойност, но не абсолютна и няма как да е иначе - в историята абсолют едва ли има, особено в Античност и Средновековие. Единствено не съм съгласен с довода ти за земята тук, за другото имаш правота, макар да има и контрапунктове.
цитирай
5. leonleonovpom - Алекс- Не сте ме разбрали, не аз т...
28.12.2012 17:23
Алекс- Не сте ме разбрали, не аз твърдя, че траките са изчезнали магически, а нашата история. Аз не подкрепям такива изчезвания
Германтигър- благодаря ти за добрите думи, ти винаги си бил благороден. Забележката ти в детайлите е правилна , но дори и в спреженията има известна прилика- ест-е, сумус-сме, сунт-са.Това за многообразието на траките приемам и в него е разковничето, сред тези траки са българите. За боговете не знам -на българите приписват Тангра, въпреки че няма доказателства, колкото жената на Аспарух е Пагане-звучи смешно, на славяните Перун, но според мен с тези твърдения са репигиозно несъвместими
Желая весели празници!
цитирай
6. sparotok - подробности
28.12.2012 17:26
Бихте ли посочил в чий труд мога да намеря данни, че траките са населили цял свят...

Моето лично мненние е, че поради това, че са огромен народ, част от траките са принудени да колонизират други земи. Така са направили римляните, които основават колинии в териториите на над тридесет (30) съвременни държави.

Има документирано тракийско присъствие (епиграфски паметници и исторически извори) в земите на Британия, Германия, Холандия, Италия, Гърция, Украйна, Румъния, Сърбия, Египет, Армения, Иран...(Страбон, Плиний Стари, Луций Ариан, Нон и др.)

Има предания за тракийски походи до Египет( De Origine Acibuscque Getarum), Ирландия (Leabhor Gabhala Eirenn), Индия ( Puranas)...


Не трябва да се злоупотребява с названието славяни. Йордановите славяни обитават земи от Мурзенското езеро (древната Мурза е хърватския Осиек) до река Днестър, която е граница на така наречената Гетска пустия (Getico Solitude) и на север до река Висла където са тракийските селища Даки-Дава и Сети Дава, точно там, на север от Карпатите Клавдий Птолемей поставя част от тракийското племе беси, които в житието на Св. Теодосий са наречени склавени.

В същата тази територия Страбон разполага гетите, наричани още даки. Част от тях са покорени от Траян, но по времето на Аврелиян всички римски легионери и колонисти са изритани от Траянова Дакия. В следващите векове Рим построява на Балканите 6 (шест) пъти повече крепости отколокото в цялата територия на азиатските си владения. Това означава, че гетите и останалите свободни техни роднини като беси и мизи са били огромен и силен народ.

Славяни са единствено и само свободните траки, дедите на словени, словаци, поляци, руснаци и др. не са носили името славяни, а венети, виниди, венди.

Залива на Гданск е наречен Венетски залив от Птолемей, Словения и Словакия носят имената Венетия, Виндиш Марк, Терминес Венеторум.

Понеже венетите са говорели език сроден до този на гетите-славяни, то след време всички хора говорещи сроден език с този на гетите –славяни получават това име.

Старите българи пък са мизите – племе сродно на гетите и говорещо език близък (или дори еднакъв) до техния.

Така наречения съюз между стари българи и стари славяни е съюз между гети и мизи. В нашите земи не са стъпвали дедите на словени, словаци, поляци, руснаци и т.н.

Ето, кратко, точно и ясно обяснение на един проблем, за който са изписани томове литература.
цитирай
7. get - - Аз го знам отговора приятелю, Тигър ... но нашите "теляци" ... ?
28.12.2012 17:44
... от историческият-хамамБАНя - не им е удобно да признаят истината за историята ни ! - Защо ? - това е друга тема, която има връзка не толкова с науката, отколкото с Етиката и Морала, като житейски и поведенчески категории-модели ?!!
germantiger написа:
Траките са общо название и за племена въобще нетракийски по начина по който ги разбирате днес автохтонистите.

- Така че, на първо време намери и прочети книгата „ЗАГАДКИТЕ НА ДУНАВСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“, на землякът ти ... Който се престрашава да каже истината на глас ??!
- Харалд Харман (на немски: Harald Haarmann) е германски езиковед и културолог, автор на повече от 40 книги на различни езици.
- В нея той доказва, че територията на днешните Сърбия, Република Македония, България, Румъния и Гърция, като и части от Украйна(Предкавказие - Анатолия - б.м.) и Унгария, са били обитавани от цивилизация, която — според Харман — развива първата писменост. Според археологическите открития, нейната поява може да бъде отнесена към 7 хилядолетие пр.н.е. ?!!

- Поздрав и приятно четене !

от Гет боуил/воуил/воуйвода ТауроСкитский
цитирай
8. saportok - По отношение на опитите на един п...
28.12.2012 18:22
По отношение на опитите на един политикант да се прави на историчар,ще се намеся:
1.Траките нямат никакви колонии,сравнението с Рим е смехотворно.Траките биват колонизирани,не и колонизатори.Не знам как изобщо си правите устата за такива съждения.
2.Надписите в чужбина са на латински и гръцки.Тракийска е само съмнителната тракийска ономастика(имената).И тя характеризира например загинал тракийски наемник,или пък награден такъв в римска,гръцка или друга армия.Колонизирането е измислено твърдение.
3.Тракийски поход в Египет няма,става дума за съмнително споменаване на война на Египет с гетите.Тракийски поход в Ирландия няма,става дума за съмнителното свидетелство за митичният народ,чието име и родина може да мине за България.Дори и да не беше с почти несъмнена нищожна стойност исторически,сборникът пак е толкова късен,че не може да става дума за никакви траки.Що се отнася до тракийската идентичност на Буда и Дионис,то там можем да отговорим просто с-хихи.За пред Вашата аудитория ли го говорим,или по принцип?
4.Оказва се според Вас,че в крайна сметка славяните не само са траки,но дори са малка част от траките сега,така ли?А кои са другите траки?Турците ли,кои?Оказва се че само един клон от траките бил славяните.Значи тези теории,които сте изградил,са малко,очакваме значително да ги разширите.
5.Оставам със странното впечатление,че не познавате източниците,които смесват мизи и гети.Последно,Вие ги делите,но те са смесени според автори много преди да се появят българите.
6.На каква изворова база можем да стъпим,за да заявим,че мизите са траки и че гетите са траки?Конкретно.Измислици или несъмнени неща.Това са големи народи,данни за тях можем да търсим и още от Ахеменидите.Конкретно да чуем.

-Сбирка от лъжи и полуистини истина не правят.А питайте етимолога get,проявяващ се вече само тук извън симулираната реалност на блога Ви,дали Истина и История могат да имат общ корен.
цитирай
9. saportok - Господин danailvdimitrov, Не м...
28.12.2012 18:56
Господин danailvdimitrov,
Не мислите,а направо е наготвен дори на научно ниво един топъл торлю гивеч,наричащ тракийската едновременно скитската,сарматската,тракийската,готската,гетската,келтската,малоазийската и други култури по нашите земи.Без да изключваме дори римската и гръцката.
Оттам вече идват"славянските взривове"на господин sparotok.Който награбва всяка култура и всичките й връзки и ги обявява за тракийски и кове фантастични теории.
Интерпретацията на християнизирането на България може и да е куца,но това не значи че в лицето на славянотракизма е подадена по-добра алтернатива.
цитирай
10. get - - Да попитаме, тогава Историчара(ката) с амбиции за политикан-Демагог ?!
28.12.2012 19:04
- Като "няма траки" - за чий чеп тогава - през 1972 год. бе създаден цЕл(!), Институт по трако"логия"(?) - на който държавата гуди за "ГЛАВЕН траколог" др. Александър Фол ?! - кажи бе "пиле-ШАРЕНО" ?! - сигурно за да ми приказва щуротии от вида: "Тракия се явява, като трансмисия между Месопотамската(ориента) и Европейска култура" ??

- Защо така през тази знаменателна 1972 год. - МАЙ :)) бе направено УНИКАЛНОТО ОТКРИТИЕ - "Златният" халколитен некропол край Варна ?!

- Също - Защо има данни, че Перперек(он) е разкрит пак през 80-те години.
Проучвателните работи са били най-малкото под надзора на сОветски учЕни ?! - Какви артефакти ... бяха вдигнати с вертолет Ми-8 от там. Дали не бе нещо подобно на "Лъвската врата" от Микена и подобната от Хетско ?

- Защо аз като младо-момче курсант в сержанско училище гр.Стрелча(1971-74 г.г.) - ми бе обяснявано(от местните властници), че в "Жаба могила"(тракийска), советски специалисти били влизали ... междувпрочем, аз лично с очите си съм виждал следите от "пробива", направен в най-горната част на свода ... пък после ми, казват че била ограбена в древността ?(А аз знам, че е станало пак през тези 80-те години на миналият век !).

- От близо ШЕСТДЕСЕТТЕ ХИЛЯДИ археологически обекти - условно ще ги нарека "тракийски" могили ... какъв процент бяха проучени до 1990 год. - Защо-о-о ??! ... нямаше интерес !! - Защо "потъна" Севтополис под язовира ?!

- Защо обявиха културата създала "Варненското злато" за НЕРЕАЛИЗИРАЛА СЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯ - Кой наложи тази теза и Защо ??!(аз го знам учЕна по име, знам и защо зае тази позиция - А ти ?)

- Защо - Майпоската култура датирана от поне края на ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ(времево съвпадаща с Микенска) Бе обявена за "УНИКАЛНА", тоест приличаща "единствено и сама на себе си" ?!

- Защо бе Запъртъче ? - защо с нокти и зъби защитаваш "честта" на историко-социалистическата ни гилдия ... Защо си заела страната на Безчестието ??!

от Гет боуил/воуил/воуйвода ТауроСкитский

цитирай
11. saportok - Кой е казал, че няма траки?Такова ...
28.12.2012 19:27
Кой е казал,че няма траки?Такова нещо ли пише по-горе.
Вижте по-скоро кои са лъжците.

Това е цитат от коментарите на sparotok накрая под последният му пост.
sparotok написа:
zaw12929 написа:
Намирам Ви в: Международная научная конференция "К истокам культуры и науки"?!


Да, разбрах и аз за това. Използвали са мои материали, каква е интерпретацията обаче не знам.

Загубих бройката на хората заели нещо от мен и използвали го за свои цели. Не знаех обаче, че съм толкова популярен и зад граница:)


В споменатата конференция той фигурира поименно като лектор-Павел Серафимов, в списъка на посетителите е Павел Серафимов и си е платил таксата за лекцията и вижте какво нагло изявление:Използвали му били материалите,ама не знаел кой.Бил много известен и злоупотребили с него.
Положението е по-лошо,може би някой му е откраднал паспорта и явно се е представил за него на конференцията,а ако иска и снимки на лицето може да издирим.
Християнин до дъното на душата си.Или поне докъдето минава пред баламите.

P.S.Сами намерете името му в списъка долу.
http://www.srpska.ru/article.php?nid=19473
За гостуване на конференцията е платил такса 300 евро.Освен ако не е член на"сръбското землячество в Москва".Тогава му е било безплатно.
Всичко си го пише,черно на бяло,и лъже най-нагло.
цитирай
12. sparotok - до Get
28.12.2012 19:45
Get, не си хаби времето да обясняваш на индивиди възпитани по времето на тоталитаризма...все още държащи на старото мислене и пресмятащи всичко в пастички...

Давам награда от 1000 лева на този, който намери моя снимка като лектор на конференцията в Белград:))))

Всъщност размислих, давам 10 000 лева на този, който намери моя снимка като лектор на конференцията в Белград:))))))))))))))))))))))))))

Трябва да има адрес на организаторите, те няма да откажат информация...






цитирай
13. saportok - Get, не си хаби времето да обясняваш ...
28.12.2012 19:53
sparotok написа:
Get, не си хаби времето да обясняваш на индивиди възпитани по времето на тоталитаризма...все още държащи на старото мислене и пресмятащи всичко в пастички...

Давам награда от 1000 лева на този, който намери моя снимка като лектор на конференцията в Белград:))))

Всъщност размислих, давам 10 000 лева на този, който намери моя снимка като лектор на конференцията в Белград:))))))))))))))))))))))))))

Трябва да има адрес на организаторите, те няма да откажат информация...







Току що
http://www.srpska.ru/article.php?nid=19473
Порталът беше свален от Интернет.
Браво на Вас!Бързо действате.
Мен конкретно снимките не ме интересуват.Не знам и дали сте чел лекцията Вие,Томецоли или сте ходили само на коктейл.
Факт е топлата връзка с сърбомосковския македонизъм,която отричате,а колко кифтета и колко кебапа сте яли и дали снимките Ви са на микрофона или зад бара си е Ваша работа.
цитирай
14. leonleonovpom - Моля ви се, не ме карайте да съжал...
28.12.2012 20:02
Моля ви се ,не ме карайте да съжалявам, че пуснах този материал. Нека има спор, дискусия , но да е в рамките на взаимното уважение. Никой не е казал, че инакомислещият е престъпник. А за глобалното разпространение на траките нямах предвид трудове на Павел, а пародийни такива.
цитирай
15. saportok - Пародийни са трудовете на Павел, ...
28.12.2012 20:15
Пародийни са трудовете на Павел,господин leonleonovpom.Изглежда не успявате да разберете смисъла:с методиката на sparotok траките могат"да завземат и луната".Изобщо не им трябва много по избрания"научен подход".Не съм аз човекът,който раздува траките до славяни и нагоре.
Докато говорихме за снимки.

http://www.veneti.info/images/stories/prireditve_porocila/staroselci07/serafimov.jpg
http://www.veneti.info/images/stories/prireditve_porocila/staroselci07/serafimov2.jpg
Това са снимки на лектора Павел Серафимов на конференция в Словения.2007 г.
Моля някой по-добър физиономист от мен да направи връзка с публикуваните от лицето снимки за самият себе си в личния му сайт:
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/08/30/eto-kak-izglejda-sparotok.811179

-На мен не само че ми изглеждат различни снимките(лицето в блога на на sparotok има огромен римски нос,а в снимките от конференцията имаме по-скоро чип),но и лицето на първите снимки не ми изглежда на 50 годишен мъж(а разликата между снимките е около 2 години),но може и да бъркам и да има нужда от втора награда за физиономистика.
Все пак,да се уточним.За да знаем кое лице точно търсим из снимките в Сърбия и как да изглежда.
цитирай
16. sparotok - просто игнорирайте някои хорица
28.12.2012 20:32
leonleonovpom написа:
Моля ви се ,не ме карайте да съжалявам, че пуснах този материал. Нека има спор, дискусия , но да е в рамките на взаимното уважение. Никой не е казал, че инакомислещият е престъпник. А за глобалното разпространение на траките нямах предвид трудове на Павел, а пародийни такива.


Не трябва да съжалявате, темата е изключително важна! Тя трябва да се разисква, докато всеки проблем се изясни. Можем само да спечелим от това.

Прав се обаче за това, че трябва да има уважение. За съжаление това качество не е познато на определени индивиди...Фантазиите им обаче нямат мяра:))

Изкараха ме толкова могъщ, че за минути да мога да свалям портали от интернет:))))

Просто няма моя снимка на конференцията в Белград защото не съм присъствал там:)

Горките имитаторчета обаче търсят отчаяно...и си мислят, че ще намерят в интернет действителна моя снимка:)))))))

Блажени са верующите:)

Amat victoria curam...а аз съм се подготвил за защита от провокатори отдавна:)
цитирай
17. beyondboreas - Хммм. . . друже, що за довод може да ...
28.12.2012 20:35
Хммм... друже, що за довод може да бъде приликата между "съм" и "sum"?!
На санскрит "аз съм" е "aham asmi", на латвийски е "es esmu"... да не би да е имало римляни и по тези краища на света?? На старогръцки е "εἰμί" и можеш дори да го сравниш с "am" на английски... и к'во става - това "съм" май си е глагол характерен не просто за българи и римляни, а въобще за индоевропейските народи.
Знаеш ли, погледни спрежението на "εἰμί" - доста по-близко е до нашето от това на "sum". Но това, разбира се, няма да го правим на доказателство, че сме гърцизирани, нали?
Сега, да засегна малко "латинизирането на езика ни".
Нормално е - това е явление, което го има навсякъде, където е стъпвал римски цървул.
Ето ти още един прост пример за размисъл на тема лингвистични аналогии: ние казваме "огън", на латински е "ignis". Повод за впечатления? Не. Примери бол: санскр. - "agni", латв. - "uguns"... даже турците казват "yangun"... и т.н. Не е нужно да показвам как руснаци и поляци викат на "огън", нали

По отношение на "Виждал съм текст на черковно-славянски, който си е български- със сум." ... Кажи къде си го виждал тоз текст. На лат. "аз съм" е "ego sum", а на стб. "азъ ѥсмь"...


цитирай
18. get - - След всичките ни виртуални "срещи" госсподине/г"жо не само оставихте у мен чувството ...
28.12.2012 20:36
за НЕЧИСТОПЛЪТНОСТ ... но най-малкото ще ви приема пък за ... ЕТАЛОН НА ПОЧТЕННОСТ ! - ПОНЯЛИ МНЕ ? - ДУ Ю ЪНДЕРСТЪНД МИ ?!
@ 8 написа:

А питайте етимолога get,проявяващ се вече само тук извън симулираната реалност на блога Ви,дали Истина и История могат да имат общ корен.

- По причина на спаменето (имал съм честта да ви обясня ? - начините/приьоми за водене на некоректен спор) ... тук използвате "ад хоминем" - За да избягате от същественото по темата !
- Казах ви ! - но поради нахалството ви, пак ще повторя ? ИМА ПРОСТИТУЦИЯ - ФИЗИЧЕСКА И ИНТЕЛЕКТУАЛНА ?! - За съжаление Вие "упражнявате" по-лошата - интелектуалната ?! - това по причина, че не получавам(е) отговор на поставените въпроси-проблеми ... а чрез "нищо-говорене"то си, завличате разговора към ... провал ?! - поради това ще ви кажа като на една COCOTTE(разбирайте го и в двата му смисъла !) - Къш !! :( - или като един Борис Годунов - Мога да ви го изпея - Изыди сатана - щот вие не сте нищо повече от "маймунът" на Господ, който във всичко му подражава ... но само си остава МАЙМУН, ако и с научни титли(като ви чета обосновките и историческата терминология) - Нещо много на сериозно почнахте да ни вземате, нас проЗДите "ченгета" :) - А уважаем(а) блогов травестит/ке, който не случайно кръстих "Запъртък" :))):))) - Да не би с цялото си величие да е слязла от академичният Олимп другарката Хера-Фол ?! - Ъм ! - или поне си е докарала, някой от измекярите-историци-посткомунисти :(( !
- Така че, слушай моята команда !- Ма-арш в БАНята, че омириса с присъствието си блога !!

от Гет боу"ил -тирас/ко-туРако-тавро-скитский от Тирас-пол
цитирай
19. beyondboreas - Пффф, понеже излиза някаква май...
28.12.2012 20:45
Пффф, понеже излиза някаква маймуница на коментара ми по-горе, да уточня: на стргр. глаголът е eimi, на стб. йесмь.
цитирай
20. saportok - Горките имитаторчета обаче ...
28.12.2012 20:50
sparotok написа:


Горките имитаторчета обаче търсят отчаяно...и си мислят, че ще намерят в интернет действителна моя снимка:)))))))

Блажени са верующите:)

Amat victoria curam...а аз съм се подготвил за защита от провокатори отдавна:)

Така мисля и аз.Има нещо силно недействително в снимките Ви в интернет,обаче все още не мога да заявя точно какво и защо така се получава с един честен историк.
Порталът е възстановен.Може и да е било случайно.Но стана факт заедно с Вашата намеса.

-Все пак умело избегнахте отговорите на"историческите Ви тези".Действително темата за конференциите явно Ви е по-угодна,тъй като знаете по-подробно каква точно попара е забъркана там и кога са Ви канили и кога сте отишъл.
цитирай
21. sapatrok - Здравей ЛЕО !
28.12.2012 21:00
"12. saportok - 19:27

Кой е казал,че няма траки?

Такова нещо ли пише по-горе.

Вижте по-скоро кои са лъжците."

ЛЕО, ти си ... ще го разбереш скоро :)

Засега е сигурно едно:

ти си жена БЕЗ ЛИЦЕ, т.е. извън нормалната човешка рамка !

Гета ти е направил комплимент наричайки те "ИНТЕЛЕКТУАЛНА ПРОСТИТУТКА" !
цитирай
22. leonleonovpom - Честно казано жегнах се от римски ...
28.12.2012 21:08
Честно казано жегнах се от римски цървул, но разбрах, че няма за какво, след като цървул сте избрали за лично име-№18. Не може да имате пренебрежително мнение за него.Все пак ,смятам, че няма да оспорите, римляните са създателите на съвременната цивилизация
Веднах, преди години с проф Милчева гледахме обувки на бога Марс, на портрет. Не бяха цървули, по-скоро сандали, а връзките се връзваха над коляното. Това между другото. Преди около година ми донесоха книга да си кажа мнението за стойността й.Не съм специалист, но я бяха сметнали за историческа. Отначало текста взех за сръбски, защото великият княз на страницата беше Михайлович, заради окончанието. Книгата беше тропар. Изведнаж се усетих, че няма как да е сръбска, беще на старобългарски написана, а сърбите какъв велик княз иматпрез турско време. Трудно намерих издателството- Москва1793г. На една от страниците видях и сум. Но него съм виждал и на други места. Погледнато строго математически между тридесетина букви от един език и толкова от друг, наистина могат да се заформят еднакви комбинации и по звук и по смисъл.Но по теория на вероятностите това сигурно граничи със спечелване на шестица от тотото Докато нещата с латинския при нас са от съвсем друг порядък
цитирай
23. get - @ beyondboreas - Хммм. . . друже ... с иносказателното име "цървул-славянски" ! - Вие отКъм ... ?
28.12.2012 21:20
... коя част на термина-понятието индо-европейски се причислявате ?! - щот тъй отЕднъж не мога да Угадя ?!?
- Баш "славяните" не носят цървули а "лапти"(пак като цървул ама от брезово лико) - за римляните ПО е специфично "сандалчето", като на протогонистите им гърЧи ... пък и много обичат да се гласят с едни такива дрешки(чаршафи) - специфични за "индото", което е прикачено, към нас европейците ?!
- Пък ако погледнем турашките дрешки ... досущ, като националният ни костюм "славянски-цървуле" ?! - пък хетите от 15 в. век пр.хр. с цървулки са изобразявани - Знаете ли ?
- Пък що така лингвистите дето ни туриха индото пред самоназванието ЕВРОПЦИ - така много държат да изкарат и гърЧите, към тази частица в понятието ? - демек и те "европци" - Ъм ! - ма на мен ми се струва да са агюптци ... от онези по-черните ?

- Та-а ! - ГърЧите - как му викат на огинят - Ъ ?
ЦИТАТ по "Цървул-славянски": ""огън", на латински е "ignis". Повод за впечатления? Не. Примери бол: санскр. - "agni", латв. - "uguns"... даже турците казват "yangun"... и т.н. "
- Що държат толкова много, господа лингвистите не само гърЧите да изкарат "европци" ... ами и ни доказват че то ... между гръЧки и фригийски нЕмало разлика ?!! - Е като ее немало разлика - що Демостен през IV-ти век гълчи атиняните да не викат ФРИГИЙСКОТО "атес хюес" - Щот било "варварско" и се били излагали, като учЕни и мъдреци ??
- Та пак ще попитам, как се казва на гръЧки за:
а/ огън
б/ слънце
в/ Луч/лъч ... това като за начало - да не злоупотребя !!?

- С любопитство очаквам отговора ви - "цървул-славОнски" ?
цитирай
24. demograph - Имаш мноого да четеш чужденецо...всеки въпрос издава подставената ти същност.
29.12.2012 04:17
saportok написа:
По отношение на опитите на един политикант да се прави на историчар,ще се намеся:
1.Траките нямат никакви колонии,сравнението с Рим е смехотворно.Траките биват колонизирани,не и колонизатори.Не знам как изобщо си правите устата за такива съждения.
2.Надписите в чужбина са на латински и гръцки.Тракийска е само съмнителната тракийска ономастика(имената).И тя характеризира например загинал тракийски наемник,или пък награден такъв в римска,гръцка или друга армия.Колонизирането е измислено твърдение.
3.Тракийски поход в Египет няма,става дума за съмнително споменаване на война на Египет с гетите.Тракийски поход в Ирландия няма,става дума за съмнителното свидетелство за митичният народ,чието име и родина може да мине за България.Дори и да не беше с почти несъмнена нищожна стойност исторически,сборникът пак е толкова късен,че не може да става дума за никакви траки.Що се отнася до тракийската идентичност на Буда и Дионис,то там можем да отговорим просто с-хихи.За пред Вашата аудитория ли го говорим,или по принцип?
4.Оказва се според Вас,че в крайна сметка славяните не само са траки,но дори са малка част от траките сега,така ли?А кои са другите траки?Турците ли,кои?Оказва се че само един клон от траките бил славяните.Значи тези теории,които сте изградил,са малко,очакваме значително да ги разширите.
5.Оставам със странното впечатление,че не познавате източниците,които смесват мизи и гети.Последно,Вие ги делите,но те са смесени според автори много преди да се появят българите.
6.На каква изворова база можем да стъпим,за да заявим,че мизите са траки и че гетите са траки?Конкретно.Измислици или несъмнени неща.Това са големи народи,данни за тях можем да търсим и още от Ахеменидите.Конкретно да чуем.

-Сбирка от лъжи и полуистини истина не правят.А питайте етимолога get,проявяващ се вече само тук извън симулираната реалност на блога Ви,дали Истина и История могат да имат общ корен.

цитирай
25. germantiger - ...
29.12.2012 09:34
5. leonleonovpom - Алекс- Не сте ме разбрали, не аз т...
28.12 17:23
Германтигър- благодаря ти за добрите думи, ти винаги си бил благороден. Забележката ти в детайлите е правилна , но дори и в спреженията има известна прилика- ест-е, сумус-сме, сунт-са.

...

Имам предвид същото - приликите за този глагол в латински и германски са толкова колкото в латински и български - това казвам, че тази общност или претенция освен българи трябва да я имат и други следвайки твоята логика - приликата с българския не е уникална - това ми е мисълта.

Гете, дали ти си чел Старата Едда та да забележиш как поне 3-4 пъти се споменава готската земя и готите именно като германо-скандинавски ;) - за в бъдеще като направя постинг за Беовулф, Старата Едда и другите паметници и епоси ще спомена точно сагата и това за готите. подобно упоменаване няма в нито една българска легенда камо ли стара и автентична като тези епоси - поредния факт примерно за готите, който нито сте чели, нито знаете, но никога не признавате.

Разбира се, постинга и темата не е за това и да ме проащвате за спама!
Весели празници и здраве на всички ви, аз споменавам разликите с Иван Симеонов - автора на блога и постинга, в другото съм съгласен с него, а то не е малко - мога и да спомена точно в какво ако трябва и има съмнения в немалкото ми съгласие с част от написаното?!
цитирай
26. saportok - Чужденци, господин demograph и ...
29.12.2012 09:47
Чужденци,господин demograph и господин get,сте вие,двамата старци,пишещи от друга часова зона редовно в 4 часа посред нощ.
Безспорни акаунти на sparotok от Холандия.
Що се отнася за четенето,когато почна да питам прокараният по индиго блог на sparotok,наречен demograph за мнението му,тогава и ще започне да ме интересува то :)
Вие двамата със sparotokOget сте единствените полунощни пенсионери на света.За глупаци ли ни мислите?
Изобщо не ме интересува какво сте чели.Упадъчна литература има много.Очевидно Вие се ровите в най-дълбоките дебри на жанра.
цитирай
27. saportok - Обръщение към sparotok
29.12.2012 10:16
Уважаеми господин sparotok,
Пред вярващите от Вашият кръг редовно завявате,че Вие творите наука и опонентите Ви не Ви отговарят на знанията.
Малко по-горе в дискусията,в коментар 8,отговорих ясно на Вашата"наука".
В този момент дискусията е както винаги при Вас.Ако е във Вашият блог или при сателитите,противникът се трие.Ако е в чужд,започвате да надцаквате с битите карти-сателитни блогове-клонинги.Които по същество сте самият Вие,но те поемат задължението да сипят простотия по опонентите.За да останете чист като момина сълза.И да избегнете дискусията,разбира се.А Вие го обръщате на демагогия.Или се оттегляте,че нивото на опонентите"Ви е ниско" :))

-Очевидно науката Ви е чужда,точният термин при Вас е наукоподобност и наукоимитация.
Чудно,как ще отговорите тогава на ето това твърдение от учен,не виждам да сте му отговорили.
Нарича действията Ви"славянски псевдопреводи".Обяснява,че са научно недопустими като подход.
И Ви обвинява в някои доста грозни неща,включително и че цитирате лъжовно и преиначавате твърдения на други автори във"Ваша полза".
Дерзайте,а после коментар 8 чака.
Get,demograph,bulgarinut57 и други образи и подобия(бити карти)са излишни в дискусията.
Пряко за Вашата"наука"е.

http://www.carolandray.plus.com/Eteocretan/PseudoTranslation.html
цитирай
28. get - за в бъдеще като направя постинг за ...
29.12.2012 10:57
germantiger написа:
за в бъдеще като направя постинг за Беовулф, Старата Едда и другите паметници и епоси ще спомена точно сагата и това за готите. подобно упоменаване няма в нито една българска легенда камо ли стара и автентична като тези епоси - поредния факт примерно за готите, който нито сте чели, нито знаете, но никога не признавате.


- Така е, прав си ! - исландците пишат епос за геройствата на готите по Истър ? - ВИЖ етимология на на Млатя-Молот-Мълния и-и-и Оръжието на Тор(ГРЪМОВЕРЖЕЦА) та оттам направи връзка с така известната Арх. к-ра на народите от "BATTLE AXE CULTURE" ?

- А за Боевулф и гАЕтите - ще говорим, като напишеш поста си, по въпроса !

- Но докато "прочетем" "СтароИСЛАНДСКИТЕ митове и легенди" издателство Народна култура - 1989 г. ... имаш право да ме критикуваш за "Старата Едда"(Старшая Едда" - превод от А. Гуревич) ... за това, че не съм обърнал внимание ! - Къде са земите на готите ?

- Но дай докато чакаме твоята публикации по въпроса - да вземем да прочетем, какво пише Haаrald Haarmann в "Загадките на дунавската цивилизация" - защото той там казва, че става дума за събития от СЕДЕМ ХИЛЯДИ ГОДИНИ преди нашата ера ??!

- Става дума за високоорганизирана реч и писменност и Забележи ? - МИНИМУМ ДВЕ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПО-РАНО, от други такива, налични в която и да е друга част на света ?!

- Какво да кажа в заключение ? ... вероятно ми остава само, да повторя думите "О темпора, о морес !" - и то не толкова по отношение на теб уважаеми приятелю а на не"учните недоразумения от вида на блогър(ката) от пост №77 - която ми се едва ли не на Главен метролог ... веероятно работи в Гриинуич :)) ?!

- По-здрав !

от Гет - гаутански от готаланд
цитирай
29. shtaparov - Съвършено точни забележки и верни ...
29.12.2012 12:06
Съвършено точни забележки и верни заключения са направени в тази статия приятелю- одобрявам и подкрепям! А в Коментар 16. има едно недоразумение: никой днешен учен не раздува Траките до "славяни" (Склавини!)- това си е писано от древните наблюдатели и очевидци още преди много векове и няма основания някой да оспорва или да подценява написаното от тях,така че хората,които обичат да ги цитират,се позовават на сведенията на очевидци,а не на интерпретатори и имитатори!
цитирай
30. germantiger - ...
29.12.2012 13:45
Гет, исландицте въобще не посочват истър и не ситуират готите около Дунав, а по балтийското крайбрежие ситуирани там от Тацит. Не чета издабние на български и лично аз нямам нищо от германо-скандинавските епоси на български - радвам се, че са издавани нещичко поне от тях на бг, имам ги на английски, германски и руски, на български съм чел само Песен за нибелунгите и то след като я бях чел на гермаснки години преди това в чужбина.

Няма никакъв проблем да 8има тук цивилизация не 7 000, а дори 10 000 гпрне, това не значи, че другаде хора е нямало и всичко започва от траките или тези преди тях. Хиляди години преди новата ера хора има в Скандинавия, Пиренеите, по други континенти също. Това, че за тях не са писали древните защото елините са били до траките или върху бивши тракийски земи не значи, че другите народи не са съществували или са траки или българи. Това мисля го разбираш точно ти и някои хора около теб също.

Други обаче мисля не го съзнават и считат, че след като вероятно първата цивилизация е проточерноморска, то оттук тръгват въобще людете и народите - народи и нетраки е имало по Европа, виж цивилизовани колкото траките явно не са били - в това нямаме спор.
цитирай
31. get - - Първо ще кажа: Не обичам и се отнасям отрицателно към НАЦИОНАЛИЗма, който за мен ... !?
29.12.2012 14:47
... е синоним на ШОВИНИЗМА ?
- Това понятие, получава популярност по времето на Франция, като ИМПЕРИЯ - тоест тая от времето на Наполеон ?!
- Тогава един ултра(с) националист(?) с име ШовЕн ... започва да превъзнася, държавата и "франките", като Върхът на човешката и културна еволюция - Ерго, Франция "Юбер алес" ?!
- Национализма е едно НЕисторическо а ПОЛИТИЧЕСКО ПОНЯТИЕ, което е създадено да прикрие същностното във формирането на дадена държава и то по времето на развитият капитализъм ?! - Поради това можеш да виждаш в мен ПАТриот(което идва от протоезика на европейците и в един от смисълите му е равнозначно на ПАЗител ? - другият идва да ни каже ПАСТИр, тоест човек който се грижи и ПАЗИТи тези за които отговаря пред Всевишният-който е с много имена, като примерно Индра, който при Хетите е аналогичен и се нарича "Indara" с епитет, като на келтският Таранис, тоест Тархун )
germantiger написа:

Гет, исландицте въобще не посочват истър и не ситуират готите около Дунав, а по балтийското крайбрежие ситуирани там от Тацит.
===
Други обаче мисля не го съзнават и считат, че след като вероятно първата цивилизация е проточерноморска, то оттук тръгват въобще людете и народите - народи и нетраки е имало по Европа, виж цивилизовани колкото траките явно не са били - в това нямаме спор.


- Нарочно се отплеснах така да ти обяснявам не само етимология ... но и за религиозни вярвания и общността им м/у нас ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ ... Свързващото звено, между нас ... българи и германи, е от времето на тази, така наречена "BATTLE AXE CULTURE" !?

- това не се харесва на шовЕнистите и те започват да измислят ... най-различни лъжи - Като примерно "курганната теория" на юдейката М. Гимбутас ... като например чрез предаване на една ексклузивонст и екстраординарност на така наречените "траки" чрез Института на др.Фол - Това се прави с цел да се изградят изкуствени граници не само м/у народите а и в нашите съзнания - както например, се опитва да стори травеститката-трол ?!
цитирай
32. leonleonovpom - Искрено благодаря на калегите с ...
29.12.2012 15:20
Искрено благодаря на калегите с положителни отзиви и добри думи, бих благодарил дори и на тези с отрицателни , при положение, че бяха споделили причините. Това би помогнало да се поогледат допълнително нещата. Например Юрий Венелин се чуди откъде е дошъл този български в руската църква. Нали Византия е покръстила руснаците..........
цитирай
33. get - - твърде неуверено ползвате превода-цитата ми ? - Той (Ю.В.) НЕ СЕ ЧУДИ А Е КАТЕГОРИЧЕН !!
29.12.2012 15:56
leonleonovpom написа:
Искрено благодаря на калегите с положителни отзиви и добри думи, бих благодарил дори и на тези с отрицателни , при положение, че бяха споделили причините. Това би помогнало да се поогледат допълнително нещата. Например Юрий Венелин се чуди откъде е дошъл този български в руската църква. Нали Византия е покръстила руснаците..........

- Отново ще ви го цитирам ?! - прочетете го внимателно ?

"- Нека дори и като за чужденци, по недоглеждане, или поради незаинтересованост, малко за тях да ни е грижа – НО Е НЕПРОСТИМО НАМ ДА ЗАБРАВИМ (за)БЪЛГАРИТЕ, ОТ ЧИИТО РЪЦЕ ПОЛУЧИХМЕ НИЕ КРЪЩЕНИЕТО СИ;

- КОИТО НИ НАУЧИХА ДА ПИШЕМ и ЧЕТЕМ;

- НА ЧИЙТО РОДЕН ЕЗИК СЕ ИЗВЪРШВА НАШЕТО БОГОСЛУЖЕНИЕ;"

- Категоричен съм, относно ВЕРНОСТТА НА ПРЕВОДА !! - който направих от книгата му „Древние и нъйнишние Болгаре в отношении к рОссиянамъ” Юрий Венелин, Москва – университетска типография – година 1829 т. I

- Н. Карамзин или един арх. Булгаков се "чудят" откъде Русия е приела християнството ?!
- И както сее чудят :(( - първият примерно решава да ни обяви за ТАТАРИ ?! - За благодарност за добре свършената работа цар Александър I-ви, присвоява на тогова званието "Русийски историк" плюс пожизнено "жалование" от ДВЕ ХИЛЯДИ РУБЛИ(което за това време е било немислимо щедра сума).
- Още по-веселото е че, след Карамзин ... никой не е удостояван с високото звание-признание "Русийски историк" !!?

- Ако не схващате дмуслисието в поведението-политиката на рОссите, спрямо нас българите от тези времена ... Само ще ви вметна, че "плод" на същата е учредяването чрез Государствений указ на "Славонско Херсонска" епископия - на която гудяят един друг ... учен(като нашите теляци от БАН). Елефтериос Вулгарис ?! - Същият се ползва с най-високото внимание на рОССиянският имперски двор ! - Но знаете ли, поради каква причина ??!

- това го пише разлютеният, не на шега(не от Вас симеонов) юнак Гатю ! ... може и така ... Гет боу"ил на Тирас"пол - едно и също е :))
цитирай
34. leonleonovpom - Да Гет, приемам корекцията, в сл...
29.12.2012 17:49
Да Гет, приемам корекцията, в случая цитирах по памет написаното от друг автор
цитирай
35. get - - Не съм разгневен на Вас г-н Симеоново ... а на съществото, което спами и троли и говори ... простотии, като ... ?!
29.12.2012 18:36
leonleonovpom написа:
Да Гет, приемам корекцията, в случая цитирах по памет написаното от друг автор


- Тази ??!

saportok написа:

1.Траките нямат никакви колонии ... Траките биват колонизирани,не и колонизатори.
...
Вие двамата със sparotokOget сте единствените полунощни пенсионери на света.За глупаци ли ни мислите?
Изобщо не ме интересува какво сте чели.Упадъчна литература има много.Очевидно Вие се ровите в най-дълбоките дебри на жанра.


- Това ли същество, ще ми говори за Истина и История ... Това, което няма чувство
за морал ... и което поради това и ред други "качества" от този сорт не мога да мразя - Защото казано е ?! - Не можеш да мразиш - ако си презрял човек(a) !
- Защото, както е казал Яворов, спрямо един един омразен човек, тоест враг ... "С враг, врагувам - мяра, според мяра ! - С благ, благувам - вяра, зарад вяра !"
- Тази гротеска на човек и учен - ще се опитва да ми играе ролята на коректив - На какво отгоре ... на тази тъпня ли ? - ТРАКИТЕ НЯМАЛИ КОЛОНИИ ?! - ами интелектуалното недоразумение просто не му идва на ум ?? - НЕ МОЖЕШ ДА ИМАШ КОЛОНИЯ В ТЕРИТОРИЯ, КОЯТО СЕ ПОСЕЛЯВАТ ХОРА ОТ ЕТНОС ПОДОБЕН НА ТВОЯТ ?! - ерго ГРЪЦКИТЕ-КОЛОНИСТИ СА В ЧУЖДА ЕТНОСНА СРЕДА !!

- Какво ни казва Сократ - за "гръцките" градове - " ... същите са накацали по морските брегове, като жаби край блато !"

- Дразня се и още, поради неправилният прочит и тълкуване на текстове от това същество и негови подобни ?! ... поради това, чета и проверявам всяко едно твърдение изречено от такива по род "историци" ? - това по причина и горчивото чувство, което изпитах ... как са ме лъгали още от детска възраст с текста на една от най-светите български химни "Върви народе възродени".
- Лично мен са ме карали да пея следният стих:

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
духовно покори страните,
които завладя със меч!

... бяха "редактирали" думите на Ст. Михайловски в следният вид ?

Безвестен беше ти, безславен!
О, влез в историята веч,
В едно със другите славяни,
кръстосвай дух със огнен меч !

- Защо бе направено това ? - за да няма някой любознателен, (като "Гет") подрастващ, да си постави резонният Въпрос ?! - Какви са тези страни(?), които сме покорили с меч - Па после сме ги и ДУХОВНО ПОКОРИЛИ ?!!

- Кой изричаше и учеше нас на неистини - духовните предтечи на това сбъркано същество ! - Сбъркано до степен да виждам низостта му и поради това да го презирам - защото се мрази Достоен противник !!

от боу"ил Гет - войвода(в/бой/водя) тауро-скитский
цитирай
36. saportok - Вие сте наистина забавен клоун, ...
29.12.2012 19:38
Вие сте наистина забавен клоун,скъпи ми господин sparotokOget.
Изглежда,оригиналът Ви вече трудно Ви измисля реплики.Та копира стари реплики и чужди стихове,
Но нищо,ние го разбираме,все пак 70-80 акаунта не е шега да управляваш и да прокоментирваш.
Казах обаче,дискусии с бити карти не ми се водят.
Ако sparotok има нещо за казване по въпросите,да казва,Вие не ме интересувате,освен че сте ми забавен и може да потърся циганин да Ви свири на гъдулка.
цитирай
37. get - - Така е ... ?
29.12.2012 20:20
saportok написа:
Вие сте наистина забавен клоун,скъпи ми господин sparotokOget.
Изглежда,оригиналът Ви вече трудно Ви измисля реплики.Та копира стари реплики и чужди стихове,
Но нищо,ние го разбираме,все пак 70-80 акаунта ...
Казах обаче,дискусии с бити карти не ми се водят.
Ако sparotok има нещо за казване да казва,Вие не ме интересувате,освен че сте ми забавен и може да потърся циганин да Ви свири на гъдулка.


- Първо ... явно страдате от интелектуален излишък, та не можете да разграничите двама съвсем различни човека та ги изписвате "sparotokOget" :))
- Слабоста към "циганските киманета" явно идва от маймунската ви природа ? :)
- Дискусиите, тоест игрите са безпредметни - защото не може да има "феър плей" когато противникът играе с "белязани карти" - такива ги бият обикновенно :)
- Ако смятате, че като сте написали "8-те точки" сте се опитали да кажете "нещо" - Сте в дълбока заблуда ! - Не се приемайте в ролята на "Еразъм с тезисите му" :))

- Така че, за мизите и гетите ... май нещо вие ги бъркате - като вземете Къде за пръв път се споменава поселението на мизите - Гетите са си били винаги в "Скитската пустиня" :)

- Това че, гетите били ходили у Египта - Не е вярно ! - вярното е че, първосъздателите на "Египетската цивилизация" са протоевропейци - Като за твърдението ми ще намерите достатъчно факти, ако познавате египетска култура и религия !!
- Нещата са много по-прости отколкото вие съзнателно лъжейки ни внушавате, че са ... имаме протоцентър на Европейска цивилизация ? - по силата на това обстоятелство имаме и един протоезик ... съответно религиозна менталност ... културна общност, като традици обичаи и обредност ?!
- Това че, в по-късни времена става "цивилизационна среща" на втори етнос-кълтура с тази местна ПРОТОЕВРОПЕЙСКА това е факт - Но този факт, вие го предавате превратно да придадете мнообразност/мозаечност на ЕДНО ЦЯЛО и родствено само по-себе си население и култура ?! - Накратко - Това е първата ни среща с "циганите" ??:))
цитирай
38. saportok - Пак се повтаряте. Много се е изче...
29.12.2012 20:41
Пак се повтаряте.Много се е изчерпал собственикът Ви откъм идеи.Пробвайте с нещо ново,а за дискусия ми пратете вашият Стопанин.А не той да ми праща Вас с копирани текстове бля-бля(замаете ме да не заспя),а в блога си,на сигурно и топло да пише,че не му достигали опоненти и той нямал опоненти.
Е как,ами той там постоянно ме трие.Да заповяда на неутрална територия.

-И да зачисти маймунския рой,в смисъл ако ще водим дискусия,да водим дискусия,а не аз да водя дискусия,а болни маймуни да ме замерят с кокосови орехи.Маймуни като Вас и аз мога да доведа,стига да искаме да провалим дискусията.
цитирай
39. get - - Аз и "стопанин" ?? - вие сте се побъркали ... или разсъждавате от позиция на жалкото си положение ?
29.12.2012 22:57
saportok написа:
Пак се повтаряте.Много се е изчерпал собственикът Ви откъм идеи.Пробвайте с нещо ново,а за дискусия ми пратете вашият Стопанин.А не той да ми праща Вас с копирани текстове бля-бля(замаете ме да не заспя),а в блога си,на сигурно и топло да пише,че не му достигали опоненти и той нямал опоненти.
Е как,ами той там постоянно ме трие.Да заповяда на неутрална територия.

-И да зачисти маймунския рой,в смисъл ако ще водим дискусия,да водим дискусия,а не аз да водя дискусия,а болни маймуни да ме замерят с кокосови орехи.Маймуни като Вас и аз мога да доведа,стига да искаме да провалим дискусията.


- Като ще правим дискусия ... нали вашите чорбаджии са тези, които утвърждават учебници ... пишат в сайтовете на официалните ни институции за "историята" на българите ?! - поради това и в очите ми вие не сте нищо повече от проституиращо с интелекта си човекоподобно !
- Поради това не сте и повече от една COCOTTE !
- Поради това и бягате от откровен отговор - Защо бе създаден през 80-те години на 20-ти век Института по Тракология ? - не отговаряте и какъв е научният принос за историята на балканското население ... на този Траколожки институт ?!

За едно такова поведение много прилягат думите изречени от Иисус Христос:

"Ваш баща е дяволът; и вие искате да изпълнявате похотите на баща си.
Той си беше открай човекоубиец и не устоя в истината, понеже в него няма истина. Кога говори лъжа, своето говори, защото е лъжец и баща на лъжата."

"История и цивилизация" учебник на 11 клас
Урок №2
ТРАКИ ЕЛИНИ И РИМЛЯНИ
ЦИТАТ: "През желязната епоха понятието Тракия се отнася за областта между реките Дунав и Днестър на север, североизток и Егейско море на юг; Черно море на изток и поречията на река Вардар и Морава на запад" ... след това четем следващата глупост(!) ТРАКИЙСКИТЕ ЗЕМИ В ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ-ВИЗАНТИЯ.
Урок - 4 ПРАБЪЛГАРИТЕ-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЪТ НА КОННИЯТ НАРОД
ПРОИЗХОД НА ПРАБЪЛГАРИТЕ
... Прабългарската прародина от който те тръгват на запад се намира във Вътрешна азия В ОБШИРНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА СЕВЕР ОТ КИТАЙ, ПРЕДПЛАНИНИТЕ НА АЛТАЙ , НА ЗАПАД ДО р.ИРТИШ И СТЕПИТЕ НА СЕВЕРОИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН ?! (взе да ми се гади) докато метях тази интелектуална бълвоч с претенции за История !!
- А вие как се чувствате COCOTTE ?!! - ако се чувствате уютно, това е само "диагноза" за неща, които при вас са ампутирани и поради което съм се убедил, че е безпредметно да ги дискутирам :(( !!

И по-ясно от това какво може да го илюстрира.


П.П. ГО-О-ОЛем смех !! :)) - А запъртък ?
39. Re saportok -
20:03
ferhunde написа:към тракедонизма можем да се отнасяме по два начина.
Да му се гневим и осъждаме - значи да му придааваме ненужна важност.

saportok:Или да му се присмиваме - това е по-.раационално и ефективно.

- На get: му остава да ... Хахаха - ега ти ... турско-сериало гледащи ... тъпи пачи ?!!
- Та да ви питам не"уважаемА, вашата сестра, да не се казва Азис ... и да не забравите да се обръснете, приятелките ви ферхунде и Джойси - вече вероятно бради ще са им пораснали, поради това, че от стоене пред РС-та не им остава време да се сетят, че сте от "нежният" пол ;)))

цитирай
40. saportok - не може да се разменят мнения камо ли ...
30.12.2012 19:25
danailvdimitrov написа:
не може да се разменят мнения камо ли да се води дискусия.

Да пародираш чужди постинги е лесно, да се прилепваш към чужди имена още по-лесно. Но само толкова.

Лесно ли е?
Аз мисля че е по-лесно да се правят историк-фанатици.
Дискусия не знам да сме водили с Вас.
цитирай
41. get - - Не дискутираме а ЧЕТЕМ "ИСТОРИЧЕСКИ "ИСТИНИ" от Учебник за 11 клас "История и цивилизация" ??
30.12.2012 23:04
saportok написа:
danailvdimitrov написа:
не може да се разменят мнения камо ли да се води дискусия.

Да пародираш чужди постинги е лесно, да се прилепваш към чужди имена още по-лесно. Но само толкова.

Лесно ли е?
Аз мисля че е по-лесно да се правят историк-фанатици.
Дискусия не знам да сме водили с Вас.



Урок - 4 ПРАБЪЛГАРИТЕ-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЪТ НА КОННИЯТ НАРОД;
- ПРОИЗХОД НА ПРАБЪЛГАРИТЕ

"... Прабългарската прародина от който те тръгват на запад се намира във Вътрешна азия в ОБШИРНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА СЕВЕР ОТ КИТАЙ, ПРЕДПЛАНИНИТЕ НА АЛТАЙ , НА ЗАПАД ДО р.ИРТИШ И СТЕПИТЕ НА СЕВЕРОИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН ?! ... "
..............................
- Как се чувствате COCOTTE ?!!
цитирай
42. germantiger - ...
31.12.2012 10:05
43. get
Урок - 4 ПРАБЪЛГАРИТЕ-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЪТ НА КОННИЯТ НАРОД;
- ПРОИЗХОД НА ПРАБЪЛГАРИТЕ

"... Прабългарската прародина от който те тръгват на запад се намира във Вътрешна азия в ОБШИРНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА СЕВЕР ОТ КИТАЙ, ПРЕДПЛАНИНИТЕ НА АЛТАЙ , НА ЗАПАД ДО р.ИРТИШ И СТЕПИТЕ НА СЕВЕРОИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН ?! ... "
..............................
- Как се чувствате COCOTTE ?!!

...

Въпроса вярно не е към мен, но още по-вярно е, че блога е публично пространство" в нета, следователно мога и д "теоретизирам":

1. Не е важно как се чувства този или онзи, а първо дали е истинно написаното!

2. За да се заяви това в учебник има немалко основания, а именно - факт е, че българи в контакт с китайски династии е имало, факт е, че немалко думи в бгезика имат общност с езика на азиатски народи (каквито имат и други евронароди днес).

3. За да се напише това в учебник (който ти цитираш Гете), то убеден съм "податките" са в пъти повече отоколкото фантазията, че готите са гети и ОЩЕ НЕЩО - в Песен за Хльод се прави РАЗЛИКА между гаути и готи (паралелно споменати и съществували в сагата), но и това не знаете примерно покрай претенцията си, че гаутите са готи, то само това да беше - здраве да е.
цитирай
43. get - - Все още не си, си отговорил на въпросът за победните титли на Римските императри ??
31.12.2012 11:42
germantiger написа:
43. get
Урок - 4 ПРАБЪЛГАРИТЕ-ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЪТ НА КОННИЯТ НАРОД;
- ПРОИЗХОД НА ПРАБЪЛГАРИТЕ

"... Прабългарската прародина от който те тръгват на запад се намира във Вътрешна азия в ОБШИРНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА СЕВЕР ОТ КИТАЙ, ПРЕДПЛАНИНИТЕ НА АЛТАЙ , НА ЗАПАД ДО р.ИРТИШ И СТЕПИТЕ НА СЕВЕРОИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН ?! ... "
..............................
- Как се чувствате COCOTTE ?!!

...

Въпроса вярно не е към мен, но още по-вярно е, че блога е публично пространство" в нета, следователно мога и д "теоретизирам":

1. Не е важно как се чувства този или онзи, а първо дали е истинно написаното!

2. За да се заяви това в учебник има немалко основания, а именно - факт е, че българи в контакт с китайски династии е имало, факт е, че немалко думи в бгезика имат общност с езика на азиатски народи (каквито имат и други евронароди днес).

3. За да се напише това в учебник (който ти цитираш Гете), то убеден съм "податките" са в пъти повече отоколкото фантазията, че готите са гети и ОЩЕ НЕЩО - в Песен за Хльод се прави РАЗЛИКА между гаути и готи (паралелно споменати и съществували в сагата), но и това не знаете примерно покрай претенцията си, че гаутите са готи, то само това да беше - здраве да е.

ROMAN IMPERIAL VICTORY-TITLES (COGNOMINA EX VIRTUTE).

I. Constantine I, 307 - 337

а/Germanicus Maximus ("The great victor in Germania"), 307
б/ Gothicus Maximus ("The great victor over the Goths"), 328

II. Aurelian, 270-275

а/ Germanicus Maximus ("The great victor in Germania"), 270
б/ Gothicus Maximus ("The great victor of the Goths"), 271

III. Probus, 276 - 282

а/ Germanicus Maximus
б/ Gothicus Maximus ... списъкът мога да го продължа с още такива примери за военни триумфатори над ДВА НАРОДА германски и готски ... ? - Но тук изниква резонният въпрос - След като имаме двойна титулатура за военните победи срещу един и същ(по твоите виждания народ) ... как така имперски Рим - "не знае това" ?

- Весела и успешна 2013 г. !!
цитирай
44. apollon - подкрепям
31.12.2012 15:19
подкрепям
цитирай
45. leonleonovpom - Весело посрещане на Нова Година на ...
31.12.2012 17:03
Весело посрещане на Нова Година на всички!
Нека си пожелаем да е по-щастлива за ограбена от кого ли не България, а с нейното щастие ще дойде и повечето щастие на обикновения човек!!!!
Не, че крадците са нещо необикновено. Те просто не се вписват в добрия човек, това им е отликата
цитирай
46. leonleonovpom - Скъпи приятелю Германтигър!Бях ...
31.12.2012 17:22
Скъпи приятелю Германтигър!
Бях решил да приключа с коментарите, но заради теб ще направя нарушение. Преди време приятел, който се рови в генезиса на народите, с лукаво пламъче в очите ме попита, мога ли да направя някакъв извод за съюзниците на германците, дали са случайни. Още с първите три бях наясно къде бие-общ произход и въздействие върху германската история.Ние е унгарците сме арии, арийци. Нещо дълбоко, в античността ни свързва, подозирам готите, но честно казано не се наемам да го разшифровам. Иначе твърденията, че сме азиатци /от историята/, ще ги актуализирам с такъв пример:
Отива българин в Алмати например, живее 10 години и се връща в България, но вече е азиатец за радост на заинтересованите от това
Весело посрещане на Нова Година , приятелю!
цитирай
47. leonleonovpom - Да са живи и здрави гласуващите с ...
31.12.2012 18:11
Да са живи и здрави гласуващите с минус. Сигурно и на тях горките не им е ясно защо го правят. Да им се изясни на милите през Новата , а и следващите години, желая им го от сърце!
цитирай
48. germantiger - ...
01.01.2013 03:18
Гет, пропуснали сте и Британикус, а двата народа разграничени са не онези, а ТЕЗИ, изворово:

1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "

И ПАК

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

И ОЩЕ

През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).

ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА

КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!

ИМАЛО ОЩЕ

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:

След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/

Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!

Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

2. СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

И ПАК И ОЩЕ
ОТ ПОТРЕБИТЕЛ http://iuliuscaesar.blog.bg/

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:

και τεν καθ ημας εποτομενον γλωσσαν και τεν Ρωμαιον, Σκλαβων και Βουλγαρων...

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

3. БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
49. germantiger - ...
01.01.2013 03:25
И още Гете - оногундури, кутригури и утигури са какво?!

Същото каквото са сакси, англи, франки, готи, бургунди, лангобарди и още над 60 германски племена - мога всичките да ги посоча.

А иначе добре да знаеш, че Германикус и Друз Германик не е покорител на народ, А НА ОНОВА ЩО СА КАРТОГРАФИРАЛИ И СИТУИРАЛИ КАТО ТЕРИТОРИЯ, НЕ НАРОД, още на старта си фалстартирал.

А най-паче е "туй", че и Друз Германик не е покорил Германиа - щото тя в огромната си територия остава непревзета, а Тракия в тема Тракия и именно с това наименование е превземана и от Александър и от Рим.

Аз отново споменавам, че готите са като хунския съюз - увлеклиса и други племена, не само германи, но впрочем хунския съюз на "моменти" или в периоди е подчертано германски и без летописеца да го декларира и без аз да го демонстрирам, защото ХУНИТЕ В СЪЩНОСТТА СИ НЕ СА ГЕРМАНИ, А СА ПОБЕЖДАВАЛИ И ГОНИЛИ ГЕРМАНИ, НАКРАЯ ОБАЧЕ ПАК ОТ ГЕРМНИ Е ПОБЕДЕН НЕПОБЕДЕНИЯ ДО ТОГАВА АТИЛА, Аециус не решава боя, при Недао пък победата е почти изцяло германска.
цитирай
50. germantiger - ...
01.01.2013 03:30
Към автора на блога - Иване, аз съм напълно съгласен, че българите не са азиатци, това че са билив Азия, че са мигрирали, впрочем според науката всички без баски, албанци може би иедни други в Карентан вероятно сме дошли от Азия.

Българите не мисля, че са азиатци и в това,което влагаме като произходантичен - предполагам, че българите вероятно са скити, траки или други!

Никога няма да напиша простотия, че българите сме тюрки или монголоиди или една шепа хора!

В това спор нямам с вас въобще!
Дори мисля, че е плюс влиянието им върху Китай, силата им в Азия итн - за мен това е плюс и гордост и уникална съдба, а тя вероятно е тръгнала откъдето вие спорите и решите -от кавказ ли, от донските степи ли, от Тракия ибалканите ли - това решавайте в спор, аз азиатци или тюрки или монголи не ги мисля!
цитирай
51. leonleonovpom - Честита Нова Година приятелю Ге...
01.01.2013 09:18
Честита Нова Година приятелю Германтигър и разбира се на всички!
Много добре си го написал в обръщението към мен. Мешаницата наистина е голяма, за мен траки е сборно понятие от сродни племена с еднакъв или с близки езици. Иначе мешаницата в Европа в античността надминава всякакви граници.
С едно съм непримирим - с монголо -тюркския ни произход, който настойчиво ни налагат. Не за това, че е обиден, не , в никакъв случай и те са хора качествени, а за това, че не го виждам никъде.
Поздрави!
цитирай
52. get - - Твърде двусмислено, като ситуация и ... изказване ?!
01.01.2013 15:28
germantiger написа:
И още Гете ...

...
А иначе добре да знаеш, че Германикус и Друз Германик не е покорител на народ, А НА ОНОВА ЩО СА КАРТОГРАФИРАЛИ И СИТУИРАЛИ КАТО ТЕРИТОРИЯ, НЕ НАРОД, още на старта си фалстартирал.

...

Аз отново споменавам, че готите са като хунския съюз - увлеклиса и други племена, не само германи, но впрочем хунския съюз на "моменти" или в периоди е подчертано германски и без летописеца да го декларира и без аз да го демонстрирам, защото ХУНИТЕ В СЪЩНОСТТА СИ НЕ СА ГЕРМАНИ, А СА ПОБЕЖДАВАЛИ И ГОНИЛИ ГЕРМАНИ, НАКРАЯ ОБАЧЕ ПАК ОТ ГЕРМНИ Е ПОБЕДЕН НЕПОБЕДЕНИЯ ДО ТОГАВА АТИЛА, Аециус не решава боя, при Недао пък победата е почти изцяло германска.


- "Германските"ТОТИ, са били част от хунският съюз ?! - ЗАЩО ГО ЗАБРАВЯШ или трябва да ти цитирам немски становища, че в "Песен за нибелунгите" ... зад един от образите стои Атила ?!

Накратко !
- След ... поредната интрига (най-вероятно "византийска") ... и след наложената доминация на "БАЛТИТЕ"(?!) съюзът са разцепва и започва една война на готи с/у готи ?!
- Едните готи стават федерати-СЪЮЗНИЦИ на Рим ... вторите остоват верни на предишните си съюзници ?! - това е на същностното и "готският въпрос" от Битката при Недао ?!
- Битката става по причина, че се нарушават принципите за унаследяване на династията според "Салическата правда"(закон) ?! - Тук Атила не играе основна роля - той просто подкрепя една от противоборстващите си страни - В Спора ?!

- Това че, германската историография по време на немският "пангерманизъм" си е поиграла доста да натамъни нещата - Това е втората част от проблема ?!

- Но спирам коментарите - Защото не получих смислен отговор по отношение двойната титулатура при Римските импове триумфагори над Германци ... и Готи "пак германци" ??

germantiger написа:
.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

- Към разглежданият период - Да ! - в по-ранен период - НЕ ?!
- Честита Новата 2013 година !
цитирай
53. saportok - Честита Нова Година, здраве и ща...
01.01.2013 19:00
Честита Нова Година,здраве и щастие на всички.
Повече поводи за радост и много усмивки!

-На getОsparotok и умните му вметки препоръчвам да:
-Прочете всички учебници по история,препоръчани от МОН(защото са различни и са поне няколкодесетки варианта).
-Да ги ревизира от кора до кора;
-И да излезе с препоръка пред МОН за преустрояването им,отпадането на едни и добавянето на други.
Със сигурност в МОН ще оценят този труд.Но"траколозите"май бягат от такива трудове.Те са свободни хора.Ктистове.

-И да разбере най-накрая господин getosparotok,че науката не е за всеки с кръчмарско ниво на познания.И че учебниците за 4-ти клас по история са много,като в тях нерядко не всичко е последната дума на науката,както стихчето"зайченцето бяло"не е последната дума на зоологията.
Но най-вече да преустанови типовото действие на Стопанина си с фалшиви и измислени цитати,тенденциозно подбрани и"стерилизирани".Защото в никой учебник това не е всичко,което пише.
Мисля,че е разумно get,да препоръчате на Стопанина си sparotok,скоро да напуснете изцяло историята и да се отдадете пълно на политиката.Вярвам,че там бихте имали по-пълен успех.
цитирай
54. saportok - Честита Нова Година приятелю Ге...
01.01.2013 19:08
leonleonovpom написа:
Честита Нова Година приятелю Германтигър и разбира се на всички!
Много добре си го написал в обръщението към мен. Мешаницата наистина е голяма, за мен траки е сборно понятие от сродни племена с еднакъв или с близки езици. Иначе мешаницата в Европа в античността надминава всякакви граници.
С едно съм непримирим - с монголо -тюркския ни произход, който настойчиво ни налагат. Не за това, че е обиден, не , в никакъв случай и те са хора качествени, а за това, че не го виждам никъде.
Поздрави!

Никой не налага никому такова нещо,господин leonleonovpom!
Това го налагат само псевдотраколозите в блог.бг за да надъхват незнаещите и да създават изкуствен враг,с който по-лесно да управляват масите.
Монголска теория за произхода на българите не е и имало,тя касае по-скоро произхода на част от хуните,към които могат да се причислят и българи или протобългари.Но тя важи за българите,само ако припишем на хуните пълно етническо единство и расова чистота,което е абсурдно като идея.
Тюркската теория пък е една от ранните теории,която към днешно време не е актуална.По-скоро може да се говори за някаква връзка и податки,отколкото за директна наследственост.
В момента за българите на научно ниво има три вида групи теории.Всяка група включва поне по няколко теории.От тези теории така наречените"ревизори на историята"са извадили една и са я нарекли официална,с идеята че на хората тя няма да се хареса.Няма друга идея зад това,освен евтина новогодишна демагогия.

-Запознавайте се с тези теории от легитимни източници,каквито в блог.бг няма.В блог.бг има фалшиви регистрирани клонинги с идеята да подвеждат и вкарват в кошари хората.Такъв е"опонентът ми"и част от другите участници в дискусията.Те си нямат и идея от историография,въртят хората политически на пръста си.
цитирай
55. saportok - Същият този"get", к...
01.01.2013 19:18
Същият този"get",който се жалва,че нямало"официална теория за траките"пищи от радост,че закриват института по тракология.Поразгледайте го само какви ги пише за института по тракология,бил еврейски,бил незнам си какъв,целял да му преиначи историята,били противни комунисти,кривели му теорията.Предполагам има предвид,че няма да се съгласят с болнавите му фантазии.
Това говори"get"по отношение на официалния орган по легитимиране на траките.Хем траките нямали официалното си място в бг историята,хем пищи"Осанна"на унищожението на института.Защо?
Това ако не се нарича двуличие,каквото си е,значи името му е професионално двуличие-политика.Име история обаче то не може да получи.Очевидно целта не е тази,която се декларира.
цитирай
56. get - - Правилно "кръчмарски историк" съм :))) !
02.01.2013 00:51
saportok написа:
Същият този"get",който се жалва,че нямало"официална теория за траките"пищи от радост,че закриват института по тракология.Поразгледайте го само какви ги пише за института по тракология,бил еврейски,бил незнам си какъв,целял да му преиначи историята,били противни комунисти,кривели му теорията.Предполагам има предвид,че няма да се съгласят с болнавите му фантазии.
Това говори"get"по отношение на официалния орган по легитимиране на траките.Хем траките нямали официалното си място в бг историята,хем пищи"Осанна"на унищожението на института.Защо?
Това ако не се нарича двуличие,каквото си е,значи името му е професионално двуличие-политика.Име история обаче то не може да получи.Очевидно целта не е тази,която се декларира.

- Хайде посочете за тези ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ от съществуването си - Къде този Институт ... доказа чрез съществуването си правотата на името си ? - Къде се намира този митологичен Тракийски народ ?? :)) - За мизи, фригийци, карийци, ... и ред още народностни самоназвания ... ЕВРОПЕЙСКИ се споменава .
- Но-о ! - Чакам да ми цитирате разработка на ТРАКОЛОЖКИЯТ институт - Където да се посочва мястото ... и конкретният народ, който носи името-самоназванието ТРАКИ ??(Народностна общност - Да, съгласен ... но конкретен народ - Не !) :))
- Тук се крие една уловка - но каква е ? - очаквам от вас траколожката историчка да ми/си я обясните на глас ?! :))
- Що е това Трак ?? ... вероятно нещо, като "националност" ВИЗАНТИЕЦ - Ха-ха !!

saportok написа:
Монголска теория за произхода на българите не е и имало,тя касае по-скоро произхода на част от хуните,към които могат да се причислят и българи или протобългари.Но тя важи за българите,само ако припишем на хуните пълно етническо единство и расова чистота,което е абсурдно като идея.

- Злоупотребата с казионните иторически четива води до последствия подобни от редовно гледане на турски сериали ЗАТЪПЯВАНЕ - Бухаха !
А/ - на хуните не можете категорично да определите-заявите ЕТНОИДЕНТИЧНОСТТА - Но-о, на ПРАбългарите категорично и на сто процента я определихте ... от Вътрешна мЪнголия, централен Сибир ... пък на изток можем и до "тракийският" Нипонн да стигнем ... (това ни стана известно от "едни" аши разработки по въпроса) - Г-О-ОЛем смех Гювенде Запъртъкова ... за вас смех, за мен скръб и отврат от падението до което може да стигне човек(ж.р.).

Друго - Чакам конкретно да ми упоменете Цитат ?!! - където казвам, че "института по тракология, бил еврейски" - Ако бяхте мъж ... откровено ви казвам, щях да ви намеря и да ви "обясня" (!) - Колко не е добре за този, който разпространява откровени лъжи !!
- Но вие сте едно недоразумение и като интелект и като пол ... а аз съм научен "слабите не се бият !" ... единственото, което заслужават КЛЕВЕТНИЦИТЕ-слабаци, това е ПРЕЗРЕНИЕто ни !
цитирай
57. leonleonovpom - Здравейте Сапорток! Може би с...
02.01.2013 13:21
Здравейте Сапорток!
Може би става дума за хипотези. Теорията е нещо доказуемо, докато хипотезата е предположение, ноучнообосновано. Специално тюркската" теория " я размахва лицето Аристотел-. В случая не казвам нищо лошо за него, той твърди, че я има във всяко българско посолство, в случая цитира гръцкото.Впрочем проучете Аристотел, аз съм убеден, че ми е съгражданин, имам доказателства, въпреки, че официално е варненец. Не ние сме предателите на българското, а такива които го хулят и маскарят.Живее в България, ползва всички облаги и за награда плюе. Нямам предвид определено лице , а група, която се подвизава тук Хора сме, грешим, вие също, но по начало идеята ни не е грешна, родолюбива е. Дано схващате разликата
цитирай
58. leonleonovpom - Вулгарос, колко пъти гласуваш с ...
02.01.2013 13:34
Вулгарос, колко пъти гласуваш с минус? Златко се интересува, щял си да получиш специална премия за това. Дано не ти се наложи да бягаш при андартите...
Поне пиши защо, сигурен съм, че в любовта си към Гърция, все още пишеш на някакъв български. Все пак тук с нищо не съм засегнал"Магна" Елада
цитирай
59. get - Здравейте Сапорток! Може би с...
02.01.2013 13:44
leonleonovpom написа:
Здравейте Сапорток!
Може би става дума за хипотези. Теорията е нещо доказуемо, докато хипотезата е предположение, ноучнообосновано. Специално тюркската" теория " я размахва лицето Аристотел-.
...
Не ние сме предателите на българското, а такива които го хулят и маскарят.
... Хора сме, грешим, вие също, но по начало идеята ни не е грешна, родолюбива е. Дано схващате разликата

Адрес: http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0034&n=1&g=
Цитат: Историческото наследство на страната е свързано с богатата култура на Древна Тракия. След разпадането на Римската империя, днешните български земи са включени във границите на Византия.

През втората половина на 7в., на територията на днешна Североизточна България се заселват прабългарите. В съюз със славяните те образуват Българската държава, призната от Византия през 681г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.

Министерство на външн. работи - История на Б-я ! Цитат: В бронзовата епоха ТУК СЕ ЗАСЕЛВАТ(?) траките, споменати за пръв път от Омир. Те се занимават със земеделие и животновъдство и оставят доказателства за богата култура (Вълчитрънското съкровище). През ХІ-VІ век преди новата ера се появяват първите тракийски държавни обединения, разцветът на които е в периода VІІ-VІ в.пр.н.е. През І в.пр.н.е. техните земи са завладени от Рим, а от V в. са включени във Византия. Постепенно те са претопени от заселилите се през VІ в. на Балканския полуостров славяни.

ПРЕЗ ВТОРАТА ПОЛОВИНА НА VІІ в. на територията на днешна Североизточна България се заселват и ПРАБЪЛГАРИТЕ, народ от ТЮРКСКИ ПРОИЗХОД. (!)
В съюз със славяните образуват Българската държава, ПРИЗНАТА от Византия през 681 г. Начело на държавата застава водачът на прабългарите хан Аспарух, а за столица е обявена Плиска.
адрес: http://www.mfa.bg/embassies/belarus/275

- Привет ! - от Гет "проклет" :) ! "фолк" или "кръчмарски" историк :)))
цитирай
60. leonleonovpom - За по-големите...... от султана!
02.01.2013 13:52
Смешно ми е, като се сблъскам с по-големи турци от султана. Тук някой гърчеещи се ме третират като български цървул. Вярното е ,че съм българин. Вярното е, че реално имам по-чисто и истинско гръцко от тях. Две от прабабите ми- Теофана и Анастасия са истински гъркини. Но това не пречи аз да съм българин, защото прадядо ми Симеон Стойков е участвал във въстанията , освободителната война, русофилския бунт/ осъден на смърт и по стечение на обстоятелствата помилван от Стамболов/, кмет и народен представител. Какво повече
цитирай
61. voulgaros - ГЕРМАНСКИ ТИГРОС-----ВУЛГАРИТЕ ...
02.01.2013 14:01
ГЕРМАНСКИ ТИГРОС-----ВУЛГАРИТЕ КРАДЯТ ДОСТА РАННА ГЕРМАНСКА ИСТОРИА..
КРАДЯТ ПЛЕМЕНА И ГЕРМАНСКА СЛАВА...НИМА ЩЕ ДОПУСНЕТЕ ТОВА---ВИЕ ГЕРМАНСКИТЕ ТИГРИ ????

ЕТО, ВЕЧЕ ВИ ОКРАДОХА ГОТИТЕ---ЧААААК ДО ШВЕЦИЯ-ГОТЕНБУРГ И ОСТРОВ ГОТЛАНД.

ЧНГ - ГУСИН СИМЕОНОВ...
цитирай
62. leonleonovpom - Да, благодаря Гет, това размахва ...
02.01.2013 14:35
Да, благодаря Гет, това размахва Аристотел ЧЕРНОморски, доказвайки по този начин нищожността на българите, а и своята също.
Когато има три теории ,че две и две прави четири, то заключението е че двете са излишни . Та въпросът ми към Сапорток е :
Коя от трите теории е ведуща? Многобройността им в случая не е предимство, а води до затлачване. Не знам Сапорток, мъж ли сте или жена, усещането ми е че сте жена-по стила, защото с жена все пак се кореспондира по-внимателно.
Та с удоволствие бих чул от вас единствената, водеща теория за произхода ни. Знаете, че не приемам или трудно приемам теория в историята. Иначе за хипотеза гласувам с две ръце!
цитирай
63. leonleonovpom - Вулгарос, освен че гласуваш като ...
02.01.2013 14:44
Вулгарос, освен че гласуваш като крадец, опитваш се да настройваш моя приятел Германтигър. Никой не краде германска история, най -малко пък аз, който съм ценител и привърженик на немското в много области и най-вече в науката. Това, че пътищата ни се пресичат и имаме общо с тях, го трърдят самите германци и то отдавна. Да ти на помня ли?
БЪЛГ-АРИ. Да си чувал за арии-арийци. Е, за елините съжалявам в случая, за тях магарета с фенери, нали си спомняш, да ги съжалиш горките ,при цялата им Одисеевска хитрост.
Моят принцип е когато някой не ме иска за приятел, ще ме получи....като враг В случая не съм се натискал за враг
Честита Нова Година и на теб!
цитирай
64. leonleonovpom - Хайде Вулгарос, влизаш и излизаш, ...
02.01.2013 15:21
Хайде Вулгарос, влизаш и излизаш, поне кажи Добър ден или пък Извинявай, както намериш за добре
цитирай
65. voulgaros - кво искаш дърт досадник. . . Не съм ...
02.01.2013 15:45
кво искаш дърт досадник...Не съм пускал минус като аннонимен??
Ти си клеветник ..Един път ти бих минуса--щото виждам че си писал за мен и за някакви гласувания??? Бих ти го с хубавия си ник, а не като аниним.

Почиваи си повече, сега са празници.
цитирай
66. get - - Хм, но промитото от фанариотска пропаганда МЕГАЛИмозъче съм му подготвил изненади ?! - Н-о-о, - малко ...
02.01.2013 16:04
... по-малко . Защото така повече ще ... има време да мисли ? - По причина, че мозъкът му е пилешки :)) ! ... и бавно мисли, като в оня виц.
voulgaros написа:

ГЕРМАНСКИ ТИГРОС-----ВУЛГАРИТЕ КРАДЯТ ДОСТА РАННА ГЕРМАНСКА ИСТОРИА..
КРАДЯТ ПЛЕМЕНА И ГЕРМАНСКА СЛАВА...НИМА ЩЕ ДОПУСНЕТЕ ТОВА---ВИЕ ГЕРМАНСКИТЕ ТИГРИ ????

ЕТО, ВЕЧЕ ВИ ОКРАДОХА ГОТИТЕ---ЧААААК ДО ШВЕЦИЯ-ГОТЕНБУРГ И ОСТРОВ ГОТЛАНД.

ЧНГ - ГУСИН СИМЕОНОВ...


- Цитат от писмо между стари познати, от който четем : Пиша ти бавно - защото знам ... бавно четеш :)) - в случая с каракачанчето ... мисловната дейност му е затруднена, по причина задръстване на "процесора" му с отровна по своята лъжовност пропаганда ... която примерно приятелката на Ферхунде, Гювенде се опитва да ни втълпи, че е истинна :))

Това и по повод написаното от г-н Симеонов !

germantiger написа:
Никой не краде германска история, най -малко пък аз, който съм ценител и привърженик на немското в много области и най-вече в науката. Това, че пътищата ни се пресичат и имаме общо с тях, го трърдят самите германци и то отдавна. Да ти напомня ли?


- Един път Готите са били за значителен период от време част от хунският съюз ?

- Но връзката м/у нас и тяхГерманците е от началото на желязната епоха занесена в "германско" от представителите хората от така наречената Археологическа култура на бойните брадви ! - това е двустранен процес на културно повлияване ! - като не виждам нищо унизително или дискредитиращо в това ?
цитирай
67. saportok - Може би става дума за хипотези. . . ...
02.01.2013 16:34
leonleonovpom написа:

Може би става дума за хипотези....
Когато има три теории ,че две и две прави четири, то заключението е че двете са излишни . Та въпросът ми към Сапорток е :
Коя от трите теории е ведуща?

Казахте,че сте учен.Малко обща теория тогава.
За да е налице хипотеза,господин leonleonovpom,е необходимо да има крайно твърдение,теза.Такова,както стана ясно след последните дебати с колегите,спаротокологията няма и няма и да изведе,защото ще й затвори пътищата на свободните ктистове.Тя не се ограничава,тя хвърчи.
За да е налице хипотеза,второто необходимо в историята е да има различни възможни пътища,по които да тръгне едно предположение.В научна хипотеза контратезите трябва да са обективно изведени.Такова чудо при sparotok изобщо липсва.Според него той е последната дума на техниката и твърденията му нямат алтернативи,а ако изобщо спомене алтернатива,го прави в почти унизителен и подигравателен вариант.Те са лъжци,измамници или грешници.
Така че за втори път Ви обръщам внимание,господин leonleonovpom.Преди да се хвърляте стремглаво с въпроси и твърдения,проверявайте обективно как седят те при Вашия приятел.Не го питайте какво мисли той за творенията си,четете ги.
Това не е тракийска хипотеза,а е някаква гротеска,в която обвинявате мен.Аз просто използвам подхода му.Не ви хареса.С право.Но...?

-По прекия въпрос,историята не е математика.
Ако една теза казва,че българите са с местен произход,а другата казва,че са с външен,не съществува обективна причина да е невъзможно те да са със смесен.Нали?Или смятате че нещата трябва да са крайни,или да се женят само помежду си,или само за турци например.Обществото не работи така.
Това и казах,но не сте ме чели внимателно.Три основни течения,всяко с по няколко теории.Аз по-скоро стоя зад смесеното течение-"външна+местна култура".

-Но не е историята мястото,където да търсите"смърт на всички други теории".
Това го правят само политикантите от Вашия кръг,които се кичат с фалшивото название"историци".
Бъдете здрав!
цитирай
68. get - - Твърде двусмислено, като ситуация и ... изказване ?! - казано, като за кръчмарин в "науката" ?!
02.01.2013 17:45
69 написа:

"външна+местна култура".


- Това е въпиющ пример !! - Не само за неиздържано, като логика твърдение ... но и като неумение за ползване или липса на знание ? - Що е това Методология в Науката ?

- Твърдението от вида "външна+местна" е от вида на "дървен-камък" - Бу-хаха ! - кОлтура на мислене демонстрирана от същество с претенции за уЧЕн ... направо за чудо и приказ ??! ... последващите дрънканици от вида хуманитарните и инжинерните науки - ползвали различна методология ... поради което можело да съществуват взиамно изключващи се изводи по отношение на конкретен научен факт ... ?!! - Бля - бля - бля :((( - говори за импотентност-некадърност ИНТЕЛЕКТУАЛНА - по отношение на този, който ги ръси "дребни ситни, кат камилчета" :))

- Хвала на таквиЙзи едни учЕни - Виват и-и-и ... жална и майка на БГ "науката" История :((:((
цитирай
69. leonleonovpom - Досадника си ти Вулгарос, влизаш 10 ...
02.01.2013 18:52
Досадника си ти Вулгарос, влизаш 10 пъти, какво търсиш?! Защитаваш гръцкото, от кого и за какво? Аз няма да нападна гърците, никога безпричинно. Е, ако те ме нападнат, ще се защитавам. Но с гръцкото в себе си усещам, че не си грък, както и вожда ти. На него му се услаждат плодове, забранени за теб. Твоя работа.Хайде, не ми се мисли повече потози въпрос, че ми се гади. И внимателно с епитетите, защото имам по -остър език от твоя. Да не се оплакваш. Изля си помията , отивай другаде да практикуваш способностите си.Все пак благодаря за активността!
цитирай
70. leonleonovpom - Така Сапорток! Чистото и то аб...
02.01.2013 19:22
Така Сапорток!
Чистото и то абсолютно е химера, не само в химията , а и в историята. Образно казано, ще кажете да или не, траките са дънерът на българския народ, а всички останали, до печенеги, кумани, татари, черкези са клоните и листата. Този процес не е затворен, може в близките години да се включат и други-дори негри , араби и едва ли мога да изброя всички. Процес, който заради ниска раждаемост се насърчава във Франция например
Що се отнася за разминаванията ни за теория и хипотеза, което разбира се не е чак толкова съшествено в случая,но моето виждане е, че теорията е нещо което задължително трябва и може да се докаже. Докато хипотезата е едно научно обосновано ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ, но не фантазия, подкрепено с доказателства.Е, контратези винаги могат да се намерят
Сигурен съм, че не ви харесва подобна българска история в посолствата ни в чужбина. Българите са с тюркси произход,Защо Иван Грозни с такава жестокост напада точно ислямизираните българи. Та нали и той, а не само той има български произход. Както и да е, просто размишлявам върху тюркския ни произход
Поздрави!
цитирай
71. saportok - Не знам дали са точно дънерът, го...
02.01.2013 21:00
Не знам дали са точно дънерът,господин leonleonovpom.
Местната култура има влияние в крайният резултат.Но траките се затруднихте да им дадете определение.Не е случайно.Тракийски етнос няма.Няма обективна пречка"траки"да са различни етноси.Разбираемо е покрай романтиката,съкровищата и сравнително богатите находки в сравнение с другите кандидати,че българинът иска да се идентифицира с тях.
Но засега те не подлежат на дефиниция.Същите,които се дефинират с тях,отричат правото на гърците и македонците да се идентифицират с доста по-добре дефинираните древни гърци и древни македонци.Това е политическа надигравка,а не исторически факт.

-Науката може да Ви каже,че определено има тракийски останки в съвременния български бит.Но заключения от типа кое дървото,и кое-корените му-няма готови.
Струва ми се,че грешката идва от това,че етнообразуването е по-различен процес,отколкото си го представяте.Вие искате всякакъв тип улики да станат по подразбиране етнообразуващи.Етносът е по-скоро рожба на общ мит и обща политическа воля.Етносът е дата,не произход.Материална,духовна или културна общност са нещо съвсем друго.Ние можем и в момента да имаме културни и духовни сходства с много народи,без да делим един етнос.
Това включете в начина на разсъждение и ще се разберем.
цитирай
72. leonleonovpom - Да, така е, но то важи за всички на...
02.01.2013 21:38
Да, така е , но то важи за всички народи, не само за нас. Аз не виждам с какво преча на гърците да се отъждествят с древните елини. В нито един мой материал не започвам в началото или в последствие с нападки срещу тях. Нещо повече, в последствие се появяват, говорят ми за Велика Гърция, която в най-добрия случай други, а не гърците са създали, ако изобщо е съществувала и подигравателно ми размахват някакъв документ, в който се твърди колко сме нищожни. Е, как да реагира човек тогава?! Да ги насърчи или наругае?!
Лично нямам причини да мразя гърците, сигурно имам повече и по-чисто гръцко от тях, ако изобщо го имат.Омръзна ми да им го повтарям. Явно има нещо друго, местно...
Корените на всички европейски народи се преплитат. Ами всички сме произлезли от Адам и Ева. Що се отнася до гръцката Византия много сполучлив анализ беше направил Анонимус Булгарикус, който е дипломиран историк, в който беше доказал българския произход по женска линия на почти всички императори от началото на второто хилядолетие
Не , не ми харесва подобно отнощение. После крадецът вика дръжте крадеца, в смисъл като ги настъпиш вече заслужено, плачат като непорочни девици. Има подобна персона в Поморие, явява се анонимно и непредизвикано, а после жално плаче , колко е засегнат. Каквото повикало, такова се обадило
Няма определение за траки. Затова има определение за Византия-поданиците и са ромеи/романи, римляни/ , а гърците са един от многобройните етноси в нея-траки, исаври , арменци, сирийци, египтяни ит. н.
Крадяли сме им историята.Каква история имат от Филипово време до Дибич Задбалкански.Колко българи са се били за тяхната свобода. Известно ли им е, че войната русите са водили за нас, че за да освободят нас се е наложило първо тях да освободят, после всички останали балканци и накрая които трябва
цитирай
73. get - - Г-н Симеонов, никой от съвременните ни учЕни ... и да иска, не ще да може да ви ... ?
03.01.2013 12:49
... не ще може Отговори на едни такива животрептящи и болезнени въпроси за ... РАЗДЕЛЕНИЕТО МЕЖДУ ХОРАТА ?!!

Още от древните е казано:
Ученият не е мъдрец (!) - мъдреца, никога не ще приеме, да е учител !?

- Съвременната ни наука, поради това е й НЕука - защото е възприела по силата на образование(синоним на образувам) - Нещо си (?) - някои неща за разбиращи се от само себе си и поради, което не подлежащи на коментар или критичен подход към, като форма или съдържание ?!

- Едно от тези неща е понятието ЕТНОС !

- Та по отношение, на тоза "научна" категория - Ще си поставя риторичният въпрос - С какво, като смисъл е изпълнено то ? - кога и какви обстоятелства са наложили появата и възприемането му, в понятийно-речевият ни запас на нас хората ? - От кого и кога и станало това ?!

- С този въпрос се обръщам и към блогъра saportok - Който в пост №73 - показва друга логика и начин на изразяване ... което говори, че втора личност (различна от първоначално обявилата се под този псевдоним) започва да води диалога са Вас ?!

- Така че, "Сапорток Нови" - какво ще ми кажете, като становище, по повдигнатите от мен проблеми относно понятието и научната категория ?! - ETHNOS

- Като чуя отговора на опонента си ... аз, от нивото си, на дилетант историк - ще му обясня същественото за ... Що е ethnos ? - И КОЙ И КОГА ГО НАЛАГА ... изхождайки от какви обществено-исторически предпоставки/реалии и ид(а)еи :) ?!

от Гет "кръчмарин" историк

- Апропо ? - каква е етимологията на "кръч-мар" :)):))

цитирай
74. liubopiten - Това поле вече не ражда жито, а тръни.
03.01.2013 13:34
И най-големият бодил май ще се окаже тази мимикрия " Saporotok". Всички имаме вродена способността да намираме недостатъците на другите. Интересно би било да видим какви са собствените виждания на господина или госпожата " Saporotok". Освен критики от него или нея, тук не сме прочели нищо интересно като виждане за миналото на народа ни. Може пък да научим нещо интересно и да обори приказката за бръмбара? Току виж се окаже не бръмбар, а медоносна пчела?
цитирай
75. get - - Има една МНОГО ПОКАЗАТЕЛНА приказка при "простият"(!) български народ ??!
03.01.2013 14:10
liubopiten написа:
И най-големият бодил май ще се окаже тази мимикрия " Saporotok". Всички имаме вродена способността да намираме недостатъците на другите. Интересно би било да видим какви са собствените виждания на господина или госпожата " Saporotok". Освен критики от него или нея, тук не сме прочели нищо интересно като виждане за миналото на народа ни. Може пък да научим нещо интересно и да обори приказката за бръмбара? Току виж се окаже не бръмбар, а медоносна пчела?


- Ако всичко що бръмчи, носи мед - най-много мед, ще носи бръмбара :)) !
... (бЪрбЪра) !!
цитирай
76. saportok - И най-големият бодил май ще се окаже ...
03.01.2013 14:22
get написа:
liubopiten написа:
И най-големият бодил май ще се окаже тази мимикрия " Saporotok". Всички имаме вродена способността да намираме недостатъците на другите. Интересно би било да видим какви са собствените виждания на господина или госпожата " Saporotok". Освен критики от него или нея, тук не сме прочели нищо интересно като виждане за миналото на народа ни. Може пък да научим нещо интересно и да обори приказката за бръмбара? Току виж се окаже не бръмбар, а медоносна пчела?


- Ако всичко що бръмчи, носи мед - най-много мед, ще носи бръмбара :)) !
... (бЪрбЪра) !!


Вие вече почнахте да си говорите и сами,господин sparotokOget.
Това е чудесно.
Регистрирате си акаунти и си водите дискусии.
Поне знаете,че сте на един(общ)акъл със събеседника.И успявате с лекота да си приложите подготвените лафчета.
Браво на Вас!
цитирай
77. get - - Така ... това тук е Лео изживяваща се като Вещица :)) ! - историка нейде отиде другаде ?
03.01.2013 14:53
saportok написа:
get написа:
liubopiten написа:
И най-големият бодил май ще се окаже тази мимикрия " Saporotok". Всички имаме вродена способността да намираме недостатъците на другите. Интересно би било да видим какви са собствените виждания на господина или госпожата " Saporotok". Освен критики от него или нея, тук не сме прочели нищо интересно като виждане за миналото на народа ни. Може пък да научим нещо интересно и да обори приказката за бръмбара? Току виж се окаже не бръмбар, а медоносна пчела?


- Ако всичко що бръмчи, носи мед - най-много мед, ще носи бръмбара :)) !
... (бЪрбЪра) !!


Вие вече почнахте да си говорите и сами,господин sparotokOget.
Това е чудесно.
Регистрирате си акаунти и си водите дискусии.
Поне знаете,че сте на един(общ)акъл със събеседника.И успявате с лекота да си приложите подготвените лафчета.
Браво на Вас!


- Как си бръмбарче-Лео ... бръмчиш ли ... бръмчиш ли ??

- Ми какво друго ти остая, след като нямаш капацитета да говориш смислено и по човешки ... освен за моди и диети ... май си завършила история на изкуството - на база нЕкои оригинални ... или заучени хита - в твои постове :))

- Нещо така за "етнос"а да ми кажеш ... и от кога има той почва при нас белите-ХорРа ... май откакто дойдоха "циганите" с присъщата им ксенофобия - казано "омраза към Не нас/нос" ... обратното на смисъла от думичката Ето-Нас(Той-наШ) !! :) - но дип си тъпичка пък и завършен егоцентрист ... спирам за да не увредя самолубието-самовлюбеноста ти :((:((
цитирай
78. get - - ЕПОХАЛНА ДАТА И ЧАС ЗА "БЪЛГАРСКАТА" ИСТОРИЯ в частта и Трако"анти"логия !!!- Пост № 73. saportok - 02.01 21:00
03.01.2013 17:02
saportok написа:
Тракийски етнос няма.Няма обективна пречка"траки"да са различни етноси.


- Господин Симеонов - този пост-откровение е и ФАКТ, че с вас си пишат двама човека под едно име :
1. Болезнено самовлюбено в егото си момиче ... изживяващо се в друг блог, като "вещица", известно и като Лео;
2. вторият е историк по образование, тъй като, той когата бе изправен от реалната действителност ... се размисли и направи - откровението-обобщение в пост. 73 - НАРОД ТРАКИ НЯМА !!

- Е да питам тогава аз ... кръчмарският историк(по техните критерии) - защо бе този водопад от приказки и претенции, да даваме определения и обяснения, за нещо несъществуващо и измислено, като ТРАКИ ?!
- Защо бяха тези страстни апели - Гет е мракобес ... "защото "мрази" учЕните под вида им "траколози".
- Защо бяха клеветите, че Института по тракология "бил еврейски" ... И видите ли поради това съм мразел института(?);
- Това бягане от отговор, който поставях няколкратно ... Защо трябваше да съществува нещо, като Институт за ... друго нещо ... "траките", което видите ли, било го нямало ?!

- Ее-е-е !! - скъпи ми "златни" български ... на"учЕни - След като ви трябваха ЦЕЛИ ЧЕТИРИДЕСЕТ ГОДИНИ да установите ... че ЛИПСВА(!) ОБЕКТА на вашите проучвания ?!!
- Та се питам ... Още КОЛКО години или столетия - ЩЕ СА ВИ НЕОБХОДИМИ за да изведете ПРОИЗХОДА НИ, КАТО НАРОД на нас Българите ??!

написа Гет - свободен по дух и ум човек ... варварин по ваше мнение, поради това кошмар за не"учените(приучените да следват, зададени им от други мисловни схеми) "наши" историци
цитирай
79. saportok - Сигурно по размножаванията на с...
03.01.2013 20:00
Сигурно по размножаванията на собствената Ви личност и нагласянето на коментарите Ви,господин saprotokOget,съдите,че аз съм двама човека.
Не съм.

-Вие може и да сте,макар че повечето май сте един,но в различни фази.
Просто за борба с историк сте смешни и непохватни,та Ви предлагам борба на бойното поле на забавата,където също падате здраво.Това е причината да не"виждате"историка често.

-Не е лошо да спрете да лъжете хората,че сте полицай,а ако наистина сте,да отидете,да се извините на началството и да си върнете заплатата,пенсията-там каквото било.Напусто ядете хляба на държавата с този анализаторски талант и тази тънка психология.
цитирай
80. get - - Хаха ! - ново животно или нова специалност ще да са открили в науката !
03.01.2013 21:16
saportok написа:
Сигурно по размножаванията на собствената Ви личност и нагласянето на коментарите Ви,господин saprotokOget,съдите,че аз съм двама човека.
Не съм.

-Вие може и да сте,макар че повечето май сте един,но в различни фази.
Просто за борба с историк сте смешни и непохватни,та Ви предлагам борба на бойното поле на забавата,където също падате здраво.Това е причината да не"виждате"историка често.

-Не е лошо да спрете да лъжете хората,че сте полицай,а ако наистина сте,да отидете,да се извините на началството и да си върнете заплатата,пенсията-там каквото било.Напусто ядете хляба на държавата с този анализаторски талант и тази тънка психология.


- Историческа-психология !

- Много сте ми обиден - ако сте историка, който отскоро се появи - съжалявам !
- Защото не се боря изобщо "срещу историците", познавам от тях стойностни и като специалисти и като хора ! - в момента съм раздвоен, към кои да ви отнеса ?

- А "ВЕЩИЦАТА" категорично не е историк :)) ! - самата тя, преди време пожела да ме "яде" - но с тези "млечни" интелектуални зъбки - ще и е трудно :)) !
цитирай
81. saportok - - Историческа-психология ...
04.01.2013 00:37
get написа:


- Историческа-психология !

- Много сте ми обиден - ако сте историка, който отскоро се появи - съжалявам !

!

Тук изглежда се очаква от мен да добавя някаква бележка под линия.
Предпочитам обаче да седя без ума и дума,и Вие,скъпи ми sparotokOget,да продължите да разказвате какви образи Ви се изреждат пред очите.
цитирай
82. get - - Историческа-психология ...
04.01.2013 11:50
saportok написа:
get написа:


- Историческа-психология !

- Много сте ми обиден - ако сте историка, който отскоро се появи - съжалявам !

!

Тук изглежда се очаква от мен да добавя някаква бележка под линия.
Предпочитам обаче да седя без ума и дума,и Вие,скъпи ми sparotokOget,да продължите да разказвате какви образи Ви се изреждат пред очите.


- Стана(хте) :))) !!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1023127
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930