Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2014 13:27 - Какво не знаем за кутригурите и утигурите?
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 52623 Коментари: 125 Гласове:
11

Последна промяна: 02.01.2014 13:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
              Още Гибон през ХVІІІ в. посочи, че Прокопий Кесарийски е  слабо запознат с историята на хуните. Той допуска „непростими грешки” – поставя тяхната инвазия на запад от Дон (по Йордан към 375 г.) след вандалското превземане на Картаген в началото на V в., а успехът на Атила над Аквилея през 452 г. смята, че е след смъртта на Аеций (455 г.).

       За разлика от това обаче Прокопий е най-вещият специалист в юстиниановата епоха (527-565) за пост-атиловите хуни: кутригурите и утигурите. Очевидно ангажимента му в тази посока е част от задълженията му като историк от обкръжението на Юстиниан І.

image

          Прокопий дава сведение за техният произход от кимерийците, знае легенда, според която Кутригур и Утигур са братя от общ баща, но се обособяват и създават собствени племена (кутригури и утигури), които живеели на изток от Дон без да знаят, че на запад има други хора (отзвук от легендата за сърната на Евнапий от края на ІV в.).

След това Прокопий преразказва легендата как те (нарича хуните „кимерийци“) са поели на запад с помощта на прекарала ги по плиткото през Керченския провлак сърна, макар че се усъмнява в достоверността на преданието.

image

След това Прокопий обеснява как утигурите, след краха на атиловата държава към 460 г., са решили да се върнат на предишните си места на изток от Дон, а кутригурите останали между византийския северночерноморски гр. Херсон (дн. Севастопол) и р. Дон. Тук Прокопий дори вметва, че гр. Боспор (дн. Керч) станал „хунски град” и такъв бил „доскоро” .

image

       Следвайки Прокопий, византийските летописци Агатий, Менандър, Теофилакт и т.н. пишат за утигури и кутригури, независимо, че готската историческа школа (епископ Енодий, Касиодор, Йордан, Павел Дякон) не знае нито утигури, нито кутригури; а сирийският автор от 555 г. Псевдо-Захарий Ритор знае кутригурите, но не е чувал за утигури.

  С други думи, интересът на Прокопий и историческите му проучвания върху пост-атиловите хуни (утигури и кутригури), не може да се разглежда извън политиката на Юстиниан І към тях. Точно Юстиниан се опитва да вербува утигурите и да създаде неприятел в гърба на кутригурите, които нападат почти всяка година Византия на юг от Дунав.

     В края на живота си Прокопий обаче пише анти-юстиниановата историческа книга „Тайната история”, в която вече не споменава нито името „утигури”, нито името „кутригури”, а ги нарича с общото им -„хуни”.

          Това свидетелства определено не само за политически елемент при разграничението им (съзвучен с политиката на Юстиниан І), което прави по-рано в съчиненията си, но и ни насочва да потърсим произходът на имената „кутригури“ и „утигури“, които именно Прокопий въвежда в късно-античната историография.

          Макар и родствени, според тази политика, утигури и кутригури не са под властта на един владетел. Друг е въпросът дали византийските фаворити Грод (528 г.) и Синдалх (551 г.) са били действително независими хунски владетели. Но когато Прокопий пише, че хуните-ефталит били „под властта на един цар”, изтъквайки това като разлика с другите, „познатите ни” хуни, е видно, че под последните има предвид не Атила (който е пример на еднолично управление), а пост-атиловите хуни кутригури и утигури.

          И така, какво точно се случва след 465 г., когато хуните напускат Панония и се оттеглят на изток към р. Днепър (Йордан, 551 г.)? Как така се появиха имената „кутригури“ и „утигури“ при Прокопий?

          Разплитането на загадката, на която отделих почти 10 години, започна от едно странно сведение във волжко-българският компилативен труд от ХІІІ в. „Барадж тарих“.

Атила умира през 453 година.

image

Две години по-късно най-доверените му съюзници – гепидите, се обръщат срещу неговия син и воюват с престолонаследника на Хунската държава Елак при река  Недао в Панония. Елак губи битката и е убит в 455 година.

Готите също решават да се отделят от хунската империя, подобно гепидите.

Готският историк Йордан  през 551 г. пише, че когато „хуните се уплашили от готското оръжие”, Денгиз/Динцик (вторият син на Атила) имал под своя власт „ултинзури, ангискири, битугури и бардори” (Йордан, Гетика, ч. ІІ).

Това изброяване не е случайно от Йордан. Основният хунски народ са ултинзурите.

През втората половина на VІ в. византийският историк Агатий дава важното сведение, че ултинзурите (Ούλτίνζουροι) „били най-могъщи и знаменити във времената на император Лъв и на живеещите по това време римляни.” (Агатий Миринейски, История, кн.V, 11). Има предвид Лъв І (457-474).

Името „Улдин”  ни е известно още от времето на римския генерал Стилихон (ок.365-408), когато войската на Улдин (явно прозвище на Харатон) му оказва помощ. Улдин е споменат от Зосим, Созомен, Орозий, Агатий, Йордан, Марцелин Комес (33 Hist. adv. Pagan. V, 37-2Jordane, Romana 321).

Ние допускаме, че „ултин” е етноним, така както пишат Йордан и Агатий за „ултинзури”. Това наше предположение се потвърждава от трактата „За устройство на империята“ на Константин Багрянородни, който пише в Х в., че на територията от четирите дни път между Пачаникия и Унгария живеят „ултин, древляни и лензити” (гл. 37). За ултин, под формата „уличи“, има сведение и в руските средновековни ръкописи и това несъмнено не са славяни.

Към 465 г. една част от улдин (ултиндзури, ултингури) заселват Оескус, Утум и Алмус на десния бряг на Дунав (Йордан, Getica 266), а друга част от ултин е изпратена на изток, заедно с третият син на Атила, чието име е Ернак. Тази източна група от ултин/ултингури става известна чрез Прокопий като утигури.

Целта на Динтцик да изпрати брат си Ернак на изток, е да осигури охрана на източната граница на Хунската империя, която по онова време е около дн. Волга, наричана тогава на името на Атила (Атил, Итил). Към 463 г. значимо количество източни племена минава Волга и се заселва на запад, подгонени от аварите (Приск), ето защо Динтцик изпраща брат си Ернак/Ирник на изток, за да се разпорежда там.

Кое ни дава основание да смятаме, че ултин/ултинзури/ултингури и утигури, е едно и също?

Нека преди това да се върнем на прозвището Улдин.

„Предводителят на живеещите над Истър (Дунав) варвари Улдис, нахлу с многобройна войска през реката и разполагайки се на лагер до границите на Тракия, превзе с помощта на измама мизийския град Кастра Мартис (дн. гр. Кула в България). Извърши нападения и над Тракия, като горделиво не искаше да сключи съюз с римляните. Когато префектът на тракийските войски провеждаше разговори с него за мир, той посочил към изгрялото слънце и казал, че ако пожелае, ще покори всичката земя, която то огрява по пътя си и това даже нямало да му коства големи усилия.” (Sozomen, кн.ІХ, 5.2).

               Ото Менхен-Хелфен отбелязва : „Чуждестранните имена не само са били адаптиравани към гръцката и латинската фонетика, но са адаптирвани и към морфологията на езика на летописците. Византийците често се обръщат с окончанията – an или in на имената, така както те са във винителен падеж. Ако ние имахме само формите Οΰλδης и Οΰλδις, би било невъзможно да определим името на хунския крал дали е Улдис или Улдин. За щастие Орозий го упоменава в именителен падеж: то е Улдин  (Hist. adv. Pagan. V, 37-2




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. letopisec - Благодаря на Гет, че насочи вниманието ми към произведението на Гогол:
02.01.2014 13:55
"Вечера на хуторе близ Диканьки"
цитирай
2. bls - Един от първите чужди изследова...
02.01.2014 14:29
Един от първите чужди изследователи на древно-българската племенна общност е немският историк Йохан фон Енгел. В произведението си от 1797 г. „История на страните, подвластни на Унгарската империя” помества обширна студия под надслов „История на българите в Мизия”. На това място авторът не подминава темата и за кутригурите (кутургурите) и утигурите (утугурите). Според Енгел налице са изворови данни, които дават основание българите да бъдат отъждествени с тези племена още към края на V в.: 1. При управлението на Юстиниан ромейските провинции са опустошавани според едни автори от кутригури, според други от българи, следователно това е един народ, 2. У много писатели българите се наричат хуни, които държат под своя власт и други хуни – покорените кутригури и утигури, 3. По мненията на патриарх Никифор и Теофан Изповедник в един период от време българите живеят край Меотийското езеро, което съвпада и с известията на Агатий и Прокопий за местоживелищата на утигурите и кутригурите, 4. Прокопий, Агатий и Менандър не споменават нито веднъж българите под това име, а не е възможно все пак да не ги познават, тъй като Павел Дякон и епископ Виктор Тоненски, живял около 567 г. сочат българите в своите хроники. (Енгел, Й., История на българите в Мизия, Велико Търново, 2009 г., с. 64 – 67).
цитирай
3. bls - Васил Гюзелев, след преглед на и...
02.01.2014 14:30
Васил Гюзелев, след преглед на изворите заключава, че котрагите и кутригурите са част от българската етническа общност и между тях съществува тъждественост: „Може да се предположи, че едноплеменните на българите котраги са били идентични с кутригурите, следователно родствени на утигурите. Оттук произтича и изводът, че със събирателното етническо име българи готският историк Йордан обозначава сродни по произход и начин на живот племена, които у Прокопий Кесарийски са наречени кутригури, като два клона на една племено – етническа общност, към която причислява и хуногурите. Кутригурите и утигурите всъщност са били западният и източният клон на многобройните български племена, обособени в два военноплеменни съюза, обозначавани от византийските автори с названията на тези две племена” (Божилов, И., В. Гюзелев, История на Средновековна България VІІ – ХІV в., Т.І, София, 1999 г., с. 67).
цитирай
4. bls - Антон Съботинов: Изложените по - ...
02.01.2014 14:34
Антон Съботинов:
Изложените по - горе становища следва пряко да се свържат и с археологическите находки, които маркират пътя на кутригурите в Европа. Интерес представлява мнението на Михаил Артамонов за носителите на „пенковската култура”, датирана от VІ – VІІ в., заемаща гористите области от левите притоци на р. Днепър до р. Серет на запад. След като обединява находките с керамика и накитите от „пастирски тип” в самостоятелна пастирска култура той счита, че нейни създатели са българите – кутригури, като същевременно не изключва възникналата впоследствие приемственост между „пенковската” и „черняховската” култура (Артамонов, М., Етническата принадлежност и историческото значение на пастирската култура – в: Археология, 1969 г., кн. 3, с. 1, 2, 8). Археолозите предполагат, че територията в Панония, между реките Тиса, Кереш и Муреш, през VІ – VІІ в. е населена с българи – котраги (кутригури).

Изворите подкрепени от археологическите проучвания показват, че котрагите – кутригури населяват един обширен ареал от Европа в периода V- VІІ в., които започва от езерото Меотида (Азовско море), после във вливащата се в него р. Дон, преминава през украинските степи, стига до реките Днепър и Днестър, спуска се надолу в Панонската низина и достига на юг от р. Дунав в Илирик, Тракия и Македония. Техните преселения от Кавказ и нахлуванията в Централна Европа и на Балканите преминават на няколко вълни, за да могат накрая трайно да се установят в западните предели на империята в обособената за тях църковна единица – епископия Котрагия.

Няма съмнение, че съдбата на котрагите – кутригури е преплетена с тази на българите, не случайно в изворите те са наречени единоплеменници. Наред с това не стои въпросът в детайлизирането на отделни моменти, които не доказват или доказват тъждествеността между българите и котрагите или между българите и кутригурите, съобразно ромейската терминология. По - важно е да се отбележи, че котрагите – кутригури живеят е една етносфера и тя е българска. Стара Велика България не е нищо друго освен продължение на разпадналия си хунски племен съюз през V в., след смъртта на Атила. Заради това българите – котраги (кутригури) нееднократно са наричани в изворите хуни, тъй както и самите български владетели извеждат родоначалието си от Авитохол (Атила).
цитирай
5. leonleonovpom - Честита Нова Година!
02.01.2014 17:44
Древните автори имат навика или табиета да свързват събития, разделени с дори няколко стотин години. Явно и тук се получава нещо подобно.
Кимерийците са легедарен народ в римската митология, живеят там където слънцето се скрива в мрака, има ги в митологията им, от тях произлиза думата за мрак на латински
Правилно цитираш 8-ми век преди Христа От Рим идва и легендата за двамата братя с тези имена, които си разделят царството на баща си по равно и народите вземат имената им
И изведнаж се забъркват с хуните....
Хуните, по всичко личи, че са военно-икономически съюз, създаден от гения на
Атила
Все повече учени се убеждават в това и не търсят в тях определен народ
Предлагаш информация Милчев, но отново липсват ясни изводи или ако ги има , не са дадени отчетливо
В първия си коментар отново допущаш неточност, в коментарите си аз пръв засегнах творчеството на Гогол, може да не си го забелязал, но както и да е.
Съвет и то приятелски, като заглавието ти е такова, дай накрая какво не знаем и то хронологически, не в стил античен автор.
Аз казах какво знам и то се припокрива с написаното от теб, но има разлика с последвалите събития от 1200 години....
цитирай
6. letopisec - 5. leonleonovpom
02.01.2014 21:40
Ако ми покажете името на кимерийците в римската митология, се оттеглям от историческите проучвания. Нали разбирате, инженере, че с мен не може да водите научен разговор, все едно сте в кръчмата с ветерани от СИВ...
цитирай
7. leonleonovpom - Хе, Хе!
02.01.2014 22:27
Вярно е, с мен не можеш, а и аз не искам да водя с теб научен разговор!
Защото ти никога не си се занимавал с наука, още повече сериозна, за разлика от мен!
От СИВ се искаше продукт на световно ниво.Предложих вариант, одобри се постигнах резултат, така бях включен, не с ходатайства.Освен това, ти не правиш разлика между СИВ и Варшавски пакт
Заради резултатите ме канеха и в Кралския университет във Валядолид-не отидох заради заболяване на баща ми, въпреки че той със сълзи ме молеше да отида и тук повече да не се връщам
Учудва ме че не знаеш , че в римската митология кимерите са циммери. Беше го копирал с някаква карта в твой постинг, нямам време да търся сега, бях ти обърнал внимание на грешки. Оттам циммериум-мрак. Нашето с ,последвано от латинското и се чете ци ,както пък Мое в предишния ти постинг -Ме ,за Мизия ставаше дума там
Няма да се принизявам ,да коментирам повече тук, ще оставя удоволствието на Аристотел Чернев да ти се любува и възхищава и той е голям"учен"копи пейст
Все пак , ако можеш, подреди изводите съобразно заглавието
Смятам, че можеш, зарежи копи пейста и лепилото към него, остави го на други
Твоя воля!
цитирай
8. leonleonovpom - Ето, латинско български речник на ...
02.01.2014 22:53
Ето, латинско български речник на Брожка и Делиделвов, Издателство Христо Г. Данов ,1936 г.,стр.60
Циммери-приказен народ на крайния запад, там гдето слънцето вече не грее, оттам циммериус-тъмен
Сега, няма недоразумение с посоките, те би трябвало да са на изток, оттам слънцето изкача от мрака
Потърси картите си , преди около година в постинг, третиращ кимерите ,там кимерите бяха изписани точно така-циммери,
Комбинацията от латински с и и се чете ци, а не ки на латински
Приказна е наистина, особено началната история на кимерите-двамата братя, на тях се знаят имената, но как се казва баща им, кога и колко години са управлявали?!
И в миналия материал ти напомних за изводите, сега също, почваш да ми говориш какъв голям учен си.Хайде, коментирах вече това
Ами що за научен материал е този без изводи?
Може вече да съм извън модата-да не се правят изводи..да, за копи пейст необходими ли са изводи?
Под егидата на СИВ работих само една тема, но в науката, цял живот, много те моля, голям залък съм за тебе в това отношение, за да се бъзикаш така
цитирай
9. letopisec - Без думи...
03.01.2014 08:49
leonleonovpom написа:
Вярно е, с мен не можеш, а и аз не искам да водя с теб научен разговор!
Защото ти никога не си се занимавал с наука, още повече сериозна, за разлика от мен!
От СИВ се искаше продукт на световно ниво.Предложих вариант, одобри се постигнах резултат, така бях включен, не с ходатайства.Освен това, ти не правиш разлика между СИВ и Варшавски пакт
Заради резултатите ме канеха и в Кралския университет във Валядолид-не отидох заради заболяване на баща ми, въпреки че той със сълзи ме молеше да отида и тук повече да не се връщам
Учудва ме че не знаеш , че в римската митология кимерите са циммери. Беше го копирал с някаква карта в твой постинг, нямам време да търся сега, бях ти обърнал внимание на грешки. Оттам циммериум-мрак. Нашето с ,последвано от латинското и се чете ци ,както пък Мое в предишния ти постинг -Ме ,за Мизия ставаше дума там
Няма да се принизявам ,да коментирам повече тук, ще оставя удоволствието на Аристотел Чернев да ти се любува и възхищава и той е голям"учен"копи пейст
Все пак , ако можеш, подреди изводите съобразно заглавието
Смятам, че можеш, зарежи копи пейста и лепилото към него, остави го на други
Твоя воля!

цитирай
10. letopisec - Без думи...
03.01.2014 08:50
leonleonovpom написа:
Ето, латинско български речник на Брожка и Делиделвов, Издателство Христо Г. Данов ,1936 г.,стр.60
Циммери-приказен народ на крайния запад, там гдето слънцето вече не грее, оттам циммериус-тъмен
Сега, няма недоразумение с посоките, те би трябвало да са на изток, оттам слънцето изкача от мрака
Потърси картите си , преди около година в постинг, третиращ кимерите ,там кимерите бяха изписани точно така-циммери,
Комбинацията от латински с и и се чете ци, а не ки на латински
Приказна е наистина, особено началната история на кимерите-двамата братя, на тях се знаят имената, но как се казва баща им, кога и колко години са управлявали?!
И в миналия материал ти напомних за изводите, сега също, почваш да ми говориш какъв голям учен си.Хайде, коментирах вече това
Ами що за научен материал е този без изводи?
Може вече да съм извън модата-да не се правят изводи..да, за копи пейст необходими ли са изводи?
Под егидата на СИВ работих само една тема, но в науката, цял живот, много те моля, голям залък съм за тебе в това отношение, за да се бъзикаш така

цитирай
11. leonleonovpom - И последно
03.01.2014 08:55
Понеже ти парадираш, че си учен и за теб съм ниска топка /моите обяснения са предизвикани/, ще ти задам тема за научна работа, въпреки, че колкото съм ти я задавал, аз после съм я развивал- Например ,защо Аспарух дойде тук , а не в Луизитания например
Така, според великите историци със смесен трако-гръцки произход, траките са изобретили виното. слушай внимателно. Латинската дума аналог на нашето вино е вин, така се чете и пише.Съзнателно не съм я коментирал никога
Смяташ ли, че ако някой изобрети нещо ,няма да му даде име, а ще чака хиляди години някой потребител да го упъти.Като компютъра например.Името е просто ,идва от конт/ компт/ -сметка. Или пък като се роди дете, родителите чакат 20 години някой друг , по-умен, да му даде име
Това за упътване, няма да коментирам българо-италианската връзка, която е очевадна, но самотитуловали се велики учени ще побързат да я затрият , заради платената българотурска
Защо търсиш българите само в Задкавказието, твърдиш ,че не са тюрки, но това което предлагаш води точно там Да, добре , открил си ,някой дякон какво е написал/ или погрешно преписал , или измислил/ Защо един път не потърси връзка с тези земи, а като някаква девица пишеш ,че те заплашват и колко страшно е да се търси произход или връзка на българите с тези земи, сегашните им.
Пълно противоречие има при тебе ,при това, което пишеш, че защитаваш и самото написано,съжалявам, но ме принуждаваш да го кажа
Надявам се да си разбрал какво казвам за виното., Ако не ,ще дам упътвания
цитирай
12. leonleonovpom - Правилно!
03.01.2014 09:13
Защото каквото и да напишеш в отговор, ти или по-вероятно щабът ти , ще е грешно!
Щабът е този, който за половин час дава няколко стотин" харесва ми" по едно на няколко секунди, по-често от прочитанията на една тема на Спароток, на която ти прави изчисления
Повече няма да влизам, пиши каквото искаш, не ме засяга и интересува. Няма да връщам вересиите с някой минус, не ми е в стила
Бъди жив и здрав!
цитирай
13. letopisec - 11. leonleonovpom
03.01.2014 09:20
Инж. Симеонов, Вие сте ми симпатичен човек, вервайте ми. Защо си мислите, че имам нещо против траките? Траките са велик народ, а онези траки, които стават българи след 680 г., са наши предци, можем да го открием в гените си. Не разбирам защо Вие, ГетЪ, сина Ви и Спароток толкова мразите българите, че не искате те да имат собствена древна история, а им пришивате чужди. То бива, бива да се работи за чужди интереси, но засрамете се, ако изобщо сте българин...Не само Вие, но и др. исторически скакалци, искат да ми припишат и ми приписват, че работя за тюркската история, а същевременно в сайтовете на Вашата проруска организация Спароток открито се работи за това трак и тюрк да са едно и също. Що за безличие може да Ви ръководи, Вас и организацията "Спароток", откъде, от кой кЪт на душата ви идва българофобството, което сеете с мръсни пръсти? Отговорете ми на тези въпроси, немедлено!!!
цитирай
14. letopisec - Удивлявам се, че сте изненадан, че съм по-четен от Спароток :)))
03.01.2014 09:46
leonleonovpom написа:
Защото каквото и да напишеш в отговор, ти или по-вероятно щабът ти , ще е грешно!
Щабът е този, който за половин час дава няколко стотин" харесва ми" по едно на няколко секунди, по-често от прочитанията на една тема на Спароток, на която ти прави изчисления
Повече няма да влизам, пиши каквото искаш, не ме засяга и интересува. Няма да връщам вересиите с някой минус, не ми е в стила
Бъди жив и здрав!

цитирай
15. leonleonovpom - Добре Милчев, ще отговоря 1/ Не ...
03.01.2014 10:10
Добре Милчев, ще отговоря
1/ Не сам антибългарин, патриот съм и това личи от всеки собственоръчно написан от мен ред
2/ Не виждам какво е по патриотичното от това, вместо да се търси тракийска връзка, да се размахва гордо хунска, монголска или тюркска.
Ако се изключи първата, станала нарицателна/ мен ме обижда да ме смятат за хун, никого не съм ограбвал/, в другите няма нищо лошо, но ги няма, с дръпнати очи ли сме например, защо 700 години нащите турци живеят в отделни общности.
3/ Дай ми дефиниция за трак и в зависимост от нея ще се съглася или не с теб Древните племена по-скоро са много различни и нямат почти нищо общо с днешните народи Можеш ли да сравниш древните германи, наричани щедро от римляните варвари със сегашните?!
4/Това е абсурдно при мен, да бъда купен, който ме познава ,го знае. Ти си извинен Никой не ме е търсил и още повече плащал за да пиша това, което усещам и виждам. Защото няма да мине, никога не е минавало.
За куфарчетата с пари съм си задавал въпроса, ами къде аджеба е моето, защо го няма?! Отговорих по-горе
5/ Да турците, поради близостта на думите работят да са траки. Ами ние, след като се отказваме от праотците си/ патриот идва от отечество, а то от отец/, ще се наместят веднага други и то съвсем далечни, ат Каракум и Казалкум пришълци
6/ Не работя за чужди, а само за нашите интереси, истинността, при това безплатно Траки, славяни, прабългари, има желязна връзка между тях и родова и езикова
Виното са направили траките, дали са му и името, ние българите не сме го взели от чужденци. Наша е, не е чуждица
Като говора за връзка, тя е и родова и езикова.
7/За прорусизма грешно е заради някой проимперски интереси при тях, при всеки голям народ ги има, само при германците в момента не, защото са забранени със закон, да се отхвърля очевадното, че сме един народ, с общи корени Кого са наричали дядо Иван, по-големия брат нашите прадеди, кой е водил безброй войни за нас и е освободил гърци, сърби , да да освободи накрая и нас?!
цитирай
16. czarnian - Избирателното четене и поднасяне ...
03.01.2014 11:08
Избирателното четене и поднасяне на информация ще ви изиграе лоша шега г-н Милчев. Като почнем от Гибън и стигнем до Гюзелев (и съвременните им наследници), то те доказват и безусловно приемат дамоедската, монголо-татарска (тюркска) теории за произхода на прабългарите (кутригури у т.н. гури).
цитирай
17. leonleonovpom - Благодаря Czarnian! Честита Нава Година!
03.01.2014 13:04
Да, това противоречие между декларирано и написано се натрапва
Има и друго, ако не сме преки наследници на траките, което ако е факт е много лошо според уважаемия Милчев, сме узурпатори като хуните. Атила е гений, но не и тези около него, гений на времето си е.
За това не ни искат в Англия, правят асоциации с хуните. Ако продължа в стила на автора на материала, ще го изкарам английски агент, но няма да го направя
цитирай
18. letopisec - Само в тоталитарни общества, като руското и съветското, се постъпва фундаменталистки...
03.01.2014 14:03
czarnian написа:
Избирателното четене и поднасяне на информация ще ви изиграе лоша шега г-н Милчев. Като почнем от Гибън и стигнем до Гюзелев (и съвременните им наследници), то те доказват и безусловно приемат дамоедската, монголо-татарска (тюркска) теории за произхода на прабългарите (кутригури у т.н. гури).


Един пример. Решава Сталин и бих казал не без основание, да смъкне от пиедестала, макар и посмъртно, яфетическата езиковедска теория на Н.Я.Мар. След 50-те години обаче, не само яфетическата теория е критикувана, изобщо Мар е забранен, независимо, че е работил и в сфери, които заслужават интерес. Ето това е руско-съветската наука. Няма избирателност, действа се политически. Интересно, дали в САЩ някой отрича синтактичните теории на Чомски, при условие, че не приема политологичните му възгледи? Г-н Стоянов, млад човек сте, а вече сте обременен. Жалко!
цитирай
19. letopisec - 15. leonleonovpom
03.01.2014 14:05
7/За прорусизма грешно е заради някой проимперски интереси при тях, при всеки голям народ ги има, само при германците в момента не, защото са забранени със закон, да се отхвърля очевадното, че сме един народ, с общи корени
..........................................................................................

Ето за това говоря, инж. Симеонов, за безродието, за отричането на българската история и подмяната и преди със славянска, а днес с по-модерната: славено-тракийска...Безродие, нихилизъм, комунизъм, нищета на духа, липса на себеуважение...Колко жалко, наистина...
цитирай
20. letopisec - Знам ви, че тракедонистите сте цяла група, да не кажа мафия...Историческа мафия.
03.01.2014 14:30
kansandilh написа:
Интересен спор се води между leonleonovpom и letopisec. Интересен, но некоректен, от страна на letopisec. Така например, leonleonovpom задава много смислен, логичен въпрос: в чии език възниква думата ‘вино‘?- на създателите на гроздовата напитка траките или на последващите й потребители латините. Отговорът е лесен, ясен и очевиден за всеки здравомислеш човек, само не и за letopisec, който вместо отговор прилага тактиката в спора „ама те защо бият негрите“. Необосновано letopisec напада leonleonovpom, обвинявайки го в антибългарщина. Смея да твърдя, тъй като чета статиите на leonleonovpom, че в тях няма нито ред, откъдето да се извади подобно обвинение. Така че letopisec би следвало да се извини на leonleonovpom за необоснованите си нападки и да се поучи от логическото мислене на човек на точните науки, какъвто е leonleonovpom.


Значи според Вас е напълно логично твърдението на инж. Симеонов - leonleonovpom, че "очевадното, че сме един народ," с руснаците? Бравос, историческа мафия и преди и сега....
цитирай
21. leonleonovpom - Трогнат съм, благодаря ти , Kansandih!
03.01.2014 14:47
Наистина, обоснования патриотизъм е двигателят ми в писането.
При Милчев има още едно очебийно противоречие, Кога е бил патриот , когато с оръжие е бранил съветската, социалистическа власт, която сега оплюва като смъртен враг или в настоящия момент? Винаги ли е бил патриот, в определени моменти ли или никога?!
Крайно време е да излезе от проказата на назначените депутати.Ето, добре цитира написаното, но избирателно, за прорусизма става дума, неудобното продължение е спестил-кой ни е освободил, кой е големият брат за старите българи, кой е водил множество войни все за нас Тази вяра в старите българи, че големият брат ще дойде ги е приспивала, те са се надявали само на него И той се е озовавал.
Да, знам, проимперски интереси.
Ами защо другите благородници, които по вълчи са си делели Африка, Азия и Америка, не се озоваха. Да, да , те се появиха в постъпите на Цариград , свежи и силни и малко след това - в Берлин, да демонстрират силната си обич, към нас естествено!
Какво мисли Милчев за това или ще включи облъчвателя?!
цитирай
22. leonleonovpom - Милчев, имаме общи корени, един ...
03.01.2014 14:54
Милчев, имаме общи корени,един народ не сме, нямаме обща територия
Според тебе хуни, кимери, траки, елини народи ли са?
Оформянето на народ е дълъг процес, съвременните народи са се оформили едва преди век- Германия например окончателно при Бисмарк

Освен тази "мафия" , която цитираш, има и една друга, която пропускаш- продажническата.
Но това си е твой отличителен белег
Като си толкова голям патриот, какъв е Ботев според тебе-Терорист ли е?
Интересен ми е отговорът ти, дали ще дойде от поръчителите на това твърдение!
Знам го, ще споделя честно, стига да не включиш манипулатора...
цитирай
23. letopisec - 23. leonleonovpom
03.01.2014 15:29
Инженере Симеонов, когато аз съм бил уредник в къща-музей Хр. Ботев в Калофер и ежедневно съм изнасял беседи на ученици и посетители КОЙ Е ХРИСТО БОТЕВ, Вие сте превивали гръб през съветските другари и сте лъгали, че Ботев е комунист...
цитирай
24. letopisec - КРАЯТ НА ТРАКИТЕ. . . „(Юстиниан) ...
03.01.2014 16:12
КРАЯТ НА ТРАКИТЕ...

„(Юстиниан) свикваше без всякаква причина водачите на хуните и поради безумна щедрост им връчваше огромни суми, правейки това уж като залог за приятелство. Говореше се, че той правел това и по време на царуването на Юстин. А водачите, като отнасяха парите, изпращаха и други съуправници заедно със свитата им, та и те да могат да продадат мир на този, който безусловно искаше да го купи. И едни от тях се захванаха да заробват ромейската държава и от императора им бе заплатено не по-малко, отколкото на първите. А подир тях пък трети се втурваха да грабят измъчените ромеи и след плячката получаваха като награда за нападението императорската щедрост. Така, накратко казано, варварите един по един не пропускаха случая да обират и поред да изповличат всичко. И тъй, тия варвари имат многочислени водачи (пълководци-бел.ред.), та поради това непрекъснато се протакаше войната, причинена от необмисленото прахосничество на Юстиниан. И тя нямаше край, а непрекъснато обикаляше наоколо. Нито едно място, ни планина, ни пещера – въобще кътче от ромейската земя не остана неопустошено по това време, а много области бяха завладявани по пет пъти и повече. А пък какво претърпяхме от мидийци (чети: перси-бел.ред.), сарацини (араби-бел.ред.), славяни, анти и от другите варвари, аз съм описал в предишните си повествования. Но тук бе нужно да опиша това, което обещах в началото на книгата – да разкрия причината на събитията” (Прокопий Кесарийски от VІ в., Тайната история, С., 1983, с. 50).
цитирай
25. get - -ХмЪ-м ? - Както е казано в народната приказка "двама българи - три мнения" :)) - Да се смей ии ... ?!
03.01.2014 19:35
... да плаче човек ?! :((

За да внесем малко яснота в спора първо, да си дадем отговор на въпроса от област: историко-лингвистична ... най-вече във вида й, компаративистика ?
- Произход и етимология на думата за ВИНО:
1. от the Proto-Indo-European коренова *win-o
2. Това сравнете със същата от един от най-старите документирани ПРИЧЕРНОМОРСКИ ЕЗИЦИ - ХЕТСКИят ? - "wiyana"
3. от втората група палео-европейски ПРИЧЕРНОМОРСКИ езици "ликийски"(лувийски) се е наричало - "oino"
4. На "линеар Б" (микенски) - "me-thu-os we-no(вино)" ... казват че, означавало месец + вино ... с обяснения, че тогава се е празнувал фестивала на младото "вино" - и други волни интерпретации ?
5. "класически" гръцки звучи:oinos ... на по"варварската" форма на Еолийският гръцки се е произнасяло:woinos
6. На латински за напитката произведена от грозде, думата Е ! - VINUM ?

- Така че, на гръцки "Пия вино", звучи "PINO OINOS" - Предвид близкото звучение и релации досежно думата VINUM-OINOS ... и т.н. в езиците от причерно-средиземноморски район - Да разгледаме втората, дума ПИЯ, на гръцки "PINO", идваща от PIE :*PO(i)- "to drink"(спомнете си българската ПО(я) ?; срещаща се в по-късната санскритска:PATI ... Greek pinein "to drink" ... Old Church "Славянски:))" - PITI
- Какви форми и от каква латинска коренова идва думата отрова-пойзън(англ.); Old French "pocion"; идващо от potionem(Lat.), (nominative potio) "a potion, ПИЯ," също се среща в израз "poisonous draught" пия настойка(лекарство-отрова) !

- Няма лошо в едно такова голямо СЪВПАДЕНИЕ МЕЖДУ ЛАТИНСКИ-БЪЛГАРСКИ-ГРЪЦКИ ДУМИ ! - Само ми е странно, как не само тези а ДЕСЕТКИ ИЗВЕСТНИ КАТО ГРЪЦКИ И ЛАТИНСКИ ДУМИ са попаднали в езика ни СЛЕД КАТО СМЕ ЖИВЕЛИ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ от ПРИ-Черноморието СПОРЕД ОФИЦИАЛНИТЕ ни Исторически доктрини, манифестиращи в учебниците ни по Българска история ??!

- Обещавам ! - следващото ми обаждане ще бъде в подкрепа за десетките езикови паралели(връзки) м/у българският и другите ДВА АНТИЧНИ езика :)) !!
цитирай
26. czarnian - Ха-ха, отново се правите на приятно ...
03.01.2014 20:03
Ха-ха, отново се правите на приятно разсеян г-н Милчев. Оставете ги Сталин да си "плува" в нафталина и кажете щом прабългарите са татаро-монголи или тюрки според Гибън и Гюзелев, рофствени с тюрките кутригури и уногури според въпросните, то такива ли са според К. Милчев, който приема хипотезите и твърденията на Гибън и Гюзелев?
цитирай
27. leonleonovpom - Господинът Милчев е колекционер на ...
03.01.2014 20:22
Господинът Милчев е колекционер на гласове и " харесва ми" Сигурно и на коментари. Скоро ще му покажа ,как едно мъничко нещо, което се събира в шепа е оставило ярка следа в света. Без да е голямо, е по-голямо от много по- грамадни
Поред:
Бил си уредник на музея на Ботев и там ли си огрял. Въпросът ми не беше дали си бил там и какъв , а дали според тебе е терорист Какво искаш да подчертаеш с това, бил си на щат там, да не си му бил подвойвода?
-Пред никой руснак не съм превивал никога гръб, напротив, хората се отнасяха с уважение към мен. С уважение се отнесоха и двама американци, от световно известна фирма, като разбраха какво съм направил с продукта им. Единият гледаше с невярващ поглед, другия каза ,че съм изобретател
А подобна тъпотия, че Ботев е бил комунист, никога не съм казвал. Е, разбира се, че в никакъв случай мисълта му не е била заета с това ,как да ограби близките, за да стане богат
С неуважение могат да се отнасят към мен такива като тебе Милчев
-Дай ми дефиниция за трак- и очертай ареала им-границите. Знам ,че с географията си скаран, много примери си дал, дай някоя карта, без коментар, да няма с какво да те зачеша

Тежък случай си-чудя се каква работа имам тук, сигурно да ти увеличавам бройката на коментарите- може би са 15, а и реалните посещения
цитирай
28. get - - Уважаеми - С този отговор ПОПАДАТЕ В ДЕСЯТКАТА - и повтаряте ТОВА, което от близо година време ... !
03.01.2014 20:29
... се опитвам да ОБЯСНЯ разбираемо, г-на Милчеву !

- ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ от тези, които от времето на ПЕТЪР ВЕЛИКИ се самовеличаят, като Велико РУСИ - са по произход УГРИ ?!! - мордва, башкир, ерзя, коми, самоеди и муроми ... Както се казва и един от ГЛАВНИТЕ ГЕРОИ от "руските" былини Илья "МУРОМец" !!
kansandilh написа:

...
...
Второ
-Предполагам, че leonleonovpom под общи корени има предвид общ биологичен произход. Ако е така, то това условие е необходимо, но не е достатъчно, за да твърдим че руснаци и българи са един народ. Небходимо е да имат и общ език, общи културни характеристики, общо етническо самосъзнание, обитаване на обща територия и т.н. Нещо повече- с 23% от руснаците, които са от хаплогрупа N нямаме общи биологически корени. По този маркер руснаците са сродни с финландците-61%, естонци-34%, латвийци-38%, литовци-42%, белоруси-10%, украинци-7%, шведи-7%.
-Ако leonleonovpom под общи корени има предвид, че ние сме дли на руснаците азбука, религия и език(съвременният руски език се гради от така наречения черковно-славянски език, който не е нищо повече освен старобългарски език), то това ни прави близки народи, но не и един народ.
...


- Този историческо-етносен "ребус" още през 1880 г. УСРЕШНО Е РАЗГАДАН от писателя и председател на ВМРО Стоян Михайловски - Което той ни ГО е загатнал, в химна за "Кирил и Методий" ?

"Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,

ДУХОВНО ПОКОРИл страните,

които завладя със меч!..."

- Кои сме завладели с МЕЧ - именно дедите на "угрите"(великоруси !) - на които, в последствие дадохме Вяра, азбука и Език !!! - уви Историята, често си прави лоши шеги с благодетелите :( !

- Една голяма част от армията, на така известните ни, каганатски "тюрки" на ягбу Истеми - на практика са били "угри" - Има го описано в източници исторически ... ?! - но ми трябва още време, за да го обоснова безапелационно !

- Милчев, очаквам сега да ме обвиниш в "предателство" на българската кауза :)) !
цитирай
29. leonleonovpom - Благодаря Сашо! С генетиката съм ...
03.01.2014 20:35
Благодаря Сашо!
С генетиката съм на Вие и не взимам отношение. Естествено, зарадвах се на съобщението на нашите учени за италианската връзка, защото по друга линия също стигнах до техните изводи
Сега ,за близостта ни с руснаците, която е видима, ще отговоря на Милчев по друг начин.
Няма как 100% да сме един народ, щяхме да сме в една държава, но:
Имаме по-голяма , а някъде и огромна близост в сравнение с всички , с които ни сродяват:
Монголи, татари, тюрки и накрая микса хуни. Специално за последните, как ще обясниш присъствието на германци - че са българи ли?
Поръчка ли изпълняваш , да изкараш само нас хуни/ и ние сме участвали/, за да не ни искат никой в Европа, един път заради циганите, сега заради тях ли?
Никога не ме е блазнела перспективата да ходя в чужбина ей така, да съм по добре
цитирай
30. leonleonovpom - Здравей Гет!
03.01.2014 20:49
Да, главният въпрос е този, как тези хиляди думи са попаднали в езика на живеещите на хиляди километри от Рим и Тракия номади Има няколко варианта , в аула/ момент, има я в латинския-дворец/ са имали латински гимназии, с командировани с решение на папата-все пак е VІ -ти век учители
И други подобни , весели и глупави отговори
Но най простия и верен отговор е, че " новодошлите" са много близки в езиково отношение със заварените
Омръзна ми, оттеглям се
цитирай
31. letopisec - 26. kansandilh
04.01.2014 08:13
приемам на доверие от вас двамата с инженера, че думата "вино" е тракийска, а не латинска. Оргиналните български вина са 3. Едно от тях е Мискет, име донесено от областта Масгут на север от Кавказ. Русия е федерация от етноси, за първи път името "Рос", ако не се лъжа се упоменава в ІХ в., а руският летописец от ХІІ в. Нестор пише как славяни са ходили да молят едни варяги-нормани да им станат държавници, тъй като славяните не разбирали от управление. Дотогава, както на територията на Велика България, така и та територията на Дунавска, славяните все са били български поданици. Да твърдите, че българи и славяни е едно и също, е същото като при комунизма Андрешко да твърди, че е бирник и никога е нямало друг преди него...
цитирай
32. letopisec - Трудно ли е да прочетете статията по-горе, където се говорят съвсем различни неща?
04.01.2014 08:15
czarnian написа:
Ха-ха, отново се правите на приятно разсеян г-н Милчев. Оставете ги Сталин да си "плува" в нафталина и кажете щом прабългарите са татаро-монголи или тюрки според Гибън и Гюзелев, рофствени с тюрките кутригури и уногури според въпросните, то такива ли са според К. Милчев, който приема хипотезите и твърденията на Гибън и Гюзелев?

цитирай
33. letopisec - Инженер Симеонов, Ботев не е терорист и не е комунист. Много има да учите още по история...Аз ще Ви помагам...
04.01.2014 08:19
leonleonovpom написа:
Господинът Милчев е колекционер на гласове и " харесва ми" Сигурно и на коментари. Скоро ще му покажа ,как едно мъничко нещо, което се събира в шепа е оставило ярка следа в света. Без да е голямо, е по-голямо от много по- грамадни
Поред:
Бил си уредник на музея на Ботев и там ли си огрял. Въпросът ми не беше дали си бил там и какъв , а дали според тебе е терорист Какво искаш да подчертаеш с това, бил си на щат там, да не си му бил подвойвода?
-Пред никой руснак не съм превивал никога гръб, напротив, хората се отнасяха с уважение към мен. С уважение се отнесоха и двама американци, от световно известна фирма, като разбраха какво съм направил с продукта им. Единият гледаше с невярващ поглед, другия каза ,че съм изобретател
А подобна тъпотия, че Ботев е бил комунист, никога не съм казвал. Е, разбира се, че в никакъв случай мисълта му не е била заета с това ,как да ограби близките, за да стане богат
С неуважение могат да се отнасят към мен такива като тебе Милчев
-Дай ми дефиниция за трак- и очертай ареала им-границите. Знам ,че с географията си скаран, много примери си дал, дай някоя карта, без коментар, да няма с какво да те зачеша

Тежък случай си-чудя се каква работа имам тук, сигурно да ти увеличавам бройката на коментарите- може би са 15, а и реалните посещения

цитирай
34. leonleonovpom - Трогнат съм Милчев, от добрите ти ...
04.01.2014 08:52
Трогнат съм Милчев, от добрите ти намерения, но мерси!
Няма какво да науча от учили недостатъчно, извинявай за откровеността!
цитирай
35. aristotelis - ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ НЕЩАСТНИ АНОНИМНИ ЦЪРВУЛИ!
04.01.2014 10:03
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
За проникването на гръцки религиозни култове сред траките през елинистическата епоха свидетелствуват особено ясно надписи, разкрити в тракийския град Севтополис (от IV в. пр. н. е.).

Находките в Севтополис говорят при това за елинско влияние не само в областта на религията, но и по отношение на градоустройството, на жилищната архитектура, на украсата на сградите и пр.
Силно било елинското влияние и по отношение на живописта.
За това свидетелствува най-добре прочутата тракийска гробница, открита през 1944 г. в гр. Казанлък.

цитирай
36. aristotelis - ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ НЕЩАСТНИ АНОНИМНИ ЦЪРВУЛИ!
04.01.2014 10:05
траките не могат да бъдат характеризирани от етническа гледна точка като „народ”.
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Добре известно е от данните на редица древногръцки писатели (като Херодот, Тукидид, Ксенофонт и пр.),че траките се делели на голям брой племена, разположени на юг или на север от Стара планина, всяко от които си имало собствено име. Като по-важни племена, които играли роля в политическия и културния живот на тракийския свят през периода до римското завладяване, заслужават отбелязване следните: трибали (в областта между реките Морава и Искър), крестони (в областта между долното течение на реките Стримон (Струма) и Аксиос (Вардар), бисалти, одоманти и едони (по долното течение на р. Струма и по басейна на р. Места), серди (в днешното Софийско поле), дентелети (по горното течение на р. Струма), меди (по средното течение на Струма), дий, дерсеи и дерони (по река Места), беси (по горното течение на р. Марица и в Родопите); травси (пак в Родопската област, югоизточно от бесите), одриси (по средното и долното течение на р. Марица и по басейна на р. Регина, дн. Еркене), ниспеи, меландити, мелинофаги, тини, асти (по черноморското крайбрежие, южно от Стара планина), мизи (на изток от река Искър в Северна България), кробизи (източни съседи на мизите, също в Северна България), гети (в днешна Добруджа). У Херодот става дума за общо 19 племена, но, както изглежда, броят на племената по негово време е бил по-голям. Затова може да се съди и от данни на по-късни автори (като Страбон и пр.).Наличието на голям брой тракийски племена и липсата на един общ език говори, че през разглеждания период (V—I в. пр. н. е.) траките не могат да бъдат характеризирани от етническа гледна точка като „народ”.
Племенната раздробеност сред тракийския свят се е отразявала и върху облика на тяхната материална и духовна култура.Ако е съди от данни на гръцки, елинистически и римски писатели, може да се заключи, че са съществували редица регионални особености в характера на тази култура съобразно социално-икономическото и етническо състояние на дадено племе. Така напр. узнаваме за регионално местни обичаи на такива тракийски племена като агатирси, травси, гети, мизи, сарапари и др., които се срещали само у тях и не били познати на другите племена.Така напр. агатирсите, които живеели в днешно Седмиградско, имали обичай за общо ползуване на жените, травсите имали обичай да оплакват новородените деца, сарапарите практикували отрязване на главата или одиране на черепа на убития неприятел, някои от мизите (т. нар. капнобати) не употребявали месо, а други (т. нар. ктисти) не се женели.С една дума, налице е било едно разнообразие в различни сфери на материалната и духовната култура, на бита, на общественото устройство, на идеологията, което предава на тракийския свят през доримския период значителна вътрешна колоритност. Това разнообразие е характерно не само за тракийския етнос, но то може да се наблюдава и у други етнически общности, които още не са се споили в една по-устойчива категория (народност) и сред които господствува племенното деление.

цитирай
37. aristotelis - Тракомания: "оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения"
04.01.2014 10:05
Тракомания: "оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения"
"Ако случайно, подведени от порнографско любопитство, попаднете в някой автохтонистки форум или блог, ще се натъкнете на брутален историко-филологически сленг, който може да съсипе вярата ви в здравия разум. Кратка разходка из такъв виртуален сексшоп с езикови играчки за предизвикване на болка и разнообразни унижения може да даде решителен тласък на вашето историческо депрограмиране, ако по някаква причина сте заседнали в някаква последователна теория. Бедата е, че този инфернален кипеж от „научни” безумия, тази идиотска умствена сяра контролира позициите на дилетантската „съвест”. Авторите пишат и треперят пред страшния съд на електронната Жакерия. Готова е да ги линчува. При слабо отклонение от тракийския умствен канон получават мълниеносно квалификацията „комуноид” или "предател". Подсвирване за сбор на кучетата. Следва дълбинна „аналитична” оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения, които трябва да ви довършат или да ви доведат до шок и орфическо просветление. Порнографският линч е патриотична инициация. Това, което „родолюбивото” електронно население практикува тук под кодовото име „да си върнем истинската - разбирай величавата - история”, е конспиративистко-уфологична метаморфоза в имбецилен вариант. Антипод на татароман, монголомн, аспарухоман и всякакъви подобни лизачи и аналноподатливи дендрокефали волгари, правещи пагански секс с коне, кучета и змии.Тракоман: ИРОНИЧНО назоваване на БЪЛГАРИТЕ – един от най-древните автохтонни европейски народи, от страна на дегенерати с неясно национално съзнание под влияние на злоупотреба с алкохол, наркотици и юдео-комунистически варваризъм. "Аз майка си ще наеба по-скоро, но тракоман няма да стана!" – изявление на уногондурски аспаруховски дегенерат след дрогиране и алкохолен 48-часов алкохолен запой!

цитирай
38. aristotelis - getovski цървулски: ДЕСЕТКИ ИЗВЕСТНИ КАТО ГРЪЦКИ И ЛАТИНСКИ ДУМИ са попаднали в езика ни СЛЕД КАТО СМЕ ЖИВЕЛИ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ
04.01.2014 10:13
Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи.
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат. ”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).

цитирай
39. aristotelis - Прабългари Първото писмено ...
04.01.2014 10:18
Прабългари

Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан.

Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.
Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна.

Още древните хронисти свидетелстват, че всички прабългарски племена са родствени и имат общ произход, за който различни учени вече десетки години изграждат различни хипотези. В основата си тези хипотези се основават на езиковедски анализи.

Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.

В 559 г. византийската дипломация с много усилия успява да предизвиква война между прабългарските племена кутигури и утигури. В същото време срещу голяма сума в злато ромеите привличат на своя страна аварите срещу прабългарите и славяните. Година по-рано аварски пратеници пристигат в Константинопол, за да предложат услугите си на император Юстиниан І От 562 до 569 г. аварите окончателно се заселват в земите около устията на реките Сава и Драва. Те създават голямо племенно обединение – Аварски хаганат начело с вожда Баян, което в продължение на повече от две столетия, до 796 г., играе важна роля в Централна Европа.
цитирай
40. aristotelis - Когато Гърците са създавали евр...
04.01.2014 10:22
Когато Гърците са създавали европейската цивилизация и през 776 год. преди христа са провеждали олимпийски състезания нас славяните и прабългарите ни нямало на света дори като сперматозойди или ако ни имало някъде сме се люлели на клона хванати с опашката по-казахстанските степи, мастурбирайки като дивите маймуни-макаци, лаели като кучета и мяукали като котките до 9-ти век след христа диви и варвари без азбука и писменост! А най-лошото е че оттогава досега нищо не се е променило! Българина е беден, завистлив и злобен, стигащ чак до жестокост. Българина мрази турците, гърците, евреите, циганите, и кой ли още не. Българина не обича никой и нищо. Българина е стигнал в своята злоба и завист дотам, че мрази дори самите българи. В цял свят, във всички държави, името българин е синоним на нещо лошо.
цитирай
41. get - - Предизвикан отговор от(до) "гръцкият" мегалоМАНИАК ?!! ... и г-на Милчева !!
04.01.2014 11:17
40. aristotelis написа:
- getovski цървулски: ДЕСЕТКИ ИЗВЕСТНИ КАТО ГРЪЦКИ И ЛАТИНСКИ ДУМИ са попаднали в езика ни СЛЕД КАТО СМЕ ЖИВЕЛИ НА ХИЛЯДИ КИЛОМЕТРИ

- Ще ти поставя ПРОБЛЕМА с твоята СЕБЕ-ИДЕНТИЧНОСТ под вида на въпроси !
1. Знаеш ли какво означава ЕНОЗИС ?
2. Кой е "родителя" на тази иредентистка МАНИЯ в гръцкият характер(политически)!
- ВТОРО ГОВОРИШ - За гръцката ПРОСВЕТА - Та в тази връзка, да те питам - Какво е значението на думата с Която Аристотел назовава ПЪРВОТО ГРЪЦКО(атинско) училище ?
- ТРЕТО - Какъв е етносният произход на човека Поставил началото на гръчкото ВЪЗРАЖДАНЕ ?!
- ЧЕТВЪРТО - Как се е наричал фестивала(и значение на името) Който предшества и дава облика на последващите Олимпийски игри ?
- ПЕТО - Защо ... всъщност спирам ! - тъй като ще натоваря твърде CPU-то ти, та има опасност да "изпуши" :))

33. letopisec написа:
приемам на доверие от вас двамата с инженера, че думата "вино" е тракийска, а не латинска. Оргиналните български вина са 3. Едно от тях е Мискет, име донесено от областта Масгут на север от Кавказ.

- Две изречения - Две историко-логически ГРЕШКИ Милчев ?
1. ДуматаДУМИТЕ ако ги делиш на ТРАКИЙСКИ или ЛАТИНСКА БЪРКАШ - Кога се е появила ТЯ/те, едва ли имаме НАРОДНОСТНО ДЕЛЕНИЕ от вида(който правят в момента "историците" !) тоест "тракийци" и "латинци" ? - това първо !
2. Второ името на сорта грозде "Мискет", което твърдиш че идвало от Масгут - Според второто твърдяно име от теб - Припомням !? - МАСГУТ е калка на ЕТНОНАЗВАНИЕ (народностно, или на предисторична племенна общност !) "Маса-Гети" ! - същите към ПЪРВИ ВЕК пр.н.е. са документирани, че са трайно уседнали в Северозападно Черноморие ...та имало ги е дори и в Малка Скития :)) ! - по въпроса е писал Публий Овидий Назон - очевидец, на войните м/у масгутите-сармати-ГЕТИ и родственото им държавно-тракийско ЦАРСТВО(някои историци се осмеляват да го наричат Тракийска империя) това на ОДРИСИТЕ !!

- Ако някъде бъркам, с удоволствие ще приема поправките ? :))
цитирай
42. letopisec - Изглежда инж. Симеонов е голяма ...
04.01.2014 11:19
Изглежда инж. Симеонов е голяма клечка в тракедониската организация. Каза, че ще привика Аристотелис и той веднага се появи...
цитирай
43. leonleonovpom - Милчев, объркан си много!
04.01.2014 13:57
Аристотел Чернев е фактор в гръцката диаспора, там има хранилка, учи тези от диаспората на гръцки, защото не си го спомнят
Толкова!
Той е продукт на твоите писания драги, нали точно ти ни пращаш на хиляди километри оттук.
А що се отнася до Чернев, пардон Аристотелис, него да пита , опинцата човек, какво търсят пък тъй наречените гърци в тракийските земи.
Според митологията, заимствана от кого ли не, боговете им пият нектар, а не вино. Следователно и те пият нектар, защото не издържат на силното тракийско вино, ще си загубят доспехите и ще паднат от колесниците, за които са чували, че ги има от хетите.
Как ще измислят дума за вино, първо някой трябва да ги упъти
Аман от набедени гърци, по-турци и от султана, освен,че само гаврошки диалект владеят!
цитирай
44. leonleonovpom - Не съм никаква клечка, защото поне ...
04.01.2014 14:09
Не съм никаква клечка, защото поне аз не знам и не членувам в такава организация
Относно виното!
То е направено в нашите земи, спор няма, не е от монголските степи. Идеята ми беше, че който го е сътворил, като на дете, меу и е дал името. Другите могат само да го нагласят спрямо езика си.
Няма елините да учат траките, да им казват какво пият
Да, сигурно, а се оказва всички имат тази или много подобна дума за еликсира.
Сега , сортовете винаги са търпяли развитие, не са античните в момента.Виждал съм грозд на монета, консултирал съм се с вещи лозари, пълен разнобой за сорта, На мен лично ми прилича на един много ароматен сорт, явно е много стар-наричат го липово, има аромат на липов цвят, не знам как е научно името му
Единствено доколкото знам , Маврудът е много стар, може би идва от черен
цитирай
45. leonleonovpom - А бе Аристотелис, ти география в ...
04.01.2014 15:48
А бе Аристотелис, ти география в Магнаурската школа ли си учил?!
Какъв Казахстан ти се привижда северно от Кавказ?.Това е все едно да кажеш, че Етиопия е южно от Гърция и граничи с нея! Виж ти, как хубаво могат да се подредят нещата, та и на теб да ти харесат, не само на някой!
Не го измислям, написал си го в образователния/ МаркНатан другояче би го написал/ ти постинг за прабългарите, № 41, първи абзац
За прабългарите има по-стари сведения, във Ватикана, за участието им в корпуса на Адриан и са споменати като отлични войници/ в Британия/- Първата половина на ІІ в. сл. Хр.
Има и сведения от168г.сл.Хр.
Идват от Европа, не от Казахстан.
Казахстан драги, е в Европа само във Футболните турнири
Ако успееш да го преместиш преди Кавказ, ще бъде в Европа, защото и Кавказ е в Европа
Търси Казахстан източно от Каспийско море , ако се заемеш с преместването му
цитирай
46. get - - Уважаеми Симеонов ... Милчев, това е и към теб ?
04.01.2014 16:03
leonleonovpom написа:

...
Няма елините да учат траките, да им казват какво пият
...


- Видяхме че, ДУМИТЕ за ВИНО и ПИЯ са идентични за ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ - в това число и за БЪЛГАРСКИЯТ, за който "не знам защо" :)) - българските историци са си наумили, че идвал от тЮркска основа ?

- За да избегнем НЕУСТАНОВЕНОСТТА Досежно произхода на някои думи ОСНОВНИ за "алкохолно-пиянската" ни насоченост на издирването - Да се обърнем за произхода на думата "бира" ?

- Според вас, каква е тя по произход ! - ТЪЙ КАТО, поне за нея МНЕНИЯТА СА КАТЕГОРИЧНИ ! :)) - Кой я е използвал и откъде тя е заета в другите ЕВРОПСКИ езици ?! - та дори и в гръЧкият, ако смятаме този "креолски" език за ЧИСТО ЕВРОПСКИ ?! :((

- А относно ! - Как се е писала Историята на Европа ? - нашият възрожденец Раковски има твърде интересни и показателни становища:
"Цел настоящаго съчинения е да покажеме народу си най-стари черти бития му, народопоколения, язика, правления, славнаго му прошествия и проч., както и сам й наслов показва. (...) Учений свят Европи, преди да се запознае с Хиндистан и узнае самъсъкрити му язик, сами източници повестности имаше еленски описатели, а именно Иродота и Тукидида. Но като се упознаха с Хиндистан и научиха до някой си стъпен самъсъкрити - староиндийски язик, - видяха и узнаха, че не само съобщении Европе науки чрез еленски философи, а най-паче във време похода великаго Александра в Хиндистан ТИИ НАУКИ и изкуства СА ЗАЕТИ ОТ ТАМО (!)
(... ) ЗНАЙНО Е, че Иродот, кого славят за отца повестности, ПРОЧТАЛ Е СВОЕ съчинение на ОЛИМБИЙСКИ СБОРОВЕ. РАЗУМЯВА СЕ, че ТОЙ Е ПИСАЛ ПО ДУХУ ВЕКА, тоест ТАКА, КАТО ДА ЗАДОВОЛИ НАПОЕНИ ТОГДАШНИ ЕЛЕНСКИ ГЛАВИ от БАСНОСЛОВНИ СУЕВЕРИЯ и ПУСТОВЕРИЯ, иначе не би дръзнал да се появи с други мисли пред еленски народ, а КАМО ЛИ ДА ПИШЕ И ПРОЧТЕ на общое съборище ПРОТИВУ ДУХУ ИМ.
Самий пример, що осъдиха Сократа на смърт(!) тогдашни образовани атинейчани, че узнал идолопоклонское заблъждение и искал да извади народа си от него (...)" !
цитирай
47. letopisec - Ей, от алкохол, бира и вино никой не ...
04.01.2014 16:47
Ей, от алкохол, бира и вино никой не се сети да каже Честита новата 2014 година...
цитирай
48. aristotelis - getovski, leonleonovpomvski, ...
04.01.2014 16:54
getovski, leonleonovpomvski, нещастни особени микимакадонци, такава историческа порнография можете да преподавате на Николаки Груевски а като го срещнете му кажете че червата през устата ще му изкарат Гърците, егати жалките нещастни цървули!
цитирай
49. get - - Отговор на самозабравилото се елино-ШОВИНСТЧЕ !! :)) по Collins English Dictionary : BEER ?
04.01.2014 19:28
aristotelis написа:
getovski, leonleonovpomvski, нещастни особени микимакадонци, такава историческа порнография можете да преподавате на Николаки Груевски а като го срещнете му кажете че червата през устата ще му изкарат Гърците, егати жалките нещастни цървули!

- За БИРА ! - това пише в букваръ/дикционар на Collins (и не само в него, а и в сайта на "Музея на бирата" ?) !!
- Greek brytos, used in reference to Thracian or Phrygian brews - Бухаха !!
- Хайде да сменим първата буквичка "Бе" с "Ве", от кореновата "BRYT" дала, "гръцкото" BRYTOS - Прочети я ВНИМАТЕЛНО (!) ... гламавий "елине":)) - Да ти звучи на ВРИТ - за което и в съвременният ни български имаме КОРЕН - ВРИ-Вари-Вариво ??!
- Да ти е известно, че за получаване на БИРАта се използва в технологията Й за производство ВАРЕНЕто - Именно поради тази особенност (производствена) в английският, си съществува СПЕЦИАЛИЗИРАН ГЛАГОЛ досежно производството на БИРА/ BREW - Превеждам, като за "мъдри" елини - глагола означава ! - ВАРЯ напитка !! - идещо от "по" старо-английското:Old English "breowan" - Бухъ-хъ !

- Тук възниква ПИТАНЕ ! - А как се нарича на гръЧки съответно питието ? - На гръцки: бира= ZYTHOU … а жито Е? = SITOS - Казват, че в по-ново време са подменили тракийската-фригийска дума за "бира-бритос" а са възприели ЕГИПЕТСКОТО: ZYTHOU !! :))

- Нормално е една такава лексикална подмяна на местни балкански, с египетски лексеми ! - тъй като, "елините"(За мен са !!) са "египетски проект", на Балканска почва(територия) !!
цитирай
50. leonleonovpom - ЧНГ на всички и на автора на материала също, разбира се!
04.01.2014 19:41
Аристотелис ЧЕРНЕВ, КЪДЕ СИ УЧИЛ ГЕОГРАФИЯ? СПОРЕД МЕН В МАГНАУРСКАТА ШКОЛА! ТАМ СИ УЧИЛ , НАЛИ СЬМ ПРАВ?
Такива познания не могат да се придобият другаде!
Хвала! Казахстан е наш, в Европа!
цитирай
51. leonleonovpom - Аристотелис Ч.
04.01.2014 19:45
Нали не бъркам, не ме приеха в Магнаурската школа, защото съм бил отличник, Етиопия е на юг от Елада, прав съм, нали? Ако греша , поправи ме, ще съм ти благодарен!
цитирай
52. leonleonovpom - Е, доволен ли си, Милчев?
04.01.2014 19:46
Е, доволен ли си, Милчев?!
цитирай
53. sandlih - О, неразумни юроде, аристо, поради ...
04.01.2014 19:48
О, неразумни юроде, аристо, поради что се срамиш да се наречеш болгарин! и ни представяш такива нелепици: " По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена." С това твърдение попадаш в една много дълбока яма, която са изкопали гърците по времето на Раковски и той я е описал със следния текст (изписан на съвременен български език): "говореният днес простогръцки език в израженията му, домашните им обряди и обичаи, домородствените им и до днес запазени чистобългарски имена, множеството имена на местности, гори, реки, долини, села, градове, които никой век не ще да изтрие и съвсем изглади, защото те вече са им станали свойствени; ...те са запазили произношенията на редица български букви б, ч, ш, щ и др., ако и да са съществували в стария елински и "изгладени в новосъздадения" атически писмен език станал в някаква степен говорен в Атика за по-учената и образованата част. ... Такова нещо се види явно в стария елински език ... дето Тукидит описва (ИПВ кн.II, гл.54) чумата и пренията, които са имали за думите 'чума' и 'глад'". От приведеното излиза, че и гърците са от същият произход, както и българите, щом имат един език и едни и същи обряди и обичаи. Дали пък не е мислил така и Е. Булгарис, когато е казал: "...я словено-болгарин по родоначалию; грек- по рождению; россиянин по склонности..." !!!???
А що се отнася до кутригури и утигури, най-солидното доказателство за едноплеменността им са думите на владетеля на последните, предадени на Юстиниян, че те имат един и същ език и едни и същи обичаи, макар и да са управлявани от различни владетели; изворите сочат, че в V в. те се озовават в северното черноморие след кончината на Атила, а преди това Йорданес пише, че от земята на българите тръгват хуните; много е показателно, че император Зенон от този район извиква българите да му помагат в борбата с готите.
цитирай
54. leonleonovpom - Поздрави Sandih!
04.01.2014 20:07
При Аристото случаят е по-сложен.
Казвам го, не защото съм много по-умен или
само умен, ами защото го познавам, поне типа му, това е сигурно.
При него няма приятелство, има интереси. Казвам го и ме е яд, защото по-горе има важни въпроси към него, ще се покрият, а той разчита на това, няма друго спасение! Има само готови щампи, но те при мен не вървят
Интересите са придружени с приятен, галещ ухото метален звонк
А от изследователя Милчев така и не разбрах кога, коя година Утигур и Кутригур са си поделили царството на славния им безименен баща. Също и защо Аспарух води номадите тук, а не в Пафлагония например, за Луизитания стана ясно защо.
Важно е!
цитирай
55. aristotelis - От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава !
04.01.2014 20:52
Кирил Христов (1875 – 1944) е български поет, писател и преводач....откъст от книгата на поета Кирил Христов - "Бурни години. 1913-1916"

На старите българи и изобщо на славяните липсваше тъкмо онова, което липсваше на хуните и на редица други варварски народи (кумани, печенеги, татари и пр.), които вършеха завоевания в Европа, без да бъдат в състояние да образуват трайно господарство: липсваха им широките морални хоризонти на християнската идеалистическа философия. От появяването на Кирил и Методий върху българската историческа сцена, България престава да бъде варварска азиатска държава и само в няколко десетилетия, във времето на цар Симеона, постига едно такова държавно и културно развитие в кръга на идеите на християнството, което развитие я поставя наред с най-напредналите тогавашни държави. И ако нашата земя не беше на прага на Азия и на пътя на толкова варварски нашествия; ако нам историята не беше предопределила тежката участ да загинем, спирайки с телата си тия нашествия, които застрашаваха да унищожат европейската просвета, нашето държавно и културно развитие щеше да продължава дори и днес, и ние сега бихме представлявали един от най-големите върхове на световната цивилизация.
Ако българската книга и възприетото от славянството чрез България християнство послужиха едвам да ни спасят от изчезване като народ, у другите славянски, па и неславянски земи, те дадоха безценни плодове.
С изобретената от Кирила и Методия славянска азбука и с книжовните трудове на българските равноапостоли започва културната история и на Русия, и на Моравия, и на Сърбия, а е известно, че и румънците до неотдавна са си служили с нашата азбука и с нашия църковен език.
цитирай
56. aristotelis - ...становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група.
04.01.2014 21:00
Средновековие : Създаване и укрепване на

българската държава на Балканския полуостров

(681-803) Печат



Автор RValtcheva
История
Тук ще откриете теми за кандидат - студентски изпит по История за СУ Св. Климент Охридски, изработени през 2003 г. под ръководството на научен ръководител, учебници по история и други помощни материали.

http://valtcheva.com/index.php?Itemid=26&id=19&option=com_content&task=view


Българи. Съществуват много мнения за произхода на българите. Тезите са най – разнообразни и варират от памиро-фергански и ирански, и от северноиндийски и западнокитайски до славянски. Най – дълъг исторически живот и най – много привърженици на Средновековието има тезата за хунски произход на българите ( или въобще тясната им връзка с хунските племена ).
Въпреки че това становище сближава българите с татаро – монголите, повечето изследователи са на мнението, че българите принадлежат към тюркско – алтайската етническа група. Според нея първоначалните поселения на българите са земите на Западен Сибир, по долината на р. Иртиш.

Увод: В края на VI в. българските племена в Кавказ били покорени от могъщия Западнотюркски хаганат. През 30-те години на VII в. българите обаче, обединени под ръководството на хан Кубрат от рода Дуло, успели да се освободят. Така било създадено първото държавно обединение на българите -“Велика България”, за която пишат византийските историографи Теофан и патриарх Никифор. След смъртта на хан Кубрат (около 651г), синовете му ( Бат Баян, Котраг и Аспарух ) решили най-големият брат Бат Баян със своята част от ордата да остане в бащините земи и да задържи хазарите. Скоро обаче се появили противоречия и хазарите се възползвали от разединението на българското обединение и покорили владенията на Бат Баян. Вторият син Котраг заедно с една част прабългари се отправил към средното течение на реките Волга и Кама, а българите начело с третият брат – Аспарух потеглили на запад и заселили в местността Онглос ( Онгъл ) между реките Дунав, Прут и Днестър. Там хан Аспарух полага основите на Дунавска България. Настанявайки се близо до Византия, българите насочили главно интересите си към провинциите й на юг от р.Дунав. Сходството в намеренията и общите противници в лицето на Византия, Хазарския и Аварския хаганат превърнали славяните и българите в естествени съюзници. Така се стигнало до полагане на основите на нова държава на полуострова. Зачестилите нападения на арабите през 80 – те години на VII в. се явили като пречка за Византия и улеснило създаването на съюза. След неуспешен опит от страна на империята за изтласкване на българите от своите територии през 681г. бил подписан мирен договор, с който василевсът Константин IV Погонат се задължавал да изплаща данък на българите.
Годината на това споразумение се приема офицално за начало на новата българска държава. Това събитие е силно отразявано от византийските хронисти, тъй като в непосредствено съседство с Византия се появила нова сила, с която занапред императорите трябвало да се съобразяват.

Славяни. Произход. Славяните спадат към индоевропейската езикова и етническа общност. През I хил пр. Хр. Те населявали земите на север от Карпатите, Балтийско море и реките Днестър, Днепър и Одер. Сведения за тях има в “История” на Херодот. По расов тип и начин на живот римският историк Тацит ги нарича венеди и ги причислява към германците, защото били уседнали, строели жилища, били добре въоръжени, занимавали са се със земеделие и животновъдство. По време на Великото преселение на народите IV – VII в. славяните започнали да напускат заеманите от тях територии и се оформили три племенни групи : венеди – западна, анти – източна и славини - южна. До края на V в. славините населили териториите северно от р.Дунав (Панония и Дакия). Така те влезнали в непосредствен контакт с римско – византийската цивилизация, която оказала значително внимание върху тяхното развитие.
цитирай
57. aristotelis - getovski, leonleonovpomvski, ако ...
04.01.2014 21:03
getovski, leonleonovpomvski, ако тялото ви беше пропорционално на мозъка щяхте да се поберете в орехова черупка!
цитирай
58. get - - Един виц - малък подарък от мен, за напомпената самовлюбеност на "великият" елин !
04.01.2014 21:31
aristotelis написа:
getovski, leonleonovpomvski, ако тялото ви беше пропорционално на мозъка щяхте да се поберете в орехова черупка!


- Седи Аристотелчо, затормозен над Учебника по гръцка История, Тема: Произход на Човека !
- Влиза баща му и го пита - Научи ли си урока ?
- Аристотелчо гледа виновно-неразбиращо :)) - Не съм !
- Бащата го пита в какво е проблема, какво не разбира по темата.
- Малкият обяснява - Не мога да си представя, от Каква маймуна са произлезли "славяните" ?
- Баща му - Но как, от една голяма руса със сини очи маймуна - Не си ли виждал руснак ?
- Ами българите, тате ?
- Ами те, от едни жълти, ниски, кривокраки с дръпнати очи маймуни от Монголските или Централно азиатските степи, чедо !
- Ами ние тате ! - ние гърците, от каква маймуна сме произлезли ?
- Баща му озадачен, изпада за момент в размисъл, но почти веднага отговаря - А не, Аристотелчо ! - Маймуната е произлязла от нас ... "древните гърци" !! :))

Забележка: Същата методика е приложима, досежно произхода на ЕВРОПСКИЯТ език :)) !
цитирай
59. aristotelis - Текстът е публикуван в Българска ...
04.01.2014 21:43
Текстът е публикуван в Българска христоматия или Сборник от избрани образци по всичкитe родове съчинения, с приложение на кратки жизнеописания на най-знаменитите списателе, съставиха И. Вазов и К. Величков. Част ІІ, Поезия. Книжарница на Д. В. Манчов, Пловдив - Свещов - Солун, 1884.
http://theseus.proclassics.org/node/164

Иван Вазов, Омир (преводачески увод)
ОМИР


Из всичките велики имена, които вековете са прославили, ни едно не свети тъй бляскаво, както името на старий Омира. За древните, и за елините, Омир беше повече нещо, отколкото само поет; той беше отец на поезията, славен представител на народний гений, верен отклик на древните предания, вдъхновен разказвач на великите събития на миналото, животворен източник на всичко прекрасно и истинно.

Неговите безсмъртни произведения, пени по общите места, разгледвани от философите, изучвани от поетите, тълкувани от многобройни поколения критици, запечатаха в умовете удивление към старогръцката литература, пълна с сила и живот.


Двете поеми, които хвърлят такъв непомрачим светлик връз лицето на Омира, са „Илиада“ и „Одисея“. В първата се описва обсадата от гръцките царета на малоазиатский град Троя; а във втората скитането на Одисея подир разорението на казаний град. В них се прославят два идеализирани гръцки типа, които напълно изображават националний характер на елините.

В Ахилеса са олицетворени храбростта, пъргавината, любовта към славата и към войната, която повдигна много високо тоя народ, съединена с любовта към прекрасното му отечество. Одисей е олицетворение на умът, хитростта и прозорливостта.

Само в последний век се повдигна въпрос за
действителното съществование на Омира и дали наистина поемите – „Илиада“ и „Одисея“ – са дело на един човек, или на целий елинский народ. Твърде са мътни сведенията за Омировото месторождение. Голям брой градове в Гърция и Мала Азия искат да си присвоят тая чест. Истинско или измислено лице, обаче, Омир е име, което ни дава понятие за най-високий поетический гений, който е могла да роди древността.


„Илиада“ и „Одисея“ за елинский мир бяха същото нещо, каквото библията за христяните. Главното място във възпитанието на гъркът принадлежеше Омиру.
Поемите, които се родиха в малоазиатските колонии на ионическото гръцко племе, станаха достояние на цяла Елада. Поетите черпеха от них вдъхновенията си, художниците зимаха сюжети за произведенията си, философите – правила на висока мъдрост, историците и географите се опираха на Омир, като на неопровържим свидетел, дори държавите, в оправдание на своите притязания въз разни местности, отнасяха се към Омировите стихове, и за тая цел ги преправяха.

Великите люде на Гърция се хвалеха със знанието и изучението на тия поеми; стиховете от „Илиада“ и „Одисея“ минаха в пословици. Омир беше идеал на мъдростта, поет, учител и пророк на древний мир. За всичко това той е обязан на чисто человеческото си миросъзерцание; хуманизмът се вижда не само в героите му, но и в боговете, които в „Илиада“ вълнуват същите ония страсти, които вълнуват и човеците: злобата, гневът.

Само в Одисея боговете изгубват човеческите си недостатки и се ръководят от чисто нравствени побуждения; изображението характерите на Омировите герои е изумително вярно и се отличава с пластичност, както и описанието на събитията и местата.

Ето защо значението на Омира не се накърни през толкова века, а в епохата на възражданието на науките и изкуствата възкръсна с първий си блясък у европейските народи, чужди на елинский дух. Подир Омира до такава всемирна известност достигнаха само Данте и Шекспир.


Езикът, на който са писани двете споменати поеми, е старото гръцко ионическо наречие, обогатен с голямо число образи, речи и поетически изражения: слогът Омиров е обикновено лесен и чудно ясен, както и мислите му.
Но мнозина от древните се силеха да налучат там някой скрит смисъл, някаква алегория.
Освен поменатите две поеми Омир е написал и третя – хумористическа Ватрахомахия, или боят на жабите.

Омир е преведен от старогръцки почти на всичките литературни езици.

Няколко опита за превожданието му станаха и у нас, именно: от Пърличева (първите песни на „Илиадата“ в „Читалище“, преведени скратено и на македонско наречие); от П. Р. Славейкова (тоже началото, преведени по образът на народните песни, в „Наука“); от Велиева (цялата „Илиада“), преведена без просодия и с ритми.
Откъслекът „Хектор и Андромаха“, който иде по-нататък, представлява приблизително образът на стихът, в който са написани „Илиада“ и „Одисея“.
Иван Вазов
цитирай
60. leonleonovpom - Браво Аристотелис, браво Чернев!
04.01.2014 21:49
Все пак от копи пейста не ми стана ясно географията в Магнаурската школа ли си учил и коя година.Сигурно , такива широки познания няма къде другаде да се получат!
Сигурно е и, че е по времето на Юстиниан Велики. Тогава са се местили границите на държавите, а какво пречи и на континентите.Ти го правиш, пък какво остава за Управда- Юстиниан-Джустиция-Справедливост. Нещо близко, не до гръцкия, до българския ми звучат имена 1 и 4 Другите са производни на тях.
Още един велик елин, пардон, грешка, какъв ли е?!
Сега, много се престараваш. Искаш да сме от Тюркмения, а ни пращаш отвъд нея. А бе ,що не ни пратиш директно в Монголия?!
Не Се притеснявай няма да ти останем длъжни-в замяна ще получиш обятията на Савската царица и респективно южната съседка на Елада-АБИСИНИЯ / да не я търсиш в някоя антична географска карта, ще те упътя- ЕТИОПИЯ/
цитирай
61. get - @ 61. aristotelis - Текстът е публикуван в Българска
04.01.2014 23:20
- Възможно е все още младият (на 30 год. кога пише това !) Вазов да се е предоверил на учителите си от Одеската гимназия и разказите им за Величието на Елада :)) ... Но за теб "великият елин" е непростимо непознаването на СЪЩНОСТТА, относно ? - Троянци и "елини" единосъщни ли са ?
- А какъв е първоначалният произход на "атиняни" ? - и как Така, се получава че атиняни, които първоначално били "пеласги", станали гърци ?

ПИТАМ ТЕ ПОРАДИ СЛЕДНОТО ??!
- Чичко Херодот в своята История, кн.7-ма;169; НАРИЧА Троя и троянци - варварска, варварски - Тоест по този начин, той доказва НЕРОДСТВЕНОСТ между троянците и "гърците" - Ти Аристо, какво смяташ по въпроса ? :)
- ВТОРО - пак той твърди, че преди да се нарекат гърци и елини ? - "по времето, когато пеласгите владеели страната, която сега се нарича Елада, АТИНЯНИ били ПЕЛАСГИ и името им било кранои ... ".
- Но най-вече ми е интересен пасажа, в който атиняните (които били пеласги ?) изгонили самите пеласги - тъй като завидели на богатствата им ? - този вътрешен опортюнизъм в писаниците на Херодот, можеш ла ди ми го обясниш ?!! :))

- Какво ще кажеш Аристотелчо ? - на мен "дивият" варварин, тоест "пра"българин :)) !
цитирай
62. leonleonovpom - Уважаеми Милчев!
05.01.2014 07:54
Казвам го без ирония, аз ценя всеки труд, независимо дали ми харесва или не, стига да не е агресивно насочен към някого
Преливаме от пусто в празно и пишман гърци ни наричат цървули/ предполагам, че гръцка е думата, вярно нямат ъ, но имат в изобилие ц-аз поцуках и поцаках, но ти не ме цу/
Та на въпроса, подавам идеята, развий я, ако искаш, било с участие на някой дякон, било без.
- Какво е хубавото и кое е лошото да сме пришълци, узурпатори на тракийска, днес българска земя? Паралелно, какви са гърците на нея?
- Как в тази връзка се обяснява наличието на хиляди общи думи, най-вече с латинския/ имаме само един кратък период на взаимодействие с тях по времето на Калоян-крал Жан , както го наричат французите, но недостатъчен от езикова гледна точка за такъв ефект/ и с италианския Знаеш, че светия отец убеждава Атила да се оттегли от Рим и не го превзема, не се мярка повече там
Мога да продължа, но смятам, че и това е достатъчно, за да се работи по темата
цитирай
63. letopisec - Не знам кое е лошо и хубаво, историята не е етика...
05.01.2014 10:47
leonleonovpom написа:
Казвам го без ирония, аз ценя всеки труд, независимо дали ми харесва или не, стига да не е агресивно насочен към някого
Преливаме от пусто в празно и пишман гърци ни наричат цървули/ предполагам, че гръцка е думата, вярно нямат ъ, но имат в изобилие ц-аз поцуках и поцаках, но ти не ме цу/
Та на въпроса, подавам идеята, развий я, ако искаш, било с участие на някой дякон, било без.
- Какво е хубавото и кое е лошото да сме пришълци, узурпатори на тракийска, днес българска земя? Паралелно, какви са гърците на нея?
- Как в тази връзка се обяснява наличието на хиляди общи думи, най-вече с латинския/ имаме само един кратък период на взаимодействие с тях по времето на Калоян-крал Жан , както го наричат французите, но недостатъчен от езикова гледна точка за такъв ефект/ и с италианския Знаеш, че светия отец убеждава Атила да се оттегли от Рим и не го превзема, не се мярка повече там
Мога да продължа, но смятам, че и това е достатъчно, за да се работи по темата

цитирай
64. get - 64. leonleonovpom - МИЛЧЕВ и от мен питане ! - Би ли изкоментирал, този текст на Вазов и най-вече ПОДЧЕРТАНОТО ?!
05.01.2014 10:49
"Поемите, които се родиха в малоазиатските колонии на ЙОНИЧЕСКОТО гръцко ПЛЕМЕ, станаха достояние на цяла Елада.
Поетите черпеха от них вдъхновенията си, художниците зимаха сюжети за произведенията си, философите – правила на висока мъдрост, историците и географите СЕ ОПИРАХА на Омир, КАТО на неопровържим СВИДЕТЕЛ, дори ДЪРЖАВИТЕ, В ОПРАВДАНИЕ на СВОИТЕ ПРИТЯЗАНИЯ ВЪЗ РАЗНИ МЕСТНОСТИ , отнасяха се към Омировите стихове, и >>ЗА ТАЯ ЦЕЛ ГИ ПРЕПРАВЯХА<< ." ??!

- С допълнението, че по Херодот първоначално ЙОНИЙЦИТЕ са БИЛИ ПЕЛАСГИ, преди изгонването им от територията на материкова Елада ?!

- Милчев, Как ще коментираш писаното от Philip COPPENS в книгата му "Egypt: origin of the Greek culture" - където той казва:
" От векове, учените определят гръцката култура за източник на западната цивилизация. Но ако, самата гръцка култура, САМО Е едно наследство – в ЕДНА КОЛОНИЯ - НА древните ЕГИПТЯНИ ?!
- В училищата все още се учи, че западната цивилизация е дете на Гърция.
Натрапва се, че египетската цивилизация е "примитивна" в сравнение с културните и философски ПОСТИЖЕНИЯ на ГЪРЦИТЕ.
- Ричард Едгар в "Black Spark, White Fire" твърди - Предположението, че древните египтяни не плават в Средиземно море е научен мит. И Тур Хейердал ГО ДЕМОНСТРИРА, че дори техните "примитивни плавателни съдове" са били в състояние да овладеят теченията на океаните - и са били много по-добре оборудвани за овладяване на много по-спокойните води на Средиземно море.
- Същото було на невежеството се поддържа, когато става дума за философия. И Платон и Питагор, КОИТО СА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ИКОНИ на ГРЪЦКАТА философия, заявяват, че те, както и други големи гръцки философи са получили знанията си в Египет. След години, ПРЕКАРАНИ В ЕГИПЕТСКИ УЧИЛИЩА, те се завръщат в Гърция като "първите философи". Питагор учи в Мемфис.
Платон учи в Египет 13 години. Менторът му е свещеник в Хелиопол - днешния Кайро.
Години след това Страбон пътува в Египет. Гърците в хвалбите си се опитват да представят философията си за много по-стара ..." ?!!

- Това, което твърди Копенс го чета и аз в античните ГРЪЦКИ автори ... и то, не при един и двама ?!

- Поради тази причина ти цитирах, че "арменците са фригийски колонисти"(по Херодот) - а не както ти се опитваш да ги изкараш НЕЕВРОПЕЙЦИ в старанието си да им придаваш ХУРИТО-УРАРТСКИ етносен ОТТЕНЪК - Ако те са такива, то езика им щеше да е подобен на народите от сев.Кавказ, от т.нар. езикова група на "нахско-дагестанските" езици ?!
- Следвайки БЕЗКРИТИЧНО писаното от руско-съветските автори по въпроса - Ти на практика, обслужваш техните пан-славянски историко-имперски претенции за ПРОИЗХОДА на протоЕВРОПЕЙЦИТЕ ... единствено и САМО от При-уралието(Андроновска култура) ?!!
- Поради тази причина и в услуга на тези връждебни нам исторически апетити - нашите историци са се въздържали и въздържат да датират "ТРАКИЙСКИТЕ" гробници-могили НЕ ПО-РАНО от ШЕСТИ ВЕК пр.н.е. ?! - В противен случай, съществува заплахата ... "някой" да свърже присъщите ПОГРЕБАЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ от КРАЯ НА ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ в Прикубанието (Майкопска култура) с Тези от Балкани и Мала азия - Тогава и за непрофесионалиста историк ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА(!) - Протоевропейците (в това число и ние, като народ !) - Имаме много МНОГО ПО-СТАРА ИСТОРИЯ и МЕСТЕН(автохтонен) Причерноморски ПРОИЗХОД !!?

- Това накратко !
цитирай
65. letopisec - Аз не съм историк-пенкелер, като Спароток. Интересувам се от конкретни неща, свързани с древнобългарската история...Тук такава няма.
05.01.2014 11:11
get написа:
"Поемите, които се родиха в малоазиатските колонии на ЙОНИЧЕСКОТО гръцко ПЛЕМЕ, станаха достояние на цяла Елада.
Поетите черпеха от них вдъхновенията си, художниците зимаха сюжети за произведенията си, философите – правила на висока мъдрост, историците и географите СЕ ОПИРАХА на Омир, КАТО на неопровържим СВИДЕТЕЛ, дори ДЪРЖАВИТЕ, В ОПРАВДАНИЕ на СВОИТЕ ПРИТЯЗАНИЯ ВЪЗ РАЗНИ МЕСТНОСТИ , отнасяха се към Омировите стихове, и >>ЗА ТАЯ ЦЕЛ ГИ ПРЕПРАВЯХА<< ." ??!

- С допълнението, че по Херодот първоначално ЙОНИЙЦИТЕ са БИЛИ ПЕЛАСГИ, преди изгонването им от територията на материкова Елада ?!

- Милчев, Как ще коментираш писаното от Philip COPPENS в книгата му "Egypt: origin of the Greek culture" - където той казва:
" От векове, учените определят гръцката култура за източник на западната цивилизация. Но ако, самата гръцка култура, САМО Е едно наследство – в ЕДНА КОЛОНИЯ - НА древните ЕГИПТЯНИ ?!
- В училищата все още се учи, че западната цивилизация е дете на Гърция.
Натрапва се, че египетската цивилизация е "примитивна" в сравнение с културните и философски ПОСТИЖЕНИЯ на ГЪРЦИТЕ.
- Ричард Едгар в "Black Spark, White Fire" твърди - Предположението, че древните египтяни не плават в Средиземно море е научен мит. И Тур Хейердал ГО ДЕМОНСТРИРА, че дори техните "примитивни плавателни съдове" са били в състояние да овладеят теченията на океаните - и са били много по-добре оборудвани за овладяване на много по-спокойните води на Средиземно море.
- Същото було на невежеството се поддържа, когато става дума за философия. И Платон и Питагор, КОИТО СА ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ИКОНИ на ГРЪЦКАТА философия, заявяват, че те, както и други големи гръцки философи са получили знанията си в Египет. След години, ПРЕКАРАНИ В ЕГИПЕТСКИ УЧИЛИЩА, те се завръщат в Гърция като "първите философи". Питагор учи в Мемфис.
Платон учи в Египет 13 години. Менторът му е свещеник в Хелиопол - днешния Кайро.
Години след това Страбон пътува в Египет. Гърците в хвалбите си се опитват да представят философията си за много по-стара ..." ?!!

- Това, което твърди Копенс го чета и аз в античните ГРЪЦКИ автори ... и то, не при един и двама ?!

- Поради тази причина ти цитирах, че "арменците са фригийски колонисти"(по Херодот) - а не както ти се опитваш да ги изкараш НЕЕВРОПЕЙЦИ в старанието си да им придаваш ХУРИТО-УРАРТСКИ етносен ОТТЕНЪК - Ако те са такива, то езика им щеше да е подобен на народите от сев.Кавказ, от т.нар. езикова група на "нахско-дагестанските" езици ?!
- Следвайки БЕЗКРИТИЧНО писаното от руско-съветските автори по въпроса - Ти на практика, обслужваш техните пан-славянски историко-имперски претенции за ПРОИЗХОДА на протоЕВРОПЕЙЦИТЕ ... единствено и САМО от При-уралието(Андроновска култура) ?!!
- Поради тази причина и в услуга на тези връждебни нам исторически апетити - нашите историци са се въздържали и въздържат да датират "ТРАКИЙСКИТЕ" гробници-могили НЕ ПО-РАНО от ШЕСТИ ВЕК пр.н.е. ?! - В противен случай, съществува заплахата ... "някой" да свърже присъщите ПОГРЕБАЛНИ СЪОРЪЖЕНИЯ от КРАЯ НА ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ в Прикубанието (Майкопска култура) с Тези от Балкани и Мала азия - Тогава и за непрофесионалиста историк ЩЕ ЛЪСНЕ ИСТИНАТА(!) - Протоевропейците (в това число и ние, като народ !) - Имаме много МНОГО ПО-СТАРА ИСТОРИЯ и МЕСТЕН(автохтонен) Причерноморски ПРОИЗХОД !!?

- Това накратко !

цитирай
66. letopisec - Траки са над 70 племена. . . Бълга...
05.01.2014 11:13
Траки са над 70 племена...Българите са си българи, тяхната история трябва да търсим по линията кимерийци-хуни-българи...Арменците също са мизи...Вероятно кимерийците преди 12 в. пр.н.е. са също с тракийски произход, но българската история е свързана с Балканите след 680 г., когато българите правят първата си държава на юг от Дунав. Разбира се, преди това са имали други държави, но не на Балканите...Траките на Балканите са нещастен народ, заробен още от ІІ в. от н.е. от римляните, откогато и няма тракийска, а и македонска, история...Българите имат славна късно-антична история...
цитирай
67. leonleonovpom - Грешка за траките, Милчев. За какво ...
05.01.2014 11:34
Грешка за траките , Милчев.
За какво заробване говоришпрез ІІв.
Не ми четеш коментарите, отделно не отговаряш по същество. Ако си на защита и се държиш така, гарантирана ти е бяла бюлетина
Траките, не само те, попадат под общ знаменател с всички останали народи в Рим, вследствие конституцията на Каракала-за мъжете става дума.
Какво ги изкарваш най-тъжните в империята и нещастни.
Затова ли, 20 години по-късно Максимин Трак става император, след един век и Максимиан Галерий!
Ако не ти е известно, 60% от императорите са от Балканския полуостров, за грък не съм чувал
Хайде моля ти се с нещастните поробени траки
Защо мислиш, че няма етика в историята?! Значи няма и етикеция, така ли.
Стамболов след като се е бил срещу турците и като министър-председател отива при султана, да вземат да го вържат, така ли, защото няма етикеция и етика разбира се, преди всичко
Общо взето хронологията ,която редиш е приказка, но не сериозна
Това за траките, хайде, кимерите били може би траки, но българите не. Ами нали българите са кимери. Логика, Санчо!
Не ми отговори на всички въпроси, размахваш ми коментарите, като че ли съм забравил, какво съм писал. Не, не съм забравил, помня като слон, който ме познава знае, .
Напомням ти един въпрос:
Кога са царували Кутригур и Утигур и кой е баща им?
А това за траките го изхвърли от употреба, приятелски, върви повече за приказка в детската градина-част от децата ще заспят-момчетата, други ще се разплачат-момичетата
цитирай
68. get - - Милчев, отново посочвам МЕТОДОЛОГИЧНАТА ти грешка - Това ЕТНОСНО РАЗКЪСВАНЕ, което правиш ?
05.01.2014 11:49
- Ще ти поставя проблема по друг начин ? - представи си че, по силата на исторически колизии ЕДНА ЧАСТ ОТ ДАДЕН НАРОД не е попаднала в географско-политическите граници на НОВОСЪЗДАДЕНА ДЪРЖАВА ! Минава време ... (!) ... след примерно ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ ... отново възниква на дневен ред ЕТНОСНОТО ОБЕДИНЕНИЕ на ТЕЗИ ДВА на МОНОЛИТНИЯТ в минало време народ ! - но идват СПЕЦИАЛИСТИ, Които започват да ни обясняват Че ? - за тези ОСЕМДЕСЕТ ГОДИНИ са протекли такива ЕТНОСНО и КУЛТУРНО плюс ЕЗИКОВИ ИЗМЕНЕНИЯ - Че единосъщното население ... Вече е "НОВ НАРОД" ?!

- КАЗВАШ (и то не един път) - Готите са германци ! - а аз чета при един доказан специалист по въпроса следното:
„Ако историята на тракийските готи и тази на готите в Тракия бъде извадена от общата история на готите, НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО, РЕЗУЛТАТЪТ ще Е равен на НУЛА.(...) Тази теза не е преувеличена, тъй като почти всичко готско, което под каквато и да била форма е придобило по-ясни очертания, е възникнало на територията на днешна България. Ако от историята на готите извадите, примерно, само готския превод на Библията, направен от Вулфила, издигането на Аларих I за крал и възникването на вестготите, както и Свищовското кралство на Теодорих Велики (...)В края на краищата, не би имало и писана готска история, тъй като Йордан(ес), авторът на запазената до днес “Гетика”, произхожда от Тракия(...)“ ! - от проф. Х. Волфрам
- Безкритично ЧЕТЕШ становището на Хелфен, който игнорира упоменаването в Географията на Птолемей(и не само при него) на етнонима "Хуни" - Защото нямало как да бъдат до река Буг ! - но както нямало как да бъдат там ... не ти пречи да ги поместиш над Меотида(приазовие) - Това "пример" за обективен исторически прочит ли е ?

- Цитираш "Именника" в част, която ти отърва - но не цитираш, че "Българите проживявали ПЕТСТОТИН ГОДИНИ "оттатък" Дунава ..." - Аз профана(непредубеден !) си поставям Въпроса - къде е това ОТТАТЪК ? - В средна Азия ... или Памир и Хиндукуш ? - а може би в Тарим, настоящ Китай ?!
цитирай
69. leonleonovpom - В ТАЗИ ВРЪЗКА, ПОСЛЕДНИЯ ТИ КОМЕ...
05.01.2014 11:50
В ТАЗИ ВРЪЗКА ,ПОСЛЕДНИЯ ТИ КОМЕНТАР, ЩЕ ТИ НАПОМНЯ, ЧЕ НЕ САМО БЪЛГАРИТЕ, АМИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ НАРОДИ НЯМАТ ИСТОРИЯ В ПЕРИОДА НА РИМ. ЗАЩОТО СА БИЛИ КАТО ТРАКИТЕ И ДОРИ ПО-ЗЛЕ
ТРАКИТЕ СА ИМАЛИ ИМПЕРАТОРИ! АКО ТЕ СА СА БИЛИ НЕЩАСТНИ, ТО ДРУГИТЕ СА ЗА ОПЛАКВАНЕ ТОГАВА
Ето, затова се казва, че Рим е създал съвременната Европейска и не само Европейска цивилизация
Имало ли е друга държава освен Рим в Европа?!Че съм прав, най-силно доказателство е Шотландия-границата и се припокрива с границите на империята на острова-Адриановата стена

ЗЕМИТЕ НА ТРАКИТЕ СА ЗАВЛАДЕНИ ПО ВРЕМЕТО НА СУЛА-БЛИЗО СТО ГОДИНИ СА ИМАЛИ АВТОНОМНО ЦАРСТВО
КОНСТИТУЦИЯТА НА КАРАКАЛА ДАВА ПРАВА НА РИМСКИ ГРАЖДАНИ НА ВСИЧКИ МЪЖЕ-ДА СЛУЖАТ В АРМИЯТА, ДА БЪДАТ ГЕНЕРАЛИ, А МАКСИМИН И ИМПЕРАТОР ДОРИ.ЗА КАКВО ЗАРОБВАНЕ ГОВОРИШ И ТО ЗА ТРАКИТЕ САМО.ЗА ЦЯЛАТА ИМПЕРИЯ Е
цитирай
70. aristotelis - Превод: Драгомира Вълчева: Мишел Брюно професор в Университет Бордо III: ГЪРЦИЗМЪТ И ГРЪЦКАТА ДИАСПОРА
05.01.2014 12:37
ГЪРЦИЗМЪТ И ГРЪЦКАТА ДИАСПОРА

Мишел Брюно професор в Университет Бордо III

Когато казваме гърцизъм, имаме предвид не само едно явление в пространството, но и във времето - явление с голяма времева продължителност. Когато го изследваме, е важно да съчетаем пространствения, или териториалния, с хронологическия подход.
Гърцизмът се е разпространил по целия свят, тръгвайки от едно пространство на многовековно гръцко присъствие на Балканите, в Източното Средиземноморие и Близкия Изток в посока към Западна Европа и далечните презокеански страни.

Централното гръцко пространство

Крайбрежната и островната част на Егейско море, Пропонтида и малоазийският Понт били централното гръцко пространство, което се населявало от микенската и архаичната епоха до 1922 г. главно от гърци.
Това пространство се отличавало с мултицентризъм през различните периоди: негови центрове били Атина, Спарта, Коринт и Халкида на запад, Пела на север, Родос и Делос за островите. През византийската епоха като основен център се утвърдил Константинопол, но Солун, Мистра, Адрианопол, Никея (във Витиния), Трапезунт (в Понт) също били важни центрове.
По време на отоманското владичество в Константинопол се намирало най-голямото средоточие на гръцко градско население, но Смирна, Хиос, Янина и Солун също са играли първостепенна икономическа и политическа роля.

Макар че през VI век Мала Азия в голямата си част отдавна била елинизирана, гърцизмът там непрестанно губел почва, особено от XV век насетне, поради турския натиск, който продължи доскоро с окупирането на северния дял на Кипър.
Военната катастрофа през 1922 година, узаконена от Лозанския договор (1923 г.), ампутирала източната половина на това централно гръцко пространство, прогонвайки от Мала Азия милион и половина гърци, които намерили убежище в Гърция.
Западните и северните части на Мала Азия и Босфора (особено след второто голямо преселение на гръцко население от Истанбул през 1955 г.), които представлявали гръцки територии в продължение на повече от две хилядолетия, били безвъзвратно изгубени.
Тази национална катастрофа нанесла тежки рани, от които гърците все още не са се съвзели. Днес съществуват два полюса на гърцизма. Атина е столицата на националната гръцка държава. Този мегаполис е свързан със световната гръцка диаспора и с гръцката търговска флота. Неокласическият му облик препраща към античността. Солун е вторият голям град на гърцизма и на бежанците от Мала Азия и Черноморието. Той е по-тясно свързан с византийския период и там се намира резиденцията на Съвета на гърците в чужбина.

Зоните около центъра

Тези области били гръцки в продължение на две хилядолетия, но днес там са се запазили само археологически следи и няколко съвсем малки общности: патриаршиите в Йерусалим и Александрия.

Голяма Гърция (Magna Graecia) в Южна Италия и Сицилия била едно от основните огнища на гърцизма до елинистическата епоха. Макар че оцелял през римското владичество и по време на арабския и ломбардския натиск през византийския период, гърцизмът в тази област бързо изчезнал след нормандските нашествия през XII век.
Няколко села, в които все още се пазят следи от древния гръцки дорийски диалект, съществуват и до днес в Апулия и Калабрия.

От VIII век пр. Хр. гърците започнали да създават колонии по бреговете на Черно море. На малоазийското крайбрежие, край Трапезунт, се намирала държавата Понт (1204-1463). През XVIII и XIX век гръцките черноморски търговски общности, особено тези в Русия (Крим и Украйна), отново започнали да процъфтяват благодарение на риболова и търговията с жито. Това двадесет и петвековно гръцко присъствие замира едва напоследък, след размяната на населението с Турция (1923) и разпореденото от Сталин изселване на гърци в Централна Азия и Сибир през 1940 г. Понтийски гърци все още живеят в Южна Русия, в Грузия, и особено по северното крайбрежие на Азовско море (в Мариупол), където претендират за териториална автономия.

В продължение на близо хилядолетие (III в. пр. Хр. - VII в.) една голяма крайморска зона, простираща се от Северна Мала Азия през Сирия и Палестина до Египет, била територия на гръцко влияние.

В тези завоювани от Александър Македонски области, които се намирали в сърцето на гръцките царства на селевкидите и лагидите, имало многобройни гръцки градове и две големи столици: Антиохия и Александрия. Особено последната била основен културен център на гърцизма през този период. Гръцкото присъствие там оцеляло и дори се засилило по време на римската и византийската империя, чак до V век, когато било пометено от арабско-ислямския натиск. През втората половина на XIX и началото на XX век (по времето на Мехмед Али и на последвалото британско господство), когато икономиката на Египет "се отворила" за капиталистическо развитие, гърците се завърнали там.

Създали търговска и банкова мрежа, свързана с развитието на памукопроизводството. Гърците наброявали 180 000 през 1927 г. и 250 000 през 1940 г., тоест представлявали най-голямата европейска общност в тази полуколониална страна. Обитавали цял един квартал в Александрия (Алана) и водели интензивен културен живот. Там са живели двама от най-големите съвременни гръцки писатели - поетът Константинос Кавафис и Стратис Циркас.
След като Насър дошъл на власт през 1953 година и египетската икономика станала национална, гръцката общност напуснала страната.
Между 1880 и 1950 година Александрия представлявала голям център на гърцизма.

Периферните пространства в древността

В периферията на елинизираните пространства, включващи източния средиземноморски басейн и Черноморието, се намирали двата най-отдалечени бастиона на гърцизма в древността: единият на запад, другият на изток.
От демографска гледна точка гръцките общности там никога не са били нито многобройни, нито гъстонаселени, но в продължение на период от три до шест века са упражнявали силно влияние и са оставили значителни археологически следи.

Град Масалия (Марсилия) в Западното Средиземноморие, който бил колония на йонийския град Фокея, имал значително икономическо и културно влияние, преди да бъде подчинен от Рим, на който бил привилегирован съюзник (VI-I в. пр. Хр.).

Гръцко-бактрийските и гръцко-индийските царства, които рано се отделили от царството на селевкидите (250 г. пр. Хр.), съхранили своята политическа система от елинистически тип.
Градовете им били населени от наследниците на войниците, които се установили там след походите на Александър Македонски. Тези царства поддържали активни търговски и културни връзки с елинския свят. Създали интересна културна продукция (т. нар. гръцко-будистко изкуство), преди да бъдат асимилирани от местните народи, чиято религия още отрано възприели.

Първа евро-африканска и азиатска диаспора

Емиграцията и създаването на диаспората в продължение на четирите века, през които не съществувала независима гръцка държава, са отговорът на гърцизма, стремящ се да осигури своето оцеляване. Териториите, върху които се разпространили гръцките общности, първоначално били европейски и отомански, тоест граничещи или намиращи се в съседство с традиционно гръцките територии.
Тези общности се "присадили" главно в християнски (източноправославни) или западни (католически) страни и на второ място в ислямски държави.

Първата диаспора се оформила в Западна Европа и Италия (XVI-XIX век), от една страна, и на Балканите и в Източна Европа, от друга. В многонационалните империи на Австро-Унгария и Русия съществували благоприятни условия за развитието на гръцката диаспора. През XX век диаспората в Западна Европа отново се активизирала от кипърските емигранти в Англия и от емигрантите от Северна Гърция във ФРГ.
В Източна Европа разделението между Запада и Изтока улеснило асимилирането на гръцките малцинства в различните социалистически страни. След края на Гражданската война (1949-1950) емигрирали няколко хиляди политически бежанци-комунисти. Голяма част от тези (самоизгнали се) емигранти се завръщат в Гърция след 1974 година.

През последните десетилетия диаспората в Западна Европа се увеличи и там гръцката идентичност е по-добре запазена, отколкото в Източна Европа. Понтийските гърци в Съветския съюз съхраняват значителна част от своята културна традиция и след 1985 г. започват да създават свои дружества, но мнозина от тях емигрират (завръщат се) в Гърция.

Най-новата диаспора: Америка, АвстралиЯ, Африка

Последното разширяване на диаспората се извършва главно в посока към Северна Америка и Тихия океан (САЩ, Канада, Австралия) на две големи емиграционни вълни през XX век. През 1980 година 60% от цялата гръцка диаспора е съсредоточена в Америка. В САЩ се намира най-силната гръцка чуждестранна общност, наброяваща един-два милиона гръко-американци.

Първата емиграционна вълна е от 1890 и 1920 година, а мнозинството от общността се формира след 1940 година от второто поколение гръцко-американци.
Гръко-американската є идентичност не е претопена от смесването на народите и запазва жизнеността си и при сегашното трето поколение. Крепи се върху източноправославната религия, семейството и гръцко-американските дружества от типа АНЕРА (Американско-гръцко дружество за образование и прогрес).

В Канада и Австралия, където се настаняват емигранти главно след Втората световна война, гръцкият език е в по-широка употреба и вътрешногръцките бракове са особено разпространени. Гръцката общност в Австралия, която представлява 2% от населението на страната, поддържа най-интензивни връзки с Гърция и има най-силно съзнание за гръцка принадлежност.

В Африка и в по-малка степен в Индия (само две общности) гръцката диаспора се развива в рамките на английския, френския и белгийския колониализъм. Гърците стигат от Египет до Южен Судан и Етиопия през втората половина на XIX век. През 1890 г. гръцки търговци се настаняват в Белгийско Конго, където развиват търговска и индустриална дейност след Втората световна война.

Най-значителната гръцка диаспора в Африка днес се намира в ЮАР (80 000 гърци). Става дума за една средна класа от дребни и средни предприемачи, индустриалци, инженери, техници и упражняващи свободни професии, пристигнали там между 1960 и 1970 г. от Египет и гръцките градски центрове.

Диаспората и източноправославната църква

Структурата на Гръцката източноправославна църква включва седалищата на четирите патриаршии, архиепископатите, метрополиите и епископатите и представлява голям интерес за изследването на страните от диаспората. Характерен е мултицентризмът на църковните структури.

Вселенската Патриаршия в Истанбул е най-важният полюс за Гръцката православна църква на Запад: в Европа, Америка и Океания.

В началото на XX век гръцката църква в Атина не успява да є оспори водещата роля. Патриаршията в Александрия ръководи всички африкански църкви по оста Египет-ЮАР. Православната църква съдейства за поддържането на престижа и влиянието на гърцизма, осигурявайки относителна сплотеност на гръцката диаспора.

цитирай
71. letopisec - Гет, но
05.01.2014 12:56
Гет, но именно българите изгонват готите от Балканите към 486 г. и те създават преходна държава в Италия, където се изнасят...Тия българи са наши предци, не готите....
цитирай
72. czarnian - Българи - посочени с това си име (а не ...
05.01.2014 15:09
Българи - посочени с това си име (а не като разни *дури или *гури) участват, на равноправни начала, в протодържавните съюзи на гепиди и авари по средното подунавие. Други пък стават ромеи, трети попадат под тюркутска зависимост в кавказките си и северночерноморски местообиталища.
цитирай
73. get - - Как да ти кажа - Дълбаеш на едно място ... или коментираш на "парче" дадени исторически факти ?
05.01.2014 15:19
letopisec написа:
Гет, но именно българите изгонват готите от Балканите към 486 г. и те създават преходна държава в Италия, където се изнасят...Тия българи са наши предци, не готите....


- Същото трябва да се разглежда, в контекста на поне ГЕОГРАФСКИ АРЕАЛ или ЕТНОСНО-ЕЗИКОВО-КУЛТУРНА общност ?!

- Пример за нещо подобно на това са гръцките и юдейско библеистки теории за произход на даден народ, като такъв ?!

- Ако вземем тези, които СЛЕД ОСМИ ВЕК са възприели САМОИДЕНТИФИКАЦИЯ - ГЪРЦИ ! - преди това никакви ги няма ! Преди това са приказвали на език, близък на по-голямата група езици от групата на "хето-лувийските" - от които по-късно се пръкват фригийски, лидийски, карийски ет цетера !!
- За това, че твърдяното от мен е ФАКТ - Мога да ти дам ЦИТАТИ от антични автори от V - IV-ти векове пр.н.е., като Херодот, Платон, Павзаний и др. ?!
- Второ: Не случайно ти давах по-напред примери за ЕЗИКОВА ОБЩНОСТ при ПРОИЗХОД НА ДУМИ - "пия", "вино", "бира" ... които са общи за езици, вече формирали се след ШЕСТИ ВЕК пр.н.е. на територия Апенини, Балкани и Мала азия ... отчасти и Близък изток(най-вече Ливан и Сирия !) ?
- Трето: това не е само с ЕЗИКОВАТА БЛИЗОСТ - Такива едни общностни моменти можем да намерим и в културни и религиозно-култови традиции, при тези хора от това време от ТОЗИ АРЕАЛ ?
- После идва миграционни и етносни ОМЕСВАНИЯ(приблизително съвпадащи, с колапса на Крито-минойци, Хетска империя и така известната миграция на "морските народи" !) - Като най-вече, това се отразява на населението в южната част на Балканите !

- Вече всичко това, което ти давам като пример за МЕТОДИКА която би трябвало да следваме отнасям, към въпроса ти за "Българи>><<Готи" странно е че до ПОНЕ ТРЕТИ ВЕК - Такова разграничение м/у Българи и Готи не се е правило ... Та дори Йордан(ес) е непоследователен в употребата на "етнонима" им, тоест той ги нарича, ту "гети" ... ту "готи" ? - Защо ли ? ... в допълнение, доста съм се ровил в "готският" език ... за мен някакъв преходен ?!
цитирай
74. letopisec - 75. get
05.01.2014 17:06
Вече всичко това, което ти давам като пример за МЕТОДИКА която би трябвало да следваме отнасям, към въпроса ти за "Българи>><<Готи" странно е че до ПОНЕ ТРЕТИ ВЕК - Такова разграничение м/у Българи и Готи не се е правило ... Та дори Йордан(ес) е непоследователен в употребата на "етнонима" им, тоест той ги нарича, ту "гети" ... ту "готи" ? - Защо ли ? ... в допълнение, доста съм се ровил в "готският" език ... за мен някакъв преходен ?!
======================================
Какво ме интересуват въжделенията на вашият МАНУ? Същият Йордан не само ги "нарича, ту "гети" ... ту "готи" ? - Защо ли ? ", но и познава българи като нещо различно от тях. Слез на земята!!!
цитирай
75. leonleonovpom - В разсъжденията за езиковите пр...
05.01.2014 19:27
В разсъжденията за езиковите прилики Гет е абсолютно прав. Да, от това движение и смесването им идва и то векове преди това. Дори да се премести удобно идването на българите по нашите земи във времето ноа Анастасий при това временно, труднообяснима е тази "латинизация" на езика ни.
Тя може да дойде единствено от тъй-наречените траки, живеещи тук, с които българите са много близки в езиково, а и родствено отношение Иначе такава подмяна е просто немислима-Да създадеш държава и да се откажеш от езика си Никой не е преброил колко точно са племената на траките, още повече пък някой дякон да е очертал границите им-На север и североизток особено
Все пак, никой от професорите тук не реагира на сведението, поднесено от Аристотелис, че Казахстан е на север от Кавказ, ако не го е изтрил, трябва да е в № 41
То е много полезно в друг аспекг-колко може да се вярва и доколко ценна е информацията поднасяна с няколко века закъснение от автори , запретнали ръкави и пишещи в някоя мрачна килия.Тя много зависи от тяхната информираност, добросъвестност и от даденото им поръчение, защото не пишат книги за книжарница" Хеликон" например
Милчев ,имаш изумителни лупинги, нагоре и надолу-надолу за нещастните траки, плачещи по цял ден от конституцио Антонинус/ Каракала/ за загубената независимост, в резултат на която поне една десятка от тях са станали императори и нагоре - с фипософските разсъждения за същността на българите,задоволяваща изключително много някои съвременни политици заради приватизирания само от нас хунски произход
Българите не са хуни, а са българи. Били са в хунския съюз. Иначе щеше да се казва български и нямаше да са хуни
Толкова!
цитирай
76. czarnian - Не разбирам за какво спорите. . Н...
05.01.2014 20:10
Не разбирам за какво спорите
.. Наличието на романизирано (латиноговорящо) население по и на юг от лимеса е факт, но към VIII в
то не е фактор, поне не значим, от гледна точка на позицията му спрямо славяно и гръкоезичното такова из териториите подвластни на българите. Ако беше обратното, най-малкото каменните надписи от езическия период щяха да са писани на латински вместо на гръцки.
цитирай
77. leonleonovpom - Не, не споря за езика, само обръщам ...
05.01.2014 20:35
Не, не споря за езика, само обръщам внимание, че за да ги има думите в българския, без да им търся собственик и то такива с изключителна важност, изброявал съм ги, българите не може изневиделица да се появят отнякъде, а са стар и то европейски народ. Ето , при всички случаи са били в контакт с траките по нашите земи.
Много е куха тезата ,че се отказват от езика си и приемат славянския. ТОВА И ТУРЦИТЕ НЕ СА НАПРАВИЛИ.
ПО-СКОРО Е НАВЕЖДАЩО КЪМ МИСЪЛТА, ЧЕ ЕЗИЦИТЕ НА ТЪЙ НАРЕЧЕНИТЕ СЛАВЯНИ ТУК И НОВОДОШЛИТЕ БЪЛГАРИ ,БИЛИ ХУНИ ПРЕДИ ТОВА , СА МНОГО БЛИЗКИ , АКО НЕ ЕДНАКВИ. ЗАТОВА И АСПАРУХ Е ДОШЪЛТУК, ТОЙ Е ИМАЛ И ПО-ДОБЪР ИЗХОД
СЪГЛАСЕН СЪМ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА УЧАСТВАЛИ В ХУНСКИЯ СЪЮЗ, СПОР НЯМА, КАТО ОТЛИЧНИ ВОЙНИЦИ СА БИЛИ ВОДЕЩ БОЕН ОТРЯД
НО ВЪЗНИКВАТ ВЪПРОСИ:
1/ Кога хуните са се нарекли българи и защо, , коя е причината
2/ Унгарците също се считат наследници на хуните и на Атила. Между другото Атила наред с Ищван е най-разпространеното унгарско мъжко име Знам тезата на Ганчо Цено, за името на Унгария, за Пеща, за Балатон.
Унгарците българи ли са тогава?-въпрос към анти Ганчо Ценовистите най-вече, интересна ми е гъвкавостта на позицията им, но не само към тях
цитирай
78. leonleonovpom - От Милчев е редно да чакам благодарност!
05.01.2014 20:47
Колегата, на тогавашния етап правилно му направи забележка, че трябва да ми се извини
Защото вместо отговор на въпросите ми, отговаряше с нападки към мене, които при нашите нрави не са нещо изненадващо, но нямаха връзка с мен - например че не съм патриот, че съм комунист, че чета една книга-в тази връзка направих асоциация с Гогол и тръгна Гоголевата тема
Извинение, разбира се не последва. Не съм и очаквал
Но очаквам благодарност за коментарната активност Аз имам поне 20 коментара, а ми се приписва заслугата и за Аристотелевите. Не, не съм му ги поръчвал, той дебне на пусия, в зависимост от сложността праща Вулгарос, в краен случай се намесва лично с извора от цитати от рода на коментар № 41 , ако го има още
Та да гонят тук коментарите 100, считам, че заслужавам благодарност от Милчев, сигурен съм, че е доволен от този факт
цитирай
79. get - 78. czarnian - Не разбирам за какво спорите.
05.01.2014 21:06
- Обяснявам просто и накратко - Споря за безкритичното преписване, без капка своя мисъл на чужди мнения !!
I. ХУНИ
- Милчев, ми проглуши ушите с "откровенията" на Хелфен за "хуните" - Но и до момента не мога да разбера ... Откъде се пръкнаха ХУНИТЕ ?
А. според Дионисий Пиеригиет - същите той поставя на зап. бряг на Каспийско море !
Б. Птолемей "География"- Западен бряг на Черно море
В. арменските историци(късноантични) наричат този народ "хунк" и го поставят някъде между реките Волга и Дон ? - ЗАБЕЛЕЖКА ! - и това много преди времето, откогато ОФИЦИАЛНО Е ДАТИРАНО присъствие(инвазия) на хуните в Причерноморие !
II. - Милчев ми прави връзка КИМЕРИ (6 в.. пр.н.е.) с ХУНИ (от ЧЕТВЪРТИ ВЕК !!)
А. При това се отплесва покрай, Дяконов, Иванчик, Артомонов и други кимеролози, като преписва техните "умности" ?
а) кимерите били урартци - но пак повтарям хурито-урартските езици СА НЕ ЕВРОПЕЙСКИ !!
б) накрая след всичките разхождания на КИМЕРИТЕ (пред и зад Кавказ) ги посели в Бийан ли бе ... или някаква друга от многото държавички ... но в края на краищата, това е в ЗАДкавказието ! - на горе на това, ми твърди че същите тези КИМЕРИ имали трайно присъствие в ПРИАЗОВИЕТО - Ако според него Меотида(или)Азов, се намира в източно Ч. море(задкавказие) (?) ... за мен, той си е бил и ще си бъде ВИНАГИ на Север ?!!
- Е как, от ТРАЙНО УСЕДНАЛИТЕ в ЗАДкавказието "кимери", които живеели в Армения (по последните му редакции ?) - изведнъж от тях, се пръкнаха хуните ... ултинзури, в последният пост "утигури + кутигури", които коментираме - Това главата ми не може да го побере !!

- Пак повтарям, цялата сюжетна линия на историческият разказ ... за уж нас българите(по Милчеву), са нещо като "главният герой" в Гоголевият разказ "Нос" - който ту се отлепя от лицето на господаря си, заживявайки собствен живот ... ту после, без видима причина, отново се появява на мястото, където преди това е стоял ?!

- Инж. Симеонов - най-точно разбира СЪЩНОСТНОТО за ситуацията - Езиков въпрос ?
цитирай
80. leonleonovpom - Браво Гет,попадения в десятката!
05.01.2014 22:08
Някои от нещата се мъчех да измъкна с насочващи въпроси,например кога Кутригур и Утигур са си поделили кимерийското царство, за митологията, да му подскажа ,даже го и писах ,че античните автори с лекота свързват събития с разлика стотици години, а в случая 1000, но отговори или нямаше-развяваше се коментарът ми, което бе абсолютно излишно или обект на отговор ставах аз, че съм комунист, антипатриот, чиновник в СИВ или някъде другаде, не разбирам от наука и т.н., като нито едно няма връзка с мен, а последното пък е комично , развесели ме даже, чувството за хумор не ме е напуснало, дори и за моя сметка да е той
Изводът- много трудно , а и опасно е да се гради къща от тухли, приготвени от антични автори или постантични, ако не си приготвиш сам спойката-хоросана....
цитирай
81. get - - Вероятно отговора "се крие" в културата на "желязната епоха" - която някои германски историци я свързват с ...
05.01.2014 23:30
leonleonovpom написа:
Някои от нещата се мъчех да измъкна с насочващи въпроси,например кога Кутригур и Утигур са си поделили кимерийското царство, за митологията, да му подскажа ,даже го и писах ,че античните автори с лекота свързват събития с разлика стотици години, а в случая 1000, но отговори или нямаше-развяваше се коментарът ми, което бе абсолютно излишно или обект на отговор ставах аз, че съм комунист, антипатриот, чиновник в СИВ или някъде другаде, не разбирам от наука и т.н., като нито едно няма връзка с мен, а последното пък е комично ,
...
Изводът- много трудно , а и опасно е да се гради къща от тухли, приготвени от антични автори или постантични, ако не си приготвиш сам спойката-хоросана....

... "Thraco-Cimmerian" migrations ?!
- Тоест миграцията на трако-кимерийските народи ?
- Това кореспондира с разпространение добив и обработка на желязото:
а) първо в Мала азия(около 1 200-та година, пр.н.е.) - при едни които наричат "халиби" и казват, че говорели НЕ НА УРАРТО-ХУРИТСКИ ЕЗИК а на единият от документираните ЕВРОПСКИ, хетски или лувийски.
б) II-ри етап: прикубание и на балакани (като периодизация, не ареали) - но и на двете места живеят хора говорещи на постПРОТО-ЕВРО език !
в) после имаме пренос на Апенини, култура "Вила-нова" с по-късни "Ла-тене" и "Халщадт" вече в изт.Алпи !
- Историците са на мнение, че разпространението на желязната култура, е станала вследствие миграционният процес на НАСЕЛЕНИЕТО КОЕТО Я НОСЕЛО ?
- От тук вероятно може и да ни стане РАЗБИРАЕМО - странното изявление-цитат, на проф. Фицлер, че първоначално "баварците" НЕ СА ГОВОРЕЛИ на НЕМСКИ а са живеели с предводителят си Балгер в Кавказ, дори в Армения ?
- От тук(Симеонов) спомни си Какво коментирахме преди време при теб - За миграцията на "венетите" от Мала азия към Апенини по данни на Страбон Софокъл писателя и др. автори ?

- Така че предците на готите, са отишли май от Балкани в Скандза и после ... назад, ако е имало такова назад ! - от там близост на езици :)) !
цитирай
82. czarnian - Predi petdesetina godini Walter ...
06.01.2014 11:50
Predi petdesetina godini Walter Pohl pisa, che opitite da se identificirat i razgranichat plemenata iz Barbaricuma, v perioda na VPN (a i sled tova), na bazata na kysnoantichnite izvorovi danni e zagubena kauza. Arheologicheskite fakti svyrzani s neromeiskoto naselenie ot kraq na VII-VIII v. ot druga strana, tqhnata interpretaciq, v tova chislo i ot strana na syvetskata, i post-syvetska nauka, svidetelstvat za edno naselenie noseshto sarmatski (ne alanski, a sarmatski) pogrebalen obichai i kultura. Tova e zaiaveno oshte v pyrvite publikacii na otdelnite prabulgarski nekropoli po Dunava v sredata na minaliq vek.
цитирай
83. letopisec - Енети, Гет, енети...
06.01.2014 12:27
То историята се учи бавно и последователно. Разбира се, че адриатическите енети, за които Херодот пише, идват от Мала Азия...Това, че ти Гет ги наричаш "венети", не означава, че имат нещо общо със сарматските венед, ама тя историята не е хазартна игра...
цитирай
84. leonleonovpom - Поздравления Гет!
06.01.2014 14:05
Преди време Булгарикус в желанието си да ме уязви/ безпричинно/ даде пример теб- че разбираш от история. Пазя се от такива квалификации по адрес на когото и да и и с положителен, и особено с отрицателен знак. Но по отношение на теб беше прав!
.Да, древните са водили полуномадски начин на живот. Българите не се появяват изневиделица от нищото Тясно свързани са с траки, келти/ гали/, славяни и така нататък
Без да обиждам турците, не сме като тях, те наистина се появяват късно в Европа-13-ти век и нямат контакти с Европейците преди това.Сарацините не са турци
За Милчев!
Историята Милчев е..хазартна игра!
ЗАВИСИ КОЙ Я ПИШЕ. ОБИКНОВЕНО -ПОБЕДИТЕЛИТЕ.
НЯМА НАЧИН ДА НЕ СИ СЛОЖАТ ЛАВРОВ ВЕНЕЦ И ДА СЕ ОКИЧАТ СЪС ЗЛАТЕН МЕДАЛ
Говорят за панбългаризъм.
Ами ние сме единствената Европейска държава, една от най -старите със съвременното й име, която подобно на Египет почва с връх и с малки изключения, , да не ги изреждам слиза надолу.
Това, че сега сме жалки, не означава, че винаги сме били такива.
Били сме дори първи в Европа и ще се опитам да посоча кога-някой ще пропусна сигурно
-Аспарух-побеждава най-елитната армия на най-силната държава
- Крум
-Симеон
-Йоаница-безспорен-това се признава и от ромеи и от рицари
-Йоан Асен
Да, жалко ни е положението сега, за сведение на присмехулниците ни, но е имало периоди, когато други са били жалки и то много пред нас
цитирай
85. leonleonovpom - За Милчев!
06.01.2014 14:21
В историята няма етика-това са твои думи от твой коментар
Репликирах те със Стамболов, защо като отявлен враг на падишаха когато е бил революционер, при държавно посещение, султана вместо възхитен да го изпраща, не заповяда да го вържат-при липса на етика ,това може да се очаква

Едно от изискванията за научност е да има новост и тази новост да бъде защитена Това най ярко се откроява с изводите най-накрая
Затова ти напомням в последните два материала, дай изводите. Така ще се открои новото, за това какво не знаем за кутригурите и утигурите-за теб например се оказа ,че не знаеш ,че ги има в римската митология
Така ще стане ясно какво е новото и дали е защитено и защитимо
Не съм злонамерен, ако бях, щях да се подхилвам и гледам сеир
Но след като имаш претенции за научност, това е задължително
С най-добри чувства!
Иван
цитирай
86. czarnian - &#168;Българите не се появяват изневиделица от нищото&#168;
06.01.2014 14:24
Razbira se, che ne se prykvat ot nishtoto. Prykvat se kym II v. ot n.e. v rayona na Kavkaz i Iuznoto povolozie, koito sa v Evropa. Doomashvat se s plemenata ot Severnoto prichernomorie i v chasnost bosporci, sled koeto chast ot tqh poemat kym Srednotot podunavie zaedno s ostanalite skito-sarmati, t.e. huni i goti.
цитирай
87. leonleonovpom - Така е czarnian
06.01.2014 14:47
Но тази мобилност я е имало и преди втори век след Христа, за това става дума в коментарите ми и на Гет
След като Адам е Ева са тръгнали някъде от Замбези и през Европа, Азия са стигнали Южна Америка, чудно ли е, че обитателите на нашита земи са кръстосвали Европа и Азия-най-вече Мала Азия заради кламатични промени и свързаната с тях храна
Затова съм убеден, че Аспарух не идва случайно тук, да, има статут на федерат, но настойчивостта му, да понесе сблъсък с елитната за онова време армия говори, че той не се чувства чужд, не е прост завоевател на тези земи
, не идва на чуждо място, при чужди нему хора. Ами те, нали точно сега е моментът да покажат вярност, знаят какво ги очаква. Не, те са безучастни
Никой не отговори кога и по каква причина хуните стават българи и унгарците българи ли са.
Иначе елементарно:
Българите са хуни
Унгарците също са хуни
Следователно унгарците са българи
Между впрочем, още Херодот казва за траките, като отличителен белег, че племената им често сменят имената си!
цитирай
88. czarnian - Ungarcite sa ugri, hunite sa pol...
06.01.2014 15:08
Ungarcite sa ugri, hunite sa polietnos kakyvto sa i gotite. Bylgarite kym VII-VIII v. syshto taka. Romeite i te. Razbira se, che mobilnost i infiltracii e imalo i predi II v., no da se tyrsi priemstvenost (genetichna) mezdu raznite narodi ot predi syshtestvuvali stotici godini predi n.e. s plemenata ot IV-VI v. ot n.e. e neseriozno i metodologicheski neosyshtestvimo.
цитирай
89. voulgaros - НА 7 МАРТ 2014 Г. ИЗЛИЗА ДЪЛЧО ЧАК...
06.01.2014 15:34
НА 7 МАРТ 2014 Г. ИЗЛИЗА ДЪЛЧО ЧАКАНИОТО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА УСПЕШНИЯ БЛОК-БАСТЪР ''300'' !!! СЛЕД ТОЧНО СЕДЕМ ГОДИНИ ОТ ПОЯВАТА НА ПЪРВИЯ ФИЛМ ПРЕЗ 2007 Г. ,ЗА ВЕЛИКИЯТ СПАРТАНЕЦ ЛЕОНИД - ИЗИГРАН ОТ БРАТСКИЯ НА ГЪРЦИТЕ ШОТЛАНДЕЦ ДЖАРЕД БЪТЛЪР (КОИТО Е ИГРАЛ И АТИЛА В 2000Г.). СЕГА ФИЛМЪТ ЩЕ ПОКАБЕ ВТОРАТА БИТКА НА МРЪСНИТЕ ПЕРСИ СРЕЩУ ТОЗИ ПЪТ --АТИНЯНИТЕ И ТЯХНИЯТ ВЕЛИК СТРАТЕГОС И ВОДАЧ ТЕМИСТОКЛЕС, В 480 Г ПР. ХРИСТУ.

ДАРИИ БЕ ПОБЕДЕН В 490 Г. ПР ХР.. СИНА МУ КСЕРКС СЪЩО БЕ ПОБЕДЕН 10 ГОДИНИ ПО-КЪСНО В 480 Г .ПР. ХР. ОТ СТРАШНИТЕ МОРСКИ ВЪЛЦИ АТИНЯНИТЕ !!!




ЛЕОН ПОМАКА -----ИДИ ГЛЕДАИ ФИЛМА, СТИГА СИ ПИСАЛ ПРОСТОТИИ.
ГЪРЦИТЕ НЯМАТ ТАКИВА ДУМИ - ЦЪРВУЛИ,ПОЦУКАХ ,ПОЦАКАХ, ЦУ.....ОТ 64-И КОМЕНТАР.
НО ГЪРЦИТЕ ИМАМЕ ХИЛИАДИ ЛЕКСИ-ЛОГИ....КОИТО ВИЕ ГОВОРИТЕ, БРАТЯ ВУЛГАРИ..САМАТА ДУМА ''ХИЛИАДЕС-ХИЛЯДИ'' Е ГРЪЦКА.
цитирай
90. leonleonovpom - Съгласен съм общо взето
06.01.2014 15:41
С уточнението, че сегашните народи са търпели един много голям период на развитие и взаимодейстие и са се формирали не в античността или средновековието окончателно, а в последните един два века.И връзката на сегашните народи с племената от античността е само и изключително в имената
Аз съм българин, такива бяха и родителите ми, но имам две прабаби гъркини.
Нищо не може да ме накара да бъда друг ,освен българин.
Давам го за пример, че етносното определение опира и до самоопределение и често то е решаващо
Траките също са полиетнос, говорещ диалекти
Не са се изпарили, тук са, чрез множество, най-вече именни метаморфози
Славяните също са голяма мистерия, но то е друга тема
За мобилността имам предвид и езиковото взаимодействие, то е факт и не е с тюрки или сарацини, а е с европейски народи-от латинската група, а като водещи сме наложили езика си и писмеността също на тези от славянската група Защото руският не е нищо друго освен старобългарски
цитирай
91. leonleonovpom - Вие там, не ви знам точно какъв и къде ...
06.01.2014 15:52
Вие там, не ви знам точно какъв и къде забъркан микс сте-ако те интересува Вулгарос, обърни се към Гет.
Но си вземи по-дебел тефтер , защото ще има много да пишеш.
Поискай си и отпуска от декана, много време ще ти трябва.
В Пловдив има арнаути, направете си ДНК, анализ, за сравнение.
Защото албанците били по-гърци
А за страшните атиняни, знаеш ли от кого са били победени, сериозно ти задавам въпроса.
От този, на който дължат най-голямата си победа и е наистина пример за войник
и до ден днешен
Интересно ми е, защо смяташ, че съм помак?
Прабаба ми е атинянка, имаш по-сериозни основания да ме смяташ за албанец-през17-ти век в Атина се е говорело на албански
Изразът горе не съм го измислил аз, на един много симпатичен помориец с гръцко потекло е, за съжаление не е жив
цитирай
92. get - - Мегаломанията обичам да я наказвам ... обясни това на Милчев, voulgarosЕ ! :((
06.01.2014 19:48
- Започвам с ЦИТАТ от Сайта "Роден край" ?
"Експлицирането на истинското име (самонаименованието) на кутригурите, като „вунд” (бунд), което бе резултат от нашите проучвания, изведнъж разшири представата ни, че за този народ има сведения не само при Птоломей (ІІ в. от н.е.) като „венед”, но дори при Херодот (V в. пр.н.е.) – като „будини”." - автор приятелят ми :)) подписващ се с нейм "letopisec".
- Това ЕКСПЛИЦИРАНЕ, относно произход на "кутригурите" ... автора прави на база цитирраното от Херодот(!) за ЕНЕТИ(ГРЪЦКО ИИЗПИСВАНЕ ?) на "ВЕНЕт/д" при латински автори !
- Същите в късна античности ранно средновековие са известни ?
А. Венет(и/о) в Адриатика(венетски залив, съвр. обл."Венето")
Б. Венет(и) келтско в сев.Франция
В. Венед(и) - племена от средно течение на Дунав до бреговете на Балтийско море !!
- По-късни упоменавания във връзка с дадена истор. конкретика ?
А. Плиний - ги упоменава на южният бряг на Балтика
Б. Тацит ги посочва в областите м/у Балтика и Карпати
В. Йордан(ес) ги ситуира северно от Карпати до изворите на р.Вистула ... спирам с изреждането и СЕ ВРЪЩАМ НА ХЕРОДОТ ?
- Не знам, Милчев в твоето съзнание(къде са ситуирани, предвид че изкарваш родствени българи-ВУНД с ВЕНЕД !
- Но ХЕРДОТ Е КАТЕГОРИЧЕН ЗАЯВЯВАЙКИ ... Казано по друг начин, ситуирайки ЕНЕТИТЕ в Западната част на известният тогава Ойкуменос ! - "АМБЪРА (КЕХЛИБАРЪТ-ЯНТАРЪТ) го пренасят от река Еридан(?) от (страната - доп.мое) на ЕНЕТИТЕ !!

- Вулгарос ! - как смяташ Милчев ли е прав, да поставя ЕНЕТИ/ВЕНЕДИ до Меотида или Херодот, който ги поставя значително ПО НА ЗАПАД зад РИПЕЙСКИТЕ-ВЕНЕДСКИ ПЛАНИНИ ?!

- Или както казват по "нашенско" - Каквото повикало - такова се обадило ! - уважеми г-не Милчев !!

ЗАБЕЛЕЖКА: Следва ли да обяснявам ? - под река Еридан - древните какво са разбирали ?

п.п. Милчев, малка илюстрация към това, което се опитвам да ти обясня - За енети-венетите(гр.<->лат.) - По оста, която е очертана от Този "Път на кехлибира" живеят народите от венетската група !! - от тя са се пръкнали в по-късно време и при едни критични исторически обстоятелства "склавините-склонените-наведените" ... междувпрочем, при германо-езичните има такава етимологична трактовка относно думата "венди" - хора склонни към компромис ... преведени, латинското "серви" !! - вече ти показвах карти от 18 и 19-ти векове, как изписват името на Сърбия австро-германските картографи СерВия !! ... ще го срещнеш и като СКЛАвония !!?

- Ето картата на "Пътя на амбъра" http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/67/Baltis_amber_road.jpg
цитирай
93. get - - Сzarnian, би ли пояснил малко повече относно - Какво искаш да кажеш ... ?
06.01.2014 20:24
czarnian написа:
Ungarcite sa ugri, hunite sa polietnos kakyvto sa i gotite. Bylgarite kym VII-VIII v. syshto taka. Romeite i te. Razbira se, che mobilnost i infiltracii e imalo i predi II v., no da se tyrsi priemstvenost (genetichna) mezdu raznite narodi ot predi syshtestvuvali stotici godini predi n.e. s plemenata ot IV-VI v. ot n.e. e neseriozno i metodologicheski neosyshtestvimo.


- Искаш да кажеш че ? - един народ=етнос е със СМИСЪЛ ... POLIETNOS ?

- За мен гръцкото етнос(от нас !) и на(ш) род - са синонимно и вътрешно свързани понятия ... сложим ли частицата ПОЛИ-Много ... Нека Вулгарос, ти обясни има ли смисъл съотнесено като идея и съдържание, което гърците са влагали в "етнос" ?!

- Именно поради това, роптая постоянно ПРОТИВ ТАКИВА ВНУШЕНИЯ които се правят от било Милчев, било ... други, които ми говорят че преди КЪСНА АНТИЧНОСТ съществува социално-обществено формирование, припокриващо се със съвременният смисъл влаган в термина НАРОД-ЕТНОС ?!
цитирай
94. letopisec - 94. get
06.01.2014 21:22
Гет, адриатическите енети, основателите на Аквилея и Венеция, нямат нищо общо със сарматските венед на Плиний и Тацит, не го ли разбра...Що се отнася до предположението, че сарматските венед са дали име на Каспийския залив, това вече бе преразгледано от мен...Доста смешно е да приравняваш енетите/венети, на които разчита като мореплаватели и Цезар, със сарматските венед, които живеят на талиги, според Плиний Старши и Тацит...
цитирай
95. letopisec - 92. leonleonovpom: Защото руският не е нищо друго освен старобългарски...:-)))))
06.01.2014 21:28
"Старобългарски" се нарича езика на писмените паметници след ІХ в., а към ХІІ/ХІІІ в.в. вече става ясно, че българския език е малко по-различен от писменият старобългарски, който е славянски....

Българският е аналитичен и има по-особена глаголна система.

Българския език и днес е "екзотичен" спрямо останалите славянски езици, понеже независимо от близката лексика с тях, (а и с останалите индоевропейски езици) няма падежи, каквито има в останалите славянски...

Всъщност, само българския и неговия диалект македонския, са без падежи...
цитирай
96. leonleonovpom - Към Милчев, относно старобългарския
06.01.2014 21:57
За мен е показателна реакцията на Юрий Венелин/ ние сме му задължени много/, който казва, след като се запознава с езика ни - Какво търси този български в руските църкви? Става дума за черковнославянския, който той определя като български
Чел съм откъси от Паисии на оригинален правопис и руски църковни книги ,издадени по същото почти време- края на 18-ти век-не съм специалист в тази област, но и не намирам разлика
цитирай
97. get - - Сам "падаш" в собствените си "доказателства" :))
06.01.2014 21:58
letopisec написа:
Гет, адриатическите енети, основателите на Аквилея и Венеция, нямат нищо общо със сарматските венед на Плиний и Тацит, не го ли разбра...Що се отнася до предположението, че сарматските венед са дали име на Каспийския залив, това вече бе преразгледано от мен...Доста смешно е да приравняваш енетите/венети, на които разчита като мореплаватели и Цезар, с адриатическите венед, които живеят на талиги, според Плиний Старши и Тацит...


- Да те питам тогаз, Цезаря в Галската война(записки) - тоест, "Вello gallico" !!! - за кои "венеди" пише ?
- Вече казах, вземи да прочетеш гоголевият "Нос" та дано схванеш - как върви при теб, повествованието и обосновка на изводи ?!!
цитирай
98. czarnian - Get, izobshto ne me vylnuva kakvo ...
06.01.2014 22:05
Get, izobshto ne me vylnuva kakvo razbira toz ili onzi anonimnik. Chukni v google polyethnic i cheti.
цитирай
99. get - - Кратък опит за определение на ЕТНОС; НАЦИЯ ?
06.01.2014 23:15
czarnian написа:
Get, izobshto ne me vylnuva kakvo razbira toz ili onzi anonimnik. Chukni v google polyethnic i cheti.

I. Под ЕТНОС се разбира обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство:
- раса, или външен вид (това е най-старото смислово съдържание на думата ?!!!)
- биологичен произход;
- история;
- език;
- родствени връзки;
- религия;
- култура;
- територия,. Членовете на етническата група осъзнават принадлежността си към нея, а хората извън нея признават нейната обособеност.
Религията е важен, НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ за обособяването на един етнос.
- Думичката е „гръцка” и идело от ETHNOS определящо за РАСОВ ПРИЗНАК*, преминаващо в по-късното ETHNIKOS, възприето в латинският като ETHNICUS. Така че, преведено на български, можем да направим дословен прочит на думата ETHNOS(!) … ОТ НАС (един) ?!!
РАСОВ ПРИЗНАК - по причина, че първото и официално датирано използване е в превода на Септуагинта - където са срещнали проблем с предаването на "джентиле" и "гоим" ?"non-Hebrews, non-Jews"(по M. McDonald and M. Chapman, History and Ethnicity (London 1989), pp. 11–17 )
- Относно ЕтНос - палеолингвистите казват(?): идвало от PIE *swedh+no-, възвратна форма, която звучала на PIE*swe- (“self”), даващо в бг. ФОРМИ: сам, себе СМЕ ?!
II. НАЦИЯ:
От средно English nation, nacioun от Old French nation, nacion, от Latin nationem, accusative of natio, (g)natio (“nation, race, birth”) from (g)natus, past participle stem of (g)nasci “to be born”.
Но имаме простонароден латински празник Деис-Наталис - превеждащо се НАЧАЛО(дни) ? - Примерно, както в медицината се наричат РОДилните-НАТАЛНИ(болки).
- Но още по-интересна е другата дума, изместена от романската, със същото значение, което е по-старата форма, на станалата и самоназвание за германците: theode, Дойтч - същата звучи lеodan от Proto-Germanic *liudiz, от PIE *lewdh - дала в Old High German* liut, ... ст.блг.* людe !?:))
цитирай
100. sandlih - Да започна новата година на свят ден ...
07.01.2014 00:08
Да започна новата година на свят ден и с включването в баталията. То е за @ leonleonovpom > няма нищо за чудене за казаното от Ю. Венелин, защото всичко написано от русите до неговото време е на старобългарския език от Преславско време, което тогавашните тамошни "учени глави" не са признавали това. Само двама са били доблестни да го признаят, архимандрит Леонид и Княз Оболенский, а от другата "партия" има един Истрин, нещо като сегашния Комар, който цял живот "рови" да отрече очевадното, но не успява. По времето на Паисий и по-късно все още се употребяват падежи, но с Буковар с поучения на П. Берон започва отпадането им, както и редица други отличия в правописа и говора. Отделно гръцките свещеници са чели свещените текстове на български език, но написани с гръцките букви, от което миряните нищо не са разбирали, което е направило впечатление и на Феликс Каниц и той специално пише, че селяните говорели един език, а в църквите не разбирали какво говорят гръцките поповете. Това направило впечатление доста преди това и на Венелин и той дава пример с така написаната и слушана от него при произнасянето от гръцки свещеник на молитвата "Отче наш" > "Аттас нос, изде есси на невиси, да сефтито има твеои;..." и т.н. гръцки безумици, защото не могат да изговарят много от звуците на българския език, което е потвърдено по-късно, като явление, но не буквално с така показаната част от молитва, от написаното от Каниц.
цитирай
101. voulgaros - Гет. . . . щом люде е ваша дума. . . . ...
07.01.2014 02:45
Гет....щом люде е ваша дума....Тогава думата ''ХОРА'', на кои народ е , и какво ли значи ??? :))))))))))
А думата човек, човеци....ГРЪЦКА ЛИ Е ИЛИ РУСКА ??

Ясуу МАЛАКАА !
цитирай
102. leonleonovpom - Вулгарос, хора идва от хорятис-...
07.01.2014 10:52
Вулгарос, хора идва от хорятис-селяни
цитирай
103. leonleonovpom - Относно падежите в езика
07.01.2014 14:34
Не смятам, че падежите опростяват езика, напротив , усложняват го!
Това си е мое скромно мнение. Българският е имал падежи и има следи от това
Например-Кому е нужно това, архаизъм, заменен от на кого е нужно това.
Затова смятам, че нашият език граматически е по-напред от другите, ако премахнат ненужните според мен падежи , ще се изравнят
Съвършенството му има и друго измерение-всеки звук си има буква и се чете както се пише-няма йероглифоподобния правопис на френски, италиански и английски, че и на руски даже.......
цитирай
104. letopisec - Учените отдавна са констатирали, ...
07.01.2014 14:41
Учените отдавна са констатирали, че развитието при езиците и развитието в обществото, са две съвсем различни неща. Не може да се каже, че един език е по-съвершен от друг, а що се отнася до старостта на един език, за това си има цяла наука, която изследва диахронните процеси. В областта на индоевропейското езикознание е направено предоволно. Въпросът е имат ли право историците да използват езикознанието за исторически цели, така както е резонен въпросът имат ли право историците да използват генетиката за исторически цели. Отговорът е "да, но като помощни дисциплини на историята". Историческият пантюркизъм е изцяло глотогенетичен, т.е. подменя историята с езиковедски изводи. Опитът генетиката да подмени историята, е също непрофесионален, но за зарибяване на лаици, е важен за стратезите на псевдо-теории в историята. С други думи, историците имат право, но внимателно, да търсят исторически изводи, чрез езикознание и генетика. В този смисъл и аз предлагам да се помисли, след като българският език е граматически различен от всички славянски езици, може ли това да е основание за отговори по отношение произхода на българите?
цитирай
105. leonleonovpom - Различен, но не коренно. Падежите, ...
07.01.2014 15:01
Различен, но не коренно. Падежите, има следи, че са съществували, но са отпаднали. Цитирал съм по-горе заключението на Юрий Венелин преди около 200 години. Той е може би първият, който кара руснаците да погледнат с по-други очи на нас
Да ,нещата ,който цитираш Милчев са помощни, но такива са използвани и за залегналата версия за произхода ни. Не смятам ,че за нея могат да важат,а за други-не , въпреки, че тя издиша отвсякъде-начинът на идване на българите, създаване на обща държава с несъвместим народ, отказване или" забравяне" на езика от победителя, на каква база е създадено и утвърдено всичко това?!
цитирай
106. leonleonovpom - Разбира се, че генетиката не може да ...
07.01.2014 15:13
Разбира се, че генетиката не може да подмени историята и никой учен генетик не мисли така. Но тя дава информация, която няма откъде другаде да се получи
Нумизматиката,помощна наука за историята, дял в нея, не може да я подмени, но дава информация, която не може да се получи отникъде другаде.
Също и езикознанието. Езикът се развива с етноса, даже за мен е основното, определящото за етнос Например, как ти звучи-Българите са народ, говорещ само немски например, съвсем произволно. Езикознанието дава информащия за движението ,контактите на формиращия се етнос, които дяконите са пропуснали да отбележат.
На това, разбира се умерено наблягам аз.
Хиляди латински , поне така се водят и измежду тях вино, направено от траките, кобила, муле, базисен глагол съм, паша, пастир, луна, събота и 20 страници няма да стигнат......
Какво говори това-Много силни ,здрави контакти и връзки, смешно е конен народ, според" приятели" пиянски , да забрави собствените си думи
цитирай
107. aristotelis - ПСЕВДОМАКАДОНЦИТЕ СА КАРИКАТУРАТА НА ЕВРОПА А БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В КАРИКАТУРА!
07.01.2014 16:20
Преди няколко месеца посетих Пловдивския Музей и видях че с голям шрифт върху един много голям плакат е написано на английски и на български език че траките са били безписмен народ и за това са използвали гръцката азбука, писменост и език. Народ без азбука и писменост който е използвал гръцката азбука и писменост.........
Тракийската култура и цивилизация“........Понеже от дълбока комлексарщина за малоценост и дълбок неоправдан срам който изпитват българите пред истинската си история , последните 20 години старателно говорят за „тракийската култура и цивилизация“ като умишлено бъркат вратовръзките с гащите, искам да ви кажа като "истински историк-специалист" че един народ за да развие култура и цивилизация трябва да има "собствена азбука и писмен език". А е страшно унижение Европа да започне да се подиграва освен на ДИВИТЕ МАКАЦИ МИКИМАКАДОНЦИ-ФИРОМЦИ и на Българите. Достатъчни унижения понасяме заради измета който изнасяме в изобилие!
Траките не са притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и писменост, а това се оказало доста неблагопрятно за тракйиския етнос който до много голяма степен се елинизирал а по-късно се романизирал. Така че изразът "тракийската култура и цивилизация" е подвеждаща и фалшива защото ние Българите за съжаление изпитваме дълбоки комплекси за малоценост понеже всичко в действителност води до „гръцката култура”. А този факт става много добре ясен от всичките паметници и монети върху който пише на "гръцки език" дори и на повечето римски поради превъзходството на гръцката култура.
Освен ако си мислите че върху българските монети, банкноти и паметници може да пише на гръцки, англйиски или френски език и обратно или че по-училищата в България децата ще могат да учат на гръцки, англйиски или френски език а не на български!
Мястото на България в историята e определено от самите исторически процеси и всеки опит България да усвои чужда култура е най-малко смехотворно, като се има предвид че от 7-и век след христа, от както са дошли славяните и прабългарските ВАРВАРСКИ племена в балканския полуостров до 9-ти век, са нямали азбука и писменост. И поради тази причина за Българските Възрожденски интелектуалци „гръцкият език” е бил културно есперанто а не някакъв тракийски.
А като говорим днеска за „Българска култура, литература и Българщина”, говорим защото водещата сила на тази култура е "българскaта азбука и писменост"!
Азбуката и писмеността са душата и сърцето на всяка култура и цивилизация, за да съществува такава "култура и цивилизация".
цитирай
108. aristotelis - А за спаротоковите клонови комп...
07.01.2014 16:37
А за спаротоковите клонови комплексарски цървули като getovski и leonleonovpomvski, псевдоисторици-чукундури който се крият като мишоци в интернет пространство и пишат простотии нека продължават да ни развеселяват защото определено имаме нужда от клоуни и карикатури!
цитирай
109. aristotelis - Това е учил официално сина ми и съучениците му на училище във Варна преди няколко месеца!
07.01.2014 16:44
Академик Васил Гюзелев: Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход.
Академик Проф. Васил Гюзелев
По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки,
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня).
цитирай
110. get - - Аз ли сложно се изказвам - публиката ли НЕ ЩЕ ДА РАЗБЕРЕ ?
07.01.2014 19:26
I. Отговор:
letopisec написа:

Учените отдавна са констатирали, че развитието при езиците и развитието в обществото, са две съвсем различни неща. Не може да се каже, че един език е по-съвершен от друг, а що се отнася до старостта на един език, за това си има цяла наука, която изследва диахронните процеси. В областта на индоевропейското езикознание е направено предоволно.

- Летописец наместо да ми(си) правиш кух Пи Ар !! - дай своето становище, Какво са установили ОТДАВНА тези пусти учЕни - относно ДИАХРОННОСТА :)) ?
- Аз ти говоря за материални култури, създали се вследствие ТЕХНОЛОГИЧНИ РЕВОЛЮЦИИ - носители на същите са КОНКРЕТНИ ГРУПИ ХОРА - Ти още малко ще ми кажеш, че са ПОЛИЕТНОСНИ ?!
- ВЕНЕТИТЕ - ЧАКАМ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА СИ ?!
- Венетите са материален, културен, езиков иРЕЗУЛТАТ(виж Признаците за ЕТНОС - с приблизително такива признаци !) ... но тук можем да говорим за ПРИБЛИЗИТЕЛНО хомогенен МАСИВ от ЧОВЕШКО множество - НА близки по КУЛТУРА и АНТРОПОЛОГИЯ ХОРА !?

- Такъв етносен и културен ВЪЗХОД плюс(задължително) човешки прираст, с последващи миграционни процеси, при КОИТО се разнасят Технологичните открития и от там ЕЗИК Културно водещата сред аборигенното население - Винаги е имало и ще има !
- Такива два процеса МОЖЕМ да набележим при ?
А. Откриване и обработка на бронза (приблизително 3 000 г. пр.Н.Е.)
Б. Добив, обработка и употреба на сечива(оръжия !) от желязо ! (приблизително начало 1 200 г. пр.н.е.)!

- От тук МЕТОДИКАТА на Поява археологични култури ... от там етносни и езикови СЕМЕЙСТВА - Следва да върви от ПРОТОЦЕНТЪР към ПЕРИФЕРИЯ !!? - Милчев, разбираш ли Какво искам да подскажа ??! (с тези увъртулени обяснения ?) ... по тази причина, ПРИ НАЙ-СТАРИЯТ ГЕРМАНСКИ/АНГЛИЙСКИ - ИМА Дума РОДСТВЕНА на нашенско ЛЮДЕ ... по-късно настъпва, промяната й в теути - От там самоназвание на протогерманците"диути" и най-накрая влиза като название на националната им държава Дойт(ч)ланд !
- Според теб, каква е посоката на преносА ПРИ тази дума-ЕЗИК ?!
цитирай
111. letopisec - "Старобългарски" се нарича езика на писмените паметници след ІХ в., а към ХІІ/ХІІІ в.в. вече става ясно, че българския език е малко по-различен от пис
07.01.2014 20:17
leonleonovpom написа:
Различен, но не коренно. Падежите, има следи, че са съществували, но са отпаднали. Цитирал съм по-горе заключението на Юрий Венелин преди около 200 години. Той е може би първият, който кара руснаците да погледнат с по-други очи на нас
Да ,нещата ,който цитираш Милчев са помощни, но такива са използвани и за залегналата версия за произхода ни. Не смятам ,че за нея могат да важат,а за други-не , въпреки, че тя издиша отвсякъде-начинът на идване на българите, създаване на обща държава с несъвместим народ, отказване или" забравяне" на езика от победителя, на каква база е създадено и утвърдено всичко това?!


"Старобългарски" се нарича езика на писмените паметници след ІХ в., а към ХІІ/ХІІІ в.в. вече става ясно, че българския език е малко по-различен от писменият старобългарски, който е славянски....

Българският е аналитичен и има по-особена глаголна система.

Българския език и днес е "екзотичен" спрямо останалите славянски езици, понеже независимо от близката лексика с тях, (а и с останалите индоевропейски езици) няма падежи, каквито има в останалите славянски...

Всъщност, само българския и неговия диалект македонския, са без падежи...
цитирай
112. letopisec - Венетите са материален, културен, езиков иРЕЗУЛТАТ :-))))
07.01.2014 20:20
112. get: Милчев, разбираш ли Какво искам да подскажа ??! (с тези увъртулени обяснения ?) ...
..........................................
Не, мисля, че и ти не разбираш какво искаш да кажеш. Така ли е?
цитирай
113. leonleonovpom - Аристотелис, ти ли си ученият и п...
07.01.2014 20:36
Аристотелис, ти ли си ученият и пишещият непростотии?
Това е много интересно, като твое самонаблюдение! Би трябвало да има тринадесета зодия за такива като тебе-ЗОДИЯ - НАРЦИС или, ако не те обижда-ЗОДИЯ- ГОСПОДАРСКИ ПАПАГАЛ. Господарски, защото избирателно повтаря това, което казва господарят му, приказките на другите - не!
цитирай
114. sandlih - Аристо, имате моето съчувствие ...
07.01.2014 20:41
Аристо, имате моето съчувствие относно споделеното за обучението на сина Ви и съучениците му по съответната тема по история, но възмущението Ви следва да бъде адресирано не тук, а до колегите Ви, които папагалски са "рецитирали" горе написаното за "почитано животно", което е връх на падението на съставителите на такива учебници и които са ги пълнили с подобни небивалици, пък и били те цитати, от който и да е подобен "авторитет". Да се чуди и мае човек, какъв е този 12 годишен цикъл на Луната, та той да определя време-измерването на Земята с такъв период и то с имена на "животни"???!!!. Все пак възниква въпрос, толкова ли няма читав историк, който да надигне глас срещу подобни нелепи съчетания на неверни твърдения!!!??? Това ми прилича на четенето с гръцки букви на български език на посочената по-горе молитва "Отче наш" > "Аттас нос". За другите нелепици, споделени от историк, като тези малко по-горе, друг път.
цитирай
115. leonleonovpom - Руската и пруската аристокрация са ...
07.01.2014 20:45
Руската и пруската аристокрация са пишели на френски, защото е бил водещ език
Тези думи не са турски, а вероятно персийски Именникът и календарът не е за нуждите на простолюдието , а за аристокрацията. Тя ползва персийски, който в определен етап е международен
Така ,по твоя начин на мислене българите са перси/ или тюрки/-Никога не са били в Казахстан, както ти го поставяш северно от Кавказ-където пък той не е бил никога/
Прусаците и и руснаците французи ли са, драги! Сигурно, според мисленето ти, защо ли питам?
цитирай
116. get - - Обяснявам на теб Хорацио-Вулгарис ... а по този начин и на Милчев, с неговата Диа-Хронност на езиците ?!
07.01.2014 20:51
voulgaros написа:
Гет....щом люде е ваша дума....Тогава думата ''ХОРА'', на кои народ е , и какво ли значи ??? :))))))))))
А думата човек, човеци....ГРЪЦКА ЛИ Е ИЛИ РУСКА ??

Ясуу МАЛАКАА !


- Ако отворим речника на стари думи в българският език - ще прочетем че ? - Имали сме дума "оратя" - синонимна на *думам*обосновавам*придумвам - човек владеещ изкуството да ПРИдумва другите в латинският език се е наричал ОРАТОР ?!

- Отново с другото "гърче", продължавате да се държите ЕТНО-Центрично и мегаломански, като етиопски магарета ! - Защо казвам това ? По причина, че ДАВАЙКИ близостта м/у старо-немската дума *liudiz и старо-българска люде - Казвам, че е произлязла от още ПО-СТАР ЕЗИК (?) ЕВРОПЕЙСКИЯТ ! - На същият е звучала *lewdh ... От тук ПРОБЛЕМА-ВЪПРОС е ?????!!! - КЪДЕ Е ТОВА МЯСТО ... първоначална точка, къде се е породил ... Този прото-европски ЕЗИК ? - До Черно и Средиземно море ли ... или ... до Балтика(северно-западна Европа) ??!

- В старо, класически и димотики(гръцки) НЯМАМЕ ТАКАВА ДОКУМЕНТИРАНА Дума(!) от такъв PIE корен *lewdh - При вас на човек(ци), кореновата идва от "андрос" ... на което Знаеш ли кой е ПЪРВООБРАЗА(как е звучала) в още по-древно време ? - вероятно, Не ! - като не знаеш, ще мълчиш и слушаш ... какво приказват вулгарите-болярис !!

- Ако желаеш да водиш разговор с мен ... моля поусмири малко (!) "елинската" си надменност и мегаломания !!
цитирай
117. get - - Опитах се да вкарам твърде много фактология, хронография и ред др. логии - та се получи нестройно - Ще прощаваш :(
07.01.2014 21:11
letopisec написа:
112. get: Милчев, разбираш ли Какво искам да подскажа ??! (с тези увъртулени обяснения ?) ...
..........................................
Не, мисля, че и ти не разбираш какво искаш да кажеш. Така ли е?


- Отговора ми до Вулгарис коментира, част от проблематиката, която се опитвам да обясня в поста ми със "синкопичен" изказ ?!!

- Говоря по-просто !
- Винаги след поява на "Нова ера" - следва и популационен, културен и езиков взрив, следван от миграционна вълна ... от Центъра към периферията ! - тоест имаме Примерно ? ... откриване Технологията за Добив, производство, обработка и приложение(под вида на оръдия на труда + др. технологични иновации) на Бронза(Бронзова епоха) ! - Тази Култура носещата НОВОТО - дава резултат популационен взрив сред населението, където е възникнала ! - то става доминиращо, не само ТЕХНОЛОГИЧНО, но и ЕЗИКОВО плюс духовна култура, с нейните традиции и обичаи ! - Дано го написах по-подредено и разбираемо ?
- Ако следва да Коментираме поява на Бронзова култура - то тя става, НАЙ-РАНО в Изт. Средиземноморие и приЧерноморски район ... с течение на времето ЗАПОЧВА ДА СЕ РАЗНАСЯ ОТ ЦЕНТЪР КЪМ ПЕРИФЕРИЯ ! - това става НЕ КАКТО СЕГА - на база обмен чрез средства за информация ... В древността е ставало чрез мигриране на НАСЕЛЕНИЕТО НОСИТЕЛ на Тази култура(технология и не само ?) !!
- За мен ! - по този начин могат да се обяснят РЕЛАЦИИТЕ не само при езици, а и при Материална плюс Духовна култура - Ферщейн зи ? Ду ю ъндърстенд ми ?
- По тази причина имаме, съвпадение в коренови ЛЕМИ при PIE - такива при български и латински МОГА ДА ТИ ИЗРЕЖДАМ с ДЕСЕТКИ - както примерно, уста, устие и остия ?
- оратио(лат.) и арх.блг."оратя" ; семе-семен; ора-ара(ре); фрутус-плод; гладя-гладиус; бог Калуш и Кальо(бг.); Юпитер - Наш баща(бг.); Деис наталис(дни на плодородието) и Начални(родилни) Дни; Тео - Деьо/Дею: Лаго - Лъг ! - пиша го абсолютно сериозно и отговорно !!

- Занимавам се с товна от близо година време по причина, постове като 111
цитирай
118. letopisec - Браво, ти си новият Н.Я.Мар в световното езикознание, наричано скромно "ностратическо"...
07.01.2014 23:21
get написа:
letopisec написа:
112. get: Милчев, разбираш ли Какво искам да подскажа ??! (с тези увъртулени обяснения ?) ...
..........................................
Не, мисля, че и ти не разбираш какво искаш да кажеш. Така ли е?


- Отговора ми до Вулгарис коментира, част от проблематиката, която се опитвам да обясня в поста ми със "синкопичен" изказ ?!!

- Говоря по-просто !
- Винаги след поява на "Нова ера" - следва и популационен, културен и езиков взрив, следван от миграционна вълна ... от Центъра към периферията ! - тоест имаме Примерно ? ... откриване Технологията за Добив, производство, обработка и приложение(под вида на оръдия на труда + др. технологични иновации) на Бронза(Бронзова епоха) ! - Тази Култура носещата НОВОТО - дава резултат популационен взрив сред населението, където е възникнала ! - то става доминиращо, не само ТЕХНОЛОГИЧНО, но и ЕЗИКОВО плюс духовна култура, с нейните традиции и обичаи ! - Дано го написах по-подредено и разбираемо ?
- Ако следва да Коментираме поява на Бронзова култура - то тя става, НАЙ-РАНО в Изт. Средиземноморие и приЧерноморски район ... с течение на времето ЗАПОЧВА ДА СЕ РАЗНАСЯ ОТ ЦЕНТЪР КЪМ ПЕРИФЕРИЯ ! - това става НЕ КАКТО СЕГА - на база обмен чрез средства за информация ... В древността е ставало чрез мигриране на НАСЕЛЕНИЕТО НОСИТЕЛ на Тази култура(технология и не само ?) !!
- За мен ! - по този начин могат да се обяснят РЕЛАЦИИТЕ не само при езици, а и при Материална плюс Духовна култура - Ферщейн зи ? Ду ю ъндърстенд ми ?
- По тази причина имаме, съвпадение в коренови ЛЕМИ при PIE - такива при български и латински МОГА ДА ТИ ИЗРЕЖДАМ с ДЕСЕТКИ - както примерно, уста, устие и остия ?
- оратио(лат.) и арх.блг."оратя" ; семе-семен; ора-ара(ре); фрутус-плод; гладя-гладиус; бог Калуш и Кальо(бг.); Юпитер - Наш баща(бг.); Деис наталис(дни на плодородието) и Начални(родилни) Дни; Тео - Деьо/Дею: Лаго - Лъг ! - пиша го абсолютно сериозно и отговорно !!

- Занимавам се с товна от близо година време по причина, постове като 111

цитирай
119. voulgaros - САНДАЛ---КАКВИ ПРОСТОТИИ ПИШЕШ И ...
08.01.2014 03:04
САНДАЛ---КАКВИ ПРОСТОТИИ ПИШЕШ И ТИ , МУШМОРОК.

ОТЧЕ НАШ----ТИ НАРЕД ЛИ СИ ?? ТОВА КОЕТО СИ ГО НАПИСАЛ ?
ЕТО ГО НА ГРЪЦКИ - ''О ПАТЕРАС МАС''.....КАКВИ СИ ГИ ПИСАЛ ГОРЕ БЕ УРОД -- ''АТТАС НОС'' ??????

Я СИ ПОЧИНИ.
цитирай
120. sandlih - @voulgaros > Ако беше попрочел ...
08.01.2014 11:18
@voulgaros > Ако беше попрочел повечко от изворите за българската история и по-специално за времената, след като проклетият фенерски патриарх Самуил, да гори в ада, е подкокоросал султана да закрие през 1767 г. Българската охридска архиепископия, чийто диоцез е била територията на Самуилова България, така някои гръцки попове са чели тази молитва в българските църкви в Търново, както по-горе е написано началото й, никога не би се изложил с това, което под № 121 си "написал на метеното". И е желателно да се проумява като се чете нещо, но това се отнася за тези, на които "втората сигнална система" работи по рождение, а първосигналците са като известните "кучета на Павлов", реагират на "лампата". Имам едно скромно предложение, ако изтриеш написаното на № 121 и аз ще изтрия този коментар. "Изборът е Ваш"?
цитирай
121. voulgaros - Сандале--ТЕЗИ ГЪРЦИ СА БИЛИ ГЪРЦИ, ...
08.01.2014 12:38
Сандале--ТЕЗИ ГЪРЦИ СА БИЛИ ГЪРЦИ, КОЛКОТО И АРИСТОТЕЛ Е ГРЪК..
цитирай
122. voulgaros - АРИСТОТЕЛ==ПОТРЕБИТЕЛЯ, НЕ ВЕ...
08.01.2014 12:39
АРИСТОТЕЛ==ПОТРЕБИТЕЛЯ, НЕ ВЕЛИКИЯ МАКЕДОН ОТ СТАГИРА.
цитирай
123. leonleonovpom - Гръцката мегаломания-Светът почва с нея, с Елада!
08.01.2014 13:24
И зад тази фикс идея стоят титуловани западни историци.
Може би защото са ограбили каквото може и го държат в музеите и за да не върнат материалното, подсилват книжовното. Ако един ден го върнат, друга песен ще запеят, за да го омаловажат. Така е, вълкът си мени кожата......
Дали е така, че светът почва с Елада, от която Гърция е на значителни разстояния, ставало е дума?!
Къде са египетските пирамиди- в Елада ли!?
Колесниците на Омир са приоритет на хетите, гехен е патентът за изработка и ползване, Ахил може само да се е обучавал при тях
Науката- интересно, как тези пирамиди са строени от египтяните?- откъде познават Евклидовата геометрия? ?000 години преди Евклид! Хайде холан!
И накрая- чакам автора на гръкотракийската азбука, защото има ясни сигнали че е такава.
Не приемам Хефест да я я изчукал на Олимп..
Все пак с най-добри чувства към Гърция и гръцкото, но нека са взаимни!
Не желая да ме наричат цървул, защото не съм и много бързо мога да докажа обратното....
цитирай
124. sandlih - @ вулгарос >пак не е улучил ва...
08.01.2014 19:06
@ вулгарос >пак не е улучил ваксата!!! посоченото сравнение не е и не може да бъде доказателство, а незнанието не може да се скрие с вулгарни слова.
цитирай
125. get - - Милчев, говориш за неща, с които явно не си наясно ? - Явно не знаеш ... !
08.01.2014 19:26
letopisec написа:
Браво, ти си новият Н.Я.Мар в световното езикознание, наричано скромно "ностратическо"...


... елементарното съдържание, което се крие зад конкретни понятия ... а от там непознаване и на "теориите" относно които така свободно коментираш ?
- Това не ти пречи обаче, да се държиш менторски покровителствено - Жалко !

- Жалко по причина, че казваш: "аз искам да НАПИША ИСТИНСКАТА история на България и българите" ! - определено не си в достатъчна степен подготвен - Така че има опасност да направиш поразии, движен от безкритичното ти чувство за ЗНАЧИМОСТ И ВЕЛИЧИЕ ?!

- Говоря го, НЕ ЗА ДА ТЕ УЯЗВЯ, КАТО ЧОВЕК - говоря ти го като българин и патриот пред вида на "опитите" ти да "пишеш" история !
- Елементарен пример за това е че, и както е видно (?)не си наясно с писмени източници относно ВЕНЕТИТЕ ... Да тези същите ВЕНЕТИ(ПРЕДЦИ на това което в последствие става известно, Й като СЛАВЯНИ ?) за които те тормозя от ДВА ДНИ !
- Един сериозен човек, още повече ако се занимава с история и то нашата - следва да бъде, в достатъчна степен себекритичен ЗА ДА НЕ НАТВОРИ още беди - Наспроти сторените до момента от други такива историци с претенции за "безпогрешност" ?!

- В заключение !! - връщам се към ИЗЯВЛЕНИЕТО ТИ ? "Н.Я.Мар в световното езикознание, наричано скромно "ностратическо"... "
- Теорията на Марр се нарича ЯФЕТИЧЕСКА и ТРУДНО БИХМЕ я КАТЕГОРИЗИРАЛИ(предвид вътрешно присъщите и особености) към ностратическата !!? - По причина, че при нея имаме две основни характерни черти (!) така наречената СТАДИАЛНОСТ и КЛАСОВОСТ - като последното не го разглеждайте в светлината на МАРКСОВОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ за "класа" ?
- Защо Сталин, образно казано го е отсвирил Марр и теорията му е вече друг НЕ ТОЛКОВА ЕЗИКОВЕДСКИ а политически и вътрешно партиен въпрос ? - Но това мога да обясня ако има сериозност и ЗДРАВ(най-вече) интерес по въпроса ! - Ключът се крие в една дума "Бунд" ?!
цитирай
126. leonleonovpom - На никого тук не съм враг или неприятел
08.01.2014 19:42
Враг съм на неистините в историята и поръчковите нагласяния и стъкмистики
Те пък са враг на нашето самочувствие като народ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11529808
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ