Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2013 16:23 - Терорист ли е ХРИСТО БОТЕВ
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 21535 Коментари: 47 Гласове:
21

Последна промяна: 25.12.2013 23:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                       По случай рождения ден-стар стил на великия българин 

Христовците имат имен ден. Да им е честит!
И най-великият наш ХРИСТО измежду тях-  Ботев!!!!
  Прокрадна се такова мнение, че Ботев е терорист. Авторът, може би от прекалено теоретизиране стига до този извод, забравяйки други важни неща
   Да обсъдим. Корабът е отклонен от обичайния си курс. Но само толкова. Съвсем цивилизовано са посочени причините и исканията. Няма заложници, убийства. Стига се до там, че капитанът на кораба накрая съчувства и е съмишленик на тези млади хора, за които е ясно, че са тръгнали да се жертват за благородна кауза.
   Да погледнем, как Австрия, страната онаследила великата Австроунгария,  гледа на факта- счита ли го за терористичен акт?!
   Пред осемдесетте години наша делегация, на правителствено ниво е във Виена По някакъв повод, забравил съм точно какъв , са на Виенските гробища-алеята на заслужилите граждани на Австрия. И изненадващо в нея порадат на гроба на капитана на Радецки.
   Веднага питат какви заслуги има този човек към Австрия. Придружителите любезно отговарят, че той някакви особени заслуги към Австрия няма, но името му е силно свързано с историята на приятелска държава,  която  в момента се затрудняват да посочат, затова е в алеята на славата. От соцлагера в този период България беше най-близката , приятелска държава на Австрия!
Ако действията на Ботев са имали и намек на тероризъм, щеше ли заради тях Австрия да почете капитана?! По-скоро би го таксувала като съучастник
Кратко и ясно- Австрия отчита висотата на делото ,за което е тръгнал Ботев и поради съпричастността в действията на капитана на кораба към него, почита и капитана!

Не бива към една от най-великите ни личности в историята да се подхожда така, да се поставя под общ знаменател с най-обикновени терористи, служещи в най-добрия случай на съмнителни каузи! .Този младеж е велик, не само в творчесвото си, където няма равен -  и в поезията, и в публицистиката особено. И действията му на кораба са гениални.
Ако се беше родил миналия век, щеше да е нобелист, при такова творчество.
Имах стажантка от Франция. Заинтересува се от поетите ни. Веднага и казах, че Пиер Ронсар/ Петър Капинов/ е българин. Не се изненада, каза, че знае това, но се позаинтересова от местни български автори.
Естествено, Ботев бе на първа линия. Разбрахме се да и го прочета на български, да усети автентичността.И последва най-великият куплет
"Настане вечер.....
Тя онемя.Каза, че нищо не разбира от текста, но няма как да не усеща музиката в него
Този невероятен млад гений, с присъщата за личности като него наблюдателност! Проверявано е именно това- Гора зашуми, вятър повее! Да, точно така е!
Да се чудиш и маеш. Обикновен човек няма да го забележи.
Но не и Геният, наречен Ботев!
Не бива, след като никой не счита Ботев за терорист, това да правим ние
Поклон пред делото и паметта на Великия Христо!



Гласувай:
21


Вълнообразно


1. dinkov - Динков
25.12.2013 16:47
Ботев терорист ? От бая време не бях чувал за такава глупост. На терористите стиховете не ги изписват в Сорбоната. В цялата тази помия която ни заобикаля добре, че си имаме такива като Ботев и Левски, че да може човек да каже без да се срамува - "Българче съм и аз".
Ицко
цитирай
2. leonleonovpom - Имаше такава статия за Ботев, он...
25.12.2013 16:54
Имаше такава статия за Ботев, онемях като я видях и прочетох.
Той е икона!
Веднага си спомних случая във Виена
Има и друг тежък случай, да отпадне от учебните програми, защото не бил актуален.
Все едно да отпаднат Гьоте, Пушкин и всички останали класици по същата причина.
Нямаме равни в собственото си самоунижение и-унищожение!
Весели празници!
цитирай
3. alchemist - Има и глупаци,
25.12.2013 16:54
които се пишат православни християни, които плюят по Ботев, Левски и другите български титани. Има двама такива, в блога.
цитирай
4. leonleonovpom - Прав си приятелю! Мислил съм в...
25.12.2013 17:12
Прав си приятелю!
Мислил съм върху това явление, има доста причини, една от тях е чувството за малоценност - като плюеш по великите , се бориш с него и за в момента го преборваш
Весели празници!
цитирай
5. germantiger - Поздрави и коментар с добро чувство
25.12.2013 20:01
Ако иде реч за "същия" постинг, който си видял, хубаво е ДА ГО ПРОЧЕТЕШ (постинга) преди да го коментираш и критикуваш ;)

http://bogomil.blog.bg/history/2013/12/17/teroristichen-akt-li-e-prevzemaneto-ot-botevata-cheta-na-par.1220206

Автора чудесно е защитил позицията, че Ботев НЕ е терорист и го е направил с впечатляваща (поне за мен) конкретика!
цитирай
6. leonleonovpom - Здравей Германтигър!
25.12.2013 22:36
Не, постинга на Богомил го прочетох и направих коментар, той наистина си е свършил прекрасно работата, няма за какво да бъде упрекван!
Става дума за статия в печата от една страна и за опити от друга- в МНО, Ботев да отпадне от програмата
Щях да приключа с коментарите при Богомил, но си дадох сметка, че малко хора ще ги видят, а днес по стар стил е роден великият българин ,счетох, че е редно да бъде почетен!
Весели празници!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Благодаря ти за този постинг, Ботев ...
26.12.2013 00:25
Благодаря ти за този постинг, Ботев е велик човек и всичко в него и от него е прекрасно. Нормално е да не го разбират някои, които са далеч от нивото му. Честита Коледа, много здраве, щастие и творчески успехи ти желая.
цитирай
8. leonleonovpom - Благодаря Невена!
26.12.2013 00:47
Ботев е велик в творчеството и в саможертвата си и добрите думи са най-малкото нещо, което заслужава.
Гениите често правят трудноразбираеми неща, нека е простено на тези, които погрешно тълкуват действията му - заради коледните празници
Весела Коледа и щастлива Нова Година ти желая от сърце!
цитирай
9. sparotok - Ботев
26.12.2013 14:38
Ботев е велик Българин! Това, че с оръжие в ръка се е сражавал за свободата на народа си може да не се харесва на определени индивиди, но то си е техен проблем.
цитирай
10. leonleonovpom - Здравей Павел!
26.12.2013 14:55
Това е резултат от изкривяването на моралните ценности, дори обръщането им
Не е чудо нечувано явни продажници да се пишат патриоти и да сипят обвинения в тази посока...
цитирай
11. leonleonovpom - Не бива да се забравя и влиянието, ...
26.12.2013 20:53
Не бива да се забравя и влиянието, което Ботев оказва за израстването на Стамболов като революционер, а по-късно и като политик
Те имат обща стихосбирка, Стамболов няма таланта на Ботев, но не е и посредствен поет:
Не щеме ний богатсво.
Не щеме ний пари.
най искаме свобода,
човешки правдини!
Да, тези стихове са негови и са поучителни за следващите поколения политици!
цитирай
12. rosmistral - И аз съм изумена
27.12.2013 00:23
Ботев е икона за българите. Нашата история умишлено е лишена от героика. За това имаме два кумира. Ботев и Левски. В момента коментираме Ботев. Кой Ботев - поетът или революционера. Защото има съществена разлика. Никой не може да оспори значимостта на поезията, за мен и острата му публицистика. Те са на завидна висота, но и силно повлияни от събитията, които стават по това време в Европа. България не е изолиран случай нито в исторически ,нито в географски план. Така,че тя е подвластна на всичко,което я заобикаля. Нашите уважения към поета и публициста Ботев и дори мястото му в Сорбоната. Революционната му дейност и заслугите му в това отношение към България. Къде е Ботев по това време - във Влашко. Каква е пряката му връзка с България. Кореспонденция и то чрез Любен Каравелов. Срещите му с наши действащи революционери също е в Гюргево. На какво е научил Стефан Стамболов ....на поезия или как да основава комитети заедно с Матей Преображенски - Миткалото.....Колко пъти са се срещали Стамболов и Ботев ?! Кой може да ми отговори.... Срещата на Левски в Влашко?! Няма такава. Така,че поклон пред поета. Колкото до "отклоняване" на кораба Раковски от нормалния маршрут, то е станало с опрян пистолет до главата на капитана на кораба и поемане на кормилото от въстанник с риск корабът да заседне в плитчината. Само блогоразумието на капитана е довело до благоприятен изход от ситуацията и без жертви от пътниците. Прочетете доклада ,който пише след завръщанато си във Виена и сами преценете. Ботев - Терорист - абсурдно звучене. Но е истина. За да защитиш една идея, не значи,че е позволено всичко. Бихме ли оправдали в днешно време отклоняване на редовен машрут в името на една свята за някои идея, но недопустима за нас. Оставете емоцията и погледнете на случилото се от правна гледна точка. Ако Ботев беше изправен пред международен трибунал щеше да му предивено обвинение за тероризъм, независимо от нашите чувства към него. Нека дадем обективно на всеки заслуженото.
цитирай
13. leonleonovpom - Здравейте!
27.12.2013 11:27
Много въпроси поставяте, затова едва ли ще отговоря на всички
1/ Ботев е гений, луда глава, това обяснява много неща, включително и действията на капитана, който явно е прозрял това
2/ Ботев не е тялом в България.Изчел съм цялото течение вестници, издавани от него в Букурещ И до днес не мога да си отговоря на въпроса, кога и как е успявал да ги списва. Да, той не си живурка като някой в България, той гори с нея
3/ Със Стамболов имат обща стихосбирка. Ботев за Стамболов е Бог!Тук наистина има терористичен опит от страна на Ботев, използвайки Стамболов, но много бързо осъзнава грешката си и не я повтаря
4/ Ботев не е съмишленик на Каравелов, а е в люта борба с него Той е за незабавна революция, Каравелов е за просвещение- Четете мили птички, четете, пишете!
5/ Това е терористичен акт от съвременни позиции. Но дори и от тях е с условности -няма заложници, откупи, убити Има ясни и точни позиции в духа на времето-борци са за свобода!
Ако наши управници се изправят пред китайски трибунал, сигурно ви е ясно какъм ще е резултатът! Значи и в съвременните трибунали има различия, да не говорим пък за световно известния български трибунал, как с него ще се разправи китайският
5/ Това да се бориш за свободата си ,тогава, не се тълкува като тероризъм
Левски не е съден като борец за свобода.
Ботев ясно казва за какво се бори
Така погледнато и Александър македонски, и Август, и Наполеон , и всички останали са терористи. Затова имаме малко герои, оа световната история ще остане и без герои!
Весели празници!
цитирай
14. leonleonovpom - Другата причина
27.12.2013 14:24
Ботев има кауза, при това свещена-освобождение на България.
Това не е идея фикс или прищявка,та да се приравнява с обикновен тероризъм.
Но апологетите на тероризма на свой ред стават терористи - на творчеството му!
Да отпаднел от учебната програма- не бил актуален
Виж ти!
Ами да отпадне Шекспир-с какво е актуален крал Лир например, Пушкин, с неговия Евгений Онегин също........!
В този ред на мисли има един велик автор, който единствен не трябва да отпадне-Гогол с мъртвите души, ясно защо, актуални са и днес, купуват се и се продават
Весели празници на всички!
цитирай
15. bogomil - Относно темата на този постинг
27.12.2013 19:39
Отговор на поставения проблем се представя от малко познатите спопмени на капитана на "Радецки" публикуван в моя блог www.bogomil.blog.bg.

17.12 16:26 - Терористичен акт ли е превземането от ботевата чета на парахода Радецки!

Автор: bogomil Категория: История
Прочетен: 167 Коментари: 4 Гласове: 11
Последна промяна: 19.12 16:25



Уважаеми читатели,
Представям на Вашето внимание един постинг, който би трябвало да постави началото на една дискусия. Надявам се, че ще отразите вашето мнение като коментари, за което предварително изказвам благодарност.


БИЛ ЛИ Е БОТЕВ ТЕРОРИСТ, РЕСП. ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ ЛИ Е ПРЕВЗЕМАНЕТО НА ПАРАХОДА „РАДЕЦКИ” !?
Интересът към делото и личността на Ботев започва още от деня, в който той преминава с четата си река Дунав и тръгва към Балкана. Пръв неговият съученик и приятел Киро Тулешков съобщава за преминаването на четата и за нейните подвизи във вестник „Български глас”, год, 1, бр.6. стр.25, 1876 г. Съгласно източници, в първите дни след Освобождението през 1978 г. , интересът към Ботев позаглъхва, изместен от грижите по уредбата на новата Трета българска държава и от ожесточените партийни борби, между либерали и консерватори. Едва в 1884 г. делото на Ботев започва да предизвиква оживен интерес. Появяват се във вестници писма и документи на Ботев, както и писма и спомени на негови съвременици, живи участници в четата му. Интересът към този велик българин продължава и днес.
Сензационно е съобщението по Българската национална телевизия (събота 14 декември 2013), че в свое произведение, свързано с проучване на атентатите и атентаторите, писателят журналисат Крум Благов, без коментар определя превземането на легендарния „Радецки” като „терористичен акт”, а Ботев-като „Терорист”. След опитите за деформиране на някои събития от славните Априлски дни на 1876 г. (Баташкото клане), за определяне гибелта на войводата Ботев, като самоубийство, новото съобщение документална истина ли е!? Или това е нов опит за пренаписване на историята, свързана с нашата национална революция, с този гениален, велик български творец-революционер, и кристално чист патриот, жертвал живота си пред олтара на отечеството в името на свободата своя народ!? Може ли да допуснем, още повече да си помислим, че Ботев е бил терорист!? По скоро събитията в буквалния политически смисъл на думата, до определена степен тангират с един съвсем кратък, временен властови преврат, извършен с благородна цел, довел до лишаването от абслолютната власт и командване на капитана и екипажа!? Какво се включва в понятието „тероризъм”, какво представляват неговите изпълнители!? Терористи и убийци ли са били всички български въстаници, участници в Априлското въстание 1876 г., респ. терористи и убийци ли са били българските войни участници във войните, убивали и падали за свободата, в защита на своето отечество!? При събитията свързани с превземането на „Радецли” не имало никакви жертви, разрушения и проява на терор, а по скоро своеобразен дипломатически политически разговор с „нота”- и определени условия!? Разказите и документираните спомени на известния капитан на австрийския параход „Радецки”- Дагоберт Енглендер са малко познати, но много важни и интересни, тъй като под временното командване на Ботев, въстаниците не са се държали като терористи или разбойници и крадци, а лоялно като дисциплинирани и сериозни бойци, тръганали на важна високо патриотична мисия. Освен това, този параход и разказите на неговия капитан са свързани с героичния подвиг и историческия поход към безсмъртието на Ботев и неговата славна чета по време на паметното Априлско въстание през май 1876 г. По долу, без коментар са представени в съкратен вид по-важните моменти от запазените писмени спомени на капитан Енглендер за това, което се е случило на „Радецки” и на Козлодуйския бряг, мнението му за Ботев, за въстаниците и техните дела. Нека читателят сам да достигне до извода, как да оцени акта на превземането на парахода „Радецки”, дали то е терористичен акт, дали поведението на Ботев се покрива с понятието”терорист” и дали капитан Енглендер е показал такова отношение към войводата и четниците от момента на превземането на кораба до слизането им на Козлодуйския бряг, след края на Априлското въстание, и след Освобождението!?
СПОМЕНИ НА КАПИТАНА НА ЛЕГЕНДАРНИЯ ”РАДЕЦКИ”- ДАГОБЕРТ ЕНГЛЕНДЕР

„Пратеният протокол ви дава най-главните моменти на случката станала на парахода ”Радецки” с българските въстаници, според различните впечатления на отделните членове на екипажа. Но при своята суха официалност, която въобще става при подобни протоколи, той не представлява толкова нова и богата красна картина, както тя стои пред очите ми и никога няма да бъде избледняла през живота ми. Аз описах в предварителния протокол ясно случката във втора класа....
На 29 май 1876 г. пощенският параход „Радецки” на първо императорско и кралско Дунавско параходно дружество пътуваше към обяд между Ряхово и Лом Паланка. Ние акостирахме на всички пристанища, без да забележим нещо особено. В Гюргево, наистина, имаше голям наплив от пътници, които очевидно много бързаха. Това се обясняваше обаче с извънредно голямото закъснение на турския пътнически параход.....Към обяд съдържателят на параходния бюфет ни съобщава, че във втора класа били съгледани пътници с оръжие. Понеже подобно нещо беше нарушение на правилника, заповядах на контрольора да направи нужното, а сам побързах да отида след него, за да наблюдавам лично предаването на оръжието срещу разпискa. В палубния салон на II класа всичко беше в ред. Никой нямаше оръжие. Пътниците спокойно и прилично представиха пътническите си билети. Същото сториха и ония, които срещнахме по стълбата към мъжкия салон. Когато обаче се приближихме до вратата, от там излезе един човек с военна шапка. Отвътре чувахме много гласове. Поканен да покаже пътническия си билет и да предаде револвера той.отговори;
-Моля, тук е тъмно-дръпна се крачка назад, силно открехна вратата и ни каза да го последваме в салона, като вървеше при това гърбом.
Тук ни се представи наистна една изненадваща гледка....Върху масата в ъгъла имаше оръжие и снаряжения... Смаян от 20 души, които се облякоха във форма и се въоръжаваха, намислих да се опитам с едно енергично действие да възпра това, което се готвеше. Затова и да си призная, за да окуража себе си извиках с висок глас, като посочих с ръката си на въоръжените хора, която ръка неволно репереше - аз заповядах;
-Тука на парахода има правило, всеки да си дава оръжието на съхранение! Вие трябва да се подчините на това общо правило!.
Както е казано в протокола, аз бях минутно заобиколен от въстаници и един от тях, който беше облечен в униформа ми каза:
-Г-н капитане, оръжието няма да предадем. Ние сме 200 души, параходът е вече във властта на въстаниците, и вие непременно трябва да се покорите на тая власт! В същата минута се подигна един шум на кувертата над главите ни толкова силен, като че преминаваше през парахода един ескадрон конница.
Той говореше свободно немски...
...Аз поканих тия, които ме бяха заобиколили да идем горе. За мое учудване не ми се направи никакво възражение. Вероятно по причина на тая покана те се съгласиха;
-Да, добре, ще идем горе; но само ти заповядай с нас по-напред към нашия войвода!
И тъй излязохме всички на бързо в безпорядък, а говорещият немски следваше отзад по петите ни... На палубата се откри една неописуема гледка. Забелязах няколко души, които с такава бързина трошеха и отваряха сандъцте, щото кръв течеше от ръцете им. При това мунициите им, а особено патроните се бяха разпръснали по кувертата в толкова голямо количество, щото и след излизането на инсургентите останаха неприбрани. Един от въстаническите водители, който бил наблизо до един от моите хора, извика:
- А бе брате, пазете фишеците! За нас всеки куршум е по-скъп от една турска глава! Кой беше тоя водител, аз не можах да се науча точно.....Когато аз се върнах назад с моя екскорт, сполучих набързо да извикам на английски на машиниста от парахода Хасдел;
-Никаква команда да не се слуша освен от мене!- и чух отговор.
-Аll raight, sir.
Един стар турчин, види се доста влиятелен, като се беше спрял тъкмо в това време при машината в горния джамлък, чул тези бързо разменени между нас думи и аз вярвам, че следствие на неговото свидетелство, турските пътници на парахода и населението в Лом и Видин ме считаха за съучастник на въстаниците и не ме разкъсаха на парчета, ако и да гледаха на мен подозрително и мрачно, обаче стояха спокойни Сцената за предаването на Ботевия манифест (писмото) на мене пак не вярваха. Тоя манифест се даде най-напред на моя помощник, след като ме търсили мене навсякъде в парахода и не могли да ме намерят скоро. Когато ме доведоха до войводата......, видях моят помощник капитанн Дойми буквално като с гвоздей закован към стената, а към гърлото му бяха насочени няколко байонета, а войводата Ботев с гола сабя в ръка говореше с него по славянски, защото помощникът беше далматинец Той като ме видя съобщи това на Ботев. Когато въстаниците видяха мене,.ме заобиколиха близо до салона. В такова положение ние говорихме няколко минути с Ботев, който отхвърли всички мои предожения и неуклонно стоеше на своето;
- Немедленото ти съгласие да ни извадиш на това място, което ще ти посочим.. . В тези няколко минути какво премина през моята глава едва ли мога и на двайсет страници да го опиша. С няколко души, той бързо ме отнесе настрана, качи ме горе на стълбата, запретна револвера, опря го в сляпото ми око и извика с разтреперан и рздразнителен глас и зачервено лице:
- Скоро се решавайте! Ние жертвахме нашия живот за своето отечество; имаме много хора да убиваме; един повече един по-малко не ни е на сметката. Решавайте!
Въпреки голямото ми душевно напрежение опитното ми ухо беше доловило от няколко минути една промяна във вървежа на машината и блуждаещият ми поглед откри в помещението на кормлото един българин, който ми напомняше в нещо на поп. Той значи бе дал заповед на машината и тъкмо прикрепваше едно българско знаме върху един стълб на капитанската палатка.
Параходът едвам се движеше против течението. Зад нас водата край ниския бряг, разстилащ се далече край реката, е съвсем плитък. Ако при това препятствие заседнем? Ако ни завари там закъснелия турски параход, който също носеше на борда си войници? (Имало е такъв военен турски кораб!) Ще имаме кървава баня? Или пък българите ще доближат парахода до брега, гдето, управляван по невежествен начин, може да потъне и да причини нещастие на пътниците! Като исках да спася положението със съзнание за вярно изпълнен дълг и вече в последната минута, аз отговорих:
- Хайде да бъде така! Аз ще ви извадя където искате, но само за вашия собствен интерес искам да се подчинявате на моите заповеди и аз самичък да водя командата, както я водех напред. Още наполовината на моята фраза, всичките насочени отгоре ми оръжия се сложиха. Това стана по знак на Ботевата сабя, която той най-напред сне... Аз поисках нито един от въоръжените да не се показва на борда, да бъде свободно движението по главната палуба, което беше необходимо, за да се вземат всички мерки за акостирането. Обясних, че най-първо е необходимо пускане на машината с една най-голяма бързина, защото има страх да не ни настигне един военен турски параход, който ние оставихме в Силистра, отивайки нагоре с войска. В същото време при по-бърз ход няма опасност да се ударим някъде на пясък. После ги помолих да се пусне надолу зеленокопринения байряк с ушития от злато български лъв, който беше дигнат високо над парахода и да забулят оръжията си да не блестят на слънчевите лъчи, защото ако забележят турските брегови вътрешни стражари......Бреговите стражари могат да ни направят големи препятствия за дебаркирането.
Ботев се съгласи с мене, на минутата още ми стисна ръка, даде своята заповед и неговите хора помогнаха даже на някои работи, на които аз бях накарал моите матроси. Тъй най-напред помогнаха да се оттегне тентата над парахода, за да не се вижда от вън блясъкът на пушките, защото макар и да беше заповядано на момчетата да скрият своите пушки, но те пак тичеха с тях насам натам. Байракът бе скрит в кувертата и даже самият поп се съгласи за това с мене, след като му и подарих и една коректурна дълга върлина, с която мерим дълбочината на водата и няколко гвоздея, за да може да ги употреби за знамето (като дружка). С една реч ние работехме ръка под ръка с въстаниците. Те виждаха, че аз вярно изпълнявам своите длъжности. По преди аз се съпротивлявах на техните предложения, доколкото ми позволяваше здравият разум. После приех това предложение открито и честно и им се притекох на помощ, като се убедих, че по нататъшното ми съпротивление ще бъде безполезно и ще има за следствие едно страшно кръвопролитие на парахода. Аз се убедих, че тези „посветени на смърт” хора инстиктивно усещаха, че ако и да имаха моментно власт в ръцете си, обаче една грешка, направена от моя страна за зло намерение, разбира се, не можеше и дума да става, може да има такива последствия, че не само ще възпрепятсвува на излизането на брега, но можеше даже да докараме работата до сражение борд към борд с някой турски военен кораб и т.н. и тяхното дело щеше да загине. ...
Във време на нашето пътуване до Козлодуй, Ботев показваше в своите действия, твърда енергия и прозорливост, той тичаше насам, натам из ”Радецки”, навсякъде насърчаваше и подържаше някои съвършено млади момчета, които бяха толкова неопитни с пушките, че вероятно незнаеха даже как да ги пълнят. Няколко пъти се случи, че пушките стреляха и куршумите се забиваха в тавана. Той милваше едни като деца с двете си ръце по лицето, други прегръщаше, после им говореше силни и високи думи като посочваше често с ръката си към българската земя и синъото слънчево небе. Ние като военни хора говорехме си на ухото помежду си, че тоя човек знае и разбира как да вдъхне сила и кураж на слабите и неопитните. На един той поправяше чантата и торбите с хляб и ги учеше на това, което не знаеха. С една реч той беше навсякъде....
Впрочем навсякъде се въдвори такава решителност и спокойствие, като че ли параходът оставаше да направи едно ”parti de plaisir”, не замислен високо политически удар.....По едно време той се качи при мене да се научи колко минути остават до пристанището и по какъв начин ще излезе четата на брега, като няма понтон. И всичко това той правеше много бързо, обаче не с тази бързина, която затормозява командира и повече да бърка, отколкото да помага. Съвсем не! Неговата команда беше твърда и моята команда на парахода не можеше да бъде по-спокйна... Между другото той ми казваше;
-Знаеш ли г-н капитан, защо избрахме вашия параход? Ние знаем и другите и изучихме и техните капитани; предпочитаме вашия параход, защото носи името на един славянски генерал Радецки, което е за нас добро предзнаменование. Много се радваше, че аз австрийският моряк говоря славянски и давам команди на матросите на славянски.
Най-после дойдохме до брега. Сега ми предстоеше един труден маньовър. Напрегнах всичките си чуства и се предадох на деликатната маневра; да регулирам силата на машината и посоката тъй, че параходът със сондиране да стигне сушата, без да се повреди носът му; да се прикрепи достатъчно здраво; тъй че да не се повреди от движението, а след това също така невредим да може да се отдели от брега. Можехме да дойдем до брега само с носа на парахода, защото колелата пречеха да се приближим по обикновения начин. Слава богу – всичко мина чудесно. То беше един тържествен момент. Трябваше още като се спрем, машината да продължи да работи, за да не може водата да повлече парахода.и дъската, турена за слизане на хората, да падне. След като преди докосването на брега машините бяха поставени за 30 секунди на „стой”, възцари с безмълвна тишина. Всички притаиха дъх. Щом се чу тътренето по пясъка, чуха се радостни викове. Най-сетне ”Радецки” се закрепи, и за да можем да го задържим в такова положение, заповядах машината да се движи ”с половин сила напред”. Много от момчетата стегнати и с пушки в ръце се приготвиха да слизат. Ботев с пламнали очи стоеше при мене на високо и чакаше с нетърпение важния момент. Виждаше се, че той бе благодарен на моята команда, защото в същият момент, щом параходът се опря на земята, матросите спуснаха дъската (мостчето) и минуваха вече на брега. Българите в непрекъсната редица заслизаха бързо на брега. Там те паднаха на земята и почнаха да я целуват. С един благороден поглед и силно стискане на ръката....., той (Ботев) ме остави и бързо слезе из стълбите, а после разтревожено извика на своите хора.....Когато около 100 души с гарниста, знаменосеца и 2-3 офицери бяха вече на брега и се готвеха за рекогносцировка ненадейно се чу глас;
-Турци бре! Турци бре!
И наистина показаха се няколко фесове, между голите баири с пушки на рамо.... В същото това време изгърмя една пушка от българския фор пост. Аз погледнах и видях, че един турски войник падна на земята. Другите 5-6 се спряха за една минута уплашени и после избягаха. От борда също бяха почнали да срелят. Като се викна „турци бре” , българите се впуснаха още по-бързо към брега.
Скоро след това дебакирането на инсургентите беше свършено. Много от тях бързаха да преминат през другата дъска, която беше турната за удовлетворение на сърдития офицер, паднаха във водата. Моите матроси, в по-голямата си част славяни, помагаха при разтоварването на хранителните припаси. Аз заповядах да им хвърлят на земята останалите дрехи, обуща, муниции и торби. Една торба с хляб падна във водата
Един офицер се обърна и извика към парахода.
- - Нищо - отговориха ни българите. Сега нямаме вече нужда от този хляб. Оставихме го там нарочно (!?....). Нашите братя ни чакат вече и ни правят пресен хляб! (такива са били предварителните уговорки и обещания на врачанския революционен окръг, които „изневеряват” на Ботевата чета).
Сега вече като излязоха всички, последва една живописна и в същото време възвишена сцена. Цялата българска чета се разположи в живописни групи по хълмистсата почва и покри едно толкова голямо пространство, щото даже на мен се показваше много повече, отколкото то беше в действителност. Тогава се раздаде един глас и всичките нападаха на колене и останаха в такова положение – вероятно правеха молебен. Много от тях целуваха земята, която беше тяхно свято отечество и която твърде скоро щеше да ги приеме в себе си....Тогава се издигна пак попът (вероятно Сава Катрафилов), хвана байрака и с друг предмет, който държеше в дясната си ръка благославяше, види се поборниците, за свободата. Мисля, че това беше кръст....Сцената беше тържествена, трогателна. След това всичките момчета станаха на крака и аз видях, че Ботев застана на високото място и захвана да говори реч, която продължи 2-3 минути. След това извика се едногласие; „Ура!, Да живей България, ура, ура, толкова силно и радостно, че ние моряци и военни, като различаваме нациите, гдето знаят да викат ура и гдето не знаят казвахме помежду си;
- Тези българи, ако и да са малко и още неизвестни, трябва да станат една силна нация.
В продължение на това време аз заповядах на машината „назад пълна пара”. Нашата машина работеше с всичката си сила назад и „Радецки”, който се беше заровил доста в пясъка, започна да излиза. Отначало колебливо, а после все по-сигурно славният „ Радецки„ се отдръпна от брега, поправи се с кормилото и ний пак влязохме в своя курс.
Въстаниците тръгнаха вече на походен марш; но подир няколко разкрача пак се извика:
-Да живей Франц Йосиф!
-Да живей Андраши!
-Да живей капитанът!
Тъжно усмихнат, аз слушах това ласкателство, тези ”ура” с отложена шапка и като чух своето име, произнесено с толкова други високи хора, нещо, което никога не е ставало през живота ми, аз им благодарих и извиках в отговор;
-На добър час! - и направих няколко движения с шапката си, което всеки път се придружаваше с ура от моите хора.
В това време ”Радецки„ се освободи и тръгна към Лом Паланка, където изпратих до дирекцията във Виена един къс телеграфен доклад на английски и до петия параходен инспекторат в Турно Северин (на немски), които съобщения достигнаха целта си едва на третия ден.,...
Като пристигнахме във Видин чухме, че всичките до един били изклани от турците и техните глави донесени в Рахово. По-после в последния град видяхме един ред саръци, близо до агенцията на които бяха натъкнати 17 глави.......
На всичките въстаници дрехите бяха хубави, както цивилните, така също и после, когато се облякоха в друга форма. Последните особено, бяха бляскави. Сините ширити, вероятно извезани от женска ръка, бяха нещо непрактично....., защото те даваха добър прицел за неприятелските куршуми. Ботев говореше изключително български. Френски говореше неохотно и недобре, както това се вижда от неговия манифест.... тоя манифест написа Ботев скоро след тръгването ни от Рахово в салона на първа класа.....Книгата за манифеста се дала от ресторацията на „Радецки” с пари. Ако ми се поиска оригиналът на тоя манифест писан от поета- войвода за музей или друга някоя национална цел, аз вярвам, че дирекцията на Дунавското дружество би удовлетворила охотно подобно едно искане.... В 1876 г., когато Ботев излезе войвода с 200 души, за да се бие за свободата на България имаше около 32-34 години (!?), около 1,75 м. ръст, сух, но с яко телосложение. Той беше брюнет като южняк, макар че цветът на кожата му да не беше толкова тъмен, косите му бяха тъмнокестеняви, малко завити, не бяха дълги, но добре култивирани. Отделните черти на лицето бяха тънки, особено устата и носът. Очите му - много изразителни и понякога блестящи.
Неговите постъпки и разговорът му бяха самоуверени и често повелителни, стискането на ръката му беше яко, нещо което аз изпитах самичък.....
Какво казваха турските власти за този бунт. За това имам много да ви съобщя , но сега нямам толкова свободно време...
Във Видин по молбата на австрийския консул аз трябваше да се явя на пашата. Облякох се в униформа и излязох в града. Многохилядна тълпа турци, която стоеше и чакаше при скелята, имаше отправени своите враждебни погледи вурху ми. Преди да напусна парахода дадох заповед на секонд (втори) капитана Дойми, че ако види някакво смущение в града да тръгне немедленно за Оршова, без да ме чака, а само да пази парахода, знамето и пътниците... В конака ме чакаха гражданският паша и военният губернатор, впоследствие знаменития Осман паша, между които ми показаха да седна. Бяхме посрещнати с почести. В същото това време, някои от моите турски пътници в унизителна поза даваха сведения за случката на „Радецки” в съвещателната стая. Пашите ми предложиха да взема 1000 души турски войници и час по-скоро да ги заведа в Козлодуй, като същевременно малкият турски параход ще занесе моите пътници и пощата в Оршова. Аз не приех това. Нито молби, нито немилостиви погледи и гримаси, нито принудителното положение, в което се намираше австрийският консул, не можаха да надвият моето съпротивление и трурците останаха с техния параход, който подир 4-5 часа замина за Лом с 80 души войници, които малко остана да удави.
Ако аз направих някаква малка заслуга за българското дело - беше тази. Разбира се, че само моето съгласие се чакаше тука. Никаква страх за отговорност нямаше.. Сутринта на 30 май пристигнах в Турну Северин, гдето въпреки моето телеграфиране не знаеха нищо за случката... В Оршова също не подозираха нищо..По заповед на дирекцията, за да се състави подробен и строг протокол ”Радецки” се извади от съобщителна служба, а аз бях повикан във Виена.... Нашият незабравм директор
Мартин Ритер фон Касиян - бог да го прости! - ме прие най-приятелски, даде ми да разбера, че дружеството е доволно от моето държане и веднага ми съобщи, че с оглед за сетнешни евентуалности да ме преместят в горния дунавски участък.
. . Молбата ми да ме оставят на „Радецки”......беше удовлетворена....Бързо се върнах пак назад в Оршова. За да приготвя ”Радецки” за следното пътуване. Тук 12 дена след онова разтоварване чух, че всички българи били убити. В Турските станции (в Българско) от двете страни на входовете имаше набивани на дълги пръти по 6-8 глави с фуражките, които в по-голямата си част носеха още пътническите билети. Ужасно! Отвратително! Но идеите, делата на тия, които умряха с тая смърт за отечеството бяха благословено семе. Тия въстаници от „Радецки” повечето бяха необучени. Това личеше от спонтанното стреляне с пушки на борда, гдето за дълго още се виждаха следите от това. Някои от тях бяха освен това доста мълчаливи....., но предводителите им не ги оставяха да мислят за жените и децата си. Те улавяха хората с двете ръце за лицето, галеха ги и им вдъхваха отново кураж.
Но ако шансът тия шепа хора, които дори не бяха успели да се обучат за борба с турското владичество беше почти безпощаден, ако и както чух населението тогава не се присъединило към тях, а ги оставило на произвола на съдбата, те все пак бяха герои, достойни за вечната памет, което отечеството им е запазило за тях. От това време произлиза високото ми уважение, което храня към българите......
В 1885 г. бях повикан завинаги в дирекцията на дружеството като началник на бюро в плавателното отделение. В 1888 г......препратиха ми визитната картичка на Захарий Стоянов, „един господин, който ме е търсил в канцеларията”, а след това – и писмото му от 17/19 юли 1888 г. Аз направих всичко възможно и му дадох на драго сърце и в голямо количество всичко, каквото ми беше останало като спомен от случката с ”Радецки” за щастие от най-важните документи дадох само преписи..... Ботева, когото сигурно не съм познавал добре, аз точно описах на Стоянов (Захари).
Защо освен протокола, записах и спомените си? Въпреки обичая, за произвеждането на дознанието бяха натоварени вместо един, трима инспектори. Инспектор Метакса обаче не записваше действителните показания, а диктуваше на книговодителя, тъй да се рече, едно „свободно предаване на последните”. Аз протестирах против това и отказах да подпиша протокола. Когато ми се възрази, че тогава тия тримата господа като споменат за причините, ще подпишат вместо мене не ми оставаше нищо друго, освен да подпиша.

Като се има предвид враждебното отношение към България на Австро-Унгария (и Англия ) свързани с национално революционното движение (Априлското въстание) и събитията в парахода, потвърдено две години по-късно при подписването на Примирието, на Санстефанския мирен договор и на унизителния за нас Берлински конгрес през юни-юли 1878 г., под давлението на които България се разделя на две части (княжество България и Източна Румелия), е необходимо да се отчете лоялното отношение на първо императорско и кралско Дунавско параходно дружество във Виена и преди всичко помощта оказана на Ботевата чета от екипажа на „Радецки”, начело с неговия капитан Дагоберт Енглендер, името на когото заслужава да заеме достойно място в българската Възрожденска летопис.
За сведение имената на екипажа на „Радецки”: Дагоберт Енглендер-капитан. Катерино Дойми - втори капитан, Вилхелм Хасдел – първи машинист, Йозеф Филаканева - 1-ви кормчия, Франц Цанки-боцман; матроси; Йохан Тифнер, Согва Испас, Антон Грипович, Василе Влад, Айслинтс Фелоя и Петер Голуб.

ТЕЛЕГРАМА
Двеста души български юнаци, под предводителството на Христо Ботиов, редактор на вестник „Знаме”, орган на революционната партия днес заробиха австрийския параход ”Радецки”, които насилствено накараха да ги прекара през Дунава. Излязоха на десния бряг, между градовете Рахово и Лом Паланка, отвориха знаме „Свобода или смърт” и отидоха на помощ на въстанали братя българи, които отдавно се борят със своите петвековни тирани за своята човешка свобода и народни права. Те вярват, че европейските образовани народи и правителства ще да им подадат братска ръка.
17 май 1876 г. капитан на „Радецки”: Дагоберт Енглендер

Забележка; Tелеграмата, заедно с последените писма до семейството и до приятелите, Христо Ботев предал на Димитър Горов, който слязъл в Бекет. Според Захари Стоянов, Д. Горов е изпратил телеграмата до вестниците”La Republique Francais”; Journal de Geneve”, сръбското дипломатическо общество в Букурещ, до Йон Братияну-лидер на национал либералната партия в Румъния и др. След предаването на телеграмата Д.Горов бил арестуван от румънската полиция.
N.B. Новата станция за България село Козлодуй, 2 часа горе от Ряхово.



„Радецки" носещ името на Фелдмаршал Йозеф Радецки Дагоберт Енглендер

УДОСТВОВЕРЕНИЕ ДАДЕНО ОТ ХРИСТО БОТЕВ НА ДАГОБЕРТ ЕНГЛЕНДЕР-КАПИТАН НА ПАРАХОДА „РАДЕЦКИ”

Ние долуподписаните, удостоверяваме с настоящото, че ние въстаниците на България, със сила принудихме капитана на кораба „Радецки” да спре на турския бряг, ако и да няма станция.
17 май 1876 г. Въстаниците за България
Войвода; Ботиов

ДО КАПИТАНА И ПЪТНИЦИТЕ НА ПАРАХОДА „ РАДЕЦКИ”

Господин капитан!
Господа пътници!

Имам чест да ви обявя, че в тоя параход се намират български въстаници, на които имам чест да бъда войвода.
С цената на нашия добитък и на нашите земеделски сечива, с цената на големи усилия и с пожертвуване на нашите блага, най-после с цената на всичко, що е най-скъпо на този свят (без знанието и въпреки преследванията на властите в страната, чиито неутралитет ние уважихме), ние доставихме това, което ни беше необходимо, за да се притечем в помощ на нашите въстанали братя, които се сражават тъй храбро под българския лъв за свободата и независимостта на нашето скъпо отечество-България.
Ние молим господа пасажерите никак да не се безпокоят и да останат спокойни. Колкото за вас, Господин Капитане, аз имам тежката длъжност да ви поканя да поставите парахода на мое разположение до самото ни слизане, като в същото време ви заявявам, че и най-малкото ваше съпротивление ще ме постави в печалната необходимост да употребя сила и въпреки волята ми да си отмъстя за отвратителната случка върху парахода „Германия” в Русчук през 1867 г.
И в единия, и в другия случай нашият глас за бой е следния:
Да живее България!
Да живее Франц Йосиф!
Да живее граф Андраши!
Да живее християнска Европа!

17 май 1876 г. Х.Ботев

Долуподписаните потвърждаваме истинността на това писмо

Дойми Енглендер-кап. Хадзел
Помощник капор. 1-ви машинист
Mplt.


Забележка: материалът е подготвен като са ползвани сериозни исторически източници, проучвания и документи от книжен носител.

Подготвил; д-р Богомил Великов Колев


цитирай
16. bogomil - Относно постинга на leonleonovpom и коментара на germantiger
27.12.2013 20:15
germantiger написа:
Ако иде реч за "същия" постинг, който си видял, хубаво е ДА ГО ПРОЧЕТЕШ (постинга) преди да го коментираш и критикуваш ;)

http://bogomil.blog.bg/history/2013/12/17/teroristichen-akt-li-e-prevzemaneto-ot-botevata-cheta-na-par.1220206

Автора чудесно е защитил позицията, че Ботев НЕ е терорист и го е направил с впечатляваща (поне за мен) конкретика!

Благодаря Ви Германтигер!. Аз ппосетих този постинг след като видях, че автора на 25.12.2013 г. и на 23.12.2013 е посетил моя постинг по този проблем от17.12.2013г. Спомените на капитана на Радецки съм публикувал преди няколко години в Интернет, вестник Над 55, бр.23/2.06.2008, вестник "Българска армия", бр.16862/2.06.2008, научно списание "История"бр.3/2011,стр.43-52 , и др. виж.www.vestnitcibogomil.blog.bg .. str. 3, т.е след отваряне на блогстраницата се кликва на 3 от локазаните страници 12,3. Предполагам, че автора на този постинг е прочел моя постинг и се е опитал да представи постинга си без да цитира, макар аче не е твърде убедително; с поздрав уважение и най-добри пожелания за следващата 2014 г.
цитирай
17. bogomil - Бил ли е Ботев Терорист и благодарност на Germasntiger
27.12.2013 20:50
germantiger написа:
Ако иде реч за "същия" постинг, който си видял, хубаво е ДА ГО ПРОЧЕТЕШ (постинга) преди да го коментираш и критикуваш ;)

http://bogomil.blog.bg/history/2013/12/17/teroristichen-akt-li-e-prevzemaneto-ot-botevata-cheta-na-par.1220206

Автора чудесно е защитил позицията, че Ботев НЕ е терорист и го е направил с впечатляваща (поне за мен) конкретика!

germantiger написа:
Ако иде реч за "същия" постинг, който си видял, хубаво е ДА ГО ПРОЧЕТЕШ (постинга) преди да го коментираш и критикуваш ;)

http://bogomil.blog.bg/history/2013/12/17/teroristichen-akt-li-e-prevzemaneto-ot-botevata-cheta-na-par.1220206

Автора чудесно е защитил позицията, че Ботев НЕ е терорист и го е направил с впечатляваща (поне за мен) конкретика!

Благодаря Ви Германтигер!. Аз посетих този постинг след като видях, че автора на 25.12.2013 г. и на 23.12.2013 е посетил моя постинг по този проблем от17.12.2013г. Спомените на капитана на Радецки съм публикувал преди няколко години във вестник Над 55, бр.23/2.06.2008, вестник "Българска армия", бр.16862/2.06.2008, научно списаниес "История"бр.3/2011,стр.43-52 , и др. виж.www.vestnitcibogomil.blog.bg .. str. 3, т.е след отваряне на блогстраницата се кликва на 3 от локазаните страници 12,3. Предполагам , че автора на този постинг е прочел моя постинг и се е опитал да представи постинга си без да цитира, макар аче не е твърде убедително; с поздрав уважение и най-добри пожелания през следващата 2014 г.
цитирай
18. leonleonovpom - Богомил, в този постинг, благодаря ...
27.12.2013 23:53
Богомил, в този постинг, благодаря ти, че публикува изцяло твоя, никъде не ползвам твои текстове, съзнателно не коментирам или ползвам нещо писано за капитана
Всъщност материалът се базира изцяло на мойте коментари, които ти остави без отговор.
А те според мен са важни!
Иначе темата за Ботев, след публикуваното в пресата, отдавна ми е в главата, имах други проблеми, затова закъсня.
Не мога все пак да не призная твоя принос в случая, в твое лице видях сподвижник
Не отричам ни-най малко, че по темата си писал първи ти, поне това от което ми е известно, но това не означава, че аз нямам това право Плюс това материалът е посветен на важни дати за Ботев, не е посветен само на пасквила в пресата
Но ако се чувстваш засегнат, не виждам в какво, аз правя само някои допълнения, никъде не си писал например за гроба на капитана, а и другите неща, готов съм да се оттегля, няма проблем
Весели празници от сърце!
цитирай
19. leonleonovpom - Скъпи колега Богомил!
27.12.2013 23:58
Извинявам се, но никой няма право да присвои Ботев, нито аз, нито ти, нито който и да е друг!
цитирай
20. leonleonovpom - Що се отнася до вметките на Герма...
28.12.2013 00:06
Що се отнася до вметките на Германтигъра, те не отговарят на истинското положение на нещата:
-Постинга съм прочел
-Никъде не го критикувам, напротив гласувал съм за него, смятам, че си видял поне това
-Коментирал съм два пъти и коментарите не са критика, а стойностни допълнения
, оставени без отговор
-Считам, че собствените коментари мога да използвам за мои цели
Никой досега не ме е обвинявал в литературна кражба, не че е много трудно, но просто не е съществувала-да препиша чужд труд и да го представя за мой
Извинявай, ако те засягам!
цитирай
21. leonleonovpom - Критикувам съвсем друг материал, ...
28.12.2013 00:22
Критикувам съвсем друг материал , публикуван в пресата, смятам, че и ти имаш пред вид него, просто е нелогично, след като приемам възторжено твоя, да не мога да направя някой допълнения и обобщения, които с нищо не навреждат на материала ти
С Ботев съм закърмен от малък, въпреки, че баща ми ми говореше за него, едва що проходил, изчел съм всичко за него, цялото течение на списваните от него вестници, нещо много чрезвичайно трябва да се случи, да бъда изненадан с нещо ново, принципно в случая
Но да не става цирк, нямам нищо против, прати ми съобщение
По принцип съм против минусите, не ги употребявам, освен наказателно, ако някой прекали с тях, но при теб имам само плюсове
Толкова, весели празници!
цитирай
22. leonleonovpom - Извинявам се, влязох сега в твоя ...
28.12.2013 00:32
Извинявам се, влязох сега в твоя блог ,видях ,че нямаш пред вид това, което импулсивно написах!
Все пак имам съществен пропуск в коментарите си при теб, трябваше да те поздравя за написаното, прави ти чест! Приеми поздравлението ми, моля ти се, макар и със закъснение!
За кой ли път, Весели празници!
цитирай
23. lightsaber123 - Ха... интересно
28.12.2013 06:21
Странно но нещо нравите са се изкилиферчили тотално...
Днес съществува обичай терористите да ги наричат с гръмкото "БОРЦИ ЗА СВОБОДА" а пък истинските борци за свобода - терористи. Да ама...

Терористът си е терорист - когато гръмне бомба и избие един куп невинни, когато нахлуе някъде и вземе някого за заложници и после реши да ги избие - това е ТЕРОРИЗЪМ и такива хора обикновено и с право ги убиват където и да ги сгащят... Това са страхливи и пропаднали духом хора - такива хора ТРЯБВА да ги озаптяват.

Борците за свобода - се борят с правителство, армия и полиция - те не се занимават с невинни хора.

Това са "малките" разлики. :-)
цитирай
24. bogomil - Извинявам се, влязох сега в твоя ...
28.12.2013 09:25
leonleonovpom написа:
Извинявам се, влязох сега в твоя блог ,видях ,че нямаш пред вид това, което импулсивно написах!
Все пак имам съществен пропуск в коментарите си при теб, трябваше да те поздравя за написаното, прави ти чест! Приеми поздравлението ми, моля ти се, макар и със закъснение!
За кой ли път, Весели празници!


Благодаря за отговора!
Не се притесявайте!.От всичко написано от вас след вкарването на моя постинг, оставам с впечатлението, че вие сте почтен човек. В крайна сметка целта е да се предизвика дискусия по проблема. Дори това съм отразил в мой кратък коментар в моя постинг, след вашите коментари

Съгласен съм с вас с много неща, които водят до деформиране на историческата истина; че не е имало турско робство, а само присъствие. Право отбелязвате,за учебниците. Ако е така би трябвало да се откажем и от Ботев и от Вазов и да наречем най-великия българин на всички времена Апостола Левски "Демон", както са го наричали турците"Демон на империята". Да не забравяме, че има историци изследователи, които твърдят, че не е имало клане в Батак, а всички, които са влизали в църквата на Батак са видяли черепите на изкланите и кладенеца който са се мъчели жените да изкопаят с нокти, за да утолят жаждата си своята и на невръстните дечица. Появиха се сериозни публикации отразени в книги, в които се твърди че Ботев бил се самоубил, че трябва да се извиним на Димитър общи защото той не бил виновен за нанесения удар на национално освободителното ни движение и предателствата, свързани с обира на Арабаконак. Ако проявявате интерес за всички тези писания имам мои постинги в Интернет(виж www.bogomil.blog.bg) и публикации в www.westnitcibogomil.blog.bg
с поздрав, уважение и най-добри пожелания.
ВЕСЕЛА НОВА ГОДИНА

www.bogomil.blog.bg
цитирай
25. bogomil - относно дискусията
28.12.2013 09:54
leonleonovpom написа:
Критикувам съвсем друг материал , публикуван в пресата, смятам, че и ти имаш пред вид него, просто е нелогично, след като приемам възторжено твоя, да не мога да направя някой допълнения и обобщения, които с нищо не навреждат на материала ти
С Ботев съм закърмен от малък, въпреки, че баща ми ми говореше за него, едва що проходил, изчел съм всичко за него, цялото течение на списваните от него вестници, нещо много чрезвичайно трябва да се случи, да бъда изненадан с нещо ново, принципно в случая
Но да не става цирк, нямам нищо против, прати ми съобщение
По принцип съм против минусите, не ги употребявам, освен наказателно, ако някой прекали с тях, но при теб имам само плюсове
Толкова, весели празници!


Уважаеми leonleonovpom,
Проявявам интерес към публикувания материал в пресата, който вие критикувате и за който пишете. Бихте ли ми посочили източника, в който сте прочели това, а ако си спомняте и по-конкретно какво там е написано. Ще ви бъда благодарен! Що се отнася до моя коментар в защита на Ботев и четниците му, аз съм посочил в постинг си на базата на какво съм го написал; "Сензационно е съобщението по Българската национална телевизия (събота 14 декември 2013), че в свое произведение, свързано с проучване на атентатите и атентаторите, писателят журналисат Крум Благов, без коментар определя превземането на легендарния „Радецки” като „терористичен акт”, а Ботев-като „Терорист”.". Доколкото ми е известно и съм информиран този автор има своя книга, в която е проучвал атентатите и атентаторите въобще. Тя не се отнася само за превземането на "Радецки". И в своя анализ авторът достига до извода, че превземането на "Редецки " е "терористичен акт", а Ботев "терорист", без коментари.!? Друг източник за сега не съм ползвал, не съм срещал и в пресата....

с поздрав и уважение

www.bogomil.blog.bg
цитирай
26. leonleonovpom - Здравей Богомил!
28.12.2013 13:15
Позволявам си да пиша на ти, като на колега. Радвам се, в случая поне сме съмишленици, не сме конкуренти в никакъв случай!
Статията беше във вестник" Телеграф", съжалявам, че не я запазих. Да, обектът беше Крум Благов, неговото писание...
Преди време в МНО имаше инициатива да отпадне и Ботев от програмата, не бил актуален
Сега чашата преля, нещата се навързват, той е терорист, как така ще се изучава в училище, на какво ще научи децата?!
Такива като Ботев за управляващите са терористи, естествено е!
Какъв е Спартак за Марк Крас например! - абсолютен терорист. Да отпадне! Чуждите народи го почитат и боготворят, при нас винаги е бил в сянка или се споменава мимоходом, това е показателно, за нас, разбира се
Вярно е и обратното- какви са Сула или Цезар за покорените народи?! Ами и те са терористи, нарушават статуквото, тероризират
Затова скромното ми мнение е, че Ботев не може да бъде терорист, защото служи на свята идея, борец за свобода е1
Това е прозряп и капитанът, както и с какъв необикновен човек си има работа/ много добре личи от описанието ти за случилото се на кораба/, затова и действията му са такива!
Жалко е наистина такова отношение, всички трябва да скочат срещу него, тогава ще стане ясно, че сме народ!
Излиза, че борбата за свобода е тероризъм. Дори турците не са мислили така-Левски не е съден като борец за свобода, както се е обявил...
С уважение!
Иван Симеонов
цитирай
27. leonleonovpom - Поздравления приятелю, за коментар 23 !
28.12.2013 13:40
Така е, важна е идеята , за която се бориш.
А при Ботев, тя е възможно най-високата, не може да бъде определен като терорист!
Австрия не го обявява за такъв, заради него почита капитана на кораба!
Не подхожда точно ние да го обявяваме за такъв, заради някой вторични, незначителни прилики
цитирай
28. lightsaber123 - Ама точно така е...
28.12.2013 15:02
Много хора се радват, когато някой примерно гръмнал автобус със израелци или американци например... Само защото те не обичат тези хора. Това е изключително тъпо и меко казано арогантно - като са толкова смели и ербап да нападат военни бази и правителства - защо трябва да гинат един куп невинни хора... Това са страхливци до дъното на душата си... просто идиоти... :-)
цитирай
29. leonleonovpom - Поздрави!
28.12.2013 16:52
Уместно подчертаване на съществуващата огромна разлика между обикновен терористичен акт и действията на БОТЕВ!
цитирай
30. lightsaber123 - Именно
28.12.2013 17:10
leonleonovpom написа:
Уместно подчертаване на съществуващата огромна разлика между обикновен терористичен акт и действията на БОТЕВ!


Ботев е революционер... макар и не много добър такъв - различни източници засвидетелстват това - но определено е идеалист... може би прекалено много идеалист... но Ботев никога не е избивал мирни граждани ей така, заради някаква негова си лична борба...
цитирай
31. leonleonovpom - ВЯРНО Е , НЯМА ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА, САМО ВЪТРЕШЕН ОГЪН
28.12.2013 19:38
ТАКА Е, АКО НЕ СЕ ЛЪЖА БЕШЕ БОРОВАН, КАТО ВЛИЗАТ В СЕЛОТО, ОКАЗВА СЕ, ЧЕ МЪЖЕ В НЕГО НЯМА. СЛУЧАЙНО ГИ ОТКРИВАТ В ЕДНА КОШАРА, СКРИТИ, ДА НЕ ГИ МОБИЛИЗИРАТ.
БЕСНИТЕ ЧЕТНИЦИ ИСКАТ ДА Я ЗАПАЛЯТ, С ДУМИТЕ, ТЯХ ЛИ СА ТРЪГНАЛИ ДА ОСВОБОЖДАВАТ?
БОТЕВ ГИ СПИРА, НЯМА СМИСЪЛ, ДЕЛОТО НЯМА ПОЛЗА ОТ ТОВА
цитирай
32. bogomil - относно дискусията
29.12.2013 07:01
leonleonovpom написа:
Позволявам си да пиша на ти, като на колега. Радвам се, в случая поне сме съмишленици, не сме конкуренти в никакъв случай!
Статията беше във вестник" Телеграф", съжалявам, че не я запазих. Да, обектът беше Крум Благов, неговото писание...
Преди време в МНО имаше инициатива да отпадне и Ботев от програмата, не бил актуален
Сега чашата преля, нещата се навързват, той е терорист, как така ще се изучава в училище, на какво ще научи децата?!
Такива като Ботев за управляващите са терористи, естествено е!
Какъв е Спартак за Марк Крас например! - абсолютен терорист. Да отпадне! Чуждите народи го почитат и боготворят, при нас винаги е бил в сянка или се споменава мимоходом, това е показателно, за нас, разбира се
Вярно е и обратното- какви са Сула или Цезар за покорените народи?! Ами и те са терористи, нарушават статуквото, тероризират
Затова скромното ми мнение е, че Ботев не може да бъде терорист, защото служи на свята идея, борец за свобода е1
Това е прозряп и капитанът, както и с какъв необикновен човек си има работа/ много добре личи от описанието ти за случилото се на кораба/, затова и действията му са такива!
Жалко е наистина такова отношение, всички трябва да скочат срещу него, тогава ще стане ясно, че сме народ!
Излиза, че борбата за свобода е тероризъм. Дори турците не са мислили така-Левски не е съден като борец за свобода, както се е обявил...
С уважение!
Иван Симеонов

Съгласен съм с Вашите коментари, и с коментарите на другите блогери. Не буди никакво съмнение факта, че Ботев не е бил терористи че превземането на парахода "Радецки" не е терористичен акт!. Тъй като става дума за историческа личност, когато пишем за история би трябвало да бъдем точни много предпазливи. Има хора, които започват да разпространяват и да прибавят какво ли не от себе си. Затова когато когато критикуваме редно да цитираме източниците. Бихте ли си спомнил, долу горе датата в която Крум Благов е писал за Ботев. за да го намеря.Той има книга!
цитирай
33. leonleonovpom - Здравей Богомил!
29.12.2013 07:37
Сигурен съм, че беше "Телеграф".
Вестникът, който пишеше, че българите са италианци, запазих, но този, за съжаление, не. Беше известно време след него.
Донякъде е разбираемо , защо в " Телеграф", като се има предвид, чия собственост е
Живот и здраве, като отворят библиотеките след Нова година, обещавам да потърся, стига да го има там

С уважение
Иван Симеонов
цитирай
34. get - Сигурен съм, че беше "Теле...
29.12.2013 19:33
leonleonovpom написа:
Сигурен съм, че беше "Телеграф".
Вестникът, който пишеше, че българите са италианци, запазих, но този, за съжаление, не. Беше известно време след него.
Донякъде е разбираемо , защо в " Телеграф", като се има предвид, чия собственост е
Живот и здраве, като отворят библиотеките след Нова година, обещавам да потърся, стига да го има там

С уважение
Иван Симеонов


- Моята намесата по темата е принудителна предвид - цитат(а) по в-к "Телеграф", че Българите сме Италианци ?! :(( - Дали взаимовръзката, не е с обратна опосредственост ? :))

- Второ - Какво четем в у-ка от Който учат бъдещите ни законо-творци ?
"Социалната структура, административно-териториалното деление и обществено-политическото устройство на България 681-1018 г. се разглеждат, като нейното съществуване през този интервал се разделя на два периода - (1) 681 г. до Покръстването и (2) от Покръстването до падането под византийска власт. Тези два периода се наричат още езически и християнски." - спирам с цитатите на глупости, та били те и "академични" - повече можете да прочетете на: http://www.bg-pravo.com/2003/11/10-681-1018.html

- Трето - По близък или подобен начин СТОИ ВЪПРОСА - Може ли ДЪРЖАВАТА да е СУБЕКТ по силата Международното наказателно право - в частта му ТЕРОРИЗЪМ ?! - Казват - Не !?

- С други думи маршала от авиацията Харис (Arthur Travers Harris) - По чиято воля с изобретените от него "бомбени килими" унищожаващ МИРНОТО НАСЕЛЕНИЕ в Европа - Не е терорист ? - Но смисълът ВЛОЖЕН ИЗНАЧАЛНО в латинската дума, за която говорим - Е ?

- TERROR (Etymology) - From Old French TERREUR (“terror, fear, dread”), from Latin accusative TERROREM (“fright, fear, terror”), from TERRERE (“to frighten, terrify”), from Proto-Indo-European *TRE- (“to shake”), Proto-Indo-European *TRES- (“to tremble”- даващо на български: ТРЕСа; ТРЕпет; сТРАх; поТРЕС !).

- Значи, да отклониш австрийски кораб от курса му, е Акт на тероризъм - Но да злоупотребиш, с цялата налична военна мощ - Не е ?!
цитирай
35. leonleonovpom - Дали няма обратна връзка?!
29.12.2013 19:46
Да,Гет, определено, италианците са българи, просто съм се придържал към заглавието. Това ,да нямаме самочувствие и да се поставяме в подчинено положение, идва от години насаждания ни нихилизъм, не виждам друга сериозна причина
Ако ни галеха ухото с не дотам основателни възвеличавания, каквито са при гърците, сигурен съм, че резултатът щеше да е противоположен!
Весело посрещане на Новата Година!
цитирай
36. leonleonovpom - Ако Ботев беше американец, щеше да е ...
29.12.2013 19:53
Ако Ботев беше американец, щеше да е като Робин Худ, народен герой!
Но за нещастие не е и свои ,за да се харесат някому, бил и господар, веднага го вкарват в категорията на терористите
Сещам се за един случай с наш адрес.
Едно предприятие го купува чужда фирма, за България става дума
Директорът ,чужденец, казва ,че съставът трябва да се оптимизира и си отива в Родината.
Докато отсъства, връчват предизвестия-едни много мили съобщения за съкращаване
Като се връща, веднага му докладват резултата.
Той се хваща за главата, искал е само проучване и естествено, разваля празника на получилите ги
Без коментар по-нататък
цитирай
37. get - “Ние смятаме, че видни от само себе си са истините: всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои НЕОТНЕМАЕМИ ПРАВА ... !
29.12.2013 20:25
- С тези думи - произнесени на 4 юли 1776 г. започва Документа за обявяване Независимост на САЩ !

- Написани от Т. Джеферсън и звучат така !
Когато в хода на човешката история настъпи необходимост, щото един народ да разкъса политическите окови, които са го привързвали о друг, и от всички земни власти да се сдобие с онзи независим и равен статут, на който природните и божиите закони МУ ДАВАТ ПРАВО(!), благоприличното уважение към мнението на човечеството изисква той да обяви причините, които са го ПРИНУДИЛИ да се САМООТДЕЛИ.
Ние смятаме, че видни от само себе си са истините: всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои НЕОТНЕМАЕМИ ПРАВА, измежду които правото на ЖИВОТ, на СВОБОДА и на СТРЕМЕЖ КЪМ ЩАСТИЕ. И ЗА ДА ГАРАНТИРАТ тези права, ХОРАТА СИ УЧРЕДЯВАТ УПРАВЛЕНИЕ, което извлича СПРАВЕДЛИВАТА си ВЛАСТ от СЪГЛАСИЕТО на УПРАВЛЯВАНИТЕ. Според нас, ЩОМ ЕДНА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ СЕ ОКАЖЕ ПАГУБНА за ПОСТАВЕНАТА ЦЕЛ, Народът ИМА ПРАВОТО ДА Я ВИДОИЗМЕНИ ИЛИ ПРЕМАХНЕ И ДА УЧРЕДИ НОВО УПРАВЛЕНИЕ, ПОСТАВЯЙКИ ОСНОВИТЕ МУ НА ТАКИВА ПРИНЦИПИ И ОРГАНИЗИРАЙКИ ВЛАСТТА МУ ПО ТАКЪВ НАЧИН, КАКВИТО МУ СЕ ЧИНЯТ НАЙ-ПОДХОДЯЩИ, ЗА ДА ГАРАНТИРАТ НЕГОВАТА СИГУРНОСТ И ЩАСТИЕ.
Наистина, както би продиктувала разсъдливостта, отдавна установени управления не бива да се видоизменят поради незначителни или преходни причини; и както е показал досегашният опит, човечеството е по-склонно да страда дотогава, докато злините са все още поносими, вместо да ги изправя, унищожавайки системата, на която е привикнало.
Но когато един дълъг низ от злоупотреби и грабителства, преследващи неизменно една и съща цел, говорят, че този народ е застрашен да бъде поставен под властта на един абсолютен деспотизъм, то тогава НЕГОВО ПРАВО и негово ЗАДЪЛЖЕНИЕ е да отхвърли подобно управление и ДА СИ ИЗБЕРЕ НОВИ ПАЗИТЕЛИ на своята бъдеща сигурност. ..."

- От тук ... от това Следва ? - да почне нашият "опит за оценка", живота на Ботиова и акта с отклоняването на кораба "Радецки" ?!
цитирай
38. vmir - В падението си стигнахме до такъв безумен въпрос за национален герой.
30.12.2013 08:27
Ами терорист е - за султана и за властта му. За останалите е самоотвержен борец за най-великият и универсален общочовешки идеал - свободата на съотечествениците си.
цитирай
39. leonleonovpom - Така е, но въпросът е след заключ...
30.12.2013 08:50
Така е, но въпросът е след заключението, че е терорист.
Както стана дума по-горе Спартак е терорист за Рим, но Марк Крас е терорист за поробените
Или, не е тероризъм, когато защитаваш последното или единствено, което имаш, независимо от начина, но тероризъм е когато пренаситения, не казвам презадоволен, защото задоволяване при него няма, тормози другите за още и още, пак без значение начина
Така погледнато, Ботев не може да бъде терорист!
Весели празници!
цитирай
40. vmir - Весели празници!
30.12.2013 09:58
цитирай
41. lightsaber123 - Ами не е терорист
30.12.2013 11:54
vmir написа:
Ами терорист е - за султана и за властта му. За останалите е самоотвержен борец за най-великият и универсален общочовешки идеал - свободата на съотечествениците си.


Избивал ли е невинни турци - или се бори по-скоро с правителство и армия? Точно тук много съвременници грешат като смесват понятията "тероризъм" и "борба за освобождение". Определено недолюбвам терористите, тъй като от техните действия загиват невинни - като са толкова ербап - защо не се опълчат на правителство и армия ами избиват невинни?


цитирай
42. vmir - 41. lightsaber123,
30.12.2013 15:41
lightsaber123 написа:
vmir написа:
Ами терорист е - за султана и за властта му. За останалите е самоотвержен борец за най-великият и универсален общочовешки идеал - свободата на съотечествениците си.


Избивал ли е невинни турци - или се бори по-скоро с правителство и армия? Точно тук много съвременници грешат като смесват понятията "тероризъм" и "борба за освобождение". Определено недолюбвам терористите, тъй като от техните действия загиват невинни - като са толкова ербап - защо не се опълчат на правителство и армия ами избиват невинни?


Тероризмът е отвратителен. И аз поставям същата разграничителна линия между двете. Но ето, че имаме жив пример пред очите си - Октай Енимехмедов, който е третиран като терорист, въпреки, че е застрашил в неизмеримо по-голяма степен собствения си, а не чужд живот, както лакеите на Доган си опитват да му вменят, за да угодят на господаря си.
цитирай
43. leonleonovpom - Здравейте!
30.12.2013 17:24
Точно така, трябва да има разделение - според подбудите.
Специално за Ботев- поставил ли е някакви условия на Австро Унгария или на Отоманската империя, било за огромен откуп, било за освобождаване на въстаници.Не. А това е едно от най-важните условия на тероризма, в съвременния му вариат. Нали действията на Ботев се претеглят с модерен кантар
Специално за Октай прозира и някаква режисура, но това не е моя работа
цитирай
44. leonleonovpom - Наистина Гет, излишно е да се прави ...
30.12.2013 23:09
Наистина Гет, излишно е да се прави нов опит за оценка на Ботев, но когато някои го правят и му се дава гласност-сигурно и в други медии, нямам претенции, че всичко следя, да се мълчи е свинщина. Но пък знам каква гластност даде вчера една телевизия , на една изцяло копипейст книга , за БТВ става дума, в други времена такава персона не би била телевизионен герой, а обикновен , мръсен плагиат Пак в моя край, тази година се показа двойният аршин-стихосбирна на едно бедно момиче, само дето не го разтреляха-наистина е интересно в Бургас и наоколо
Та на въпроса, че според българското правосъдие, Ботев е терорист, няма нищо за чудене, то е обърнато и престъпниците са почтени и обратно също важи, защото съди според парите, не на масата
Но пък когато аристократично се мълчи по въпроса , тези които го твърдят, добиват смелост, подобно на учените при Гогол и ще наложат" откритието " си
Та затова надаваме глас, в никакъв случай не искаме или търсим ревизия на Ботев, само да не му лепят мръсни етикети!
Долно е!
Поздрави!
цитирай
45. leonleonovpom - Този материал няма да предизвика ...
30.12.2013 23:15
Този материал няма да предизвика революция тук по няколко причини
1/ Сам съм , нямам дубльори или клакьори, да стартирам още в първия час с 300 гласа и 100 харесва ми Нормално, дори и Ботев да е темата
2/Ако се оплюваше Ботев, резултатът щеше да е друг, но не от защитници.
Има и 3 и 4 и така нататък, но няма смисъл
Желая здраве и щастие на всички!
цитирай
46. lightsaber123 - Октай Енимехмедов...
31.12.2013 08:18
Той не напада невинни граждани - напада политик - това е много различно... Бори се с определена политика, макар и с непопулярни методи...
цитирай
47. leonleonovpom - Да, така е, но не стана ясно защо го ...
31.12.2013 08:37
Да, така е, но не стана ясно защо го направи , а и не му дадоха възможност, сритаха го юнашки
Затова тръгнаха клюки и то най-различни,но да не ги месим с Ботев, който ясно декларира целите си
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1015405
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031