Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2013 09:43 - Относно белетристиката в историята
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 5763 Коментари: 22 Гласове:
14

Последна промяна: 14.09.2013 22:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Господина Милчева , виж ти ,можело и в съвременния български да се употребяват падежи, в последния ми постинг    - за хуните, явно използва уменията си на филолог!Хвалейки ме ,че съм добър белетрист, той всъщност цели уязвяването ми, мислейки ме явно за некомпетентен. Е, нямам претенции да съм филолог, но имам - да не съм неграмотен, слава богу
Тогава подминах снизходително уязвяването, но все пак мисля, че са необходими уточнявания
Да минем направо към степента на научност в неговите писания.Би ли могъл да обясни научно как император Valens/ Валенс/  ,става Валент в един от последните му постинги?  Грешка няма, чете се,  както е написано, подобно на българския. И в другите езици има подобни моменти-четеш буквално написаното, без да правиш сложни комбинации - все едно, че разчиташ йероггифи.
При това под формата Валент се мъдри и в заглавието.
Заглавието за негово сведение е половината произведение.От него човек решава,  да чете или не.
Предполагам какво ще отговори.  Авторитетите са го приели така, а той се доверява на авторитетите.
Ами това драги, да се доверяваш на чужда фантазия е по-лошо, отколкото да развиваш собствената. Ще носиш вина за чужда грешка, не за собствена.
Или преведено на твоя език,  това е един вид белетристика под наем!
Бъпгарският език имал много трудна граматика!
Ти как мислиш, френският или италианският са с по-лесна граматика?
Ами да ти помогна, радвам се, че нашата граматика не е като тяхната
Усукваш за падежите в българския. Ами кажи като учен, липсват, защото е на по-високо ниво от другите, появяват се само ,когато е необходимо-например кому са нужни падежите? !С друго основателно може да се хвали езикът ни, не с трудната си граматика
За античните автори, на които  сто процентово се облягаш , ще коментирам разбираемо.
Едно време в полето правеха колиби от слънчогледови стъбла, покрити със слама.Творението, което ти правиш-сравнявам с бетонна плоча
Та това е все едно , тази бетонна плоча да удариш върху слънчогледовите  стъбла- античните автори! Затова не понасяш Ганчо Ценов, в  научното строителството той такива градежи не прави  Критичен е!
Накрая , като обобщение, не конкретно към господина Милчева, сблъсквам се с интересен Феномен.
Да ме поучават кое е научно и кое фантазия! Няма да използвам популярната приказка в такива случаи.Лесно е да си лепнеш етикет, че си учен.Ами то е толкова просто, решаваш и ставаш! Готово!
Вярно, има разлика в науките в различните дисциплини. Но правилата, похватите са еднакви
Мен лично, като научен работник ме искаха преди промяната в " Асенова крепост" за две години. Но тогава това бе немислимо и предложението бе отклонено от ръководството.
Веднага след промяната , пак като такъв ме искаха в Кралския Университет във Валядолид
При цялото ми уважение към тези приятели,  без нито един ден работа като научни работници, добре е да не си губят времето, а пък и моето също, за да ме поучават , кое е научно и кое не,  и кое е фантазия , и кое не е!



Гласувай:
14



1. leonleonovpom - Белетристика произлиза от френ...
13.09.2013 14:11
Белетристика произлиза от френското бель летр / хубави писма/, което като литература не е никак лошо. Но когато е на научна тема става обръщане- , излиза че в писането има елемент на съчинителство и на фантазия.
цитирай
2. get - - Хора с подобна уманостройка на полит-историци, като г-на Милчеву, ни обърнаха в това ...
13.09.2013 22:39
... което е залегнало в съзнанието на западняците относно хуниТЕ ?!

- Едно момче, в предният ти пост менторстваше: " ... покажи ми постижение на любимите ти нации, в което те имат по-голям принос, отколкото приноса на САЩ в редица постижения от неговия мащаб, които аз ще ти изброя. За приноса на САЩ за прекратяване на първите две световни касапници очевидно знаеш само от глуповатата пропаганда на онези, които пазеха в дълбока секретност данните за ..."
- В тези КАСАПНИЦИ за които и ЮЕсЕй има дял и участие - същата тази държава излиза по-ЗАБОГАТЯЛА и по-могъща ! - Защо ли е така ?!

- Какво ни доведе до всичкко ТОВА ? - всичко е много просто липсата на ДЪРЖАВНИЦИ (хора които милеят за Родината !) ?
ЕТО ни ПРИМЕР-илюстрация на такива (?):
ПЛЕНУМ НА ЦЕНТРАЛНИЯТ КОМИТЕТ НА БКП (София, сряда, 31 юли 1963 г.)
(има думата: Т. Живков)

" ... У мене има една идея от няколко години. Тук аз трябва да кажа, че тази идея не е моя идея, това е идея фактически на др. Димитров.(...) аз искам да занимая пленума сега: ДА СЕ ОБЪРНЕМ С ЕДНО ПИСМО към Централният комитет на Комунистическата партия на Съветският съюз и към Правителството на СССР, в което да поставим въпроса, да аргументираме необходимостта от създаването на по-тясна връзка между съветската и нашата икономика – в перспектива НЕЙНОТО СЛИВАНЕ.
И по нататък ПОЛИТИЧЕСКО СЛИВАНЕ(!).
Румънските другари, както и китайските другари говорят да се уважава суверенитета.
Суверенитета, НАРОДА ГО РАЗБИРА ДА ИМА ЗА ЯДЕНЕ, ДА ЖИВЕЕ.
ЕТО ТОВА Е СУВЕРЕНИТЕТА (...)
Ние работим за народа, а не за формата ."

- Така е от ДЕВЕТИ до ДЕСЕТИ ноември - Едни разбираха СУВЕРЕНИТЕТА "народа" да има какво да яде (и пие) ... Значи живее ??
- Сега техните антиподи УЖ - От ядене и пиене ... дори забравиха и за народа(си) дори и по живковата квалификация за "суверенитет" ?!

Остава ми само да възкликна !
- Докога бе боже(!), докога такива телета ... ще стоят начело на държавата ни ?



цитирай
3. leonleonovpom - Поздравления Гет! С риск да из...
14.09.2013 01:00
Поздравления Гет!
С риск да излеза заклет комунист , се противопоставям на замяната на "ценностите" - -в случая - на един голям брат с друг.
Както и Милчев ме беше изкарал защитник на СИВ, явно бъркайки икономическата организация с военната - Варшавския пакт
Това, по-голямо затъване в пъти от преди се дължи от една страна на "изтичане" на способните кадри навън и към САЩ също , а от друга - на мачкането на оставащите тук
За да не съм голословен ще дам пример и то жив
Синът искаше да работи в Нефтокомбината. Противопоставях се, считах, че не си струва. Най-накрая му съдействах да се яви на конкурс-придвижих му всъщност документите.
Не попадна и в резервите даже, което страшно ме учуди.
Основните изисквания бяха западен език и компютърна грамотност.Комплексно бях сигурен ,че няма по-добър от него сред кандидатстващите.
Предположих, че нещо се е заял. Познавах една жена от комисията - психолог
Попитах я за причините, като казах, че не оспорвам решението им.
Аз също не съм възторжен от перспективата да работи в комбината, но решението им е учудващо-Завършил е езикова гимназия , познава перфектно компютрите, с разкрепостено мислене е, насреща му трябва да са гении, в което се съмнявам.Да не са се скарали нещо.
Не ,държал се е учтиво. Но имал друг недостатък. Бил независим, щял да работи, но нямало да хвали началника си, т. е., че успехите си дължи на него.
Потресен отговорих, че търсят роб и ,че са прави, той не е
Та затова не съм възхитен от Щатите - .98 % от хората там стоят в средно интелектуално ниво по-ниско от нас останалите два% които ги качват на върха, са купени отвън. Сиреч, умни са, не унищожават способните, даже като Айнщаин си ги купуват. Създават им и прекрасни условия за работа.
Иначе Сащ са една прекрасна демонстрация за валидността на теорията на Дарвин, на която иначе не съм възторжен привърженик - за изкуствения подбор най-вече
цитирай
4. vmir - Много ретроградно си обяснявате нещата - "щом Щатите са спечелили от войните, значи те са били заинтересовани от тях"
15.09.2013 03:06
И от тук нататък, започвате да носите вода от 99 дерета да доказвате недоказуемото, но необходимо като вяра за самооправдание на всеки неудачник и аутсайдер.

Все едно, когато се сбият два серсема за някоя девойка, а тя хареса онзи, който ги разтървава, това да е доказателство, че той ги е сбил. Не само не ги е разтървал, а ги е сбил!!!

Е, време е да научите, че само при Маркс печалбата е кражба и експлоатация. В Америка обаче печалбата е заслужено възнаграждение, и това е гаранция, че вложения труд и талант ще бъдат оценени. А кадърните превръщат печалбата в инвестиция и на това се крепи възходът и мощта на Америка, и докато това е така, Америка ше бъде недостижима заради условията и отношението, които предлага на всеки, който иска да се изяви със собствен труд и усилия. Сигурно си представяте какво би било положението с кадърните и талантливи хора по света, ако САЩ не предлагаше възможността да се реализират там, щом и при тази възможност в някои части на света отношението към тях е отвратително.
цитирай
5. leonleonovpom - Добре Вмир, съгласен съм! Тогава ...
15.09.2013 06:27
Добре Вмир, съгласен съм!
Тогава кажи ми, загуби ли САЩ от тези войни? Кой загуби от тях?
Че политиката, която се провежда там е мъдра, не го оспорвам
Кооптираха негрите, видяха, че с расизма до никъде няма да се стигне и резултатите са налице. От стожер на расизма станаха противник
Имат трилиони външни дългове, но това не ги притеснява, държат финансовите лостове на света. Освен ако не изригнат китайците, не знам ,не съм специалист
Всъщност ,няма нещо, което да съм написал за тях и да не е истина-за Враца също
Но това не е повод за омраза.Както виждаш не си затварям очите и пред предимствата, а те не са малко
Наскоро с един приятел имахме дълъг разговор с германец ,женен за българка.Та той каза на германеца, че Германия е велика.Последва дълъг и изненадващ отговор.
Накратко: Да, но в сравнение с Америка е джудже
Ти си свидетел на днешна Америка и и се възхищаваш, аз се връщам 240 години по-назад, когато е създадена, намеквам за Дарвин, досещаш се сигурно защо и така нататък. Оттам идват различията, не че аз мразя Америка.
Но повярвай ми ,нямам желание дори да я видя Може би защото нямат история, индианската е заличена,а аз където ходя, търся историята, историческото. Явно съм назадничав
Единственото, което не ми харесва определено, е присвоената им роля на световен жандарм, но по избор и интерес.Е, как да харесваш подобно нещо. Единственият проблясък е от вчера, но вероятно има нещо, което не се знае
цитирай
6. vmir - Години усилия ми трябваха, за да проумея логиката на американците.
15.09.2013 09:47
И аз като повечето хора, ги мислех за високомерни и коравосърдечни егоцентрици. Сега мога с чиста съвест да кажа, че просто не съм ги разбирал. Даже бих казал, че проблема е много повече в нашето източно световъзприятие, отколкото в тях самите. При нас световъзприятието е доста емоционално и неустойчиво, а сатанизирането на различните е съществена част от нашето самоизтъкване, а понякога и реализация.

Говоря като преобладаваща тенденция само, без да отричам, че същия тип световъзприятие съществува и в САЩ, щерка ми работи там, говорим си по телефона почти всеки ден докато шофира, и ми казва, за нейна колежка – негърка: “тази е типична българка – все недоволна, все мърмореща и търсеща под вола теле”, например. Знам, че няма как всички възможни идиотии да не съществуват и в САЩ, вероятно в най – тежката им възможна форма (заради свободата). Разликата е в процентите, на проявяването им, и в бързината на справянето с онези, които притесняват останалите.

Още Алеко в “До Чикаго и назад” описва колко еднакви изглеждали американците на вид и маниери, независимо от богатството си. Същото отбелязва и Марко Семов за японците, а знае се, че същата характеристика идеално подхожда и на скандинавците. Три различни региона, всеки от тях отдалечен на почти еднакво разстояние от останалите два, а водещи в света по отношение и по икономически просперитет. Явно, широкото наличие на парвенющина и самоизтъкване на всяка цена, не е признак за способността на една нация да просперира.

Познавам много американци от много години, но не съм чул и един от тях да изтъкне своя заслуга за каквото и да било, нито заслуга на САЩ за нещо си. Обратното, готови са да признаят и вини, заради упоритото отричане на които, ние сме готови да подпалим света. Ето това е нещо, заслужаващо сериозно осмисляние по нашите географски ширини. Защото ние сме склонни да градим положението си с претенции според успеха на оплювките ни, а американците градят положението си с реални резултати, които постигат с детайлно планиране на разходите при всички възможни варианти и не започват нищо без задоволителна оценка на най-лошия възможен сценарий, което при тях е стандарт. Вероятно, няма по-добри в планирането от тях.

Затова и организацията им е ефективна и целенасочена, без да изисква гениални способности или суперменско напрежение от изпълнителите й. Но гледат на плана по различен начин от нас. За нас плана е задача и всичко, за тях е възможност и важен ориентир. Ако нещо се скапе, за тях по-важно е не просто да го оправят за изпълнение на плана, а да видят в провала нова странична възможност. Защото те фанатично вярват, че всяка непредвидена слабост или трудност, е нова възможност за напредък чрез преодоляването й. (Нали тази трудност стои не само пред тях, но и пред всички останали, а печели онзи, който пръв намери решението й). Затова по принцип не замитат проблемите под килима като нас, а поощряват критиката като безценна обратна връзка за успешния самоконтрол и ефективността на системата, (не е за вярване колко много се радват на критиката с надеждата да открият рационално зърно в нея), а ние като лапнишарани чакаме някой техен аутсайдер да избълва личните си фрустрации, за да се вкопчим в тях като удавници за сламка. И започваме да прехвърляме мечтите си за важничене чрез пари и възможности на онези, които вече ги имат и са разбрали от опит какви проблеми създава имането им и превръщането им в сигурност.
цитирай
7. get - - Поклон пред ОТЕЧЕСТВОТО !!
15.09.2013 10:47
- На всеки ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ, вследствие на предизвикани(провокирани) конфликти ... България я връщат икономически и като политическо ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО на ИЗХОДНА ТОЧКА !

- Американската държава е наШТа пътеводна светлина ... явно нещо, като в лозунга издигнат(от българоПРЕДАТЕЛЯ) Георгия Дмитрова(съветският поданик, след лайпцигски процес ?) ! - Та този вожд и учител на нас((истинските пролетарии, в лозунга ни обясняваше) ЧЕ ?
- ДРУЖБАТА със СССР, е необходима като, въздуха и слънцето за всяко живо същество !!
- Е мерсим, Не ? - Кой не обича ПЪРВОМ РОДината си ... а ми тръгва изначално да ми извежда постановки, с пример чужда стране - нещо бърка ?

- Демократичната, великата поради "самокритичноста" си ЮЕсЕй - знаем ли колко войни е водила, след НЕЗАВИСИМОСТА СИ ?
- Знаем ли какво се казва в "Доктрината Монро" - била в сила, като външно политически курс за същата - Май не ?!

- Цитирам извадки от тази прогласена, та и от там наречена на президента Джеймс Монро(влязла в сила, след прочитането и пред Конгреса, през 1823 год.) ДОКТРИНА ?!
А. "Недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка („американският континент не трябва да се разглежда в бъдеще като обект на колонизация“, всеки опит от европейска страна за налагане на нейната политическа система в западното полукълбо ще се смята за заплаха за „мира и безопасността“ на Съединените щати);
Б. "Ненамеса в делата на съществуващите европейски колонии и територии, зависими от Европа" - това е преди анекса на Куба, от Испанската корона ... това е по повод, руските претенции, да им бъдат върнати земите в Аляска, дадени под НАЕМ(концесия) ?
- Това е по отношение "разделянето" на баницата" от европейските страни, членове на "Свещеният съюз" в постНаполеонова Европа ... БОРБА, за ДОМИНАЦИЯ над ПРОЛИВИТЕ към топлите морета !
- Създаване на Гръцко кралство, за сметка и на нас !! ... и т.н.

- Вероятно България ПО ТОВА ВРЕМЕ е имала апетити да си направи няколко колонии в лат.Америка или Пасифика ?

цитирай
8. leonleonovpom - Вмир, съгласен съм с крайните ре...
15.09.2013 14:13
Вмир, съгласен съм с крайните резултати.
Разликата идва от това, че ние играем по правила, определяни от външни фактори, а американците си играят по собствени правила, като си позволяват да определят какво е нужно на другите - планът Ран - Ът.
Канадският модел е много по-човечен/ близък до скандинавския/, отколкото американския
цитирай
9. leonleonovpom - Гет, двата най-големи щата, изк...
15.09.2013 14:24
Гет, двата най-големи щата,изключвам Аляска/ И тя е придобивка/ - Калифорния и Тексас, както и други южни щати са заграбени от независима държава-Мексико , с провокирани войни Тъй, че тяхното миролюбие реално го има само в учебниците
Не всеки кадърен може да успее там, не съм убеден, сигурно трябва да има освен пари и рамене и лакти.То си проличава и тук, нали се прилага американския модел
Българинът мърморел, американецът - не.
Ами да си сменим средното жизнено равнище. Ние война не сме разпалили, още повече световна, но сигурен съм, че ако това хипотетично стане, на другия ден целият свят ще е във война. Разпалена ясно от кого
Дано греша!
цитирай
10. letopisec - Благодаря за рекламата, която ми ...
16.09.2013 10:21
Благодаря за рекламата, която ми правите. Всеки знае, че язвителността Ви към мен идва от факта, че поставих на колене антибългарската историческа група "Сп ароток", в която членувате...Там всички сте спрежения на чуждите Ви господари. Но, не се гаси, туй що не гасне, е казал Вазов. Долу мръсните ви ръце от ранната българска история, която искате да унищожите. Казвам аз!!! И ще продължа да Ви уча на българска история и през новата учебна година...
цитирай
11. leonleonovpom - Милчев, симпатичен си ми с увере...
16.09.2013 10:56
Милчев, симпатичен си ми с увереността в себе си.
Кажи ми честно, беше ли вложил такъв смисъл в коментара/ за белетристиката става дума/ и ако кажеш НЕ, ще пратя постинга в архива
А в това, че много грешиш е вече време да се убедиш!
Громеше ни преди тебе Марк Натанаил.
Това е смешно, той е толкова зает да громи себе си, че за друго време не му остава.
После поиска помощ от мен срещу него ,като руски възпитаник. Аз не съм такъв, ако бях щях да се гордея.Е, както виждаш Натанаил мълчи
Уж сте от един отбор, но те е захапал като помияр
Когато давърших гимназия трябваше да ме изпратят да следвам там, В Ленинград но може би заради мен промениха регламента.Както и да е , не е толкова важно, оправих се и тук. Това да си чужд възпитаник, не означава автоматически и да си капацитет. Може дипломата да е купена, това явление у нас идва от някъде . Може и да си със силни папагалски способности, да запаметяваш подаденото, но да не измисляш нищо. Може фантазията за някои да е лош признак, но в работата е необходима, особено на творците
Не съм руски възпитаник, не съм партиен член, само един единствен път съм ходил в Москва.
Никога някой не ми е бил господар, това съм предал и на сина, хванаха го от пръв поглед, не работя срещу никой, само за истината, затова и каквито резултати имам са истински
Не може с протекции да правиш банки за глюкоза или спринцовки-за материала им става дума
И на мен този постинг не ми е приятен-очаквам честната ти дума и ако е убедителна, архивирам го!
цитирай
12. letopisec - не
16.09.2013 14:54
не
цитирай
13. leonleonovpom - ПРИЕМАМ, МИЛЧЕВ!
16.09.2013 15:38
Смятам, че " НЕ" -то е искрено! Подозирах, че заиграваш с публицистика, за да ме осмееш. При други бих подминал снизходително, все пак и аз самият не мога да се похваля, че познавам всички тънкости на езика. Така, че се извинявам, защото излиза, че съм прекалил!
Както обещах, ще архивирам материала на 20-ти този месец, когато падне от класациите
Причините са две- Първо, ако го направя сега, може да има наказателни последици и Второ, което е по-важно, така ще се разбере, че сме изгладили противоречието!
цитирай
14. get - - На всеки следва да стане ясно чЕ ? - личноста на г-на Милчева, не ни е толкова интересна ... ?
16.09.2013 17:17
letopisec написа:
Благодаря за рекламата, която ми правите. Всеки знае, че язвителността Ви към мен идва от факта, че поставих на колене антибългарската историческа група "Сп ароток", в която членувате...Там всички сте спрежения на чуждите Ви господари. Но, не се гаси, туй що не гасне, е казал Вазов. Долу мръсните ви ръце от ранната българска история, която искате да унищожите. Казвам аз!!! И ще продължа да Ви уча на българска история и през новата учебна година...


... същият Той, ни стана интересен с опитите си да пише по История ... определено ОБЛАСТ В КОЯТО НЕ Е ТВЪРДЕ ПОДГОТВЕН ?

- С напъните си да извежда произхода на нас българите ЕДИНСТВЕНО И САМО от кимери - той се е обърнал, като на един митичен старозаветен персонаж(често обявявани, за пророци (! :)) - които твърдят за себе си, че чрез тях говори бог и-и-и с това ... доказват своята НЕПОГРЕШИМОСТ ?!! :((

- Поради(неговият) научно и културно-познавателен дефицит - Той съзнателно или несъзнателно ПИШЕ НЕВЯРНА теории ЗА БЪЛГАРИТЕ - с което работи с/у Историята, като наука и уврежда(без това увреденият интелект) на обърканите си и простодушни читатели ?!
цитирай
15. leonleonovpom - Гет, най - накрая разбрах причината ...
16.09.2013 19:58
Гет, най - накрая разбрах причината за опасностите ,които криела връзката-траки -славяни- българи.
Искали сме отделяне на българи от славяни-не, не намесвам определен човек в случая
Добре, как ще стане?
Живея в България, категорично заявявам, че съм българин и никакъв друг
В противен случай ще ме съди баща ми, който тежко ранен на Драва, на въпроса на руските войници какъв е, казва, че е българин и е ранен и губи съзнание.
Как, като се свестява в руска болница, при него идва руски маршал, дошъл на посещение , мисля ,че Бирюзов и го потупва по рамото с думите-български Юнак!
И ще се боря за някакъв друг.
Това е работа на продажниците, които на известния принцип за крадеща, търсят да уличат някой друг за собственото си падение!
цитирай
16. monna1 - Здравейте!
16.09.2013 21:30
Историята е наука, която някой пише, а друг някой пренаписва, за да служи на някого..
Съвсем наскоро говорихме с една дама от блога, с която харесваме поезията на
Ст.Цанев и стана дума за неговите исторически хроники...нищо общо с това, което сме учили по история.
Това е като народната песен. Как може една песен да бъде "народна"?!?
Всяко творение си има първоначално автор, ако е минало много време и авторът е станал неизвестен, а и самата песен е много променена, когато се предава от уста на уста, както и приказките получава статут "народна"..:)
Хубава вечер!
цитирай
17. leonleonovpom - Благодаря Мона, за коментара! ...
16.09.2013 21:56
Благодаря Мона, за коментара!
Такова е наистина положението в историята, затова науките се разделят на точни и хуманитарни
Една задача например може да се реши по три начина, но отговорът й е един и същ.
Докато една история може също да се напише по три различни начина и изводите също да са различни
Например, твърди се, че Атила е победен на Каталунските полета, но от поведението му след битката, човек не остава с подобно впечатление
С пожеланието си ме подсети за любимата песен на Гого Найденов - Бургаски вечери, който при първа възможност, където и да е - на студентска бригада или в казарма, грабваше китарата и я запяваше!
Хубава Бургаска вечер и на тебе!
цитирай
18. get - - Твърде много се е спекулирало с понятието и сам по себе си факта "славяни" ?!
16.09.2013 22:13
leonleonovpom написа:
Гет, най - накрая разбрах причината за опасностите ,които криела връзката-траки -славяни- българи.
Искали сме отделяне на българи от славяни-не, не намесвам определен човек в случая
Добре, как ще стане?
Живея в България, категорично заявявам, че съм българин и никакъв друг
...
Това е работа на продажниците, които на известния принцип за крадеща, търсят да уличат някой друг за собственото си падение!


- Това което основно зад понятието СЛАВЯНИ, отново повтарям че още в късна античност Е КАЗАНО ?
- ВЕНЕДИТЕ(ВЕНДИ) се делят на ЗАПАДНИ, тоест СЛАВЯНИ !
- ВЕНЕДИТЕ(ВЕНДИ) източни АНТИ ?!

- Самите венеди до късно време, нямат висока степен на социална организираност, тоест държавност ?
- Такава ако има създадена на техни територии са "едни" (!) други, които античните извори и материални факти се определят, като САРМАТИ ?!
Трето: И венди, и скити, сармати СА ЧАСТИ от ПРОТОЕВРОПЕЙСКИЯТ етносен масив ! - като такива имат подобна религиозен пантеон(образност и вътрешна символност) близки езици, подобен начин на стопански живот !... но прендите се забелязва известна степен на изостаналост СЪОТНЕСЕНО КЪМ другите им родствени народи(от еднаквата етносна общност) !
- Примерно, анатолийци и траки са имали ИЗПРЕВАРВАЩ ТЕМП при етносна КОНСОЛИДАЦИЯ за разлика от скитите в ПЕТИ ВЕК пр.н.е. ?
- по-късно един такъв изпреваращ в социалното развитие се набелязва при ГЕТИТЕ/ГОТИ кото живеят на една и съща територия със сармати ... КАТО ЗА ТОВА можем да намерим подкрепа в материални находки присъщи за Черняховска материална(археологическа) култура !
- С миграцията на част от готите(с по-старо име ГЕТИ), слеедвано от подобно на сарматите с по-ново име хуни ... явяващи се част от българско етнообразуващ елемент ... виждаме упадък материален и културен в териториите по-рано населявани от тях ?
- Формирането на КОНКРЕТЕН народ е продължителен и динамичен процес !
- Прогласеното от руските учени понятие:"славяни" не се препокрива с историческото такова ?!!
цитирай
19. monna1 - Да, но това време мина...
16.09.2013 22:32
leonleonovpom написа:
Благодаря Мона, за коментара!
Такова е наистина положението в историята, затова науките се разделят на точни и хуманитарни
Една задача например може да се реши по три начина, но отговорът й е един и същ.
Докато една история може също да се напише по три различни начина и изводите също да са различни
Например, твърди се, че Атила е победен на Каталунските полета, но от поведението му след битката, човек не остава с подобно впечатление
С пожеланието си ме подсети за любимата песен на Гого Найденов - Бургаски вечери, който при първа възможност, където и да е - на студентска бригада или в казарма, грабваше китарата и я запяваше!
Хубава Бургаска вечер и на тебе!


...вече има млади и по-добри от тях. Ето един бургаски поздрав, но след вечерта-
"Полунощ е".
Бургазлии, много я обичаме! Приятно слушане!

http://vbox7.com/play:fc8fd2a305
цитирай
20. leonleonovpom - Гет, в същност положението е при...
17.09.2013 06:12
Гет, в същност положението е принципно и се крие в същността на историята като наука. На математически език, тя позволява множество решения, което не е недостатък, но всяко с различен отговор.Затова е в групата на хуманитарните, а не на точните науки.
С годините , от авторитетите, обикновено чужди, се приема едно от решенията, обикновено грешно, по ред причини, защото чужденецът познава и разглежда същността повърхностно, но то се брани с всички средства.Включва се целият арсенал обиди по адрес на инакомислещия. А това е най - малкото.
Утре, пак от свише, ако се възприеме друго, най-големите днешни апологети, ще го прегърнат като свое...
Мила родна картинка!
Ами нали най-големите комунисти станаха най-върли антикомунисти, капиталисти и........Излиза, че в годините на комунизма са се борили не за него, както проповядваха, а срещу него и срещу себе си.
Интересна борба, като в същото време не забравяха да забършат максимума от възможното
цитирай
21. get - - Ще ти отговаря с пример(илюстрация) от миналата ми битност на полицай - относно ... ?
17.09.2013 20:00
leonleonovpom написа:
Гет, в същност положението е принципно и се крие в същността на историята като наука. На математически език, тя позволява множество решения, което не е недостатък, но всяко с различен отговор.Затова е в групата на хуманитарните, а не на точните науки.
С годините , от авторитетите, обикновено чужди, се приема едно от решенията, обикновено грешно, по ред причини, защото чужденецът познава и разглежда същността повърхностно, но то се брани с всички средства.
...

- Първо прескачам, за тези, които визираш с понятието "комунисти" и ТЯХНАТА ЛИПСА НА МОРАЛ ! - казах ти(?) системата бе такава, че издигаше възможно най-големите КОНФОРМИСТИ и БЕЗЛИЧИЯ ?! - така в края накраищата тя "изяде сама себе си" !! :((

- Но говорим за История(думата означава ИЗДИРВАМ !!) !
- Аз като един добър(смея да твърдя) детектив(издирвач ?) ! - съм посещавал не едно и две произшествия !
- Относно ползваната методика ... по принцип е една и съща - Но ? - това голямо "НО" ме е принуждавало да използвам два различни подхода при ОГЛЕД на местопроизшествието !
- Подхода се е определял от СТЕПЕН, НА ЗАПАЗЕНОСТ, на същото ?!
- Кога на обследваната територия се констатират следи от присъствие на много хора ... тогава ?
А. Се започва от "логическият център" към периферията !
Б. При добре запазено ... се почва от периферията, тоест от ОБЩОТО към ЧАСТНОТО ?

- Ако приемем, че Историята(конкретен ист. факт) у нас е ПОЛЕ НА ИЗСЛЕДВАНЕ ... и при това констатираме, ЧЕ ИМАМЕ МНОЖЕСТВО НАМЕСИ с което се е променила и по този начин замъглила(съдържателно) интересуващата ни истина - То следва да тръгнем от Общото - към конкретният интересуващ ни факт ?

- По какъв начин може да бъде (увредено) полето на изследваният от нас случай-факт ?!
А. Съзнателно-злоумишлено д-вие от лица, които имат интерес да не се открие истината.
Б. Поради некадърност на други лица, които са се занимавали преди това с ОБЕКТа НА ИЗСЛЕДВАНЕ ... и по този начин са нарушили ... т.н.

Давам Пример-цитат, от "вида-Б" НЕКЪДЪРНОСТ ! ?

"През ІІ в. от н.е. географът Птоломей фаворизира „венед” (чети: бенед), които разполага в Предкавказието. Те са били изключително мощни, понеже по тяхното име нарича планината до аланите „Венедска планина”, а западното Прикаспие е наречено от Птоломей - „Венедски залив”."
- Това е ОЧЕВАДЕН пример, за некоректно боравене с исторически източници ... тъй като Птолемей ни пише съвсем ДРУГО в неговата "Землеописание-География" ?!
- Тъй като, четещият(цитиращият) първоизточника(Птолемей) прави от свое име ... някакви екстраполации относно две географски понятия: "Венедски залив" и "Сарматски океан" !

- Тази личност, която достатъчно (смятам) коментирахме ... определено са му проблем, географските величини(означения) и поради немарливост ... допуска грешки, които са лесно установими от ... нас непрофесионалистите - тоест Ние неисториците ?! :((
- Такова едно НЕБРЕЖНО ОТНОШЕНИЕ, към цитати, тези и ИЗВОДИ - Не бива да се допуска от човек, твърдящ, че СЕ ЗАНИМАВА СЕРИОЗНО С ИСТОРИЯ ... И КОГАТО ТОВА е на българите, Става опасно !! :((
цитирай
22. leonleonovpom - Така е Гет, тръгвам с края на напи...
17.09.2013 20:33
Така е Гет, тръгвам с края на написаното от теб, толкова са объркани писанията на античните автори, че ако се заложи на тях, следва пълна катастрофа
Затова, понеже попадам в такава ситуация, цитирам Каспаров, от който първоначално се възмутих" Древната история е измислица. Тя не съществува!" Това е по памет разбира се, но контекстът е такъв!
Понеже по величие Каспаров е измерим с Александър Македонски, той има правото да разсече Гордиевия възел, а не да се мъче да го разплита!
Благодаря ти, че ме провокира да кажа истинското си мнение!
Всичко друго по-горе беше пълнеж към него
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016753
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031