Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2013 01:55 - Пародийна Балканска история
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 23837 Коментари: 84 Гласове:
11

Последна промяна: 23.08.2013 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Ние на Балканите обичаме историята, дори и пресолена
Кой ли не е минавал оттук, кой ли не е оставял следите си. Най-устойчивите са оцелели!
Например арменците. При тях трябва да си много добре със слуха, Добре е преди разговор на тема история например , да посетиш ушен лекар. Защото не го ли направиш, после дълго ще се чудиш, дали си чул добре, или си внушаваш, като недочул.
С турците е добре да се озърташ, особено отзад, да не те изненадат.
За да си съвсем сигурен, добре  е да си поръчаш при  известен тенекеджия ламаринени гащи.
Спомням си при голямото пътуване, историкът/ описваше разни истории/ в службата пусна слух за един от колегите-български турчин, че го наръгали с нож в банята в Истанбул. Причината била, че както си му е редът се съблякъл гол и влязъл в банята. Да, ама там се влизало по гащи.Взели го аверите за обратен и понеже за такава работа се иска и голяма смелост, за да са равностойни изкарали ножове и го наръгали
Върна се колегата, явно му казаха, засука мустака, ходеше замислен. Скоро се разбра защо. Издебнал историка на четвъртия етаж, надвесил го от прозореца и му казал, че ще измине разстоянието до долу ,ако продължи да се занимава с него.
Майтап, ама на голо д. не върви, нали така?!
И накрая ,нашите най-големи, вековни приятели, елините.
Милите, те са посърнали,върна се братовчедката от Гърция, цялата одрана. Мислех, че е била в гората за гъби, а тя пресякла главната улица в Атина /до тях/  предния ден.
Много тръни!
Не им е до смях!
Но има при нас гръкомани, да точно, не грандомани, които ,дето се казва са по турци и от султана. А си казал една дума, например за папуас, туарег  или пигмей например и веднага ти напомнят ,че пропускаш да сложиш до тях и елините, което не е никак редно. Даже с тях трябва да започнеш, да степенуваш по важност!
Свързват пропуска, с това, че сме прости, съдържало се и в името ни.
Даже , за да не го забравяме, защото не сме и умни си слагат псевдоними ,да ни напомнят-например Боначос, от италианското Боначо-те гърци и италианци са като братя, особено от последната война, където се видят, не могат да ги разтърват, прегръдки ,целувки..Голяма, вековна любов!
Обяснявам на приятеля, че с това име ефектът е все едно да влезе в клозетна яма до шия и после да тръгне сред боначосите и да им вони. Само ,че контрата е в тях. Могат да насъскат по-едри помияри, а един помияр научи ли се да яде л-а, забрава няма. Ще го схрускат заедно с крема, заради него естествено
Той подминава, пита защо Путин не  е Ходин например, демек руснаците са елини и нямат връзка с нас.
Обяснявам му, че заради такива като него Путин иска със сигурност по ефектен начин да покаже връзката между българи и руси, а пък за път и ходя думите ни са близки
Не го задоволява този отговор, иска списък на древни българи
Давам му веднага Кутригур, той е древен колкото елинските богове и по-древен от най-древните елини. Те са се движели още в Синайската пустиня, на половината път към Елада, а Кутригур е цар на половината кимерийско/ българско / племе.На другата половина е брат му. Ако се интересува как се казва той, ще го информирам в следващия материал. Много му стана тук информащията, да не прегрее, грижа за човека , на първо място!
И не е чукундур, както си мисли, а цар.
Искал цитати.......
А,  тук вече едва ли има по-добър от Каспаров1
Казвам му да му пише писмо, но внимателно ,със сигурност, ще го прочете първо Путин.Да не го привика на обяснение. Не е три метра висок, на половината е,  ама има черен пояс, за фес не съм чувал.Да не му иска обяснение защо рови около името му, за кого работи. Тогава съвсем ще я оплеска!
Ето как от нищо човек може да си навлече голяма беля, иди се оправяй  после, ако нямаш работа
Иначе Каспаров може да му изпрати куфар и половина цитати от древни автори, особено за елините, маркирани с бележки от него в полето с червен химикал.
Свят ще му се завие на Боначос. Ще пита с кой номер НЛО се ходи до Алма Матер.А нощно време ще сънува как трябва да премести пешка голяма като слон, за да не го матира Каспаров....Кошмар!




Гласувай:
13



1. leonleonovpom - Предупреждение,, внимание!
20.08.2013 08:09
Материалът е пародиен, което не означава, че няма нищо общо с истината, или пък ,че тя няма нищо общо с него.
Който търси захаросана, а не подсолена истина, да не си губи времето тук, ще я намери при любимите си автори
цитирай
2. jeremy231 - :-)))))))) Иииииии, значи.....
20.08.2013 09:49
Добре че написа за пародията. Местната дървения не вдява от тънко чувство за хумор.
цитирай
3. voulgaros - ТАТАРСКИ ХУМОР - ПОСРЕДСТВЕНА Р...
20.08.2013 10:20
ТАТАРСКИ ХУМОР - ПОСРЕДСТВЕНА РАБОТА.
цитирай
4. jeremy231 - Чавчо, абе що не отвориш речника на думата "досадник"?
20.08.2013 11:08
voulgaros написа:
ТАТАРСКИ ХУМОР - ПОСРЕДСТВЕНА РАБОТА.

цитирай
5. leonleonovpom - Благодаря Джереми! Материалът е ...
20.08.2013 13:21
Благодаря Джереми!
Материалът е предназначен за ценители и естети като теб!
Останалите са рисков фактор, в най-добрия случай ще получа минус, той не закъсня
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom - Браво Боначос, грация! За минуса ...
20.08.2013 13:32
Браво Боначос, грация!
За минуса благодаря, не за анализа ти, той не струва и една лепта
Много съм ти задължен, подаваш ми тематика, можеше и по-убийствено да бъде, но съм съжалителен.
Оценям приноса ти,затова щутът е техничен, а не убийствен.
Обещал съм ти венец от магарешки бодил, преброй минусите си в блога ми и ми го кажи, да ти изпратя толкова на брой свежи бодли. Ако не можеш да го изплетеш, в комплекса има мангали, те умеят. Много ще ти подхожда, направи си и снимка! Може с нея да подмениш тази от блога си, няма да сбъркаш.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Така си е, кой ли не е минавал оттук, ...
20.08.2013 13:53
Така си е, кой ли не е минавал оттук, кой ли не е оставял следите си. Въпросът е дали са били качествени или от тук са минавали повече крадци, авантюристи и убийци. Вчера разговарях с баща ми на тази тема. Той твърди, че такива хора са хвърляли семките си най-вече по време на кръстоносните походи.Всеки рицар е имал по няколко оръженосци, които са били с много прегрешения и за това са тръгнали към божи гроб с рицарите та белким получат опрощение. Та тези хора, които баща ми нарече с някакво непознато за мен наименование са главните виновници за да има много плява между нас. Оценявам чувството ти за хумор, може би това е по-лесния начин да запомним важни исторически моменти в нашата история.
цитирай
8. leonleonovpom - Благодаря, Невена! Тези рицари ...
20.08.2013 14:23
Благодаря, Невена!
Тези рицари за мен са главните виновници за последвалите ни беди.
Вместо да се бият с турците, за което тръгнали, хвърлили мерак на ромеите и на нас.Вярно, яли хубав пердах от нас, може би най-качествения в историята им, но объркали добре и нашата история
Иначе с елините имаме разбирателство - един път ни бият те, три пъти след това, за респект, ние тях и така нататък....
Има поне пет наши царе, които са такива и на ромеите. Те имат само един българоубиец и то по грешка.
Той искал едно, но боначите разбрали друго и станала белята
Поздрави!
цитирай
9. germantiger - Да ме прощавате отново за детайла и конкретиката ;)
20.08.2013 17:53
Със споменатите рицари има няколко проблема:

1. Тези от четвъртия поход в България НЕ влизат и НЕ обявяват война на българите - Калоян ги напада първи, но и много разумно. Постига чутовна победа, макар тя да е огромно числено превъзходство на българи и кумани срещу една шепа рицари и съпровождащите ги части, докато грЪците кибичат в Адрианопол/Одрин под обсада. Лафа за "справедливата" война на Калоянис отива по дяволите (лаф в червената ни историография). Рогоносец ли е епилептика Калоян и влюбена ли е била българската царица в хамавия Балдуин Фландърски (Балдуин-и Бог дал) е въпрос останал в сянка. Това не прави по-малко велика победата на българския цар, напротив - идеален пример за всеки военен в онова време е била!

2. Тези от първия поход не са рицари въобще - българите нападат и избиват много от невъоръжените и неорганизирани хора тръгнали на "поход" малоумно без тежко въоръжение, без подготовка и без опитно командване.

Та българите отвличат или просто вземат като трофеи жените тръгнали глупаво с мъжете си на "поход" - по тези времена се раждат и много светли деца в България - упоменато е това.

Преминаването на Барбаросса е вече друга бира и друго време.
цитирай
10. jeremy231 - Ще оспоря теорията на Надето за рицарите.
20.08.2013 18:02
Ама когато тя е на 9 капки вино. :-))) Наде, ти си пияница! :-))))))))))
Ако се направи паралел между исляма и католицизма от онези времена, ще излезе, че исляма е бил в пъти по-свободен. Поне за елита, че кой е гледал селянията? Самия християнски свят по онова време е бил зает със себе си. Чак към 1450 г. османците се настаняват на Балканите.
цитирай
11. leonleonovpom - Май и аз имам връзка с рицарите
20.08.2013 18:26
Германтигър, не приемай всичко дословно, има и леко пародиен оттенък
Ето ,сега се замислям- и ние в нашия род май имаме връзка с рицарите-светлооки, светлокоси. А вече почвам да търся и друга причина за любовта към Франция.
Шегувам се разбира се, всичко е без основа, липсват доказателства!
цитирай
12. germantiger - ...
20.08.2013 19:37
Постинга го приех вчера както трябва и още едно "трябва" ;) трябва съвсем сериозно и без ирония да спомена, че този "жанр" ти се отдава!

Поради това, че си наистина интелигенте човек за каквото и да пишеш (поне в блог.бг) личи логика, или конструкция, или тънък усет, а понякога и подхлъзваш този, който най-те дразни.

"Та" постинга го приех с усмивка, коментарите ми имат някаква сериозност, защото не са към постинга, а в "режим" рекоментари другиму ;)
цитирай
13. get - Май и аз имам връзка с рицарите...
20.08.2013 19:41
leonleonovpom написа:

Май и аз имам връзка с рицарите


- Вероятно ? - и с Луи "Благочестиви" - който е напълнил кралската си шапел с КРАДЕНИ от балкани произведения на изкуството и други християнски предмети ?
- Тръгнали "ОСВОБОДИТЕЛИТЕ" :((( - да освобождават Гроба господен - Амъ ??!!!
- Попътно унищожили християнският Задар(у шумадийско) ! - Защо ? - Защото се явявал КОНКУРЕНЦИЯ на венецианци ... които пък били най-големите банкери на папите ?!
- Минали през българско ... не сме ги закачали, вероятно Хубавият Иваница се е съобразявал с приятелството си с папата ? - кога твърде много са се отдавали на плячка и грабеж - са им хвърляли НЕОРГАНИЗИРАНИТЕ "НАРОДНИ МАСИ" - По някой локален МАРИС(з) ?!
- Стигнали Цар-града и ЗАБРАВИЛИ ... за къде са тръгнали, та го щурмували (1204 г.) и превзели - горе долу, както османските(?) войски два века след това(1453 г.) ?!

- На всичко отгоре ... започва да назрява и още една опасност ТАТАРСКАТА инвазия от Север (Първата поява на татари по нашите земи датира(ла)ла-лаладжийство ! на хисториците ни казионни :)) от 13 в. (1242-1243 г.), когато на връщане от Унгария и Далмация, войските на хан Бату нахлуват и опустошават на българска територия. - официална историческа версия ?!) - Но никой от историците ни, не иска да говори за това че ... папата по същото време вече е установил дипломатич. отношения с двора им ... та дори има постоянни легати там ?!

- А вие "leonleonovpom" връзката ви с Франция(Галия) може да е, и покрай баугадите ... Тези които първо са разбити от "последният римлянин" Аеций и-и-и ... окончателно довършени от "вест"г"О"тите - при похода им на запад към Испания ?

- От това време(Четвъърти кръстоносен поход ... и нормано-латинската инвазия ?) се създават множества графства и херцогства(латински) ... та от тогава се пръкват аРОМънско говорещите ... и разни други колабориционисти, като нашият блогов Вулгарис ?!

- В Мореа(Атика !) по него време, се е говорело, по всяка вероятност на "славянски":((( ?!
- Според мен тогава се строи и ОРИГИНАЛНИЯТ Партенон, такъв какъвто го знаем към момента ... ма не БЯЛ а шарен(полихромен), като пакистанска каруца ?!

- Това на кратко - А Калоян малко ги е бил латинските(еретици !) ?!!
цитирай
14. leonleonovpom - Благодаря Германтигър, ценя те, ...
20.08.2013 19:56
Благодаря Германтигър, ценя те, заради качествата, които имаш безспорно, дори и когато ме критикувашшш, се стремя да не съм краен
Иначе правя и аз изцепки, с Анонимуса прекалих, но момента беше лош, загубих приятел, аз не бях аз, бях друг, не се припознавам
Може би трябваше да се примиря с философията на живота, но ми трябваше време и тогава се появи той, в най неподходящ момент.
Бях сринат, благодаря на Гет, на Мерлин и на други, които ме подкрепиха човешки!
цитирай
15. voulgaros - А ЕТО И НАИ-КРАТКИЯ ВИЦ НА СВЕТА : ...
20.08.2013 20:46
А ЕТО И НАИ-КРАТКИЯ ВИЦ НА СВЕТА : ЦИТАТ ОТ ДРЕВЕН ВУЛГАРИН !!

ХАХАХАХАХАХА ...БАХТИ СМЕХЪ, НАЛИ !!!
цитирай
16. germantiger - ...
20.08.2013 21:05
Е Гет, и ти не си точен ;)

Казваш:
- Стигнали Цар-града и ЗАБРАВИЛИ ... за къде са тръгнали, та го щурмували (1204 г.) и превзели - горе долу, както османските(?) войски два века след това(1453 г.) ?!

Пък аз ти думам - Цариград турчака 6 години го превзема, а кръстоносците успяват за 2 дни, като щурма трае по-малко от ден, нека бъдем точни :)
Съия този Константинопол който плеяда български царе-юнаци така и не превземат (от добросъседство, не че нещо... :)

Това обаче е детайл - факт е, че походите се покриват с жалка славя като зверства, макар в отговор на мюсюламските такива преди тях. Към тзи зверства българите нямат отношение.
цитирай
17. leonleonovpom - Гет, шегувам се, никога в рода не е ...
20.08.2013 21:15
Гет, шегувам се, никога в рода не е ставало и дума за такава връзка, винаги българското е било на почит
Може би обече е ставало дума, дядо ми като военнопленник на англичаните е бил харесан за зет от англиийски лорд. Бил е за харесване, висок, представителен, със синьозелени очи.
Отказал, не можел да остави родители и роднини.
След години, като го питах дали съжалява, замисли се и каза нещо, което не очаквах, че не съжалява, защото иначе нямаше да се познаваме
Това за сините очи е признак, че сме европейци и то от Черноморския басеин, нищо друго
А рицарите, че са се отклонили от основната си задача, в това спор няма.
Предъвква се особено вината на каталунските рицари на Ертоглу, чиято фамилия издава, че е херцог, които де факто са създали Османската империя, за която скотовъдците са нямали потенциал Парица е царица!
цитирай
18. jeremy231 - Лео, може ли да ти дам един съвет? Аз практикувам тозе похват от 3-4 месеца и ми върши работа
20.08.2013 21:35
Такива, като Чавчо просто си ги трия.То, паве ще разбере, като му кажеш, че е досадно, тоя хич.
цитирай
19. get - - Ако говорим в резюме, без да обръщаме внимание на ДЕТАЙЛИТЕ - Прав си ?!
20.08.2013 21:50
germantiger написа:
Е Гет, и ти не си точен ;)

Казваш:
- Стигнали Цар-града и ЗАБРАВИЛИ ... за къде са тръгнали, та го щурмували (1204 г.) и превзели - горе долу, както османските(?) войски два века след това(1453 г.) ?!

Пък аз ти думам - Цариград турчака 6 години го превзема, а кръстоносците успяват за 2 дни, като щурма трае по-малко от ден, нека бъдем точни :)
Съия този Константинопол който плеяда български царе-юнаци така и не превземат (от добросъседство, не че нещо... :)

Това обаче е детайл - факт е, че походите се покриват с жалка славя като зверства, макар в отговор на мюсюламските такива преди тях. Към тзи зверства българите нямат отношение.


- Веселото в цялата история относно "цареТЕ-юнаци" - Има един много съществен детайл, в повечето исторически сведения за ПРИЧИНИТЕ НА ВОЙНИТЕ им с Царграда ?!
- Това е, че когато Царграда е "забравял" да си плаща отчисленията ... събирани от товаро потока (и от там митните сборове ?) на тези царе-юнаци ... Същите спретвали една скоротечна война на СТОЛИЧАНИте - и те започвали да правят отчисления от БЮДЖЕТА ? - но това НЕ СА КОНТРИБУЦИИ ?! - това правило ли ти е впечатение в историческите сведения по въпроса ?!

- Относно Мехмедаа-а(Мехмед II "Фатих" ? - Какво да ти кажа ? - кога е бил в най-затруднено положение предвид ДИНИСТИЧНИТЕ БОРБИ с другите му братя, (като тогава стои в Одрин !) - папата си води кореспонденция с него и го величае, като новият имтератор на Рум-милети ?! - това защо го испускаш от предвид ?
- Казваш шест години продължават маневрите покрай завоюването на Константинопол ? - А не е ли толкова СТРАННО колко християнски ВОЙСКИ се изпращат в ПОДКРЕПА ОТБАРАНАТА на "Вторият Ерусалим" ?! - Май нямаше и 10 000 християни(професионални военни !) ?! - Защо така ?!
- Защо след това "венецианците" чрез "левантийската" им компания, печелят монополнни търговски права, дадени им този бусурманин-неверник ?!

- Кой ли държи "тогава" и сега МОНОПОЛА в/у "мъните" ?!
http://vbox7.com/play:b0006257
цитирай
20. leonleonovpom - Така е Джереми, правя го на някои, ...
20.08.2013 21:53
Така е Джереми, правя го на някои, които се държат високомерно/ такива не понасям/ и то така, че не се вястват тук.
Знаят се кои са, няма да ги злепоставям, но Чавчо е малко по-различен от тях. И на него съм трил , когато прекали, даже, както и на тях `, не го чета на до края, да не се натоварвам, та това е и целта им.
При него има и една наивност, уловя ли я ,правим диалог
Иначе другите ръмжат, жив ще те разкъсат
Поздрави!
цитирай
21. pvdaskalov - Е-е-е, драги Лео!
20.08.2013 22:33
Много си щедър. В този постинг набързо си изгърмял два ТИР-а боеприпаси. Тябваше да направиш една серия, поотделно за всяка народност, отседнала на нашата територия. Сигурен съм, че можеш. Пожалил си евреите и циганите, белогвардейците тоже. Ще ти се разсърдят не само кръстоносците, но и китайците.
Те се опитаха да вдигнат София с газови бутилки, ти ги отмина като бърз влак.
Сложи по-едър шрифт, разстояния между отделните притчи и стой, та гледай. Да не забравя. Подбудите да напишеш този постинг са сериозни; неговият скелет може да понесе повече факти. Тъй мисля аз.
Харесах труда ти много, но на второто четене, което означава, че фактите може наистина да са повечко и по-конкретни.
Дерзай, въпреки окървавения пръст, изгризан, докато собственикът му е чел пародията.
Много ми хареса идеята за НЛО-транспорта до Алма Матер.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Ама когато тя е на 9 капки вино. :-))) ...
20.08.2013 23:31
jeremy231 написа:
Ама когато тя е на 9 капки вино. :-))) Наде, ти си пияница! :-))))))))))
Ако се направи паралел между исляма и католицизма от онези времена, ще излезе, че исляма е бил в пъти по-свободен. Поне за елита, че кой е гледал селянията? Самия християнски свят по онова време е бил зает със себе си. Чак към 1450 г. османците се настаняват на Балканите.


Хе, да ми купиш нови дрехи, дето си ме прекръстил на Надя. То се вижда коъ е пил 9 капки вино и се е напил:))) Аз тези дни наблягам на бирата. Радвам се, че покрай теорията на моя баща за рицарите се е разгърнала такава голяма дискусия, четох я с удоволствие и на моменти много се смях. Моят баща наскоро навърши 90 г. и помни повече от мен. Поздрави на всички!!!
цитирай
23. germantiger - ...
21.08.2013 00:11
Гет-е, Гет-е ;)

Плаща се или на работник над който господаруваш така често го разбират тук в БГ за жаалост), плаща този който има за нещо на този на който няма или се плаща на... проститутка (аз никога досега ;)

Та кавко искаш да ми речеш - че българските царе лесно са се продавали, чес ребърника им е завъртял главата, че империята е могла да си купва цялата ни държава и политика, че който плаща той поръчва музиката.

А като решил да не плаща и почти 2 века е нямало България ?!
цитирай
24. germantiger - ...
21.08.2013 00:16
Тъй-като в поселдния си коментар почти паднах низко ;) и не "си" го харесвам. Не защото не е истинен, а защото е провокативен, но "барем" Гет като не се извинява за провокациите, аз да повлека крак ;)

Шегата настрана - сериозно:

Гет, знаеш, че има разлика между два дни щурм и 6 години обсада.
Прощавай, че в детайлите на войната съм дребнав.
За другото ще се съглася с теб.

Плащането от империята е традиционно и тя не го е намирала за унизително, явно й е върпило работа, но спред мен в оперативен план. В стратегически варварина (не визирам българите) и неарварина на който плащаш рано или късно ще те погребе (и заради плащането).
цитирай
25. leonleonovpom - Невена, понеже стана дума за баща ...
21.08.2013 07:40
Невена,понеже стана дума за баща ти, той е бил известен футболист- Сигурно има интересни спомени, още повече, че е със съхранена памет. Интересно ще бъде да се прочете нещо от тях
Поздрави!
цитирай
26. jeremy231 - Ай сега, дрехи! И носно кърпе ще свърши работа :-)))))))
21.08.2013 09:12
kasnaprolet9999 написа:
jeremy231 написа:
Ама когато тя е на 9 капки вино. :-))) Наде, ти си пияница! :-))))))))))
Ако се направи паралел между исляма и католицизма от онези времена, ще излезе, че исляма е бил в пъти по-свободен. Поне за елита, че кой е гледал селянията? Самия християнски свят по онова време е бил зает със себе си. Чак към 1450 г. османците се настаняват на Балканите.


Хе, да ми купиш нови дрехи, дето си ме прекръстил на Надя. То се вижда коъ е пил 9 капки вино и се е напил:))) Аз тези дни наблягам на бирата. Радвам се, че покрай теорията на моя баща за рицарите се е разгърнала такава голяма дискусия, четох я с удоволствие и на моменти много се смях. Моят баща наскоро навърши 90 г. и помни повече от мен. Поздрави на всички!!!

Попаднах преди време на един сравнителен анализ. Оборудване, въоръжение и защитно облекло на различните бойчаги, но в един и същи период от време. Всъщност, тогавашния рицар е бил трудно победим. Можело е да бъде убит само с арбалет и един особен чук. Чак по-късно са се прибавили и английските стрелци с тежките лъкове. Тук е вече и тактическия гений на Калоян. Да забави тежката коннница /самите рицари на сухо и равно няма кой да спре/ и да ги сваля от конете.
цитирай
27. get - - Тигре, Тигре-е ! - в разсъжденията си плащаш дан на ПРЕДПОСТАВЕНИТЕ "теории" ...
21.08.2013 09:24
... на БГ отродителната История ?!
germantiger написа:
Гет-е, Гет-е ;)

Плаща се или на работник над който господаруваш така често го разбират тук в БГ за жаалост), плаща този който има за нещо на този на който няма или се плаща на... проститутка (аз никога досега ;)

Та кавко искаш да ми речеш - че българските царе лесно са се продавали, чес ребърника им е завъртял главата, че империята е могла да си купва цялата ни държава и политика, че който плаща той поръчва музиката.

А като решил да не плаща и почти 2 века е нямало България ?!


- Обяснявам ти накратко ?
- "Гота" Виталлиан, "алана" Аспар ... "тракът" Константин Велики (плюс баща му Хлор) всички са одарени по рождение от ИРИ с титлата ПАТРИЦИЙ ??!
- ОБЯСНЯВАМ - произход, знаачение и натовареност СОЦИАЛНА на съответната титла ?!
Патриции: (лат. patricii, идещо от "pater"- "баща" смислово още и "пазител" ?).
1.В древният Рим - лице, принадлежащо по произход към първичните и производно от най-стар римски род, представител на управляващата класа и по този начин държащ власта над обществените земи - Тоест разпореждащ се с първични обществени права (!) ?
- В Древният Рим първоначално под това понятие се е включвало ЦЯЛОТО КОРЕННО население влизащо в ОБЩИНАТА(съюза от такива !) на база ОБЩ РОД(нинство-произход ?) така известният (Populus Romanus Quiritium ?) !
- СТРАННОТО е ?! - е че от цитати на НЕСЪХРАНИЛАТА се История на Страбон(от него, запазена е само География !) - Интересното е ЧЕ, ИЗРИЧНО обяснява, за мястото и СТАТУТА - Византион, като за СВОБОДЕН ГРАД(нещо, като "свободна икономическа зона" ?!) - средствата от който се явяват едно от основните пера в държавният бюджет на Римската империя (само постъпленията от НЕГО - СА СЕ РАВНЯВАЛИ на останалите събирани доходи от др. провинции на РИ !!) ?

- Който е държал Византиона - е имал финансовият резерв Икономически да властва в Рим ?! - поради това, той се е явявал привлекателна дестинация, за ТЕЗИ, на които ОСНОВНАТА склонност Е (!) да правят ПАРИ ?!!

- ТОВА Е СЪЩЕСТВЕНОТО ! - ПАТРИЦИАНСТВОТО ( и производното от това, ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на ОБЩЕСТВЕН РЕСУРС(блага) !) ... Но ако прочетем внимателно исторически източници(!), с такова са удостоени и Кубрат, и брат(или чичо ?) му Органа ... от там по наследство следва да е бил и Аспарух ... Тервел отново сам си извоюва наново достойнството ПАТРИКий(и май нещо повече от това ?) ?!
- Това КАКВО ОЗНАЧАВА - на тях са им били припознати, не само ДОСТОЙНСТВОТО но и ПРАВАта на НОБИЛИТЕТА - Тоест да се разполагат, или поне да участват в ГЛАСУВАНЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО на ОБЩЕСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА - тоест бюджета, събиран от интензиивният търговски СТОКООБМЕН , център на който се явява Бизантион ... прекръстен на Константинов град(междувпрочем "полис"град", е първоначално с друго значение ?) - След вземането на властта от Констанциевият син с помоща на САРМАТО-ГЕТСКИТЕ войни(!) разквартировани да пазят Адриановият вал ... в далечният Албион ?!
- Защо не четете Историята ГЛОБАЛНО(комплексно) - а, ми я разглеждате "на парче" ?!

- Поздрав ии-и-и ... това "накратко" ?!! :))

- П.П.
- Следва да помислим - Защо "венецианците" с помоща на войните от Четвърти кръстоносен поход, унищожават КОНКУРЕНЦИЯТА в лицето на гр.Задар ... и толкова БЪРЗО превземат ЦарГрада ?!
- Защо "венецианците" пренасят анатолийските войски на османците, та обединените християнско-рицарски войни, от ТОВА - ГУБЯТ битката при Варна (1444 г.) ?!!
- Защо една войните на Симеон Велики е по повод МИТНИЦИТЕ и ТЪРЖИЩАТА с "държавата" Византия(а такава, "ДЪРЖАВА"(?), тя става благодарение (при помоща писаниците) на Йеронимус Волф - чаа-ак в 17-ти век !) ?

- Ей заради глупостите, писани от такива, като Йеронимуса(!) ... ругая германската Историческа наука ... Бе то и на Руската (с нейното Москва - Третий Рим ?) - Да и ... таковата !!! :(((
цитирай
28. jeremy231 - Абе Гет, ти що не напишеш книга, като сина на Лео?
21.08.2013 12:34
Ако напишеш и издадеш, купувам! Ам с автограф. От сега давам заявка!.
цитирай
29. voulgaros - ГЕТ--ДАП ИШЕ КНИГА. . БУХЪХЪХЪ ...
21.08.2013 13:37
ГЕТ--ДАП ИШЕ КНИГА..БУХЪХЪХЪ

ГЕТ Е ЛИЗАЧ...И НА НЕГО МУ СТИГА САМО ДА ЧЕТЕ ВИКИПЕДИАТА, И ДА ЦИТИРА ПОСТОЯННО ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ, ...А НЕ Е ЦИТИРАЛ НИКОГА,,,НИТО ВЕДНЪЖ,,,ЕДИН-ЕДИНСТВЕН ДРЕВЕН ВУЛГАРОС....

ИСКАМ ДА ВИДЯ КАКВО СА ПИСАЛИ ТЕЯ ДРЕВНИ ВУЛГАРИ......ЗА КОИ НАРОДИ, И ЗА КОЙ СА ПИСАЛИ....???? КАКВО СА ПИСАЛИ ?
НИКОГА НЕ ВИДЯХ И ЕДИН ЦИТАТ !!

ООООО, ЗАБРАВИХ--ОРИГИНАЛНИТЕ ВУЛГАРИ СА ТЮРКИ ОТ КАЗАХСТАН !!
А САМИЯТ ГЕТ---НЕ ЗНАЕ ДРЕВНО ТУРСКИ !
цитирай
30. leonleonovpom - Бяс ме хваща като си помисля какво ...
21.08.2013 13:44
Бяс ме хваща като си помисля какво сме били и какво сме станали
Основната" заслуга " е на управляващите и се дъпжи не толкова на некадърността им, колкото на предателството на интересите на България То не е от вчера или днес, въпреки ,че сега е с голям мащаб, а от онези години
Сигурен съм, че ако Калоян не бе убит, възходът на България щеше да продължи
Много кандидати има за извършители на това деяние-Манастър, въпреки, че той се е кълнял, че не е, защото го обича като брат, жена му, Борил и накрая-Свети Димитър според гърците. Последното е много съмнително, защото той е закрилник и на Асеневци.
Както и да е, той е един от високите върхове в упровлението-политическо и военно на България
цитирай
31. get - - E-e-e ! - как да стане, щот дЗвера - написа няколко неща "угодни" за ... трако"лозите" ?!
21.08.2013 13:56
jeremy231 написа:
Абе Гет, ти що не напишеш книга, като сина на Лео?
Ако напишеш и издадеш, купувам! Ам с автограф. От сега давам заявка!.


- Ако взема да напиша ! - Какво си мисля за трако(сегиз, тугиз ЛОГИЯТА ... от което идва и думата за логика ?) !
- Най-вероятно К. Порожанов ша ме държи ... докато кака Вирджиния(професор-докторката) - Ми избожда очите ?!

- Най-големите ПОРАЖЕНИЯ на съвременната ни Българска история - бяха нанесени именно от Института по "тракология" !! - който се опитваше в УГОДА на РУСКО-СКИфИЦИЗМА (ТОЕСТ МЕРАКА им(?) на Големите "братя", от там да извеждат произхода си - етно-корена си ?) !
- Горе долу, СЪЩНОСТНОТО при "научните" концепции в антилогичните, тракийски теории, бе ? - да се предаде едва ли не национален признак на това древно и с КОРЕНИ от още ... по-древното ПРОТОЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ ?! ... като с това бе ИЗОБРЕТЕНО някакво изкуствено ОБОСОБЯВАНЕ от ... Този МОНОЛИТЕН протоетнос (скито-тракски) - на две НА ПРАКТИКА НЕ СЪЩЕСТВУВАЩИ разДЕЛЕНИЯ НА : скити >СРЕЩУ< траки ?!!

- Апропо ? - точно такова разделение е ИЗОБРАЗЕНО на трона на Иван IV "страшни"(ползван при коронацията, от императрица, Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg - по известна ни, като Екатерина II(Великата) ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0a/Ivans_ivory_throne.jpg?uselang=ru
- А това е вкарано(в главата на руският самодържец ?) от гръцките монаси(българоомразници) ... по бабина линия ?! - А от там, вероятно идва шизофренноста при постъпките на Иван Грозни ?!
- Илюстрация на твърдението ми е че, е направил(приживе) един татарски принц Симеон Бекбулатов - държавен глава на Матушката ?! (повече виж ?) http://en.wikipedia.org/wiki/Simeon_Bekbulatovich
- тук на портрет: http://demotivators.org.ua/b/v/453612 (Симеон Бекбулатов, гордоста на Русия - както уместно се подиграват хохлите(украинци), с параноидноста на руската история ?) !

- По същество, на въпросът ти ? - книга нЕма да има ... защото за това трябват пАри ?!

П.П.
- Приятелю Симеонов ! - моля те не приемай лично, казаното от мен за Стефко - който много уважавам за праволинейноста и ерудицията му !! - Но-о ? - имаме концептуални различия(напълно допустимо ?) - относно, какъв е ПРаОБРАЗА на Египетският божествен пантеон ?
- Той държи, че е самосъздал се ?! ... А аз, че много близко кореспондира с протото(като ррелигия) ... на протоевропейците ?!
- Неговото становище е в унисон с това, на "родните" ни траколози (в лицето на хранениците на института със същото име ) !
- Моето ги хвърля в потрес - това, защото в последно време при тях е модерно, да изкарват тракийската култура и божествен пантеон ... пост-египетски ?! - ма не знам, как ще примирят европеизма на траките ... със семитизма на египтяни ?!

- Жив и здрав(и) ... и специални поздрави на Стефко "дЗвер"Ът от мен !! :))
- подписващ се Get - в знак, че не плащам дан, на чужди мнения ... Човек ! - така че може да ме римуваш Гет-проклет ... или "дебелоглав-българин" :))
цитирай
32. leonleonovpom - Вулгарос
21.08.2013 14:08
Приятелю, казах ти, цитати ще търсиш от Каспаров!
Обаче трябва да изпълниш няколко условия
1/Писмото да е препоръчано и с обратна разписка -Да не го чете Путин, защото ще те привика за обяснения и то подробни
2/ Путин те знае като Вулгарос На плика се пиши Боначос, няма да се усети, ще каже да го дадат на адресанта. Иначе пак ще те привика, да обясняваш с каква цел ровиш около името му, няма да е никак приятно
3/Когато накрая получиш цитатите от Каспаров-куфар и половина, ще трябва да ги сортираш. Той е педант-на всеки цитат от древен автор пише от кой век е-най ранният е от 9-ти век, оттогава почва древната история. Той пише в полето от кой век е-с червен химикал и от кого е поръчан.Значи ти само трябва за хронолагия да ги подредиш по векове древните автори-от девети век до двадесети на купчини.
Какво, от двадесети не са древни ли! Много са древни даже, от миналото хилядолетие са.
Това е най-тежката работа-хронологията.Подредиш ли ги, остава само едно-да ги претеглиш на кантар до 100кг , по векове и да запишеш теглото.
Ако от 18-ти век например са най-тежки цитатите,информацията от там е с най-голяма тежест, другите ги изоставяш и се заемаш с нея
Наемаш 12 писари от гръцката диаспора в България да я обработват....
Но като стигнеш до там, обади се отново за инструкции, знаеш, че ще се отзова немедленно
Дерзай!
цитирай
33. leonleonovpom - Гет, вярно е, за издаване на книга ...
21.08.2013 15:33
Гет, вярно е, за издаване на книга трябват пари
Докато преди за книги ставаха опашки, един приятел едва не се удуши, чакайки, сега на четящите не се гледа с добро око и оредяват
Съмнително е дори, ако си намериш спонсор, дали ще си възстановиш разходите, печалбата е утопия.
Писането на книги е било печелившо някога, но не и сега. Трябва или да си паралия и да си правиш гъдел, или някой паралия да е до теб!
Имаче Стефан е непокис по отношение авторитети, не работи по поръчка, а както усеща нещата. Е,ако се получи застъпване, то е по стечение на обстоятелствата, а не, че линията е била такава
Истина е, той предприе действия след написването й, аз я видях тогава, помогнах където можех, но текстът в конструкцията си не претърпя промени
цитирай
34. voulgaros - АЗ ИМАМ НА СТЕФАНОС КНИГАТА. . . И ...
21.08.2013 17:26
АЗ ИМАМ НА СТЕФАНОС КНИГАТА...И МОГА ДА КАЖА ЧЕ Е ДОБРА ОТКЪМ ФАКТИТЕ...НО ОТКЪМ ТЕЗИТЕ И АНАЛИЗИТЕ Е ПЪЛНА СМЕХОРИЯ..
цитирай
35. get - @ 29. voulgaros - ГЕТ--ДАП ИШЕ КНИГА. . БУХЪХЪХЪ ...
21.08.2013 17:42
- Виж моето момче - това че си полуграмотен спор няма ! - от време на време, ти отговарям ... тъй като виждам признаци на любопитство и опит да разсъждаваш(тоест желание да научиш нещо ново !) - А това, аз уважавам у човека - без значение дали е грък или каракачанин !!

- Обяснявам ти накратко и според нивото на знанията ти ?
- ПРез 19.ти век единият от създателите на Всемирният еврейски съюз Адолф Кремьо, пише следното:"Католицизмът, нашият враг, е паднал на земята, поразен в самата глава". Завършва ... "Не е далеч вече този ден, когато всички богатства земни ще преминат в собственост на децата на Израил"(Това е публикувано през 1860 г.) ?!
- Какво има в предвид Той с ... ? - Католицизмът ... поразен в самата глава. (?) - Това е един дълъг и сложен процес, започнал от ЧЕТВЪРТИ ВЕК с иконоклазма(иконоборството) - типичната за юдаизма непримиримост срещу изобразяване на християнски светци ?!!
- Този същият процес продължава в чисто теософски спорове, като Арианизъм ... монофизитство ... та приключва около 12-ти век с Ренесанса и присъщото за същият преклонение пред "елинската" ученост за ГНОЗИСА плюс, различните НЮ-философски течения: платонизъм, аристотелизъм ... и т.н. ?! - ТОГАВА ИМЕННО, като по чудо ... от нищото СЕ ПОЯВЯВАТ, творбите на ПЛАТОН, АРИСТОТЕЛ и ПИТАГОР (особено на последният !), за който в античните извори се ТВЪРДИ, ЧЕ НЯМА И РЕД НАПИСАН ОТ НЕГО ?! - В спомени от това време, се говори не само за школи(новофилософски) но и цели цехови-манифактури, които се занимавали единствено с ПИСАНЕ-ТИРАЖИРАНЕ на "трудовете" от тези автори !!
- Отделно идва и едно уж МОДЕРНО ОТКРИТИЕ - Книгопечатането - ГУТЕНБЕРГ ?! - за което пък от др. източници знаем, че е китайско откритие ... от много по-ранно време ?!
- Тогава в сев.Италия се кумулира ФИНАНСОВ КАПИТАЛ - отпочва се цеховото прозводство(предобраза на кап. орг. технологична, на производството) ?!
- За да си спестя обясненията - Вземи прочети М. Вебер - Какво пише за протестанската етика и капитализма ?!
цитирай
36. voulgaros - ГЕТ--- ТОВА НЕ Е ВЯРНО. . . . . НО ДОРИ И ...
21.08.2013 18:19
ГЕТ--- ТОВА НЕ Е ВЯРНО.....НО ДОРИ И ДА ИМА МАЛКО ВЯРНОСТ.....АЗ ПАК ПИТАМ-------БРАТЯ ТАТАРИ----ДАИТЕ МИ ПОНЕ ЕДИН.....САМО ЕДИН ЦИТАТ, ОТ ДРЕВЕН ВУЛГАРОС ??????
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Невена, понеже стана дума за баща ...
21.08.2013 18:41
leonleonovpom написа:
Невена,понеже стана дума за баща ти, той е бил известен футболист- Сигурно има интересни спомени, още повече, че е със съхранена памет. Интересно ще бъде да се прочете нещо от тях
Поздрави!


Така е, прякора му е бил щегуна и е бил ляво крило на Левски през 1937-1939 г. в мъжкия и младежкия отбор. Йто Дермонски -вратар на АСЕ-23 му къса ахилеса в опит да предотврати победния гол, който решава играта и Левски печели някаква купа. Това слага край на участието на баща ми, крака му оздравява, но той вече не може да тича силно. На рождения му ден му подарих торта във вид на фудболна топка, беше много щастлив. Тогава ми изрецитира свое стихотворение, той е и поет, но сам си ги чете само на приятели, не публикува. Поздрави!!
цитирай
38. germantiger - ...
21.08.2013 19:14
А бре Гет ;)

Аз ти казвам, че българските царе лесно са се продавали като ефтини моми, ти си рупаш свойте теми ;)

Аз ти пиша, че рицарите превзели Константинопол за 2 дни (реално за 1), турците за 6 години, а българите никога, ти словоблудстваш за теология, философия и прочие ;)

А пропо КАЛОЯН Е КУМАНИН, не българин, но тъй-като куманите както и всички по земята са българи - няма проблем... а, земята дали не беше земьо македонска ?!

Човек няма как да не се побудалка, ей - Гет-е, просто няма начин ;)
цитирай
39. germantiger - ...
21.08.2013 19:22
СЕГА СЕРИОЗНО

Пасаж от коментар на VMIR, пос последния ми постинг от вчера:

Малките изостанали нации като българската бленуват за величие и в тях е типично мисленето, че величие се постига с налагане на собствената воля над останалите, а големите нации и империите плащат за влиянието и постиженията си с отказ от себе си. Войните са само завръщане на големите нации към себе си или онова, което малките не изпускат и за момент от страх, че няма да има с какво да се гордеят или самоопределят.

...

В отделни моменти аз не се съгласих с него и той продължи отново от VMIR:

Малко ми е странно, че точно в горните ти възражения се разминаваме почти диаметрално противоположно. Ако германския дух умира, умира не повече от онази част от него, която е нарочена от обстоятелствата, (включително от антигерманската пропаганда) да умре. Вместо да се тръшкат колко са велики, германците бачкат. И бачкат не само с мускули, чукове и лопати, но бачкат така, че да успяват в начинанията на умния човек, който не позволява на зложелателите му да го отклонят от призванието му. На това е способна единствено нация, толкова дълбоко убедена в способностите си, че не изпитва нужда да се самомотивира с развяването им като детско байряче, каквато е модата на изток от Германия, а ние грешим, като преценяваме германците от позиция, че меродавна е единствено тази мода.

Нима циганите, всеизвестни с бързото си палене и гаснене, намират по-трайни решения на проблемите си? Обратното - тъпчат на едно място като глупав капризен българин, който си мисли, че е достатъчно да повтаря и хленчи какво иска и властта ще му го изпълни, въпреки всички чудовищни дела, които неуморно й приписва без каквито и да било меродавни доказателства и без необходимата политическа и обществена подкрепа.

...

СЕГА СЕ ПОЗАМИСЛЕТЕ БЪЛГАРИ, ама сериозно ;)

В КАКВО АЗ НЕ БЯХ СЪГЛАСЕН С VMIR И ДОРИ НАПСУВАХ ГЕРМАНЦИТЕ ПОД МОЯ ПОСТИНГ ВСЕКИ МОЖЕ ДА ВИДИ
цитирай
40. get - @ 36. voulgaros - ГЕТ--- ТОВА НЕ Е ВЯРНО.
21.08.2013 19:36
- Кое не е вярно ... човече с промит мозък ?

- Не е вярно, че Гутенберг НЕ е откривател на печатарската преса ли ?
- Не е вярно, че иконоборството ... си е точно ТОВА ! - което аз наричам юдео-християнство(иконоклазъм !) ?
- Не е вярно, че след падането на Константинопол - по-голямата част от тогавашното пишещо братство(гръцко и не само) отива на запад - та от там започва да се разнася славата на гръЧката "УЧЕНОСТ" ?
- Не е ли вярно, че първият всеросийски митрополит е българин ... което руснаците признават с половин уста - защото в последствие са изпаднали в гръцко-антиохийската ерес ?!
- Не е ли вярно, че българската православна църква занася светлината на християнството в Стара Рус ?!
- Искаш ли да ти вадя църковни текстове от 15-ти до 17-ти векове ?!
- Нямало българи ... ми да не би да е имало ГЪРЦИ в епохата на елинизма ?! - имало е ЕЛЕНИ ... грък е било ОБИДА !! (и това ли не знаеш ?) :(( - искаш ли да ти изкарам, податки(в писмени източници от това време, в потвърждение на казано от мен !) ?!

- За това Калоян се е отнасял с търпимост спрямо богомилите(за мен по-старите носители на Арийското знание-култура, на база на което е създадено християнството !) - а е мачкал гръцкото духовенство ... Та една от версиите е, че те са помогнали да умре при обсадата ... защото на практика, гарнизона в Солун е бил капитулирал вече !!

- Нахално ... поради внушената ти от националистичната пропаганда ... мегаломания, човече ! - щом толкова ни намираш за недостойни ... и от там да общуваш с нас - Защо висиш постоянно в българският блог и си говориш с нас българите - Ми кажи баста ! ... и-и-и иди си приказвай с малаките и други такива, които се изживяват за велики и "избрани" ?!

- Но кога отвориш "кивота на завета" ? - ще разбереш, че Завет няма, Защото Мойсей го счупи, кога слезе от Синай и ги видя, в какво безчестие са изпаднали ?!

- Извини се за цялостното си поведение до тук - инак за мен не си точен човек, поради което, ще те игнорирам напълно, като присъствие !
цитирай
41. jeremy231 - Гет, ако напишеш, а ти ще я напишеш и издадеш, ще я купя
21.08.2013 19:38
Според мен само при сблъсък на аргументирани тези ще изскочи истината. Тигре, германски, династичните бракове са нещо обикновено при аристокрацията. Най-удачното решение са намерили ислямските и азиатските монархии. За да няма претенции, изтребва се всичко с претенции.
цитирай
42. germantiger - ЕЙ БГЛАЛАДЖИИ, МОЖЕ И ЦЯЛОТО
21.08.2013 20:06
А СЕГА НЯКОЛКО СЕРИОЗНИ МОТИВА ЗА РАЗМИСЪЛ ОТ КОМЕНТАРИ ПОД МОЙ ПОСТИНГ:

11. vmir
Изумително е колко бързо германците успяха да се възстановят от разгрома след ВСВ до днешната си лидерска позиция. Без хленчове, без вайкания, без търсене на врагове и световни конспирации, въпреки, че бяха във война с целия свят, въпреки пропагандата, поставяща ги в ролята на необходимия за всичко виновник. Изумителна нация с върхови постижения във всяко начинание.

...

12. germantiger - ...
С "една поправка" от моя страна, саркастична поправка (не към теб).

Хубаво си написал, че германците успели да се възстановят, но онези там не са германци, 90% от тях не са германци - това са едни безродници, които възпитават не характери, а послушковци, които не познават голяам част от героите си, не се гордеят с нищо силно след 1813г. и позволяват на всеки да им се изплюе държавно на физиономията на определени дати. За "капак" извиняват се за всичко и на всички - било за минало, било за натояще, аз очаквам и за някакво бъдещо "събтие" да поднасат извиненията си.

Иначе казано - възтасновеното не е Германия - такава след 1945г. няма

И възстановилите го може да са били германци,но днешните им наследници на 90% са кифладжии, да, професионално способни кифладжии все пак.

P.S.
Впрочем благодаря за ласкавата оценка, ако бяхме "на живо" - щях да те перпя каквото пиеш. Както може би, вече си разбрал от мой рекоментар към друг потребител - куклите не са германски, а повечето от латиноси. То рядко има някой северняк в западна Европа, който да цени своето и да го продължава (написано на ангро 90% не)!


13. germantiger - ...
Излишно е да добавям, но ме избива на цинизъм като стане дума за ония там - съвременните, модерните новите "германци".

Онова там не е държава - то е търговско дружество, във ФИРМАТА наречена германия, хората имат много малко деца (германски), който мигрант не е отишъл - той не се е уредил с германска жена и има повече негермански паметници от последната голяма война, отколкото германски.

С "две думи" - дрисли и дрисльовци!

Следващия път ще се владея, извинявам се ;)

Излишно е да споменавам, че коментара ми не е насочен срещу теб, напротив!
Твоите коментари винаги ме радват и много ги ценя!

...

16. vmir
Совите не са това, което са, приятелю!

Величието е в примирението защото примирението е единственият път към него. Малките изостанали нации като българската бленуват за величие и в тях е типично мисленето, че величие се постига с налагане на собствената воля над останалите, а големите нации и империите плащат за влиянието и постиженията си с отказ от себе си. Войните са само завръщане на големите нации към себе си или онова, което малките не изпускат и за момент от страх, че няма да има с какво да се гордеят или самоопределят. Прекаленото натрупването на суета и акумулирането й в национализъм прави войните неизбежен инструмент за оправяне на настроението и самочувствието на гражданите в една държава.

...

17. germantiger - Поздрави
Мога да намеря и намирам мъдрост в думите ти, дори не само мъдрост, но и стратегия, политика, или това, което чудесно си написал и ще цитирам (излишно е да го развалям с мои думи):

"... големите нации и империите плащат за влиянието и постиженията си с отказ от себе си. Войните са само завръщане на големите нации към себе си или онова, което малките не изпускат и за момент от страх, че няма да има с какво да се гордеят или самоопределят."

И все пак отново две корекции от мен (чудесно знаеш, че не е нужно да се съгласяваш с тях):

1. Голяма нация няма да има, просто защото демографски германското умира, както никога досега не е умирало. Тази нация няма как да се върне към себе си, просто защото други ще я подменят, ако ще да се нарекат после и "германци".

2. Тази гавра, Шулдкомплекс и възпитание на поколения германци от деца във всесветовна вина и забрана за гордост с почти всичко в последната голяма война - няма аналог в историята, а аз нескромно мисля, че познавам историята. Подобно подменено и антигерманско възпитание в "германия" няма аналог в света при работеща и съществуваща държава.

Иначе казано - този път умира месото и връщане към германското не може да има - може да има подмяна, която ще нарекат трансформация. Възпитанието на един народ да мрази себе си и да не почита световната си сила, когато я е имал, няма аналог в историята.

Иначе за другото си прав, мъдър, бих казал в мегаисторични рамки, накара ме да се замисля и да запомня голяма част от коментара ти - за мен си прозрял стратегията на историята!

...

20. vmir - 17. germantiger,
Малко ми е странно, че точно в горните ти възражения се разминаваме почти диаметрално противоположно. Ако германския дух умира, умира не повече от онази част от него, която е нарочена от обстоятелствата, (включително от антигерманската пропаганда) да умре. Вместо да се тръшкат колко са велики, германците бачкат. И бачкат не само с мускули, чукове и лопати, но бачкат така, че да успяват в начинанията на умния човек, който не позволява на зложелателите му да го отклонят от призванието му. На това е способна единствено нация, толкова дълбоко убедена в способностите си, че не изпитва нужда да се самомотивира с развяването им като детско байряче, каквато е модата на изток от Германия, а ние грешим, като преценяваме германците от позиция, че меродавна е единствено тази мода. Колкото и мекушави и безхарактерни да ни изглеждат днес германците, нямам ни най-малко съмнение, че ако бъдат забъркани във война, няма да имат равни на себе си по храброст и издържливост. Защото знаят, че понасянето на униженията е единственият им позволен от света път към техния просперитет и имат необходимата национална самодисциплина да не се поддадат на провокациите, които ще им изсмукват силите и енергията в инфантилни спорове "кой е по-по-най".

Впрочем, германците са известни от древността с впечатляващите си добродетели, морала и посветеността си на общността и семейството, както разбира се, и с пословичната си храброст и честност, поне това са качества, които са доминирали над останалите и са компенсирали недостатъците и слабостите им, като са ги сплотявали до упорство, надделяващо над страха от смъртта и дребнавите лични сметчици. На всичкото отгоре, историческата ретроспекция показва, че германците са били агресори в пъти по-рядко от останалите народи. Днес тяхното традиционно миролюбие е замъглено от агресивната пропаганда, която продължава да търси дивиденти от ВСВ, но и това е на изчерпване, защото инвестициите в тази пропаганда отдавна са невъзвращаеми и проблема е как да бъдат спрени, защото са превърнати в култура.

...

31. germantiger - Към vmir
Написал си един казано не на шега АПОТЕОЗ за вероятния германски следвоенен път - психология, манталитет или фундамент поне в мотивацията.

С повечето съм съгласен, бих искал за всичко написано да си прав и още нещо - БИХ КАЗАЛ, ЧЕ МЕ ТРОГНА КОМЕНТАРА ТИ, за това - Благодаря!

Сега за "несъгласието" или разминаването мое с теб в отделни детайли или дори в базиса в отделни положения:

- мисля, че надценяваш германците и тяхната народопсихология, но дай Боже да си прав

- мисля също така, че генерализираш и съзираш някаква народна тяхна воля, осъзната и ясна, а това само по себе си в един наяден народ и не поставен в критично положение или не възходящ едва ли има такава воля. Осъзнатия мотив се появява най-често в трагедия или триумф, по-точно пътя към двете крайности.

- струва ми се, че едното не трябва да изостава за сметка на другото или поне не толкова - какво казвам - не пречи да имаш професионализма и съзиданието типично за модела там и заедно с това да имаш някоко идеи германски фундамент, гордост, силни примери. Не крайността с американския флаг навсякъде, не с френския шовизинизъм (на моменти), но една дупка да зее в "германия" що иде реч до силно и национално е лошо. Тази дупка дава плодове и ще дава още гнили плодове, последствоята според мен ще са убийствени за германското (за държавата няма да са)

- прощавай детайла, но се съмнявам, че имат смелостта (като нация общо), че имат характера който са имали. Българите го нямат онзи български (у някои да, но национално не), същото е при германците и други нации. Мога да дам пример КАК ДВЕ ТУРСКИ ХЛАПЕТА СА ГОТОВИ ДА СКОЧАТ НА НАД 10 ГЕРМАНСКИ И ПОСЛЕДНИТЕ В 1 ОТ 2 СЛУЧАЯ ЩЕ СЕ РАЗБЯГАТ - това са факти, които можеш да видиш и на видеа и да прочетеш. Подобно е положението и в други "бели" страни.

В книга за германския манталитет от която превеждах с НЕизненада прочетох, че германците не обичат деца около себе си, че семейството вече не е на първо място за тях. трите К Kinder-Kueche-Kirche умряха
цитирай


32. germantiger - ...
Моите изводи vmir:

1. За много от написаното си прав, бих казал впечатляващ, мъдър и дрои геополитически - рамката и мащаба които си засегнал в коментарите са огромни, да не кажа и философски на моменти

2. Мисля обаче, че много се облягаш на германското минало и добродетели (които вече са диоста ликвидирани), мисля, че силно надценяваш германците и намираш обща народна воля там където едва ли я има

3. Ако я имаше в степента в която ти я съзираш, то ТАЗИ СЪЩАТА ВОЛЯ ЩЕШЕ ДА СЕ ПРОТИВИ НА ДЕМОГРАФСКОТО, КУЛТУРНО И НРАВСТВЕНО УБИВАНЕ НА ГЕРМАНИЯ. щеше да се противи както би го направила една национална воля - силно, масово, упорито, непреклонно и осъзнато.

Аз това в германците не виждам, следователно се съмнявам в качествата и волята които ти разчиташ в тях.

Всъщност нашата разлиак е, че аз казвам - не стига това което днес, трябва и още и друго и различно но германско

А ти казваш - това днес не е падение, нищо не е умряло, това е техния път и е правилен

Да - ще допълня аз, техния път е, но правилен според мен - не.
Лодка имат, гребла не.

...

33. vmir - 32. germantiger,
Мисля, че се досещам откъде произтича разминаването ни. Ти приемаш, че аз преценявам колективната воля и качествата на германците. А аз извеждам мнението си с интерполации във времето и ги отнасям към състояния на проблема в други времена и условия. Чел съм подигравателни и снизходителни оценки за качествата на германците през XVIII и XIX век, когато французите с техните бунтове, революции и лозунги буквално са вземали акъла на света, не по-малко, отколкото руснаците с техния комунизъм през 20-те и 30-те тодини на XX – ти век. Във всяко от тези сравнения, германеца изглежда почти като безлично угоено самодоволно прасе, неспособно на каквато и да било воля или човешко вълнение. Какво е ставало в други години, знаеш не само доста по-добре от мен, но и страдаш по “изчезналата” германска воля и дух, сякаш не са били една светкавица време, а винаги са блестели все така ярко и видимо за всички.

Затова няколко думи с всичките рискове и условности на обобщенията и масовите сравнения. Колкото и нехаен и безгрижен да е изглеждал германеца през вековете, а другите в сравнение с него социално ангажирани, германците за мен са видимо по-задълбочени и рационални. Груба грешка е да олицетворяваме една нация с отделния човек, който ни е впечатлил с нещо хубаво или лошо, или който пропагандата ни сочи за пример. Това, че човешкото съзнание работи с познати символи и стереотипни образи е оправдание за пропагандата, но тя е илюстративен, а не познавателен инструмент. Когато говорим за поведението и навиците на голяма група хора, например нация, познаването им не се изразява в качествата на подбрани за добро или лошо индивиди, а точно обратното – в честотата на случайното им откриване, при мерки за абстрахиране от влиянието на пропагандните модели, ако мога така да определя безпристрастността на преценката. Така вече никой няма да очаква гениалното прозрение от овчаря, а храбростта от охранения бакалин. И ще знае, че липсата им в едни не означава, че те липсват във всички. И ще знае, че конкретните качествата на групата си имат своите конкретни носители. И когато добродушният шишкав бакалин чуе мисълта на учения и не се почувства длъжен да му доказва колко е тъп, а приеме тази мисъл като важна за двамата, а учения не бъде предизвикан да обяснява на бакалина колко трябва да научи, за да има основания за критиките си, за решаването на проблема, бакалина става почти толкова квалифициран по въпроса, колкото и учения. Същото става и с храбростта. Двама – трима храбреци с истински смели сърца са в състояние да превърнат 1000 уплашени и готови да се разбягат в мъже, решени да се бият до последно. Говоря за храбреци на дело, готови да тръгнат срещу куршумите, не за “смелите” думи, които стигат до оплюването на противника, но после чакат другите да тръгнат срещу него. А при германците не само се намират и умни и храбри, но и малцина биха предпочели да ги развенчават, вместо да се солидаризират с качествата им и най-вече с усилията им.

Не по-различно е положението с ценностите – оплакването на загубата им в определени граници само помага за укрепването им и в това е силата на демокрацията – че може да превърне персоналната критика в групова самокритика за намиране на колективни решения. Стига критикуващия да има необходимата мяра, вместо да мисли, че колкото повече критикува, толкова повече помага на другите да станат специалисти по въпроса, и това е достатъчно за оправдаване на трагичното му невежество в материята, по която неуморно критикува останалите.

И в този случай привидностите са много силни, а да не реагираш на всеки лозунг като като французин не доказва със сигурност, че нямаш отношение и, че не би изразил това отношение в случай на реална нужда по-действено и по-ефективно от лесно палещия се французин, стига да намериш достатъчно сериозно основание за намесата си. (Нима циганите, всеизвестни с бързото си палене и гаснене, намират по-трайни решения на проблемите си? Обратното - тъпчат на едно място като глупав капризен българин, който си мисли, че е достатъчно да повтаря и хленчи какво иска и властта ще му го изпълни, въпреки всички чудовищни дела, които неуморно й приписва без каквито и да било меродавни доказателства и без необходимата политическа и обществена подкрепа. Подозирам, че възпитанието в много други държави, би възспряло от подобна неадекватна глупост дори децата, камо ли възрастните да се занимават с такива обречени на провал начинания, които се провалят заради неадекватният си утимативен характер, с който само потвърждават поговорката: "Куче, което лае, не хапе". Но българите сме една от рекордно нелогичните и неадекватни нации в света не, защото няма умни между нас, не, защото не обичаме умните, а защото обичаме онези умни, които някой друг ни покаже, а най-вече пропагандата или конюнктурата, която си търси лица да героизира по свои си причини и по махаленски фамилиарните си мерки за света.

Много ми допада умният начин, по който западняците и най-вече американците си управляват държавите, като се позовават на критиките, имам чувството, че самото щатско правителство си произвежда всички онези ужасяващи според нашите просъветски коментатори апокалиптични "новини" за САЩ и щатските дела, които цял век, ежедневно ни уверяват, че утре САЩ ще загине, и тези или го вярват, или реалността не ги интересува, а само и единствено пропагандата и затъпяващият й ефект върху публиката.

За примера с турчетата не се заблуждавай, германчетата са поставени в културния контекст на гостоприеми стопани, които трябва да дават добър пример на не дотам цивилизованите си гости, и това няма нищо общо със ситуация, в която страната им или техни сънародници са обект на похищение от неканени "гости" и трябва да бъдат защитени, Хитлер например споменава десетки хиляди избити в Полша германци като причина за анексирането на някогашните германски територии, с което започва ВСВ.

...

34. germantiger - ...
Отново поздравления - преди да одобря коментара го прочетох два пъти за да осмисля и да разбера (надявам се, да съм разбрал) това, което изразяваш, а след като е одобрен и се появи под постинга (обикновено със закъснение до 10 минути често пъти), ще го прочета и трети път.

Нещо повече - ще сигнализирам за поредицата ти коментари на кордон и надеждабракалова от блог.бг, които са ми добри познати и извън нет-а, те ще оценят по достойнство, а може би и ще разберат още повече от коментара ти отколкото аз.

Със сигурност това е мащаба в който вие повече прозирате или се интересувате. Условно казано/написано, аз повече гледам тактическия и оперативния мащаб, вие по-често стратегическия и разбираемо в това лошо няма, напротив - едва ли има разбиращи във всичко и от всичко, нека да са повече и различни!

Особено за френските революции (не случайно в мн.ч., макар да е имало и едно германаско подобие) Надежда особено ще сподели и размисли върху коментара ти, а за предходните ти коментари и пътя Кордон.

С последния ти коментар аз съм съгласен, особено в частта му за американците. Въобще първите критици на т.нар. запад обикновено винаги са от запада, както и почти всичко ползвано като инфо в източни да ги наречем клипове антиамерика отново са изпълнени с инфо изникнало първо там - на английски и в щатите или запада. На изток, критиката се "разкодира" като слабост, а аз като теб намирам, че тя може да е сила - не на момента и не декларирана, но градяща, след момента и с много по-трайни положителни последствия!

И поздравления за коментара ти, всъщност и за предишните.
Подобен тип или род теми трябва (ако желаеш) да коментираш в блога ти!
Намирам, че си рядък ум в това, в блог.бг със сигурност един от малкото, да не кажа уникалните.
цитирай
43. germantiger - ...
21.08.2013 20:08
Гет, милиционерю ;) недей така за промития мозък, молим те, партиецо... не тъй !

Кажете сега мечтатели, клаладжии, емигранти пишещи отвън и прочие тракославянобългари?

...

Джеръми, няма проблем с куманите, то аристокрацията им била почти българска (това без ирония).

Ние с Гет се будалкаме, но той явно не и го е взел насериозно всичкото, а го взе, зщаото като се изтропа грешно за войната, свърна платната, въобще раздвижи елерона така, че да "завием по веера" на темите в които аз с него не бих спорил защото не съм специалист.

"Виж", когато той сгреши в темите, които аз знам, никога не признава "га" е съгрешил и преминава на вълнуващи него въпроси. Лошо няма - аз позапомням и понаучавам нещо и от него - казвам го съвсем сериозно.

...

Гет, шегувах се хапливо с теб, спирам вече, сааакън ти прие нещата сериозно!
цитирай
44. leonleonovpom - Благодаря ти Германтигър за под...
21.08.2013 20:30
Благодаря ти Германтигър за подадената тематика!
Сериозно, иначе не бих се сетил
1/ Абсолютен рекордьор в превземанета на Царигград е не някой друг ,а Требелий-Тервел,в един ден два пъти влизал в Цариград или казано другояче ,превзел го е два пъти!
2/ Йоаница не е куманин. Той е от стар аристократичен род, доказал връзките си с царете от първото царство, за да има право да ги онаследи.
Куманка е жена му , сестра на Манастрас
3/ Кумани и печенеги признават върховенството на българите и за тях висша форма на признание е да ги припознаят за българи. Не са българи!
Използвани са, куманите от българските царе, но тази практика идва още от римските императори.
Ако намеря книгата на френския рицар от този поход, ще напиша интересни и поучителни неща
4/Не само българската аристокрация е продажна. Паразитната аристокрация по цял свят е продажна. Няма за собствените интереси да жертва народа ли!?
5/ Какви са и с кого се родеят българите, за това е показателно поведението на синовете на стария Асен - Асен и Александър. С няколко хиляди руснаци през 1218 г свалят Борил от власт, който не е чужд, чичо им е
Има и други неща, но идеята ми е ,че българската аристокрация не е по-различна от другите.
А ромеите са загубили най-много битки срещу нас, а само в една и двама императори-Никифор и Ставракий!
цитирай
45. leonleonovpom - За Германтигър
21.08.2013 20:48
Проследих диалога ви с Вмир!
Похвално, остро критичен си към днешните германци и има за какво!
Аз също не хваля съвременна България, защото тук има геноцид,лошо е срещу когото и да е насочен, но срещу собствения народ е 1000 пъти по-лошо
Изводът!
Може би светът загива?
Казал го е Платон ,визирайки младите, които не поздравяват със ставане от скамейките в градината, минаващите възрастни покрай тях.
Светът не е загинал 2 500 години.
Сигурно има поне още толкова!
цитирай
46. germantiger - ...
21.08.2013 22:15
Недей бърка влизане, че и в ползу безносову, в полза на един лъжец-ромеин тарикат с превземане.

Може да спомена каква е разликата когато влизаш в един град символично и каква когато го владееш в ония времена само наземно и положиш волята си категорична, военна и държавна другиму в столицата - разликата са десетки "тирета".

За куманите се заядох с Гет нарочно, но добронамерено, по-маялко от вас, но достатъчно наясно съм с българското в лидерите им, както несъмнено в тримата братя освободители на България неслучайно. За жената/съпругата не знаех, ето един детайл който понаучих, само в полза на знанието ми.

БЛГ!
цитирай
47. get - @ 43. germantiger - ... Гет, милиционерю ;)
21.08.2013 22:25
germantiger написа:
Гет, милиционерю ;) недей така за промития мозък, молим те, партиецо... не тъй !

Кажете сега мечтатели, клаладжии, емигранти пишещи отвън и прочие тракославянобългари?

...
Гет, шегувах се хапливо с теб, спирам вече, сааакън ти прие нещата сериозно!


- Напълно разбирам скепсиса ти по отношение на мен МИЛИЦИОНЕРА ? - Да, бях с промит мозък !
- Вече към 25-та ми година започнаха да ми правят впечатления неща - които се разминаваха с това, което си бях(ми бе) изградено, като концепция за Това ... което приемаме за социум и общество, като цяло ?!
- Не крия, че в голямата си част съм продукт на едно ПАТРИАРХАЛНО възпитание - присъщо за българските балканджии - Нещо от вида на чисто човешка съпричастност, дух но конструктивизъм и взаимопомощ ?!
- Това бе неотделима и фундаментална част на по-старите от мен поколения българи - Тези които са дали отражение на вазпитанието ми ... Нещо в духа на "християнският комунизъм" ... При който е вътрешно присъщо чувството на любов и помощ(безкористна !) към ближният ! ... да помогнеш на слабият, болният ... да нахраниш вдовицата и приласкаеш сирачето !! - В ТОВА БЯХ ВЪЗПИТАН и-и-и мислех, че и другите хора са с такова възпитание ?! - Научният комунизъм, кой се е занимавал да го изучава ... просто бе една екзотика -(Абстракция !) ?

- Влизайки вътре в службите - се СБЛЪСКАХ с ДВОЙНСТВЕНОСТА НА МОРАЛА ! - Вече след това започнах, да търся отговор - Защо след, като съм действал движен от чувство за справедливост и почтеност - все "шамари" съм получавал в ответ !

- В началото го отдавах на човешка незрялост(субективните:егоизъм и двуличие ?) !
- Вече след години на четене и мислене РАЗБРАХ - Вина за това ОСНОВНО ИМА идейната основа върху която е стъпил(о) "най-справедливото" общество социализЪма :((
- От това, социализЪма спечели в мое лице ОСЪЗНАТ противник - Като това не означава, че се отнасям с овчи възторг към капитализма ?! :((

- Не обичам да съм до такава степен "интимен" - но ти дължах отговор !
цитирай
48. germantiger - ...
21.08.2013 23:26
Не бре Гет-е, аз те провокирах, след като се усетих провокиран в думите ти - за човечето с промития мозък по отношение на мен ;)

- не съм те познавал тогава и сега не те познавам лично, следователно лафа ми с намек за милиционер и партиец с промит мозък е НЕПРАВИЛЕН, НЕКОРЕКТЕН, А МОЖЕ И НЕИСТИНЕН

- иначе казано отговорих на твой хаплив лаф с мой, нищо повече

- а пък аз няма да отрека, че е имало комунисти-родолюбц, уж несъвместимо, но пък според мен съвместимо (да според мен - аз който съм отявлен антикомуняга и прочие неща мразещ червените компрестъпници)

- та по отношение на теб имам повече от добро мнение и уважение (не винаги ми личи, че го имам), към знанията ти също имам уважение - заслужено от теб
цитирай
49. get - - Аха - разбрах !
22.08.2013 01:21
germantiger написа:
Не бре Гет-е, аз те провокирах, след като се усетих провокиран в думите ти - за човечето с промития мозък по отношение на мен ;)



1. Вербална грешка ... по-скоро от чисто комуникативен характер, тъй като забележи ... началото на поста ми е до(за) 36. voulgaros !?
"40. get - @ 36. voulgaros - ГЕТ--- ТОВА НЕ Е ВЯРНО. "


2. Но, относно това, което се опитвам да изясня в постовете си:
а) 19. get - - Ако говорим в резюме ...
б) 27. get - - Тигре, Тигре-е ! - в разсъжденията си плащаш дан на ПРЕДПОСТАВЕНИТЕ "теории" ...

- Явно не съзнаваш основната идея от която тръгвам, да изяснявам нещата ?

- Ще ти задам помощен въпрос - от който ще ти стане ясно ! - За какво иде реч ?

- Защо Германия се нарича още и Федерална република Германия ?! - ключовата дума ... в историко-логическата загадка се нарича ФЕДЕРАТ ... от там ФЕДЕРАЦИЯ ?

- Та най-напред да си изясним понятието федерация - а после ще го приложим, към историческата конкретика на момента, който разглеждаме ?

Федерация - (от лат. foedus — съюз, договор)

Определение:
- Държава или организация, съставена от самоуправляващи се звена, обединени от централно управление.
Целта на една такава форма на управление е да бъде дадена относително голяма независимост на звената, като в същото време има единодействие в области от стратегическо значение.

Федератите (на латински: foederati, ед.ч.: foederatus) се наричат такива "варварски" племена(? - определение на бг. ист. мисъл), които през IV и особено V век получават разрешение от римските императори да се заселят на територията, на Римска империя след подписването, на специален договор - федус, с който се уговарят отношенията между империята и определеното племе.

- Опитвам се нещо да подскажа ?! - не мисли дословно, съобразно ... както са ни написали историците за Федерация, Федерат и Феодус ?! ... защото ако трябва да бъдем коректни в "превода" федератите са погранично население, които нямат статут на римски граждани(civitas) ... нито се явяват тяхна колония ? - но се явяват донякъде вече при домината ...?

ЗАБЕЛЕЖКА:
- Вероятно съм ви затруднил - което е некоректно, та давам и малко семантика относно: произход и основни значения с които е натоварена думата "Феодус" ?!
- Тя е производна от по-старата коренова - FEE ... from Old French fieu, fief "fief, possession, holding, domain; feudal duties, payment," from Latin FEODUM "land or other property whose use is granted in return for service," widely said to be from Frankish *fehu-od "payment-estate," or a similar Germanic compound, in which the first element is cognate with Old English feoh "money, movable property, cattle" (also German Vieh "cattle," Gothic faihu "money, fortune"), ... from PIE *peku- "cattle" (cf. Sanskrit pasu, Lithuanian pekus "cattle;" Latin PECU "cattle," pecunia "money, property"); second element similar to Old English ead "wealth."
- С допълнението от мен, че същта коренова дава в бг. езика ни думата: (за) БИК(а)
- Второ, вече в средновековно Европа - тя дава производните:
а) Medieval Latin feudalis, from feudum "feudal estate,"
б) Germanic (cf. Gothic faihu "property," Old High German fihu "cattle;"
в) Middle English feodary "one who holds lands of an overlord in exchange for service" (late 14c.).
цитирай
50. get - - Защо млъкнахте ? - защо поне един от вас не почна да ми дава цитати ... ?
22.08.2013 21:52
... от тези, които са ни ги набивали в главата от училищната скамейка (?):
"Още докато се намирали в своята прародина(Коя, къде ?), славяните ВЛЕЗЛИ ВЪВ ВРЪЗКА Римската империя."
- Веднага се дава и доказателството за ВРЪЗКИТЕ ! :((
"Наличието на многобройни съкровища ОТ СРЕБЪРНИ РИМСКИ МОНЕТИ в техните земи показва, че търговският обмен с Рим е бил доста оживен и са били създадени трайни добросъседски отношения. В полза на това предположение говорят още широко разпространеното сред славяните име на римския император Траян (98—117), свързаното с римските езически религиозни представи (calendae) име на християнския празник Коледа, както и заимствуването на мярката за зърнени храни четверик (римската мярка квадрантал = 26,24 л) и пр*.
- ОТНОСНО прочието* - се дава отправка към: Вж. К. Иречек, История на българите, с. 94—96; П. Мутафчиев, История, I, с. 41—42; История СССР, т. 1, с. 338—339.

- За да не остане голословно имаме и цитат от ? ... "От старите автори най-пълни сведения за славяните дава готският историк Йордан на север от Карпатите и от изворите на Висла „живее върху огромно пространство многолюдният народ венети. Наистина техните имена се менят според разните родове и места, но те се наричат главно славини и анти.”
- Но точен ли е цитата или имаме екстраполации по редакцията на История СССР, т. 1,
ЗАЩОТО ТОЙ (автора) казва:
Между тези реки лежи Дакия, която подобно на корона е оградена от Алпите(чети Карпати - б.моя., тъй като АЛПи и ПЛАнина са синонимни ?) !
- Та по-натам автора продължава:По левият им склон, който се спуска на север, от месторождението на Висла на необятни пространства е разположено многолюдното племе на ВЕНЕТИТЕ (!).Въпреки че техните наименования в момента се променят съответно по различие на родовете и местностите(обитавани) почти всички преимуществено, те се наричат склавени и анти !
- За илюстрация поствам и картата http://historic.ru/books/item/f00/s00/z0000115/pic/000017.jpg
... на Съветската историография за "славяните"(по Йордан, Маврикий и Прокопий Кесарийски) - Е да - ама Не !

- Приятелю Симеонов, това го пиша по повод на твоето ?
44. leonleonovpom - 5/ Какви са и с кого се родеят българите, за това е показателно поведението на синовете на стария Асен - Асен и Александър. С няколко хиляди руснаци през 1218 г свалят Борил от власт, който не е чужд, чичо им е (...)

- Със допълнението, че войските които идват в помощ на Йоан-Асен, са от зап.Украйна, по-късна Гали(с/ц)ия ... известни ни и като "русини-галисийци" влизащи в австрийската провинция Каринтия - което не е синонимно на "велико-руси" ?!

- Но да се продължа фразата от пост: 49 "... но се явяват донякъде вече при домината ...?

- Какъв е въпроса ... Положението с "римското гражданство", към интересуващият ни времеви период ?
- Както знаете ! - с Constitutio Antoniniana - «Конституция Антонина» от 212 г., едикт издаден от имп.Каракала - СЕ ПРЕДОСТАВЯ РИМСКО ГРАЖДАНСКО на цялото СВОБОДНО население, на територията на Империята ?!!
- Освен него, също би следвало да си изясним понятието(правно) "Jus gentium" (право на народите, известно и като "перегринско право") ?
цитирай
51. leonleonovpom - Браво Гет, по молбата на Боначос
22.08.2013 22:25
Ами точно така, Вулгарос с нетърпение чака ,милият той цитати.
Той е колекционер, а да колекционираш цитати, освен, че е приятно е и безопасно стига да си внимателен
Виж, опасно става, ако с претеглените цитати отиде при Аристотелис и примерно му каже, че древните цитати от 18-ти век най-възхвалят античните елини, защото авторите са свидетели на тяхното величие.
Аристотел е бил семестър и половина в Математическия, преди да се прехвърли в Антична гръцка филология, пази оттам логаритмична линия, веднага ще пресметне, че няма как тези автори да са свидетели! Трябва да са с два века по-стари. Веднага ще го коригира, но преди това в яда си ще го нарита, защото компрометира ВЕЛИКАТА КАУЗА
Затова е хубаво Вулгарос / Боначос при необходимост/като му докладва, да е с овчи кожух и калпак.
Ако се случи през лятото, да ги обърне с вълната навътре, хем ще го пазят от юмруци и ритници, хем ще му е хладно!
цитирай
52. voulgaros - ДА НЕ СИ НАДРУСАН С НЕКАЧЕСТВЕНА ...
22.08.2013 23:06
ДА НЕ СИ НАДРУСАН С НЕКАЧЕСТВЕНА СТОКА ОТ ВОЛГО-КАМСКИЯ РАИОН,А ИНГЕНЕРЕ ??

ГЕТ---БЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОТО.АЗ СЪМ ТОЧЕН АНТРОПОС.
цитирай
53. leonleonovpom - Конституцията на Каракала от 212 г. ...
23.08.2013 00:45
Конституцията на Каракала от 212 г. дава права на римски граждани на всички свободни мъже в рамките на империята.
Затова спорехме навремето с Анонимуса.
Когато посочвах Максимин Трак, какъв е по произход , че е трак от гетите, а не както твърдят от готите, по прозвището му си личи, той оспорваше и казваше ,че е римски гражданин, по силата на тази конституция и никакъв друг!
Конституцията е важна и се уважава, това е безспорно, но ако в конституцията се напише, че от днес всички владеят, за радост на Вулгарос например, старогръцки, може ли да ми напише някой в стила на материала, какъв ще е ефектът
Вулгарос, лош географ си, ако те прати Аристотел да търсиш Източното крайбрежие на Северна Америка, веднага с Либертатоса си щеше да отпрашиш към остров Бали, което не е лоша идея, но не е по постановлението
Аз ти давам сериозни решения във връзка с великата задача, която решаваш- за елините, ти си правиш майтап.
Но може и да греша- има резултат, вече не подпитваш за Путин, явно си разбрал сериозността на проблема, почнало е просветлението при тебе-зависи от теб докъде ще стигнеш
Благодаря Гет за уточнението, какви точно са русите, от коя околия.От мен само Вулгароса е по-доволен-той веднага уточни ние пък от коя околия сме. И понеже вече показва признаци на възпитание при перспективата на безсънни нощи и воаяжи с НЛО ,не пропусна да благодари!
Това е сериозен напредък, което показва, че вече не е част от илотите
цитирай
54. get - - За Анонимуса(провокатора-дезинформатор !) - или лошо, или нищо ... предпочитам да остана на фаза НИЩО !!
23.08.2013 10:50
leonleonovpom написа:

Конституцията на Каракала от 212 г. дава права на римски граждани на всички свободни мъже в рамките на империята.
Затова спорехме навремето с Анонимуса.

- Конституцио Антониана е ФАКТ - който не следва, да НЕ СЕ ВЗЕМА В ПРЕДВИД ?!!!
- ГЕТИ = ТРАКИ ... които водят неуседнал(номадои -нямащи домове) ... и основно препитаващи се със СКОТОВЪДСТВО, (но това е й, ГУЕДти-ГЕТи !) ?
- А понеже, основната им форма за препитание е ГОуВъдството та ... та от там им идва и СКИТането, ... А от там ИДВА(!) думата ни за СКИТ(синонимна СКОТ-добитък в бг.езика) !!
- Но от същата коренова идва и ПОПУЛЯРНОТО за ВЕНети с потъмняване на първата буква(звук) в корено-образуващата на името им "Г"ВЕ+нети(а "не(т/с)и" е и "неСТи" - в ст.блг.език) - синонимна на нашето-съвременно НОСИ-МЕСТИ ! - Тоест смислово ... тези кото местят ДВИЖИМАТА СИ СОБСТВЕНОСТ(БОГАТСТВО) - сравни с Latin FEODUM даващо още и в стар лат. Latin PECU "cattle," pecunia(собственост - движима = добитък); Old English FEOH (движима собственост) ... също и СТАРО German Vieh "cattle-(г)ВИЕХ" ? - Едно допълнение: Няма как да нямаме производни ... тъй като ВСИЧКИ ПРОИЗЛИЗАТ от ЕДИН ПРОТОезик ЕВРОПЕЙСКИЯТ ?!!

- Поради тази причина ВИ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ЕДИН АРХЕОЛОГИЧЕСКИ АРТЕФАКТ известен, като стелата(стълбът на лодкаря - Pilier des nautes) намерен на територията на ГАЛСКАта "Лю(д/т)иция"; датиран от "1st century AD" - сега Paris, France ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/CLUNY-Maquette_pilier_nautes_1.JPG

- ОТНОВО ПРИПОМНЯМ ? - това е култура започнала от Халщадт и Ла Тене ... свързвана с Галусите-Гали-КЕлти-Венети(идещи от река Калис, Мала азия, при Херодот "Халис"; римско Галис) ... споменати, като "коногледачите Пафлагонци"(сиреч траки или родствени тям !) в Илиада ?

- В приложението(с недобро качество ... обещавам да ви дам с много по-добро) - забележете на стелата НАДПИСИТЕ ... СМЕРТ ... КЕРНУНОС ... БИКът наречен "Tarvos trigaranus" ?!
- Ако си дадете малко усилие ... и се освободите от наложените ви условности ... Ще разберете - Защо толкова близко и разбираемо ни звучат тези думи(а и не само тези) от КЕЛТСКО-ВЕНЕТСКИЯТ ЕЗИК ?! ... които били и Скити"европейски" ? :))
- Но те са предци по линия на ГАЛите и на ГАЛИСИЙЦИ(у испанско), ГАЛИЦИЙЦИ(карантийско) ... ГАЛАТИЯНИ (малоазиотско-анатолийско) ?!

- Поздрав !
- А не се коси за русините-галицийци(помагалите на Йоан-Асеня !) ... все ще стигнем и до етногенезата на ГОЛЕМОрусите ?!
цитирай
55. leonleonovpom - Така е Гет, тази връзка я усещам и без ...
23.08.2013 11:10
Така е Гет, тази връзка я усещам и без да навлизам в големи подробности, съгласен съм
Усеща я и Вулгароса и се дразни, защото се получава, че гостите не са българите , а елините и крадекът вика-Дръжте крадеца!
Не , той не е толкова наивен, колкото го представям тук, но няма и такава власт, каквато си мисли ,че има
цитирай
56. get - - Не го съди ТОЛКОВА СТРОГО ?!
23.08.2013 11:56
leonleonovpom написа:
Така е Гет, тази връзка я усещам и без да навлизам в големи подробности, съгласен съм
Усеща я и Вулгароса и се дразни, защото се получава, че гостите не са българите , а елините и крадекът вика-Дръжте крадеца!
Не , той не е толкова наивен, колкото го представям тук, но няма и такава власт, каквато си мисли ,че има

- Него напълно го разбирам ... поради това съм и толкова обстоятелствен, кога започвам да му обяснявам ... та стигам до СТАРОгръцки "елиника глоса" ?!
- Без да искам, да звучи ПРЕСИЛЕНО измислено ... но ОКОЛО ОСЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА от основният лексемен фонд в СТАРОГРЪЦКИ е АНАЛОГИЧЕН на такъв и в ПРОТОЕВРОПЕЙСКИ ... а по силата на това и в СТАРОбългарски ?! - поне такива са ми впечатленията ?!
- Вече по времето на "елинизма" и ИЗОБРЕТЯВАНЕТО на ЛИНГВА ФРАНКАТА "кинето", започва един процес на отдалечаване на ГРЪЦКИЯТ(?) от другите му родствени балкански езици ?! - Защо е станало така ТОВА, е дълъг и-и ... сложен за обяснение процес ?!

- Като илюстрация на това, което НАМЕКВАМ е примера със ИЗОБРЕТЯВАНЕто на МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК от "слависта"Самуил Бернщайн (оглавил "славяноведението" в съветската РАН, след разигралата се интрига(!) при която Селищев е изпратен в Гулаг !) ? - та Бернщайн ... взема едно локално наречие(възможно най-отдалеченото, като география и езикова норма от българският ... в етнографска област Македония и на база същото СЪЗДАВА ПРОТООБРАЗА на съвременната ЕЗИКОВА МАКЕДОНСКА ЛИТЕРАТУРНА НОРМА ?!

- Нещо подобно става и с населението живяло по време на "елинизма" на територия Балкани, Мала азия и Егейският архипелаг ?! - с това се е постигнало отдалечаването на ЛИТЕРАТУРНАТА НОРМА (от по-старата !) на този език и-и-и ... наглед се е получил РАЗЛИЧЕН от БЛИЗКИТЕ МУ БАЛКАНСКИ - Ново-език !!?
- Отделно са им бръкнали в мозъците с "ТЕАТЪРА" (!) като "културно" изобретение ?
- Накратко театъра идва на мястото на ДРАМАТИЗАЦИИТЕ, по време честването на МИСТЕРИАЛНИТЕ(духовни) празници ... но по-натам, тази "културна" институция се явява една резигнация на ... ?

- Относно вторият момент АНТРОПОЛОГИЧНИ РАЗЛИЧИЯ (обект на присмех, на които са гърците) - Не вярвам, че чак толкова голям процент от съвременните жители на Гърция ... антропологично, са родствени на арабите-семити ?!

- Но пак обръщам внимание на един смущаващ ме детайл ... при СЪЗДАВАНЕТО(отродавянето) НА МАКЕДОНЦИТЕ (на дъното стои юда-юдеин ?) ... при отродяване и настройване чрез елинизма ... на гърци срещу родствени им ("други"те балканци ... отново стоят юди по религиозен признак, които са се окопали в Александрията и от там диктуват нещата ?) !!?
цитирай
57. get - -:)) - Бе ти я усещаш връзката ... ама историци и езиковеди - май Нтцъ ?!
23.08.2013 14:24
leonleonovpom написа:
Така е Гет, тази връзка я усещам и без да навлизам в големи подробности, съгласен съм


- Виж какво пишат за прозхода на по-старото име на Paris (?):
а) Lutetia - the Gallo city
б) Lutetia Parisiorum - Gallo-Roman city ... който пък се явява предшественик на Меровингският(готски) град
в) present-day Paris ?
ЦИТАТ: Lutetia можело да произхожда от the Celtic *luco-t- 'mouse' + -ek(t)ia = 'the mice' - С други думи келтите(гали) с си кръстили града с "гордото" име МИШКА ... което пък идело от "МИШКОвци" ? :((

- Но да видим, дали в някой друг ВЕНЕТСКО-КЕЛТСКИ (които пък друуги историци, го обявяват за "славянски" ?!) - нямаме подобно изписване-произношение ?
- Да имаме го на ВЕНЕДСКО МОРЕ при Полабите ... с наименование "Lutici" - Тук СЛАВЯНСКАТА ПРИСТРАСТНОСТ (?) дава следните ИЗВОДИ: Название племени лютичи прозрачно толкуется из праслав.(?) *l'utitji «лютые, злые, жестокие». Название Wilzi/Wulzi было «военным» именем племени и обозначало «волки» (*vъlci/*vьlci).
- Само дето, аз не се наемам да ви обяснявам ! - Що значи това понятие праслав.(?) - Пра-СЛАВЯНСКО(като език ?) ... дало ни полабският обобщаващ термин за военен съюз: люТи или люДи ?!
- Защото от друга страна "германо-келтистите" пък ни дават СВОИТЕ СИ ОБОСНОВКИ ? ... Че ? - Л(у/ю)тиция била подобно на(?):
- Lutudarum (Derbyshire, England);
- Lod&#232;ve (Luteua);
- Ludesse (France);
- Lutitia (Germany), etc. ... те така и до Adolf Wilhelm Freiherr von ЛюТЦОВ могат да я откарат ... пруският герой, от времето на анти-наполеоновите войни ?!

- Но относно "Poruys"(дало съвременното Paris) казват било идело от (herdsmen) тоест "herds" е еквивалент на "стадо-чарда-табун" плюс частицата за "човек" ?
- Но Poruys ... го имаме и "Вoruys", като изписване ... та John T. Koch в енциклопедията си "Celtic Culture" (2006) states an Celtic linguistic origin, КАЗВА ЧЕ ОЗНАЧАВАЛО "the commanders"-командир", на подобното му "PERI" (to command) в уелски език !
- А това го имаме в бг.език, като ПЕРЯ(се) предизвиквам ... и-и-и Борец-Борис ?!
цитирай
58. leonleonovpom - Доколкото знам Гет, името на Париж е ...
23.08.2013 20:17
Доколкото знам Гет, името на Париж е lutetiia di Parrisi Сиреч Лутеция на племето Паризи! После се е трансформирало на Париж, т.е. става дума вероятно за полуграмотен превод
Сега, когато границата между античен автор и съвременен такъв е силно размита, всичко е възможно!
цитирай
59. leonleonovpom - Лутециа или на френски Лятесия ИМА ...
23.08.2013 20:34
Лутециа или на френски Лютесия ИМА ЛЮТ В КОРЕНА - БОРБА, БОРЯ СЕ, което дава основание в това да се търси името според мен , а не в жълт пигмент или глина на латински
Относно паризи, според мен това е доказателство за балканската, , по- точно днешна южно- българска връзка, нали там е била келтската държава, в мирно съвместно съжителство с траки-Кабиле, Севтополис!.
Името безспорно идва от митологията, от Парис,вероятно го считат за родоначалник.
А доколко са гърци героите в " Илиада", по-точно доколко преобладават, този въпрос би затруднил днес и Омир, ако можеше да му се зададе и най -вече, ако можеше да отговори
цитирай
60. get - - Хм :))) - страхувам се ... ?
23.08.2013 21:19
leonleonovpom написа:
Доколкото знам Гет, името на Париж е lutetiia di Parrisi Сиреч Лутеция на племето Паризи! После се е трансформирало на Париж, ...
Сега, когато границата между античен автор и съвременен такъв е силно размита, всичко е възможно!

... се да не дойде Вулгарис с "дървената сабя" на мегало-елинизма и-и-и ... да не ни "посече" с довода Че ? - "Paris" е синоним на името "Парис"(героят от мита за Хубавото Ленче :)) - а според наУченоста ни ... всички знаем, че това са все гръцки юнаци :)) ?!!
- За това толкова обстоятелствено обяснявам Че ? - "Poruys"(дало съвременното Paris) ... го имаме и "Вoruys", като изписване ... казват било идело от (herdsmen) тоест "herds" е еквивалент на "стадо-чарда-табун" плюс частицата за "човек" - Даващо: ЧОБАНИН-ВОЛОВАР ?
- Но от едно ДРУГО название на военно-племенен КЕЛТО-гВЕНЕДСКИ съюз(от Апенините(северни) имаме документирано BOII(звучащо "боЙи" !) ?!
- А Бавария, първоначално се е изписвала(звучала) съответно "Boiorum" ... САМИТЕ "баварци" са се самонаричали:BOYer ?!

- Накратко говоря ти за думи пръснати по цяла Европа ... явно от една коренова ... звучащи не само удивително близко ... но и даващи подобни смислови значения ... на ПОНЯТИя ?!

- Обаче ТУК, лингвистите с техните историко-националистични теории за произход на ОСНОВНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ ми "слагат спирачка" с твърденията си Че ? - Едва ли не от 1-во хилядолетие пр.н.е., ЕЗИЦИТЕ са във вида си ... както ги знаем в съвременноста ?! ... славянски, германски ... романски и т.н. ??

- Накратко ! - lutetiia иде от кореновата даваща ни "люди"(хора на ст.бг.) а "Parrisi" ... най-вероятно Борис, даващо и бор(ец) в съвременен български - ТУК ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ !! - Най-малкото ще е глупаво ... ако на база това(!) езикова близост(?) СЛОЖИМ всичко под ЗНАМЕНАТЕЛЯ БЪЛГАРИ ?!

- Дано германският-тигър прочете писанията ми ? - и малко от малко (?) ... му просветне до каква степен са НАЦИОНАЛСТИЧНИ писанията на по-старите историографии ?!!
цитирай
61. leonleonovpom - Илиадата копира по-древен епос, ...
23.08.2013 21:36
Илиадата копира по-древен епос, Стефан даде достатъчно убедителни доказателства
за това.Името на автора, народността на героите поставят много въпроси, например на кого и за каво е заложник авторът?
цитирай
62. leonleonovpom - Сигурно ше посветя и материал на ...
24.08.2013 08:51
Сигурно ше посветя и материал на минусите!
Само на един минус се дъпжи този материал
Добре са измислени, чрез тях човек може да докаже своята значимост пред себе си
Не отвръщах, никъде не съм слагал минус. Но отсега нататък няма да бъда длъжник. Може да се окаже ценен за получателя, да го вдъхнови например.Ако държи и подробно ще му опиша защо, не като някой крадец, пък бйл например да речем и известен съвременен исторически писател , да го драсна и да изфирясам.
Например да му обясня, че това на доверие да приведеш написаното от някой дякон до знанието на широката, жадна за знание публика, безкритично, без задълбочен анализ и най-вече без изводи си е за минус.
Нямам предвид някой, ако има съвпадение, случайно е и се извинявам!
цитирай
63. leonleonovpom - Гет, аз, Джереми и други със сигу...
24.08.2013 09:10
Гет, аз, Джереми и други със сигурност, са ти казвали, че трябва да издадеш книга.
Ти овръщаш с НЕ, защото струва пари.
Така е!
Но в същото време някоииздават серийно десетки книги и няма и помен от оплакване, че струва това забавление някакви пари
Други правят копи пейст и книгите им стоят по витрините на по-забутаните книжарници, защото другите ,по-централни правят проверка и бързо откриват измамника
Като си мисля ,струва пари издаването на стойностните книги!
Така трябва и да бъде!
цитирай
64. get - - Книгата един път ... че носи информация - Второ ... ?
24.08.2013 15:09
... следва да има послание ?

- Както един Херодот, чрез историята за Крез - Дава пример-притча ?

- Тоест края на всяка една работа ... па било и едно ПОВЕСТВОВАНИЕ(книга) следва да е, не само историко-философски ... а и морално-етичен, ВЕНЕЦ-поучение към многоуважаемият ни Читател ?!

- Не случайно мъдрите латинци са казали: „Sic transit gloria mundi“ („Така преминава световната слава“) !

- Инак, благодаря за поощренията :)) !
цитирай
65. voulgaros - докторе--НАПРАВИ ЕДНА ТЕМА ЗА Н...
24.08.2013 17:42
докторе--НАПРАВИ ЕДНА ТЕМА ЗА НАС--КАРАКАЧАНИТЕ.....ЗАЩОТО АЗ ИМАМ ДАННИ,ЧЕ НИЕ СМЕ ПО-ДРЕВНИ ОТ ВАС ВУЛГАРИТЕ.
И ЧЕ ВИЕ СТЕ ГОСТИ В НАШИТЕ ЗЕМИ !

СЛАВАНО-ТУРАНСКИ НАТРАПНИЦИ
цитирай
66. leonleonovpom - Приятелю, понеже за свястна работа ...
24.08.2013 20:11
Приятелю, понеже за свястна работа тук не се плаща, даже направилият я трябва да плати, работата отива към не свястна работа.
Дай да се разберем за хонорара. Понеже наскоро приведоха милиардите евро за Гърция / Магна ЕЛЛАС /, смятам, че една петцифрена сума е добра цена и за теб , и за мен!
Определи я, не тук, а в съобщение и аз в съобщение ще ти пратя адреса, защото някой може да изпрати по-голяма и може да сменя посоката!
Адресът ще ти трябва ,за да пратиш парите до поискване.
Поздрави и чакам хубави новини!Наистина съжалявам, че не съм грък, там има по-често хубави и добри новини за нормалните хора, не за великани или циклопи!
Не се явява някой в късните новини с вест, че пари няма, не за него,а за мен и теб , и цяла нощ да не спя, а ако заспя да сънувам кошмари.
Както и ти с голямата пешка!
Не съм сгрещил буквата-Е е, не е И!
цитирай
67. germantiger - ...
24.08.2013 20:42
59. leonleonovpom - Лутециа или на френски Лятесия ИМА ...
23.08 20:34
Относно паризи, според мен това е доказателство за балканската, , по- точно днешна южно- българска връзка, нали там е била келтската държава, в мирно съвместно съжителство с траки-Кабиле, Севтополис!.

...

Нямало е мирно съжителство между кетли и траки край Тиле - първо келтите с бой победжават траките и създават държават си, десетилетия по-късно траките в бой сриват келтското.

...

Технологията е "ясна" - общи индоевропейски думи, но вие ги извеждате от по-късното бнългарско, при положение, че българи в Европа няма до 3-4 век от новата ера.

Представяте българските думи като от тракийско "време", при положение, че тракийските думи ясни и "сигурни" са някои казват не повече от 60, други 200. После Павел "измайстори" или намекна за 600 ОТ НЕГО (което не ги прави истинни, защото той не е опровергал и не се е явил пред световната наука), грешка ! ЯВИЛ СЕ БЕШЕ - ПРЕДСТАВЯЙКИ ТРАКИЙСКИЯ ЗА СЛАВЯНСКИ!

Това не пречи да сте прави, вкл и Павел Серафимов, но както съм казвал, за да легитимирате или поне поставите тези теории (или истини) трябва да се явите другаде (не пречи и тук да продължавате с пропагандата).

Инженера ми подсказа преди седмици, че явно само тук и в нет-а ще я карате като проява и това показва (поне засега) вашата пропагндна цел (друг би добавил и поръчка, аз НЕ все още).

...

ВПЕЧАТЛЯВАЩО КАКТО ВИНАГИ Е, ЧЕ:

НЕ ДОПУСКАТЕ ВЪОБЩЕ ДА ГРЕШИТЕ - ТОВА В КОМЕНТАРИ И ПОСТИНГИ ПРИ ВАС НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА (когато ви напомня, понякога го споменавахте)

НЕ НАРИЧАТЕ ТВЪРДЕНИЯТА СИ ТЕОРИИ, А ИЗИСКВАТЕ ДРУГИТЕ ДА СА ВИ ДЛЪЖНИ (СВЕТОВНА НАУКА, ГЪРЦИ, БЪЛГАРСКА НАУКА ВКЛ.)

Въпроса е - това е действително ваша заблуда и самозабравяне или упорито поддържана "линия на парията"?!

Забележете препинателните знаци - въпросителен и удителен знак, упоменавам ги, за да не преминете в зашита (както при Гет, често се случва и след това в привидна контра обвинявайки мен в национализъм и ограниченост, въпреки ДОРИ НЕ БЪЛГАРСКИЯ СИ, А ТРАКИЙСКИ ШОВИНИЗЪМ ?! отново въпрос и удивление).

Това разбира се, пред световната наука няма да мине. Този тип фалшиво "констриуране" имам предвид.
цитирай
68. leonleonovpom - Прав си Германтигър, пред фалши...
24.08.2013 21:35
Прав си Германтигър, пред фалшивата световна наука подобни тези са фапшификати!
Никъде не твърдя, че това е теория.
За последен път обяснявам - теория е нещо, което трябва да се докаже, а хипотезата е научнообосновано предполохение и не е необходимо да се доказва-по ред причини, една от тях е, че е невъзможно. Но това не означава, че е фалшива, напротив!-Смятам, че нещата ми отговарят на хипотеза, никъде не казвам теория.Ако е теория , съм атакуем, при хипотеза не и няма как
Не знам ,съмнявам се дали усещаш противоречието в думите ти ,базирани на традиционната конвенционална история, разбира се
Келтите победили траките! И след това прекосили цяла Европа и изоставили траките, победени.От какъв зор.? От желание за нови победи ли и изоставени победени. Имаше един филм-" Прелъстена и изоставена", на него ми прилича!
За да не се разберем криво, това е равносилно, след като турците обезглавяват Иван Шишман, со кротце е благо ,постигнали целта си ,да се оттеглят в Каракум, откъдето са дошли
Впрочем има един единствен подобен случай.
Когато Тимур пленява Баязид, вместо да направи новата империя колония, се връща обратно. Мнозина смятат, че да показва Баязид в клетка.
Причината е прозаична.Тимур е много възрастен и болен. Връща се в Самарканд, да умре
Иначе давам само данни, може би стотици и си търся белята- БЕЛЯТА също е в данните
Много обичам нагласените иЗкърпени неща-например къде е отишла световната елинска слава!
За съжаление, колкото и да ми се иска, никой не бяга от славата, моите нямат такива качества
цитирай
69. leonleonovpom - След като Павел се оттегли, мнозина ...
24.08.2013 22:09
След като Павел се оттегли, мнозина добиха смелост.
Мога да поразнищя този феномен, но той е толкова стар, колкото и курвалъка например, няма смисъл
Доколкото си спомням единствено Сапорток излезе с предложение за научен дуел.
Но тя не оспорваше фактите, смятам ,че мога да твърдя това, а начина на изложението
Е и моята пародия не се харесва на някои тук, може пък Хашек и Гогол да я харесват, това е предостатъчно, какво повече
Така, че задочните спорове, просто използвам случая, отнася се за всички, с Павел са комични
Една уважавана от мен журналистка, тук ,в моя блог посочи двама, които са вдигнали нивото на блог история и за съжаление напуснали.
Единият беше Павел.
Това за сведение на тези, които се смятат над него
Преди години гледах и слушах Папагал в оперно изпълнение, съпроводено с дирижиране. Долу под балкона беше митинг
Съмнявам се обаче, че това изпълнение ще бъде поставено пред изпълнение на Павароти например
цитирай
70. germantiger - ...
25.08.2013 01:07
Ти действително не знаеш за въоръженото създаване и ликвидиране на келтската държава ??? !!!

Нямаш проблем след като не си осведомен, явно не вярваш на мен и питаш?!

Попитай всеки историк специализирал в Античността и той ще ти каже същото.

Ако ти оспорваш тези исторически факти, това не е хипотеза, а просто фразиране, фантазиране или си намерил нови и сериозни доказателства и тяхното тълкувание.

Аз не се смятам над Серафимов, просто защото сме разботили и ни занимават различни "теми", що иде реч до миналото не ми харесва неговото минало в службите и това, че пише като емигрант от Холандия. Това обаче не е въпрос на мои предпочитания, а на негов избор.

...

А пропо, ако ти поставяш Павел над мен или други - можеш спокойно и ясно да го заявиш ;)

Бих те посвъетвал да бъдеш по-смел и да не криеш истината зад хипотези, които явно изричате като категорични истини, бъдете по-куражлии и постройте теории.
цитирай
71. antivlaks - Кой открадна солта !?
25.08.2013 01:15
Щях да коментирам ,ама .......за какъв ми е ,щом ще ме триеш !
цитирай
72. leonleonovpom - Пародия е, не трия! Ако солта е ...
25.08.2013 01:33
Пародия е, не трия!
Ако солта е крадена в древността, проблемът е сериозен, може да струва два пъти повече от златото, ако е сега също, защото за кокошка няма прошка, за милион няма закон
цитирай
73. antivlaks - leonleonovpom, незнанието води до ...
25.08.2013 01:39
leonleonovpom, незнанието води до заблуди !
Хипотеза ,от гръцкото "ипо(тх)ето",означава "предполагам",а едно предположение е субективно ,а не обективно ! Така ,че ........ не си застрахован от грешки !
цитирай
74. leonleonovpom - Германтигър, не съм пенкилер, п...
25.08.2013 01:51
Германтигър, не съм пенкилер, просто не се връзва нещо в историята на келтите.
Добре ,победили, но после изоставили победените.60 години е никакъв период
Тези историци твърдят, че траките умрели до един, чувал съм го от най-големия. От него съм чувал, че Гордиан " резнал", да, точно така, главата на Транквилина
Ти си умно момче, освен другите добри качества, не се доверявай безрезервно на разни баснописци
Добрият човек се доверява, но като се убеди, че го лъжат, проверява
За какво ще се прикривам и в основната ми работа бях така, като видя нещо не в ред или възможност, боря се докато постигна резултат
Тук виждам доста стъкмистики, които са оправдани поради краткия човешки живот
Но дори и да е дълъг в човешката природа са заложени лъжата и фантазията
Световната история е тотално манипулирана
Гет има проблем с компютъраи не може да се свържи с теб
Беше ми задал въпрос за конституцията на Каракала-212 г.
Ами с тази конституция е реализиран Средиземноморски съюз от рода на ЕС, като са изключени жените, те си имат мъже собственици.
Понятието етнос, народ е размито още от тогава
Затова аз измествам тежестта другаде-не например ,че сме траки, а че водим началото си от тях, че те участват във формирането на етноса. И други участват
Сега да не говорим, знаеш положението в трите най-големи западни държави. Утре колко индийци, турци, алжирци и безброй други ще бъдат англичани, французи, германци?
Лека нощ!
цитирай
75. leonleonovpom - Дори и да е грешна, тя се прилага там, ...
25.08.2013 01:59
Дори и да е грешна, тя се прилага там, където няма даказателства и не може да се докаже твърдението. Но то си има обосновка Като говорим за келти, те са съществували, а не са кентаври, вярно , описани са, но никой не ги е виждал
Хипотезата е предположение, но обосновано, почиващо на факти
Различна е от теория, тя се доказва задължително
Затова ,категорично се разграничавам от теория, но да се говори за теория в историята по начало е много смело
цитирай
76. antivlaks - "Много обичам нагласените иЗкърпени неща-например къде е отишла световната елинска слава!"
25.08.2013 02:16
В коя област ?
Одисеас Елитис- носител на Нобелова награда .
Микис Теодоракис -трябва ли да го представя ?
Георгиос Папаниколау - попитай някоя жена !
Константин Каратеодорис - виж биографията на Айнщайн !
Корнилиос Касториадис - от най-големите съврмени философи
Мелина Меркури .......
Да оставим настрана спорта !
Гърците може да не са генетични наследници на древните ,но .......не може да им се отрче духът ! Опънаха се на италианците когато им посегнаха ,след това набързо изръчкаха "освободителите"- британци ,първи изгониха амриканските бази от триторията си ,а и сега ........с опъват на световните лихвари !
цитирай
77. antivlaks - Току що прочетох, че цапнали и Путин ...
25.08.2013 02:30
Току що прочетох ,че цапнали и Путин през устата !
цитирай
78. germantiger - ...
25.08.2013 05:46
За Гет - дано се оправя бързо,желая му по-малко кахъри с техниката (но те са неминуеми), той и Мерлин (който липсва отдавна като коментиращ поне в категория/секция история се забелязват като отсъствие.

За Спароток-Павел Серафимов - събираше голяма аудитория, беше полезен с огромно инфо (макар и част от него спорно), самия той въведе една коректност, даваше възможност и на различномислещите, несъмнено блог.бг изгуби с неговото оттегляне или каквото там го нарече или ние наречем решение.

Ти leonleonovpom, сега имаш възможността да събереш мислеща аудитория и да станеш едно добро място (блога ти), където традиционно да се коментират позициите, които защитавате. Бих те посъветвал да сигнализираш/пращаш лс за твоите постинги до една широка група блогъри (вкл. дами) които при Павел имаха явен интерес към написаното. Българинът57, никикм, бгуест, гет и мерлин разбираемо, пропускам десетки други, но това е твой избор.

...

И за кой ли път да подчертая/акцентирам:

Нищо не губите (поне според мен) да заявявате, че може да имате пропуски и може да грешите в нещо от представеното. Това първо е човешко и нормално, то дори е задължително при търсене на истина, второ, това ще ви издигне в очите на разумните, това ще ви приближи към истинността и дори "практично" контракоментарите вероятноп ще намалеят. Знам, че не се плашите от такива, но лично аз щях да пиша по-малко коментари и само същностни, ако вие посочвахте тази възможност за грешка у вас, това и Павел го правеше! То не ви прави по-слаби, а тъкмообратното, по-гъвкави, развиващи се.

Мъдрия знае нужното и успешното, умния знае много, а само глупака знае всичко!
цитирай
79. leonleonovpom - Ангеле, цялата истина се съдържа в ...
25.08.2013 07:26
Ангеле, цялата истина се съдържа в едно изречение тук
" А си казал една дума , например за папуас, туарег или пигмей, веднага ти напомнят ,че пропускаш да сложиш до тях и елините......
Иначе хората си имат гражданско общество. Видно е и ми го каза в прав текст кипърец, по повод на безкрайната манифестация от ученици и студенти в защита на пенсионери. Беше в отговор, че при нас това е невъзможно,даже ще казват, да пукат, да умират, за какво им са пари.Ще тръгнат да ги защитават, ама някой друг път!
Отговорът бише, да , сега са млади, но след 20-30 години няма да са и тогава с топ да стрелят по пенсионната реформа, няма да я променят, затова реагират сега, когато трябва, а не когато ще е безсмислено
Та ние много обичаме безсмислените неща
Иначи както е тръгнало Божо може да излезе прав, но този път за българите, не за траките, че са умрели до един......, може би до стотина години
Като гледам цветущо при тъй наречения социализъм село с над хиляда жители, училище пълно с деца, в което сега живеят сто човека и най-младият е на около 50 години, , в което са забравили, кога за последно е проплакало бебе, работата е от ясна по-яснаТам се надяват няколко семейства англичани да ги спасят, били и те пенсионери Само ,че докога?!
цитирай
80. leonleonovpom - Хареса ми заключението, Герман...
25.08.2013 07:45
Хареса ми заключението, Германтигър!
Иначе тези приятели използват друга тактика, не на аргументите, а на присмеха-че например българите като цяло са пияници ,мързеливи, татари, куци сакати, неграмотни, измет,това е най-мекото.
И тогава се мобилизираш и казваш неща, които нормално никога няма да кажеш. При това те те предизвикват, не ти си провокаторътТова е типична черта на представящите се за местни гърци, които не знам дали имат и едно десета от процента гръцко от античните гърци, при положение, че мъжът в семейството на всяко следващо поколение , не е от такъв произход, или преобладаващата част от тях. Те най-силно се гърчеят, тези,които нямат гръцко, а са от селата, като Еркеч например По подобие на онази приказка-по-гърци са от гърците
Иначе, аз с гърците проблеми нямам, с местните също/ които нямат примес/, имам приятели сред тях, аз самият, както всеки по света си има примеси си имам и аз гръцки/ истински/ примес
цитирай
81. antivlaks - Иване, моля те прочети пак какво ...
25.08.2013 19:35
Иване,моля те прочети пак какво писах !
Дори и самите те си признават на шега ,че са "полиспори"(вид хляб от различни брашна) - в буквален превод означава "многосемнни". Римляни ,славяни,кръстоносци,венецианци,турци .......кой ли не си е оставил "семето" там ,но никой не е успял да "разводни" духът им !
Вече 30 години съм в пряк и постоянен допир с Гърция, и мога да кажа ,че ги познавам мнооооооого добре (и от добрата ,и от "опаката" страна) Трябва да си призная ,че този "допир" е "виновен" за мирогледът ми ! :) Аз ИМАХ проблем с тях - баба ми е убита от тях !
цитирай
82. leonleonovpom - Ангеле, безспорно гърците имат ...
25.08.2013 21:31
Ангеле, безспорно гърците имат качества и не са за присмех
Баба ти е убита от тях!
Майката на дядо ми е гъркиня, но той ненавиждаше гърците. Бях дете, даже се присмивах на ненавистта му.Майка ми и леля ми ,родени години след Първата Световна-дядо ми е бил десет години войник не знаеха гръцки. Не е бабата причина-говореше с уважение за нея, умряла е млада.
Причината е друга.Подлостта от страна на гърците в балканските войни и шпиониране в Световната война, което за малко е щяло да го убие.
Как да ги обича?!
Другата баба на майка ми съшо е родена гъркиня.При едно от кланетата в Беломорието, бягащи българи настигат плачещо, окървавено момиченце, което знае само името си, че е на три години и няколко гръцки думи.Решението е бързо, вземат го, иначе ще бъде убито.
Осиновяват го, запазват името му, Анастасия, то знае историята си
Не мразя гърците, но не обичам преувеличените неща и особено опитите на гръкомани да ни поставят в смешна ситуация , тогава в отговор казвам грозни истини
Ние качества имаме, особено интелектуални,малко народи като общност ги имат, не тук сме за атакуване, а за това, че не можем и не знаем как да си поискаме . Което не ни прави автоматично боклуци!
Поздрави!
цитирай
83. get - - На това бих отговорил със ? - Stultitia — Moria ... по заглавието на произведението на Еразъм (от Ротердам) ?
26.08.2013 18:27
antivlaks написа:
Гърците може да не са ...

- Са ... са, ЛИХВАРИТЕ на БАЛКАНИТЕ ! - именно поради това СЕГА ?
antivlaks написа:
... и сега ........с опъват на световните лихвари !

- СВЕТОВНИТЕ ЛИХВАРИ ... със такава щедра ръка им раздават помощи ? - доколкото имам сведения, вече достигнаха ЧЕТИРИСТОТИН МИЛИАРДА ... отпуснаха на ЛЮБИМОТО ИМ ОТРОЧЕ - в Европата ?!
- Що ли така на НАС дебелоглавите българи - не искат да НИ опростят(?) СМЕШНИТЕ ДЕСЕТ МИЛИАРДА !! ... поне толкова бяха към НАЧАЛОТО НА ДЕМО"НО"КРАЦИЯТА ... Която така пламенно критикува ... бившят троцкист Корнилиос Касториадис ... който в далечната 1968 г. допринесе за свалянето на ГОЛИСТИТЕ-"националисти"( трън в задника на задокеанските "братя" от Ю Ес ЕЙ ?) от власт ?!

germantiger написа:
Мъдрия знае нужното и успешното, умния знае много, а само глупака знае всичко !


- Прав си Тигре - Но що е МЪДРОСТ ?!
- Започнах с Еразмус от Ротердам - Но кой е той ?
ПЪРВО: С неговото име е свързана и приетата днес транскрипция на старогръцката азбука, т. нар. „еразмова транскрипция“, която коригира произношението на някои букви и дифтонги във ВИЗАНТИЙСКАТА традиция.
- Осъществява нов латински и немски превод на библейските текстове(кои, и това не се ли прави от специаални органи на Църквата ?), като внася редица поправки и посочва известните разночетения.
ТРЕТО: Трактатът „За свободната воля“ е остра критика срещу Мартин Лутер, неговите богословски възгледи и църковните реформи, породени от тях.

- Но ? - Що е това СВОБОДНА ВОЛЯ ? ... нещо, като „Етика“(та)(!) на Барух Спиноза ли ?
цитирай
84. leonleonovpom - А бе Вулгарос, къде се загуби?1 ...
30.08.2013 08:03
А бе Вулгарос, къде се загуби?1
Падна градусът ина веселата, и на сериозната част
Да не си решил да ме накажеш?
Да си разбрал, че те използвам за безплатен вдъхновител и сега да искаш да видиш как стоят нещата без теб?!
Зле!
По-вероятно е обаче да си отишъл в танковата бригада.
Сакън, недей
Ще те потупат по рамото и ще те сложат да водиш първия танк-хем знаеш пътя, хем нямаш търпение.
Накрая, като видят, че не те посрещат както трябва, те ще те пернат с противотанков юмрук, да не се пречкаш при подялбата на банищата
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016524
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031