Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.07.2013 16:08 - Защо Аспарух създаде България тук, а не в Луизитания например
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 32041 Коментари: 85 Гласове:
27

Последна промяна: 13.07.2013 16:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                              Посвещава се на Кирил Милчев

Знам, че тематиката е много спорна и, че ще е такава, докато нещата в нея не бъдат твърдо доказани. Има и много смущаващи моменти в конвенционалната история, които допълнително задълбочават спора
Да се спрем на тях и да ги обсъдим

1/ Прабългарите идват от много далече-Средна, че и дори Източна Азия . Според преобладаващите мнения са тюрки, съди се по имената на тъй-наречените канове,Пък и титлата е от тюркси произход.Дали е от тюркски?
В именника пише канас. Явно иде реч за княз. Явно и кан произхожда от канас, защото тюрките в развитието си са няколко века след нас. 
Относно имената - трудно може да се прави капитал от тази тема. Имената са международни. Иван българско, руско или еврейско име е. В исторически план - еврейско, от настояща гледна точка-руско и българско. Ами има , хайде ще използвам конвенционалното - канове с латински имена Сабин-хвойно, Севар/ Север/ -строг, суров, дори Требелий-Тервел. Е, значи на тази база сме тюрко-латини, според случая, нали така?

2/ Прабългарите са различен от славяните народ
Първо, не са народ, а племенна общност, както и славяните Народ, както е и в конвенционалната история стават в последствие Възможно ли е между две различни племенни общности да пламне искра и да се създаде народ!? Може ,казват конформистите на база обща култура и религия. Безспорно ,при формиран народ ,стожерите са културата и религията. Да се спрем на тях

3/ Култура
Интересно, кое е общото в културата на славяни и прабългари?Впрочем, ПРОПУЩА СЕ НЕЩО МНОГО ВАХНОІ КУЛТУРАТА СЕ ГРАДИ НА БАЗА ЕЗИКА. Следователно общата култура се гради на база общ език. Ще отворя скоба, може и да е близък или диалект. На езика ще се върнем отново

 4/Религия
Религията е поддържала българския дух. Но да създаде от две противоположни племенни групи народ е абсурдно. Ще посоча любимия пример-палестинци и евреи. За 5000 години с помощта на трета религия как не се създаде нов етнос от тях. Не ,не става, както турците при нас, те се капсуловат и никакво ,да употребя и аз физически термин разтваряне не е възможно

5/ Навлизането на Аспарух в днешните ни земи
Тук нещата са не по-малко интересни има и много противоречиви моменти.. Първо от анализа се вижда, че Аспарух е изключително способен военачалник. Притиснат от хазарите търси нова родина. И къде я намира-в земите на най-добреустроената, с най-силна държавност Византия.
Или е много по -силен от нея, или е много самоуверен, което граничи с глупав. Ами спокойно може да отиде на запад или северозапад. Но не би. Тук и само тук. Защо ли?
Какво го привлича толкова-битката с по-силната византийска армия? Елитът и е насреща. По-скоро изглежда, че някой го чака тук и то приятел.Непознатите славяни, откъде ли има данни за тях, те пък откъде го знаят?
Между другото, разузнавачи донасят на Константин ,че врагът на българите, хазарите идват с огромна армия на помощ на Аспарух. Той самият симулира пристигането на помощ. Константин уплашен бяга и армията му е разгромена

6/ Бъпгарите се отказват от езика си, но държавата носи името им
Това е най-големия може би абсурд. Защо турците например не се отказаха от езика си и да приемат нашия или гръцкия. Защо в ЮАР , в Астралия англичаните не приеха езика на аборигените или туземците?Не, това е само в научно фантастичните романи. 
Това прави впечатление и на един недолюбван голям историк - академик Державини той безпристрастно стига до извода ,че българите ако не еднакъв, то имат близък език със славяните, които и да са и едните, и другите. Така е, обща култура се гради на база общ език. И българите не оттогава , а много преди това говорят този език. Такива неща не стават с директиви
Така, Аспарух явно идва с цел тук, защото много по-лесно е да смени посоката и да не търси сблъсък снай-силната в момента армия в Европа. Но го чакат по всичко личи племена, вероятно родствени, а възможно е и родовата памет да говори в случая, за местата ,където племето е живяло някога
На времето в  продължителна кореспонденция със Сапорток, тя основателно ме попита каква ми е дефиницията за траки. Ами няма дефиниция , поне като ареал. Ето наричат ни автохтонци, базирано на това , че траките  живеят на нашите земи. Но след като са съизмерими с индийците по брой и територията им ще е голяма и то много повече от тази на България - от Италия до Русия и Мала Азия със сигурност. Били многобройни племената им и често си сменяли името-твърди го Херодот. Защо да измисля, пък няма и опровержение. Със смяната на имената, с враждуването всичко си идва на мястото.
Как така изведнаж траките изчезват и се появяват славяните от нищото!? 
Още Паисий твърди, че някои от славяните се нарекли българи
ВНИМАНИЕ- НЯКОИ СЛАВЯНИ СЕ НАРЕКЛИ БЪЛГАРИ. А НИЕ СЕ МЪЧИМ ДА ОТКРИЕМ ТОПЛАТА ВОДА Казва го Пайсий, а той няма как да го измисли, ползвал е литература
В истинската история на Паисий пише ,че цар Гордий е българин-в Мала Азия. В сегашната не го виждам А в Мала Азия по това време живеят траки. Ами нещата си отиват съвсем на мястото, при добро желание например.
 И накрая, да не дотягам съвсем, защо Аспарух не отива в Луизитания?! Защото пред предимството да не срещне най-силната тогава армия,  ще се сблъска с враждебно настроени   ,зли племена, които не познава. Пред двете злини избира по-малката и са оказва ПРАВ , НАПЪЛНО ПРАВ!!!!








                                                               ДОПЪЛНЕНИЕ


Лесно може да се пресметне за колко време съм съчинил и написал материала -за времето от предишния постинг с малки почивки.
Аз нямам клонинги, да дръпна веднага с 50 или 100 харесва ми, броят се само реалните гласове
















































































Гласувай:
29



1. merlin68 - Разбира се няма как българите да ...
13.07.2013 16:30
Разбира се няма как българите да създадат държава в сърцето на Източната империя ако местното население няма същия език, религия, култура - ако то не ги приеме като свои.
цитирай
2. letopisec - Гласувам "за",
13.07.2013 16:33
понеже инж. Симеонов започна да си задава вече сериозни въпроси. Той не е убеден, че прабългарите са тюрки и са изоставили езика си, но му се иска да са славяни или нещо като трако-славяни...Апропо, да не би Кубрат да е бил по-глупав от Аспарух? Ако Кубрат е знаел, че има роднини на юг от Дунав, и те са трако-славяни, както се надява инж. Симеонов, защо не ги е освободил, ами чак Аспарух, предвид на падането на Велика България под хазарите, е решил...не да бяга...а да освобождава събратята си на юг от Дунав...Инж. Симеонов търси отговори...Това е добре...Той се пита: защо Аспарух ще воюва с най-силната византийска армия на света? Но този въпрос на г-н инженера, е абстрактен...На какво основание инж. Симионов допуска, че армията на Аспарух е..."слаба"...Ами сина на Аспарух, Тервел, още от началото на VІІ в. определя кой ще е император в Константинопол. Това е същата българска армия, която през 717 г. спира арабите. Да не би Тервел да е извикал траки и славяни в запас? Едва ли е бил толкова наивен...И така, от едно априори питане: изчезнали ли са тракити или са станали славяни...???..., г-н Симеонов реши, че българите са трако-славяни...Но г-н Симеонов иска и готите да са славяни и траки, а пък именно българите през 484 г. изгонват готите огт Балканите...Г-н Симеонов се чуди защо идва тук Аспарух?...Че хуно-българите още от 375 г. са й хвърлили мерника на тая земя, инженере...Защото е хубава, мек климат, прилича на Кавказ, но е още по-хубава...Че защо Римляните превземат Тракия през І в.? Има въпроси, които тепърва ще си задава Симеонов!!! Зер римляни и траки също може да са бротовчеди, защо не???
цитирай
3. leonleonovpom - Благодаря Мерлин за отзива! До ...
13.07.2013 16:39
Благодаря Мерлин за отзива!
До такива изводи се стига когато се следва логиката, при догмите -до обратни, особено ако те не следват логиката
цитирай
4. merlin68 - Милчев,
13.07.2013 17:12
гледам, че си задаваш разни въпроси, на някои от тях отговорите са прости, защо ти убягват:) Понапъни се малко де, ама внимателно, че... Защо Кубрат не освободил роднините си отвъд Дунав - ами причини най-различни, имал си държава и проблеми за решаване. Аспарух имал силна армия казваш...с която бягал от хазарите. Нещо повече още преди да се разделят синовете на Кубрат с общата армия не могат да удържат хазарите, колко ли пък силна ще да е била армията на Аспарух 1/5 от общата:) Тезата, че Аспарух преплувал Дунав поогледал се, харесало му и казал - тук ще бъде България, звучи красиво, но е пълна идиотщина. Имало е преговори, имало е договорки с местните вождове на славяните, така се е създала България. Благодарение на местното население и армията на Аспарух, както и на Тервел е имала такава мощ. Не е далеч от акъла нали.
Кой Милчев говори за хуно-българи през 375 година? Ти май си единственият "летописец" споменаващ такъв народ. Всъщност една част от хунските племена влиза в състава на новото племенно обединение наречено българи и това се случва след разпада на Хунската империя. Славяните всъщност през VІ век ги откриваме на териториите заемани от хунската държава. В нея са били и една част от готите. Между траки, скити (в това число готи), хуни и славяни има ясно изразена приемственост по отношение на погребални обреди, религия, култура, език и естествено територия. В този смисъл не виждам защо се съмняваш в общите им корени, може би ще дадеш някой аргумент?
цитирай
5. leonleonovpom - Милчев, аз съм убеден, че българите ...
13.07.2013 17:14
Милчев, аз съм убеден, че българите не са тюрки и ще ти кажа две очевидни причини-сюнетът, хайде да речем, че е религиозен, по-късен, но стягането на главата ,на новородено за да придобие овална форма никога не се е практикувало у нас-българите
Това, че някой славяни са се нарекли българи, отвори новото издание на Паисий,не е заличено още и ще го прочетеш
Е, това за освобождаването е съвременно виждане и терминология. Едва ли се е вживявал като освободител. Но сигурно не се е чувствал и сатрап
При положение, че срещу него стои армията на сила № 1 в момента, нормално е да се допусне, че има и най-силната армия и като въоръжение , и като обучение Явно , няма да си има работа с башибозуци. И императорът е там, и гвардията му със сигурност. .Не съм употребил слаба в смисъл на немощна, но по брой, въоръжение сигурно отстъпва. С други компоненти печели
Защо мислиш че Луизитания и Иберия са с лоши земи. Или южна Франция и Северна Италия. Че дори Швейцария в долините има разкошни земи,които с нищо не отстъпват на нашите, а в съчетание с езера и планини спирам да говоря.
Сега, за да не се иронизираме взаимно, от тебе очаквам ясни дефиниции за траки, славяни, българи ,включващи най вече език и култура, може и раса, дори и религия, въпреки, че според мене тя е поддържащ за народността фактор
И един основен въпрос.Как така изведнаж изчезват траките и понеже природата не търпи празно място, от нищото се появяват славяните?
Защо Херодот пише ,че траките са най многобройни в Европа и племената им често сменят имената си?! Няма опровержения, може да има само манипулирани преписи, като на историята на Паисий , да изчезне писаното за Гордий-царя с възела
Хайде, че стана по-дълго от материала.Ако правиш намеци за някой подчертавам хипотези, то от теб очаквам доказателства за теории-теориите се доказват-казвам ти го аз инженера,може инженерското да ми е първото стъпало, но си го обичам, така, че ценя жеста ти, че често го споменаваш!
цитирай
6. mt46 - Поздрав!
13.07.2013 18:12
Бързо си написал постинга...
Да, нелогично е траките да са изчезнали...
Чудно ми е защо историците се ровят предимно в най-старата ни история, а не предлагат гледни позиции към историята ни от 19-20-ти век /което е по-интересно и важно за съвременниците/...
цитирай
7. leonleonovpom - Поздрави и на теб Марине! Благ...
13.07.2013 19:23
Поздрави и на теб Марине!
Благодаря за отзива!
Не пишат за съвременната ни история, защото са роби на догмите на Великите сили., но които пък българите са жертва. Като дете си мислех, че дядо ми говори глупости поради възръстта- че междусъюзническата война е спечелена, даже разправяше как техният полк е накарал сърбите да се предадат след примирието.
Но веднаж имахме съботник, партийният кабинет се беше преместил, ние разчиствахме стария и на мен ми попадна секретна брошура за Междусъюзническата война. Там описанието беше такова-обкръжена гръцка армия в Кресненското дефиле, умираща от глад и пропускани конвой на Червен кръст от нас с продоволствие. Молби на гръцккото правителство за примирие. На сръбския фронт същата история, всеки момент ще се предадат. Ние с други не сме воювали. Истината е, че с победата ставаме велика сила, а великите не са ни искали. Плащаме данък на това
цитирай
8. leonleonovpom - Благодаря Мерлин, за допълнени...
13.07.2013 19:42
Благодаря Мерлин, за допълненията. Милчев наистина се държи загадъчно, все едно, че притежава сериозни аргументи. Нека да ги представи. Само, че той не иска да вникне в една подробност. На древните автори географските представи са силно объркани меко казано. Има и много други обърквания, измислици, фантазии.. Та ако се тръгне в 1:1 какво е казал Павел Дякон например, веднага се изпада в много смешно положение- например да смяташ, че Милано и Неапол са съседни градове
цитирай
9. voulgaros - ДОКТОРЕ------- ПОЧТИ ЦЕЛЯИ СВЯТ ВИ ...
13.07.2013 20:03
ДОКТОРЕ------- ПОЧТИ ЦЕЛЯИ СВЯТ ВИ ИМА ЗА ''ЗБЪРКАНИ ТЮРКИ''

ТОЕСТ = СЛАВЯНИЗИРАНИ ТУРЦИ.

МАЛА АЗИА Е ГРЪЦКА ИЗКОННА ДРЕВНА АНТИЧНА СРЕДНОВЕКОВНА ХРИСТИАНСКА ЗЕМЯ И ТВЪРДИНА.

В МАЛА АЗИА Е ИМАЛО САМО ДОПРЕДИ 80 ГОДИНИ 3 МИЛИОНА ГЪРЦИ.....1,5 МИЛИОН И ПОЛОВИНА = ИЗГОНЕНИ

353 000 ПОНТИ = ИЗБИТИ....СМИРНЕНСКИТЕ ИОНИИСКИТЕ ЕЛЛИНИ 1 000 000 = ИЗБИТИ.
ЕЛЛИНИ ОТ КАПАДОКИА И ТРАКИА 500 000 = ИЗБИТИ.

КОЛКО СА АССИМИЛИРАНИ И КОНВЕРТИРАНИ В ВРАЖЕСКОТО ТУРКО-ИСЛАМСКО СЪЗНАНИЕ = БЕЗЗБРОИ ИЛИ НЕЗНАИНА ЦИФРА.
цитирай
10. leonleonovpom - Ами Вулгарос, прати този коментар и ...
13.07.2013 20:30
Ами Вулгарос, прати този коментар и на Милчев и любезно поискай отговор. Питай го в дебелите антични / дали са антични?! / бумаги пише ли го това?
Иначе за станалото през 1921 г си безусловно прав. Не знам дали ти е известна цялата история , по силата на мирния договор Турция отстъпва цялото малоазийско крайбрежие и островите на Гърция. Гърция иска и доста мили навътре, така че границата да стигне почти до Анкара. Резултатът-кланетата и намеса на Англия да спаси Гърция от катастрофа. По интересно е друго-всички подписали декретът на войната-няколкостотин души са натоварени на кораб и удавени под Крит
цитирай
11. get - "Тогава, докато Хонорий[...
13.07.2013 21:10
"Тогава, докато Хонорий[395-423 AD] държеше имперска власт на Запад, варвари завзеха земите им, и ще кажа кои са те и по какъв начин те направиха това.
Имаше много готски народи в по-ранни времена, точно както и понастоящем, но най-големите и най-важни от всички са готи, вандали, вестготи и гепиди. В ДРЕВНИ ВРЕМЕНА, обаче, те СА НАРИЧАНИ (?) Sauromatae и Melanchlaeni има(и сега – б.пр.) някои, които наричат тези народи ГЕТСКИ. Всички те, се отличават един от друг, само по техните имена, както е казано, и не се различават по нищо друго.
Защото всички те имат бели тела и руса коса, и са високи и красиви, без отлика, и те ползват едни и същи закони практикуват еднаква религия.
Защото всички те са от АРИАНСКАТА ВЯРА и имат ЕДИН ЕЗИК, наречен готски и, както ми се струва, че всички те произхождат от едно племе, а по-късно по имената на тези, които предвождали всяка група бяха(станали -б.м) различаеми.
Тези са хората използвали да живеят на река Истър от СТАРО ВРЕМЕ(!!).
На Gepaedes е притежание и страната на Сингидунум и Сирмиум (по) Късно , от двете страни на река Истър, където те са останали устроени дори до НАШЕ време ."
History of the Wars by Procopius, Book III

- Аз съм дотук ! - пък вие се разберете с немската историческа школа, като почнете от Момзен и стигнете до Волфрам и нашият потурнак Р. Милчев ? - Гетите, готи ли са и обратното ?! :((((

- А относно т.нар. "сармати" ... те се омесват с първите готи-гети, поне от ПЪРВИ ВЕК(документирано) ама стигат в ареала си на обитание ча-а-ак Средна азия (Сър и Аму даря - реките !) ?
- В някои исторически моменти прескачат и до северна Индия ?!
- Последните оригинални наследници на тези сармато-скитски народи са пост кушитите "ефталити" ... вече след това можем да говорим за "оритинални" тюрки в Средна азия ... а става това, в последната четвърт на шести век ?!
- И кога ... не българите а дори и хазарите, станаха тюрки ... за това питайте руските-юди ?!
цитирай
12. leonleonovpom - Благодаря Гет, за коментара!И аз ...
13.07.2013 21:42
Благодаря Гет, за коментара!
И аз също не мога да разбера Милчев. От една страна отхвърля тюркския произхад на българите, дори казва, че аз ги определям като такива - това може да е станало само в шеговита форма, от друга - твърди ,че нямат никаква връзка с траки и славяни.
Хайде, да подходим научно, траките са изчезнали, само славяни са останали и земите ,в които живеят, са застрашени от агресор. Чак от престолния град идва императорът да ти спасява, а те ни лук яли, ни лук мирисали. Или са чакали тази визита, или са пълни дебили. Ако първото не е причина, тогава е добре второто да се впише в характеристиката им и ще е принос към световната наука.
Добре е Милчев , ако има някой по-секретни данни, доказващш дебилността им да ги сподели, може и ние тогава да се коригираме. Но не от типа тоя казал, защото след такава приказка следва, че повярвали глупавите.
цитирай
13. get - 12. leonleonovpom
13.07.2013 23:28
- Всъщност немският епигон за "готите"(които на практика са ГЕТИ) е Росен Милев ... при изписването съм допуснал грешка ... та внуших без да искам, че това е г-на Милчева ?! :((

- Относно тормозещото ни "славяни" хърватския филолог акад. Йосип Братулич, казва(нещо, което аз споделям и мога да доразвия !): По времето на Константин Кирил Философ, славяните наричат себе си с разпространеното в славянските източници от тази епоха име - слОвяне(!).
Славяни, славянски, Sclavini, sclavonice и други подобни имена, произхождащи от латинския език, а латините, "чуват" гласната "О" в думата слОвяни като "А" - славяни !
- Интересно е да узнаем какво смята самият Kонстантин-Kирил за значението на името слОвяни, тоест какво тълкувание на думата дава тогавашната народна етимология.
Според хърватския етимолог Петар Скок славяните са хора, които "слОвят", т. е. говорят и се разбират помежду си на един език.
За понятието народ славяните използват думата "йензик".
НАРОД за тях означава ЕЗИК ! Защото Езикът обединява наРОДа.
Говорейки за превода на Светото писание, Методий казва, че гръцката дума "ethne" на славянски ОЗНАЧАВА език.
И днес хората и народите се различават помежду си по езика, който говорят. Славяните са "словили" и затова са били наричани слОвяни.
- Тук бих допълнил, че е подобна по смисъл думата "езичници" - тоест това е по-старата форма, за пренос-предаване на духовно-религиозни вярвания и легенди при народите от (тази част на индо-европейскице) от които произлизат слОвяните !

- Към това смислово семантично са и скандинаво-германските "саги", украинските(северно-причерноморски) сказания, северно-индийските гаяте(песни) при техните саки(скито-сармати), които наричат поради това "джати"(идващо от гати-химноносци) !

- За обожественият Один се казва, че той притежавал от боговете дарът чрез песните си да "баРДит"(ободри) своите воини, за битка ! - Вследствие на това,те изпадали в такова себеотрицание, като да са неуязвими - нарича се берз(с)ерк ... и т.н. ! :)


цитирай
14. leonleonovpom - За Гет
14.07.2013 00:38
Това, че словото ,езикът ,лежи в основата на формирането на един народ и на неговата култура не подлежи на съмнение. Неволно съм намесил Милчев в предишния коментар, но поне в коментарите си той набляга на културата и религията, родствните племена и оттам езикът нямат участие
Българите нямат общо със славяните твърди Милчев. Сега, това са само имена, както и на траките, използвано от гърците и чрез тях от римляните.
Ясна е позицията на Херодот за тях. Тя дава много информация и обяснения защо тутакси изчезването на многобройните траки е заменено от славяни
А Пайсий дава обяснение, че някой славяни се нарекли българи. Сега, за Волга е спорно, по скоро тя носи тяхното име, античното й име е Итил
цитирай
15. germantiger - Леко, бързо, но не много сериозно в постинга ти се получава - да ме прощаваш
14.07.2013 08:05
Тези примери са контра на твоите и в много повече

Германските франки си губят езика сред негерманските гали

Американските негра си губят езиците сред англо-саксонския (този абсурден пример заради некоректния твой и несериозен пример с англичани и аборигени)

Почти цял континент южно-американски "индианци" си губят голяма част от всичко сред испанския и португалския

Бол народи губят много и в клултура премазани от Рим

Различни народи с различни религии създават английския народ

Различни народи с различни религии ще станат част от Прусия, Литва, Полша

Различни народи с различни религии ще бъдат след векове Швейцария

Не си прав и за Аспарух - защо пропускаш къде ходят другите българи - две "обединения" в италийските земи, едно обединение в Македония, едно на север по Волга, друго дори в Мала Азия и едно в Панония - не е само Аспарух, защо всички не се сбраха при братята славяни в Дунавска?!

Фундаменталното за избора на Балканите - Милчев го е написал както и аз го мисля.

P.S.

За германските готи е излишно да пиша след като общо ми се събират поне 6 постинга, които в същността никой от вас не опроверга.

Вашата същност и неспособност да работите ми е ясна - с класически езици не можете, линвисти не сте, с извори не работите, тенденциозно подбирате изворите си, убягват ви или "заобикаляте" останалите извори, върти-сучите пак до славянството и големия брат винаги "одите".
цитирай
16. germantiger - !!!
14.07.2013 08:23
Аз въобще не се съмнявам, че всичко на изток е славянин за мерлин (и не само за него обаче). Кумани (всякакви), хуни (съюз), хазари, българи, готи, алани, векове преди това сармати, скити, пак векове по-късно самите славяни, печенеги, монголо-татари... всичко това са все славяни!

Стремежа да се направи в античното минало, дори предисторичността всичко трак, а в по-късните векове славянин, посел всичко да се срещне и обедини в трако-славянин (и той ерго българин) е без съмнение с любонародни подбуди!

Истинността изисква да се споменат Адам и Ева също - те са трако-славяно-българи - БУДАЛКАМ СЕ, разбира се.

P.S.
Единствените, които никога няма да станат българи със задна дата "исторически" са негрите и монголоидите (циганите също), някак непривлекателни за каузата са, но ако белокаменна Москова пожелае - кой знае ;)

Гет (за споменатия от теб извор - високите, русите и белотелите племена), НО българите не са високи, не са руси и не са с бели тела. Масата от тях са по-скоро средни, да не кажа ниски, тъмнокоси и с лека пигментация. И за да не генерализираш "натурусловията" като променящи този облик - сърбите са на Балканите, но са по-светли от българите, уелсците са в Англия, но са здрав брюнет.
цитирай
17. germantiger - ...
14.07.2013 08:38
leonleonovpom, коментарите ми показват и "контрапунктовете"!

Аз не отричам твоята и вашата тези, може да сте прави.

Допускам дори всичко що Мерлин пославянчва да е истинно.

Посочвам ти пропуснатото от теб - ако ще търсите истина, трябва да анализирате, запознаете и допуснете другото също.
цитирай
18. leonleonovpom - Галите са силно романизирани. В...
14.07.2013 08:53
Галите са силно романизирани.Влиянието на Рим е общоизвестно, особено в онази епоха.Франките не стигат само до Франция , а и до Тиса в Унгария.Примерът ти не е лош ,но не се припокрива с нашия
Все пак в Елзас и Лотарингия има немско говорящи, обградени отвсякъде с френскоговорящи. Посочи ми подобен случай при нас. Идеята е,твърди се,че държавата е обща и е такава, какво налага на строителят на тази държава да се откаже от езика. ?
Прост е, срамува се, а в същото време има сили и възможности да се пребори с първата сила и да гради държава.Не се връзва, по-всичко личи, че езиците са близки. Москва няма участие в тази постановка , от там идва твърдението за тюркския произход
За религията е ясно казано, не може силово наложена религия да създаде общ народ. Все ще остане някакъв анклав верен на стария бог. Ти чувал ли си някъде да има вярващи на Тангра в България или доскоро да е имало. Освен някои, решили се да се правят на интересни
Аз не съм привърженик, че всички са траки. Но при всички случаи има взаимно влияние на всеки срещу всеки Привърженик съм, че няма чиста нация и то не отсега и че в етнообразуването голямо, да не кажа първостепенно значение има самоопределянето.Както френския рицар описва пернишки печенег, който на въпроса какъв е ,отговаря булгар
Та кажи ми какво мислиш над този феномен-траките са най-многобройни,казал го е Херодот, няма опровержения ,дори от гърци и в един момент изчезват и се появяват Померански славяни и наводняват земите на същите траки. Не ли е по - лесно да наводнят Германия поради близостта?! Как изчезва така един огромен по численост народ? Ами тези българи не са ли обградени отвсякъде със славяни? Прелитали ли сад над тях? Не ти ли се струва, че нещо не се връзва
Както виждаш всичко се гради на факти и логически анализ
На обратната теза липсва точно логическия анализ, иначе има опити за анализ
Извинявай, ако с нещо съм те засегнал, в никакъв случай не е умишлено, просто постановката е такава
цитирай
19. germantiger - ...
14.07.2013 09:21
Москва има участие, защото тя се развива - постановките се менят, политиките също. Наивник си друже, ако мислиш, че Москва по различни исторически, политически и икономически въпроси е имала и поддържала през вековете само едни тези.

Историята на Елзас и Лотарингия няма общо с франките векове наред по римско време, после няма общо с тях и след оформянето на Франция като френскоговоряща, там - в Елзас и Лотарингия германо-еизчното население не е от франките.

По нищо не личи, че езиците на протобългари и славяни са общи, близки са в иранската им част - в славянския има над 12% азиатски да ги наречем думи. Езика на българите показват ираннско влияние, езика на славяните е отделна славянска езикова група. Българския повлиява украински и руски в огромна част словно богатство (не обратния процес).

ОБЩА РЕЛИГИЯ СИЛОВО НАЛОЖЕНА МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ ОБЩ НАРОД И ПРИМЕРИТЕ СА МНОГОМИЛИОННИ В ЮЖНА АМЕРИКА И В СЕВЕРНА ЩАТИТЕ - НЕГРА И БЕЛИ.

Траките не са едноплеменна общност, а общо название на много племена и народи, незадължително близки и въобще не задължително с един произход.

Не знам защо заобикаляте това, което съм писал в няколко мои постинги:

За "най-многобройни" са обявявани всички странни и чужди на автора на съответния текст народи. И в Англосаксонската хроника пише същото за скандинавците. И в "Gesta Danorum" пише същото за ободритите. Всички те няма как непременно да са един и същи народ. Писано е и за индийците.

За Померания явно не знаеш или не искаш да знаеш. Видимо ти е неизвестно, че векове преди славяните там живеят бол германски племена и някои от тях особено известни след миграцията си - забележи бургундите. ПОМЕРАНСКИТЕ СЛАВЯНИ НЕ СЕ ПОЯВЯВАТ ТАМ, ТАМ ИМА ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА - АКО ЖЕЛАЕШ ЩЕ НАПИША КОИ ВЕКОВЕ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА... померанските славяни идват там 4-5 век от новата ера.
цитирай
20. germantiger - ...
14.07.2013 09:26
1. Москва и всяка друга сила развива и променя тезите си, създава нови проекти, нови "начини" за проникване и налагане.

2. За елзас и лотарингия сгреши - мога да бъда точен какво и как се случва там.

3. За религията също сгреши - почти цели два континента опровергават тезата ти.

4. За траките би трябвало да знаеш, че не са название за един народ или за племена с общ произход (за много от тях може би, но не за всички, и не обезателно)

5. Установихме, че бол народи са обявявани за най-многобройни, Библията също посочва няколко други

6. За Померания не си точен въобще.

(7) Анклав с вярващи в Перун? Анклав с вярващи в Дионис и кои тракийски богове може да посочиш по времето на ПБЦ и ВБЦ?

P.S.
Сега излизам и мисля вечерта ще вляза пак в блога - АКО ЖЕЛАЕШ ЩЕ НАПИША ПЛЕМЕНАТА И ДАТИРОВКАТА ИМ В ПОМЕРАНИЯ ГЕРМАНСКИТЕ ВЕКОВЕ ПРЕДИ СЛАВЯНСКИТЕ И АКО ЖЕЛАЕШ ЩЕ ТИ НАПИША ЗА ЕЛЗАС И ЛОТАРИНГИЯ И НЕФРАНКИТЕ ТАМ. Ако се съмняваш - драсни.
цитирай
21. leonleonovpom - Не знам в какво искаш да ме убедиш. ...
14.07.2013 15:42
Не знам в какво искаш да ме убедиш. Вместо да ми пишеш за племената в Померания напиши ми кои са според теб българите, славяните, траките, тезите си
Ти съшо грешиш в много неща
Например за франките.От кого са завоювали франките Галия, от римската империя ли? С кого са воювали, ако са воювали изобщо. Галите са доказано лоши войници, след като Цезар с 15 пъти по-малка армия ги е подчинил.
По каква причина франките са се отказали от езика си и каква е по нататъшната им съдба.
Прабългарите не са завоювали Българските земи от славяните, а от Византия и правят обща държава с тях От какъв зор? Не колония, както е в цял свят, а създават държава с тях
Единствен близък пример от всички грабители-Англия, Франция, Германия и т.н. е Либерия-държава, създадена от англичани от освободени роби или поне има търпимост към нея. Близкото е , че не е колония. Усещаш ли разликата, франките колонизират, българите, не!? .Ако и това оспорваш, спирам
В Сащ ли имат обща религия?
Такова чудо не бях чувал. Във всички американски държави има мирно съжителство на религии. Нито една от държавите не е създадена на база насилствено налагане на религия ПОДЧЕРТАВАМ , НАСИЛСТВЕНО Ако е било така, такова шеше да бъде и сега Има мирно съжителство на религии, ако мисионери са покръствали ,това е друг ,църковен въпрос, не държавна политикаНе знам дали и в света има такава държава, с насилствено наложена религия, . Дори в Турция има търпимост към чуждите религии
Не знам, може би не се разбираме в нещо, затова най-добре изложи си тезите, както посочих по-горе.
Смятам, че ясно съм написал, че траките са сбор от племена, което означава, че не са хомогенен народ. Същото важи и за Германците. Хайде няма да те настъпвам там, разковничето е - какво разбират гърците под траки?! Херодот не подлежи на преоценка с днешна дата. След като не е направена когато трябва, тя е безсмислена и користна. Тогава всичко подлежи на преоценка, не само неудобното ,но и удобното
цитирай
22. letopisec - Прав е germantiger
14.07.2013 16:10
germantiger е прав
цитирай
23. leonleonovpom - Браво Милчев! Ти си като оня член от ...
14.07.2013 16:34
Браво Милчев! Ти си като оня член от Политбюро, предполагам, че знаеш, който винаги имал готов отговор при изказвания на Живков-" Тодор е прав? "Даже спрели да го питат за мнението му
Е, и в какво е прав?!. Има ли нещо в постановката, да не отговаря на истината?
Разсмиваш ме ,като се сетя за случая!?
Колонизират ли българите славяните, както правят франките/ използвайки ,най -точно липсата на Рим/ с галите.
400 г па-късно, франкската империя след смъртта на Карл Велики се разделя на три-де факто днешните Германия, Франция и Италия-между наследниците му. Ами франките и в днешна Италия се отказват от езика си.Защо ли-някакво споразумение, едикт, що ли? Въпрос на проучване, ако не е ясно
цитирай
24. get - - Милчев ? - ти ми си един "чун" - който не е "хун" ... според твърдяното от авторитета за теб Ото Хелфън ?
14.07.2013 17:55
letopisec написа:
germantiger е прав

- В какво е прав Тигъра ? - били сме тъмни, трътльовци ... докато истинските "арийци" са стройни блондини ли ?
- Ами ако иска да му изкарам мои снимки на възраст от "0 до 10" годинки !? - там съм по-рус и от "германско-готче" :)
- Второ, вече обяснявах, откъде "чистите арийци" на "onkle Otto" заеха расовите си "теории" ? - ако не се сещаш, отвори за справка Стар завет !
- Вече коментирахме болезненото вкопчване Германско, че от незапомнени времена Северно море и до Данеморско всичко е изконно "немско" ?!
- "Славяните" били дошли след "Великото преселение" (немска историкообразна премислица:)
- Ми като са "дошли" славяните след V-ти век ... тогава що дири в "Естествената история" на Плиний (живял през ПЪРВИ ВЕК !) "Мори маруза" ... много германско е това име за Сев. море ?

- Давах примери и му обяснявах че в Proto-Germanic дума *frawjОn (а самите лингвисти преди IV-ти век не смеят да говорят за диференциация на немският език !!) е родствена на РIE-PURVA - със значение "изток" ... но и още ПРЪВ и ПРАВ-преден ... и че от това семантично гнездо вероятносно е името и на богинята "немска""Freyja", Frejya, която я свързват с "приятно", второ с Господарка "Фрау", трето с правя-управлявам ?!
- Отделно съм обяснявал, че според Закона на Грим - специфично е за германският език че, PIE думи които са започвали с "П" са претърпели преход към звук "Ф" ?

- Така че, като извод културно-исторически северна Европа в античноста се развива с приблизително ПОЛОВИН ВЕКОВНО ЗАКЪСНЕНИЕ не само културно и религиозно, но и като социално-етносно диференциране а от там и езиково ? (вероятно защото на север хората се развиват(узряват) според климатичните условия, по бавно от южняците ? :) !
- Та накратко, за мен такава културна, етносно и езикова диференциация не може да правим по такъв безапелационен начин, както Тигъра ?!
- Това което съм чел, думи от "готски"език(ако е евтентичен) той по-скоро е преходен, отколкото завършена ез. форма ?!
цитирай
25. sparotok - !
14.07.2013 19:38
По мое мнение Аспарух не създава нова държава, а само разширява територията обитавана от свободните траки след трояновото нашествие.

На сведенята на Теофан и Никифор не може да се разчита напълно, тези хора са обремемени от страхът и към българите.

Ако Аспарух бе прогонен от хазарите, то не би било възможно да бъде погребан в днешните земи на Украина.

По-скоро хазарите са наети от Константин Погонат да нападнат българите когато Аспарух отнема Тракия от лапите на Римската Империя. За жалост е трябвало да се простим с Крим, но всяка победа си има цена.
цитирай
26. leonleonovpom - Благодаря Гет!Честно казано, не ...
14.07.2013 19:59
Благодаря Гет!
Честно казано ,не разбирам загадъчното несъгласие на някои
Смятам ,че ясно съм дал постановките, ако не е така ,ще го направя сега.
1/ Българите отвоюват земите от ВИЗАНТИЯ за улеснение, не от славяните и не ги колонизират, а създават с тях обща държава Това е феномен , ако не са родственици и не са с близък език
2/ Твърди се, че за два века на база наложена обща религия се създава общ народ. Това е феномен, не покръстването, а общия народ
3/Славяните претопяват траките. Това е феномен,защото Херодот твърди, че са най многобройни
Българите се отказват от езика, си , въпреки ,че са водещи. Искам контриращите ДА ОБЯСНЯТ ПРИЧИНИТЕ.ЗА улеснение ще дам някои варианти:
СРАМУВАТ СЕ ОТ НЕГО
НЕМИ СА, НЕ МОГАТ ДА ГОВОРЯТ
МОГАТ ДА ГОВОРЯТ, НО НЯМАТ ЕЗИК
Има и други, ама какво се занимавам?!
цитирай
27. leonleonovpom - Благодаря Павел за коментара! Аз ...
14.07.2013 20:20
Благодаря Павел за коментара!
Аз съм се придържал към общоприетите , да ги наречем утвърдени факти. И срещам неясно несъгласие. Ако е срещу наивността на фактите- приемам го веднага, ако е срещу тълкуването, да дадат паралелно. Но папагалско повтаряне като нещо много сериозно и научно е комично!
Поздрави!
цитирай
28. leonleonovpom - Към 28, нещата са сериозни, добре би ...
14.07.2013 22:23
Към 28, нещата са сериозни, добре би било, да не сте анонимен!
Благодаря за отзива!
Това, че историята е манипулирана, цялата, не само нашата, няма съмнение. Основните причини са краткотрайността на човешкия живот, като основна и заложеното в човешкото мислене фантазиране
Това за нашето влияние върху езика на руси и украинци споделям, покръстването също. Всъшност техният език е черковно-славянски, остаряла форма на езика ни, дошъл явно с нашите монаси. Не ги е покръстила Византия, но в желанието си да са наследници след унищожениетой е наложено това
Сега, връзките ни са вековни. Надеждата за освобождаване е насочена към тях, те го знаят и го прилагат в действие многократно ,с цената на стотици хиляди жертви. Никой от апостолите на Април не се заблуждава, че ще се освободим при това съотношение на силите. Идеята е Европа да забележи най-сетне България и Русия да заповяда Третата ни държава я прави Русия и армията също създава. Държава, която ще зароби ,не създава опълчение, просто и то търпеливо учи на държавност
В по-ново време ние в много отношения бяхме ако не брат ,то осиновени
Дванадесет милиона тона нефт получавахме годишно на смешната цена от 30 рубли тона. Руския пазар беше наш.
Сега, не ме разбирайте криво, но икономиката ни е окаяна и отникъде не се виждат самаряни, само доброжелатели, като авторите на Ран-ът и финландката с гуменките
Всекиму своето
цитирай
29. kasnaprolet9999 - Ех тези спорове откъде са дошли б...
14.07.2013 23:45
Ех тези спорове откъде са дошли българите и какъв им е произхода край нямат, как не се уморихте? Не е ли по важен крайния резултат, че се е получила една силна държава и от там да се започне да се разплита кълбото, както е подходил leonleonovpom ? Кое е обединяващото, а не кое е разделящото. Ако можех да говоря с духове, щях да разпитам пра.....пра....пра...дядо си Кан Кардам и всичко щеше да си дойде на мястото. Като ви гледам как сте се нахъсили един срещу друг, май си струва да опитам:)))
цитирай
30. germantiger - ...
14.07.2013 23:46
21. leonleonovpom - Не знам в какво искаш да ме убедиш. ...
15:42
Не знам в какво искаш да ме убедиш. Вместо да ми пишеш за племената в Померания напиши ми кои са според теб българите, славяните, траките, тезите си
Ти съшо грешиш в много неща
Например за франките.От кого са завоювали франките Галия, от римската империя ли? С кого са воювали, ако са воювали изобщо. Галите са доказано лоши войници, след като Цезар с 15 пъти по-малка армия ги е подчинил.
По каква причина франките са се отказали от езика си и каква е по нататъшната им съдба.
Прабългарите не са завоювали Българските земи от славяните, а от Византия и правят обща държава с тях От какъв зор? Не колония, както е в цял свят, а създават държава с тях
Единствен близък пример от всички грабители-Англия, Франция, Германия и т.н. е Либерия-държава, създадена от англичани от освободени роби или поне има търпимост към нея. Близкото е , че не е колония. Усещаш ли разликата, франките колонизират, българите, не!? .Ако и това оспорваш, спирам
В Сащ ли имат обща религия?
Такова чудо не бях чувал. Във всички американски държави има мирно съжителство на религии. Нито една от държавите не е създадена на база насилствено налагане на религия ПОДЧЕРТАВАМ , НАСИЛСТВЕНО Ако е било така, такова шеше да бъде и сега Има мирно съжителство на религии, ако мисионери са покръствали ,това е друг ,църковен въпрос, не държавна политикаНе знам дали и в света има такава държава, с насилствено наложена религия, . Дори в Турция има търпимост към чуждите религии
Не знам, може би не се разбираме в нещо, затова най-добре изложи си тезите, както посочих по-горе.
Смятам, че ясно съм написал, че траките са сбор от племена, което означава, че не са хомогенен народ. Същото важи и за Германците. Хайде няма да те настъпвам там, разковничето е - какво разбират гърците под траки?! Херодот не подлежи на преоценка с днешна дата. След като не е направена когато трябва, тя е безсмислена и користна. Тогава всичко подлежи на преоценка...

...

НЕ АЗ, ТИ ПЪРВИ ПИШЕШ ЗА ПОМЕРАНИЯ И ТО ПОКАЗВАШ НЕЗНАНИЕ - какво очакваш или желаеш - да подмина незнанието ти, да не ти правя забележка, да не те поправям или да замълчавам пред неинформираност?!

ГРЕШИШ ЗА ГАЛИТЕ - ако си чел Цезар ще прочетеш, че те - галите се променят - от завоеватели и първа опастност за Рим в исторически период, постепенно се превръщат в по-слаби от германите - развитието и промяната са единствената константа във Вселената

НАПИСА ГРЕШКИ ЗА ЕЛЗАС И ЛОТАРИНГИЯ, ЯВНО НЕ ЗНАЕЙКИ ПОСТОЯННАТА КОЛОНИЗАЦИЯ НА ГЕРМАНИ ОТВЪД РАЙН ВЕКОВЕ ПРЕДИ ДА ИМА ФРАНКИ - описани са племената и тази колонизация в бъдещите елзас и лотарингия и векове наред в нея не участват франки - какво желаеш - да не споменавам тази твоя неточност и да я подмина или?!

ЧУДИШ СЕ И ПИШЕШ, ЧЕ В САЩ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ОБЩА РЕЛИГИЯ - "АЛОУУУ" - В БЪЛГАРИ ЗНАЕШ ЛИ ИЛИ ЧУВАШ СЕГА, ЧЕ ИМА ВЕКОВЕ НАРЕД ЗАЕДНО ОРТОДОКС/ПРАВОСЛАВИЕ, ИСЛЯМ, АРИАНСТВО ДОРИ, КАТОЛИЦИЗЪМ, ПРОТЕСТАНТСТВО, ДОРИ ДЪНОВИЗЪМ "НАСКОРО" - питам те, като се засламчиш в сащ, гредата в българско не ти ли боде окото - за господстваща, преобладаваща и религфия на мнозинството си чувал или не?!

Няма никакъв проблем да ме настъпваш когато и по каквото желаеш - обикновено аз ви настъпвам и сега е така. Всъщност застъпвам се за истината

...

ИМАШ ПРОБЛЕМ (ТИ И ТЕЗИ ОКОЛО ТЕБ) С ПРИЗНАВАНЕТО НА ГРЕШКИТЕ СИ ИЛИ СТЕ БЕЗГРЕШНИ КАТО ГОСПОДА БОГУ?!

В посочените от мен твои неточности мислише, че си истинен или какво?

...

Гет - тъмни са българите и невисоки - факт!
Първо факт днес
Второ чел си един извор за мръсния и крадлив народ или си пропуснал?
Да си чел изворите за гермните описани като високи, руси и синеоки - дай ми извор в който българите да са по-високи, по-руси или по-синеоки от германите или поне "равни" на тях. Като дадешп един такъв, аз ще ти дам над 10 за германите.

Фрейя, не е прия-приятна, защото богинята Е СИЛА, НА МОМЕНТИ ЗЛОБА И НЯМА ОБЩО С ПРИЯТНОТО, фрейа е от фрай и цялото словно богатство за думи свобода.

Ти разумен ли си или не?
Имаме десетки думи на германски език от които извеждаме името на Фрейа, ти имаш бгхрумка за германска богиня и с тази хрумка ликвидираш десетки думи и си въобразяваш това за истинно?!
Къде българите почитат Фрейа, къде са обредите и светилищата за нея, къде са изворите за българската фрейа, коя е русата и със свободна, своеволна и понякога борбена воля българска Фрейа?!
цитирай
31. germantiger - ...
15.07.2013 00:02
Много ясно ви задавам един фундаментален въпрос?

ЗАЩО ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ПРИЗНАВАНЕТО НА ВАШЕТО НЕЗНАНИЕ И ГРЕШКИ?

Плод на комплекс, страх или шовинистични подбуди в посока - налагане на предварителна теза без огелд на истинността?!
цитирай
32. germantiger - ...
15.07.2013 00:17
1. ЗА МЕН БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТЮРКИ

2. За мен българите, славяните и траките имат немалко разлики

3. Допускам траки и славяни да имат общо в произход или друго, както и между българи и някойя от друте две етнообразуващи "съставки"

4. Нямам вашето знание и подготовка да отсъдя, категорично да заявя или да съм убеден в мнението ми

5. Убеден съм, че в днешните българи има тракийско, дали то е определещо се съмнявам

6. В "заключение" отново да акцентирам - отворен съм за всякакви теории и аргументи - тракисйка/автохтонна теза, хунска/кимерийска или ирано-арийска
цитирай
33. letopisec - Г-н инж. Симеонов
15.07.2013 05:44
Четох какви несвързани логически отговори давате на уважавания блогер germantiger. Първо, славяни още от аварско време, понеже са общинници начело с родовия мужик-старейшина, се заселват по Балканите във Византия...Да твърдите, че това са старите траки, е смях в залата...Да твърдите, че българите след 680 г. като завоюват Мизия търсили славяни тук за да направят обща държава, а не ги покоряват и тях, е също смешно...Вашата българофобия и славянофилство, са си смешни и жалки...
цитирай
34. leonleonovpom - Милчев, несвързаните неща са при ...
15.07.2013 09:21
Милчев ,несвързаните неща са при тебе , мой човек. Дори в постингите ти в момента лесно могат да се открият. Ти нямаш вина, просто базата ти е такава, не става нещо от нещо малко, не казвам нищо.
Много високо си се прицелил, свали мерника!
Ти не си в състояние да уважиш дори жеста, какво да чакам от тебе
От сляпо копиране на антични автори, а ти правиш точно това съвсем безкритично, беше пратил лонгобардите в Неапол, за кимерите не знаеш ,че са в римската митология, писал е и Омир за тях. В митологията са народ, живеещ където залязва слънцето.Оттам идва и латинската дума цимериум-мрак Както и да е.Казвам ти го във връзка с това, че не можеш да искаш от други това, което не изискваш от себе си
Какво свързано да отговарям на Германтигър, след като повечето от въпросите му не кореспондират на същността на темата
Бъди здрав и наблегни на качеството!
цитирай
35. leonleonovpom - Германтигър, стигам до извода, че ...
15.07.2013 09:47
Германтигър, стигам до извода, че приемаш всичко по темата, стига да не го пиша аз.Широко отворен си към всичко , но скачаш, като го прочетеш при мен
Това, че славяните са тръгнали от Померания и района около нея го знам от ученическите години. Сега променило ли се е, да не би да идват от Арабския полуостров, затова да е редко населен? Шегувам се, разбирам , Померания за тебе е немска земя. Ами по тази логика ,немски земи има и на други места, но хайде да не влизаме в конфликт за нищо. В САЩ има прекалено много негри мюсюлмани и винаги ги е имало. Държавата не е създадена на база силово наложена религия, още повече пък да се създаде народ на тази основа , както се твърди за нас Впрочем не съм вещ по тези дела, трябва да се пита дядо владика
Подчертах ти разликата между завземането на Галия от франките и навлизането на Аспарух тук. Впрочем Спароток е прав в коментара си
А за франките, те колонизират Галия, а българите създават обща държава с местното население Галите стават сила, когато римляните не са никаква сила, тогава е лесно.
Отричаш ли , Цезар ги е победил с армия с пъти по-малобройна?! А франките не спират там. И когато империята става огромна и трудна за управление, след близо 4 века, тогава идва часът на галите, не веднага, след четири века. Хайде сега, да не се разпростираме, казвам го във връзка с коментара ти
Основната ми идея е, ако не си разбрал, е че от две разнородни съставки, според писанията, каквито са българите и славяните, не може да се получи хомогенна смес-народ, ако те нямат близък език. И тук идва натъкмяването-българите се отказват от езика-имало персийски думи, били техни.Момент, чуждици има във всеки език, дори и в немския, тогава какъв извод да правим?
Милчев твърди, че общ народ се създава на база обща култура и религия. Не знам от коя книга го преписва, но без общ език не става, култура без език не се гради
Само един пример, впрочем няма смисъл, дал съм безброй примери по-горе
Желая ти успех!
цитирай
36. leonleonovpom - Милчев, прочетох по-внимателно ...
15.07.2013 11:15
Милчев, прочетох по-внимателно последния ти коментар и нещата се избистриха.
Първо извинявай, още преди две години, като се появих тука ,ти пишех на ти, не знам дали си спомняш, когато ужасен пусна постинг, визирайки мен, какъв страшен тип се появил, твърдял, че римляните са кръстници на българите. Внимателно ти обясних, че това е хипотеза, да не се плашиш, така, че ше продължа на ТИ Никак не държа да ми пишеш на вие, аз не съм високоблагородие
Сега ми е ясна българофобията ми. Българите покорили и славяните Реално погледнато, след като те са създали държава, би трябвапо да е така.Но възникват доста въпроси
1/ Българите идват да покорят славяните, затова е тръгнал и елитът на армията на Византия, да ги защити. Славяните какво участие имат в тази защита, или са само свидетели!?

2/ Имаш ли сведения от някой дякон например/ щом е дякон е ангажиран основно с преписи/ ,че славяните са организирали люта съпротива, някаква битка да се е състояла, дори незначителна

3 /Победителят се отказва от езика. Германтигър казва, че и франките са го направили. Но франки във Франция и Италия няма, , оттеглили са се. А българите са тук и са приели ,така излиза, езика на славяните. Ами те са победените тогава. Има ли нещо по-силно Милчев от майчиното слово, кажи ми, не бягай!!!

Милчев, от написаното стигам до извода, че антибългарин си ти. Държавата ни е от българи и славяни/ в по-далечни времена с глобално име траки, както ги назовават гърците/ Ти правиш смешни славяните, мислейки, че възвеличаваш българите. А в съшото време ги унизяваш до краен предел-тъпанарите се отказали от езика си. Държавата ни е дуалистична, като Австроунгария, там няма отказ от езика, защото народите са различни, тук " има" защото езиците са близки
Дано си разбрал!
цитирай
37. get - - Тигре, ще ти предложа един мой поглед относно: Как се "ражда"(!?) "германизма" на готите ?
15.07.2013 12:00
germantiger написа:
Много ясно ви задавам един фундаментален въпрос?

ЗАЩО ИМАТЕ ПРОБЛЕМ С ПРИЗНАВАНЕТО НА ВАШЕТО НЕЗНАНИЕ И ГРЕШКИ?

Плод на комплекс, страх или шовинистични подбуди в посока - налагане на предварителна теза без огелд на истинността?!


- В "новото време" (време края на 17-ти и начало на 18-и векове) всичко започва от НОРМАНИЗМА(!), който пък е изобретен от шведа Олаф Рудбек (1630 - 1702 года) анатом, ботаник и най-важното АТЛАНТОЛОГ (?) ! ... и с това именно БОЛЕЗНЕНАТА МУ ПРИСТРАСТНОСТ да обосновава произхода на ШВЕДИТЕ от митичната Атлантида !!?
- Той е и човека имащ заслуги за "откриването" на т.наречената "Сребърна библия"(лат. Codex Argenteus) - чрез което пък, се "бетонира" тезата за присъствието на "германци" по долното течение на р.Дунав ?
- От което пък, се доказва "безспорно":) германската принадлежност на роденият в Силистра(Дръстър) св.Урфила ?!
- Да не забравяме й, че това се прави във време ... Когато Швеция СТОИ НАД (!)Европа, като военна и от там политическа СУПЕР СИЛА (тоест времето на крал GUSTAVUS ADOLPHUS (1594-1632) ?!

- Но да оставим за момент "модерните времена" и се отнесем към края на ранно средновековие и т.нар. GOTIZISMUS(готицизъм) ... Защото преди шведските пишман-теории за атланти, които оцелели на митичният о.Туле (знаем (!) че това е една от основните работни теории на нацистите в лицето на историко-пропагандния институт "Аненербе" (за немско не говорящите, пояснявам - Родово наследство (!) ?

- Тук ще съкратя част от изложението си и ще припомня какво казва народа ни за такива неща: "Крушката си има опашка ?" ! - та именно "крушката"(!) "шведският" произход на атлантите и Туле ...с "опашката" католическият "готицизъм" - възникнал според църковните анали от един банален повод ?!- Чия епископална катедра е "по-старша" !?
- Кой от присъстващите на един от поредните "конгреси-събори" католикоси СЛЕДВА да стои на по-челно място ? ... и от там: Кой е по-"ГОТ" от останалите ?
- Тигре, ТОВА ТИ Е ИЗВЕСТНО(!) нали ? - поради което, спирам ! ... ако ти казвам нещо ново, да продължа ?

П.П.
- Искам правилно да бъда разбран - И моля ! - не търсете ирония или опит да наскърбя някого, най-вече теб пламенний патриоте-Тигре !
- Това най-вече уважавам, като черта при теб !!

П.П.П.

- А относно това ?!!
"34. letopisec - Г-н инж. Симеонов
05:44

Четох какви несвързани логически отговори давате на уважавания блогер germantiger."

- Милчев-брате, по несвързани и изсмукани от пръстите (почти не подкрепени с фактология) аргументи ... ?
- По-скоро, себе си следа да дадеш за пример ?!
А. Кимерийците били хурити ? - от там, странната връзка (грешка) Ур(халдейски) и Хурити ?
Б. Как така, за период от близо ХИЛЯДА ГОДИНИ КИМЕРИЙЦИТЕ ЗАПАЗИХА - Етносни отлики и ЕЗИК (вероятно ХУРИТСКИ) та накрая взеха та станаха БЪЛГАРИ - Прощавай, но една такава написана, не история а по-скоро "истЕрия" на българите ми идва в повече ??

- Като заключение за Доктора по Химия(инж. Симеонов), наивизма или нестройноста в обосноваването на тезите - Може да му бъде простено ... Но за теб "доктора" по история ... Прощавай, но(?) - Не мога !!
- Не обичам да наскърбявам, но ако затая това, което виждам при теб, като слабост - Ще бъде неуважение към човека и историка - Милчев !
цитирай
38. leonleonovpom - Гет, благодаря ти за коментара. В ...
15.07.2013 12:20
Гет, благодаря ти за коментара.
В тази област-най-общо северни народи съм слаб и мнението ми не може да се счита, че е с тежест.
Но ако тръгнем по паралелите, какво излиза -
Славяните не може да са тръгнали от Ломерания, защото това са немски земи, германитас от римско и преди римско време живеят там, но виж от нашите земи могат да тръгват всякакви и готи най -вече. Обаче преди да тръгнат,за години става дума, са забранили употребата на немския тук, така, че и следа да няма от него, това при цялото ми уважение към немското, декларирал съм го и съм го доказвал. Тълкуване според случая.
Само в един вариант съм склонен да го нъзприема, народите са много смесени и измислени от политиците,за да има кого да управляват и откъде да си доставят пушечно месо за игричките си, защото си играят с нещастни хора
Поздрави!
цитирай
39. leonleonovpom - И последво, поне засега. Не съм и...
15.07.2013 12:41
И последво, поне засега.
Не съм избрал Луизитания случайно, за оригиналност. Твърдите двамата, че България е стратегическо място и нищо не свързва българи и славяни, заради него идва Аспарух. и разбира се, да покори славяните.
Луизитания / Португалия/ е още по-прилекателна в това отношение, да напомням ли, че оттам почват географските открития. Луизитанците също нямат, както се твърди за славяните, нищо общо с българите, и най-важното на края, Рим го няма, няма Византийска армия. А, Германтигър ще каже, ами франките. Ще се споразумеят ,няма да вземат земи на франките, ще им дадат коридор и нещата отиват на мястото си
Не ме разбирайте криво, благодарен съм ви,защото стана полемика, иначе каква полза, ако тя липсва?!. Не ми се сърдете, сигурно съм язвителен на някои места, но това не означава, че ще правим дуели и няма да седнем да пием при среща например някоя бира
цитирай
40. get - - Не КАН Кардам ... а по-скоро духът на "дедо ви" ОрПей, когото са зовяли и CANos ?
15.07.2013 12:43
kasnaprolet9999 написа:
Ех тези спорове откъде са дошли българите и какъв им е произхода край нямат, как не се уморихте? Не е ли по важен крайния резултат, че се е получила една силна държава и от там да се започне да се разплита кълбото, както е подходил leonleonovpom ? Кое е обединяващото, а не кое е разделящото. Ако можех да говоря с духове, щях да разпитам пра.....пра....пра...дядо си Кан Кардам и всичко щеше да си дойде на мястото. Като ви гледам как сте се нахъсили един срещу друг, май си струва да опитам:)))


- Същият е от РОДИНАТА на ПЕВЦИТЕ ? - изписвана в древноста, като РодоПеус(пеа) !
- Не слушайте ! - що ви лъжат александрийските "елинисти"(антични и средновековни), които казват, че Родопи идвало от техната дума за "розово" ... а в същото време, едни други казват, че на о.Родос от богинята-нимфа РОДИТИ е роден лъчезарният "Галиос"(на дорийски език ?!), на който "същите"-елинисти(?) отново превратно предават името му, като "Хелиос" ?!!

- А относно Пеещият на Хората-OrPheus живял през ТРИНАДЕСЕТИ ПРЕДИ ХРИСТА ОрПей съм се опитал да обясня, с този пост до г-н Щапаров ?!
..............................
shtaparov написа:
stamenmihalevski написа:
...

- Вероятно уморени от многословният ми обзор, ще кажете: Добре де, в края на краищата - Какво означава КАНО(АС) ? - ами това е същото, като немската титла(военна) "Herzog" ... което на ст.немски е звучало: HARJANAZ (тоест КАРАщият-приКАНващият-предВОЖДащият НАС ) - Това според скромното ми мнение и на база справките, които съм направил относно словообразуване за КАН/я/а в протоЕВРО езика ни ?

Това "Каня" (Приканвам) съм го също взел предвид в проучванията си,и то още преди 1-2 години,...

- Вожд-Водач "ВойВода" (водещият на бой(бран) - не се става само с мерак, а човека избран на тази позиция следва да има и ХАРизма/Чар/Кар(ащ)-Очароващ (поради някакви присъщи нему качества ?) ?!
- Щапаров приятелю, погледни тук(!): http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:7LC-xjv4Ya0J:poveche.com/%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B9-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81/+%D0%BE%D1%80%D1%84%D0%B5%D0%B9+%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D1%81&cd=1&hl=bg&ct=clnk&gl=bg
ОРФЕЙ РОДОПЕЕЦА – КАНОС (?): "През 1890 г. немският професор Фуртванглер, при разкопки,открива в гр. Гела – Сицилия(едноимено на с.Гела в "Родо-Пея" ?!), ваза с изображение на Орфей. (...) Орфей е изобразен с лира в ръце, седнал на скала, по време, когато свири,а четирима траки са заслушани в него.
Вазата се нарича „Траки,заслушани в Орфей“: http://www1.znam.bg/resources/793/797122252.jpg
- На същата(над главата на Orpheos( което за мен дословно означава "Пеещ славещ на хората")" се чете „КАНОС„ ?
- Тацит първи век, пише за изпълнявани песни имащи цел да направят безстрашни войните ... като използва думата "баРДит" - тоест близко, до старобългаското "б(о/а)дрит" - междувпрочем, същият дава описание точно в този смисъл за предназначението на "бардит"(а от там е произлязла и по-късната(западно европейска) дума БАРД - за тези, които възпяват подвизите !) ?

- Санскритското „Кантха“ означава:"пеещо гърло".
„Канда“ означава сборник с ведически песнопения.
На старогръцки „канон, каноник, канонарх“ означава (основно) правило музикално , учител по храмова музика (каноник), диригент в
съвременен смисъл (канонарх).
На латински „Канос“ има следните съответствия: „канто“ – пея,„кантата, кантинела, канцонета“ – музикални жанрове, „кантостоия“ – улични музиканти, „кантомания“ – лудост към пеене.
На "изчезналия език" на траките „Кан“ го превеждат ако „бог, цар, жрец“.
Така е и на "пра"български – кан, каназ, цар.
- Тук отново ще ПОДЧЕРТАЯ ! - Орфей е бил номинално цар при траките ... но освен това, малко е да се каже "Върховен жрец" ПО-ВАЖНОТО Е(!), че е и ДУХОВЕН ВОДАЧ ! - който с песните си е приКАНвал хората, към Духовното израстване !!
- Поради това, траките(и не само те ?) са го обоготворили !
..........................................
- Поздрави и с пожелание успех в търсенията, на МЕНос(а), тоест намирането на СЕБЕ-АЗА (си) !
цитирай
41. leonleonovpom - Благодаря Невена за добрите дум...
15.07.2013 12:57
Благодаря Невена за добрите думи!
Някои, според мен поради грешна постановка ме възприемат за антибългарин, но забравят, че българи са и славяните и бълтарите, т. е. те са скачени съдове и възхвалявайки едните, автоматично се унижават другите, затова търся общото и го намирам в близкия език.
Смятам,чя давам добър пример в коментарите с Австро-Унгария-за приликите и разликите ни с нея
Поздрави!
цитирай
42. germantiger - В ЗАКЛЮЧЕНИЕ
15.07.2013 13:24
- Разбира се, Гет, може да си прав за предшположението ти към "шведската" теория, бно едва ли си прав. За да има такава теория и тя да издържи векове наред то значи тя има солидна и истинна база под себе си, ако не във всичко (никоя теория няма почти във всичко), то в многото и фундаменталното. Тази теория е подкрепена не само от шведи или германци, а от учени от всякакви националности, някои от тях противници на Германия и Швеция не в един исторически периоди. Нещо повече - следвоенния период е период на унищожаване, извращаване и ограбване на германско почти във всичко, а в тази насока "братята славяни" от московата не присвояваха - това е повече от показателно (при полоожение, че се опитваха и пишеха, че централна и западна Европа до Нормандия е 3/4 руско-славянска).

- Аз също мога да предложа подобен генезис на днешното трако-славянство, както ти за шведския "готицизъм" - днешния стремеж траките, покрай тях и славяните и със сигурност българите да са най-древни и най-велики е... Нещо повече и тук - в "готицизма" аргументите за и против са на масата и са в т.нар. официална наука, иначе казано пред очите и ума на всички положени и открити за критика или подкрепа, а вие все още не сте излезли пред сериозната да я наречем световна наука и да предложете за и против вашите теории

- Към leonleonovpom - абсолютно прав си, че не "скачам" на други, а почти само на автохтонистите вкл. на теб и това е обяснимо и понятно (прощавай русизма). Не забелязвам и не чета друг да присвоява или ограбва германо-скандинавско, друг просто не го прави или аз не съм прочел да го прави. АЗ НАПРИМЕР НИКОГА ИЛИ НИКОГА НЕ СЕ СЕЩАМ ДА СЪМ ПРАВИЛ НЕЩО БЪЛГАРСКО ОБРЪЩАЙКИ ГО В ГЕРМАНСКО!

Притеснително е, че вие никога не отстъпвате "ни на йота", дори когато явно грешите (в последния ти рекоментар отново грешиш пишейки, че франките се оттеглят от Франция, при положение, че те от Хлодвиг и неговата започваща държава 481-486 до битката при Поатие 3 века по-късно са все там асимилирани). Грешиш пак за Помеарния - не знам какво си учил, но още по червено време "картите" показваха истинното достигане на славяните ПРЕЗ 4-5 ВЕК ОТ НОВАТА ера до Елбе/Елба/Лабис, но още в онова време се знаеше и пишеше, че векове преди новата ера тези земи и померанските са германски, а славяни няма. Това може да го прочетеш и сегам, но явно не желаеш (не ти е работа или твоя тема, но като не ти е тема - прочети го и ако щеш запомни го от мен). Ако не го запомниш - всеки следващ път когато ти или някой друг допускате грешка за германци, аз ще ви поправям, както всеки път когато аз напиша глупост за българско е ваше задължение или поне "дълг" да ме коригирате. Това не е заплаха, а отношение към истината (поне доколкото я знаем днес).

Аз не на шега и не просто "за лаф" допускам да сте прави в немалко от теориите си, приел съм и част от вашите доводи, в блог.бг за 2 години промених не малко от убежденията си за Античността (без да афиширам гръмогласно какво), но все пак "тук-таме" показвайки ясни сигнали за това. Вие обаче не признавате когато явно грешите - имате такива "случаи" и то неведнъж и дваж - не признавате без значение кой дебатира с вас - било аз, летописеца, гепарда, цезаря, анонимния българин, с атил не дискутирате, със сирма почти не.

P.S.
Допускам да греша във всичко което пиша вчера, днес и със сигурност ще греша и за в бъдеще - това е човешко и нормално. Стремя се да не греша и да признавам ако съм в грешка, както и да коригирам другите. Правете го и вие (ако желаете, разбира се)!

Гет - несериозно е да извеждаш санскрит от страобългарски, след като българския е векове след санскрит датиран, фиксиран итн. Оставям настрана, че твоето "извеждане" няма нито извор, нито източник, нито метод и както казах потресаващата логика, че запевропското бард всъщност идва от санскрит (абсолютно може да е вярно), но от идва от старобългарско (абсолютно невярно) или дори само "парчето" теоретизиране, че ако не санскритското, то запевропското идва от българското (невярно). И не защото българите са с "нещо" под запевропците - пример богомилството е признато българско и не само то!
цитирай
43. leonleonovpom - Орел си наистина!В едно наистина ...
15.07.2013 14:04
Орел си наистина!
В едно наистина грешиш, че ограбвам немската история!? И да искам не мога , а и не искам, защо ,уважавам германците и да паднат ,падат прави!
Това за славяните не го приемай дословно. Ако вникнеш, ще разбереш, че точно това оспорвам. Не съм правил справка, така съм го запаметил,сигурно е грешно, щом твърдиш. Пак повтарям, отникъде не идват, точно на това наблягам
Писал съм го при Милчев: ДЪРЖАВАТА НИ Е ОТ БЪЛГАРИ И СЛАВЯНИ / В ПО - СТАРИ ВРЕМЕНА НАРИЧАНИ С ГЛОБАЛНОТО ИМЕ ТРАКИ ОТ ГЪРЦИТЕ / . Траките в древността правят впечатление с честа смяна на имената, какво чудно има!2
Автохтонизъм е понятие лишено от смисъл, обяснявал съм защо. Тогава противниците на автохтонистите е редно да се нарекат грабители или лешояди, нали поддържат външния приток, сиреч на грабители и окупатори
За франките, защо да греша, ето и ти даваш период около четири века. За да се асимилират, значи са били малобройни, просто управляващи. Както и да е , мътна история, не по-малко от нашата, да си я оправят, ние си гледаме нашата
Е, много други неща има, но и това е доста!
цитирай
44. get - - Тигре - правилно разбери, това което отстоявам, е ПЪТИ обременено със споровете(теории-"исторически") между
15.07.2013 15:09
... "норманистите"(шведи-германци) и "славистите"(велико руси) !

- В тези спорове, ние нямаме никакво участие ... тъй като държава а още повече исторически или научно тогава ни няма ???! - Третото българско царство - знаеш:
- кога е създадено ?
- знаеш и кой е бабувал "при" учредяването му ?

- С еднакъв успех, относно аспирациите "руски" за ... излаз на Проливите и че, единствено тям е по достойнството да царстват в Царграда (тоест, Русия - Като трети Рим !) ?
- Подобно е и поведението на шведско-немските "готски" претенции ?
- Не ти говоря за готи в приБалтика ... а тук до Черно море ?!

- Така че, нормално е и отношението на Българина, да протестира спрямо апетите на двете "велики" сили Русланд и Дойчланд към земи, никога исторически НЕНАСЕЛЕНИ ни със рОси ни с теути !!!
- Относно Померания и Шлезвиг-Холщайн ... там си се разправяйте, с Русланд и Поланд (!) оБОДРИтите, какви са ? - славяни или пруси ? ... лошото е че, за да се обосновете(претенциите си) ТАМ, посягате ча-а-ак ДО ТУК приДунавието ?!

- Та накрая, като русоФИЛА Вазов, ще възроптая !! ... "О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?"

- По същата сила мога да го перефразирам на ... О, (п)руси, о, братя "готски",
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?" !!
(остава да не знаеш, Кога и защо Вазов пише това стихотворение ?!)
- От кога е създадена съвременна Германия(първо в лицето на Прусия) тя се хапе с другият супер-милитаристки "ат" Русия ... а ритниците(къчовете :(((( ! им ги отнасяме ние балканците ... и най-вече БЪЛГАРИТЕ ! - в прекият и преносен смисъл ! - това не можеш ли да го осмислиш ?!!

- Прощавай цветистият език и профанният тон - но това е простата житейска логика ... относно това: Що са натворили Германия и Русия тук по Балкани и по-общото Понта !!

П.П.
- Нима допускаш, че мога да направя елементарна грешка, хронологично поставяйки български език, пред санскрита ?
цитирай
45. dolsineq - Много ми допадна анализът. Поздравления!
15.07.2013 22:02
"...
5/ Навлизането на Аспарух в днешните ни земи
Тук нещата са не по-малко интересни има и много противоречиви моменти.. Първо от анализа се вижда, че Аспарух е изключително способен военачалник. Притиснат от хазарите търси нова родина. И къде я намира-в земите на най-добреустроената, с най-силна държавност Византия....? – логично, освен това заедно с Аспарух са не само войниците, а и семействата им, би било твърде неразумно да ги поведе към явна смърт, ако нямаше подкрепата на местното население.
цитирай
46. kasnaprolet9999 - get
15.07.2013 22:26
Това с Орфей си е много точно, но важи за всички българия а моя пра..пра..пра си е Кан Кардам. Един братовчед се бе разровил преди време в архивите на националната ни библиотека и направи едно страхотно родословно дърво, което отиде до Кан Кардам. От тогава съм много горда със себе си, а в къщи ми викат Ханката:))) Не го взимай на сериозно, това само ме забавлява. Моето мото е, че всеки камък трвбва да си тежи на мястото. Поздрави!!
цитирай
47. leonleonovpom - Благодаря Снежа! Знам, че темата ...
15.07.2013 22:32
Благодаря Снежа!
Знам, че темата те интересува и си писала далече преди мен
Чел съм Державин, който при цялото си желание да е обективен и наличие на набор, по всяка вероятност персийски думи, обявени за прабългарски в езика ни, вдига ръце след обстоен анализ и ги обявява за небългарски. Ама имал желание да обяви българите за славяни. При такова равенство е валидно и обратното- че славяните са българи. Затова е хубаво историците да владеят основни моменти в другите науки- в случая математика. Това полу на шега, но е истина
Има един основен момент в историята на Паисий-някои славяни се нарекли българи. 2+ 2 е четири, но трябва да го докажем и да открием и топлата вода. А траките са наименование на гърците, на многобройните племена, северно и източно от тях, както и Омир ги е описал в " Одисеята" -много народи с един език
Поздрави!
цитирай
48. leonleonovpom - Привет Невена! Това за родосл...
15.07.2013 23:14
Привет Невена!
Това за родословното дърво е интригуващо.!
За да няма ненужни, бих казал мръсни коментари, според мен е добре да се публикува част от него в годините непосредствено след Кардам
цитирай
49. get - - Нямам нищо против да си извеждате генеалогията си, от Кардам ? :))
16.07.2013 00:09
kasnaprolet9999 написа:
Това с Орфей си е много точно, но важи за всички българия а моя пра..пра..пра си е Кан Кардам. Един братовчед се бе разровил преди време в архивите на националната ни библиотека и направи едно страхотно родословно дърво, което отиде до Кан Кардам. От тогава съм много горда със себе си, а в къщи ми викат Ханката:))) Не го взимай на сериозно, това само ме забавлява. Моето мото е, че всеки камък трвбва да си тежи на мястото. Поздрави!!


- Поста ми, бе по-скоро с насока, етимология и топос плюс хронос, относно така спорната дума(титулатура) К(х)АН. А спорна е, по причина забежките на тюркофилите в историческата гилдия, които свързват тази титла и от там извеждат пример за произхода на българите ?!

- Която аз твърдя, че съществува поне от 10 ВС, в ареала на причерноморие и източно средиземноморие !

- Поздрав на всички ! :)
цитирай
50. germantiger - ...
16.07.2013 00:14
Гет, за споменатите Велики сили (че и с главна ги пишат в началото) си абсолютно прав. Някой беше казал/написал, че историята е политика обърнала поглед в миналото - за повечето "изследователи" особено по червено време - жалък факт!

Въобще нямам спор с теб Гет върху твоя щрих или анализ за великите сили и тяхната историография - съгласен съм. Все пак обаче трябва да отделяме сеното от плявата, а именно, че векове преди нас има и добросъвестни изследователи, а те стъпват на сериозна аргументация, къртовски труд и да уважаваме тези натрупвания (разбира се, да намираме и неминуемите им грешки нормални за времето и знанието тогава).

За ободритите би трябвало добре да знаеш (или не искаш да знаеш и не само ти), че всички славянски племена стигнали до Елбе и "подпрели" до Ютландия се появяват и мигрират там 4-5 век от новата ера, а германи историята и археологията открива в тези земи и до Вайхсел/Вистула/Висла над хиляда години преди новата ера. Писал съм го на Мерлин, но явно го ползваш като провокация ;) ?! Хронологично на Мерлин съм му писал именно това 2000-1200 гпрне германи по тези земи, после миграцията им на запад, после 4-5 век от новата ера миграция на славяни в бившите германски земи и претопяване на малкото останали германци там. "Пак после" германска реконкиста и заселване на германските земи до одер, силезия, померания, тевтонски орден с огън и меч през Прусия и векове по късно след края на ВСВ геноцид и премахване на германците оттам.

"С две думи" първо германи, псоел славяни, поелс пак германи и след това отново славяни по тези земи. Първи обаче те принадлежат на германите, славяните са векове след тях, товеа по повод "първенството", а ободритите са славяни и в това за мен поне няма съмнение.

Основната ми забележка към вас е непризнаване на грешките които допускате като всички живи хора и стремежа българската история да е винаги древна и винаги велика. Такава постоянно не е ничия история, всеки пада и става, всеки е велик и срамен - понякога.

Гет, мисля че, Германия не е правила история на български гръб както москалите, готите и Крим са споменавани но не като изконно германски земи и само Хитлер се е реел е небето на въображението и претенцията. Никой германец мисля никога не е претендирал за български земи, камо ли за проливи!

...

Към leonleonovpom

Беше написал, че франките се оттеглят, а аз споменах, че те не се оттеглят, а остават във Франската си империя и дори са фиксирани пак като франки даже 3 века след Хлодвиг и началото на тяхната държавност, а именно при Поатие срещу арабите начело с майордома Карл Мартел "Чука".

За колонизацията при други и спойката при Българската държава може би си прав - това може да развиеш - там се замислих. Да прощаваш острия ми "език" в 1-2 коментара, не трябваше да пиша така рязко, защото ти винаги си имал търпение и сърдечно отношение към мен - извинявам ти се абсолютно сериозно (без ирония)!
цитирай
51. leonleonovpom - Не ти се сърдя Германтигър, все пак ...
16.07.2013 00:34
Не ти се сърдя Германтигър, все пак за да стане полемика, трябва и критика, иначе ако са само хвалебствия, човек се самозабравя, така се мобилизира
Това презиме Мартел е интересно, чук е марто на френски! !Ето, виж, даже французите наричат дедите си галоромани, считам за изключително силно латинското влияние върху езика им, а може да се окаже, че има и немско от франките, все пак периодът е дълъг !
цитирай
52. get - @ 51. germantiger - ... за споменатите Велики сили ... и-и-и "Що дирят из земите БАЛКАНСКИ ?
16.07.2013 12:39
- Относно силите(!) - както виждаш сложих ги в кавички и поради това, не случайно ползвам Малка буква ?!

- Чувал ли си, че Стефан Караджа на практика родът му е от Странджа планина - тоест така известният Бимбалов род ?
- За един от този род, вече ти споменах във връзка с прусака ген. Дибич За(д)балкански на "руска" служба (скобките ги сложих по причина че върховен главнокомандващ е Екатерина ... по произход (?!?) от шлезвиг-холщайн !?
- Та в тези описвани времена един от бимбаловият род Петко, с прозвище "Страшника" иска да вдигне въстание За освобождение на Българско (!) Но ЕКАТЕРИНЕНИЯТ ГЕНЕРАЛ германеца на руска служба Иван Иванич (истинско име: Йохан Карл Фридрих Антон) (1785-1831). МУ КАЗВА ?! - Ако не ме послушаш(ТОЕСТ ДА НЕ СЕ БОРИ ЗА САМОУПРАВЛЕНИЕ И НЕ СЪЗДАВА МЕСТНА СЪПРОТИВА !), ще обърна срещу вас топовете !! ... Накратко това за "славянската" дружба и-и-и ... пруската "омраза" към русите !?
- Друг един от бимбаловият род, става личен охранител (на тежко раненият шведски крал ... след победата, на руси над шведи при Петър Първи !) та отвеждайки го при султана на практика го спасява от позор и смърт ?! - Защо ли ?
- В книгата си "Земя на световен кръстопът" Борис Чолпанов, отново пише за друг представител на БИМБАЛОВИЯ РОД ?
- Същият по времето на обсадата на Виена, е бил "главен топчия" в Османската армия и на практика, Я е саботирал ! ... за това СУЛТАНА му ВЗЕМА главата !
- В столицата на Австрия има скромен паметник, в негова памет от благодарните виенчани ?! - Но-о !!? - имаме примери и с "обратен знак", като един Евгений Вулгарис (храненика на Екатерина Велика, в качеството му на Славонско-херсонски епископ) !
- Именно поради таквиз(майцепродавци и потурнаци, наричани ЙОЩ на времето "ФАНАРИОТИ") отец Паисий пише неговата История ... И-и ОСТАВИ в КАКВО ни убеждават "партийните летописци"(от близкото тоталитарно минало !) че с това ИСКАЛ и едва ли не СЪЗДАЛ "Българското възрждане" ?!

- О историо ! - какво ли йощ си скрила в свойте страници ??!
цитирай
53. dolce - виждам думи....................
16.07.2013 13:21
germantiger написа:
Аз въобще не се съмнявам, че всичко на изток е славянин за мерлин (и не само за него обаче). Кумани (всякакви), хуни (съюз), хазари, българи, готи, алани, векове преди това сармати, скити, пак векове по-късно самите славяни, печенеги, монголо-татари... всичко това са все славяни!

Стремежа да се направи в античното минало, дори предисторичността всичко трак, а в по-късните векове славянин, посел всичко да се срещне и обедини в трако-славянин (и той ерго българин) е без съмнение с любонародни подбуди!

Истинността изисква да се споменат Адам и Ева също - те са трако-славяно-българи - БУДАЛКАМ СЕ, разбира се.

P.S.
Единствените, които никога няма да станат българи със задна дата "исторически" са негрите и монголоидите (циганите също), някак непривлекателни за каузата са, но ако белокаменна Москова пожелае - кой знае ;)

Гет (за споменатия от теб извор - високите, русите и белотелите племена), НО българите не са високи, не са руси и не са с бели тела. Масата от тях са по-скоро средни, да не кажа ниски, тъмнокоси и с лека пигментация. И за да не генерализираш "натурусловията" като променящи този облик - сърбите са на Балканите, но са по-светли от българите, уелсците са в Англия, но са здрав брюнет.

виждам думи но не виждам мисъл /шъ мъ извиняваш/
никога и никой не описва по този начин българите , поне не и сериозни автори
а и нови разкопки в Китай доказват погрешноста та тази Ви теза
чете и мислете не приемайте клишетата
цитирай
54. colyo - На италиански мартело е чук.
16.07.2013 17:47
На италиански мартело е чук.
цитирай
55. get - - Отново се отплесваш, в националистични ... и от там с шовинистично звучение аргументи ... ?
16.07.2013 18:42
germantiger написа:
... съм му писал именно това 2000-1200 гпрне германи по тези земи, после миграцията им на запад, после 4-5 век от новата ера миграция на славяни в бившите германски земи и претопяване на малкото останали германци там. "Пак после" германска реконкиста и заселване на германските земи до одер, силезия, померания, тевтонски орден с огън и меч през Прусия и векове по късно след края на ВСВ геноцид и премахване на германците оттам.

- За да докажеш тезата си отново ми се обосноваваш, от чисто расови позиции (така любими на чичко Шикългрубер и "Ко" ?) !
- Тук не коментираме фантастичното свързване на легендарни "прото германци" от 1 500 год. пр.н.е. ? - Твърде пресилено ! - поне да ми бе казал Култура ясторф(6 - 1 ВС) та донякъде да се съглася ?!

- Говорим, за по-близки като периодика неща, това което ти критикуваш от расови позиции ?
germantiger написа:
Гет (за споменатия от теб извор - високите, русите и белотелите племена), НО българите не са високи, не са руси и не са с бели тела. Масата от тях са по-скоро средни, да не кажа ниски, тъмнокоси и с лека пигментация. И за да не генерализираш "натурусловията" като променящи този облик - сърбите са на Балканите, но са по-светли от българите ...

... като съзнателно пропусна, УТОЧНЕНИЕТО, което прави автора (?!)
get написа:

1.В ДРЕВНИ ВРЕМЕНА, обаче, те СА НАРИЧАНИ (?) Sauromatae и Melanchlaeni има(и сега – б.пр.) някои, които наричат тези народи ГЕТСКИ.
2. Тези са хората използвали да живеят на река Истър от СТАРО ВРЕМЕ(!!).
... (по) Късно , от двете страни на река Истър, където те са останали устроени дори до НАШЕ време ."

- Това последното осмисляш ли го ? - или го прескачаш, защото не ти е угодно ?!

- Тези неща, не ти ги "завирам", с намерение да те уязвя, Не ! - Но-о-о !?! - това като фактология се пропуска и от руска и от германска историографии ... от същите, когато започнат да говорят за митичните ГОТИ тук в Причерноморие и долен Дунав !!
- Тоест руската и немска исторически науки започват да си припяват в хор ... за "русите готи" по долното течение на Дунав ? - Защо е така, мога да ти обясня !

П.П.
- Ето едно още, допълнение от писмен източник, като тема за размисъл относно ГОТИТЕ и ТЕХНИЯТ ЕЗИК ?
"Докато заемал престола императорът на Константинопол дълго време воювал с тези народи, но като не успял да ги надвие по никакъв начин, най-после сключил мир с тях и ги оставил да живеят по тези места. Същото сторил и крал Vladinus като видял, че тия народи са многолюдни и езикът им е близък до езика на неговите. Така тези народи, сиреч готи, славяни и българи, много се сближили едни с други, най-вече за това, че те всички били езичници и че ЕЗИКЪТ ИМ БИЛ ОБЩ.”
П.П.П.
- А историко-политическите и реваншистки спорове относно бившите Вагрия, Померания, Прусия ... води ги с поляци и руснаци - До там, претенциите(мераците) ми не са стигнали :) !
цитирай
56. germantiger - ...
16.07.2013 19:55
Гет, не ти отива да си шовинист български, но това разбира се е твой личен избор!

Датирането не германите преди новата ера се базира на археология (до 2 000гпрне) и извори (до 400 гпрне). Българите за сравнение се появяват в изворово в Европа 3-4 век от новата ера, най-рано друг ще ти посочи 2 век от новата ера. Иначе казано германи има в Европа преди българите от най-много 2400 г или най-малко 600 г - просто факт.

За никакви расови позиции на чичко Шикългрубер не иде реч. Той не е историк, не е изследвал германите и като всичко националистично германско е забранен, докато споменатото от мен като археология, етнология и работа с извори е факт векове преди него и почти век след него. акключенията на науката са преди и след Мустака, докато вижг заявленията на автохтонистите с приолетарски манталитет в бг - вашите са отскоро.

Те не са предложени на сериозната наука за подкрепа или критика и си остават фразьорство, надявам се не и фантазьорство. Ганчо Ценов постъпва по-доблестно макар да харчи немъжки парите на жена си германка и предлага своите трудове пред т.нар. официална наука. За потресаващите му грешки, но и за приноса му положителен знаем.

P.S.
Манталитета от червено време офрмиран у българина и ярко изразен при теб (и не само) е в това, че ВИЕ ВИНАГИ СТЕ ПРАВИ, НИКОГА НЕ ГРЕШИТЕ И ОТРИЧАТЕ ПРАВОТО НА ИЗБОР У ЧОВЕКА. Та Гет - ти като комунист от какви позиции отстояваш българското, щом ми приписваш расови на мен (при положение, че неведнъж съм забелязвал расологията и антропотиповете не са ти ясни и задълбочени или равни на моите в тази "област" познания нямаш) Признавам, че и аз не съм ти равен (в червеното) тъй-като комунист не съм.

...

ИЗВИНЯВАМ СЕ, НА И ПРЕД dolce
Ироничния ми, почти саркастичен коментар не беше коректен и не говори добре за мен.

Ако имате желание да прочетете как съм опровергал тракийското в готите в поредица постинги и то С КОНКРЕТИКА НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО, моля:

http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-1.1000665
http://germantiger.blog.bg/politika/2012/09/17/kontra-sparotok-az-i-istinata-2.1000670
http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-1-za-rasata-i.774600
http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-2-za-izvorite-i.774801
http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-3-sreshtu-avtohtonizma.774825
http://germantiger.blog.bg/history/2011/06/30/anti-sparotok-4-sled-posting-3.774838
http://germantiger.blog.bg/history/2013/01/06/sparotok-i-drugite-quot-nravstvenost-quot.1038923

нравственост, извори, фолклористика, етнология, археология, лингвистика, антропология...
цитирай
57. germantiger - ...
16.07.2013 20:28
Гет, един добронамерен съвет от мен, дори непожелаен от теб:

Не си позволявай да квалифицираш хората, за да не бъдеш квалифициран и ти.

Грозно и недостойно е да им "приписваш" позиция и с този "похват" да ги рекоментираш след това.

Моля, не бъди комунист и шовинист (до момента мислех, че са несъвместими, но явно в теб се срещат и миксират)?!
цитирай
58. leonleonovpom - Благодаря на Dolce и Colyo за ком...
16.07.2013 21:04
Благодаря на Dolce и Colyo за коментарите по-горе . Що се отнася до допълнението за чук на италиански ЧЕ КОРЕНЪТ Е СЪЩИЯТ КАТО НА ФРЕНСКИ, СЧИТАМ ЗА НОРМАЛНО защото и двата езика произлизат от латинския. За латинския не съм се замислял, вероятно произлиза от Марс, не съм сигурен
цитирай
59. leonleonovpom - Гет и Германтигър, не си струва да се ...
16.07.2013 21:24
Гет и Германтигър, не си струва да се карате за подобни неща. Плюс това, ако не греша, сте съграждани
Ние оттук имаме някаква трибуна, но нямаме власт да решаваме световни проблеми
Пийте като се срещнете някъде немска бира/ никога няма да кажа лоша дума за нея или , че съм пил по-хубава/. Даже в исторически план смятам ,че са автори на днешната бира. Има сведения, че нещо подобно, близко са правели в Египет, но патента считам, че е немски. Част от гвардията - германци на Максимин Трак се е занимавала с приготвяне на любимото му питие, по описание на технологията - бира, а той изпивал един мях на ден, което не е изключено при огромния му ръст
Сега, не с цел да се заяждам, считам, че българин е ново име, затова се появява късно, споменава се за тях в английския корпус на Адриан- първата половина на втори век. Затова смятам, че идва от римляните Иначе сме стар народ, езикът го доказва, съвършенството му. Разгеле, Герман тигър, повтарям, не се заяждам, интересува ме, кога се споменава за първи път германи. Знаеш, в латинския има думи, германитас например, които по съдържание се покриват със същността на германците-близки, родствени племена.
Пък живот и здраве, дано пием бира и в Бургас
Поздрави!
цитирай
60. get - - Гет може да е бил всякакъв - Но не е бил шовинист и непочтен !!!
16.07.2013 21:30
- Вероятно си се разхождал прав под масата, когато аз съм разбрал простата истина и то от живота, че ... Две смърти няма - без едната не можем !
- Това ме е накарало, въпреки несгодите и превратностите, които ми сервира съдбата, поради позицията ми на непремиримост срещу Неправдата - Да бъда ! ... Винаги Себе си !
- Пред никой не съм превивал угоднически гръбнак и винаги съм държал - Нещата да се назовават такива, каквито са действителност !!

- Относно пристрастноста ти към "расологията" на няколко пъти казвам - Прекаляваш !
- Не си мисли, че не съм запознат с Антропология ... тъй като това е задължителен дял, както при Криминалистика, така и Съдебна медицина ?!

- Така че, престани с "русите и бели ГОТИ" ! - плюс "немските" имена на техните предводители ?
- Аз ти цитирам, етнообразуващи и миграционни процеси ... плюс прецизирането им, като хронология и топография - Ти ми отговаряш, с расови доводи ? !

ДАВАМ НАГЛЕДНИ ПРИМЕРИ на това, което се опитвам да обясня !
- В армията на Теодорих има военачалник с име Genzo, Диодор го пише Gentio, а Теофилакт Симоката - Gentzon ! - да си чувал българското умалително на Евгени-ГЕНЧО ?
- Аларих, тоест Ала(конница) плюс частицата РИХ-Рекс-Регес !
- Ардарих, на тракийски(дори и латински) дума за Чист(о/та) + отново частицата за благородство Рих-Рекс-Регес-Резос(последното тракийско)
- Ерманарих, Ер-Ерм-Ерми документирана преди и след готите-германци при траки и после при българи !(латинско се среща, като Елм -име на светец !)
- Тервингите били "германци" - древлините, ерго древляне - стават "руснаци" ?

- Според единственият АКТУАЛЕН за ГОТИЦИЗМА източник "Гетика" на Йордан - Нападения на германци-готи на територията на ИРИ ?
а) Histria 238 A.D.;
б) Marcianople(съвр. Девня) 249 A.D.;
в) 251 A.D. - общо настъпление срещу Тракийски земи под водителството на Книва или Гнива - при което е убит имп.Decius при Abrittus !(на тази ли "ИСТОРИЯ" да вярвам ???) - в която пише, че ДВА КОРАБА ГОТИ Тръгнали от Скандза през I-ви век ?! :( :(
цитирай
61. leonleonovpom - Пак казвам, искам да си стиснем р...
16.07.2013 22:10
Пак казвам, искам да си стиснем ръцете ,да не се караме за дреболии!
Не се заяждам, по-скоро може да се каже, че се заяждам със сърбите, зашото по-горе стана дума за тях.
Наши хора са при всички случай.Първо езикът. Спомням си как реагира жена ми на приказката ми, че ми е приятно да се разхождам из Белград и да слушам сръбска реч,защото общо взето не се налага да превеждаш Отговорът и беше, че все едно слушаш майтапи. Както чужденец , понаучил български, се мъчи да говори. Спирам с коментара за езика
Ами всичките им земи са били български, Косово, Белград също, Нишкото въстание се учеше като българско, преди няколко години поправих една екскурзоводка, която го приписваше на сърбите. Ниш е подарен на сърбите заради обявената война на Турция през 1876 г.
Това между другото
цитирай
62. leonleonovpom - Благодаля ви, аз също усещам, че с ...
17.07.2013 07:40
Благодаля ви, аз също усещам ,че с истината нещо не е наред. Победил Аспарух армията и то най-елитната на-най-силната държава тогава, а е представян като водач на орда едва ли не от диваци. Нещо не е наред, но защитниците на утвърдената история цитират кой какво от авторите, не в момента, а по-късни е писал Тези писания са минали през доста ръце, но дори и да се приеме, че и на йота не е променен оригиналът, то има ли гаранция, че авторът е безпристрастен!? Той със сигурност обслужва интересите на императорския двор, а не на Аспарух.
Тогава скачат и питат ,къде са нашите? Това донякъде е основателно, но при наличие на Манасиева жроника, Лондонско четвероевангелие, при това оригинали, не преписи,какво излиза, че сме имали литература, но тя системно е унищожавана, с векове, за да не остане накрая нищо
цитирай
63. get - - Приятелю, към ВТОРИ ВЕК, римската империя е вече в упадък ... това довежда до СЪБИТИЯ !?
17.07.2013 11:38
leonleonovpom написа:
Благодаля ви, аз съща усещам ,че с истината нещо не е наред. Победил Аспарух армията и то най-елитната ... Нещо не е наред, но защитниците на утвърдената история цитират кой какво от авторите, не в момента, а по-късни е писал Тези писания са минали през доста ръце, но дори и да се приеме, че и на йота не е променен оригиналът, то има ли гаранция, че авторът е безпристрастен!? Той със сигурност обслужва интересите на императорския двор, а не на Аспарух.
...

- ИЗТЛАСКАНИТЕ през ПЪРВИ пр.н.е. проживяващото от двете страни на Истъра население, което е ПОстрадало от ЗВЕРСТВАТА, при инвазията на римските легиони на БЛКАНИ, започва да се завръща от НОВИТЕ СИ поселища, СЪВПАДАЩИ с ареала на така известната археологическа Култура Черняхов (?) !!
- Първоначалната вълна на възвращенци е от географски райони, които най-общо съвпадат с така нар."Път на кехлибара" (?) - Най-южното население по този път се нарича ВЕНЕ(Т)И (на Адриатика) - на най-северната точка на този Път (на Прибалтика) населяващите го, ги зовели ВЕНЕ(Д)И !
- Като показателен пример относно този МИГРАЦИОНЕН ПРОЦЕС, отново е едно друго ЕТНОНИМНО съвпадение на население "блканските с(Ъ/Е)рби" и "лужишките с(О/Е)рби" ?
- "Лужишки" идва от общо"славянската"(протоЕВРОПЕЙСКА) дума за "човек":
а) в Мала азия ИМАМЕ (лиди/луги) и от там страна от античноста Лидия;
б) на Балкани и северно от среден Дунав, думата звучи, като лю(д/г)е ?
- За мен именно инвазията на Империята(РИМСКА), на Балкани (?) довежда до етносна консолидация и и от там последващо, формиране народи(в историко-категориалният смисъл на думата ?) !
- Говорихме относно поселенческият ареал на сОрбите, към момента на (I BC- III AD) тоест време на Римска власт на изток от Апенини ?
- Живеят в югоизточните-източна части на Германия: районите на Дрезден, Лайпциг и Берлин ?
- И За разлика от оБОДРИтите(?), ЕДНА част от полабските сърби е успяла да съхрани езика и самосъзнанието си до наши дни !
- От кога живеят СОРБИТЕ в "изконно" германски земи не зная - пък и не ми предтавлява интерес ... Но какви "дивашки" етносно асимилационни процеси са извършени през средновековие - Това, вече е друг въпрос ?
- Кои са били преобладаващи като население през ранно средновековие, говорят множеството топоними(?!), като Берлин(идващо от протоевропейското понятие за "Блато) БраниБор(със "новото", както казват немско Бран-ден-Бург (?) - но странното е, че крепостта на българският принцепс Влад "дракона" в Карпати, се нарича Бран( което в нашият език е Браня-защитавам ?) !

П.П.
- Относно аспаруховите "ТЮРКИ"-праБЪЛГАРИ, там РЕЛАЦИЯТА е при ЧЕРНЯХОВ к-ра ?! - които католишките апологети рисуват, като МОНГОЛИ - само отбелязвам ... няма, да коментирам, кой е най-големият поддръжник на това ?!

- В заключение, ще обясня ? - Защо е тази моя непримиримост и настоятелност, относно проблема(?) относно ГОТИТЕ(германци) на територията на долен Дунав ?
- ОТГОВОРА се КРИЕ във това изказване на безспорният авторите по "История на готите" проф. д-р Хервиг Волфрам, който на една своя лекция е пределно откровен (!)
- Казвайки:
"Ако историята на тракийските готи и тази на готите в Тракия БЪДЕ ИЗВАДЕНА ОТ ОБЩАТА ИСТОРИЯ НА ГОТИТЕ, ... НЯМА ДА ОСТАНЕ НИЩО (!), резултатът ще е равен на НУЛА.
...
Тази теза не е преувеличена, тъй като ПОЧТИ ВСИЧКО ГОТСКО, което под каквато и да била форма е придобило по-ясни очертания, Е ВЪЗНИКНАЛО НА ТЕРИТОРИЯТА НА (?) днешна България(!).
Ако от историята на готите ИЗВАДИТЕ(!), примерно, само:
А) готския превод на Библията, направен от Вулфила (311 - 383 г.; бел. прев.);
Б) издигането на Аларих I (395 - 410 г.; бел. прев.) за крал и възникването на вестготите, както и
В)Свищовското кралство на Теодерих Велики (455 - 526 г., от 471 крал на остготите; бел. прев.),
... Не би имало галско-испанско кралство на вестготите, нито италианско кралство на остготите със столица Равена, нито пръв превод на Библията на неантичен език.
- Не би имало също и готски заемки в славянските езици, в днешния баварско-австрийски диалект, нито дори думата “deutsch” (немски).
В края на краищата, НЕ БИ ИМАЛО И ПИСАНА ГОТСКА ИСТОРИЯ, тъй като Йордан(ес), АВТОРЪТ на запазената до днес “Гетика”, ПРОИЗХОЖДА от Тракия."

- ПРОУМЕЙТЕ ТОВА ??!! ... До "появата" (?) на готите до Дунав !? - ГОТИ И ГОТСКА НЕ САМО ИСТОРИЯ, НО И МАТЕРИАЛНА ПАМЕТНИЦИ(артефакти-находки) ОТ НЯКАКВА ТЯХНА МАЕРИАЛНА КУЛТУРА ... Н Я М А !!!
- ЛИПСВАТ по цялата линия на техният митичен ПОХОД ОТ СКАНДЗА до БАЛКАНИ ?!
цитирай
64. germantiger - ...
17.07.2013 12:51
Ние не се караме - Гет ме провокира и за мен остава избора:

- да подмина вербалната провокация

- да "падна на нивото" му и да постъпя по неговия начин

Понеже аз уважавам Гет, реших да се "принизя" другарски до него ;)

P.S.
Към bezistena

ВИЕ ПИШЕТЕ:
разсекретиха автентичните документи,съхранявани във Франция,че Аспарух е син на последния крал на Франки-те=Барки-те от МЕРОВИНГИ-ТЕ(Мария Богиня)-ДАКОБЕР=Кобрад

АЗ "ЗАКЛЮЧАВАМ":
Следователно за Вас, Аспарух е германец ?!
Понеже не може от син да произлиза баща и от новото да раждате старото, та от българина Аспарух не може да породите баща му германеца, следователно Вие доказвате, че Аспарух е син на баща си - германеца?!

Разбира се, Вие не искате да докажете това, а тъкмо обратното, но го правите глупаво (не се обиждайте от истината).

ИЗЛИШНО Е ДА ИЗВЕЖДАТЕ АСПАРУХ ОТ МЕРОВИНГИТЕ, А ПРЕСПОКОЙНО МОЖЕ ДА "ИЗВЕДЕТЕ" ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ ТРАКИЙСКИТЕ АДАМ И ЕВА, несъмнено Господ също е българин ;) Така-че спокойно, може да опитате по на едро, по-ангро, по-български, по-болшевишки всъщност!
цитирай
65. get - - Уважаеми Симеонов, в поста си ПИТАШ: "Защо Аспарух създаде България тук, а не в Луизитания например
17.07.2013 21:18
leonleonovpom написа:
Благодаля ви, аз също усещам ,че с истината нещо не е наред. Победил Аспарух армията и то най-елитната на-най-силната държава тогава, а е представян като водач на орда едва ли не от диваци. Нещо не е наред, но защитниците на утвърдената история цитират кой какво от авторите, не в момента, а по-късни е писал Тези писания са минали през доста ръце, но дори и да се приеме, че и на йота не е променен оригиналът, то има ли гаранция, че авторът е безпристрастен!? Той със сигурност обслужва интересите на императорския двор, а не на Аспарух.
Тогава скачат и питат ,къде са нашите? Това донякъде е основателно, но при наличие на Манасиева жроника, Лондонско четвероевангелие, при това оригинали, не преписи,какво излиза, че сме имали литература, но тя системно е унищожавана, с векове, за да не остане накрая нищо


ЦИТАТА ми в пост №56 е от Дуклянската хроника - КЪДЕТЕ ЯСНО СЕ КАЗВА ! - Защо България е създадена на Балкани а не в Иберия ?!
А там ни се КАЗВА ! - "тези народи, сиреч ГОТИ, СЛАВЯНИ и БЪЛГАРИ, много СЕ СБЛИЖИЛИ едни с други, НАЙ-ВЕЧЕ ЗА ТОВА, че ... ЕЗИКЪТ ИМ БИЛ ОБЩ.” !

- Това че немският ФИЛОЛОГ Йеронимус Волф (16 в.) се е объркал и нарича РИМСКИТЕ ГРАЖДАНИ проживяващи в източната част на Империята с името "византийци" а нея самата "Византия", това не променя СЪЩНОСТНОТО в случая !?

- Ако прочетем внимателно Теофан "изповедник", там много ясно си пише, че когато римският император решил да напусне столицата Константинопол, то гражданите(РИМСКИ) на същият(!) са наречени "византийци", тоест, по по-старото име на града, Византион ?!

- Относно "византийци", те са част от Източна римска империя ! - Не Империята, сенарича ВИЗАНТИЙСКА а е ОБРАТНОТО - "византийците" са ромеи, тоест те са част от ОБЩОТО понятие РИМЛЯНИ !
- Така че, някакъв различен от останалото население на балканите НАРОД с име ВИЗАНТИЙЦИ ... Н Я М А !
- Има гръкогласно и славо-гласно население !
- Не бъркайте славо-гласие със "славяни", един полит-исторически термин !!
цитирай
66. leonleonovpom - Така е Гет, но няма как да се избегне ...
17.07.2013 21:53
Така е Гет, но няма как да се избегне утвърдената терминолотия. Гражданите на ИРИ са се наричали ромеи-това е документирано на монети и печати, включително и наши монети. На монетата на Иван Асен ясно е написано, че е цар на българи, внимание , романи и накрая греком-тези от Епир. Прави се отчетлива разлика между романи-населението на империятя като цяло и гърците като неин компонент, съставка. Просто такава е истината,не искам да унижавам или възвеличавам
Не искам да се връщам на спорни моменти, да задълбавам спора, но цялата антична и особено късно антична история е спорна
Относно намека за величието българско, наистина съществува в периода от 7 - 10 век, когато основните сили в Европа са три и от спортна гледна точка си разменят местата.
ЕДНАТА ОТ ТЯХ Е БЪЛГАРИЯ, БЕЗ НИКАКВО ПРЕУВЕЛИЧЕНИЕ!
цитирай
67. get - - Г-н Симеонов, отвратителното от цялата тази наукообразна галимация, в която се опитваме ...
17.07.2013 23:52
... да вложим някакъв смисъл-ЛОГИКА, и от там малко, от малко, обективност, е че тя допълнително се обременява от още ДВА ФАКТОРА !

- Провинциално-сервилното поведение от нашата историческа наука, пред НАЛОЖЕНИТЕ, от източни и западни АВТОРИТЕТИ, "истини" за припонтийската и от там нашата БАЛКАНСКА ИСТОРИЯ !?
- Казано по друг начин ?!! - Не е страшна сама по себе си Историята с нейните факти - а страшно става, когато историците започнат да интерпретират фактите !!?

- Относно Грък-гърци ? - за пръв път Аристотел (2 ВС) употребява в книгата си ("Meteorologica" I.xiv), думата "Grakoi"(като заместител за "Hellenes") пишейки, че това било названието, което обичайно се използва от Илирите, за да означат Дорийците живеещи в Епир.
- А самите те, са се самоназовавали "Graii" ?

Втората: "Модерна" теория наложена от германският историк Georg Busolt, (1850-1920) налагащ мнението си, че "Graikhos" СЛЕДВАло(!) да се извежда от името на града Graia, в Беотия - с това той РЕВИЗИРА Аристотел(?) :(( и остава в сила неговата интерпретация ... та и досега ??! (също както става, с Византия и византийци, наложено от Йеронимус Волф) !?

- Тук можем да си поставим въпроса за корелацията и доколко са подобни понятията от първото споменаване на Hellenes при Омир(като Thessalian племе), после при Аристотел(епирци ?) и-и-и ... най-накрая това понятие, от времето на т.нар. "Елинизъм" - Когато "елини" имаме ... като почнем от северна Индия и Бактрия, сев.Африка, Мала азия, Балкани и северни брегове на Понта ?!
- Това да е народ-гърци (?) - едва ли ! - А що, ще е тогава ?
цитирай
68. leonleonovpom - Най-страшно е Гет, к...
18.07.2013 00:17
Най-страшно е Гет ,когато при тълкуването си приемат безкритично чужди истини и сервилно ги подсилват даже , благодарение на чувството за малоценност и националнихилзма!
цитирай
69. germantiger - Другари, болшевики ;)
18.07.2013 07:43
70. leonleonovpom - Най-страшно е Гет, к...
00:17
Най-страшно е Гет ,когато при тълкуването си приемат безкритично чужди истини и сервилно ги подсилват даже , благодарение на чувството за малоценност и националнихилзма!

...

Инженерю, следващия цитат как го приемате - бзкритично защото е сервилен към българите без дори да е извор или... ;) ?

63. анонимен - Гласувам с +заради изследовате...
17.07 01:59
Я спрете метафоричните Субекти на Живата вода и епохалната стихия на Потопа:
ЖИВА ВОДА=Бог Ежуа и Богиня Диана
ПОТОП=Бог и Богиня Диана
СТИХИЯ НА ПОТОПА=Духа на Бог Иса и Богиня Диана!
Разбрахте ли какъв Потоп от Жива вода иде да залее света!Потопът на Боговете Български,от Чиято Любов спасение няма...

Изследователите от bezistena.blog.bg още в ТАЙНАТА НА СВЕЩЕНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК-ЧАСТ 2 разсекретиха автентичните документи,съхранявани във Франция,че Аспарух е син на последния крал на Франки-те=Барки-те от МЕРОВИНГИ-ТЕ(Мария Богиня)-ДАКОБЕР=Кобрад,оцелял от преврата и повел изконните жители на цяла Фракия и Европа-Траките,на изток за освобождаване на България от Византия!

...

Гет, неведнъж съм го писал, но ти явно избирателно четеш ;)

Лужичките/лужишките/лаузитцките сорби/зорби оцеляват защото не участват в погромите на великото сливянско възстание палило и избивало до Хамбург дори.

Славяснките топоними до Елбе/Елба/Лабис са от ранното средновековие когато славяните 4-5 век от новата ера се нанасят в бившите германски земи и претопяват малкото останали там германци.

В този ред на мисли аз мога да обявя българите за турци в земите с турски топоними в България днес и да нарека или намекна с пУдсказки, че тези земи са турски въобще. Впрочем мога да направя Варна гръцка, защото в началото на 20-и век нейното население е било от гърци, турци и евреи и само няколко процента българи... Да го направя ли ?! Не, няма, защото истината изисква да кажа, че Варна има халколит неолит, 600гпрне милетски гърци после византийци, турци, евреи и най-накрая преобладаващи българи - това трябва да напиша, а не само да си избера едни.

Славяни в земите до Вайхсел/Вистула/Висла няма преди новата ера, а германи има по находки 2 000 гпрне. по извори 400 гпрне... иначе казано 2400г. преди славяните да се появят в германските земи.

Всъщност е излишно да го пиша, защото както казах - вие сте комунисти по манталитет и

ВИЕ НИКОГА НЕ ГРЕШИТЕ (и никога не признавате грешки)

ВИЕ ВИНАГИ СТЕ ПРАВИ (подбирате тенденциозно само угодното)

ДРУГИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР (ако не е вашата истина - другите са родоотстъпници)
цитирай
70. get - . . . а германи има по находки 2 000 г. ...
18.07.2013 10:45
- А.
germantiger написа:

... а германи има по находки 2 000 г.пр.не. по извори 400 гпрне... иначе казано 2400г. преди славяните да се появят в германските земи.


- Б.
germantiger написа:
Славяснките топоними до Елбе/Елба/Лабис са от ранното средновековие когато славяните 4-5 век от новата ера се нанасят в бившите германски земи и претопяват малкото останали там германци.

- Отново обяснявам, на уважаемият ми приятел Germantiger, че едни от най-консервативни се явяват названията на топоними и хидроними, ЕДИН такъв ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ е на едно море, където са проживявали ВенеДите и което, от латинците(Птолемей (1 AD) е наричано (Mare Balticum - лат.) ?
- С по-ранно упоменаване, от Плиний Стари (в Естествена история), като "Balcia" ?
- ЦИТАТи: ИМЕТО на този ХИДРОНИМ ? - "Baltisches Meer, von lat. Mare Balticum, oder auch Baltische See ... " ?
- Морето по-късно, отново се назовава със същото име, от Адам Бременски (11 в.) в "Gesta Hammaburgensis Ecclesiae Pontificum" (Deeds of Bishops of the Hamburg Church - Деяния на епископите на Хамбургска църква), като "Mare Balticum" ?!
- Етимолози лингвисти, обясняват че, то произхожда от PIE: root *bhel, означаващо "бяло" или "fair".
- Странно е, че кореспондира с тракийската дума б(е/а)лт - тоест "блато" ?
- На Urgermanisch (Protogermanisch)(пра-прото-германски) вероятно е звучала по подобен начин, тъй като PIE коренова, както казах е "bhel" - Самите немски лингвисти, сочат появата на този ПРАгермански в т.нар. "предримска епоха", тоест късна Бронзово-скандинавска епоха, Ранна желязна ?
- А това като време е: от 5 ВС - до 5 AD, след това идва така известният(ни) "Старо-високо-германски, на база, на който се разработва и така известният "Закон на Гримм" ?
- Но с оглед, как звучат думите за "блато" на съвременен германски(MARSH; SUMPF), става показателно ... наименованието БАЛТийско(море) от КАКВА езикова СРЕДА е произлязъл ?
- Коствена податка, за МЕСТОнахождението на "оригиналните" германци(съотнесено към Балтика ?) , СЕ КРИЕ наименование за Балтика "Ostsee"(от тях !) - тоест ЗА ТЯХ, то се явява НА ИЗТОК-Източно море (!) от местообитанията им ?!
- Отново повтарям "консерватизъм-хидроними" (?)- за померани:Блат(н)о море ... за германи(е): Източно (от тях) море ?!

П.П.
- Приятелю, моля те !
- Първо прочети и осмисли, това което ти обяснявам ... а после вече, ме обвинявай в шовинизъм, комунизъм, автохтонизъм ... ет цетера ??! ... Защото аз никъде до сега не съм си позволил да извеждам ДИРЕКТНО ПРОИЗХОДА на Българите ... от народ живял 2 000 години пр.Христа ?!
germantiger написа:

... а германи има по находки 2 000 г.пр.не. ...

- А това, германските историци в миналото, са го правили ?!!!!
цитирай
71. letopisec - Не бях чел нищо по-малоумно, досега...
18.07.2013 11:20
sparotok написа:
По мое мнение Аспарух не създава нова държава, а само разширява територията обитавана от свободните траки след трояновото нашествие.

На сведенята на Теофан и Никифор не може да се разчита напълно, тези хора са обремемени от страхът и към българите.

Ако Аспарух бе прогонен от хазарите, то не би било възможно да бъде погребан в днешните земи на Украина.

По-скоро хазарите са наети от Константин Погонат да нападнат българите когато Аспарух отнема Тракия от лапите на Римската Империя. За жалост е трябвало да се простим с Крим, но всяка победа си има цена.

цитирай
72. letopisec - Защо никой не може да отговори на ...
18.07.2013 11:22
Защо никой не може да отговори на въпросите на germantiger? Мислех, че поне Гет има малко знания, но и той се оказа чугун...
цитирай
73. get - @ 74. letopisec
18.07.2013 12:11
- Юдео-ешкеназки прозелите, цитирайки ми като ИЗВОРИ - документите "намерени" :(( от видният авантюрист-фалшификатор ФИРКОВИЧ и обявени за "хазарски ДОКУМЕНТИ"(!) - С това ти ставаш един ЧУН(по Ото Хелфън) - което пък не било единтично на ПТОЛОМЕЕВИТЕ ХУНИ (!) от картата(географията-землеописанието МУ) от края на ПЪРВИ ВЕК ?

- Ти тръгвайки да извеждаш ПОИЗХОДа КИМЕРИЙСКИ от контактна зона: населена със семити-европейци(ХУРИТИ ? - говорещи аглунативен НЕЕВРОПЕЙСКИ език !), с това ИЗКУСТВЕНО СЕМИТИЗИРАШ - ранно-етносните кимерийци, които действително се явяват част от ЕВРОПО-езичните етноси, създатели на МАЙКОПСКА КУЛТУРА узурпирана от (националистичната руско-юдейска историография) под името скиФска (!) а от там създателите й !) явяващи се и прото-генеалогични предтечи на нас Българите !
- За мен ! - С това служиш на ЧУЖДА и АНТИ-българска кауза !!?

П.П.
- Защо до момента не се намеси, в спора ми с издивелите в национал-шовинизма си блогови "ЕЛИНИ" , в поста си, където се опитваш да дадеш някакво обяснение за ОТЛИКИТЕ НА БЪЛГАРСКИят, от останалите, от така назоваваната "славянска" група, езици ?!
- Защото ще лъсне безпомощността ти, въпреки че, по образование си ФИЛОЛОГ, който се насилва да ПРАВИ Българска "история" !
- Отново ДЕБЕЛО ПОДЧЕРТАВАМ ! - това ти правиш В ущърб на действителната такава ... Ирник бил "станал" тюргеш(термин единствено употребяван от нашите "братя" руските ешкеназ евреи ?) - за които дълбоко се съмнявам, че са от хазарски произход !!?

- Бегай в Джунгария - което е синонимно, на "хелфънов(а)" Хун(ия)(?), тюргеш такъв !
цитирай
74. leonleonovpom - Милчев, току що се включих и попа...
18.07.2013 14:58
Милчев, току що се включих и попаднах на твоите квалификации за Спароток. Не е редно да се пишат такива нвеща. Спароток има огромни познания, които умее да излага. Казва ти го човек, който има няколко десетилетия опит в тази област.
Приятелски съвет, не е редно, дори да се допусне, че имаш право, да се пише така, говоря в общия случай.
Ще погледна какво е написал моя приятел, без никаква ирония и обещавам да отговоря
цитирай
75. leonleonovpom - Какви въпроси има Германтигър ? И ...
18.07.2013 15:20
Какви въпроси има Германтигър ?
И той като депутат от НС не отговаря по същност, а прави квалификации.Аз съм толкова болшевик, колкото той е нацист. Ако е такъв, приемам че съм, въпреки, че нямам и една секунда стаж в БКП
Може ли да обясни как е допустимо в земите на сегашна Русия, Украйна и България да живеят германци, а в Померания да няма славяни, за които и в енциклопедиите пише, че са с неизяснен произход и име и са обитавали Източна Померания.
Померания се дели на две Западна и Източна - защо ,само по географски принцип или има и друга причина?!Къде се намират двете Померании? Името немско ли е или някакво друго?
(И накрая, без емоции, казал съм му да изложи тезите си за славяни, траки, прабългари.. Ако той смята ,че е прав, това не означава автоматически, че аз греша, обратното също е вярно
Това, че Германтигър пие вода от много извори е похвално, но дали е хубава, няма гаранции!
И накрая, извън темата, има ли сведения кога се появява името германи или германитас за първи път в изворите ? Просто се интересувам, не знам, ако каже, ще запълня празно мяста, ако не, нещата си остават каквито са в момента
цитирай
76. germantiger - Разбира се, че сте БОЛШЕВИКИ ;)
18.07.2013 16:59
1. Гет, не орповергава по същество, а атакувайки личност не аргументи - щом германски учени го били писали, значи... Разбира се, другаря не се сеща, че български учени векове наред е нямало, но си ползва избирателно писанията на небългарските.

2. За топонимите - 2 000 гпрне топоними и градове в германо-скандинавските обитания е нямало, градове въобще, села може би също, дори Тацит пише, че германците живеят по-скоро далеч един от друг дори като домове в едно поселение. А ПРОПО КАКВИ СА ТОПОНИМИТЕ В БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ - ЗА ДА НЕ СЕ МОРИТЕ С ТЪРСЕНЕ ВЕДНАГА ВИ СПОМЕНАВАМ - ЕЛИНСКИ, та гърци сте или?! Впрочем какви са топонимите Хаскьой, Кърджаали, Пазарджик, имената Каранйотов, Карагеоргиев, Каракачанов, Карамитев, Семерджиев, Бостанджиев, Мавродиев, за гръцките имена в българския няма да питам... Според вашата логика топонимите в България и именната система показват какво?

3. Впрочем според вашата чудесна логика руснаците са... Крмлин е татарско наименование, Москва също мюсюлманско спорно, впрочем Рига е създаден аот германци, Санкт Петер(с)бург никак не е славянско. Та според вашата логика - руснаците са татари, мюсюлмани, германци покрай Шлисселбург, Петерхоф и сие, латвийците съо са германци, българите са елини (КОЕТО ВПРОЧЕМ Е ДОСТА ВЯРНО ПО КРАЙБРЕЖИЕТО И ДО ДНЕС).

Гет, другарю - ти преди дни беше писал с думите "престани" към мен! Позачудих се дали да ти драсна, че "пенсионирах" преди два дни един добре сложен младеж (но аз доста над него като сложение) в центъра на Варна поне за седмица, който ми излая нещо подобно, но си казах - айде и аз понякога пиша идиотски, рязко и прекалено, да не се вживявам толкова. Убеден съм, че ти си толерирал повече подобни думи от мен и няма защо да реагирам.

...

Защо сте "комунисти" - написах го преди ден

ВИЕ НИКОГА НЕ ГРЕШИТЕ
ВИЕ ВИНАГИ СТЕ ПРАВИ
ДРУГИТЕ НЯМАТ ПРАВО НА ИЗБОР

"Та" инженерю, не ми отговорихте на въпроса как приемате тълкуванието и "извора" на коментиралия в блога Ви. Първо отговорете, псоел задавайте въпрос, знаете културата го изисква. Иначе аз съм преди Вас ще Ви отговоря - не съм се интересувал и не съм търсил кога се появява наименованието ГерманиА. Както споменах обаче изворово българите се появяват в Европа 3-4 век от новата ера, германи с това "наименование" има поне от Тацит, иначе казано векове преди българите.

...

P.S.
Разбира се, аз не мисля, че сте болшевики ДНЕС по убеждение, така-че не се дразнете и не се връзвайте на лафа ми. Понякога манталитета ви е такъв, вероятно и моя на моменти, но със сигурност много по-рядко от вашия. Пиша това за болшевиките за да се замислите и коригирате, но явно не се получава, да прощавате!

Инженерю, ти на идиот ли се правиш или?
Питаш как можело да живеят германци в Украйна, а славяни да нямало в померания (с други думи да има такива там както знаем от историята)... Действително ли се правиш на идиот???

Българи защо е имало до Китай, има и тук, имало е в Италия, мала Азия дори, Панония... Защо руснаци има във Владивосток, защо "мамка му" има англоговорящи в Австралия и Щатите, а защо част от населението на южна Америка е испанско и португалско?!

И за да бъда коректен в Античността и Средновековието - пак:

българи има до Китай
българи има в италийските земи
българи има в Панония
българи има дори в мала Азия
българи е имало в Украйна
българи има и в горното течение на Волга

елини има по цялото средиземноморие и черноморие в онези времена
финикийци също
римляни е имало по цяла Европа
да пиша ли за всички народи мигрирали в ранното, че и в средното средновековие - десетки племена и народи

Кажи другарю болшевик - какво не разбираш или за едни може, но за други не? Какво не ти е ясно в това движение на хора, което наричат миграции? Как едни могат да са всичко и навсякъде, но други генетично явно им отказваш движението, без значение че същите тези германо-скади стигат до Исландия, Гренландия и северна Америка - какво тук не ти ясно, за да ти го обясня не аз, а някой друг другар?

Сега и аз като Гет, ще напиша - ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ДЪРЖИТЕ КАТО КОМУНИСТИ! Мислете повече, а дано, ех как ми се ще да ви се получи ;)

Извинявам се, на leonleonovpom - наричайки го инженерю в ред мои некоректни лексикално и вербално агресивни коментари! Не съм прав да пиша така грубо, но действително се учудвам - вода гази, жаден ходи!
цитирай
77. letopisec - 75. get - @ 74. letopisec
18.07.2013 17:23
Гет изтрещя...Липсата на диференциално мислене се свежда до това да не различаваш хазари като етнос и наложената им едва в VІІІ в. юдейска религия. Продължаваме, Гет...изтрещя...Хуритите, които са в зоната на източна мала Азия и на изток до ез. Урмия, какво общо имат със семитите? Хуритският бил неиндоевропейски, ами да...Хурито-урартските останки в българския език ясно подсказват, че българският е кимерийски, понеже кимерийският език е имал влияние с хурито-урартския, както индоевропейския арменски също има влияние...Славянския, дето е гетски, няма такова влияние от хурито-урартската група...Кауза пердута е гетологията, дето си има име "тракедонизъм". Последният, вече всички знаят, е създаден от българофобската мафия...
цитирай
78. leonleonovpom - Здравей Германтигър! Уточни ...
18.07.2013 17:33
Здравей Германтигър!
Уточни въпроса, че прерових всичко и не включвам. Прати го в съобщение ,ако решиш
Все повече се убеждавам,и от написаното от теб също, че народите са измислица на политиците заради игричките им Такава месеница е ,че зависи и от самоопределинието.
Казал съм ти ,че не се сърдя, ако не си съгласен с мен, не си длъжен, а може и аз да не съм прав, защото убеждение-не пиша ,ако не съм убеден и правота не винаги са равни
Според мен говорим за различни неща - не кога реално се появяват в Европа, а кога българите са споменати с това име. Споменати са, коментирал съм го по-горе, това, което ми е известно в корпуса на Хадриан в Британия-преди140 г.сл. Хр.
Нати знаеш мнението ми за името българи, че е късно, че е наложево от римляните
цитирай
79. leonleonovpom - Явно пишеш под емоции, засегнал съм ...
18.07.2013 17:44
Явно пишеш под емоции, засегнал съм те, а не съм искал. Затова извинения.
Не се засягам от инженер. В превод означава изобретател. Творческа професия е, може само да се гордея насаме с нея. Освен това съм доказал не само пред себе си същността й
Нямам причина да се срамувам ни най-малко
цитирай
80. get - - Кви са тези глупости, в последният ти пост ... личните заплахи ги пропускам :)) !
18.07.2013 18:32
germantiger написа:

Гет, не орповергава по същество, а атакувайки личност не аргументи - щом германски учени го били писали, значи... Разбира се, другаря не се сеща, че български учени векове наред е нямало, но си ползва избирателно писанията на небългарските.


- Първо за протогерманци, както и протобългари от 2 хилядолетия пр.н.е. (!)... които да ги изкарваш, преки ПРЕДЦИ на съвременни германци или българи - Това е абсурд(логически) и исторически нонсенс !?!
- Писал съм ти го на лични и сега в публично простраство ... ако имаме някаква езикова диференцияция от ПРА-ЕВРО ЕЗИКА(изключая гърци) за останалите народи (европейски) то тя ще да е наченала ... някъде около 5-то столетие пр.н.е. ? - поради това и дотолкова близост в звучението на "стар-високо-германски" и "старо-български"(с уговорки за тракийски език ?) !

- Едно по-ранно деление е опасно и по-скоро говори за НЕЗДРАВ национализъм(!), от пишещият това ?!(както е примерно при г-на Милчева, с неговите преки релации, на "кимерийци" от 1-во хилядолетие пр.хр. и "аспарухови българи" в 7-ми век :)) ?!

- Относно, че съм атакувал автори по "национален признак"(тоест ""argumentum ad hominem" ?) ! - твърдението ти е пресилено - Защото за всеки един упоменат, след това съм цитирал, къде не съм съгласен с тезата му ?!

- Такова отрицание ... примерно, не мога да изкажа срещу Якоб Филипп Фаллмерайер, или другият баварец проф. Фрицлер(на който се съгласявам с изводите - но отричам част от постановките от, които той е тръгнал да доказва тезата си ?) !

- Ако с нещо, се си почувствал засегнат персонално в изказванията ми ? - Прощавай ! - но това е спор, нима искаш да споделям на 100 % твоите виждания по даден въпрос или пък да те щадя от криворазбрана деликатност(куртоазия) ?!

П.П.
- Според теорията, на шведа Й. Магнус - Знаеш ли, че ние българите сме роднини на германците по "готска линия" ? ... Искаш ли да ти го покажа ТВЪРДЕНИЕТО(теорията му) на Картинка в Генеалогичната му таблица на народите ?! :))
цитирай
81. get - - Ох Летописко !! :((( - най-напред сам за себе си УТОЧНИ, общо и различно ... ?!
18.07.2013 18:48
letopisec написа:
Гет изтрещя...Липсата на диференциално мислене се свежда до това да не различаваш хазари като етнос и наложената им едва в VІІІ в. юдейска религия. Продължаваме, Гет...изтрещя...Хуритите, които са в зоната на източна мала Азия и на изток до ез. Урмия, какво общо имат със семитите? Хуритският бил неиндоевропейски, ами да...Хурито-урартските останки в българския език ясно подсказват, че българският е кимерийски, понеже кимерийският език е имал влияние с хурито-урартския, както индоевропейския арменски също има влияние...Славянския, дето е гетски, няма такова влияние от хурито-урартската група...Кауза пердута е гетологията, дето си има име "тракедонизъм". Последният, вече всички знаят, е създаден от българофобската мафия...


... между елементарни неща - Които ти ги бъркаш, като историк-първолак ?

- Изясни си какво е ХУРИТИ(народ и тяхната държава Митани !) и-и-и ... че Урарту - са ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА ?!!

1) Митани, държавата на ХУРИТИ : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0f/Hurrian-language-rus.PNG?uselang=ru
2) УРАРТУ - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/13-Urartu-9-6mta.gif

- Съжалявам, че следваше публично да те дискредитирам - но опомни се и не ми пиши за ... ?

letopisec написа:
... Хурито-урартските останки в българския език ...


- Съжалявам ! :((
цитирай
82. leonleonovpom - Гет, без да съм чел Магнус и аз сти...
18.07.2013 23:51
Гет, без да съм чел Магнус и аз стигнах до извода чe сме " рода" с германците по готска линия. Един приятел ,който се рови много в това направление, ми изброи съюзниците на Германия пред ВСВ в Европа Попита ме ,намирам ли нещо общо. Зачудих се и му отговорих ,да не би да е по родствен признак. Да, каза ми, подбирали са ги на този принцип
Вярно или не, всички сме родствениц , повече или по-малко!
цитирай
83. get - - Така е, прав си ! - но Магнус, поради времето което пише, не знае част от информацията, която е известна ... ?!
19.07.2013 10:57
... на нас (съвременните любители ?) историци и на Историята, като цяло ?!
leonleonovpom написа:
Гет, без да съм чел Магнус и аз стигнах до извода чe сме " рода" с германците по готска линия. ... !

- Още, дядо Херодот (от персийската сатрапия с град Халикарнас) в неговото произведение "История"(странно за гръцкият език назоваване на "произведението" ?).
- Описвайки "гетите", които били СКИТащи(номадои ... сигурни "нямащи домове"(? :)) и техният "бог Замолксис", казва че, те един път в годината ПРОМЕНЯЛИ човешкият си облик и се превръщали в "daoi"(хора "ВЪЛЦИ" ?) - същото понятие се среща в скандо-"германските" саги с две имена "berserkir"(звЕр-воин) и още "ulfhedhnar"(хора във "ВЪЛЧА кожа" ?) !
- Това отговаря на традициите на "ариите-европейци", към които попадат както сармати, така и гети, така и траки ... като от това етносно множество ИЗПУСКАМ (!) александрийските и близкоизточни гърци ? - за Балкани, казвам ДА !
- За тези БЛИЗКО-ЕТНОСНО хора е специфична воинска символика "вълк-дракон" ?
- От началото на Милениума, с навлизането на Рим на Балкани, армията му се "ВАРВАРИЗИРА" и с това идва възприемането на "варварската"("НОМАДОИ-сака-скитско-сарматска ?) символика: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/Dacian_Draco_on_Trajan%27s_Column_2.jpg
- виж вълче-драконската символика на антониануса на Trajan Decius, AD 250-251 (?): http://www.beastcoins.com/RomanImperial/IV-III/TrajanDecius/Z2846.jpg
- още за "римският" ДРАКОН: http://www.fectio.org.uk/articles/draco.htm
- Този "народ" (?) САРМАТИТЕ, според "Естествена иистория"VI.35/1 на Плиний Стари " ... ВЕНЕДИТЕ всъщност са САРМАТИ ." тоест те са с език, за който твърдят, че е по-близък до изт.ирански ?!
- Косвено, за да се ориентираме в този ребус може да ни подпомогне Птолемей, който нарича Балтийско-САРМАТСКО МОРЕ ?

- Но доколко е силно КУЛТУРНОТО(и не само) ВАВРАРСКО ВЛИЯНИЕ - е показателно в символиката на най-праволинейните "християни" (?) - тези от РИМ ... виж символика, Тук(!):http://biblelight.net/dragon.htm ... КАТО ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ на МЕДАЛА сечен от папа Григорий Тринадесети (известен ни и с Грегорианският календар ?) !
- Някои по-възторжени умове свързват "календарната реформа" при този папа с така нареченият "ПРА"български календар" ?!

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:
- Доколко българска и германска култури и от там са "УНИКАЛНИ" и не са били повлияни от останалите -Европо-Арийско- ... и т.н. народи - не смея да бъда КРАЕН в изводите си ?!

- Поздрави !

П.П.
- А това ТУК е генеалогичната Таблица на народите: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Carta_Marina_Ex_Scandia.jpg - сътворена от братята Olaus Magnus, Johannes Magnus (представляваща част от "Carta Marina") !
- Най-долу в дясно ... сме и ние българите :))
- Вероятно поради тази причина "бимбаловият" юнак е пазил шведският крал - да не падне в руски плен ?! :))
цитирай
84. leonleonovpom - Благодаря на всички, които се вк...
19.07.2013 23:06
Благодаря на всички, които се включиха с коментари!
Това показва, дори и за повече или по-малко несъгласните, че темата не е била безинтересна и не съм си губил напразно времето!
цитирай
85. leonleonovpom - Не трия коментари, освен ако не са ...
25.07.2013 22:25
Не трия коментари, освен ако не са крайно цинични и уронващи българското достоинство!
Изчезнаха няколко коментара, не водя статистика, но не е моя работа!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016349
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031