Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2013 16:01 - НИКОЛА КОТКОВ - ФУТБОЛНИЯТ МАГЬОСНИК
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 4915 Коментари: 9 Гласове:
12

Последна промяна: 01.07.2013 23:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Седим с моя приятел Петър Топчев в едно кафене и си говорим на тема футбол. Той е в леко приповдигнато настроение, нали е именник. Аз пък искам да използвам момента и да го разпитам за моя футболен идол Котков. Били са съотборници с него, по лагери са били заедно ,познава го добре. Аз пък заради Котков съм бил привърженик само на софийския " Локомотив", още от дете. Никакъв " Левски " , никакъв " ЦСКА " !
Топчев видимо се вълнува, като стане дума за Котков . Спомня си деня на представянето му в отбора като новопостъпил. Отпращат го в съседната стая, където са юношите и резервите. Тръгва към нея, когато един глас го спира и кара да се върне. Котков, казва му да остави нещата си до неговите. Психолог, но и добър човек, който умее да печели приятели за цял живот. А Топчев и до днес, вече 42 години след смъртта му говори с респект за него

Така е, преди 42 години си отидоха нелепо Котков и Аспарухов!
Топчев във връзка  с тях напомня американска поговорка в която се казва, че Господ събира тези, който са добри и ги прави ангели. Така е, ангели са!

Казва, че дължи много за израстването си като вратар на тренировките с Котков.  Та след като е спасявал удари от фаул на Котков, има ли причина да се притеснява   от ударите на някой друг, който и да е той
Твърди и не се съмнявам, че е така, че Котков е бил ЛОКОМОТИВА  на ОТБОРА . Локомотива на " Локомотив"!
ИКОНАТА на КЛУБА!
Скромен, никога не взема думата за щяло и нещяло. Но правещите се на многознайковци умее да постави на място, особено на терена.
Притежава брилянтна техника и пас, ударът му е винаги в десятката. За него, Топчев,  няма друг футболист с такъв коефициент на полезно действие, с усет за пласиране. 
В един мач за купата имало много контузени и на Топчев се наложило да влезе като полеви играч. Вкарал и три гола Изразих възхищение, но той скромно отговори, че не е кой знае какво постижение, при положение, че на терена е Котков. Двама, трима от противника  притегля веднага като магнит, а за сътборниците му остават големи пространства и могат да правят каквото си поискат!
Спомня си и международни изяви.
Веднаж около Нова година били в Италия за мач във Флоренция. Котков бил с жена си. От Милано дошъл Факети със съпругата си и ги поканил-Котков и жена му. Отборът се прибрал в България, но те останали няколко дена Били големи приятели.
Не можахме да уточним откога и откъде датира това приятелство - дали от финала на юношеското  първенство в София през1959 г или от мача на "Б" отборите на България  и Италия-5:1, в който Котков вкарва три гола
Като шампиони пращат " Локомотив" на турне в ГФР, като парите от него са за националния отбор. Най-силният противник е " Фортуна" Дюселдорф. Мачът завършил 3:3 . Котков вкарва два гола, удря и няколко греди от фаул.Само няколко минути са достатъчни за петдесетхилядната публика да почне да аплодира всяко изпълнение на Котков, нещо невиждано у нас.След мача около него било истинско стълпотворение
Сега може би е утопия да бием Швеция на футбол.  Но той вкарва пет гола на шведския шампион, повежда и националния ни отбор към победата, при това последна над Швеция с 3 : 0 през 1968г
Мечтата му била , споделя Топчев да стане офицер криминалист. Затова след сливането на " Локомотив" и " Славия" заради нея се премества в  " Левски "
Невероятен спортсмен! Вече в новия си отбор ,на мач с " ЦСКА " вкарва четири гола. Изнервен, Якимов предизвиква изгонването си. Но не може да напусне терена, публиката е освирепяла. Котков отива, прегръща го, вдига ръка, тя утихва и Якимов излиза. Същият Якимов  по-късно прекъсва семейната си почивка на Черноморието със семейството на Топчев, оставя дъщеря си при тях и с жена си се връща в София за погребението на Котков и Аспарухов. Казал, че няма как да постъпи другояче. В последствие си спечелил неприятности, защото оказал уважение на хора от противниковия лагер
Топчев развенчава мита, че Котков си пада по мастиката. Нещо повече, той самият е твърдял, че има непоносимост към нея. Е, не е бил светец в това отношение, но никога не го е виждал пиян или неадекватен
Доста от футболистите от онова поколение на " Локомотив" имат по-добри постижения от Котков-и като мачове в националния отбор и като олимпийски медали. Но основната заслуга за това е на Котков, умеел  да напипва силните страни на съотборниците си и да работи за тях,така,  че те да търпят развитие.
Дава пример за един такъв футболист, който вече се взел на сериозно и веднаж вбесил Котков. Той обещал да го накаже на предстоящия мач. И го направил блестящо. Давал му такива пасове, че той,  който трудно спирал топката, станал за смях на публиката. Знаейки това , в предишните мачове Котков избягвал такива пасове. 
Топчев е убеден, че разбирайки перфектно футбола и при наличието и на педагогически усет от него би станал великолепен  , успяващ треньор!
 Мир на душите им, на Котков и на Аспарухов!




                                                          ДОПЪЛНЕНИЕ


По силата на традицията пиша и тези няколко реда
Котков бил човек с широко сърце. Имал фугболни обувки , западна марка, които по това време били повече от дефицит. С Топчев често по лагерите били в една стая. Забелязал, че Топчев им отделя внимание. Заинтересувал се дали му стават и ги подарил, а други нямал
Топчев го отдава и на това, че със сините очи и руси коси, той е по-различен, северен тип европеец. Може би освен играта, което е безспорно и това се е добавило, за да получи бурните аплодисменти на публиката  в Дюселдорф!









































































Гласувай:
12


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Моят съпруг също от малък е от Лок...
29.06.2013 16:26
Моят съпруг също от малък е от Локомотив, баща му е бил футболист от този отбор. И двамата много уважават и обичат Котков. Моят баща пък е бил футболист от Левски и боготвореше Гунди и Котков. Когато се омъжих и родих баща ми дойде да си види внука и тогава ги запознах със свекъра. Леле като започнаха един безкраен разговор за мачовете в младежките си години, оказа се че са играли и като противници, накрая забравиха повода заради който се бяхме събрали, но бебчо като се събуди- зарева и им го напомни, че му дължат и на него някакво внимание:)))
Жалко за добрите хора и отлични футболисти, татко ме водеше като малка на техни мачове и имам лични впечатления. Поклон пред паметта им.
цитирай
2. leonleonovpom - Благодаря Невена, за коментара...
29.06.2013 17:16
Благодаря Невена, за коментара!
Ако е възможно , дай някои подробности за баща ти и свекъра ти.Те са от по-старото поколение, но босилков ми се струва, че имаше такъв футболист в "Локо"
Поздрави1
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Баща ми е Георги Босилков, роден ...
29.06.2013 19:12
Баща ми е Георги Босилков, роден 1923 г. и като футболист в Левски чупи крак много лошо - това слага край на кариерата му. Нещо съм се объркала, свекърът е играл не в "Локомотив", а в отбора от кв. Хаджи Димитър - "Спортист. Двата отбора са играли често един срещу друг.
цитирай
4. leonleonovpom - Известно ми е името на баща ти Нев...
30.06.2013 14:20
Известно ми е името на баща ти Невена, като футболист на Левски. Те са били истински отдадени на играта, спортсмени, не са играели за пари. Има ли пари и то много пари, всичко се разваля и опорочава
цитирай
5. leonleonovpom - Вярно, че поводът е неприятен, г...
30.06.2013 14:23
Вярно, че поводът е неприятен, годишнина от смъртта на Котков и Аспарухов, но днешният ден ,дано се лъжа, минава, без да се спомене нещо за тях. Да не бързам все пак!
цитирай
6. leonleonovpom - Не, спомена се, но както винаги К...
01.07.2013 21:31
Не, спомена се, но както винаги Котков остана в сянката на Аспарухов. Аз също обичах Аспарухов и му се възхищавах от дете.
Котков беше много скромен и земен,мисля, че една от причините за това е тази. Но и Аспарухов беше много скромен Сигурен съм, че не би се зарадвал на такова деление и най-вече отношение
Повод за размисъл!
цитирай
7. leonleonovpom - За последен път видях Котков отб...
02.07.2013 08:30
За последен път видях Котков отблизо през 1968г. Бях ученик, родителите ме повериха на един батко, също футболист, който познаваше Котков. Те даже си поговориха, аз стоях на няколко метра, но не посмях да се доближа.
"Локомотив" нея година не успя да стане шампион, но играеше най-добрия футбол. Мачът с " Ботев" загуби, но се усещаше джентълментството, защото в противен случай бургазлии отпадаха. Самият мач беше невиждано шоу. Предшестван беше с приземяване на парашутисти. Една от тях, жена, се приземи точно в центъра с букет цветя и го поднесе на Котков. Стъписан, той се чудеше какво да прави с него.Домакинът бързо реши проблема, като го привика.
Такъв беше Котков, много скромен, но не и незабележим!
цитирай
8. germantiger - Поздравления!
02.07.2013 18:09
Котков го знам само от снимки, поради възрастта ми - свидетел на играта му "на живо" не съм бил свидетел.

Имаш изключителен приятел (Топчев), човек с такива приятели е богат действително! Това е едно от хубавите неща в блога ти - има спомени, изненадващо инфо, да го наречем попадение, дори регионална етнография в някои от темите ти.
цитирай
9. leonleonovpom - Благодаря Германтигър, за хуба...
02.07.2013 19:49
Благодаря Германтигър, за хубавите думи, задължен съм ти!
А в годините, когато нямаше кой знае какви развлеченшя, футболът беше своего рода отдушник. И един от героите му беше Котков.
България му е задължена и приживе, и след това!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016666
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031