Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2013 21:32 - Безплатен обяд и ... безплатно гласуване
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 8532 Коментари: 20 Гласове:
12

Последна промяна: 09.06.2013 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Колкото и да сме подценявани меко казано и колкото и да сме тъпи според желанието на някои, разбрали сме все пак, че такова чудо - безплатен обяд няма.
Природата обаче не търпи празно пространство, има чудо  и то е безплатно гласуване за избори. Не, нямам предвид платено гласуване за определена групиравка или персона. Имам пред вид ,че самият процес на гласуване е безплатен, което ни връща в робовладелческите и феодалните общества .
Защо трябва да е платено, нали човек гласува за своето бъдеще, решението е в ръцете му? Трябва да се гордее, че такава възможност му е сервирана? Да така е и по презумция,  и не е съвсем така!. Ще изложа доводите по-долу:
1/ Да, човек решава с гласуването си бъдещето, но отговорът го държи друг. Този ,другият, доволен от постигнатото му предлага в последствие  например постна пица, за която на наивният избирател и през ум не му е минавало, че му е цел,  като е гласувал. Вместо да си губи напразно времето с гласуване, той  би могъл  да отиде да  се облажни с друг вид пица
2/ И понеже едни мъдри французи са измислили поговорка, че времето е пари , някак си не е редно човек да го губи, за да отиде да гласува за напразни надежди и неизпълнени обещания. Редно е,  да се пресметне колко време отива в път в двете посоки, чакане и изпълнение на процедурата. Да се отчете, че човек жертва и почивен ден. При най-груба сметка се губи средно за всеки половин ден или приравнено към делничен - един работен ден. Тогава гласувалият да  да получава за упражненото си право на глас по най-минималните тарифи между 20 и 50 лева
Не,  това не е купуване на гласове. Това е възнаграждение за положен труд на гласоподавателя, при това гласувайки за някой, който най-вероятно веднага ще забрави обещанията си, зает с личното преуспяване и с желание за отмъщение, че е бил подложен на такъв  неприятен тест- съдбата му да зависи от волята на  някакви според него може би кретени
По този начин ще се намали делът на неприятния феномен с купуване на гласове, ще се увеличи процентът най-вече на гласувалите и не на последно място ще остане удовлетворението, че времето, ако не друго , не е загубено напразно. Поне близката история е показала, че нещата досега стоят  така.


ДОПЪЛНЕНИЕ:
Явно не съм правилно разбран и съм склонен да поема вината, роради непълно обяснение
Целта е да се покаже характер на властимеющите. Те иначе са се подсигурили със закони и са недосегаеми като тези на Олимп и най - малко са равни с тях. Луфтовете естествено обираме ние. Изход взора не вижда.
Но Пискова правипно даде пример с французите. Имам полудетски спомени как извадиха героят от войната де Гол от голямата политика през шестдесетте. Беше нещо подобно на революция. Но тяхната конституция е такава, наистина имат равни права, що се отнася до гласността.
Ние сме далече от това ниво.Какво ни остава?! 
Ами тези, които ни разиграват, освен, че се подиграват с нас, да бъдат и те разиграни.
Не са доволни от резултата от избора, чийто условия те са нагласили с 20% близо мъртви души, позволяващи спекулации най различни. Добре, но осигурете парите. Мерлин правилно ме апострофира-те ще дойдат от нас. Да , при всички случай ще дойдат от нас, дори и в този, вкойто съвсем, ама съвсем не ги желаем, но във варианта със заплащането ЩЕ СЕ ВЪРНАТ ПРИ НАС.
Докато нямаме истинско гражданско общество, нека и ние заиграваме с тези, които си играят с нас!
Спомням си, при първия повейна" демокрацията" в службата от 12000 души възвание подписахме ---12
 Бях седми по ред.После във вестника излязох първи. Останалите се спотайваха.Докато умувах върху двата факта, дойде инициаторът и ми обясни, че е станало разместване на колоните, затова съм първи.Казах му , че не това ме смущава, а малкия брой подписали, така или иначе сме си сложили главата в торбата,мястото е без значение
Инициативата успя. Тогава излязоха всички останали от скривалищата и развяха байряка.Ние бяхме никои, не сме и искали да сме някои.
Но дойде втората инициатива. Същия колега дойде с лист, той първи ,аз след него. Категорично отказах. Смаян, понеже не очакваше, поиска обяснение.Казах му, искам да видя поне 12 човека пред мен, да съм сигурен, че има един неучаствал преди, тогава. Невярващ, той си тръгна
На другия ден дойде, призна че съм прав относно тарикатите и страхливците!
Ето това трябва да се промени




Гласувай:
13


Вълнообразно


1. kasnaprolet9999 - Не съм съгласна. Има и друга пого...
07.06.2013 23:18
Не съм съгласна. Има и друга поговорка-Не всичко е пари!!! Хората с много пари не са щастливи, защото мисълта им е заета непрекъснато как да ги запазят и умножат, нещо като наркотична зависимост.Разбирам иронията ти и все пак с това шега не бива, че на някои малко им трябва за да го предложат за гласуване в НС:)))
цитирай
2. leonleonovpom - Благодаря Невена, за коментара...
07.06.2013 23:37
Благодаря Невена, за коментара!
Все пак не ми се вярва да се стигне до гласуване в НС
Седем милиона гласоподаватели , хайде, по 20 лв, срещу подобна сума ще скочи финансовия министър, без значение цвят и убеждения
Иначе полусериозно, полушега, считам все пак, че това е едно решение срещу купуването на гласове.
Но си има и друга поговорка-беден човек, жив дявол, въпреки, че дяволи в случая са богатите
Решение е и срещу евентуално касиране на изборите. Ще трябва да се осигурят и тези пари, освен текущите ,други разходи
цитирай
3. анонимен - Французите традиционно
08.06.2013 08:10
гласуват в по-голямата си част. Но и наистина контролират тези, които са избрали.
Спомням си как Бойко Борисов изобщо не благоволи да се появи на пресконференцията в НДК след изборите. Не си и представям какво би се случило с Оланд или Саркози, ако си позволят да не отидат на обявена от тях пресконференция - на какво ще ги направят медиите.
Та тук е разковничето - гласуваш, но контролираш. И когато трябва, масово излизаш на улицата.
цитирай
4. merlin68 - Хм,
08.06.2013 16:01
идеята ти не е хич полезна:) То не е лошо да ти платят за да гласуваш, НО, кой плаща? То друг освен нас самите няма кой да плати, веднъж плащаме за организиране на изборите, втори път за предизборната агитация (в това число и плащане на гласове) на партиите, е сега да вземем да си плащаме и надница дето гласуваме - то хубаво ама тая надница ще излезе от джобовете на работещите и ще отиде в джобовете на не работещите плюс парите платени им за да продадат гласа си (партийни но пак от нас). Нужно ли ни е такова нещо? На мен - не:)
цитирай
5. leonleonovpom - Благодаря Пискова, за коментара. ...
08.06.2013 18:14
Благодаря Пискова, за коментара!
Така е, французите имат традиции и в това отношение. Бях ученик, спомням си какво направиха с величие като де Гол. А какво остава за другите.
Нас обаче са ни смачкали и ние си търпим безмълвно. явно и до народопсихология опира
Как да ги контролираме нашите юнаци?! Те са богова имам предвид всички във властта, без разлика в цвят, а нас не зачитат за хора.
Ето, четири години замразили доходите, цените бясно хвърчат, а ние си траем, да не ги обидим. А в същото време те щедро харчат, властващите имам предвид
Поздрави!
цитирай
6. leonleonovpom - Благодаря, Мерлин за коментара...
08.06.2013 18:23
Благодаря , Мерлин за коментара!
Наблегнах на финансовата страна, защото тя е Ахилесовата пета на всички властимеющи.
Никок не обичат да дават пари на раята.То аслъ тя е за да се взема от нея, как така ще и се даде
В случая има математическо заиграване. Даваш 20 лева и си ги получаваш обратно. Веднъж и ние да се бъзикнем с тях. Но има и капан-който по прищявка, защото не му отърва примерно, иска избори по никое време, да поеме и икономическа отговорност, да осигури парите Изобщо за извънредни избори, ей така по прищявка, без причина, предизвикалият ги да осигурява парите.
Не знам колко струват едни избори за кмет например в Пловдив, при всички случаи милиони.
А колко пъти в големите градове се проведоха извънредни избори. За тях пари имаше......
цитирай
7. leonleonovpom - Политиката не ми е присърце, но като ...
08.06.2013 20:22
Политиката не ми е присърце, но като виждам безумията, защо да не включа познанията си и в други области?
цитирай
8. mt46 - Не е лошо... :)
09.06.2013 09:01
Но това няма да възпре някои партии да купуват гласове...
цитирай
9. leonleonovpom - Така е Марине, но на партийците т...
09.06.2013 17:07
Така е Марине, но на партийците трябва нещо да се направи, да им се покаже, че са зависими от нас не само на самите избори, но и преди , и след тях. Трябва преди всичко гражданско общество
Поздрави!
цитирай
10. анонимен - Благодаря Пискова, за коментар...
09.06.2013 17:30
leonleonovpom написа:
Благодаря Пискова, за коментара!
Така е, французите имат традиции и в това отношение. Бях ученик, спомням си какво направиха с величие като де Гол. А какво остава за другите.
Нас обаче са ни смачкали и ние си търпим безмълвно. явно и до народопсихология опира
Как да ги контролираме нашите юнаци?! Те са богова имам предвид всички във властта, без разлика в цвят, а нас не зачитат за хора.
Ето, четири години замразили доходите, цените бясно хвърчат, а ние си траем, да не ги обидим. А в същото време те щедро харчат, властващите имам предвид
Поздрави!

Точно така, всяка власт прави това, което народът й позволява. Французите никога няма да позволят на управляващите това, което българинът разрешава на своите управляващи.
цитирай
11. leonleonovpom - Така е Пискова! Свобода, брат...
09.06.2013 19:47
Така е Пискова!
Свобода, братство, равенство не е празен лозунг за французите
Спомням си ,малко преди промяната при нас беше дошъл френски специалист. Преводачката отсъстваше и ме помолиха да я замествам.
Беше петък следобед, няколко дена бяхме заедно, дойде ,направи ми впечатление превъзбуден.
Попита ме -Иван , вярно ли е, че утре ще имате бригада/ съботник/?
Без да подозирам какво ме очаква, спокойно отговорих с да, като се чудех в същото време по какъв начин да го попитам, какво го вълнува
Това , което последва ,ме разстреля буквално. Каза ми, че ако това се случи във Франция, в почивния ден да те изкарат на бригада, да работиш и да не ти платят, да считам, че до обяд цяла Франция ще е в революция
Потънах в земята. Не помогнаха никакви допълнителни обяснения. В погледа му се четеше, че уважението към нас се бе сменило със съжаление
цитирай
12. get - - г-н Симеонов, мога ли да преформулирам малко идеята ти ?
09.06.2013 20:49
- Нека партиите, да си КУПУВАТ МЕСТАТА в Парламента - никакви тинтири-минтири :)) дето му викаме избори ?
- Направо да внасят в "републиканският бюджет" примерно около 40 000 $ (защото за приблизително толкова се продава едно ИЗБИРАЕМО място в списъците-ЛИСТИ на партиите) на кандидат за депутат !
- Та значи, която даде най-много, прави най-голяма група и т.н. до най-"малките" в "опозиция" такива !
- За по-голямата част от избирателите е публична ТАЙНА е, че взелите власта, след това капитализират политическото си участие във власта (чрез техни подставени фирми в "обществените" поръчки) ?
- Така че, защо данъкоплатеца (всички ние, тез без политически амбиции за депутати) - да плащаме масрафа по избори и други безполезни мероприятия, в некоректността на които, почти на сто процента сме обедени ?!

- Прощавайте за тона, който си позволих да пиша за такива сериозни неща !
цитирай
13. leonleonovpom - Явно конфортът и изгодата във вл...
09.06.2013 22:45
Явно конфортът и изгодата във властта са големи, затова и напливът в нея е голям. И то от хора, в по-голямата си част неподходящи по ред причини. Иска се образователен ценз, но и това не е гаранция, защото добре се знае, че образованието ни сега се купува, пък и средното му ниво е плачевно.
За съветници на кмет пък се избират хора от кол и въже, да се чудиш за какво ще го съветват-при всички случаи за нещо нерегламентирано
Така е, юристи направиха конституция и могат ,те например безнаказано да дерибействат в съдилищата. След повече от десет години осъждаш България заради някой съдия, взел подкуп за деянието си, но вместо да плати той и да бъде наказан, плаща държавата, че го търпи
цитирай
14. freeoldmen - " Инициативата успя. Тогава ...
10.06.2013 00:20
" Инициативата успя. Тогава излязоха всички останали от скривалищата и развяха байряка."
Ех, колко познато... Това изглежда ни е основен проблем в България, идеалистите и чистите души изгарят в битките, на власт остават шушумигите...И ни разкатават душите...
цитирай
15. aman - Всъшност, живеем в 21 век и има далеч ...
10.06.2013 09:43
Всъшност, живеем в 21 век и има далеч по-рационални и технологични форми за решаване на въпроса, както с гласуването, така и с контрола върху избраните. Просто никой не ги въвежда, защото така се контролират маргиналните групи, които решават изборите, а нормалните хора се отбиват от избирателния процес.
Предварителна регистрация на гласуващите, един месец преди датата, на която са обявени изборите. Регистрацията става чрез електронен подпис в интернет.
Възможност за електронно и машинно гласуване, като ръчно гласуване с бюлетини остава (засега) само в най-изостаналите райони на страната, въпреки, че ако се вкарат машини за гласуване и най-неграмотния, ако се е регистрирал, ще може да гласува.
Просто и ефикасно, освен това ще принуди държавата да въведе електронно правителство, да обезпечи достъп до интернет във всички населени места и т.н.
И няма печатани бюлетини, няма цигани и екскурзианти под строй, няма извинения от типа - ама колко е хубаво времето ще ходя на риба или домързя ме.
Така знаеш предварително от 7 милиона са се регистрирали 4 милиона да гласуват - те ще определят кой ще ни управлява, след това всичко ти отива в централния компютър и имаш резултатите в реално време без комисии, хрантутници, застъпници, стотници, десетници, хилядници и без контролиран пряко вот. Пак ще има тук таме опити за контрол, ама като можеш да си гласуваш от вкъщи циганския и контролиран вот става неопределящ за крайния резултат, съответно пада му цената, защото и усилието и индвестицията да го вземеш спрямо тежестта му стават неефективни, а мъртвите души изчезват автоматично от списъците, дори да ги има в ГРАО те няма как да се регистрират. Освен това, българите извън България (които са млади и успели по профил) ще имат далеч по-значима роля в определянето на крайния резултат.
Не може да се плаща за да упражниш право. Правото на глас е право, а не задължение, за да се плаща такса за него.
цитирай
16. leonleonovpom - Да, съгласен съм, има логика. Иначе ...
10.06.2013 13:45
Да, съгласен съм, има логика. Иначе не е нормално да има 1 милион мъртви души. Тогава ,в такива условия винаги може да се намери един Чичиков и няма да е виновен той за това. Темата е експлоатирана и то не от кой да е, а от величие като Гогол
цитирай
17. aman - А има го и другия вариант всъшност - ...
11.06.2013 15:09
А има го и другия вариант всъшност - при гърците май е така - задължително гласуване, мисля в работен ден (който става почивен, но е платен), ако не е така, то също е вариант. Хем си длъжен, хем деня ти е неработен, хем си получаваш надницата все едно е работен и така задължението ти е "платено". Тогава пък съвсем ще изчезнат мъртвите души от списъците и ще отпадне тежестта на контролирания вот в изборите. При гърците със сигурност обаче има и преференция за партията, която е постигнала най-голям резултат, независимо какъв процент е, тя получава 50+1 от депутатските места (освен ако не са повече де) има си собствено мнозинство и може да си формира сама правителство. Ако беше така примерно в бг и според резултатите от изборите след 2001 (когато никой не е печелил мнозинство 50+1) нито на Симеон щеше да му трябва ДПС за мнозинство, нито на Станишев да прави тройна коалиция, нито на ББ да разбива парламентарни групи миналия парламенти и да е правителство на малцинството, а сега щеше пак да управлява самостоятелно, което добре че не стана, но при различни правила може все да е демократично и все приложимо.
Проблемът е, че ние хем имаме свръх демократични правила, хем не знаем как да ги консумираме, хем това дава възможност на политиците ни каквито и да са да ги "огъват" и да си ги нагаждат както си искат.
цитирай
18. leonleonovpom - Благодаря за хубавия коментар!...
11.06.2013 16:21
Благодаря за хубавия коментар!
Примерът на гърците е впечатляващ. Спечелваш изборите и веднага след това заедно с активите ,поемаш и пасивите- отговорността.
Въпреки, че по гръцки почват едни невиждани междупартийни борби и комбинации най-вече, партийно номадство, все пак е добро решение
Едва ли нашите политици са неосведомени. Напротив, те са едни от най-добре
информираните. Не им харесва именно тази отговорност, която се поема. Още навремето имаше заиграване с отговорност и с вина- Оня лозунг:
Поемаме отговорността, но не и вината Това са отношение между майка и дете, каквито в политиката няма. Между впрочем партията беше майка тогава
Така, че сте напълно прав, правилата умишлено са нагласени да са такива от политиците ни, без разлика цвят и всичко друго, да работят в тяхна полза, ксато се създава впечатление ,че те ги спъват
цитирай
19. letopisec - Поздлавления за впечатляващия ...
14.06.2013 16:23
Поздлавления за впечатляващия пост, той е много актуален във връзка с гаврата над българите от страна на Станишев и Орешарски с назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС
цитирай
20. leonleonovpom - Благодаря Милчев, за добрите ду...
14.06.2013 21:12
Благодаря Милчев, за добрите думи!
Его, така трябва да се насърчаваме, дори и когато не всичко е изрядно, тогава нещата ще тръгнат напред. Да се преодолее тази според мен придобита, лоша наша черта, да се мачка и оплюва дори и този ,за който има съмнения, че може да успее
Вярно е, силите са почти изравнени и се появява и ревност към успелия. Но това само пречи и дърпа назад. Дано го преодолеем!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016814
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031