Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2013 21:22 - Отново за ролите на управляващия и на езика в историята
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 37374 Коментари: 144 Гласове:
12

Последна промяна: 28.04.2013 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  История в латинския има смисъл на разказ ,съчинение. Ще се постарая да се придържам към първата форма, защото втората е двусмислена.
Не много отдавна дадох публичност на материал за Людовик / Луи / ХІV. Не защото съм влюбен в него и ми се ще да съм живял в тези времена, а ме изумиха няколко неща в управлението му:
1/ Освобождава министерския съвет, поема поста на министър председател, а министрите са на повикване, ако стане нужда ,тогава. 
2/ Поема цялата отговорност. При такава постановка няма как например финансовия министър да прави гаф след гаф. Защото вината от  първия още се поема от Краля Слънце!
3/ Министрите са доказани в способностите си, няма тепърва да се учат на гърба на народа
4/ Това , че са по-способни и умни от него не смущава краля. Той казва, че работата е за тях, а славата остава за него.
5/ Понася и аплодира добре премерената критика срещу него и респективно системата,  наложена от него. Така не само авторът на пиесата ,но и обикновените хора го приемат като нормален човек
Резултатът от 71 -на годишното  управление на Луи е ясен като на длан. Два века Франция е господстваща в света. Налага и езикът си, него за три века.Стига се до парадоксът в пруския двор на френски да се съобщава, че кралят е мъртъв. Само това, ясно е за кого става дума
Та като стана въпрос за езика, ще ми се да се задълбочим в него повече. В Пруския двор говорят на френски. В Руския също, може би  за да се откроят от обикновените хора, които подобно на някои руски мужици, не разбрали за освободителната ни война, не знаят френски. Няма и къде да го научат, френски гимназии за тях по това време са пълен абсурд.
Има подобни спекулации с езика на нашите прадеди-българите.Бил не знам какъв, вероятно персийски, ако се съди по именника. Но този именник не   е предназначен да се продава по тогавашните книжарници-досмеша ме, а е за управляващата класа. От този език и следа няма в разговорния български, малко след създаването на българскага държава. Това да се откажеш от родния си език на национално ниво, т.е. съвокупно е нечуван прецедент. Иначе във всеки народ има подобни отрепки, но цял народ! При това става дума за народ, който е водещ в създаването на държавата. Какво излиза, че се срамува от езика си и доброволно се отказва от него. Ако е така, такъв народ никога няма да е способен да създаде държава!  Просто езиците на тъй наречените славяни и прабългари са много близки, затова единият не оставя следи в  българския
Това, че управляващите говорят на друг език, не е без прецедент и в древността. Ако езикът на прабългарската върхушка е персийски, няма нищо странно-Персия е велика сила по това време . Пък не е задължително да е велика сила непременно. 
Римските императори говорят и пишат на гръцки с предпочитание, на гръцки официално пише и говори Александър Македонски, както и Константин Велики. Но и двамата търсят войници, с които да говорят на родния си език.
Все пак има нюанси в езиковите знания. Това, че знаеш френски, не те прави автоматично французин, но пък цял народ да се откаже от езика си , е като приказка от 1001 нощ






















Гласувай:
13



1. leonleonovpom - Сигурно материалът по ред причини ...
20.04.2013 21:33
Сигурно материалът по ред причини няма да предизвика кой знае какъв интерес, но все пак моля дискусията ,ако има такава, да е в рамките на добрия тон
цитирай
2. leonleonovpom - Има и нешо друго, доловимо и от не...
20.04.2013 21:59
Има и нешо друго, доловимо и от неспециалист, какъвто съм и аз. Това, че българският е към категорията на тъй-наречените славянски езици е безспорно. Безспорно е и , че заема водещо положение спрямо тях, а не ги догонва - с липсата на падежи, с липсата на сложни букви и т. н. Един тюркси ,както се иска или е заръчано на някои народ, прави най-съвършения славянски език. Ето оттук заслужаваме да получим първата Нобелова премия, съвсем сериозно!
цитирай
3. skarif - Само да вметна...
20.04.2013 22:41
Българският не е без падежи. Достатъчно е да си припомним, че преди съвременния книжовен език, е съществувал старобългарският. Там си бъка от падежи. "От осемте индоевропейски падежа старобългарският език е наследил 7, вследствие на което склонитбената система е по-богата от тази на старогърци и латински: 1. именителен (номинатив); 2.родителен (генитиви); 3.дателен (датив); 4.винителен (акузатив); 5. творителен (инструментал); 6.местен (локатив); 7.звателен (вокатив). Старобългарският е загубил стария падеж, наречен аблатив, чиито функции е започнал да изпълнява родителният падеж." (К.Мирчев, Старобългарски език)
Оцелели са по малко в някои звателни форми при имената, когато се използват като обръщения- пр.Марийо, Иване, Петре...и т.н.; при местоименните форми- ми, му.... Част от окончанията са били прословутите носовки, които после преминали в съвременните а, ь, ъ, е... А най-показателно за този период е, че нашите падежи са се запазили в руския. :)
А иначе това някой народ да загърби изцяло езика си...много-много не го разбрах...
цитирай
4. leonleonovpom - Имам предвид сегашното положение в ...
20.04.2013 23:05
Имам предвид сегашното положение в българския, безспорно в годините е търпял развитие, както и другите. Най-близкият славянски е руският. Докато при нас има останки от падежи, там са си действащи. О се чете а , има сложни букви и т.н. Моето лично мнение е, че е остаряла, слабо видоизменена форма на черковно славянския, който си е старобългарски.
Не случайно преди два века Юрий Венелин ,след като се запознава с българския език се чуди какъв е този български в руските църкви.
Относно загърбването на езика - в официалната история се твърди, че прабългарите са тюрки, има и други варианти. Идват тука и създават държава със славяните. От известните текстове от Първото Българско царство, за след това няма смисъл да говорим, няма и следа от езика им. На това се чуди и известният Българист, академик Державин, който в България обикновено е оплюван може би по тази причина, как така на народ създал държава, от езика му да няма и следа. И дава отговор подобен на този тук-сходни езици на прабългари и славяни
цитирай
5. leonleonovpom - Понеже не знам по каква причина и не в ...
20.04.2013 23:26
Понеже не знам по каква причина и не в чужд блог, не е нецензурен или пък антидържавен коментара ми се забави значително ще направя логическо допълнение.
:
Славянските езици в никакъв случай нямат допирни точки с тюркски или пък монголски.
Българският език е славянски и то на ниво, коментирано е горе. Е , къде са следите от езика на тюрките прабългари?!
Отказали са се от езика си.Фантастично!
цитирай
6. pvdaskalov - Политиката, която е водил Людовик XVI, е впечатляваща, а именно:
21.04.2013 00:01
"1/ Освобождава министерския съвет, поема поста на министър председател, а министрите са на повикване, ако стане нужда ,тогава.
2/ Поема цялата отговорност. При такава постановка няма как например финансовия министър да прави гаф след гаф. Защото вината от първия още се поема от Краля Слънце!
3/ Министрите са доказани в способностите си, няма тепърва да се учат на гърба на народа
4/ Това , че са по-способни и умни от него не смущава краля. Той казва, че работата е за тях, а славата остава за него.
5/ Понася и аплодира добре премерената критика срещу него и респективно системата, наложена от него. Така не само авторът на пиесата ,но и обикновените хора го приемат като нормален човек."
Аз се питам (И не за първи път!), съобразявайки се, че живеем в друга епоха:
Няма ли специалисти в нашата държава, които да формулират основните белези на няколко партии, за да се припознаят политически ориентираните граждани и влеят силите си, където умът и сърцето им подскажат? Защото това разводняване в 71 партии мирише на нещо много непочтено. Излиза, че всички искат да са генерали, да си стоят защитени от "куршумите" (образно казано), вместо да са войници и да се оставят да ги водят най-можещите.
цитирай
7. get - - Г-н Симеонов, вече един път споменах на Етносната пирамида на Александър Баяр ?
21.04.2013 14:33
- Накратко, трите определещи константи за да приемем една човешка общност за ЕТНОСНО БЛИЗКА - следва два използваме ТРИ ОСНОВНИ (!) ФАКТОРА(критерии) при оценката ни (!):
- антропологичен облик;
- култура (обща история, традиции, обичаи, вярвания и др.);
- език - на последно място но един от НАЙ-ВАЖНИТЕ !

След като, изяснихме критериите на търсенето си ! - Дай да потърсим във времеви и географски план - Къде и от кога се е поселило, така нареченото ЕВРОПЕЙСКО население ? (като на този етап ПРОПУСНЕМ допълнителният, като термин и определение ИНДО !) ?
- Аз на база, това което съм установил до настоящият момент ще очертая следните граници на АРЕАЛА на ПОСЕЛЕНИЕ на това ЕВРОПЕЙСКО НАСЕЛЕНИЕ !?

Запад: ЕВРОПЕЙЦИ
Север: ЕВРОПЕЙЦИ (поне до Балтика)
Юг: ЕВРОПЕЙЦИ (поне до Пелопонес)
Изток: ЕВРОПЕЙЦИ поне до Средна азия - като тук трябва, вече да обяснявам времево и географски, от и до кога е било това ?

- Същата схема можем да я приложим и по отношение на Мала азия и Близък изток(юг) Север стигаме южен бряг на Черно море и Кавказ(плюс) Иранско плато !
- По отношение на Мала азия и Близък изток(съвременна Сирия), по археологически(не Библейски) данни ЕВРОПО езично и културно, плюс расово население - Имаме установено по безспорен начин ! - това съвпада с държавата на Хетите !(за които още от 1926 г. се знае, че са европейци) - Ето тук карта на Хетска държава: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4d/AlterOrient2.png
- Относно тях е възприето, че са родствени на Балканско население, тъй като от ТРЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ са се преселили от балкански регион (?) !

- Спирам дотук в изясняването на етносно и езиково разпределение на народите географски и времево ! - Като в следващият пост, ще коментирам другите съседнисъпределни) на ЕВРОПЕЙЦИТЕ култури, езици и народи ... като семити, угри-фини ... и далече на изток индийци, плюс тюрки !!(пропускам поради пренебрижимо малкият процент една етносно-езикова група на нахско-адигийските народи !).
цитирай
8. skarif - Сега разбрах какво имате предвид.
21.04.2013 17:39
Да. Като граматика, не се е запазил. Съхранила се е славянската логика на мислене. Понеже е ясно, че има връзка между език и мислене (редица философи говорят за това, а аз се сещам в момента за Витгенщайн) и че тази връзка определя и народопсихологията, така да се каже и етнохарактеристиките.
Но е факт, че има оцелели прабългарски думи и в съвременния български език- някои в активния речник, други- не. На прима виста, си спомних, че повечето започват с "б" и че голяма част от именната ни система също се опира на тях. След като ровнах в интернет, Уикипедия ми извади едни таблички- чудесни са, в които са изредени съхранените прабългарски думи. Ето тук: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA .
Не съм особено добре с историята, но си спомням едно затриване на 52 прабългарски рода (и то от аристокрацията) от Борис, в името на християнизацията, цивилизоваността, европеизацията, единството и обединяването на трите етносубстрата, изграждащи държавата ни (траки, славяни и прабългари). Е, след като са си заминали, как да оцелее езикът им? Не зная там ли е заровено кучето, но на мен ми звучи логично...
цитирай
9. merlin68 - skarif,
21.04.2013 19:18
чудесните таблички от уикито, дори за неспециалист като мен изглеждат доста съмнително. Само два-три примера ще дам:
(шума) - листа - *siāpan (турска етимология) - чув. шăма (бот.) „пищялка“,
тур. saman „слама, плява“; заета в срб. шума, слов. šuma „гора“
В руския също има глагол "шумит" Така, че шума едва ли може да бъде определена като прабългарска щом се среща в руски и сръбски:) Може да е заемка от турски (не съм компетентен да знам дали е така) но не виждам как може да бъде представена като прабългарска:)
шаран, ами същата работа има си аналог в други славянски езици - Šaran - хърватски, шаран - сръбски
чертог - думата я има в руският език със значение - устар. большое, богатое помещение, палата. По какъв начин да приемем, че тя е прабългарска влязла в руския?
урва - (турска етмология) *üŕ- „чупя“ Само че в руският отново има глагол - у·рва́ть
сиромах - общ корен със сирак, на руски сирота
Ако се хване някой който наистина разбира от лингвистика от таблицата с "прабългарски" думи нищо няма да остане:)))
А за другата таблица направо съм в недоумение, как може да се твърди, че някакви думи са "прабългарски" заемки в унгарския, след като тях ги няма в българския?
цитирай
10. merlin68 - Освен това няма никакви доказат...
21.04.2013 19:31
Освен това няма никакви доказателства, че българите или дори тяхната аристокрация са говорели на различен от засвидетелствания писмен език през 9 век.
Има само предположения и то доста не предположителни:) Именника на българските владетели - в него като "прабългарски" се определят названията на годините. Защо само те са на "прабългарски"? Много по-предположително е да допуснем, че целият документ е бил написан на някакъв тюркски език (разбира се не от българите защото ако те имаха такава писменост, от нея щяха да останат много други следи) Та този документ на неизвестен за нас език попада в гръцко, латино (или друго говорящ) летописец, който го превежда. Не превежда само годините, защото не е запознат със съответния календар. Толкова:)
цитирай
11. get - @ 8. skarif - Сега разбрах какво имате предвид.
21.04.2013 19:57
- Драги приятелю - разбрали сте само част от това, което се опитваме да си изясним ?

- Ние не говорим, само за ЕЗИКА, като формиращ даден народ, като етнос !
- Освен него имаме още два компонента:
а) антропология
б) култура (?) !
- Към културата, следва да отнесем: обичаите, традициите, бита, културата на облеклото, диалектните и говорните различия, занаятите, музикалните инструменти, семейните и родови взаимоотношения и вярвания в различните исторически периоди в развитието на дадена популация. (...) към това ни подпомага и фолклора(науката) - тоест народното творчество: е събирателно понятие за произведения с неизвестен или неуточнен (анонимен) автор, а всъщност е налице съавторство при устното им предаване, като това общо авторство се приписва като цяло „на народа“. Народното творчество е съвкупността от прояви на устното творчество (като разкази, легенди, поговорки, суеверия, песни, обреди, а също и гатанки и др.) на определен етнос. ... и още ред съпределни науки или клонове от точните науки !

- Ако анализираме на база частни признаци за "52-та болярски рода", плюс "пра"българският календар с неговите думи получаваме в резултат ... "?" ... !
- Какви са доводите за родствеността ни с нарочените в момента граждани от Татарска република (Казан)(?):
- родственост на езици, като резултат(съвпадение) = 0
- фолклор:
а) песни -"- = 0
б) танци = 0
в) традиции и обичаи, устно творчество ... същото !

ЕЗИК: При нормалният ежедневен битов ЛЕКСИКАЛЕН запас(възлизащ, прибл 3 000 думи). Имаме съвпадение(общи думи ... за някои с уговорки) около 20 до 23 думи, като процент на съвпадение от лексикален фонд 3 000 ?!

- В последно време, учените(ни)прабулгаристите(тюрко"фили") започнаха да развиват тезата, че само управляващата върхушка е била от тюрко-прабългарски (монголоиден тип)етнос ... нарочиха едно масово погребение в гр.Девня - но антропологичните оценки на постморталните останки НЕ ПОТВЪРЖДАВАТ монголоидноста на погребаните !??
цитирай
12. leonleonovpom - Така е, съвпаденията в трите ком...
21.04.2013 23:23
Така е , съвпаденията в трите компонента граничат с нулата Що се отнася до 52-та рода, ако всичко се приеме за достоверно, това събитие не би трябвало да има такъв ефекг върху езика, при положение, както се твърди от някои, че е тюркски или някакъв друг. Така се санкционира опит за държавен преврат, всичко друго опира до легенди, до митология
цитирай
13. leonleonovpom - За Даскалов, относно управлението
21.04.2013 23:30
Прав сте в анализа относно изобилието от партии. То е създадено изкуствено. Ако дадена партия спечели 1% от гласовете , автоматично минава на държавна, народна хранилка.Това според мен безусловно трябва да отпадне, колкото и да мразя да се занимавам с политика. Но тъй-наречените ни политици, които четвърт век са като патета в кълчища, без никакъв положителен резултат за народа, са си създали правила, който стимулират собственото им преуспяване
цитирай
14. voulgaros - ИНЖЕНЕРЕ. . ПРЕДИ ДА ПРАВИШ ТЕМА И ...
22.04.2013 14:09
ИНЖЕНЕРЕ..ПРЕДИ ДА ПРАВИШ ТЕМА И КОМЕНТАРИ---НАПРАВИ ТЕМА ЗА ВАШИЯ ТЮРКО-ВУЛГАРСКИ КАЛЕНДАР. АИДЕ ЧЕ КАТ ВА ГЛЕДАМ КОЛКО СТЕ НЕУКИ.

МАИКО МИЛА.. ИЛИ ДАНЕБИ КАЛЕНДАРА НА ПРАВУЛГАРИТЕ ДА НЕ Е НА ПРАВУЛГАРИТЕ ??
цитирай
15. leonleonovpom - Ти Вулгарос, за теб един път съм д...
22.04.2013 14:40
Ти Вулгарос, за теб един път съм доктор ,друг-инженер, почнал си с доктор, продължавай така, вярно е. А иначе не държа да ме титуловат и няма да ти се сърдя, ако го пропускаш
Календарът е български. Но езикът не е. Няма нищо необичайно в това и преди написването на календара , че и сега.. Има български издания на книги за българи на чужди езици.- за българи ,които например учат тези езици.
Например император Адриан/ Хадриан/ като е говорил и пишел на гръцки и сигурно и книгите писани специално за него са били на гръцки, грък ли е? Със сигурност се знае, че е испанец. Все пак, не знам какво мислиш, но точно испанския стои най-близо до гръцкия-това между другото.
цитирай
16. get - - Отново взе да хулиганстваш - Май ?
22.04.2013 14:46
voulgaros написа:
ИНЖЕНЕРЕ..ПРЕДИ ДА ПРАВИШ ТЕМА И КОМЕНТАРИ---НАПРАВИ ТЕМА ЗА ВАШИЯ ТЮРКО-ВУЛГАРСКИ КАЛЕНДАР. АИДЕ ЧЕ КАТ ВА ГЛЕДАМ КОЛКО СТЕ НЕУКИ.

МАИКО МИЛА.. ИЛИ ДАНЕБИ КАЛЕНДАРА НА ПРАВУЛГАРИТЕ ДА НЕ Е НА ПРАВУЛГАРИТЕ ??


- Не ми отговори, какво означава думата КУЕС/КОЕС ... която са викали атиняните в чест на бога си ? - В цитираният от/по Демостен приветствен възглас "Куес Атес" ?

- И понеже отново те е обхванала МЕГАЛОМАНИЯ(хулиганщината !) - Поставям ти един по-прост въпрос ... Какво е значението (и произхода) на ГРЪЦКАТА :))) дума за ИСТОРИЯ ?!
цитирай
17. leonleonovpom - Гет, няма да ти отговори. Те не от...
22.04.2013 15:48
Гет, няма да ти отговори. Те не отговарят по две причини според мен:
!/ Не знаят, което е най-вероятно
2/ Пазят знанията си в дълбока тайна, да не би и други да се посветят. Но това е нещо в стила на древногръцката митология
цитирай
18. voulgaros - get--neznam коес какво значи. . ...
22.04.2013 16:40
get--neznam коес какво значи..История значи разказ за миналото (време)..Има подобна дума за часовете минали през деня само обаче - думата е ПЕРИОРИА.

Мога да ти кажа и вулгарски аналози на думата ИСТОРИА'' - старина, старинност, остарявам - не.
цитирай
19. leonleonovpom - Е, това вече е друг, куптурен начин ...
22.04.2013 18:25
Е, това вече е друг, куптурен начин на събеседване, независимо дали хората мислят еднакво или са опоненти. Между другото хора със сигурност идва от хорятис- на гръцки, селяни. Не греша Вулгарос, нали! Какво да се прави, човек се ражда селянин
цитирай
20. get - - Трябва само да отбележа, че във връзка с История(та) и музата и Клео, се занимавам ...
22.04.2013 21:01
... от половин година и повече !
1.
- Относно "Clio" още и, Kleio - кореновата е, тоест името е с произход от PIE(прото индо-европ.) глагола KLEWO, който смислово е в:
А) българският език: СЛАВЯ, а втората форма е ... КЛЕВЕТА :(((
Б) в гръцкият език е "правя известен" и "разказвам". - Тук остава да предполагаме(?) дали Клеопатра означава "известната на татко"(гръцко) или "Татина Слава" (ст.бг.) ?
- След като не можем да си дадем директен отговор, да използваме като помощно уравнение "лема" името на ХерКулес ... същото е двусъставно "ЕР-ХЕР"(няма да анализирам !) и втората част, която е отново от същият корен KLEWOs*SLAWA
- Така че, САМИ ИЗБЕРЕТЕ(!) кое е по достойно, като за един ХЕРОй ?
voulgaros написа:

get--neznam коес какво значи..История значи разказ за миналото (време)..Има подобна дума за часовете минали през деня само обаче - думата е ПЕРИОРИА.

...


- Така - дотук изследвайки името на МУЗАТА - открихме две функции(функции-смисъла) относно интересуващият ни въпрос(същностното в името на науката) !
2.
- Лингвистите-етимолози, тръгват да вадят смисъла и от гръцките(старо) думи:
а) eida - видях;
б) oida - видно (нещо, което (ми е) известно) - Като същите ги свързват с по-старите (PIE) звучали като - OID or WID ! - Но ... ?
3.
Според казаното от Херодот(?) в произведението му „The Histories” - той, заявява че е ПРОУЧИЛ и СЪБРАЛ предпоставките(причините) за възникване на гръко-персийските войни (?) - От това би следвало, ISTORIAS(гр.) - по скоро е със значение: издирвам, разпитвам, събирам (?) !
- Но ... ? - ако не ви е станало досадно ... да продължа - пък накрая, ще имаме достатъчно факти и доказателства за да РЕШИМ ?!
- Какво, в действителност се крие(?), като смисъл и етимология(езикова близост) в името на науката История !

- Ако, Да ! - Продължавам. Ако, Не ... ще кажа(набързо), че до нея е близка архаичната-диалектна българска дума Тера(м/с) !
цитирай
21. leonleonovpom - Интересно е, продължи Гет. В едно ...
22.04.2013 21:50
Интересно е, продължи Гет. В едно съм напълно убеден, няма нищо случайно на този свят, дори едно едногодишно дете търси смисъла на нещата, които вижда за пръв път. За думите най-малко може да се каже, че са случайни. За да стигнат в този вид до нас, те са премисляни и преоценяни от стотици поколения и то от най-интелигентните им представители
цитирай
22. voulgaros - клевета е ГРЪЦКА ДУМА. ГЛУПАКО. . . . ...
22.04.2013 21:59
клевета е ГРЪЦКА ДУМА. ГЛУПАКО....КЛЕВА НЕ ЗНАЧИ НИЩО НА ТВОЯТ КРАДЛИВ КОПИРЕН ЕЗИК.

САМО КРАДЕТЕ И КОПИРВАТЕ ГРЪЦКОТО , И ПОСЛЕ МИ ПИШЕШ НЯКАКВИ ВИЦОВЕ.

ДОКТОРЕ, ПРАВ СТЕ ЗА ХОРИАТИ---ЗНАЧИ СЕЛЯНИ,ТЪЛПА..ХОРА = МНОЖЕСТВО.
ХОРИО ИЛИ ХОРГИО --СЕЛО...И ДВАТА ВАРИАНТА СА ВАЛИДНИ И СА В УПОТРЕБА - С МЕКОТО Г. И С ТВЪРДОТО Г.

А ЕТО И ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР ЗА МЕКО И ТВЪРДО Г - ИОРГОС = ГЕОРГОС.
цитирай
23. voulgaros - КЛЕОПАТРА--ЗНАЧИ БАЩИНА СЛАВА. ...
22.04.2013 22:13
КЛЕОПАТРА--ЗНАЧИ БАЩИНА СЛАВА.

ИМЕТО И НЕ Е СЛАВОПАТРА, СЛАВЯНСКО КУЧЕ...А КЛЕОПАТРА - ВЕЛИКА ГЪРКИНЯ.

НЯМА ТАКОВА ИМЕ ХЕРКУЛЕС, --ИМА ХЕРАКЛЕОС ИЛИ ХЕРАКЛИС = СЛАВА НА ХЕРА.
цитирай
24. get - - Бе каракачанче - Що се държиш като "африкански-макак", тоест фанариот ?
22.04.2013 22:28
voulgaros написа:
клевета е ГРЪЦКА ДУМА. ГЛУПАКО....КЛЕВА НЕ ЗНАЧИ НИЩО НА ТВОЯТ КРАДЛИВ КОПИРЕН ЕЗИК.

САМО КРАДЕТЕ И КОПИРВАТЕ ГРЪЦКОТО , И ПОСЛЕ МИ ПИШЕШ НЯКАКВИ ВИЦОВЕ.

ДОКТОРЕ, ПРАВ СТЕ ЗА ХОРИАТИ---ЗНАЧИ СЕЛЯНИ,ТЪЛПА..ХОРА = МНОЖЕСТВО.
ХОРИО ИЛИ ХОРГИО --СЕЛО...И ДВАТА ВАРИАНТА СА ВАЛИДНИ И СА В УПОТРЕБА - С МЕКОТО Г. И С ТВЪРДОТО Г.

А ЕТО И ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР ЗА МЕКО И ТВЪРДО Г - ИОРГОС = ГЕОРГОС.


- Знам че гърците са били и са силни в КЛЕВЕтенето - Жив пример е владиката, Каравангелис, който е КЛЕВЕтял българските патриоти в Кукушко пред турските власти ! - Виж докъде води ФАНАРИОТЩИНАТА(мегаломанията) ? - християнин да предава брата си "во Христе" на душманите мюсюлмани !
- Така че, мир да има, за нас оставям българското СЛАВА - пък клеветата да си я ползва, кой как иска !!

- Пак ще ти припомня, това КОЕТО СЪМ ОБЯСНЯВАЛ И ЩЕ ТИ ОБЯСНЯВАМ ! - преди идването на "африканските емигранти" по тези земи се е приказвало на близкородствени наречия ! - остатък от този древен език(наречия) е БЪЛГАРСКИЯТ !
- Там където са се заселили африканските мигранти, имаме създадено първоначално БИЛИНГВА, която по-късно е преминала в т.нареченият гръцки "език", в който все още може да се намерят примери за тази двойнственост ... тоест езика на местното и придошлото население ! - Толкова ли си тъп ... ил аз не мога ясно да обяснявам ? - не знам !
- Набързо ти изреждам, такива думи в гръцкият: потамос; Pyra(огън); Делфос(делфи); вр(ъ/а)хо(скала-връх) ... писна ми, само ще ти кажа, че българското "урва" се превежда на гръцки apоtomos vrаchos ... което фанариотите още през средновековието са го превели "стръмна скала" - Ами то стрЪмна скала, се и едно и също с нашето УРВА ... а това кореспондира с глагола ни Сур(в/н)а(спускам; Стряма-стръмно) !
- Щом ни имаш за(по-долни) като народ и хора и постоянно си показваш превъзходството - що дириш при нас, ... объркана главо каракачанска ?!
цитирай
25. leonleonovpom - Вулгарос, за кратко ме зарадва, но ...
22.04.2013 23:01
Вулгарос, за кратко ме зарадва, но се върна на изходна позиция. Хайде, ако спорим, това не означава, че ще се дуелираме, нека да е културно
Аз имам гръцка жилка, но дядо ми беще забранил гръцкия в къщи. Не беше майка му причина, а ужасът от войната и предателството на сърби и гърци най -вече. Той самият половин грък се отнасяше с присмехулна омраза към тях. Това като военнопленник да се качиш за пръв път на кораб, да те нападнат немски подводници и да оцелее само твоят кораб, защото германците знаят ,че на него има българи и не го торпилират.
Тази информация на германците са я предали гръцки шпиони.Представям си каква нощ е била, нямало е противодействие тогава на немските подводници. На сутринта, англичаните на кораба са благодарели на българските военнопленници, че са оцелели заради тях
До последно пееше песента за съюзниците разбойници. Иначе майка ми по рождение-Теофана и леля ми -Анастасия е ясно с какви имена са. Но те гръцки не знаеха. Дядо ми знаеше, но никога не говореше
Ако се търси гръцки произход в клевета, не съм толкова компетентен , може би идва от клевтарос-лъжец.Впрочем май е крадец. Псевтарос е лъжец, ако не се лъжа
То такъв е и смисълът на клевета
цитирай
26. skarif - Не е проста работа да се побереш в определен брой символи и да режеш мислите си.
22.04.2013 23:46
Темата е сложна. И в един коментар не мога да изложа всичко. Затова- „Произход на древните българи“ на Андрей Киряков. Разгледани са всички теории. От до. Много ценно книжле. И не е никак дебела. Авторът е археолог, а не езиковед. Което май за вас е добра препоръка.
Има аргументи по тия истории с руския, сръбския, унгарския и т.н. Всяко нещо си има обяснение. Мястото е тясно.
Извинявам се, че сякаш се натрапих тук. Не е въпросът само в езика, да. На мен просто тази линия ми беше по-любопитна, затова се плъзнах по нея. И сбърках. Вероятно, от неподготвеност, вероятно, от невъзможност да посоча всички възможни доводи. Затова- да се опрем на по-знаещите.
Поднасям извинения.
Поздравления към автора за темата!
цитирай
27. leonleonovpom - Благодаря ви. Не сте се натрапили, ...
23.04.2013 00:07
Благодаря ви. Не сте се натрапили,вярно е ,което казвате, езикът е сложна материя, има влияние на даден език върху други, както няма и не може да има чиста раса. Знам книгата на Андрей, имам я с негов автограф, чел съм я и споделям препоръката ви. Андрей е способен , знаещ и творчески настроен млад човек. Той участва с материали тук
Иначе тук специално исках във връзка с изборите да обърна внимание , как трябва и е действал един водещ политик, за който оценката е ,че е изключително успешен. Направих го и с темата за краля Слънце. Зер в България има много слънца, но не знам защо, светят с отразена светлина. Разбира се, резултатът е глас в пустиня
Поздрамления!
цитирай
28. get - Ако се търси гръцки произход в ...
23.04.2013 10:59
leonleonovpom написа:

Ако се търси гръцки произход в клевета, не съм толкова компетентен , може би идва от клевтарос-лъжец.


- Също и ? - kleftis, kleftes - МУТРА, пират-контрабандист, крадец-разбойник, хайдуК !
- Въпреки, че в момента образът им е героизиран(от национал-патриотичната литература) - Първоначално те са били, хайдуКи - тоест хора вън от обществото(моралните устои за останалите ) от принципите за почтеност !
- Занимавали са се с измами, кражби, контрабанда, пиратство ... при късмет са се колаборационирали с завоевателя турчин(наемали са се в частните армии на турската бейска аристокрация !), ставайки им лична гвардия ... а от това, събирачи на данъци, заеми и др. подобни , тоест ставали арматоли(милиция) !
- Пишейки това изхождам и от английският превод на думата "Klephts" - синонимно на нашите хайдук(което, не е хайдут) и английската "brigand" - член на бандитска група (смислово близко до съвременното МУТРА (?) - от [Encyclopaedia Britannica, Inc 1995, p. 564]
- Термините КЛЕПТОМАНИЯ(кражба - болестно състояние) и КЛЕПТОКРАЦИЯ(управление на КРАДЦИ) са с подобен "гръцки" произход (!) Encyclopedia Americana 1919, "KLEPTOMANIA", p. 472. ?!

Справка:
- Арматолос (Armatoloi - мн.ч.) - са наели се на служба при ТУРЦИТЕ, предимно (клефти).
- Такъв пример се явява, Теодорос Колокотронис, първоначално клефт, после като му припарва под краката, се записва в турската армия, където дослужва до офицерски чин "майор". После като започва (благодарение на "великите сили" !) гръцкото въстание, става главнокомандващ и на практика абсолютен диктатор(паша) !
- Ей ви на картинка (клефта-арматол) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Armatolos-haag.jpg?uselang=ru

КУЛИНАРИЯ: Национално ястие от агне се нарича "клефтико", тоест (крадено месо) - няма да ви казвам рецептата, защото задължително условие да пригответе ястието е ДА ОТКРАДНЕТЕ АГНЕ ! :))

- В ЗАКЛЮЧЕНИЕ ще кажа !
- Не мога да се съглася с фанариотските уйдурми(НАГАЖДАНИЯ), от вида ?
voulgaros написа:

А КЛЕОПАТРА = ВЕЛИКА ГЪРКИНЯ.
... ИМЕТО И НЕ Е СЛАВОПАТРА

- На психясалото ... от фанариотско-"гръцко", "ортодоксалнитге" :)) ... клевтарос-лъжец(ЦИ) !
- Защото те към момента ... явно не познават(не употребяват KLEWO-SLAWA*SLAWjA ?) - А я заместват със Megalo, lamprоs, dоxa ... ет цетера !
- А относно:
voulgaros написа:

ХЕРАКЛЕОС ИЛИ ХЕРАКЛИС = СЛАВА НА ХЕРА.

- Мога да му обясня доста неща - Но хайде да не му мачкам без време ... Мегаломанията ?!

- Каз(в)а бар(а)ба GET !
- Каталава "паликаре" ?
цитирай
29. leonleonovpom - Клеопатра е от македонска династия ...
23.04.2013 13:56
Клеопатра е от македонска династия и следователно е македонка. Това е все едно името на Фердинад ,нашия цар, защото има и много други, да бъде титуловано като велик германец, австриец, французин, италианец. Не, само български цар е, такъв е оставал в историята, независимо дали е възхвалян или охулван. Всичко е възможно, след като след като според някой Освобождението ни е заслуга на Бисмарк, Леге, Позитано, а не на кръволоци като Скобелев и на руския народ платил с реки от кръв за него.
Ще помоля Аристотел ,ако реагира, да не омърсява коментарите с цитати от посредствени " български" историци, които са се хабилитирали благодарение на своята продажност. Да даде цитат от Филипиките на Демостен, там всичко е от ясно по-ясно
цитирай
30. voulgaros - ВСИЧКИ БОЛНИ ЗАВИСТЛИВИ СЛАВЯНИ ...
23.04.2013 17:54
ВСИЧКИ БОЛНИ ЗАВИСТЛИВИ СЛАВЯНИ ВИНАГИ ЦИТИРАТ ДВЕТЕ ИЗРЕЧЕНИЯ НА ДЕМОСТЕН ЗА ФИЛИП - ЧЕ НЕ БИЛ ГРЪК И ЧЕ ДОРИ И ЗА РОБ НЕ СТАВАЛ.

...АМА РЕАЛНОСТА Е БИЛА ТОГАВА И ДНЕС ДРУГА---МАКЕДОНИТЕ СА ДОРИИСКО ПЛЕМЕ = ПРОИЗЛИЗАТ ОТ БРАТЪТ НА ЕЛЛИН-- ДОРУС.... И ОТ ХЕРАКЛИС ИМА ЕДНА ЦАРСКА ЛИНИЯ--НА КАРАН. А ПЪК САМИЯТ КАРАН Е ЗАВЛАДЯЛ ЕМАТИА, ИДВАИКИ ОТ СТАРИЯ АРГОС.

ЗНАМ ЧЕ УМИРАТЕ ОТ ЗАВИСТ И ЗЛОБА ПО ПАН ГРЪЦКОТО МОГЪЩЕСТВО..И ТОВА МНОГО МЕ РАДВА И УМИРАМ ОТ КЕФ, БРАТЯ ВУЛГАРИ.

КЛЕОПАТРА Е ГЪРКИНЯ,КАКТО ГРЪК Е ТЕМИСТОКЪЛ И МИЛТИАД. ДО ИНДИЯ СА ЦАРУВАЛИ ВСЕ ГЪРЦИ..ДЕМЕТРИЙ МОНОФТАЛОМОС Е ЕДИН ОТ ЦАРЕТЕ ГРЪКО-БАКТРИИСКО ЦАРСТВО.

А ФЕРДИНАНД СИ Е ГЕРМАНЕЦ.ИЗПЪЛНЯВАЩ ДЛЪЖНОСТТА = ЦАР НА ВУЛГАРИ.
цитирай
31. leonleonovpom - Вулгарос, аз съм по-грък от тебе, ...
23.04.2013 20:00
Вулгарос, аз съм по-грък от тебе, майката на дядо ми е атинянка, теофана,но дядо ми ненавиждаше гърците, не майка си, иначе нямаше да кръсти първородната си дъщеря ,майка ми на нея. Мразеще ги заради коварството и предателството, което се е стоварило на главата му. Той беше друг човек, такива сега няма., Харесал го английски майор -лорд за зет, но той отказал, има родители в България не може да ги остави. Когато като ученик го питах съжалява ли, отговаряще, не, защото нямаше да се познаваме с теб. Остави тази гръцка струна ,гледай реално. Симпатичен сими.
Помисли, Филип не ставал за роб, но направил нещо, за което гърците не били способни- даги обедини. Не се хвали повече с робството на Филип-става или не, защото следва знаеш кой въпрос.
Аз се смеех като дете на гнева, който изпитваше дядо ми към сърби и гърци. Тук никъде не осмивам гърците, все пак аз си имам малко ,,но истинско гръцко. Действията ви ме карат да мисля, че действате във фанариотски стил.
Бъди жив и здрав и не търси врагове където просто няма!
цитирай
32. leonleonovpom - Вулгарос, българин беше дядо ми, ...
23.04.2013 20:51
Вулгарос, българин беше дядо ми, майка ми също беше българка, българин съм и аз.
Подобни гадости пиши в блога на някой подобен на тебе "грък" Защото има прекалено много достойни за уважение гърци. Аз не мразя някого ,защото е грък!
Но ти мразиш българите, което е необяснимо .
цитирай
33. merlin68 - Хехе,
23.04.2013 22:17
може и да има свестни гърци, но поне аз не познавам такива. Тоя индивид тук е типичен представител.
Да voulgaros, знаем за Демостен, според който Филип и македонците не са гърци. Знаем и за Калистен (биографа на Александър) който не разбирал родният език на господаря си:)
leonleonovpom, ще си позволя да те поправя, Филип не обединява гърците, а ги подчинява. Той гради една империя и безспорно е добър държавник, но допуска една огромна грешка - не възпитава синът си, оставя го на майка му, а тя на гърците. От там идва цялата трагедия, както за Филип, така и за самия Александър и за народа им.
цитирай
34. leonleonovpom - Прав си Мерлин за подчинението, ...
23.04.2013 22:43
Прав си Мерлин за подчинението, така е, на времето водихме рзгорещен спор с Аристотел, той твърдеше, че Александър ги обединил, гърците, не знам защо и той се нарежда с тях . Доколкото си спомням иронично бях подхвърлил,че преди да ги " обедини" ги победил. Така, че механично прехвърлих оттам обединението, което си е чиста проба подчинение
Горният коментар написах по повод едно меко казано гнусно писание на Вулгарос, което, колкото и да ми е неприятно, бях принуден да изтрия
цитирай
35. voulgaros - ЕХХЕИИИ МЕРЛИНЕ, , , , ТИ ОЩЕ МАЛКО ША ...
24.04.2013 14:00
ЕХХЕИИИ МЕРЛИНЕ,,,,ТИ ОЩЕ МАЛКО ША КАЖЕШ ЧЕ РОДНИЯ ЕЗИК НА АЛЕКСАНДРОС ФИЛИППИДИС Е БИЛ БЪЛГАРСКИЯ БРЕ, ВОЛГА ТАКАВА.

ВОЛГА Е ХУБАВА МАРКА КОЛА..КРЪСТЕНА Е НА ВАС - ВУЛГАРИТЕ.

АЛЕКСАНДРОС ДАЛИ СИ Е МИСЛИЛ, ЧЕ Е ВУЛГАРИН ?? И Е СЪЗДАЛ ЕДНА ВУЛГАРСКА ИМПЕРИЯ - ИМПЕРИЯ НА ВУЛГАРИТЕ. :)))

БУХАХАХА

А, ДОКТОРЕ ??
цитирай
36. leonleonovpom - Ти Вулгарос много ме обиди и без п...
24.04.2013 14:29
Ти Вулгарос много ме обиди и без причина.
Сега, никъде не се казва , че Александър е създал гръцка империя. Прозвището му е Македонски, а не гръцки. Прочети внимателно коментара на Мерлин, няма какво повече да се добавя към него
Сега какъв е Александър.Александър е стигнал до Пакистан. Там войските се разбунтуват, защото е искал да продължи до Китай.Отказват да продължат. Като истински демократ се вслущва и се връщат. Но много остават, предимно в Пакистан и особено в Афганистан. Интересното е,че там има села, в които хората се считат за българи
Известно ли ти е , че в Афганистан е имало български части и при руснаците , и сега. Но никога не са нападани и имало забрана за това. Защото българин за тях е равностойно на нещо свещено. Говори се че идва оттогава от Александрово време.
Хайде да приключим с тази тема, кой е по-велик. Времената се менят, хората също ,просто е безсмислено
цитирай
37. voulgaros - ТОЗИ МЕРЛИН НЕЩО ЛАЕ БАУ-БАУ ПО Г...
24.04.2013 14:48
ТОЗИ МЕРЛИН НЕЩО ЛАЕ БАУ-БАУ ПО ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯ..

АЛЕКСАНДЪР Е ГРЪК..ВЕЛИК ГРЪК.
АЗ НЕ МИСЛЯ ЧЕ ИМА НЕЩО ОБЩО С ВАС ВУЛГАРИТЕ.

цитирай
38. leonleonovpom - Ами Вулгарос, направи официално ...
24.04.2013 15:24
Ами Вулгарос, направи официално предложение, да не се назовава повече Македонски, а Елински или не знам там какъв, ти реши. Добре е предложението за да е по-авторитетно ,да бъде придружено с гръмки лозунги и както казва Бай Ганьо, с ефектни попръжни. Да са натясно, да не смеят да откажат. Ето, това е начинът















цитирай
39. get - - г-н Симеонов, който се държи и приказва като фанариот - разбери, че това означава ФОРМАЛЕН ИДИОТ ?
24.04.2013 15:26
- Защото на времето конкретни сили и хора(в сянка) създадоха не само явлението а и политиката, която се крие зад "елинизма" и по-късната фанариотщина ?
- С участието(диктовката) на тези сили бе предизвикана и гръцко-турската война (1921 г).
- С участието на тези(задкулисни) сили бе създадена "ЕДНО"НАЦИОНАЛНАТА ДЪРЖАВА в лицето на кемалистка, Република Турция.
- С тяхно участие бе създадена измислената еврейска държава в Близък изток !
- В момента същите помпят самочувствие, на уродливият национализъм, на Турция и Гърция !

- Пример за последното е излязлата на 23-ти март(т.г.) статия във в-к"Миллиет" ... за Нова Турция с приложената към нея карта: http://85.14.28.164/d/images/photos/0186/0000186422-article2.jpg

- Докато обаче разигравата, "балканската карта" и с това подклаждаат изкуственото създадено още преди ввек и нещо националистично противопоставяне ?? ... тези същите сили, редят алианс(съюз) между Турция и Израел за обезпечаването на една бъдеща война в Иран !

- Но заразеният от национал-идиотизма, не може да без да се доказва ... Колко е бил велик, колко ние сме по-долни от него ... и ред подобни глупости !

- А бе таран-коолю, не можеш ли да разбреш, че аз българина от Варна ... няма как(?) а и да има, как ще осъществи някакви мераци да "превземам" Гърция или други подобни глупости - ми на мен сега ми е проблем да отида на екскурзия ... камо ли война да водя с гръцката държава или обикновен гражданин !

- Писна ми от тъпанари, които си избиват комплекси за сметка на нас мъчещите се да живеем(в условията на оцеляване !), като нормални и културни хора Българи !
цитирай
40. leonleonovpom - Така е Гет, и все пак ми се струва, че ...
24.04.2013 17:54
Така е Гет, и все пак ми се струва, че интересът за подобно поведение е съпроводем с метален звън на пари/ нали еквивалентът им е в злато/.....
цитирай
41. merlin68 - Няма защо да се занимавате с това ...
24.04.2013 18:49
Няма защо да се занимавате с това вулгарно човече. Току що четох последният пост на Павел http://sparotok.blogspot.nl/2013/04/blog-post_24.html
Докато го четох само за вулгарчето си мислех, смях се с глас, сякаш за него е писан, явно някои гърци не са ъпдейтнали хич от времето на Вергилий и Страбон. Уста, гъз и очи - големи, главата куха - хралупа:)
цитирай
42. voulgaros - гет, Нямам нищо против никого. . ...
24.04.2013 19:52
гет, Нямам нищо против никого..Всеки има право да бъде такъв ,какъвто иска или какъвто се чувства..ТОВА Е СВЕЩЕНО ПРАВО НА ВСЕКИ.....НО.....

НО КОГАТО ЕДНО ИЛИ ДВЕ СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА, ЗАПОЧНАТ ДА ВОДЯТ АГРЕСИВНИ НАМЕРЕНИЯ И ПОВЕДЕНИЕ СПРЯМО ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА И ГЪРЦИТЕ....ВИНАГИ ЩЕ ИМА ОТГОВОР - ПОСТАВЯНЕ НА МЯСТОТО НА ТОЗИ ИЛИ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОСМЕЛЯТ ДА ЗАСТРАШАТ ГРЪЦКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ И ГРЪЦКОТО МИНАЛО. А ТОВА СА ВРАГОВЕТЕ НА ГРЪЦКОТО БИТИЕ,ГРЪЦКИЯТ ЕСТАБЛИШМЪНТ И ГРЪЦКОТО ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВО = СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ГЪРЦИ НА ЕДНО ИЛИ ДРУГО МЯСТО, В ЕДНО ИЛИ ДРУГО ВРЕМЕ.

НЕ СЪМ ПИСАЛ НИКОГА, ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАС Е ТАКЪВ.
ИЗВИНЯВАИТЕ ДОКТОРЕ, ЧЕ ВЧЕРА ПИСАХ ЗА ВАС ТАКА,НО МЕ ЯДОСАХТЕ С ТОВА, ЧЕ ВИЕ СТЕ БИЛ ГРЪК, А ПЪК АЗ НЕ СЪМ БИЛ.

ЗА ВАС ВУЛГАРИТЕ, ГЪРЦИ СА САМО ДАНАИЦИТЕ...ТОВА НЕ Е ВЯРНО. И МЕ ВБЕСЯВА.
ГЪРЦИ СА МНОГО ХОРА, МНОГО ПЛЕМЕНА И МНОГО ЧОВЕШКИ ГРУПИ В ИСТОРИЯТА НИ.
цитирай
43. get - - В началото започваш добре ... но отпосле пак изпълзява МЕГАЛОМАНИЯТА и КСЕНОФОБИЯТА ти !?
24.04.2013 23:38
voulgaros написа:
гет, Нямам нищо против никого..Всеки има право да бъде такъв ,какъвто иска или какъвто се чувства..ТОВА Е СВЕЩЕНО ПРАВО НА ВСЕКИ.....НО.....

НО КОГАТО ЕДНО ИЛИ ДВЕ СЛАВЯНСКИ ПЛЕМЕНА, ЗАПОЧНАТ ДА ВОДЯТ АГРЕСИВНИ НАМЕРЕНИЯ И ПОВЕДЕНИЕ СПРЯМО ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА И ГЪРЦИТЕ....ВИНАГИ ЩЕ ИМА ОТГОВОР - ПОСТАВЯНЕ НА МЯСТОТО НА ТОЗИ ИЛИ ТЕЗИ, КОИТО СЕ ОСМЕЛЯТ ДА ЗАСТРАШАТ ГРЪЦКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ И ГРЪЦКОТО МИНАЛО. А ТОВА СА ВРАГОВЕТЕ НА ГРЪЦКОТО БИТИЕ,ГРЪЦКИЯТ ЕСТАБЛИШМЪНТ И ГРЪЦКОТО ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВО = СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ГЪРЦИ НА ЕДНО ИЛИ ДРУГО МЯСТО, В ЕДНО ИЛИ ДРУГО ВРЕМЕ.

НЕ СЪМ ПИСАЛ НИКОГА, ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАС Е ТАКЪВ.
ИЗВИНЯВАИТЕ ДОКТОРЕ, ЧЕ ВЧЕРА ПИСАХ ЗА ВАС ТАКА,НО МЕ ЯДОСАХТЕ С ТОВА, ЧЕ ВИЕ СТЕ БИЛ ГРЪК, А ПЪК АЗ НЕ СЪМ БИЛ.

ЗА ВАС ВУЛГАРИТЕ, ГЪРЦИ СА САМО ДАНАИЦИТЕ...ТОВА НЕ Е ВЯРНО. И МЕ ВБЕСЯВА.
ГЪРЦИ СА МНОГО ХОРА, МНОГО ПЛЕМЕНА И МНОГО ЧОВЕШКИ ГРУПИ В ИСТОРИЯТА НИ.


- Я да видим, какво "крадат" и КЛЕВеТят "славянските племена", тоест аз ?
- Първо ! - БЪЛГАРИТЕ са ПЪРВО БЪЛГАРИ а ОТПОСЛЕ можеш да ги причисляваш, към славянското езиково семейство !
- Това, което го знаеш, като "църковно-славянски"(!) правилното е СТАРОБЪЛГАРСКИ !
- Старобългарският има множество признаци, които са специфични за ЕЗИКА на ПАЛЕОБАЛКАНСКИТЕ НАРОДИ, които се приказват от ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПР.ХРИСТА - ТУК ПО ТЕЗИ ЗЕМИ !
- Една значима част от архаични думи в гръцкият имат един и същ корен с ПАЛЕОБАЛКАНСКИТЕ ЕЗИЦИ !
- На база това, възникна спора и започна да се държиш, като .... :(( !
- Няма да те занимавам отново с образуващата в името на Клеопатра дума KLEWO - Ето ти една друга, която я имаме и в Библия "EXODUS" - Тя е поредната илюстрация за ТОВА, КОЕТО ТВЪРДЯ(?) - Общи думи в старо-гръцки и българският език !
- Ако не е така, обоснови се, като ми кажеш - Откъде и какъв е строежът-състава на думата ! - защото аз мога да ти разтълкувам през съвременен български НЕ през СЛАВЯНСКИ !
- Ако не се сещаш, откъде се е появила на "гръцки" - Аз, да ти обясня ?

- В заключение, ще те попитам: Защо ТРЯБВА ДА те обижда ФАКТА, ако ние българите приличаме, ИМАМЕ общи неща(обичаи), та дори и думи с ГЪРЦИТЕ ?
цитирай
44. leonleonovpom - Приемам извиненията, Вулгарос. ...
25.04.2013 07:48
Приемам извиненията, Вулгарос.
Истината е ,че ние с нищо не застрашаваме Гърция. Причината е, че нито Гърция някога е била толкова велика, нито България толкова нищожна. Докато величието на България винаги си е било нейно постижение- Тервел, Крум, Симеон , Иван Асен, Иваймо-единствен в Европа побеждава татарите, във величието на Гърция, с изключение на един малък от историческа гледна точка период-постижение най вече на Спарта, не е дело на самите гърци. Има решаваща чужда намеса
Александър Македонски-справка написаното от Мерлин, което е абсолютно вярно, Източната римска империя, създадена от Рим, да не продължавам по-нататък
Така е, когато два народа изпаднат в бедствено състояние-и гръцкия , и българския,такава е истината, черпят самочувствие от минало величие, какъвто и да е произход му..
Излишно е в тези условия, по балкански маниер ,допълнително да усложняваме положението си с противопоставяне.
Това, което давам по-горе искам да прозвучи само като припомняне, а не като повод за конфликт, кой е по-велик. Велики са народите, че са оцелели
цитирай
45. leonleonovpom - Това, че църковно-славянският е ...
25.04.2013 08:21
Това, че църковно-славянският е старобългарски е безусловно вярно. Показаха ми един тропар-религиозна книга. Понеже издателството не беше посочено както сега, трудно го открих, първоначално я взех за българска книга. Понеже имаше и кратка история, говореше се за князе с окончания на ич, сметнах я зя сръбска. Стреснах се, когато открих изданието - 1793г. Какви велики сръбски князе по това време. Беше руска, Князете бяха дадени с презиме. Иначе езикът си беше много по-близък до днешния български, отколкото до днешния руски.
Не случайно Юрий Венелин се чуди, какъв е този български в руските църкви?
цитирай
46. get - . . . Не случайно Юрий Венелин се ч...
25.04.2013 13:02
leonleonovpom написа:

...
Не случайно Юрий Венелин се чуди, какъв е този български в руските църкви?


- До скоро, и аз се чудех подобно на Юрий Венелин - Какво прави този ТОЗИ български език в руското църковно служение и изобщо църква ? - в момента картинката добива следните измерения:
А) Според руско-църковната историография: Православието е занесено директно от Цараград(а) в Киев, от което - Богослужебните книги били преведени(на руски/украински ?) от Константинополската "вселенска" патриаршия ! По силата на тези теории ... се пропуска началният (близо шестдесет годишен период) на Киевската църква, за да не се разбере от какъв произход(националност) са първите епископи(мисионери) на същата (?) !
Б) Вторият и достоверен(за мен !) вариант е, че приемането на християнството в Киевска рус, става от Българската църква(майка) - която дава своите книги и служение(чрез български духовници-мисионери) на СТАРОБЪЛГАРСКИ, на украинците, поради което, е и този "български език" - по отношение на който се чуди Юрий Венелин !

- Маниакалната черта при "елинската" култура да си присвоява чужди достижения, се споменава от доста автори, както в древноста така и съвременни, като:
а) Тациан или Татиан Сирийски(2 в) - в произведението „Реч против елините“ (Oratio Graecos);
б) Мовсес Хоренаси (4 в.)
в) съвременниият George G. M. James , "(Stolen Legacy) "Откраднатото наследство" ...
но най-интересен, поради конкретноста си е Тациан (?):
МАЛЪК ЦИТАТ:
Не бъдете, елини, враждебно разположени към варварите и не хранете ненавист към тяхните учения. Защото кое от вашите учереждения е получило начало не от варварите ? (...) Затова престанете да наричате свои изобретения това, което сте приели от другите". Орфей ви е научил на поезия и пеене; той пък е, въвел у вас посвещението в тайнствата. (...) чрез летописите египтяните са ви научили да съставяте историята. А от Марсия и Олимп вие сте приели изкуството да свирите на флейта: те двамата са фриги (...) циклопите (тракийско племе)ви дадоха обработката на медта (...)
И така, оставете това високомерие и НЕ СЕ ХВАЛЕТЕ СЪС СВОЕТО КРАСНОРЕЧИЕ; вие, когато сами хвалите себе си, използвате пристрастни защитници.
Необходимо е, за тези, които приписват на себе си подобна слава, ако те са толкова мъдри, да са чакали свидетелствата от други, и да биха били съгласни между себе си и в произношението на думите.
А САМО У ВАС самите СЕ УПОТРЕБЯВА В РАЗГОВОРИ НЕ ЕДНА И СЪЩА РЕЧ: не е един и същ говора у дорийците и атиците, и еолийците не говорят така, както йонийците .
Какво е тогава, това разногласие съществуващо между тези, у които не би следвало това да бъде, а от това АЗ НЕ МОГА ДА РЕША, КОГО СЪМ ДЛЪЖЕН ДА НАРИЧАМ ЕЛИН ?!
цитирай
47. voulgaros - ЦИКЛОПОС КАКВО ЩЕ РЕЧЕ НА ТРАКИИСКИ ...
25.04.2013 14:03
ЦИКЛОПОС КАКВО ЩЕ РЕЧЕ НА ТРАКИИСКИ ЕЗИК ??
цитирай
48. get - - Същото, като ОЦЪКЛЯ !
25.04.2013 14:36
voulgaros написа:
ЦИКЛОПОС КАКВО ЩЕ РЕЧЕ НА ТРАКИИСКИ ЕЗИК ??


- Смислово е КРЪГЛООК ! - не само на "тракийски" а и на съвременен български език !
- Среща се в израза: "От страх се оцъклил !" - тоест, от емоцията(страх, с(трес)на) очите на човек са "оКРЪГЛЯват" ! ... не се бъркай с казаното в митологията, че циклопите са ЕДНООКИ - името им идва от кръгло-ококорено-ГОЛЕМООКИ ! - доколкото знам - това е първоначалният и основен смисъл на думата, и в гръцкият(старо) език ?!
цитирай
49. leonleonovpom - За опитващи се да пишат и говорят ...
25.04.2013 16:34
За опитващи се да пишат и говорят каракачански овце вход забранен, защото това е несвойствено за тях занимание, може да се увредят. За блеещи може, но само групово с, с пастира им
цитирай
50. leonleonovpom - Може да се учудвате, но в постинга на ...
25.04.2013 20:18
Може да се учудвате, но в постинга на Милчев за Кирилицата , една каракачанска овца е проговорила и за учудване първата и дума е била псувня. Явно е отглеждана в публичен дом. Та затова е уточняването ми
цитирай
51. get - . . . в постинга на Милчев за Кирил...
25.04.2013 23:10
leonleonovpom написа:
... в постинга на Милчев за Кирилицата
...

- Все още чакам да обясни, откъде е взел изказването на Исидор Севилски, за "кимерийско море"(тоест да ми цитира извора) - по който е изготвена картата ?

- А същата е изготвена през 1898 г. от германец ? :))
цитирай
52. voulgaros - ЦИКЛОС + ОПС = ГЕТ, БУКВАЛНО ЗНАЧИ ...
25.04.2013 23:59
ЦИКЛОС + ОПС = ГЕТ, БУКВАЛНО ЗНАЧИ ''КРЪГЛО ОКО''

ЗА МОЕ УЧУДВАНЕ, ИМАШ ВЕРНИ МИСЛИ ДОЛУ ГОРЕ...АМА НЕ СИ СПЕЦИЛИСТ ПО ВЕЛИКИЯТ СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК.

ТОЗИ ЕЗИК Е ПО ВЕЛИК И ОТ ЛАТИНСКИЯ ДОРИ. МНОГО СЪМ ГОРД,ЧЕ СЪМ ГРЪК.

ПАИСИЙ ХИЛЕНДАРСКИ Е ГРЕШАЛ ЗА НЕРАЗУМНИТЕ ВУЛГАРИ = ЮРОДИ.
ВСЕКИ Е ДЛЪЖЕН ДА ЗНАЕ ГРЪЦКИ ЕЗЬИК - ПИСМЕНО,ЧЕТЯЩО И ГОВОРИМО,

ИНЖЕНЕРЕ-ДОКТОРЕ..ПРИ ВАС ИСКАМ ДА СМЕ В ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ...В ДРУГИТЕ БЛОГОВЕ..МОЖЕ ДА ВИ ПСУВАМ,МОЖЕ И ВИЕ ДА МЕ ПСУВАТЕ.

АЗ ВИ УВАЖАВАМ КАТО ЛИЧНОСТ. И ИМАМ ПРАВОТО ДА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С МНОГО НЕЩА.КОИТО ПИШЕТЕ.

ОК ??
цитирай
53. get - ЦИКЛОС + ОПС = ГЕТ, БУКВАЛНО ЗНАЧИ ...
26.04.2013 02:04
voulgaros написа:
ЦИКЛОС + ОПС = ГЕТ, БУКВАЛНО ЗНАЧИ ''КРЪГЛО ОКО''

ЗА МОЕ УЧУДВАНЕ, ИМАШ ВЕРНИ МИСЛИ ДОЛУ ГОРЕ...АМА НЕ СИ СПЕЦИЛИСТ ПО ВЕЛИКИЯТ СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК.

...
АЗ ВИ УВАЖАВАМ КАТО ЛИЧНОСТ. И ИМАМ ПРАВОТО ДА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С МНОГО НЕЩА.КОИТО ПИШЕТЕ.

ОК ??


- Добре - щом смяташ, че "киклос"(гр.) е по близко от "цъкля"(бг.) до ЦИКЛО ? :) ... САМО НЕ ЗНАМ, къде да сложим излишното "П" в думата цикло(П)ос ? - Май следва палеобалканската(разбирай и българска форма за словообразуването(?) !
- Нещо от сорта на "ЦЪКЛЬО(то)ОК" ? - на гръцки, това учленяване(суфикс - ТО) хич не ми звучи ?!

- Същото, като при "EXODUS" ?
цитирай
54. voulgaros - EUROPE - EUROS OPES = BROAD EYES = ...
26.04.2013 03:46
EUROPE - EUROS OPES = BROAD EYES = ШИРОКИ (ДЪЛБОКИ) ОЧИ

EUROS OPTIS...OPTIKA.OPTIKOS

ОПТИКА ОПСИС - ВИЖ ТАЗИ ДУМА Я ПОЛЗВАТЕ НАГОТОВО ОТ ВЕЛИКА ЕЛЛАДА.

НЕ ЗНАЕШ ГРЪЦКИ ЕЗИК, ВАРНЕНСКИ ПЕНСИОНЕРЕ. (ЕКС-КОМУНИСТИ4ЕСКА ФУРАЖКА).
цитирай
55. get - - За това име с византийско-еврйско-гръцки произход - Не ми се говори !
26.04.2013 10:35
voulgaros написа:
EUROPE - EUROS OPES = BROAD EYES = ШИРОКИ (ДЪЛБОКИ) ОЧИ

EUROS OPTIS...OPTIKA.OPTIKOS

ОПТИКА ОПСИС - ВИЖ ТАЗИ ДУМА Я ПОЛЗВАТЕ НАГОТОВО ОТ ВЕЛИКА ЕЛЛАДА.

...

- Само не мога да разбера, по какви правила става тази ротация(ПРОМЯНА) на БУКВИте(П-Ф-Т-Ц) в гръцката дума за "око"(ОПС-ΜΑΤΙΑ).
- В другият случай ! - Примерно думата за"далекогледство" е "ypermetropia"... тоест съставена от думите: "свръх"-"мяра"-"око" ??

- Не ми се говори за Европа, по причина че като смисъл и съдържание е свързано с Близък изток(семити - с претенции към думата Е(б/в)ро), които са НЕ ЕВРОПЕЙЦИ и поради извратеният им култ към Астарта-Ищар-Естир ?!

- В думата Е(б/в)РОС се сблъскват две концепции(смисъла), две философски идеи(?) Накратко смислово-философски чрез нея се изразяват началата(порожденията на) ЖИВОТа(плодовитост)-СМЪРТа(разложение-тленност) !
- Смислово, това което обяснявам се свързва с двете имена на река Марица-х"Еброс !
- Ето какво имам в предвид говорейки за Марица-х"Еброс (?) !:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1c/Dioecesis_Thraciae_400_AD.png
- Недей, само и единствено да го свързваш с финикийската(еврейска) принцеса Европа ... за името на която, на гърците първо им идва на ум, като се каже Европа ?! - името на която, са имплантирали, на гърците в съзнанието !
- Така че .... Мита за Европа е от доста по-късен период, и дай да не го свързваме с пълният и действителен смисъл на ЕВРО (?) !
- Но като, говорех примерно за ДАЛЕКОГЛЕДСТВО - "ypermetropía"... METRO това ли е единствената дума за МЕРЯ в гръцкият ?

voulgaros написа:
НЕ ЗНАЕШ ГРЪЦКИ ЕЗИК, ВАРНЕНСКИ ПЕНСИОНЕРЕ. (ЕКС-КОМУНИСТИ4ЕСКА ФУРАЖКА).


- ВАКЛО-КАРАКАЧАНСКО-ЧОБАНЧЕ - Едното знаене на един език, това не те прави автоматично гражданин(част) от народа който го приказва ?!
- Каталава Паликаре ?

- Ясу-у-у ! - от бар(а)ба ти, GET !

цитирай
56. voulgaros - гет, ТОВА СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ДУМИ. . ...
26.04.2013 13:36
гет, ТОВА СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ДУМИ ..ЕВРОС И ЕВРОПА.
МЕТРОН - ИЗМЕРВАНЕ...ОТТУКА И ДУМАТА МЕТЪР .КИЛОМЕТРОН..КИЛО = ХИЛИОС ,АНГЛИИСКОТО ИЛИ ПО ТОЧНО ФРЕНСКОТО ПРОИЗНОШЕНИЕ НА ГРЪЦКАТА ДУМА ХИЛИАДЕС....НАЛИ ЗНАЕШ,ЧЕ ХИЛЯДА Е ГРЪЦКА ДУМА....ВИЕ ПРОСТИТЕ ВУЛГАРИ И ЗА ЧИСЛОТО 1000 = НЯМАТЕ СВОЯ ДУМА.

ПО КАКВА ЛОГИКА СТЕ ПРИЕЛИ ЛАТИНСКОТО ИМЕ НА РЕКА ЕВРОС = МАРИЦА ??? ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДЕЛ НА ТОВА ?? РЕКА ЕВРОС = ЗНАЧИ ШИРОКАТА РЕКА.

А ЕВРОПА СИ Е СЪВСЕМ ДРУГА ДУМА ОТ ДУМАТА ЕВРОС. ПРИНЦЕСА ЕВРОПА Е ВЗЕТА ОТ ФИНИКИА И Е ДОКАРАНА НА КРИТ. А РЕКА ЕВРОС Е НА 1600 КИЛОМЕТРА ОТ ОСТРОВ КРИТ. = ТОЕСТ НЯМАТ ВРЪЗКА ДВЕТЕ НЕЩА.

В ЕЛЛАДА ИМА ЦЯЛ РЕГИОН С ИМЕ ''НОМОС ЕВРОС''. А ВПРОЕМ ДУМТА ''РЕГИОН'' СЪЩО Е ГРЪЦКА...

ДРЕВНИТЕ ЕЛЛИНИ,КОГАТО СА ЗАВЛАДЯВАЛИ ЮЖНА ИТАЛИА (ИЗКОННА ГРЪЦКА ЗЕМЯ), НАЛИ СИ ЧУВАЛ ЗА ГРАД РЕДЖО ДИ КАЛАБРИА...РЕГИОН ТИС КАЛАБРИОН - ИЛИ КАЛАВРИОН НА НОВОГРЪЦКИ..В НОВОГРЪЦКИЯ ИМА РАЗЛИКА, НАЛИ ЗНАЕШ - БЕТА И ЕТА..''б и е'' на староеллиника = на новоеллиника се чете и говори ''в и -и''
цитирай
57. leonleonovpom - Марика или Марица е речна нимфа и ...
26.04.2013 14:02
Марика или Марица е речна нимфа и името пасва много за плавателна река, каквато е била Марица тогава. Не съм убеден, че регион е гръцка дума, щеше да е маркирано в латинския, а маркировка няма, както история например.Но дори и да е така, римляните са обогатили думата с ново съдържание, както са направили това и във всички области на човешката дейност.
Криво да седим, право да съдим, днешна Европа е такава благодарение на римляните.
Няма друг, който е успял освен обединена Европа да създаде и обединено Средиземноморие.
И гърци, и българи са взели и са задължени много от и на римляните. Е , и те не са останали с празни ръце
цитирай
58. voulgaros - доктор, аз никога не съм отричал ...
26.04.2013 17:33
доктор,аз никога не съм отричал големият принос на романо-латинския език..Дори в англииския език, думите от френско-латински произход са много повече от думите с гръцки произход..38 процента към 6 .Това го има в википедиата на англииски език в страницата на англииски език. Там хората са направили статистика, за произхода на англииския език..Наи-много думи има от старо-германо-англосаксонския език, после е френско-латинския и после е гръцкия.

АМА НЕ ВИДЯХ НИКАДЕ ВУЛГАРСКИЯ ЕЗИК. ИЛИ ТУРСКИЯ..СЛАВЯНО-ТЮРКИ ??

ХАН АСПАРУХ ВЛАДИМИРОВ РАДЧЕНКО - ЧИСТ СЛАВЯНО-ТЮРК.

ДОКТОРЕ, ПОЗНАВАШ ЛИ НЯКОИ ГРЪК С ИМЕ АСПАРУХ ИЛИ КУБРАТ ИЛИ КРУМ ??
:))))))))))

ЗАЩОТО АЗ ПОЗНАВАМ ХИЛЯДИ ВУЛГАРИ С ГРЪЦКИ ИМЕНА !!!
цитирай
59. get - - Вероятно(?) гърците са нямали или са взели чужда дума за МЕРЯ !
26.04.2013 18:00
voulgaros написа:
гет, ТОВА СА ДВЕ РАЗЛИЧНИ ДУМИ ..ЕВРОС И ЕВРОПА.
МЕТРОН - ИЗМЕРВАНЕ...ОТТУКА И ДУМАТА МЕТЪР .КИЛОМЕТРОН..КИЛО = ХИЛИОС ,АНГЛИИСКОТО ИЛИ ПО ТОЧНО ФРЕНСКОТО ПРОИЗНОШЕНИЕ НА ГРЪЦКАТА ДУМА ХИЛИАДЕС....НАЛИ ЗНАЕШ,ЧЕ ХИЛЯДА Е ГРЪЦКА ДУМА....ВИЕ ПРОСТИТЕ ВУЛГАРИ И ЗА ЧИСЛОТО 1000 = НЯМАТЕ СВОЯ ДУМА.

ПО КАКВА ЛОГИКА СТЕ ПРИЕЛИ ЛАТИНСКОТО ИМЕ НА РЕКА ЕВРОС = МАРИЦА ??? ВИНАГИ СЪМ СЕ ЧУДЕЛ НА ТОВА ?? РЕКА ЕВРОС = ЗНАЧИ ШИРОКАТА РЕКА.

А ЕВРОПА СИ Е СЪВСЕМ ДРУГА ДУМА ОТ ДУМАТА ЕВРОС. ПРИНЦЕСА ЕВРОПА Е ВЗЕТА ОТ ФИНИКИА И Е ДОКАРАНА НА КРИТ. А РЕКА ЕВРОС Е НА 1600 КИЛОМЕТРА ОТ ОСТРОВ КРИТ. = ТОЕСТ НЯМАТ ВРЪЗКА ДВЕТЕ НЕЩА.

В ЕЛЛАДА ИМА ЦЯЛ РЕГИОН С ИМЕ ''НОМОС ЕВРОС''. А ВПРОЕМ ДУМТА ''РЕГИОН'' СЪЩО Е ГРЪЦКА...


- Продължавам, да твърдя че, имаме и двете думи в езика си за Марица и х"Еброс ? - Второто е със значение, близко до "плодовита" !

- За да си(ми) обясниш, това за което ИДЕ РЕЧ(спорим !) трябва да си наясно със скритата символика, която се съдържа в(?):
а) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Triple-Spiral-Symbol.svg
б) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Stater_slinger_Aspendos_MBA_Lyon.jpg - трискелиончето(трите крака ?)
в) http://doktorjohn.com/wp-content/uploads/2010/08/istanbul-snake-column.jpg - което е било в Делфи(!)
г) http://www.trustedcoins.com/images/i21859rb.jpg - делфийският трипод
д) http://www.southwestern.edu/departments/classics/images/apolhera.gif

- Правилно разбери вакло-каракачанче, не е само да знаеш езика а и да го разбираш(осмисляш ?) - С картинките, които ти показвам ... се опитвам да ти загатна, какво се е криело(смисъла ПЪРВОНАЧАЛЕН) на думите ! - после в ранно средновековие как са си ги уйдурдисвали елинистите-юдеи(от Александрията) - Не ме е еня ?!

- Не си играя на "отгатванки", само ! - А говоря и за вярвания и религиозна символност, която е приета но НЕДОРАЗБРАНА от гърци ?! - които не се свенят да я обявяват единствено и САМО ТЯХНА !!
цитирай
60. leonleonovpom - Моето име Иван, вероятно мислищ, че ...
26.04.2013 20:25
Моето име Иван ,вероятно мислищ ,че е гръцко. Не е. Но това няма значение. Имената, които изброяваш със сигурност са от древнотракийски произход. има Севар, Телец, Тревелий, което със сигурност по окончанието е с латински корени, нямаме Мехмед, сюлейман , Али. Загърби турския произход. Латинските думи при нас не са по-малко отколкото в английския. При английския показва, че народът няколко века е бил в контакт с римляни. Същото показва и за нас.
Относно езикът ни-съвършен е ,доколкото един език може да е съвършен.Всеки звук си има буква, няма сложни букви. няма три и-та, две о-та, чете се , както се пише. Посочи ми някой друг подобен език. Не ти го казвам, за да те комплексирам, още по-малко обидя -това показва, че езикът ни, структурата му, морфологията е много, много древна
цитирай
61. voulgaros - НАЛИ СЪМ ТИ НАПИСАЛ ЧЕ ''ЕВРОС - З...
26.04.2013 20:28
НАЛИ СЪМ ТИ НАПИСАЛ ЧЕ ''ЕВРОС - ЗНАЧИ ШИРОК''....КАКЪВ ПЛОДОВИТ-А ?????

МЕТРИА И МЕТРОН---ВИЕ СТЕ ГИ ВЗЕЛИ ОТ НАС ГЪРЦИТЕ.... БРЕ ТЮРКА МРЪСНА ТАКАВА !!!

МЕТРОН И ИЗМЕРВАНЕ..НАИСТИНА СА БЛИЗКИ И ПО ЗВУК И ПО СМИСЪЛ..АМА МЕТЪР ИДЕ ОТ МЕТРОН, А НЕ ОТ ''ИЗМЕРВАНЕ'' - ТОВА Е ВАШАТА ДУМА !!

МЕРВАМ--МЕРЯ---ИДЕ ОТ ИЗМЕРВАНЕ....АМА МЕТЪР ИДЕ ОТ МЕТРОН.

цитирай
62. leonleonovpom - Пропущаме темата за ролята на уп...
26.04.2013 20:54
Пропущаме темата за ролята на управляващите.
Гръцкият си има утвърдени позиции,ние можем да се гордеем с качеството на езика ни, но откъм управляващи сме еднакво несретни. Няма нов Перикъл, няма Симеон Велики. А нуждата от големи личности е крещяща.....
цитирай
63. voulgaros - ПЕРИКЪЛ Е РЕГИОНАЛНА ЛИЧНОСТ ОТ ...
26.04.2013 21:15
ПЕРИКЪЛ Е РЕГИОНАЛНА ЛИЧНОСТ ОТ АТИНСКА ОКОЛИЯ - АТИКА...АЗ МИСЛЯ, ЧЕ Е НУЖЕН ЕДИН НОВ ВАСИЛЕВС ОТ РАНГА НА ВАСИЛЛИС 2 БЪЛГАРОУБИЕЦА...ЗА ДА МОЖЕ ДА ПОБЕДИ И ВУЛГАРИТЕ И ТУРКИТЕ, И ДА ВЪЗСТАНОВИ ВЕЛИКА ВИЗАНТИА.
цитирай
64. leonleonovpom - Metor е латинска дума и означава ...
26.04.2013 21:22
Metor е латинска дума и означава измермам. В поредицата с М съм я пропуснал. Много вероятно е метор ,оттам метър. Няма признаци да е от гръцки произход. Но и да е, римляните са налагали гръцкия, бил е втори официален език, така че,налагането му е отново тяхна заслуга.
Аз на това наблягам, съвременната европейска цивилизация да е такава, е заслуга на Рим и на никой друг!
цитирай
65. leonleonovpom - Вулгарос, той е арменец от макед...
26.04.2013 21:29
Вулгарос, той е арменец от македонска династия. Идеята ме у е била да направи дуалистична империя с българия от рода на Австроунгария, но е изпреварила времето и не е разбран и от своите и най-вече от българите. Но българският елит си е съществувал, България не е била в положението на България под турско. Повтарям, Византия за по-ясно е мулти национална държава, в която всички етноси са равнопоставени. Единствено по отношение на езика офицциални са латински на първо място и след това гръцки, като във втората половина от съществуването гръцкият измества латинския
цитирай
66. leonleonovpom - Не подценявай ролята на Перикъл и не ...
26.04.2013 21:39
Не подценявай ролята на Перикъл и не го поставяй под арменеца,който няма заслугите на Перикъл към Елада в един от малкото моменти, в които е била единна
цитирай
67. get - - Щях да те нарека магаре, поради ината ... ама що да обиждам животинките ? :))
26.04.2013 22:51
voulgaros написа:
НАЛИ СЪМ ТИ НАПИСАЛ ЧЕ ''ЕВРОС - ЗНАЧИ ШИРОК''....КАКЪВ ПЛОДОВИТ-А ?????

МЕТРИА И МЕТРОН---ВИЕ СТЕ ГИ ВЗЕЛИ ОТ НАС ГЪРЦИТЕ.... БРЕ ТЮРКА МРЪСНА ТАКАВА !!!

МЕТРОН И ИЗМЕРВАНЕ..НАИСТИНА СА БЛИЗКИ И ПО ЗВУК И ПО СМИСЪЛ..АМА МЕТЪР ИДЕ ОТ МЕТРОН, А НЕ ОТ ''ИЗМЕРВАНЕ'' - ТОВА Е ВАШАТА ДУМА !!

МЕРВАМ--МЕРЯ---ИДЕ ОТ ИЗМЕРВАНЕ....АМА МЕТЪР ИДЕ ОТ МЕТРОН.



- Ами, като сме "взели" Метрон ... смешник-мегало"византийски" - Що на богинята дето ни преде и прекъсва нишката на живота, и викат МОЙРА а не МеТРа ? ... А МЕТРА е много близко до Деа Матер(ДеМЕТРА) :(((

- Доколкото виждам и ти се съгласяваш, като КАЗВАШ(и сам си вкарваш автогол !):)))
voulgaros написа:

МЕТРОН И ИЗМЕРВАНЕ..НАИСТИНА СА БЛИЗКИ И ПО ЗВУК И ПО СМИСЪЛ..АМА МЕТЪР ИДЕ ОТ МЕТРОН, А НЕ ОТ ''ИЗМЕРВАНЕ'' - ТОВА Е ВАШАТА ДУМА !!


- Така че, ние като сме "взели" от вас МЕТЪР - Защо сте взели "нашето" >> МЕРЯ <<- А и гледам ... Циста-гъркиня- богиня сте нарекли с НАШАта дума МЕРЯ ! :)))))))))

- Горда Епирска птицо :)) - като ми се правиш на "по-грък от гърците" ... ми замязваш на ПУЯК(от надуване) ! :)))) - да не се пукнеш :)))

- Отново ти повтарям ! - преди да се появят ГЪРЦИТЕ, като географско и етносно явление ... по тези земи е имало друга цивилизация и език ! - част от думите му ги има, както в гръцки, така и в българският език !
- За останалата част ... дето не ви ги разбирам, или твърде са променени през средновековието ... или е...ш ли м..а му ?

- Ако не ми вярваш на това, което ти говоря ... мога да ти дам поне още ДВАДЕСЕТ ПРИМЕРА ... за общност и още ДЕСЕТ, как "византийци" започват да подменят, звучение и значение на по-стари думи ?! :))) които явно са били разбираеми, както от гърци така и от нашите предци на българите !!
- Ама нали на ксенофобската пропаганда това не е било угодно ! - пък кой е провеждал тази пропаганда, това вече е друг въпрос-проблем ?!

- Сега ще се извиниш ли на инж.Симеонов - за поведението ти ... или да продължавам да те мачкам - Магаре такова :))
цитирай
68. iuliuscaesar - доста е паднало нивото тука. Не че ...
27.04.2013 20:59
доста е паднало нивото тука. Не че някога е било високо...

Гете, гете, зле е работата човек. Виж пуснал съм ти един постинг щото ми писна от простотиите на Спаро, пък и ти му пригласяш. Иначе не сте лоши хора, ама сеете заблуда и рекох малко да...
цитирай
69. get - - Приятелю, достатъчно съм възрастен и зрял, за да ми е необходим настойник
27.04.2013 21:31
iuliuscaesar написа:
доста е паднало нивото тука. Не че някога е било високо...

Гете, гете, зле е работата човек. Виж пуснал съм ти един постинг щото ми писна от простотиите на Спаро, пък и ти му пригласяш. Иначе не сте лоши хора, ама сеете заблуда и рекох малко да...


- Твоите папагалски умнотии ... то не са всъщност твои а на МЕНТОРИТЕ ти - съм ги чел и доколкото мога се опитвам да поставя нещата в науката ни ... "с главата нагоре" - а не както е в момента с краката !
цитирай
70. leonleonovpom - Да, хвърлих поглед на високото н...
27.04.2013 21:37
Да, хвърлих поглед на високото ниво!
Имам няколко въпроса.
1/ Какво доказвате Цезаре с това за Константиновата фамилия-че е гръцка ли? Това е закон в науката твърдите,примерно, че не сте българин, веднага трябва да уточните Цезаре какъв сте-римлянин или някакъв друг? Посочено е само като уточняващ пример
2/ Византия гръцка империя ли е?
3/Знаете ли, че имаше коментар тук, който изтрих,за възраждане на Византия с цел въстановяване на въображаемото величие на Гърция?
Е, имам и други, но са в зависимост от евентуален отговор Пък и тези не са малко
цитирай
71. iuliuscaesar - аз коментирах и в моя блог. на въпрос ...
27.04.2013 21:51
аз коментирах и в моя блог.

на въпрос 1: не съм казал никъде че е гръцка, даже съм уточнил че има смесен произход. Юлиан Отстъпник може да се каже че е грък поради възможността майка му да е чиста гъркиня. За другите не. Ти, Иване, ме караш да правя това което спароток прави да давам категорични твърдение. Не виждаш ли че съм дал процентите как мога да твърдя че династията е гръцка. Малко стана като комунистическа работа. Щом не си комунист значи си фашист = щом не са траки значи са гърци. Аз такива твърдение не правя, Спароток ги прави.

2. Като цяло Византия не е гръцка империя, тя е християнска империя. През 13,14 и 15 век вече гръцка държава, дори не империя.

3.И как ще стане това? Психопати има колкото искаш. Поради липсата на единородно население гърция не може да има претенции за териториално разширение в нито една посока. главният проблем за България е Турция, не Гърция.
цитирай
72. iuliuscaesar - На гета едва ли си струва да отгов...
27.04.2013 21:53
На гета едва ли си струва да отговарям...

При кои мои ментори си чел за процентите да знам следващия път да го ползвам наготово а не да се ровя из старите автори?

И наистина ли мислиш че династията на Константин е тракийска? кое я прави тракийска? много съмнителните 25% на Константин ли?
цитирай
73. get - На гета едва ли си струва да отгов...
27.04.2013 23:06
анонимен написа:
На гета едва ли си струва да отговарям...

При кои мои ментори си чел за процентите да знам следващия път да го ползвам наготово а не да се ровя из старите автори?

И наистина ли мислиш че династията на Константин е тракийска? кое я прави тракийска? много съмнителните 25% на Константин ли?


- Абе Юлко, кво си взел като някой национал-социалист(нюрнбергско законодателство За чистота на арийската кръв ?) - по родство и сватовство да ми извеждаш националност ?

- Към разглежданият период имаме три основни етносно подобни(помежду си групи):
- гръко езични;
- латино;
- и такива, които ще ги нарека с по-неутралното, наследници на говорещите "палеобалкански езици".

- Четвъртата компонента - тези зад чертата на Дунавският лимес засега няма да коментирам ... въпреки че, във войската на Констанций Хлор(баща на имп.Константин Велики) е имало значителен контингент от сарматски и гетски военни формирования ... кото на практика правят император Константина ! - отделно другата част от легионерите са римски граждани, предимно от БАЛКАНСКО НАСЕЛЕНИЕ - пеонци, дардани, мизи, трибали ... ет цетера ! - С други думи, основното към момента е било на принципа РОМ(е) и "останали" !
- Горе долу, като съвременното положение тези от "шенгенска зона"(граждани на EU) и останали ! - ама "останалите" в голямата си част, са били като език, обща история, обичаи и традиции родственици по силата "Правото на "gentilite"
- Нещо подобно наблюдаваме в момента с македонците, които се припознават за българи, за да получат "EU passport" ?
- Така че, това твое деление(класификация) не чини !

П.П.
- На два пъти се опитвам да отговоря в блога ти ... но блогът не ми приема постовете - що ли е така ?
П.П.
- Тези тракийски и илирийски деления - при нас народите от Балкани ! - Според теб, кога и по какви причини е направено от историографията ?
- Нима не знаеш, че е турците си вадят произхода от Тук ... като настояват, че ако не са шумери - то поне са хети !
цитирай
74. iuliuscaesar - 1. съвременните паралели са изл...
27.04.2013 23:37
1.съвременните паралели са излишни, поне когато дискутираш с мен.
2.не е вярно че има три компонента. На Блаканите има заселени доста сирийци още от времето на Траян. Освен това има много евреи. Това просто като информация, за да не опростяваш излишно нещата.
3.Как стигна до извода, че имат общ език - илири, траки, македони, пеони и т.нат. На това всеки лингвист би се изсмял, с извинение. Тези деления както ги наричаш ти са направени от съвременниците на събитията. И са направени точно по изброените от тебе причини - разаличия в езика и т.нат. И са направени достатъчно рано. Поне от 6век пр. Хр. има ясно разделение между траки, илири и пеони и македони. Това са различни народи ако мога да използвам този термин като всеки народ се дели на племена.

От твоя коментар не разбрах нищо по основния въпрос който ти поставих освен че ме обвини в расизъм.

п.п. - това не е особено важно за мен, за произхода. За онова време обаче явно не е било без значение, защото тези императори са криели произхода си и са се срамували от него, а пък хронистите са считали за нужно да отбележат какъв е, а не просто да изтипосат - римляни са:).

Тези хора са римски гряаждани, но същевременно хронистите с презрение напомнят за варварския им произход.

И така би ли ми обяснил поради каква причина династията на Константин трябва да се определи като тракийска като в нея няма и капка тракийска кръв? Това ако ми обясниш ще те поздравя. Ако пък вземеш да твърдиш че илири и траки са едно и също нещо редно е да го докажеш, което естествено е невъзможно. И ако вземеш да го докажеш пак би трябвало да ми обясниш защо трябва да е тракийска, а не просто илирийска. Все едно да кажеш че Перикъл е спартанец, щото и спартанците и атиняните били гърци.

А освен това илирите и траките нямат нищо общо...
цитирай
75. get - 1. съвременните паралели са и...
28.04.2013 00:59
74. iuliuscaesar написа:

1.съвременните паралели са излишни, поне когато дискутираш с мен.
2.не е вярно че има три компонента. На Блаканите има заселени доста сирийци още от времето на Траян. Освен това има много евреи. Това просто като информация, за да не опростяваш излишно нещата.

- Туй евреи и сирийци(има ли разлика ?) - Щот към него исторически момент е много мъгливо, определението за "евреи" ?
iuliuscaesar написа:

От твоя коментар не разбрах нищо по основния въпрос който ти поставих освен че ме обвини в расизъм.

- Няма и да разбереш, защото "истините" които си засукал, от книжките докато станеш х"историк, те формират с такова мислене ?
- По същите причини, които ме карат ДА НЕ ПРИЕМАМ че Плиска и Преслав ... особено Голямата базилика, да са строени от времето, когато ги датират ?
iuliuscaesar написа:

Тези хора са римски граждани, но същевременно хронистите с презрение напомнят за варварския им произход.

- Това щеше да ти коства един скоротечен процес за държавна измяна - ЗАЩОТО личността( на импа) е не само неприкосновена но и свещена !
iuliuscaesar написа:

А освен това илирите и траките нямат нищо общо...

- Тъй ли ? - вероятно защото, сърбите много държат да са илири ?

- О кога и от кои са писани "изворите", от които пиеш вода "чадо" - От времето на "тези", за които българин е станало симнонимно-мръсна дума ?!

- Тъй като се занимаваш с гръцки(византийски) език - Да те питам конкретно, та с примера ми, поне да разбереш, какво ти обяснявам ?!

- А кажи ми ? - Как е правилно да се чете(пише)произнася, името Влахерна ... което носят един дворец, една градска порта и една църква в Царграда ?

- Така че, не само папагалщина=изворознание ами и мислене=тексткритика, Требе !

- А това деление на "илири", "траки", "даки", "македонци" е на база техни късноантични държавни обединения ... твърде относителни по характер и признаци ?

Заключение: Не можеш ли да разбереш че основният за Балкани компонент са наследници на палеобалканското население ? - със език, звучащ ми странно познато ?

- Хайде, здрав да си ми !

Забележка: Ако желаеш, можеш да се намесиш и в спор(т)а :)) - Какво е значение(произход) и смисъл на думата, която се ползва и за име на богинята на Съдбата-Орисията ?
цитирай
76. iuliuscaesar - 1. не отговори на въпроса ми защо ...
28.04.2013 10:45
1.не отговори на въпроса ми защо династията трябва да е тракийска при положение, че там няма траки.

2.не доказа или поне не се опита да докажеш общия произход на илири и траки.

3.делението което си изброил го има още при Херодот, та и преди него. не знам за какви късноантични държавни обединения ми говориш. Да не говорим, че късно атични държави македония, тракия, дакия и т.нат. никога не са съществували.

4.без емоции. просто чист спор.

5.единственото доказано палеобалканско население са пеласгите. Всичко друго - гърци, траки и т.нат. вероятно е пришълци. Пеласгите обаче нямат нищо общо с траките.

6.гледам, че си еволюирал и докато миналата година твърдеше, че гърците идват на Балканите 8-най рано 9 век, сега говориш за 12век. Браво!!! Колко години ще са ти нужни да разбереш че езикът на Линеар Б е гръцки и по този начин да дръпнеш датата поне до 15век?
цитирай
77. get - - Юлко, като се наспах ми дойде по "свежа" иДаЕ-Я ?
28.04.2013 11:08
- Това във връзка с думата GENTILE ?!!

- Нещо да ми кажеш по отношение на нея ? - Като (!):
а) произход и първоначално значение
б) етимология между латинско, гръцко и българско значение
в) Zeno, Eugene ... Гено и Цено(бг. лични имена) гръцки, латински или български са ?
д) коя ли ще е(общата и за ТРИТЕ ЕЗИКА ?) коренова дума, на произхода им ?

- Хаха-ха !! - биле сме се породили ние, и езикът ни - в Централна азия - Ега си глупоста ?!!
цитирай
78. get - 1. не отговори на въпроса ми защо ...
28.04.2013 13:07
iuliuscaesar написа:
1.не отговори на въпроса ми защо династията трябва да е тракийска при положение, че там няма траки.

2.не доказа или поне не се опита да докажеш общия произход на илири и траки.

....

4.без емоции. просто чист спор.


- Всеки еволюира, млади ми приятелю - Само мъртвият не му е отредено ! - то като гледам "еволюцията" на родната ни история ... май тя Е в положението на "мъртвец" ?

- А ОТНОСНО, чисто "арийските" сметки за "процентите кръв" и от там ГЕНЕАЛОГИЯ - Това е почерпано от тях ... Едно към Едно, от идеята при ЮДАИЗМА с религиозната им концепция за "Земята и Кръвта" (?) !
- А, ОБРАТНОТО НА ТОВА, е моето и на европейските народи като, менталност и подход ? - А то е че (?) - Човек се формира НЕ на БАЗА "земята и кръвта", а е важна ЕЗИКОВА и КУЛТУРНА СРЕДА в коЯто се РАЖДА и РАЗВИВА ?!
iuliuscaesar написа:

5.единственото доказано палеобалканско население са пеласгите. Всичко друго - гърци, траки и т.нат. вероятно е пришълци. Пеласгите обаче нямат нищо общо с траките.

6.гледам, че си еволюирал и докато миналата година твърдеше, че гърците идват на Балканите 8-най рано 9 век, сега говориш за 12век. Браво!!! Колко години ще са ти нужни да разбереш че езикът на Линеар Б е гръцки и по този начин да дръпнеш датата поне до 15век?

- Първо пак продължаваш със сугестиите си, като ми обясняваш ... че "линеар Б", като един древен, е и гръцки !
- Гръцкият в началото е БИЛИНГВА !
- Ма той е Микенски(донякъде съотнесено към ахейско !) братле ? - А ахейци са си местни, също като "минийци", "лелеги", дриопи, пелазги, аргос-аркадийци ... по тяхна линия, Да !
- Така че, микенският "Линеар Б" е естествено продължение на това, което вкарвам, като идея в "Палеобалкански езици" ? - по тая линия ДАНОвциТЕ НЯМАТ ОТНОШЕНИЕ(!) към Микена и "линеар Б" ?!
- Точната като датировка начална епоха на това ЕТНОСНО ОМЕСВАНЕ е след "Колапс на бронзова епоха", ОКОЛО цифра 12-то и след него столетия ?
- Но това не е, както е прададено в профанизиран вид на легендите АНТИЧНИ ... дошли циганките Данайки ... па после дошли братчедите им ... и бля, бля !
- Твърде наивно ще е едно такова обяснение ... просто това е сложен и продължил дълго време процес на ЕТНОСНО и ЕЗИКОВО омесване ... ?
- Лошото става, че след това омесване/асимилиране езикът им започва да се НАЛАГА, А СТАРИЯ профанизира, А чрез това и подменя , основното значение на думите ?! - мога да ти дам примери, във връзка с твърдението ми !?

- Всъщност ОТКРОВЕН ПРИМЕР са и думите "етнос"-"на(ш)род" - което пък има пряко отношение към семитските термини(понятия), "gentile" и "goy" ... а второто е синоним и на добитъ(к/ч)е (да ти припомня, ако си забравил) !

- От тук следва и аргумента-примера ми - А кажи ми в хомогенна етносна среда - Как ще се употребява(т) такива думи за различимост(норедственост) ... Което косвено е пример и факт подкрепящ тезата ми ЕТНОСНО ОМЕСВАНЕ и БИЛИНГВИЧНОСТ на първоначалното, което в последствие става известно(но внушавата че е) гръцки "език" и "народ" ? - Та има ли, по-големи ксенофоби и расисти от гърци и семити в древноста ?
цитирай
79. leonleonovpom - Не Юлий, не искам категорични тв...
28.04.2013 14:04
Не Юлий, не искам категорични твърдения, само мнението ти.Впрочем ние не сме опоненти, по-скоро съмишленици.
Моето мнение, в резултат на дългогодишни наблюдения е, че съвременната цивилизащия е дело на Рим. И не е еретично, много историци са стигнали до този извод, логически, той не е никак труден.
Дори гръцкият по ред причини е налаган от Рим, бил е основен език, но не защото гърците са наредили това на римляните , а те са го решили.
Траки явно е много широко понятие. Трудно може да се вмести в рамките на Балкански полуостров например, народ съизмерим по численост с индийците. Е, , не е дал Херодот точни граници, оттам идват спекулациите.Явно поради голямата територия имат различни имена Много изследователи говорят за тракоилири. Във всеки случай илирите са по-близо, както македонците до траките, отколкото до гърците, ако се приеме, че са междинни народи.
Наистина сега е глупост да се говори за чисти народи, в древността не по малко, поради мобилността им. В жената е заложено продължението на рода, националността на бащата може да е даже екзотична примамка-както красавицата манекенка от Словакия се ожени за звяра-световен шампион от Нова Шотландия/ Каледония/
И накрая според мен траките са основното звено при формирането на българската нация. Доказва го езикът, изобилстващ с латински и то основни термини както английския, за който има обяснение, но за българския се правят на ударени
цитирай
80. iuliuscaesar - - Хаха-ха !! - биле сме се породили ...
28.04.2013 15:29
- Хаха-ха !! - биле сме се породили ние, и езикът ни - в Централна азия - Ега си глупоста ?!![/quote]


Това не го разбрах. Мисля че няма никакво отношение към написаното от мен до момента. Съвременният български език е славянски и се е формирал тук където сме и сега. Първоначалният език на българите мисля че не е славянски и не се е формирал тук, но това е отделна и много обширна тема.
цитирай
81. iuliuscaesar - относно коментар 78: 1. Гръ...
28.04.2013 15:47
относно коментар 78:

1.Гръцкият език е билингва = това изказване е пълен нонсенс и показва непознаване на това което означава билингва, или просто опит да се правим на интересни с чужди думички, чието значение ни е слабо известно.

2.Как така реши че ахейците са местни? някакви доказателство по въпроса? Гръцките автори, колкото и странно да ти звучи, винаги са коректни по етническите въпроси. Всички те твърдят, че ахейците са гръцко племе. И също така винаги са твърдяли че пеласгите не са гърци и редица други племена.

3.не е коректно да наричаш гърците дановци. Както траките се делят на редица племена, така и гърците се делят на такива. Да не би да мислиш че гърците са нещо монолитно. Спокойно можеш да ги наречеш ахейците например.

4.Кака реши че Линеар Б е естествено продължение на палеобалканските езици. И защо в множествено число? нали всички бяха едно, сега пък излиза, че имало много палеобалкански езици. Палеобалкански език може да е единствено Линеар А. Не може а със сигурност.

5.Как реши че точната дата на някакво етностно умесване е 12век. Някакви доказателства?

6."етнос"-"на(ш)род" - това някакви твои народни етимологии ли са. Етнос се използва от гръкоезичните автори за обозначаване на група от хора която е различна по някакъв признак от друга група хора. Така на пример траките са етнос, но самите племена тракийски също са етноси,, т.е. голямата етносна група се дели на малки етностни групи. Етнос се ползва и за самите гърци, т.е. двама души може да са гърци но от различен етнос. Ти работиш със съвременни представи, което води до погрешни и леко смешни изводи. Всъщност тук изобщо не се влага етнически смисъл, какъвто ти опитваш да пробуташ - предполагам че поради незнание. И тук ти трябва еволюция.

7.Етностно и езиково омесване - какъв е проблемът. тук да не би да си направил грандиозно откритие? Естествено че всеки завоевател се настанява на земя която е населявана от други и ествествено, че асимилира.
цитирай
82. iuliuscaesar - продъжление на 7 - и естествено че ...
28.04.2013 15:54
продъжление на 7 - и естествено че взима нещо от другия език и обичаи. И какво от това. Това изобщо не променя факта, че Линеар Б е гръцки език, пък макар и по-архаичен от омировия език, което си е напълно нормално. Вероятно в него има и доста негръцки думи, което отново не променя факта, че това е гръцки език.


Относно идването на гърците: разбирам, че много ти се иска гърците да идват от палестина или египет или етиопия и да са роднини с евреите например. Реалностите обаче са съвсем други. нищо при тях не подсказва за нещо подобно. Гръцкият език го имаш на Балканите от 15век.

И още нещо. Знаеш ли кой е най-близкият език роднина на старогръцкия език и съответно старогръцкият е най-близък до самия този език? Като си отговориш на този въпрос може и да си отговориш откъде идват гърците.
цитирай
83. iuliuscaesar - ааааа и не ми отговори защо трябва да ...
28.04.2013 15:55
ааааа и не ми отговори защо трябва да приписваме на династията на Константин тракийски произход след като той няма капка тракийска кръв във вените си.

Ако аз сега ти лепна на теб и на целия ти род един турски произход...
цитирай
84. iuliuscaesar - До Иван: 1. Аз мисля, че Херодот ...
28.04.2013 16:08
До Иван:

1. Аз мисля, че Херодот греши с твърдението си че траките са най-многобройни след индийците. По принцип това са негови лични наблюдения и се отнасят до местата които е постил - месопотамия, египет, тракия, част от скития и южна италия. Самото определение което херодот дава за траките не предполага едно широко разпростиране на техните племена. От неговите сведения тава ясно, че според него траки са племената между Струма и Ч.море и между Морава и черно море в посока запад изток и между Дунав и бяло море в посока север юг. Освен това той знае за траки в северозападна мала азия. Това е всичко. Около 20-30 години след него Тукидид, който е наполовина трак, деликатно го поправя с твърдението че най-многобройни са скитите, а по-късно Павзаний твърди, че келтите са най-многобройни. И трите твърдения обаче са крайно субективни. За да имаш огромна популация се изискват два компонента - или силна урбанизация, т.е. много градове с многобройно население, които отхвърлят на бройка, тъй да се каже, или население на достатъчно голяма площ, за да е многобройно. При траките липсват и двете неща. Е как да стане тогава??? Виж клетите са друго нещо - голяма площ съчетано с много градове от по 50 000 души...ит.нат.

2. дати кажа чстно освен любители и ганчо ценов за трако-илири не съм чел никъде. Само да отбележа че между траките и илирите живеят пеоните, които също не са тракийски племена според античните автори. Сега спароток ще ти извадни едни късни автори които са се ошашавили от мислене и допускат груби грешки - двама-трима са. Аз ще ти извадя Херодот и най-вече полутракиецът Тукидид, който 20г. живее в имението си в Тракия и много добре знае че пеоните и траките са две различни неща. Да не говорим за илирите...

3.Основното звено което участва във формирането на Бг народ са българите. това е държавнотворният елемент при това не малоброен - предполагам че с аспару идват около 200 000 души. Там където се заселва Аспарух траки няма, т.е. в днешна Северна България.
цитирай
85. iuliuscaesar - продължение на 3: просто там траки ...
28.04.2013 16:14
продължение на 3: просто там траки няма по това време.

4.За езика прочетох какво си писал, но ако ми позволиш методът ти на работи ми се струва напълно погрешен. Какво искам да кажа - най-общо имаме три типа Бг език. новобългарски, от османското робство и старобългарски. вие г-н симеонов сте се хванали да правите сравнения със съвременния Бг език. Правилният подход изисква пълно изследване на латинските думи (ако ги има) в старобългарския език от 9-10век. Ако там откриете голям процент думи и други неща това вече е нещо друго, за ваше съжаление няма да сполучите. същото е и с глагола "съм" на който толкова много разчитате. Проверете на старобългарски как е спрежението на глагола "съм" и в частност 1л.ед.ч. и ще разберете че няма общо с латинския. После проверете кога този глагол се е променил и се опитайте да си обясните поради каква причина. Самият факт обаче че в 9век старобългарския език няма общо с латинския мисля хвърля цялата ви хипотеза на бунището, с извинение.
цитирай
86. leonleonovpom - Точно в надписи на черковно слав...
28.04.2013 17:05
Точно в надписи на черковно славянски съм гледал
и то във формата сум глаголът съм. И в различните лица има покритие-достойно ест например, показва как е станало е. Хайде сега, не съм първолак, давам ти основната форма
Какво искаш да кажеш Юлй, че до 18-ти век българите са нямали или са имали друг основен глагол?! Че са нямали овце, мулета и т. н.? Че не са познавали като индианците каруцата? Хайде, много ,прекалено много стана!
Питах те за мнението ти, какви са българите. Само не ми казвай, че са хуни. Все едно да твърдиш, че са от чуждестранния легион.
Вместо това, ти ме пращаш на бунището. Познат , продажнически съвременен български стил,на който в никакъв случай не съм поклонник
Добре ,кажи ми тогава този глагол съм/ Сум/ кога и как се е появил в българския.
Аспарух хвърля в бяг елитната византийска армия. Защо е приет така от славяните. какъв език говорят българите, Аспарух със сигурност говори на езикът на двора-справка-Русия , Прусия при смъртта на краля слънце.
Как така в Добруджа няма траки. Отвъд Дунава има. Какво, играем си на тука има, тука няма ли?
Кой велик български историк твърди това? Този, който казва, че Гордиан е резнал главата на Транквилина и е извзел монетите й от обръщение ли?Моля ти се, недей!
Мнението ти за българите, кратко и ясно какви са. С мен и моето " учение" не се занимавай.На Ценов не съм сляп поклонник, още по -малко , дори никак , на античните автори. То е и професионална деформация. Тези писания, ако са в моята област, аз пък ще ги хвърля на бунището, заради наивитета им и измислиците, които натежават в тях И ти посочваш този казал това, друг онова. Има една виетнамска мисля че беше поговорка-Лудият казал , глупавият повярвал
Българите, основното им ядро е местно, има и пришълци, но такива има и то не по-малко при всички други. Ако искаш ,и ако можеш, изчисли им процентите!
цитирай
87. leonleonovpom - Аз твърдя, това което си чел. Ти к...
28.04.2013 17:20
Аз твърдя, това което си чел. Ти какво твърдиш? Пак ти напомням, когато в науката се отрича нещо, редно е да се каже, какво го заменя. Те не са такива, не върви. Трябва да се каже тогава какви са.
Примерно Стоян не е българин. След като се е наложило да се посочва ,че не е такъв, тогава той може да е всякакъв. Това не е решение. Уточни какъв е, албанец ли, китаец ли?
Такива разсъждения или по-скоро липса на такива-за разсъжденията става дума, не са доказателство за високия ти стил. Съжалявам!
цитирай
88. leonleonovpom - Аз подхождам повече логически, но, ...
28.04.2013 17:33
Аз подхождам повече логически, но ,нямам нищо против Цезар да ми хвърли повече от своята светлина върху нещата от старобъргарския през девети век. Специално за глагола съм, как се е казвало на каруцата, на овцата ,на мулета и още няколко хиляди думи еднакви или близки до латинския по произношение и смисъл
Защото от тридесетина звука по теория на вероятностите е възможно да се пръкне една дума еднаква в два езика и по произношение и смисъл
Сега разбирам, Цезар е благородник и му е обидно дори, че някакви балкански варвари се опитват да се равняват не с него , а с езика му. Какво нахалство!
цитирай
89. leonleonovpom - Впрочем за балкански може би бър...
28.04.2013 17:46
Впрочем за балкански може би бъркам, но като не съм запознат със загадъчната му теза на Цезаря , допустимо е. Много е вероятно да са от монголските степи или от Казахстан, който някои поставяха северно от Кавказ, което пък на мен даде правото да поставя Украйна северно от Алпите. Това е във великолепният стил на античните автори, не е срамно, гордост е да се цитират, особено последното!
цитирай
90. merlin68 - iuliuscaesar,
28.04.2013 18:35
изумен съм от теб, много си напреднал:) Може би ще ни споделиш с кой исторически метод изследва кръвта на Константин и установи, че няма и капка тракийска? Сподели сведенията които имаш за произхода му, да не би пък да е бил германец от Ниш?
Предполагаш много неща гледам, само че степента на обоснованост на предположенията ти е твърде ниска. Например, какво те кара да предположиш, че българите преди 9 век са имали съвсем друг език (не славянски) формиран някъде другаде? Следващото ти предположение отхвърля предишното:) Предполагайки, че българите са основният етнос в създадената от тях държава, следователно най-многобройни, то следва да обясниш как само за два века от езикът им не остана и следа?
Линеар Б, до колкото ми е известно не е език, а писменост би следвало да правиш разлика. Линеар А е балканска писменост, докато линеар Б е адаптиран вариант към езика на гръцките пришелци.
Пропускаш също, че траките обитават територии чак до Карпатите, също така далеч не само Херодот говори за това, че са огромен народ. Пропускаш също и многобройните свидетелства, че скитите са част от тракийските племена. И разбира се пеоните също са траки, не си съгласен, може би ще ни кажеш какви са тогава, гърци, германи, какви?
цитирай
91. merlin68 - iuliuscaesar,
28.04.2013 18:50
относно това от къде са дошли гърците, хвърли едно око тук, можеш и да поспориш с автора:) http://sparotok.blogspot.nl/2013/04/blog-post_24.html
На мен лично ми звучи добре обосновано това което е написал Павел.
Аз не знам на кой друг език е подобен гръцкият, така че ще съм ти признателен ако споделиш, понеже намекваш в коментарите си за това.
цитирай
92. iuliuscaesar - до Мерилин, виж ми блога относно ...
28.04.2013 19:02
до Мерилин, виж ми блога относно династията на Константин - просто се включваш късно и си изпуснал полемиката.

Българите са основен етнос в създадената от тях държава в края на 7ми век - между Дунав и Стара планина. Логично е с последвалото голямо териториално разширение техният относителен дял да намалява. Те обаче са водещият елемент - държавното ядро и водеща военно-политическа сила.

първобългарският език е формиран другаде, защото българите идват от другаде. Що се отнася до езика на самите българи никой не знае какъв е защото почти липсват сведение. Това което имаме са два армейски инвентарни надписи на тюркски диалект. Това са официални, армейски, надписи, които не може да са случайни. Те могат да означават две неща - или, че това е езикът на българите, или че те са възприели този език за армейски цели по времето когато са били под властта на тюрския хаганат. Можеш да си избереш сам. За съжаление друго няма - календарът и титлите може да чисти заемки, а именната система е смесена, т.е. тюркско-иранска, но не и славянска или тракийска.

Не не правя разлика между език и писменост дилетант съм и не знам за какво става въпрос. Все пак прави впечатление че за разлика от гет признаваш че Линеар Б е адаптиран за гръцките пришълци, т.е. косвено признаваш че са на Балканите от поне 15век.
цитирай
93. iuliuscaesar - относно това от къде са дошли гър...
28.04.2013 19:03
merlin68 написа:
относно това от къде са дошли гърците, хвърли едно око тук, можеш и да поспориш с автора:) http://sparotok.blogspot.nl/2013/04/blog-post_24.html
На мен лично ми звучи добре обосновано това което е написал Павел.
Аз не знам на кой друг език е подобен гръцкият, така че ще съм ти признателен ако споделиш, понеже намекваш в коментарите си за това.


За това си трябва отделен постинг. За езика чакам големият лингвист гет да се произнесе - дано прерови гугъла по-скоро. Естествено, че що го спомена, не е тайна.
цитирай
94. iuliuscaesar - към коментар 86: 18 вке ти го ...
28.04.2013 19:14
към коментар 86:

18 вке ти го споменаваш. Аз просто ти казах кво трябва да направиш. Виж каква е формата през 10век например и ако това "съм" го няма тогава какво правим? Има достатъчно литературни образци от 10век няма да ти ги цитирам. Намери ги на старобългарски прочети ги и виж какъв процент имат латински произход. ами ако се окаже че са под 5% или под 3% тогава какво правим? За това казвам за бунището, не се засягай, но не си свършил нищо съществено до момента, или поне не си го публикувал.

Посрещане: това от къде го измисли. всички налични извори споменаващи отношенията между аспарух и завареното славянско население споменават че Аспарух го подчинява. И от позицията на силата го размества, т.е. заема селищата му, толкова колкото са му нужни и праща едните на аварската граница а другите на старопланинските проходи. Аспарух подчинява славяните, запомни го добре. споменава го и Теофан и повест времених лет дори. Имаш прекрасен пример за два алтернативни източника.

това че между дунав и стара планина няма траки в 680г. го твърдя аз. там има славяни и по крайбрежието гърци или пък гърцизирани елементи ако щеш. поне до средата на 6век има доста малоготи, но какво става след славянското идване е трудно да ти каже. със сигурност 90% са славяни - споменато е не само във връзка с Аспарух, но и с връзка с нападенията на аварите. За траки обаче - пълно мълчание.
цитирай
95. iuliuscaesar - до 87: защо да не може да се отрече ...
28.04.2013 19:19
до 87: защо да не може да се отрече някой какъв е?

когато казвам че еди кой си не е такъв по произход аз се позовавам на определени сведения. Примерно за някои се казва, че говорил латински като варварин, а гръцки изобщо не знаел. Очевидно е че не е нито грък нито римлянин. Ако това е единственото инфо как да ти кажа какъв е. Да си измисля ли. това е метода на изключването:) нали знаеш, всяко едно отхвърляне е от полза. както първоначално едисон е открил 1 000 начина как не се прави ел. крушка докато накрая открил как се прави...
цитирай
96. merlin68 - Юлко, когато и ако реша ще погледна ...
28.04.2013 20:09
Юлко, когато и ако реша ще погледна блога ти, тук те питам на какво почива становището ти, а ти си правиш реклама на блога, не бива така:)
Чудя се дали сам си даваш сметка колко нелогично е това на което ти казваш "логично е":) Не може езика на основният, при това доминиращ етнос да изчезне без следа за два века - ето това е логично:)
Не е логично на двутонен камък да се дълбае инвентарен списък, ако така се правеше и след всяка новоиздялкана стрела следваше нов камък с надпис, то днес щяхме да сме заринати с "инвентарни" камънаци. Очевидно превода е не просто грешен, той е безумно грешен, но пък от тюркски:)))

"първобългарският език е формиран другаде, защото българите идват от другаде."
С това направо ме потресе:)) И от къде идват? от Памир, Алтай, Иран, Афганистан? Историците спорят от къде идват българите, съгласни са само с едно - че те идват:))) Чудя се как може да се твърди, че българите идват от някъде, когато не се знае от къде:) Вероятно историци като теб Юлко са намерили и изследвали калта по копитата на конете им, установили сте, че не е тукашна и сега търсите от къде ли са я донесли:)

Фактите:
Знаем със сигурност, че българите идват от Крим
Знаем, че владетелите им си бръснели главите и оставяли кичур коса
Знаем, че същата територия (днешна Украйна) от където идват българите, по-късно става Киевска Рус.
Знаем, че там също управляват владетели с бръснати глави и оставен кичур (поне за Светослав е сигурно)
Знаем, че там говорят изключително близък на българският от 9 век език
Е върху всички тези факти аз казвам, че българите и русите са близки родствено племена, говорещи близки езици, и имащи близки традиции. И твърдя, че това е единственият възможен извод на база известните факти.
Ти обаче си учил други неща, как се връзват те с фактите Юлко:)
Що за логика доведе до изводите, че на една и съща територия се създават две държави, едната от монголи, тюрки и иранци, а другата от нормани и славяни.
На това Юлко аз му викам титулована шарлатания:)
цитирай
97. get - - Юлко - обречен си, да НЕ ме РАЗБЕРЕШ ?!
28.04.2013 20:16
iuliuscaesar написа:
- Хаха-ха !! - биле сме се породили ние, и езикът ни - в Централна азия - Ега си глупоста ?!!



Това не го разбрах. Мисля че няма никакво отношение към написаното от мен до момента. [/quote]

- Мозъкът ти е обучен да работи в режим(тоест, като идейно-представност ?) по Парадигмата заложена в "родната" ни история от хора с мислене, а-ла "Златарски-Иречек" които повтарят простотиите на пан-германизма(виенска школа) и пан-славизма ?

- Примери за микенски(език) думи и техни аналози в съвременен български език:
а) Аполон с микенски епитет PA-JA-WO (знаеш ли как е, опозитната форма на този епитет ?) ! - Той е Carnus (също изписван й, Carneus или Carneius) ? - това е СТАРОпелазгийско вярване, при което има двусмислие(дуалност) в образа на СОЛАРНИЯТ БОГ(символ) Аполон ? - но мисля е рано да ти обяснявам ... Защо "атиняни" ги е било страх от втората форма на Аполон Carneus ? :(( ! (Знам точният аналог и смисъл не само като дума, но и в контекста на религиозното вярване на това "карнеус" за аПолон ?! ... с което преминавам, към смислово близкото име на "Главният бог" в "гръцкият" :)) пантеон ?
б) ZEUS - епитет микенски DI-U-JA(това е синоним(но) на Ликайос !)
в) ATHENA(ATANA)PO-TI-NI-JA (Potnia-епитет) - аналог на сиро-лувийското, за богинята ANAT(а) (!);
г) DAEDALUS - Dai--da/е-los;(с релации към мита за "майстор Дедал и племенника му Икар" ?);
д) QO-U-KO-RO (в превод ГОВЕДАР) - А, в съвременен български език, превода му е (!) - КА-РА(щ) --- КРАВА (тоест пак говедар) !!

- Донякъде съм съгласен с изказването ти (?):
iuliuscaesar написа:

- Съвременният български език е славянски и се е формирал тук където сме и сега. Първоначалният език на българите мисля че не е славянски и не се е формирал тук, но това е отделна и много обширна тема.


- Но !?!
- Първо сме БЪЛГАРИ - и ВТОРО езикът ни е от СЛАВЯНСКОТО СЕМЕЙСТВО !!!!
- Това е и като поредност и като съдържателност - За да е право(правилно ?) съждението ти !
цитирай
98. leonleonovpom - Към коментар 94
28.04.2013 20:27
Интересно, подчиняването в тези времена не става с благи думи. А и не само в тези времена. Имате ли някакви други инсигнии да не е станало с благи думи. Никъде не съм срещал да са текли реки от кръв на славяни при посрещането на " ордите" на Аспарух Все пак ми помогнахте да видя една подминавана страна.
Дали съм публикувал. Имам десетки публикации. Кой чете сега, когато трябва да оцелява? Единици са и се подвизават тук. Писал съм книга за града, в който завърших гимназия. С неща, които никъде ги няма и са 100% достоверни. Какво, струва ми 4000 и тъпи глави ,който нищо не раждат, ми дават оценка. Които в живота си само са се нагаждали, това е била работата им върху себе си
Какво искате да кажете с пуликациите-много са, но за нища не служат, по-добре е да крадеш и лъжеш в прекия смисъл
Благодаря Мерлин ,ти си невероятен талант, жалко е ,че некадърници със сигурност ти дават оеинка!
цитирай
99. leonleonovpom - О, не, не! Благодаря ти все пак, у...
28.04.2013 20:34
О, не, не! Благодаря ти все пак, участието ти тук възбуди интерес ,сравним с първия ми блог. Виждам ревност някаква относно латинския, бъди спокоен, ако е така ,неоснователна е
цитирай
100. iuliuscaesar - 1. не си правя реклама на блога. кво ...
28.04.2013 20:38
1. не си правя реклама на блога. кво печеля от това. искаш отговор на въпрос който изисква 10тина коментара. Всичко е направено в последния постинг, там го чети. до колкото си спомням преди малко ти ме прати да чети блога на друг човек, реклама ли му правиш.

2.Не помня да съм казвал че езикът на българите е изчезнал без следа. ти ми го вменяваш.

3.надписи ще излаз още. в това съм сигурен. те постоянно си излизат. за сега са излязли тези. това е.

4.Първоначално българите са засвидетелстване не в Крим, а между Дон и Волга и на север от Кавказ. Ако 1000-2000км не са идване, не знам кое е. Факт е че идват от там. В 4ти век ги виждаме там а не на Балканите. с Раздвижването на хуните се озовават в Панония. Първото регистрирано пресичане на българите на юг от Дунав е през 482г. когато са повикани от Зенон. Тогава те са самостоятелна единица. Преди това заедно с хуните със сигурност са минавали, но няма сведения. Не знам какво те е потресло това!!! Просто тук ги няма. копита не съм търсил...

4.Между другото има град Оногондур почти в средна Азия. Просто за инфо.

относно твоите твърдение:

1.както казах не е от Крим.
2.бръснали са си главите династията дуло и то до тервел. тервел е с дълга коса както личи от печата му. защо?
3.това че светослав си е бръснал главата какво трябва да значи? че българи и руси имат общ произход ли? това е несериозно.
4.говориш за БГ езикът след покръстването, когато този език е наложен като държавен от Борис заедно с религията. това е езикът на славяните. Не е речено че българите говорят на него също. Еми преди да наложи борис славянския е ползван гръцкият. Същия като на гърците. И омуртаг на медальона си е изобразен с византийски инсигнии и кръст. От това какъв е изводът - българите са гръцки християни. Славянският език и християнската религия просто са наложени по официален път, така както атическият е наложен в антична македония. така както евреите в днешно време наложиха иврита - все по политически причини.
цитирай
101. iuliuscaesar - 5. фактите ти не струват според мен. ...
28.04.2013 20:39
5.фактите ти не струват според мен.
6.не знам за какви две държави ми говориш. изясни
цитирай
102. iuliuscaesar - и тримата не приемайте нещата тв...
28.04.2013 20:52
и тримата не приемайте нещата твърде лично. за мен е удоволствие. и още десет да си опоненти едновременно не е проблем.

Гете тези народни етимологии не вървят пак ти казвам. За домашно, или за второ такова (след езикът роднина на гръцкия) ти давам следната фраза от някакъв си език, преведи ми я ако обичаш, след превода ще ти кажа от къде е и на какъв език е:

"набайсатреу" и "саванакабактарикруса"

и коукоро = крава:) стига бе човек.

за мерилин пропуснах - тюркските надписи са правилно разчетени, тюркският език е известен от орхонтските надписи. Ако мислиш че са грешни вземи ги преведи лингвисте. или поне дай някаква критика да чуем, нетърпелив съм.

Иване тук ме разочароваш. От покоряване до покоряване има разлика. един път е с реки от кръв друг път е с малко кръв трети път е без кръв. за съжаление теофан не дава подробности, но глагола който използва изрично говори за покоряване. По конкретен е Повест времених лет - "българите бяха насилници над славяните" Между другото този цитат става и за мерили - ясното разграничаване между българи и славяни от страна на самите руси.
цитирай
103. get - - А твоте приятелю, още по-малко чинат !
28.04.2013 21:24
iuliuscaesar написа:
5.фактите ти не струват според мен.
6.не знам за какви две държави ми говориш. изясни


- Що ми вадиш "Повеста", която руснаците(московити !) са я манипулирали ?!

- Юлко що бЕгаш от реалностите чичовото ! - От ПЕТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА се поражда ЦИВИЛИЗАЦИЯ със специфичните и културни особености, като ВЯРВЯНИЯ, ТРАДИЦИИ, ОБИЧАИ, БОЖЕСТВЕН ПАНТЕОН, ТЕХНОЛОГИЯ ....и-и-и ... НАЙ-ВАЖНОТО >>>ЕДИН ПРОТОезик<<< !!
- Къде става това ? - Ами, на територия най общо югоизточнна Европа, но това съвременно понятие е неточно та ще детайлизирам )?):
- юг: поне Егейските архипелази(отчасти и бряг на Близък изток)
- изток - до Междуречие, нагоре, Мала и Средна азия до Северна Индия;
- Север: приуралие, и горският пояс (там този ЕВРОПЕЙСКИ ЕТНОСЕН МАСИВ) граничи с угро-фински народи, езици ... връщаме назад ... народът ЕВРОПЕЙСКИ стига до Балтика(Сарматски океан) ... на запад (?)
- Запад: все е европа и европейци - но същите приемат технологии, обичаи и божествен пантеон със значително закъснение съотнесено, към хората поселяващи югозточна Европа !
- От това цялото ХОМОГЕННО ЕТНОСНО МОРЕ е смешно и жалко за този историк, който ще избере конкретно ИМЕ и да каже тези са БОГОИЗБРАНИТЕ !
- Богоизбраните са следващият езиков масив АФРАЗИЙСКИЯТизвестен по-рано, като семито-хамитски !), който от юг граничи с ЕВРОПЕЙСКИЯТ ... от омесването ни с него се раждат ПРОИЗВОДНИ ... такъв "суб-продукт" са и ГЪРЦИТЕ ?!

- Гърците не са се породили в един конкретен момент - Те са резултат от продължително взаимодействие с южните неродствени АФРОазийци - Мога да ти изкарам ппримери за това ! - Толкова ли е сложно, това което обяснявам !

- А относно тъпият довод(?):
iuliuscaesar написа:

В 4ти век ... българите са засвидетелстване не в Крим, а между Дон и Волга ...


- Е пример-илюстрация за безУмието на теориите, на нашата историческа школа !!

цитирай
104. merlin68 - Юлко, не ти вменявам нищо, факт е, че ...
28.04.2013 21:42
Юлко, не ти вменявам нищо, факт е, че няма остатъци от такъв език.
Надписи излизат, но не е в това въпроса. Въпросът е в превода на Бешевлиев и ти това добре го схващаш (дано не греша, че го схващаш:). Как ще представиш двутонен камък като инвентарен списък?! Това да не е Бедрог! Та нали наличността постоянно се променя, няма да стигнат камъните за да се отразят промените в наличността на лъкове и стрели:)
Ако ми предоставиш това засвидетелстване на българи край Волга за което говориш ще го коментирам. На мен ми е известно едно свидетелство според което те обитават край Черно и Азовско море, на югоизток стигат до предкавказието. Това обаче са спорни свидетелства, според други свидетелства още от ІІ век българите обитават северното черноморие. Всъщност нямаме кой знае какви различия в данните, въпроса е до къде са стигали на изток, което не означава, че те идват от там:) Но безспорно е, че те идват тук от северното черноморие.
Относно моите твърдения - да българите идват тук от Крим:)
Само по себе си това, че Светослав си е бръснел главата не означава нищо. Обаче, като се прибави, че говори на същия език и управлява на същото място от където идват и бръснатите българи, е тогава вече означава това което вече ти казах:)
Юлко продължаваш да бъркаш език и писменост! Или имаш някакви неизвестни за мен сведения, че българите са говорели гръцки преди да проговорят славянски?
Не било речено, че преди Борис да наложи на българите да говорят славянски, те са го говорили:))) Не е речено, само че ти ми кажи къде е речено, че Борис е наложил на българите да говорят чужд език? Ти как си я представяш тази работа, по-многобройния, по-силен и по-културен народ да приеме езика на управляваните от него славяни. Нормалността не позволява подобни изводи, но дори да допуснем за момент, че е така. При това положение, в българският език от 9 век, та до днес щеше да е бъкано с "прабългарски" думи - ама няма:)
цитирай
105. leonleonovpom - Към и от 99
28.04.2013 21:51
Благодарностите ми са адресирани към двойника на Юлий Цезар. Не ми е ясно каква точно теза защитава, но ми се изясни нов материал
Иначе смятам ,че съм прав-вживял се е в ролята на предшественика си и брани латинския от варварите
цитирай
106. iuliuscaesar - както винаги гета с нищо конкретно. ...
28.04.2013 21:52
както винаги гета с нищо конкретно. Общи приказки без никакви доказателства и никакви отговори на поставените въпроси.

Имаш ясно засвиделестван палеобалкански език от крит Линеар А. Този език не е индоевропейски и ако това е езикът който ти наричаш ПРОТОЕЗИК тогава всичките ти приказки отиват на вятъра. така че или имаш няколко протоезика, което изглежда смешно, или си на вятъра. кака мислиш. Надписите от Линеар А са доста вземи и превеждай. Кака превеждате все от Б:) щото си намерил кво значи дуната на гръцки и си съчиняваш БГ работи.

Хомогенно етносно море - доказателства??? на кристкия линеар А ли говори??? ако е така тогава значи това не са индоевропейци...

гърците са продукт от африканци и местни - доказателство???

Още не си отговорил: защо династията на константин трябва да е тракийска? Не си се опитал да кажеш нещо по върпроса илири = траки. не взе отношение по фразите които ти цитирах. не чух кой е най-близкият език до гръцкия. не чух нищо относно простотията с етноса "етонаш". това някакви варненски етимологии ли са. И изобщо как ти ги ражда главата тези простотии? както казах етнос се ползва и за ваши и за наши. никакъв коментар от твоя страна.

само общи приказки на които не си струва да е обръща внимание.


не знам за какъв тъп довод и безумие става въпрос. българите са засвиделствани там по това време на балканите са казах от кога. някакво обяснение ще дадеш ли. щото мен не ме устройва квалификацията тъп довод и безумие. ако не дадеш някакви смислено отговори няма да комуникирам с теб. просто не си струва.
цитирай
107. voulgaros - ГЕТ, СТАРИТЕ ГЕТИ - ТЮРКИ ИЛИ СЛА...
28.04.2013 22:00
ГЕТ, СТАРИТЕ ГЕТИ - ТЮРКИ ИЛИ СЛАВЯНИ СА БИЛЕ ?? А МАСАГЕТИТЕ ??

ГЕТ-ОВСКИ....''ГЕОМЕТРИА'' ...ВАША ВУЛГАРСКА ДУМА ЛИ Е ?? А ПАРАМЕТРИА-ОС.. А ИЗОМЕТРИА, АМИ ПЕРИМЕТРОС-ИА ?
цитирай
108. get - . . . Гете тези народни етимологии не ...
28.04.2013 22:05
iuliuscaesar написа:
...
Гете тези народни етимологии не вървят пак ти казвам. За домашно, или за второ такова (след езикът роднина на гръцкия) ти давам следната фраза от някакъв си език, преведи ми я ако обичаш, след превода ще ти кажа от къде е и на какъв език е:

"набайсатреу" и "саванакабактарикруса"

и коукоро = крава:) стига бе човек.

- Приятелю, ако ще си приказваме ей тъй - щот ни е скучно, нямам против, но е несириозно !
- Думите ти ги давам, както е при Чадуик-Вентрис !
- Както виждаш не си играя само на "етимология" но и мога да ти ги подкрепя, чрез религиозно-обичайна символност и значение !
- Искаш ли да ти цитирам Вентрис(и не само) как извеждат името(смисъла) на Дедал ? - но то го има написано и в история на изкуството ... не е само при академичните историци :)) !
- А относно "QO-U-KO-RO", най-вече второ "KO-RO", ще ти стане ясна връзката му с по-късните статуи(архаични) наричани "куруси" ... значението на думата KORA - ТВЪРДЕНИЯТА на Чадуик за предгръцки субстрат ... и от там значение името на Коринтски провлак ? - Мда-а !
iuliuscaesar написа:

за мерилин пропуснах - тюркските надписи са правилно разчетени, тюркският език е известен от орхонтските надписи. Ако мислиш че са грешни вземи ги преведи лингвисте. или поне дай някаква критика да чуем, нетърпелив съм.
...


- Въртя - сука, пак отиде, у централен Сибир, Иртиш и Енисей да ми говориш за "тюркската" азбука - орхонските руни - Ама те, от кога са Юлко ?
- А знаеш ли - Птоломей в "Географията" ОТ ВТОРИ ВЕК казва(посочва), племена "авари" и "хуни" в западно Черноморие ?
- Колко надписа на тЮркски(прабългарски) открихме, че и разчетохме ? - Булшит !!
iuliuscaesar написа:

и тримата не приемайте нещата твърде лично. за мен е удоволствие. и още десет да си опоненти едновременно не е проблем.

- Не знам, кой приема лично нещата(?) ... само не се натъжавай, аз знам че ти не си виновен, като защитаваш тази, внушената ти от други историци ПОМИЯ (!) с претенции за наукообразност ?!
цитирай
109. voulgaros - ГЕТ, ЩЕ ТА ПОМОЛА. . . НИКОГА ДА НЕ ...
28.04.2013 22:17
ГЕТ, ЩЕ ТА ПОМОЛА...НИКОГА ДА НЕ ГОВОРИШ И ПИШЕШ ГРЪЦКИ ДУМИ.

ЗАЩО СИ ПИСАЛ ПАНТЕОН И ТЕХНОЛОГИА ??
цитирай
110. get - - Европейци, които Херодот причислява към траките - главо дървена !
28.04.2013 22:31
voulgaros написа:
ГЕТ, СТАРИТЕ ГЕТИ - ТЮРКИ ИЛИ СЛАВЯНИ СА БИЛЕ ?? А МАСАГЕТИТЕ ??

ГЕТ-ОВСКИ....''ГЕОМЕТРИА'' ...ВАША ВУЛГАРСКА ДУМА ЛИ Е ?? А ПАРАМЕТРИА-ОС.. А ИЗОМЕТРИА, АМИ ПЕРИМЕТРОС-ИА ?


- Тогава тюрки и славяни НЯМА !
- Преди да ме питаш най-напред поне прави справка в "източници" ... Един такъв се явява Херодот ! виж в Herodotus. Histories, 4.
- Маса Гети - ако отвориш Енциклопедии: Вританика, Оксфорд и Ираника ще прочетеш, че са европейски народ поселявал южни райони на Средна азия, а частицата "Masa" означавало "Голям" - тяхната царица е която убива Дарий и отрязва главата му !
- За нея има сведения , че е основала гр.Томи(съвременен гр.Констанца) в сев.Добруджа !

- Не си ми отговорил богинята на съдбата Moirai ... превеждано, като "apportioners" превеждащо се като: определящи дял(явно на живота) - Ква е "гъркинче" или "българче" - Щот и ти се съгласи !
voulgaros

voulgaros написа:

МЕТРОН И ИЗМЕРВАНЕ..НАИСТИНА СА БЛИЗКИ И ПО ЗВУК И ПО СМИСЪЛ..АМА МЕТЪР ИДЕ ОТ МЕТРОН, А НЕ ОТ ''ИЗМЕРВАНЕ''
- ТОВА Е ВАШАТА ДУМА !!

- Това ти го пишеш - не аз !
- Та по тази логика ... щом богинята "мери" а не "меТри" - Значи е "българка" ! - Ако не знаеш, какво да ми отговориш ... като в игрите "Потърси помощ от приятел" - Препоръчвам ти Юлко "Цезаря" - той ни е филолога, специалист по гръцки ЕЗИЦИ :))) !
цитирай
111. leonleonovpom - Да, правилно Гет, аз се въздьржах, ...
28.04.2013 22:31
Да, правилно Гет, аз се въздьржах, наукоподобни творения, съчетани с ъс значителна доза маоизъм-колкото по неразбираемо говориш, толкова е по-вярно. Защо ако сме тюрки, нямаме поне един падишах с турско име, като Мехмед Завоевателят например, Сюлейман Великолепни, Азис. А, сетих се, барабар с езика, забравили сме и имената си. Великолепно!
цитирай
112. iuliuscaesar - мерилин как реши че няма остатъци от ...
28.04.2013 22:35
мерилин как реши че няма остатъци от такъв език? ами ако езикът е ирански, тогава кво прайм? българският е особен клон на славянските езици, най-различен е. защо? имаме по няколко думи за едно и също съществително или глагол, като едните форми липсват при славянските езици. каква е причината? така че не бързай с изводите че няма нищо от този език.

за надписите оцеляло е това което е оцеляло. по същата логика ще ти кажа че цяла италия трябва да е пълна с надгробни камъни щото всеки римлянин си е писал пожелания шеги и биографии по камъните. ако не си наясно наште хора по турско време са унищожили доста камъни. та един много известен надпис е служил за воденичен камък. Прочети например Евлия Челеби през 17век какво пише за останките и виж през 1879 българската власт какво заварва. отделно турците са имали практика да бутат всички крепостни стени на градовете които завладяват - тези които стават вътрешни. Та оцеляло е квото е оцеляло. По същата логика мога да те питам защо имаме два-три надписа на тракийски език само.

За Волга, че то е всеизвестно че областта на Аспарух е била в източния край на държавата при волга и Конските планини. в арменските източници пише че на север от голямата планина (т.е. кавказ), в земите на българите се случило еди кво си...има и много друго извори, но не искам така по памет.

Относно Крим - за пръв път чувам че някога този полуостров е бил български и че българи идват от крим. би ли дал някакво сведение по въпроса?


езикът на Светослав може да е равен на БГ езика след 885г. но не и на първобългарския език. Как се налага език и религия, ами избиването на 52 рода е един от вариантите, не мслиш ли?


относно езиците: би ли ми казал как така изчезна славянският език на славяните населявали елада от 7 до 12век. Били са доста и са били мнозинство. Къде изчезна езикът на вестготите които са част от съвременната испанска народност? нали те са завоеватели?
цитирай
113. merlin68 - iuliuscaesar написа: за ме...
28.04.2013 22:41
iuliuscaesar написа:

за мерилин пропуснах - тюркските надписи са правилно разчетени, тюркският език е известен от орхонтските надписи. Ако мислиш че са грешни вземи ги преведи лингвисте. или поне дай някаква критика да чуем, нетърпелив съм.

Аз не превеждам надписи, не мога да го правя и не го правя. Критика има и ти я казах каква е, не съм я измислил аз, но напълно я поддържам.
Не се води счетоводство върху двутонни каменни блокове, това Юлко не е ли достатъчно основание за неправилността на превода според теб? За мен това е съвършено достатъчно основание категорично да не приема превода на Бешевлиев:) Затова и няма да ти представям други аргументи от сорта на това, че два надписа не означават непремено, че българите са говорили такъв език и са имали съответната писменост. Впрочем ако те са имали писменост защо ще се отказват от нея и ще я заменят със славянска:) Въобще Юлко превода и твърденията, че той е на "прабългарски", тюркски език граничи с идиотщина:)
цитирай
114. iuliuscaesar - ая бе иване в моя блог съм ти отгов...
28.04.2013 22:46
ая бе иване в моя блог съм ти отговорил. това не са тюркски имена. това са арабски имена които идват с религията. Ако българите бяха станали мюсюлмани щеше да имаш мехмедовци колкото искаш, но те стават християни и за това имаш ивановци, димитровци и т.нат. не се излагай. ето волжките българи приемат исляма и техните владетели приемат арабската именна система. толкова ли е трудно.

при българите имаш други тюркски имена - токту, умар, омуртаг и т.нат.


а по въпроса как се налага език - виж съвременен израел, виж САЩ и т.нат. въпреки че не обичам да давам съвременни паралели.

по въпроса как изчезва - виж вестготите които макар и завоеватели, губят езика си. виж франките - защо при тях надделява латинското а не германския франкски език като франките са завоеватели. защо македонските завоеватели губят езика си за сметка на гръцкия, ако се приеме че имат отделен такъв.

и още защо някои средновековни автори казват че българския език е като хазарския и защо това сведение не го коментирате.


Гета отново нищо не отговори. Що се отнася до Птолемей - нищо подобно, той споменава за Уни, не за хуни:) може да хуни, но може да не са и не споменава за авари. тряя се цитира точно.

но разбира се отново нищо съществено...
цитирай
115. get - - Въх, как пропуснах, най-голямата глупост, която може да каже човек с претенции не само за ...
28.04.2013 22:49
... познаване езици, а и като историк, покажи поне малко от познания, за култура и умонастроения към ЧУЖДИЯ при гърци и евреи ? - Как можа да го измислиш !!? :(((
106. iuliuscaesar написа:

И изобщо как ти ги ражда главата тези простотии? както казах етнос се ползва и за ваши и за наши. никакъв коментар от твоя страна.

- Отново ти поставям ЕЛЕМЕНТАРНИЯТ ВЪПРОС - Що е това "gentile" ?
- Хайде да те подпомогна малко с ... "GENTILE е производна от gens (Lat.).
- В последствие "gentile" добива значение при римляни в смисъл: "принадлежащ към друг народ" ! В същият смисъл се използва е юдейската и изобщо религиозна л-ра !

- Така че, преформулирам въпроса си. - GENs с коя дума, е близка смислово ? - вероятно е с турската "джинс" :))) !!

- Юлко, дотук ни заливаш с ураган от постусловие, с претенции за наукообразност ?! - Нищо конкретно и по същество не чух !
- На всеки мой цитат и позоваване - ми отговаряш с насмешка !
- Аз ти пиша че микенските думи от ЛИНЕАР Б са по Чадуик и Вентрис ... ти ми говориш за "варненска етимология" - Разговора воден по този начин(голословно опониране !) от теб става безпредметен !
цитирай
116. iuliuscaesar - превода не е на бешевлиев, първият ...
28.04.2013 22:59
превода не е на бешевлиев, първият превод е на друг лингвист. доколкото ми е известно няма сериозни разминавания при различните преводи. има и един френски лингвист тюрколог който го е превел. и т.нат.

надписите са факт и изискват обяснение. За азбуката не разбрах и останах с впечатлението че ти си мислиш че тези тюркски надписи са писани с някакъв наша си писменот която сме заменили. нищо подобно с гръцки букви са.


не виждам коментарът ти какво общо има с цитирания мой коментар. ако ми намекваш за генос, мога да ти кажа че това е нещо съвсем различно от етнос. при това и генос и етнос се ползват и за чужди и за свои, а не за "принадлежащ към друг народ"

просто ти липсват познания приятелю, ти никога не си чел извори на оригинален език, разбирай латински или старогръцки. оттам ти идват и всички проблеми и глупостите които ръсиш...

това че си приписал нещо от някъде не го прави автоматично достоверно. има толкова много изключения. в речниците се дават базови значения...

цитирай
117. merlin68 - iuliuscaesar,
28.04.2013 23:05
много странни примери даваш как се налагал и губел език. Франките, Израел, че и САЩ:))) Не виждам никакъв паралел между това да което говорим и САЩ или Израел. Що се отнася до историята на Франция, тя си е работа на французите.
Нека се върнем у нас. О митичният език на прабългарите няма и следа, възможно ли е така напълно да изчезне ако го е имало - не. Пример роден да дадем. Както всички знаем българите са почти 500 години под османска власт, езика ни не изчезва, но в езика ни влизат много турски думи които използваме и сега. Така, че остават ясни следи от съжителството на два езика. Е от "прабългарския" обаче следи няма, той Борис направо го е застрелял:)))
цитирай
118. leonleonovpom - Хайде сега, при французите римл...
28.04.2013 23:13
Хайде сега, при французите римляните са си свършили работата, нацията и езикът са оформени при тях, франките са едни завоеватели, съобразили се с положението. Защо турците не ни наложиха езикът и религията си?
Както и да е. Имаш ли сведения за турците какви имена са имали преди да приемат исляма-истинските турци, идващи от Тюркменистан и Казахстан. Доколкото ми е известно тюркобългари там никога не са живели. Е това е интересно ,какви имено са имали. Иначе Турската империя е създадена от каталунски рицари, на който нашите съседи не са плащали заплати- за гърците става дума. Ертоглу е от рода на Кондофрей-Конт дьо Фрей ,като име става дума.
цитирай
119. leonleonovpom - Телец, Сабин, Севар и те ли са тюрки. ...
28.04.2013 23:21
Телец, Сабин , Севар и те ли са тюрки. За Аспарух стана дума, за Тервел съща. Стана дума, че управляващата династия говори и пище на вероятно персийски език, което не е прецедент. На гръцки говорят Тиберий , Адриан, Александър Македонски ,Константин Велики, не знам какви проценти ще дадеш, но в никакъв случай не са гърци.
Много познати турци имам, но нямя нито един Токту, Умар ,за Омуртаг дори и по звучение не съм убеден, че е към групата ,за която говориш, За Маламир да не говорим изобщо. А пък е преди прекръстването, нали се търси връзка на имената с религията
цитирай
120. iuliuscaesar - еми мерилин, за иранската хипотеза ...
28.04.2013 23:44
еми мерилин, за иранската хипотеза вече казах ти нищо не отговори. не знам що все ви влече към тюркската. много странна работа. никъде не съм казвал че българите са тюрки или че говорят тюркски език. просто има неща които трябва да се коментират.

Иване, чети внимателно, нали и аз това казах, че именната система е смесена ирано-тюркска. не ми ги изреждай разни с въпроса и те ли са тюрки. карате ме да си повтарям твърденията от предишни коментари, което е доста досадно. борис бил застрелял езика. ами ако е ирански тогава само ранил ли го е? не видях коментар по особеността на българския в славянското семейство.

турците не са ни наложили езика и религията щото не са искали. нали се сещаш че все пак трябва да останат хора които да обработват земята и да плащат двойни в сравнение с мюсюлманите данъци. реалностите са такива, че само ако турците бяха поискали всички балкански народи можеха да са изтребени до крак. За българите щеше да е най-лесно.

за тюркски имена виж списъка на селджукските султани и на тюркските хагани и т.нат. За Омортаг - за Умур не си ли чувал?

И не забравяй при нас самият борис е взел решенията за промяна на религия и език не някой завоевател и е избил 52 рода поради тази причина.

за писането на персийски език - няма данни.


за гета - етнос = етонаш по чадуик ли е? много ще съм изненадан ако е така.

А твоята крава Чадуик ли я е писал, или е написал говедар, което ти си преправил на крава. много ми е интересно как чадуик е превел въпросната дума на английски, шепърд или нещо друго. дай да го видим, за да преценим дали Чадуик действително е имал предвид крава, или ти си сам си я измисли и му вменяваш разни твърдение, което е обичайно за теб.
цитирай
121. get - . . . Гета отново нищо не отговори. Що ...
28.04.2013 23:44
iuliuscaesar написа:
...
Гета отново нищо не отговори. Що се отнася до Птолемей - нищо подобно, той споменава за Уни, не за хуни:) може да хуни, но може да не са и не споменава за авари. тряя се цитира точно.

но разбира се отново нищо съществено...


- по книгата на Птолемей, Клавдий (Claudius Ptolemaeus(85-168), книга: Geographia(За разположенето на европейска Сарматия); V,20 "По-малко значими племена населяващи ... а след тях АВАРИНИТЕ до изворите на река Вистула"
гл.V,25 "Между бастарните и роксоланите живеят ХУНИ ... "

- No comment !
цитирай
122. merlin68 - То ако
28.04.2013 23:45
се хванем за имената можем три дни да си пишем:) Преди ги изкарваха тюркски, сега пък ги изкарват ирански, утре може германски.
Павел имаше постинг в който показваше, че са документирани почти всички "прабългарски" имена тук на Балканите.
Пример - Тервел, при траките има Тривелий - заначението може да се тълкува като трижди велик, или трижди повеляващ.
Кубрат (Кроват), ами това може да е - Кървав
Имената са си спорна материя, изводи всеки си прави каквито иска
цитирай
123. iuliuscaesar - примерите за израел и сащ ги давам за ...
28.04.2013 23:57
примерите за израел и сащ ги давам за да видиш как се налага език.

в израел взимат решение че ще е иврит, който не е говорен от има няма 2 000 години. И го правят с правителствено решение. И всички официални документи са на иврит и вече около 70% от населението го говори "на сила" ако мога така да се изразя. Но постоянни приток на емигранти от бившия СССР прави невъзможно поне за момента вдигането на процента. В момента например езикът на сефарадскитте евреи ладиш е пред изчзване за сметка на иврита. с идиша е рашлично, но е факт че ивирита се налага отгоре и така е съживен един нъртав език. В нашия случай езикът дори не е мъртъв.

Същото е в САЩ - налага се английският на многобройното и разноезично население.

борис пък налага чужда религия и чужд език и официалните докумненти и надписи и литературни творби и т.нат. се пишат на наложения език. населението естествено е билингвистично. ако българският език е бил ирански, това значи че преминаването към славянски не е толкова болезнено и така се е формирал особения в сравнение с другите славянски езици български език. Ако е бил тюркски остава в сила проблемът поставен от теб. но във всеки случай избиването на 52 аристократически рода ще да е имало някакъв ефект. именно това са били противниците на новото.

Защо борис е наложил славянския, а не българския. Вероятно защото е виждал огромния демографски потенциал на славяните на Блаканския полуостров и е прозрял че това е гаранцията че ще привлече тези групи население. И действително - след приемането на християнството и налагането на езика вече няма сведения за славянски бунтове и от изворите изчезва опредлението славяни, остава само общото име българи. Преди това винаги има деление между славяни и българи, има множество бунтове и дори преселение на славяни във византия, т.е. чисто бягство от политиката на българите. Извори коккоот искаш. тряя четене. Има и сведение за различието в езика между славяни и българи - имам специален постинг на тази тема, ама тряя четене
цитирай
124. leonleonovpom - Маламир е преди тъй нареченото п...
29.04.2013 00:04
Маламир е преди тъй нареченото покръстване. И в него има митология. Аспарух и Тервел са били християни.
Уж руснаците са покръстени от Византия, а говоримият език е български в църквите. Виждаш ли какви ги вършат тогавашните автори. А искаш да ги цитирам. Все едно да цитирам алхимик. Може ,ама за това, какво е опитвал да направи и не е успял
Има и митология за ликвидирането на 52 рода. Удобна форма за прикритие на причините за държавен преврат.
цитирай
125. get - - Що се правиш на келеш ?
29.04.2013 00:07
iuliuscaesar написа:
за гета - етнос = етонаш по чадуик ли е? много ще съм изненадан ако е така.


- Пределно ясно и коректно ти посочвам, Кое е по Чадуик-Вентри и "Линеар-Б", за който ни приглуши ушите че, е ... ЕДИНСТВЕНО И САМО ГРЪЦКИ ?
- Както пък правиш внушения от вида ... Видите ли, Българите приказват "персийски" езици ? - Фарси и подобни езици са от групата на ЕВРОПЕЙСКИТЕ !!
- БагДад - го превеждат от "персийски" като ДАДЕН от БОГ - Да ти звучи познато, досущ като на български - По твоята логика - веднага обявявам езика на персите за "български" - :((( - езиковед !?

- За това, за това което ти подсказвам чрез "GENTILE"(еврейско-латинско) и "GENs" е родствено и на "Джинс"(като пояснявам, че думата си е местна анатолийска !).
- От тази дума най-рано документирана при ФРИГИ имаме близки думи в гръцки, персийски, български и латински !
- От тази(?) дума имаме производни, като лични имена при гърци, латинци, българи ... за перси и турци - Не знам ?

- За тази общност, която тръгва още от преди ШЕСТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ говоря - Като тя не е само при език, а и при божествен ПанТеон, традиции, обичаи, фолклор !
- Като сме живели наедно с чувашите(прабългари) и другите мордвини - Никъде ... ама никой от тези народи не съм срещал да има(т) танц ХОРО - което е разпространено из ареалът, без значение държавата(езика) ПО ТЕЗИ ШИРИНИ (!) - Това Юлко как ти се струва ?


- Като говорим за ХОРОТО - нашенските турци си го имат ... ама при тюрско езичните уйгури в Централна азия(или средна) го няма ? - що така !
- Ами да са ви правили впечатление традиционните погребални обичаи ? - виждали ли сте "наши" и тези от турция "турци" - как погребват покойниците си ?
- А защо, кога и къде се появят "гърци" се преустановява практиката "микенска" с "тумулусни" погребения ?

- Всъщност забравих, че се зарекох да преустановя коментарите по този пост - поради "стила" на водене на диспута ?!
цитирай
126. iuliuscaesar - аварени равно ли е на авари. а уни на ...
29.04.2013 00:19
аварени равно ли е на авари. а уни на хуни? гледай кодексите издадени в подходящи издания. това "без коментар" нещо тотално разбиващо ме ли е? мислиш си че ми казваш нещо ново с тея цитати, но не би. та дори си цитирал грешна книга което показва, че или грешно си приписал, или че източникът ти грешно е преписал.
цитирай
127. leonleonovpom - Аз също спирам, защото изпадам в ...
29.04.2013 00:29
Аз също спирам, защото изпадам в празнословие или в безкрайни повторения. Какво да доказвам, с кое постановление на министерския съвет са влезли латинските думи в говоримия български и дали са латински. ?!
Има само още една възможност, от старобългарски или какъвто ще да е друг, защото има и старо елински, да са влезли в латинския. Което никак не е за изключване.
цитирай
128. iuliuscaesar - маситина именатая са спорена ма...
29.04.2013 00:31
маситина именатая са спорена материя. Да са документирани тук на балканите? това не е вярно, чел съм му народните етимологии...

ми то има римско име требелиен. даже требелиен туф е управител на тракия.

Иване - за Маламир има обяснение - вероятно Омуртаг е бил женен за славянка. големият му син се казва Енравота, пак славянско име.
Изглежда че това не е необичайно. пратениците до Рим изпратени от Борис се записали в един манастир и единият от тях си написал името на жената и децата - смесени са...


гет по твоята логика - вземи тракийските надписи и ги чети и превеждай. Кое ти звучи познато от тях. Ми кво стана с Линеар А.

За линеар Б къде прочете да съм казал че е чист гръцки. Няма да повтарям какво съм казал - написах че всеки завоевател взима от език и всичко. не ти аз ще спра да коментирам...


Ако чувашите са прабългари, защо говорят тюркски (особен клон, както Бгславянския) и как има изчезна тракийското наречие:)?

Багдат се превежда "кръглият град" аз това знам! без да претендирам че съм точен. И не знам от какъв език е, щото с източни езици не съм се занимавал и не мисля да се занимавам.


щом опряхме до хора и тем подобни май наистина е безмислено.


Пак ти казвам виж кой е най-близкородственият език на старогръцкия и ще разбереш че гърците не идват от африка:)
цитирай
129. merlin68 - iuliuscaesar,
29.04.2013 00:31
имам чувството, че живееш в измислен свят, то си е и така, нали толкова години си я учил тази измислица:)
Иврид може да не се е говорил 2000 години, но си е еврейският език, примерът ти е ужасно неуместен, не схващаш ли? Правителството на Израел не налага на сила на евреите арабски, защото демографския потенциал на палестинците е голям:))) Точно за това, а и защото евреите говорят на всички земни езици, а са забравили своят, правителството създава нация и общият свой език е основа за това. Освен това днес е доста по-лесно едно такова начинание, на лице е образователна система, а и Израел е компактна страна. Въпреки това, там май се говори повече на руски отколкото на иврид:)
"Особения в сравнение с другите славянски езици български език" не се е формирал по простоватия начин който обясняваш:) Защото ако се бе формирал така, не формата на езика, а лексиката щеше да е различна от другите славянски езици. Най-приемливото според мен обяснение за структурната разлика е, че езикът на заварените тук от българите славяни вече е бил загубил падежните си форми. Аспарух и българите говорят друг славянски език, в който има падежи. Българите се опитват да наложат този език на местните славяни, а през 9 век го правят и писмен. Въпреки тези си старания, поради факта, че са малцинство, българите се претапят сред местните славяни, вероятно още преди османското нашествие никой тук не е говорел падежен език, въпреки, че писмено той се запазва дори до 18 век. Ако тази логична теория е и вярна (а всички индикации за това са налице), то тук именно е люлката на славянските езици, известни преди славяните като тракийски.
Ето затова Юлко българският от 9 век прилича повече на днешния руски отколкото на български. Защото Аспарух с остриганата глава е пристигнал тук с една част от скитите наречени българи от северното черноморие. Там на същото място двеста години по-късно другите скити говорещи аспаруховия език си правят държава и я наричат Рус.
цитирай
130. merlin68 - И Юлко, ако следваме твоята логика ...
29.04.2013 00:45
И Юлко, ако следваме твоята логика за Борис, българите и езика им то виж до къде ще стигнем:
Днес в България, циганите са с най-голям демографски потенциал, ако правителството следва твоята логика, би трябвало да наложи циганския като официален и да ни бие по кратуните прости докато не го изучим! Понеже ще възникне съпротива, правителството ще избие най-знатните български родове и ще въведе ред и език в новата обединена циганска държава. Защо не предложиш гениалният си почерпен от "историята" план в парламента? Твоята логика описва самоубийството на един народ!!!
Ти Юлко, историко български да не си въобразяваш, че дедите ни са се сражавали с най-могъщата империя за тая земя, само за да се самоубият в нея?
цитирай
131. get - аварени равно ли е на авари. а уни на ...
29.04.2013 01:18
iuliuscaesar написа:
аварени равно ли е на авари. а уни на хуни? гледай кодексите издадени в подходящи издания. това "без коментар" нещо тотално разбиващо ме ли е? мислиш си че ми казваш нещо ново с тея цитати, но не би. та дори си цитирал грешна книга което показва, че или грешно си приписал, или че източникът ти грешно е преписал.

1) Античная география, составитель проф. М.С.Боднарский, Государственное издательство географической литературы, Москва - 1953). Перевод В. В. Латышева - Източник !
2) Мара - Сolumbia
http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00maplinks/mughal/porro1598/europe08sarmatia.jpg
3) Изписване:
а) ауарини
б) кхуни
iuliuscaesar написа:

- За линеар Б къде прочете да съм казал че е чист гръцки. Няма да повтарям какво съм казал - написах че всеки завоевател взима от език и всичко. не ти аз ще спра да коментирам...

- От Тук (!):
iuliuscaesar написа:

Имаш ясно засвиделестван палеобалкански език от крит Линеар А. Този език не е индоевропейски(!!) и ако това е езикът който ти наричаш ПРОТОЕЗИК тогава всичките ти приказки отиват на вятъра. така че или имаш няколко протоезика, което изглежда смешно, или си на вятъра. кака мислиш. Надписите от Линеар А са доста вземи и превеждай. Кака превеждате все от Б:) щото си намерил кво значи дуната на гръцки(!!) и си съчиняваш ...

- No comment !
цитирай
132. iuliuscaesar - гете това последното - отново гр...
29.04.2013 08:39
гете това последното - отново грешен цитат, но този път по отношение на мой текст. Казах ли че завоевателите вземат и език и всичко -казах. Това дето си го цитирал някъде да се твърди, че езикът е чисто гръцки? Ясно казах преди това че чист език няма. това е.

понеже не си виждал никога издание на строгръцки ще ти кажа, че в кодексите на птолемей е "аварени" не аварини - има ета. и аварени не значи автоматично авари. както галското племе белги не е равно на българи. това са елементарни неща. същото е с хуните - това "кхуни" дето си го изтипосъл как си го предствяш да се изпише на старогръцки, че на мен нещо не ми е ясно.


за мерилин: иврит е мъртав език от 2 000 и е наложен. дали е собствено еврейски е без значение. гърците се опитаха да наложат изкуствен език и неуспяха.

относно демографския потенциал иронията ти е крайно нелепа. говоря за славяни, които са пръснати чак до пелопонес и в перспектива могат да се привлекът към българската държава. това е заслугата на норис, който го е прозрял и е имал мъжеството да се наложи. ти ми говориш за циганите в българия. И да съвсем скоро ще ти се наложи на теб или на потомството ти да учите чужд език в собствената си държава. В районите близо до Варна това вече е факт - ако не си поискаш хляб на турски няма да ти дадат:) Днес в Омуртаг и Кубрат, скоро и в Други градове - очаквайте...


Ако аспарух и неговите оногундури са скити, това значи че нямат нищо общо с траките, което отново обезмисля твърденията ти. ако тракийсият език е славянски, спокойно специалистите щяха да превеждат тракийските надписи. за съжаление нищо не е преведено - дори една дума не могат да изяснят.

отделно което е това скитско племе оногундури, утигури, кутригури, котрагири и т.нат. купи булгар, кучи булгар, чдар булгар. доста тракийско ми звучи.

сравненията които правиш с руския се отнасят за славянския наложен от борис, не за езика на първобългарския.

цитирай
133. iuliuscaesar - връзка с киевските царе естествено ...
29.04.2013 08:43
връзка с киевските царе естествено няма - самите руси твърдят "българите бяха насилници над славяните"...по този начин те разграничават двата народа. сведението в моя блога се казва за човекът който говорил езиците на славяните и българите. това никой дори не посмя да го коментира вече две години. сведението според което езикът на българите е близък до този на хазарите. Тези три точки вземете ги коментирайте, щото аз ви отговарям на всичко конкретно дори и отговорите да са ми неубидетелни, докато вие или мълчите, или гета ми вади от 12 кладенеца вода. тук изключвам иван симеонов, който се стреме винаги да е точен.
цитирай
134. get - - Дрънкало !
29.04.2013 14:40
iuliuscaesar написа:
връзка с киевските царе естествено няма - самите руси твърдят "българите бяха насилници над славяните"...по този начин те разграничават двата народа. сведението в моя блога се казва за човекът който говорил езиците на славяните и българите. това никой дори не посмя да го коментира вече две години. сведението според което езикът на българите е близък до този на хазарите. Тези три точки вземете ги коментирайте, щото аз ви отговарям на всичко конкретно дори и отговорите да са ми неубидетелни, докато вие или мълчите, или гета ми вади от 12 кладенеца вода. тук изключвам иван симеонов, който се стреме винаги да е точен.

цитирай
135. iuliuscaesar - до тук ли ти се простират възможн...
29.04.2013 17:56
до тук ли ти се простират възможностите слабоумни ми приятелю. Опитай се поне някакъв смислен отговор да дадеш след като се извиниш, а може и преди това.
цитирай
136. leonleonovpom - Юлий, някакъв омагьосан кръг се ...
29.04.2013 18:01
Юлий, някакъв омагьосан кръг се получава, Борис налага славянски на българите, а Юрий Венелин се чуди, какъв е този български в руските църкви-за черковнославянския става дума. Руският е славянски, Борис го" налага" сигурно силово, не с благи думи на българите и после той се връща като български в църквите на руснаците
Не разбирам!
цитирай
137. merlin68 - Юлко,
29.04.2013 19:09
малко свободно интерпретираш руския летопис:
"Когда же славянский народ, как мы говорили, жил на Дунае, пришли от скифов, то есть от хазар, так называемые болгары, и сели по Дунаю, и были поселенцами на земле славян."
Естествено добре се знае, че българите не са хазари, защото бягат от тях, придвижвайки се към Дунав по земите заселени със славяни. Българите имат държава и народностно название което автора използва, затова и в текста ти изглежда като те да не са славяни. След създаването на Рус, и тамошните славяни вече се наричат руси и ако тръгнат на някъде естествено летописеца ще запише русите идват, което не означава, че русите не са славяни. Та така и за българите.
Относно свидетелството, че българите говорели език подобен на хазарския, то такова не ми е известно, дай някакво инфо по въпроса и тогава можем да коментираме.
цитирай
138. iuliuscaesar - мерилин това ми хареса. може да с...
29.04.2013 20:16
мерилин това ми хареса. може да стане дискусия. Не съм съгласен с теб относно изводите:
1.имаш когато славянският народ живял на дунав
2.дошли така наречените българи и се заселили в земите на славяните

според мен е логично авторът да отбележи, че българите също са славяни ако бяха такива или ако беше известно на автора. На мен ми изглежда като ясно противопоставяне. това което не е казал летописецът (че българите са славяни) не бива да му се вменява. но все пак става дискусия въпреки различията. ето това е истински дебат.

Това е копие от един мой постинг с дата 20.10.2010. Ако искаш го погледни в блога, но очаквам и тук да коментираш.

В този постинг ще бъде разгледано едно интересно сведение от "Чудесата на св. Димитър Солунски"

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрост...


сведението за това че българския приличал на хазарския също ще го цитирам. в някой друг коментар.
цитирай
139. voulgaros - ЮЛИУС Е ПРАВ. . . ИМА МНОГО ИЗВОРИ, ОТ ...
29.04.2013 20:24
ЮЛИУС Е ПРАВ...ИМА МНОГО ИЗВОРИ, ОТ МОИТЕ ПРЕДЦИ - ВИЗАНТИНИТЕ, КЪДЕТО СЕ КАЗВА ЧЕ ВУЛГАРИТЕ СА НЕЩО ДРУГО ОТ СЛАВЯНИТЕ..И ЧЕ ВУЛГАРИТЕ СА УБИВАЛИ И МЪЧЕЛИ СЛАВЯНИТЕ НАВСЯКЪДЕ - И ОКОЛО ПЛИСКА.И НАДОЛО КАМ СКОПИА И КЕРАМИСИИСКОТО ПОЛЕ.

ОРИГИНАЛНИТЕ ВУЛГАРИ СА ДРУГО ПЛЕМЕ..НЕ СА СЛАВЯНИ.
цитирай
140. iuliuscaesar - иване, Не съм славист и не мога да ...
29.04.2013 20:25
иване, Не съм славист и не мога да кажа дали наложеният от Борис славянски е идентичен с този в Рус или са различни диалекти.
цитирай
141. merlin68 - iuliuscaesar,
29.04.2013 21:16
аз не вменявам на летописеца думите, че българите са славяни, но не бива да му се вменява и това, че те не са славяни:) Както и сам допускаш, най-вероятно той не е знаел какви точно са българите, израза е доста неточен - "пришли от скифов, то есть от хазар", може да се интерпретира по най-различни начини, но според мен най-вероятно автора не е познавал българите.
Това което си цитирал предполагам е в подкрепа на твърдението ти, че българският език не е бил славянски. Вече по-горе ти писах за една теория обясняваща падежите в книжовния български език от 9 до 18 век и липсата им днес. Българите са имали различен език от местните славяни, както днес руския е различен от българския (вероятно в по-малка степен разбира се). Различията в езика не означават обаче, че българският не е бил също славянски нали така:)
цитирай
142. merlin68 - iuliuscaesar,
29.04.2013 21:48
извинявай, явно съм пропуснал някои от коментарите ти към мен. Сега прочетох този в който пишеш, че за пръв път от мен чуваш, че българите идвали от Крим:) Ами не знаеш ли, че Крим е в състава на Кубратова България, от която пък идва Акпарух тук в днешните ни земи? Наистина ли не знаеш това? Дори според някои историци столицата на Кубрат е Фанагория. Фанагория е на Таманският полуостров, който е точно срещу Крим, дели ги Керченския проток.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/11/Old_Geat_Bulgaria.bg.svg
цитирай
143. iuliuscaesar - мерилин, ако ми цитираш сведение че ...
29.04.2013 22:31
мерилин, ако ми цитираш сведение че българите някога са владеели Крим ще те черпя една виртуална бира:)

аспарух управлява областта при конските планини според арменските извори. тези планини се споменават още от птолемей през 2 век и се намират между каспийско и черно море. именно оттам идват българите на аспарух, което е дота далеч от Крим.

Самият Крим не е владян от българи никога, или поне няма инфо, така че няма как да идват от Крим. ако приемем твърдението за фанагория, което не е сигурно, пак няма да сме в Крим а ще сме на противоположния бряг. Това е все едно турците владеещи азиатския бряг на Босфора да твърдят че владеят константинопол например (имам предвид още преди да се прехвърлят в европа).
цитирай
144. leonleonovpom - Искам да сме наясно-логическата ...
30.04.2013 19:42
Искам да сме наясно-логическата схема на гореизложеното е, че траките участват в процеса на изграждането на българската нация, участват и то активно ,с водеща роля.Приказки от рода на,Че Херодот казал едно, а друг точно обратното, ме карат да се сещам за изводите на Каспаров и за закона на случая,за хазартността. Дори и в чумни времена, народите не са изчезвали напълно. Какво е сполетяло траките, водородна бомба ли, че са изчезнали до един. Какво казват по въпроса античните автори?1 Май в случая актуални са лицензираните ,модерни автори.
И друг път съм задавал въпроса, кое е тревожното и притесняващото в участието на траките в този процес, който не е ден два, а хилядолетия?1 Нека противниците на това ми го изяснят, че недоумяввам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1023575
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930