Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2013 19:47 - Трети март и народната война
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 11659 Коментари: 35 Гласове:
8

Последна промяна: 19.06.2013 07:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Много са спекулациите около трети март, най- вече от псевдопатриотите- Русия ни освободила за да станем задунайска губерния. Така ли е. ?!
 Тази война е предшествана от Цариградската конференция. Там Великите сили и Русия също размахват пръст на Турция . В един момент Турция решава ,че няма какво да прави повече там и напуща. Политиците свиват безпомощно рамене и руските също. 
Но руския народ вече знае съдбата на българите. Да се връщам в историята на траките няма смисъл. В руските църкви езикът е старобългарски. В Украйна в обръщение е още латинското и , което е отпаднало в старобългарския, но дълго е присъствало. А Велика България е била точно на украинска територия.
Започва мощно народно движение в подкрепа на българите, което иска Турция да бъде наказана и България освободена. Западните " приятели" се спотайват. Те ще се намесят в подстъпите на Цариград,за да предупредят Русия, че ще срещне техни войски , ако се опита да влезе в града.
Русия не е готова да воюва, царят добре знае това и се противопоставя. Но не за дълго Хората от улицата настояват и той отстъпва, въпреки нежеланието си. Ходът на войната показва, че е бил прав. Но оставя ли се брат в такова положение.
А във войната неподготвените войски и най вече предизвикващите присмех опълченци правят чудеса
Критикуваният  Скобелев .  Щял е да превземе Плевен при първия щурм , но не е получил подкрепа. Белият генерал , нямащ 40 години, който куршум не го лови начело на войската му. Мисля, че самите турци не са се целили в него, смаяни от героизма му!
А Гурко. Заповядва поход в най- тежки условия към София, за да я спаси от опожаряване и от апетитите на сърбите, които само осем години по-късно не закъсняват да ги проявят отново.  Защото в проекта за държавата Бъпгария, София е предвидена за столица. Хиляди жертви, но безропотно, в името на голямата цел!
Ами опълченците. На новите Термопили тази на пръв поглед смешна войска дръзва да надмине дори подвига на школованите войници на спартанеца Леонид. Светът заговаря с уважение за българите и вече смята, че те заслужават свободата си
Тази война е народна, не само за Русия  и най-вече и България също, но и за другите участници в нея- румънци, фини.Аристокрацията на Русия може да пише и говори на френски, прабългарската- на персийски, но народът най-добре усеща и знае, кой му е брат и приятел и няма да го изтъргува за жалки сребърници, а ще жертва живота на синовете си. Това го прави руския народ в своята съвкупност. 
Поклон за подвига му!



Гласувай:
8



1. leonleonovpom - № 25!Все пак ще помисля. Матер...
02.03.2013 19:53
№ 25!
Все пак ще помисля.
Материалът посвещавам в памет на близък мой приятел, блестящ специалист и човек! Той беше и инициаторът на материала " Танто за кукуригу " , който предизвика голям интерес!
Сбогом Митак!
цитирай
2. zaw12929 - ВОЙНАТА, КОЯТО ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРИЯ...
02.03.2013 20:06
Поклон. Тази война не е освободителна, а много по вече
ТАЗИ ВОЙНА ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА СЛЕД 5 ВЕКА И НАРОДЪТ НИ СЕ ПОДГОТВИ, ЗА ДА ИМА ДЪРЖАВА: ИЗУЧИ ДЕЦАТА СИ НА СЕВЕР И ЗАПАД- ИМАШЕ 700 ЛЕКАРИ ВИСШИСТИ, УЧИЛИЩА, БЕ ПОСТАВИЛ НАЧАЛОТО НА БАН 1869, ЧИТАЛИЩА, ОБЩИНИ ЦЪРКВИ. ПРОЦЕНТЪТ НА НЕГРАМОТНОСТ- КОЛКОТО В АНГЛИЯ- ОТБЕЛЯЗВА АНГЛИЙСКИ ПЪТЕШЕСТВЕНИК.
ИСТИНСКО СЪКРОВИЩЕ СЕ ОКАЗВА ЦАР ФЕРДИНАНД - ПРИОБЩАВА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЗАПАДНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ- НАЛАГА НОВОСТИТЕ: ЕЛ ТОК ПО УЛИЦИ И ДОМОВЕ ОТ ЕЛ ЦЕНТРАЛИТЕ, КОЛИ ПО УЛИЦИТЕ, САМОЛЕТИ В НЕБЕТО ОБУЧАВАНИ ОТ ЦАРЯ.СТРОЯТ СЕ ШОСЕЙНИ И ЖП ПЪТИЩА, БОРСИ, БАНКИ, НАЧАЛО НА ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР... БЪЛГАРИЯ Е ЕВРОПЕЙСКОТО ЧУДО В НАЧАЛОТО НА 1900 ГОДИНА.
цитирай
3. leonleonovpom - Така е. И Батенберг, и Фердинанд, И ...
02.03.2013 20:27
Така е. И Батенберг, и Фердинанд, И Борис са достойни за България. Специално за Фердинанд нямам школованото отрицателно мнение. Единствената му грешка според мен е, че той не е преценил, че с победата в междусъюзническата война БЪЛГАРИЯ СТАВА ВЕЛИКА СИЛА, А ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ Я ИСКАТ В РЕДИЦИТЕ СИ.СИМЕОН ВЕЧЕ Е ПЪЛНО РАЗОЧАРОВАНИЕ, НО ВСЕ ПАК ИМА ОПРАВДАНИЕ, ЧЕ Е ПРЕКЪСНАТО ОБУЧЕНИЕТО МУ
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Един от най-аисторичните постове в ...
04.03.2013 10:29
Един от най-аисторичните постове в раздел "история", който съм чел, а тук такива са много.
Цариградската конференция оформя плана за възстановяване на българската държава, към който за съжаление Русия не се придържа - въпреки поетите дипломатически ангажименти.
Руският народ и "мощното му народно движение" няма нищо общо нито с тази, нито с която и да е война водена от Русия! По-голяма част от руския народ и не само въобще не знае за това какви са тия българи и е далеч по-неграмотен и в по-тежко материално и икономическо, че и политическо отношение спрямо (робите) българи - съвсем наскоро поне на книга е премахнато крепостничеството поради което Александър ІІ става цар Освободител - не защото освободил българите забележи, а защото освободил... поне на книга - собствения си народ!
Русия не може да кихне без разрешението и без санкцията на Великите сили. Тя с тази война се бори да си върне статута на "Велика сила" отнет и след Кримската война. Войната става факт, защото Австро-Унгария, Англия (като най-засегнати велики сили), Франция и Германия и позволяват да я води с предварително поставени цели и задачи - които Русия се опитва да промени в края на войната и за които цената плаща България и българите!
Положението на българите е значително по-добро от това на руснаците - обикновените!
Скобелев няма нищо общо с първия и втория щурм на Плевен, той е един от калпавите генерали кръволаци, които едва не губят войната, а кръволак е и след нея - геройският му орелол е измислен.
Зимното нападание и преминаване на Стара планина не е идея и инициатива на Гурко. Гурко е изтеглен от действащата армия след фиаското му при Стара Загора и неуторизираната му кампания на юг от Балкана, който отново поставя под риск войната. По същото време, през което той минава Стара планина, същото прави и ген. Радецки, който разбива последната боеспособна османска армия при Шейново.
Причината за минаването не е и спасяването на София, тя е спасена от западните консули, а Пазарджик от вероятно най-големия индивидуален герой в тази война - арменецът телеграфист, който подменя текста на шифрограмата с риск на живота си и така спасява града!
София въобще не е предвидена за столица - тя е предвидена за столица на "Западното българско княжество", съгласно плановете за войната и съгласно Цариградската конференция. София остава част от княжество България на косъм и с много интересни аргументи по време на Берлинския конгрес. Учредителното събрание я определя за столица на вместо Търново с оглед стратегичското и позициониране към земите останали извън Княжеството.
Войната не е народна, имперска е, целите и също са имперски, това че има разни манифести и литургии в православните храмове с пропагадна цел не променя този факт.
Над 10% от войниците в руската армия са мюсюлмани, около 50% не са въобще руснаци. Генералите с руски произход, участвали в кампанията се броят на пръсти. Руският народ в своята съвкупност се е вълнувал от българския, точно толкова, колкото българският в своята съвкупност се е вълнувал от робския статут на руските селяни, на поляците, белорусите, финландците, украинците, волжките българи и т.н. народи под владичеството на руския империализъм.
Прост факт е, че героизмът на опълченците на Шипка, съчетан с глупостите на Сюлейман и другите османски генерали (нито един турчин) и бързият преход на Радецки спасяват войната.
Поклонът е пред тях и пред всеки дал кръвта си в тази война, за да я има дори в този и вид България, но не и пред некадърните генерали, не и пред самозабравилия се император (той е най-свестния руски император въобще) и някои негови съветници - най-вече граф Игнатиев, който сътворява Санстефанския договор и за една бройка не го прави окончателен, което щеше да доведе до нова война и връщането ни отново в османската империя. Нито пред другите велики сили, всяка от които играе с балканските народи своя игра, още по-малко към сърбите, които с благовидната намеса на Русия завладяват и унищожават българщината в една от най-българските територии, а и за румънците, които макар и жертва не се дърпат чак толкова много и за мижавото си участие във войната получават Северна Добруджа - люлката на българската държавност, която е системно и безпардонно обезбългарена!
цитирай
5. leonleonovpom - Един абсолютен пример за закост...
04.03.2013 14:26
Един абсолютен пример за закостенял казионен историк. Естествено е, че не казионните са аисторици за него. Аз се мъчех да ти подам ръка, но напразно, наливал съм вода в празна мелница.
Историята приятелю, не съм я попивал от кабинетни и мошенически настроени " историци" С историята съм закърмен откакто съм проговорил Прадядо ми е участвал в освободителната война. Аз няма как да съм чувал разказите, но баща ми е разказвал достатъчно. А той беше с класи над тебе
Искащ ли да ти напомня един от твоите многобройни исторически бисери.
Крум бил загубил войната с Никифор За да ти стане по ясна глупостта , ще мина на футбол . Преди години
Левски би ЦСКА с пет гола разлика, но Цска поведе. Все едно да се твърди ,че този отбор, а не Левски е спечелил
И тук си сътворил казионни глупости. Да , Сюлейман е искал да накаже раята, ако бил минал Твърдишкия проход/ прадядо ми е бил там за сведение/ победата била сигурна.Ами да е минал. София не била определена за столица, но на Цариградската конференция била спрягана.
А бе знаеш ли че ми се догади. На твое място щях да си изям дипломата. Знаеш ли, че не е лошо в съобщения да ми пратиш , ако желаеш копие
Сталин бил загубил войната защото...тра ла ла. На снимките в Потстам обаче е Сталин, Хитлер би трябвало да е там
Все пак благодаря за интереса, въпреки, че в основата си той има за цел да удуши. . Ако дръзнеш нещо да добавиш, ще получиш и това, което сега ти спестих
Иначе в едно си прав. Ако бях писал к.р за някого, интересът щеше да е огромен, не само сред жените. А аз съм седнал тук да пиша за някакъв си Трети март, който и без това казионни историци непрекъснато осират.....
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Що за тирада. С право отказах да к...
04.03.2013 17:50
Що за тирада. С право отказах да коментирам, но белким да ти оправя грешките фактологически, ако не друго. Казионната история, между другото пише нещо съвсем различно, а и не зная какво имаш предвид под "казионна история". Историята си е история - фактите са си факти. Да правиш историческа интерпретация и реконструкция на събитията на база непознаване на фактите, че е профанщина - май беше инженер, пробвай към своята наука такъв подход? Ама някой те изправи, поне да си оправиш фактологията и вече "казионен".

Чел съм интерпретацията на дзвер за Твърдишкия проход, тя няма нищо общо с шипченската битка, писал съм специален пост за това. И Сюлейман минава прохода, просто прави същата грешка (преднамерена или от некадърност), която прави и при Шипка, когато губи спечелена битка, а и цялата война всъшност.

Левски, ЦСКА, Крум, Никифор.... прочети протоколите от Цариградската конференция, протоколите между Русия и Австро-Унгария и Англия и Русия преди обявяването на войната. Виж какъв е састава на руската армия, какъв и е генералитета, какво е състоянието на руското общество през този исторически период, па виж поне биографиите на генералите, за които пишеш, преди да пишеш за тях!

За Трети март пиши колкото си искаш. Между другото, като пишеш за трети март може да провериш кога е обявен за официален празник, от кога се чества официално и кога става национален празник. Що ли пък българите след Освобождението не го честват като такъв? Задавал ли си си този въпрос някога?

Що не оставиш футболната терминология и не кажеш, кое от нещата написани от мен е невярно?
цитирай
7. merlin68 - anonymousbulgaricus,
04.03.2013 18:38
аз няма как да не се съглася с теб - ти не си казионен историк, ти си комерсиален историк, това ти го казвам като магистър по икономика. Не случайно ти го казвам, понеже оспорваш едва ли не правото на инженери и други да се занимават с история. Ами защо икономистите да не навлязат в историята след като много подобни на теб историци я комерсиализираха в своя икономическа изгода? Та нужно ли ти е на теб икономическо образование за да продадеш нещо което не ти принадлежи? с уважение се отнасям към историческите ти познания, които със сигурност надминават моите и тези на инж. Симеонов, но тройно и с обратен знак е отношението ми към начина по който използваш познанията си. И сега по същество.

Първо, огромната част от руският народ отлично знае кои са българите. Русия води десетина (ти сигурно по-добре знаеш точният брой) войни с османците, столетия е водена разяснителна кампания сред руското население за да му се обясни, че жертва живота на синовете си за освобождението на братята по кръв и вяра от Балканите. Не ти ли е известно, че преди Александър ІІ да прочете своята прокламация и да започне войната са направени сериозни социологически проучвания за настроенията относно започването на военни действия сред всички прослойки от населението? Не ти ли е известно, че резултатите са почти пълната подкрепа на целият руски народ за тази война, между 95 и 98%? Странни празнини имаш в знанията, или...
Второ, не знам от къде извади статистиката, че 50% от участвалите във войната не са руснаци, подозирам - просто на око. В Руската империя е имало над 150 националности и безспорно голям брой от войниците не са етнически руснаци, само че те воюват по волята на руската държава от която са част. Забележи, това означава, че е налице пълно единодушие между цар и народ за тази война - вещо което не знам дали въобще има аналог в историята, но и да има се среща изключително рядко. Или ти си мислиш, че ако Финландия не бе част от Руската империя, фините щяха да дойдат да ни освобождават?
цитирай
8. get - - Интересно развитие на казуса (?) !
04.03.2013 18:52
1. Цариградската конференция оформя плана за възстановяване на българската държава
2. Русия не се придържа ... (плана )
3. Русия ... с тази война се бори да си върне статута на "Велика сила"
4. Войната е имперска, целите и също - Тук ще спра с цитиране(изреждане) - па после ще си поставя на глас едни други въпроси ?
- Каква е целта на войната ... тоест какви цели, са очертани от "великите сили" пред Русия ?
- Ще попитам англичани да са оказвали логистична помощ на турските войски;
- Сюлейман с клането в Стара загора, какви стратегически цели реализираше;
- Какви са отношения Англия-Русия преди, по време и след приключване на войната(под вида Шувалов-Солсбъри) ... това поради елементарният пример-цитат от "Вики-ру":
"Солсбери сумел побороть свои предрассудки и вступил в правительство Дизраэли, где поначалу отвечал за управление Британской Индией, а в 1878 году получил портфель министра иностранных дел. Это был период, когда после очередной русско-турецкой войны Россия стремилась получить контроль над Константинополем."
цитирай
9. merlin68 - Второ, с тази война Русия се опитва ...
04.03.2013 19:04
Второ, с тази война Русия се опитва "да кихне без разрешението и без санкцията на Великите сили." Този опит за кихване (както ти го наричаш), за нас означава СВОБОДА И ВЪЗКРЪСВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, затова отношението ти не възприемам като обикновена русофобия, а като антибългарщина. Русия в сложна геополитическа ситуация, нямаща подкрепата на нито една от така наречените "велики сили" рискува ужасно много и затова можем само да сме й благодарни. Предварителните съглашения с "великите сили" са условието което Русия трябва да изпълни за да започне войната без да бъде нападната от всички тях вкупом. Тези съглашения са изцяло против както нашите, така и руските интереси, но без тях въобще не би била възможна тази освободителна за нас война! В тези съглашения на практика е залегнало това - как с руска кръв ще се разгроми Османската империя, а след това Англия и Австро-Унгария ще си поделят плячката (това се вижда от Берлинският договор). Именно затова след изключително успешната военна кампания против турците, Русия се опитва да ревизира в своя и в НАША полза предварителните договорености (това е видно в Санстефанският договор). И няколко щриха за да се изясни отношението на запада и на Русия към българите.
Дизраели (мисля че беше, но може да греша, поправи ме) казва: По добре да бъдат изклани 100 000 българи, отколкото да си развалим отношенията със султана. Това след Априлското въстание.
Бисмарк: И един прусак не бих пожертвал за онези конекрадци отвъд Дунава.
Александър ІІ в писмо до Австро-Унгарският император: Русия може да се съгласи с всичко, но не и с това българите да останат под властта на султана!
Та това е политиката преди тази война на кратко.
По време на Освободителната война, английският флот прехвърля армията на Сюлейман паша, точна тази армия извършила кланетата на българското население в Стара Загора, Нова Загора и околните села.
В Лондон една улица се кръщава Плевен, това заради геройската отбрана на турците!!!
цитирай
10. leonleonovpom - Към Мерлин и Гет
04.03.2013 19:19
Благодаря Мерлин, благодаря Гет за подкрепата! Жалко е точно този празник да става повод за такава полемика. Пояснявали ми фактите. Кои факти?! Тези ,които знам са от непосредствен участник/ предадени от баща ми, който ги е слушал с отворени уши/ Такива фактолози ще ме откажат, както отказаха и сина ми да участвам тук. Не го правя заради хора като вас , все още.
Последните четири материала ще ги архивирам последователно. Да обичаш България? Що за глупост? Ако можеш , продай я. Сигурен съм, че материал с такова заглавие ще събере хиляди посетители. Но това е на долната част на последната страница. В коментара си журналистката , която пише в Либерасион, ако не се лъжа, защото нямам името и пред мен ,правилно беше определила местата на сериозните материали Ще я поздравя специално!
Благодаря ви още веднаж!
цитирай
11. leonleonovpom - За Анонимус
04.03.2013 19:32
Дълго се чудех защо не вземаш участие тук. Всичко е повече от ясно, за теб и сега за мен
Първо , наистина съм инженер, но цял живот съм бил научен работник. Така , че с технологията на нещата съм наясно, в историята също. Фактите са важни, особено ако са достоверни. Но дори и така не е достатъчно. Честно казано, в моята професия, ако робувах на фактите нищо нямаше да постигна, колкото и да е нескромно Но кои са фактите в историята в този случай? Разгромил си сина ми за Твърдишкия проход?! Проход , охраняван от прадядо ми, участник във войната, произведен в капитан за заслугите си. Неговите факти ли ще оспорваш, свидетелят на общонародния подем в Русия в защита на българите? Този, който е посрещал Левски, Стамболов, Греков и много други. Той ли греши или някой съвременен историк, който в момента измисля, че антониниана на Транквилина е скъп защото Гордиан и" резнал" главата и заповядал да се изземе от обръщение. Смешно.
цитирай
12. merlin68 - Трето, четвърто и пето, по всичките ...
04.03.2013 19:36
Трето, четвърто и пето, по всичките глупости които си написал мога да ти кажа, но не желая да си губя времето в спорове с човек който отлично познава историята но я манипулира с комерсиални цели.
Само ще ти кажа нещо за ген. Скобелев, няма как да се сдържа четейки гнусните ти нападки към този велик човек.
Този "калпав кръволок" както го наричаш е един от най-подготвените руски генерали, не случайно сравняван със Суворов.
На 32 години Скобелев е генерал лейтенант, говори ОСЕМ европейски езика и непрекъснато (включително и при военни действия) чете и у съвършенства професионалните си умения. Този "калпав кръволок" винаги лично предвожда войниците си в боя изграждайки си имидж на непобедим и неуязвим военачалник. За него руските войници казват: Където е Скобелев, там е победата!
За личният си пример повдигнал неимоверно духа на руските войници при дебаркирането на Дунав, командващия операцията ген. Драгомиров предлага Скобелев за награда и той е удостоен с орден Свети Станислав І степен.
Лично предвожда третата атака за Плевен, конят му е убит под него, но това не спира устрема му, неговата част превзема два от основните турски редути над града с което на практика открива пътя за щурмуването му. Според редица руски военни историци, ако не е свирено отстъпление, а Скобелев е бил подкрепен, тази атака е щяла да завърши с превземането на града. Вместо това на Скобелев е наредено да прикрива отстъплението, което той прави изключително успешно. В продължение на 30 часа защитава завзетите турски редути.
Този "калпав кръволок", плаче за загиналите си другари и със собствени средства плаща панахида за падналите войни (Верешчагин). Същият "калпав кръволок" със свои средства заплаща транспортирането с кораб до Одеса на ранени руски войници. Пак този "калпав кръволок" отново със свои средства купува шуби на войниците от своята дивизия за преминаването на Балкана и от неговите войници нито един не измръзва!
цитирай
13. merlin68 - И се чудя anonymousbulgaricus,
04.03.2013 19:54
защо от всички руски генерали реши да злословиш точно срещу Скобелев? И както се чудя май си намирам и отговора. Защото Скобелев е славянофил, постоянно той изтъква нуждата от обединение на славянските народи. Открито говори за запада като за враг на славяните. Това го прави от позицията си на човек познаващ западноевропейската култура, манталитет, ценностна система. Той често казва: Аз съм готов да се уча от запада, от немците, въпреки че не ги харесвам. Готов съм защото знанията ми ще помогнат на родината ми, но не съм готов да служа на запада, да ставам техен васал и да приемам мирогледа им.
Комерсиалните историци като теб анонимникус, захванали се да изкривят историята през призмата на днешната геополитика, въобще не се нравят думите на ген. Скобелев:
"Аз виждам в бъдещето свободен съюз на славянските племена. Пълна автономия за всеки от тези народи, едно само общо - войска, парична единица и митническа система. За останалото - всички да живеят както искат, и всички да се управляват както могат.
Моят девиз е кратък - любов към Отечеството, свободата, науката и славяните. Върху основата на тези четири кита ние ще изградим такава мощ, че за нас нещо няма да е страшно."
Да любовта към брата, към кръвта и вярата вие превръщате в мръсни думи. Такива като теб anonymousbulgaricus, водите този народ на заколение!
цитирай
14. leonleonovpom - Още веднаж благодаря, Мерлин! Вече ...
04.03.2013 20:33
Още веднаж благодаря, Мерлин! Вече си мислеж, че освен турците ,може би само аз се възхищавам на Скобелев. Щях да го обвиня, ако се криеше, а той е бил начело!
Е, сега някой трябва да търсят връзка с американците, въпреки че за тях теорията на Дарвин е в пълна сила-за естествения подбор на хора със съмнителни качества-авантюристи, престъпници ,бягащи от закона, и изобщо 98% хора под и около средното ниво и 2-3 % изключително качествени, които се купуват. Но такъв човек никога няма да пролее кръвта си за тебе, да не продължавам повече.....
цитирай
15. leonleonovpom - Сюлейман/ Соломон/ паша и Анонимоус
04.03.2013 20:53
Преди всичко един технически въпрос Булгарикус, понеже си педант. Бях ти го задал преди време, но остана глас в пустиня.По конструкция името ти е на латиница и би трябвало да се чете Аноним Булгарик. Би трябвало.... Само, че тогава о-то е излшшно. Затова Натан се гаври и те чете Анонимоус. Ако решиш ,поясни.
Сега за пашата. Защо смяташ евреина, френски възпитаник за глупак. За скитник съм чувал, но за глупак евреин-не. Смятам че тук и Натан ще скочи.
Можел да мине през Хаинбоаз, през Арабаконак и т.н. Това го твърдят историци, които са воювали само с писалката. И в Хаинбоаз защитниците ще се наредят в шпалир и ще го приветстват. В една теснина и 300 човека са достатъчни за защита. Както е постъпил Леонид оставил 300 и останалите освободил, не защото са некадърни, а не са нужни.
Друго! За колко дни , почти на бегом армията е пробягала почти разстоянието от турската граница до Сливница За около три. За колко мислиш, че ще се предвижи до Хаинбоаз, който все пак има охрана, писал съм ти. Аз лично с приятели съм пробягвал разстоянието от Шипка до Бузлуджа-12 км за около 50 минути. А войските на Сюлейман да не би да се телепортират там. Не, не е глупак Соломон. Знае какви капани може да го очакват .Да ти напомня ли пак за Крум Страшни, не Загубени?! Най ефективно е настъплението след отстъпваща войска Иначе тя се прегрупирва.Не случайно след войната, става и министър, ако греша поправи ме
цитирай
16. leonleonovpom - За фактите -- последно
04.03.2013 21:28
И по-горе споменах за мнението си за фактите- че може да са със съмнителна даставерност, с примера за сладкодумния професор за случая с Транквилина, че не са достатъчно условие и т. н. Що се отнася до тях ,най-добре може да борави папагала. Виждал съм такъв да свири ария от опера и не само нея, ами и дирижира. С фактите свещено право има да борави само непосредственият жив участник и свидетел. За Освободителната война, за съжаление няма даже и един. Затова по-кротко с фактите....
цитирай
17. leonleonovpom - Светотатство е да се оплюва Скоб...
04.03.2013 21:54
Светотатство е да се оплюва Скобелев. Той така и приключва живота си, нямащ и 40 години, да защити по-слабия. А колко е обичал България, говори фактът, че майка му е инициатор и спонсор на изграждането на храм-паметника Шипка и самата става жертва. Не Анонимус, от позицията на знаещ фактологията критикувай мен колкото искаш, приемам, но на Скобелев не посягай-светиня е!
цитирай
18. leonleonovpom - Защо откриха паметник на Гурко в ...
04.03.2013 22:11
Защо откриха паметник на Гурко в София, Анонимус и то сега? Да не страдат от амнезия? Ето ти факта ,развий тезата, моля ти се, че вече почвам да говоря със себе си.
Ама не високопарно и надменно, а по същество
цитирай
19. anonymousbulgaricus - Мерилин, руската интелегенция и ...
05.03.2013 09:49
Мерилин, руската интелегенция и част от градското население е наясно с българите и проблема им и както западната интелегенция и обществено мнение след Априлското въстание поставят пред политиците остро "българският въпрос". Разяснителни кампании сред крепостното население на Русия - шегуваш се! А както казах, войската на Руската империя не е само от руснаци. В нея има и католици и православни и мюсюлмани като конфесии, има хора от най-различни етнически групи и т.н. Т.е. това не е "народна война".

Ама аз точно това казвам - войната е по волята на Руския император и Руската империя - социологията още не съществува като наука или хайде да кажем прохожда в САЩ по това време - ще ми е интересно да кажеш кой е направил тези социологически изледвания и къде може да прочетем обощени или пълни резултати. Ако искаш за състава на руската армия - има литература на руски основно, но има, пък и ти го четеш вярвам.

Кампанията за която говориш е едно от добрите неща, които може да припишем на Александър ІІ, който поне за мен е най-читавия руски император (независимо от великите Петър, Елисавета, Екатерина и Александър І, които изграждат имперския модел в РУсия и я превръщат във Велика сила). Факт е, че той инспирира тази кампания, за да получи по-широка подкрепа.

Никъде не споря, че тази война води до възстановяването на българската държавност - ти шегуваш ли се! Казвам, че тази война Русия я води с разрешението на Великите сили и не би я водила, ако го нямаше, защото тази Русия вече не е нито русията на Александър І, нито на Николай І (до Кримската война), която всъшност, която дирижира "Европейският концерт" и благодарение на която Европа просъществува такава каквато е (вкл. и в резултат на смазването на национално освободителни и други буржоазни революции с помощта на руските войски) до тогава.

Цариградската конференция и споразуменията между Русия и Австро-унгария и Англия и Русия са дипломатическата основа и географската за свободна България
цитирай
20. anonymousbulgaricus - Там ясно е казано има го даже в уик...
05.03.2013 10:21
Там ясно е казано има го даже в уикипедия:
Източната българска автономна област включва санджаците Търновски, Русенски, Тулчански, Варненски, Сливенски, Пловдивски (без казите Султанери и Ахъчелеби в Родопите) и казите Кърклисийска (Лозенградска), Мустафапашовска (Свиленградска) и Казълагачка (Елховска) от Одринския санджак.
В Западната област влизат санджаците Софийски, Видински, Нишки, Скопски, Битолски, част от Серски и казите Струмишка, Велешка, Тиквешка и Костурска.

Ето от това се отклонява Русия със Сан Стефанския договор и това води до Берлинския конгрес, който е наказателен за Русия, но потърпевша е България, защото да си забелязал: Нишки, Скопски, Битолски, част от Серски, Стумишка, Велешка и Костурска в територията на Княжеството или Румелия? Или пък Тулчански? Да не говорим, че част от тях са дадени директно от Русия на РУмъния и Сърбия - това добре ли е за България и пробългарско поведение ли е от страна на Русия или не?

Всяка от активните по Османския въпрос Велики сили има свои цели - извън решаването на "българския въпрос":
1. Русия връщане на статута, Бесарабия, доближаване на проливите;
2. Англия - Кипър и Египет;
3. Австро-унгария - Босна и Херцеговина и въобще проникване на юг към Балканите.
Всяка от тях си гони интереса и си го печели - между другото, за сметка на балканските народи. ГЕрмания пък повишава авторитета си с Берлинския конгрес и решението на спора, който намира и който устройва всички (без нас). Благодарение на Бисмарк точно - София и Варна остават в пределите на Княжеството!

Другите неща са факти, едва ли може да ги оспориш и за София и за преминаването зимно на Стара планина и за Пазарджик и т.н.

За Скобелев, не се бях сетил, че е славянофил, разглеждам поведението му като генерал. Славянофилството е друга тема, няма връзка с оценката, още повече това е от последните години, когато не е военен. Никой не оспорва личните му качества и стил на водене на битките. Третата атака при Плевен е най-голямата касапница и жертвеник на руската армия на Балканския фронт по време на битка, при това без да има особена нужда от този курбан и с голям риск за тежки последствия за цялата война. А поведението му след войната в Туркменистан е далеч от всякакви норми за "хуманност".
Други са големите генерали в Руско-турската война, които я водят читаво и я печелят, но при тях го няма този "героичен ореол" и поза, затова и не са толкова популярни за обикновените хора, но си вършат работата професионално, а и във военната йерархия на Русия стигат доста по-далеч. Това няма общо със славянофилство и славянофобство, а с качествата им на военни.
цитирай
21. anonymousbulgaricus - Към домакина на блога:1- Никъде ...
05.03.2013 10:44
Към домакина на блога:
1- Никъде никого не громя (най-малкото пък дзвера). Написал съм пост по повод на един негов, в който детайлно разглеждам ролята на Шипченската битка за изхода на войната в противовес на неговата теза, че е без значение. Както и давам фактологическа информация за това, което се случва при Елена, което в никакъв случай не е "четниците победиха Сюлейман).
2-Не разбирам какво искаш да кажеш с тирада ти за Сюлейман - има две версии, които могат да обяснят поведението му (приемайки, че не е глупак). Споровете във върховното командване и за върховното командване но Османската армия (което накрая, той получава и тогава печели и последната битка за османската империя в тази война - тази при Елена) и/или стратегическа подготовка, но липса на тактически умения. И в двата случая - при Шипка и при Елена той прави една и съща грешка, която му коства победата. Преди това, след като разбива Гурко по неясни причини започва да се занимава с явно любима негова дейност - палене на български градове и вместо да преследва Гурко и да си върне Шипка и с това да има пряк контрол на пътищата към Ловеч-Плевен и да обърне войната нацяло, той се захваща да пали Стара Загора и да гони и коли невинните българи от града и околността (всъшност може да си е и бил и малко луд). Има три стратегически момента - изработени от него и провалени оперативно от него, които могат да доведат до минимум много по-голямо затягане на войната и загуби за руснаците, а като се има предвид и ситуацията в Кавказ по това време, можело и да обърнат войната. Не ги използва - провал! Който е добро за нас!

За паметника на Гурко мога да те попитам, а защо 135 г. нямаше такъв и такъв не е изграден от тези българи, които са били преки участници и свидетели на събитията? Ама няма. Хубаво е да има паметник на Гурко - той във втората фаза на войната се представя добре. Още по-хубаво би било да има паметник на Тотлебен, на Радецки, на Столетов и още много генерали и офицери, въпреки, че поне в София, а и не само в София имаме достатъчно памет и почит към освободителите.

Фактологията си е фактология, точно като с инженерството - точна работа е. Всякаква интерпретация може да правиш след това с фактологията, но да изказваш тези построени на грешна фактология остави, че е непрофесионално, ами те прави лесно атакуем и след това се започват клишетата - левски-цска, патриот-непатриот, русофили-русофоби и какво ли още не. Това каква връзка има с историята. Още повече, че историята на точно тази война е достатъчно осветена и за нея има и достатъчно източници и достатъчно литература и документи, че да не ти е "тъмна индия" и да може да боравиш коректно с тях. Едно е да разправяш, че "имало битка при Онгъла и Аспарух се съюзил със славяните", все пак има два-три извора по въпроса, ама за Руско-турската война....

За името ми - то е слята дума и въобще не е търсена коректност, а аналогия. Ако трябваше да го пиша коректно щеше да е съвсем различно, а анонимен си е коректно изписано (по конструкция трябва да се чете анонимни български).
цитирай
22. leonleonovpom - Скъпи Анонимус, За съжаление гр...
05.03.2013 13:54
Скъпи Анонимус,
За съжаление грешните факти са твой и ти си атакуем. Какво има да разбираш?! Да почнем от Крум Страшни-за теб Победени. Загубил битка но спечелил войната. Толкова ли е трудно да разбереш аналогията с мача?! Кръволока Скобелев-срам и позор. Некадърника Гурко и генералитета. Тук донякъде имаш право и царя знае, че армията не е готова, но движението отдолу му я налага. Замълчи,защото щете определя този път като инженер Значи продължаваш да мислиш като кабинетен военен, че пътят на Сюлейман ще бъде обсипан с рози през Хаинбоаз. Блажени са верующите. Точно толкова, колкото на Никифор във Върбица. Не се пиши за по-добър военен от него ,защото не си, както и аз и почти всички останали.
Ами като си тръгнал да сепарираш кръволоците, не забравяй и Стамболов. Нима не е факт, че е скандирано това по негов адрес. Най-големият политик , който сме имали в новото време. И кои са скандирали? Някои твои предшественици, за съжаление
Моите факти са истински, няма нищо измислено. Това, че безочието ги прави атакуеми е проблем на безочието.
Разочарован съм от тебе меко казано. Този материал посветих на приятел, който почина този ден. Душата ми плачеше. А ти вместо да напишеш нещо стойностно по датата ,словоблудстваш и се гавриш със светини.
Прав е Мерлин, ти си комерсиален. Сигурно търсиш връзката ни с американците в корена ни. Сещам се. Нали индианците са минали Беринговия провлак, когато е бил суша. Знам ти отношението към тракийския въпрос, но сега е удобно да се позовеш, че са траки.
Жалко, много жалко!
цитирай
23. leonleonovpom - Обещах ти нещо, не съм забравил
05.03.2013 13:56
Обещах ти нещо, не съм забравил
цитирай
24. anonymousbulgaricus - Абе, какви победени крумовци те ...
05.03.2013 14:23
Абе, какви победени крумовци те гонят. Сюлейман печели битката при Елена и влиза в Северна България. Спрян е при Йовковци от ген. Делингсхаузен и 26 пехотна дивизия, която е резерв и идва, защото Сюлейман, както при Шипка на втория ден започва да се окопава. След 6 дни, когато Осман вече се е предал, Сюлейман пали Елена и се изтегля с напълно боеспособната си армия, която е разбита чак след зимното преминаване на Стара планина от София до Пловдив. Вейсел паша си стои в Шипка и Шейново и блокира основните сили на Радецки, по същия начин, по който в битката при Шипка лъжливите атаки на Сюлейман го придърпват там, а главния удар става на Шипка. Това се случва на 4 декември 1877 г. по нов стил.

Не мешай Стамболов където не му е мястото, нито пък го слагай в компанията на доказани кръволаци, убийци на невинни и мирни хора. Какви американци те гонят не зная, но че в интерпретирането на Руско-турската война си затънал на пропагадни позиции от преди 1989 г., записани в учебниците с лозунгите "дружба от векове за векове е факт!".

Съболезнования за познатия ти, винаги е тъжно като хора си отиват! За тази дата, както и за събитията довели до нея съм написал доста стойностни неща в блога си, но понеже там се говори за българи и българщина, а не се засяга болезненочувстителната русофилия - коментари няма. Я попрочети какво съм написал и после мини пак да ми кажеш, че съм "комерсиален" или "непатриот". И в тази дата и във всички събития от Възраждането, които създават модерната българска нация и модерната българска държава има толкова много подвиг и свръх резултат, проявен от народ, който няколко века няма своя държавност, че това е удивлявало цял свят - без русофилите, за които Русия им е по-мила от България. Заради тях, не може да се направи и читав прочит на руското участие и роля - с добрите му и лоши страни и изведнъж пишещите предизвикано ставаме "русофоби, американофили, комерсиални и непатриоти" - само се чуй как звучи това и на кое време е репликат! Чакам комисарите с нагайките направо...

Чудя се, между другото, като си толкова па патриот - защо пак да кажа, българите освободени от Русия не са направили този ден национален празник и за първи път е честван като официален чак на неговата 100 г. през соца. А бе избран за национален, уж си по-голям и трябва да помниш за сметка на 24 май, Съединението или Денят на Независимостта от ВНС доминирано от.... свободен си да завършиш изречението. Може да видиш и кой как е гласувал в протоколите!

Нямам нищо против - избран е отбелязваме го, но има факти и прочит, коите не могат да се отминават и това не променя стойността на деня, нито прави хората, които ги говорят "непатриоти", колкото и странно да ти изглежда.

Ама се зачудих, като си толкова патриот, що не пусна един пост на 28 февруари - още една дата, която спокойно и с повече стойност може да бъде обявена за Национален празник, а дори не се отбелязва - ще се сетиш ли за какво става въпрос или патриотизмът, който се манифестира словестно като български всъшност е с друг адресат и трепети?
цитирай
25. leonleonovpom - Меся Стамболов, защото и той има ...
05.03.2013 15:39
Меся Стамболов, защото и той има прозвщето" кръволок" Та не е зле да ги съберем заедно, нали?! Скобелев ти самият го нарече така. Учил съм преди голямата псевдопромяна, ако правиш някакви намеци с датата, не съм бил партиен член. Но съм минавал със страхопочитание покрай заключената врата на кабинета на прадядо ми, руски възпитаник, участник хвъв войната, който на преклонна възраст е казвал само, че е бил в Русия и там е учил. Кабинетът му е бил заключен в деня на смъртта му и негодници след това го ограбиха, а после унищожиха. Бил е с картини от войната, негови снимки с военна униформа и оръжия
цитирай
26. anonymousbulgaricus - Което отново показва, как интер...
05.03.2013 17:33
Което отново показва, как интерпретираш исторически факти. Стамболов е наречен "кръволак" от политическите му противници и това е политически епитет. Стамболов никога не е избивал масово невинни хора! Освен това, би следвало да знаеш, след като ти е "любимия български политик", че е доста отявлен русофоб, особено в най-съзнателната част от своята политическа кариера и продуктивна също така.

Казах, че повтаряш клишета и форми на възприемане и интерпретация от преди 1989 г. Интересно е, защо датата на Националния празник всяка година е тема на дебати, разединяващи нацията?

Ето ти, като за последно нещо по темата от БЪЛГАРИН, един от най-достойните защитници на българщината в продължение на целия си съзнателен живот и всяка своя дума и деятелност. Мисля, негов паметник в София няма, но в Стара Загора и с танкове не могат да сринат направеното от него. Той също е учил в Русия и в Одеса и в Петербург и ей го на какво казва по повод на това сложно време от навечерието на подписването на Сан Стефанския договор до Берлинския конгрес - българин, за българите съвременик, участник и свидетел:

"...Вицегубернаторът Иванов, добър българин, ни посъветва да не мърдаме, за да не отидем в Сибир.

Махнах с ръка и рекох: тоя инак добър народ, със своето сляпо доверие и овчедушие, има много да страда, докато се прероди и си отвори очите. И днес, подир погрома, от овчедушието на сляпо русофилство, като пияни пострадахме, страдаме и още много има да страдаме.Овчедушието царува в България.

Един хитрец рекъл: „не народът, а първенците народни, ръководителите по църковно и гражданско ведомство, които са обладани от манията на идиотско русофилство, са толкова много и така изобилно никнат, че с коса да ги косиш, не се докосват!“

Те, навярно, според своя инстинкт, требва да са потомци на богомилите, които послужиха за оръдия на турците да превземат България без война.…”

Обикновено в такива случаи се цитират популярните писания на Раковски, Стоянов и Стамболов, та затова малко да разширим кръгозора с един духовен пастир и отец на Нацията ни!
цитирай
27. merlin68 - anonymousbulgaricus,
05.03.2013 18:54
продължаваш да си баеш каквото си знаеш, аз друго не съм и очаквал. Разликата е, че просто губиш всякаква фактология и започваш да разтягаш локуми. Затова и това е последното което ти пиша, нямам илюзии относно теб и е безсмислено да се спори.
Цариградската конференция не приема каквото и да е решение, така че да казваш, че Русия не се съобразява с решенията на тази конференция е глупост която професионален историк не би следвало да допуска. Сигурно ти е известно, че султана не приема решенията на конференцията с което на практика решения няма, конференцията е неуспешна. Убеден съм също, че добре ти е известно, че въпреки подкрепата на въпросните "решения" от Англия, нейните дипломати тайно съветват султана да не ги подписва. Същият цирк се повтаря и в Лондон. Защо Англия играе тази двойна игра? Отговора също убеден съм ти е известен, но ще го кажа за протокола. Интересът на Англия е да съществува Османската империя, но слаба за да може Англия като неин крепител да се облажи максимално. Същевременно Англия иска Русия също да е колкото се може по-слаба, затова Англия на практика проваля Цариградската, а след това и Лондонската конференции, за да се избият и омаломощят Османската и Руската империи. Черешката на английската политика е в това, че за да "разреши" тази война, тя без да си мръдне пръста получава Кипър и същевременно не допуска Русия до проливите. И моля ти се не прекалявай със западния гъзоблизинк до толкова, че да обясняваш как те спасили София. Не ме карай да ровя за цитати от английските вестници по това време, за какъв цинизъм и расизъм спрямо българите става там въпрос - Хитлер би се изчервил!
Бисмарк, който нямало да пожертва един прусак за конекрадците отвъд Дунав, бил играл за България на Берлинската конференция - това с германският тигър на чашка можете да си го чуроликате.
Значи те разсмивам с твърдението си, че руският народ (включително селяните) добре знае за българите - братя по кръв и вяра:) Ами нали точно тези селяни са мрели на Балканите..
цитирай
28. merlin68 - ....
05.03.2013 19:24
мисля, че би трябвало и сам да се сетиш, че добре са им обяснили святото дело за което леят кръвта си.
Социология може и да не е имало, на проучване на общественото мнение в Русия преди войната е имало и то широкомащабно. Има една твоя колежка професор, за съжаление не и помня името, но ако не се лъжа е преподавала във Военноморската академия Варна и е военен историк 20 години е проучвала точно Освободителната война. От нейна статия преди години ти казвам за подобно проучване и за 95-98% одобрение сред различните прослойки в Русия.
Значи за славянолюбито на Скобелев, ти не знаеш нищо:))) Странно, за пръв път признание, че нещо не знаеш:) Знаеш ти отлично за това!
Би трябвало да ти е известно, че самата военна тактика по това време е била кървава, живота на войника не се е ценял особено. При третата атака на Плевен наистина загиват огромен брой руски войници, за няколко часа падат 6500 човека! Само че точно Скобелев е бил най-загрижен за войниците си. Първо лично ги предвожда, това е достатъчно само по себе си, но ще ти кажа още няколко неща. Знаеш ли например, че по устав не е било позволено офицер да се ръкува с войник? Скобелев не е нарушавал устава, той е прегръщал войниците си. Скобелев е единственият висш офицер от руската армия който лично издава редица заповеди до по-низшите офицери в частта си свързани с детайли относно грижата по изхранването, отоплението и окомплектоването на войниците. Несъобразяването на офицерите с тези му заповеди се наказвало с отстраняване от длъжност.
И не разбрах какво до оспорвам за зимното преминаване през Балкана, за Пазарджик? Преминаването на Балкана през зимата (по Суворовски) тотално изненадва турците и те са поголовно разбити, бягат чак до Истанбул:)
На практика Скобелев командва превземането на Ловеч, командва и тритият лъч при Шейново където се предава цяла турска армия. На всякъде се справя блестящо, в Русия именно той е героят от Балканите.
цитирай
29. leonleonovpom - Той ми обърка представитеза соб...
05.03.2013 21:00
Той ми обърка представитеза собствените ми знания от детството и обогатени след него
.И аз лаконично съм писал,че конференцията в Цариград не води до резултат. Едва ли не дължим освобождението си на нея, но виждаш ли тъпите руски мужици не разбрали, както не разбрали, кого освобождават.
Мерси Анонимус, благодарности в случая, че безплатно ни причисляваш към тях, като неразбрали, но само за това, че не искаш и да платим. Категорията ни е друга и многословни объркващи дори и теб самия разяснения са просто излишни и ненужни
цитирай
30. leonleonovpom - Все пак, ако желаеш, обясни, кое е ...
05.03.2013 22:12
Все пак, ако желаеш, обясни, кое е неисторичното, при това , квалифицирано с най- в моите материали. То е причина за реакцията ми и особената ми чувствителност, както в момента, така и за тематиката.
ИНАЧЕ Е ЯСНО, ЧЕ ИНТЕРЕСЪТ НЕ Е ТАКЪВ, КАКТО КЪМ НЕЩО ВУЛГАРНО ИЛИ ОПЛЮВАЩО БЪЛГАРИЯ. ДАЖЕ В ТОВА ОТНОШЕНИЕ АНОНИМУС , С ВКЛЮЧВАНЕТО СИ ТИ ЛЕКО ГО ПОВИШИ, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ!А
Що се отнася за правото на мнение по определен исторически в случая въпрос то е неприкосновено
Разконцентриран съм в момента, не се сещам за 28 02, струва ми се че е с Балканската война, но оставям нещата така, няма да правя справка. Ти повдигна въпроса, ти дай отговора, дори да е Одрин!
цитирай
31. leonleonovpom - Симпатяга, правиш намеци за екз...
05.03.2013 22:22
Симпатяга, правиш намеци за екзархията. Аз като закоравял комунист няма как да знам, защото я отричам. Е, малко или повече съм продукт на времето си, но междинен. Нито съм прекалено набожен, нито пък комунист с билет. Но между другото сигурно и ти си роден в тази епоха, може би към края Й
цитирай
32. anonymousbulgaricus - Екзархията е дело на българи, за ...
06.03.2013 09:35
Екзархията е дело на българи, за българите и е пъ рвия акт и най-голям успех на българското национално освободително движение и общонародно дело. Няма значение какви са ти религиозните убеждения. Екзархията е много повече политическо, а не религиозно дело. Българите и без Екзархия са си били в мнозинството православни християни.
Екзархията дефинира понятието "българин" в международен план и го легитимира, оформя границите на българската диаспора на Балканите, дава основа за създаване на собствено българска легитимна институция, отстояваща българските интереси не само религиозни, а от всякакво естество. В екзархийския устав е предвидено първото по своята съшност демократично правило в този регион, по силата на което с плебисцит и мнозинство епархии могат да се присъединяват към екзархията - нещо от което българите се възползват веднага и не един път. Границите на Екзархията до голяма степен са заложени в границите на двете княжества, които следва да бъдат направени след освобождението на България - по Цариградската конференция и протоколите между Русия и Англия и Русия и Австро-унгария и в най-пълна степен отговарят на българския национален интерес и не на последно място българското свещеничество, организирано в Екзархията става най-голям и за съжаление последен щит на българщината навсякъде, където има българи на балканите! Това е екзархията и да иронизираш със "симпатяга" и със собствените си религиозни отношения едно от двете най-големи достижения на българите през периода на Възраждането и въобще през целия Османски период като българи и да не го познаваш и уважаваш е интересна позиция на "патриот"!
цитирай
33. anonymousbulgaricus - Мерилин - казах ти, че мнението ми за ...
06.03.2013 09:51
Мерилин - казах ти, че мнението ми за Столетов няма отношение към неговото славянофилство и пингвинофил да беше, невинните жертви и жестокостите, които се случват под негово командване след Руско-турската война няма да станат по-малко. Същото се отнася и за един друг, далеч по-велик руски генерал известен с прозвището Задбалкански от една предходна война - той не е славянофил със сигурност.

98% одобрение на всички прослойки в Русия - яка работа! То сега е доста трудно да се направят проучвания обхващащи 100% от населението, а с 95-98% одобрение се случваха в едно друго време по тия географски ширини.

Определено си объркан - ако султанът беше приел решенията на Цариградската конференция нямаше да има война! Фактът, че не ги приема е повод за войната и чрез войната Великите сили искат да наложат решенията на Цариградската конференция! Вземи мисли малко - протоколите, с които на Русия е разрешено да води войната повтарят едно към едно тези решения. Причината Горчаков да спре Игнатиев да не бъде подписан Сан Стефанския договор като окончателен са именно в тези решения и той чудесно е знаел две неща - че ако бъде подписан като окончателен ще последва незабавна война срещу Русия и че този договор е основа за пазарлък за руските интереси. Русия вече е нарушила българските и съгласуваните с другите сили такива с даването на Северна Добруджа на Румъния и Нишко на Сърбия - и двете са в територията на едно от двете княжества, български, които е следвало да бъдат образувани.

Фактът, че Софийски санджак влиза в Княжеството, а не остава както Македония в рамките на Османската империя е заслуга на Бисмарк е съвсем безспорен и няма нищо общо с изказването му за "конекрадците".

Фактът, че София е спасена от палеж от консулите Леге и Позитано, които отказват да я напуснат и така и дават своеобразен "дипломатически имунитет" също е всеизвестен факт - те и двамата са почетени многократно и в София и в цял свят за това! Леге е направен почетен гражданин забележи още на 26 май 1878 г. и една от най-големите търговски улици тогава е кръстена на негово име още приживе му и така и до днес. Позитано пък в добавка на същото получава и орден от Русия за напарвеното от него. А и двамата са с принос за българщината - първия още от времето на Априлското въстание, втория пък организира доброволни отряди за защита на мирното население от мародерстващи банди, пожарни команди и т.н.

Колко е прав само митрополит Кусев за пенливата русофилщина!

цитирай
34. merlin68 - anonymousbulgaricus,
06.03.2013 18:55
не за Столетов, а за Скобелев ставаше въпрос, не би следвало да ги бъркаш. За София, нямам предвид опасността да бъде изгорена, а а това, че заслугата да бъде в състава на България, според теб била на запада.
Разбира се, че не става и дума за това, че проучванията обхващат 100% от руското население, а за това, че между 95 и 98% от анкетираните представители на различните руски прослойки одобряват войната чиято основна цел е освобождението на братята им от Балканите. Също не би следвало да се правиш на чукнат, че не разбираш какво ти говоря. Както подчертава автора на статията, тази война е всенародно дело в Русия, тя е кауза на народ и император, единомислие което рядко се среща в историята. И твоята пламенцветковщина не променя този факт.
Определено въобще не съм объркан и ще ти повторя, защото трудно схващаш факти които не ти отърват - султана не приема решенията на Цариградската конференция защото Англия го съветва да не ги приеме. Англия иска тази война, тя получава тази война и се облажва добре от нея за сметка на нашите и руските интереси, за сметка на руската и турска кръв пролята на Балканите. Това е английската политика, това нито е първата нито последната война в Европа провокирана от Англия. Последната такава е ВСВ, там британците жестоко си опариха ръчичките, без малко да им изгори чергата. Е от тогава вече нито са велики, нито са империя, жалкото е че на тяхно място други от същото котило се пръкнаха.
Политическите договори са отражение на военното надмощие, в този смисъл желанието на Русия да се опита да предоговори предвоенните си споразумения с Англия и Австро-Унгария не са никак странни. За съжаление въпреки блестящия ход на военните действия срещу Турция, Русия няма силата да се противопостави на всички "велики сили" в една нова война с каквато те я заплашват. Затова и берлинският договор е лош за нас и за Русия.
Циркаджилъка със среднощното хлопане по вратите на Бисмарк е факт, не е факт обаче реалният му принос за София и Освобождението.
цитирай
35. leonleonovpom - Да, може пък наистина еничарството ...
07.03.2013 13:35
Да, може пък наистина еничарството да е възстановено като професия. Понеже уважавам всички професии, в такъв случай извинение за малко по-острия тон, който все пак не е предизвикан от мен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016624
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031