Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2013 21:02 - Месец март и...Рим
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 2688 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 01.03.2013 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Честита баба Марта на всички!
Единственият женски месец и е нормално и празникът на жените да е в него! Женски месец, но в нашия календар. 
Иначе при тези, които са направили съвременния календар- римляните , месецът е най-войнственият. Защо ли? Ами той носи името на бога Марс-богът на войната. Това не е случайно. В древния свят зимата е сезон за почивка на войните- те си са в къщите, при семействата. С напъпването на пролетта през март се свири сбор и почват войните, чрез които истинския мъж доказва качествата си. Странна симбиоза между женственост и войнственост в името на месеца по нашия календар. Всъщност не е толкова странна. Жените са доказали, че в някои отношения могат да бъдат и по войнствени и от мъжете. Така, че мислете му! 
Стана дума и за нашия календар. Всъщност това съвсем не е наша дума , идва от календе или календи, която е латинска дума  и с нея се означава първия ден на месеца.
Сигурно ще стана банален с непрекъснатото повтаряне на неоспоримия факт за хилядите думи от латински произход в езика ни.
С календара положението е по особено. Той вече е наложен-Григориански, Юлиански. Въпреки, че за някои славянски народи октомври си е листопад. Но те не са били под римско владичество , за разлика от нас. Ама ние били ли сме под такова владичество, нали по това време сме се подвизавали в монголските степи?! Е, който си е ученолюбив и там ще намери време и начин да усвои каквото го интересува. Следователно, едно е сигурно, може да сме всякакви, но сме ученолюбиви и със сигурност-умни
Да продължим с другия следващ месец - Април. Той е свързан с Аполон. При нас първи април е ден на шегата. Случайно ли е ? Едва ли.
Новата години при римляните е започвала на първи април, преди реформата. Разменяли са си подаръци, както сега. Когато се сменя на първи януари, този обичай продължил дълго, но вече по-скоро като спомен и шега. Големи шегобийци са нашите прадеди, особено тези в монголските и руските степи-.Впрочем грешката е ясна-. В никакви степи не са били, а между Днепър и Дон. И Державин твърди, че Кубратова България е около Кавказ, но вече е доказано къде е била Това между другото
Май месец е свързан с италийско божество на земята, нали е време за земеделска работа, юли и август- с Юлий Цезар и Август, септември ,  октомври, ноември и декември са съответно седми,  осми , девети и десети месец на латиница, преди да се добавят двата нови месеца, януари и февруари. Януари, понеже е свързан с началото на Новата година е посветен на двуликия бог Янус. Едното му лице е обърнато назад-към отиващата си година , а с другото гледа напред, към настъпващата нова година.
Не случайно наши царе водят преговори с папата- в родовата памет със сигурност живее споменът,кой е бил господар на света. Но това е друга, но не чак толкова тема....



Гласувай:
8



1. leonleonovpom - Стават интересни неща. Може би още ...
01.03.2013 21:11
Стават интересни неща. Може би още два материала ще са достатъчни за тук., както направиха Спароток и Сапорток.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - ЧБМ
01.03.2013 22:54
Че тя Баба Марта си е воинствена и сега разбирам защо-марсиянка е:)))
цитирай
3. merlin68 - До колкото на мен ми е известно не ...
02.03.2013 10:22
До колкото на мен ми е известно не април, а точно март е първият месец в годината. Март е първи месец, свързан с новият цикъл на живота, събуждането на природата. Какво общо има това с Марс (бога на войната)? Марс е бил върховен бог на ботуша далеч преди да се създаде Рим, бог на етруските с името Марис. Марис е бил не само бог на войната но и на плодородието, ето затова първия месец в годината март носи неговото име. Римляните са заели бога от етруските, но в римския пантеон той губи функцията си на бог на плодородието.
И много интересно става по на татък, но сега нямам време да пиша, ще довърша след обед.
цитирай
4. merlin68 - Интересно е, че Марис - Арес (Ярос) - ...
02.03.2013 12:38
Интересно е, че Марис - Арес (Ярос) - Марс, си имат аналог при северните славяни - Яровит и аналог при източните славяни - Ярило.
Още по-интересно е и това, че Ярило и Яровит запазват при славяните и двете си функции на богове на войната и на плодородието. За мен това е ясен знак, че те не са привнесени от Рим или Гърция (тъй като там Марс и Арес са единствено богове на войната), очевидно първообраза им може да се търси при етруските или траките. Ако славяните се бяха пръкнали на този свят едва през VІ век както ни учи историята, то тогава от къде тази връзка с пред гръцки и римски богове?
Гетският историк Йордан в своята "Гетика" подчертава, че най-таченият от тракийското племе готи бог е Арес (Ярос). Същите тези гети (готи) през VІ век са наречени славяни от Теофилакт Симоката.
цитирай
5. leonleonovpom - За Късна пролет
02.03.2013 15:07
Съгласен съм, с войнствеността на жените трябва да се внимава и да не се подценява.
цитирай
6. leonleonovpom - За Мерлин
02.03.2013 15:19
Има различни тълкувания разбира се, но все пак седмия, осмия и деветия месец са си както при римляните-септември, октомври и ноември и са се запазили, независимо, че номерацията е изместена с две единици, поради въвеждането на още два месеца. Това за деня на шегата също идва оттогава. Хубаво намеси траките. Не всички траки са били подримско владичество. За тези, които са имали досег с тях октомври си е октомври, за другите- листопад. Но какво излиза, че траки, славяни, а и прабългари са едно. Но това е и много страшно! За някои, които не могат да обяснят смислено, кое е страшното. Дори и Паисий в историята си казва, че някои славяни се нарекли българи В нередактираната версия пише, че цар Гордий е българин. Е, вече решението-логическото е лесно
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016557
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031