Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2013 16:05 - Паралел траки - българи и тангента с елини
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 12378 Коментари: 27 Гласове:
11

Последна промяна: 13.01.2013 16:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Имат ли връзка траките с българите, кой са траките, това са все наболели въпроси. Ще се помъча да бъда безпристрастен, без да твърдя или мисля, че ще дам фундаментален отговор. Ще помоля гръкоманите да запазят самообладание, да не им напомням приказката за султана. Защото в качеството на свидетел ще използвам елините, но без да се подигравам с тях или иронизирам, ще цитирам само общоизвестни качества на нашите скъпи съседи и факти, разбира се.
Така, живели са елини и траки на Балканския полуостров.По описанието на елините траките са по-изостанали и примитивни, нямат собствена азбука и ползват гръцката. Тук има две крещящи несъответствия
1/ Гърците нямат в манталитета си да направят благодеяние на когото и да е, още по-малко на траките, да им дадат ей така азбука.
2/Те не са в състояние да създадат азбука.Фактът ,че за автори се посочват героизирани и митологизирани личности е ясно доказателство, че не елин е автор на азбуката.Не е престъпление, но кой е авторът тогава?! Основният заподозрян са финикийците. Те са търговски народ, не колонизатори и за комуникациите им с крайбрежното население е било необходимо то да се ограмоти. Създали са обща азбука, като работата е била за тях , а славата за други. Напомня малко на краля Слънце от 17 век, но в обратен ред, който е казвал,че работата е за умните министри, а славата остава за него. В случая славата е останала за елините, а останалото за траките.После са ги посветили в производството на финикийски знаци, за да могат пълноценно да търгуват Има ли подобни паралели преди или след това.
Има и то достатъчно. Тръгват македонците да завладяват света и изведнаж се оказва, че това са направили гърците, който преди това са прегазени от македонците.
Създават римляните империя, поданиците и са ромеи, императорите траки, исаври , арменци, македонци и малко гърци и изведнаж империята е гръцка. Дори на златицата на Иван Асен пише-цар на българи, романи/ ромеи/ и накрая гърци. Значи правена е разлика между гърци и ромеи. Може би за удобство после е премахната
И друго прави впечатление. Аз дълго бях поклонник на ортодоксалната история. Най-ценната ми шестица по литература беше за + Илиадата " писана ми от Станка Георгиева-майката на известната журналистка и писателка Надя Чолакова. Много от имената на гръцките корифеи в науката звучат като псевдоними-например Омир, който синът Стефан Симеонов разшифрова или Архимед-Свръх ум, на което един приятел обърна внимание, подобно звучение има и Херодот. Какво налага ползването на псевдоними?!
 Спирам до тук, да не излезе ,че гоня някаква разправа с елините.Ни най малко. Все пак не мога да дам отговора що е трак,  да дам ясна дефиниция. Но това не означава, че не са съществували. Ако трябва да направя паралели ще кажа -да, гърците са елини , а  българите - траки и за това е достатъчно само едно доказателство. 
  Милите съседи, въпреки тежкото икономическо положение получиха по няколкостотин евро коледни добавки. Някой може ли да ми припомни какво е положението при нас?! Не само, че приличаме на траките, ами имаме почти пълно покритие с тях!



Гласувай:
14



1. get - - Моето становище е следното !
13.01.2013 18:24
leonleonovpom написа:

Имат ли връзка траките с българите, кой са траките, това са все наболели въпроси.

- Да имаме връзка с това население, неречено с условното наименование "траки", което нашите учени чисто механично са пренесли/ползват на база упоменаването му от Херодот ?
- Защо е този скепсис-уговорка относно името "траки"(от моя страна) ? - по причина, че същият казва/показва ... че те са множество от народи ! - в контекста на това се разбира близкородственост между тези "траки" и различноста им съотнесено към другото понятие-термин за народ "гърци".
- Така че, какво разбирам под понятието(?) ... възприето и в нашата историческа наука под вида му "траки" - Това е породилите се на територията на Причерноморие, Балкани, Мала азия и Предна азия(Близък изток) палеонароди(прото ЕВРОПЕЙЦИ !). Същите са имали една и съща(най-малко подобна) материална, духовна култура, технологични знания относно земеделие, обработка на суровини и изготвяне от тях произведение за бита ПЛЮС общ език(пропускам някои от характеризиращите ги, също общи признаци) !
- Самите те, на база регионалните им различия, съобразно местата които са поселявали, се наричат с различни етнонаименования ! - но това не ги прави различни в основното-определящото при тях !

- Термина с който ги нарича Херодот(и не само) идва от Тео-епо-патроним, от който те(им) извеждат поизхода си ?! - като предвид множествеността, която използвах за да предам общото им наименование, това ПОДСКАЗВА че този Тео-епо-патроним ... при изписването му са се ползвали няколко различни по звучение но вътрешно-смислово свързани думи ?!
- Това, което съм установил до момента, във връзка с последното ми твърдение е че:
Тео-епо-патроним(ите), които са се явявали опознавателни за това население са звучали ?!!
- Тирас, производно от Тур-Тир-Таврос-Таурус;
- Бул/Б(в)ол/Бел-Арес(Ер/Ар-Еросът) производно от близко до латинското BOS, което пък следва да отнесеме към PIE кореново образуваща GwO/GwE ... коренова за думата ГОВедо. От това идва нашето назоваване в Стар завет с термина "гоим" ... тоест тези, които се молят, чийто бог е Бикът ?
... тук ще спра лингво-етимологичният екскурс и ще ... обясня ?! - Тези всички думи, идват да кажат-покажат-опишат името-символа на върховният им богГръмовержеца ?!

- Тази символност (на един от боговете) от божественият пантеон, на тези протоевропейци се среща в ареалът ... като почнем от Източно средиземноморие(първоначално повлияваща дори Египетската образност в божественият им пантеон) ... стига на Север до бреговете на Балтика ... на изток до Седморечие(областта-страна Тур"ан) и надолу от там до Северна Индия ! ... само не се бъркайте с маниакалното преклонение на черните индуси към Кравата ... на белите Индо-арии кравата е била източник, само на мляко и месо ! - Бикът като символ е бил свещен за тях !

- Тук ще обърна малко внимание на тази тънка но специфична отлика между индуси и арии ... първите поради тази им религиозна пристрастност към "кравата" стигат до едни правила(религиозни), които много наподобяват на едни други, като народ които спазват "кашер" ... но тава е вече друга тема, въпреки че има пряко отношение към пораждането на протоевропейците ... и един много важен етап в историята им, когато тези ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ се омесват с Индийците ... от които се пораждат индо-европейците, със съответните последствия, като индоевропейски език и др. съществени неща !?

- междувпрочем псевдонима с който се подписвам "ГЕТ" е смислово и симантично близък до кореновата дума за "гой" идещо от прото-европейското(без индото) GwE+to, което дава напълно разбираемата на съвременен български дума ГОВЕдо ! ... говедар-турлак-волох-валах и ред други производни :)) !
цитирай
2. leonleonovpom - Все пак материалът е писан и с чув...
13.01.2013 19:55
Все пак материалът е писан и с чувство за хумор, не го приемайте 100% сериозно
цитирай
3. get - Все пак материалът е писан и с чув...
13.01.2013 21:52
leonleonovpom написа:
Все пак материалът е писан и с чувство за хумор, не го приемайте 100% сериозно


- Това тук е сравнително езиково изследване за близостта на думички ... забележи от какъв ареал и на какъв език ?

"Lastly, it should be mentioned that some of these names (especially the longer ones) also enable us to reconstruct some more complex word-formations of Aegean tongues. For example, there is the group of names ending not just in *-na, but in *-sarna (Phalasarna, Alasarna, Halisarna, etc.). Since the stem *Sar- has a meaning 'upwards', 'high', 'great', etc. in all Anatolian languages (also do not forget the Etruscan words śar = numeral '10' and srenc = 'mural' or the Philistine seren = 'prince') it is reasonable to translate these place-names as '-burg' or '-castle'. Just remember that the germanic word burg or borough (or Greek pyrgos) also comes from an IE stem (*bhregh-) meaning 'high'."

- Хронологично отнесено, това е към времеви диапазон 2 000 - 1 500 г. пр.н.е. ?!
- Давам го само за пример за езикова общност на народи поселявщи източно средиземноморие ... към които можем да отнесем и нашият !? - тъй като част от думите, представляващи обект на въпросното изследване ... се срещат и в българският език ?!

- Това е от едно изследване, правено във връзка с "Pre-Greek place-names of the Aegean". Тоест преди гръцкият, за който някой ни внушава, че едва ли не, е първият европейски език заприказвал се по тези ширини имаме времеви по-стар езиков пласт пак от европейски език, от който гръцкият съществено се отличава, тъй като в него има релации и от още един(?) език !?

- С уважение !

от Гет тирас/шки
цитирай
4. leonleonovpom - Имах предвид малко черен хумор- че ...
14.01.2013 16:35
Имах предвид малко черен хумор- че ние , които сега се наричаме българи НА негова база приличаме на траките -последния пример. Какви други допирни точки да търсим?!
Пред мен е книгата на Баро и Биго-" От праисторически времена до наши дни".Писана е в стила, който харесвам-освободено и с въображение, но не фантазия.И все пак твърдят, че ние и унгарците сме били азиатци,,, поради имената и монголоидните черти.Е, с това не мога да се съглася. Унгарците наистина залитат по Атила, но само толкова При нас нито имената ,нито чертите ни са азиатски.И при унгарците , и при нас синеоките и светлооки хора са огромен процент, което доказва връзката с черноморския басеин. Някой да е виждал синеок китаец, монголец или японец.? Аз не съм!
цитирай
5. apostapostoloff - Траките са от
14.01.2013 18:26
тюркски произход, а това означава, че нямат нищо общо с българите. Това мнение се споделя и от проф. Вучков, а това само по себе си е много показателно!
цитирай
6. leonleonovpom - Ака се шегувате, така е, има синеоки ...
14.01.2013 19:53
Ака се шегувате, така е, има синеоки турци ,не са от Амударя и Сърдаря, от Черноморието са! Нали знаете как мирно са проникнали в Мала Азия. Те са пастири, заради настъпването на пустинята търсят пасища ,идват до Мала Азия, а там гладни митничари срещу заплащане ги пущат мирно да влезат. За византийски митничари става дума. Къде бяха Амударя и Сърдаря?- В Средна Азия, нали?
цитирай
7. leonleonovpom - ЗА Демограф
14.01.2013 20:57
Демограф, френски учени / Баро, Биго / твърдят, че днес може да се правят историко - демографски изчисления. На база въздушна фотография се добивала точна представа за стопанството на хората. На тази база Римска Галия има около 10 милиона жители, които при\меровингите намаляват до 3 милиона в резултат на лошо управление Ако може да дадеш някои подробности в тази насока, ще съм безкрайно благодарен!
Поздрави!
цитирай
8. demograph - Ако проф. Вучков се е намесил работата става сериозна - турци ще да сме и ние..цццц
16.01.2013 01:30
apostapostoloff написа:
тюркски произход, а това означава, че нямат нищо общо с българите. Това мнение се споделя и от проф. Вучков, а това само по себе си е много показателно!

цитирай
9. demograph - Не си хрчи парите за такива книги. Тези дори не са виждали българин. Преписали са Златарски.
16.01.2013 01:38
leonleonovpom написа:
Имах предвид малко черен хумор- че ние , които сега се наричаме българи НА негова база приличаме на траките -последния пример. Какви други допирни точки да търсим?!
Пред мен е книгата на Баро и Биго-" От праисторически времена до наши дни".Писана е в стила, който харесвам-освободено и с въображение, но не фантазия.И все пак твърдят, че ние и унгарците сме били азиатци,,, поради имената и монголоидните черти.Е, с това не мога да се съглася. Унгарците наистина залитат по Атила, но само толкова При нас нито имената ,нито чертите ни са азиатски.И при унгарците , и при нас синеоките и светлооки хора са огромен процент, което доказва връзката с черноморския басеин. Някой да е виждал синеок китаец, монголец или японец.? Аз не съм!

Аз пропилях маса пари за подобни глупости. Доверявам се само на свободните национални тези, както тази на Шведи, Шотландци и подобни. Ако швед напише, че шведите са траки и без да провериш ще знаеш че е изкопал всичко и честно казва резултата от копането си. А те пишат точно това, че и казват, че "голяма част от съвременните българи смятат, че са наследници на траките"..А такива печалбар и преписвачи са като нашия 'летописец", когото и Насам НАТАН НАРИЧА "ЛЕСНОПИСЕЦ"
Поздрав.
цитирай
10. demograph - С това не съм запознат. Не еизключено да е възможно
16.01.2013 01:44
leonleonovpom написа:
Демограф, френски учени / Баро, Биго / твърдят, че днес може да се правят историко - демографски изчисления. На база въздушна фотография се добивала точна представа за стопанството на хората. На тази база Римска Галия има около 10 милиона жители, които при\меровингите намаляват до 3 милиона в резултат на лошо управление Ако може да дадеш някои подробности в тази насока, ще съм безкрайно благодарен!
Поздрави!

До известна степен на достоверност. Например ако снимаме територията на някогашна Тракия=днешна България какво ще получим? Мисля, че ще излезе че днес в БГ живеят не повече от 1 000 000 души, защото земята не се обработва, гори, разрушени заводи и стопански постройки.... Поясни въпроса си.
цитирай
11. leonleonovpom - Прав си. В случая имат предвид дъ...
16.01.2013 18:30
Прав си. В случая имат предвид държава с нормално стопанство. А нашата в момента е обратен пример. След като през 1958 г сме били на първо място по износ на домати в света, пред Франция и Испания, при положение, че няма оранжерийно производство, а сега внасяме откъде ли не, нещата са ясни. Схемата е неприложима за нас. Трябва да има нормално стопанство, съобразено с нуждите на населението относно консумация и търговия То такава снимка сега сигурно ще маркира, че сме и във война!
Поздрави!
цитирай
12. get - - Мercantile Babylonian family "House of Egibi" ?!?
20.01.2013 11:14
leonleonovpom написа:
Тръгват македонците да завладяват света и изведнаж се оказва, че това са направили гърците, който преди това са прегазени от македонците.
Създават римляните империя, поданиците и са ромеи, императорите траки, исаври , арменци, македонци и малко гърци и изведнаж империята е гръцка.

- The House of Egibi were a mercantile Babylonian family whose financial activities are known to modern archaeologists via an archive of about 1,700 clay tablets spanning 5 generations, from around 600 to 482 BC.
- The business house of Neo-Babylonia ... the Egibi Tablets ?
- The founder of the house was thought in earlier scholarship (considered inconclusively proved by Wallis Budge) to be an individual known called Jacob, [therefore of Jewish origin] ... Като обобщение, ще повторя думите на Наполеон: Дайте ми пари, и аз ще(ви) завладея целият свят !
- Още от VI-ти век пр.н.е. имаме данни, за струпване на неимоверна голяма финансова и от там политическа власт в ръцете на една фамилия/финансова група !(в интерес на историческата правда - финансовите къщи са две !)
- По силата на това, тя сваля и поставя удобни ней царе. С това формира не само вътрешната политика(извършвайки религиозна-култова подмяна, вземайки храмовете на аренда и създавайки закрепостени хора, към тях) ... но създава и нови "народи"(еврейският - прочетете отново Второзаконие, Освобождение от Вавилонски плен и Сключване на втори-Договор"завет" с новите прозелити от "Нови" Ерусалим ? - историята за Ездра и Неемия !). Тези същите финансират военните кампании, с цел разширяване на политическо влияние и завладяване на пазари в античният свят(под вида) "гръко-персийски" войни ! ... Да продължавам ли ?
- Вероятно ще прозвучи пресилено ... написаното от мен - Но според мен това е истината и причините ... които влияят процесите в исторически план ... Та дори и войните на Александър "велики" - който БЕЗ ПАРИ (финансова подкрепа), едва ли би направил и една стотна от делата си ?!

цитирай
13. leonleonovpom - За Александър Велики, "за...
20.01.2013 19:47
За Александър Велики ,"завладял" великата имлерия Персия с няколко съмнителни битки, честно казано не ми се коментира. Олимпиада е била заложница там. След като се връща ражда " Обичаният от мъжете" . Затова Дарий го гледа с ужас от мозайката в Помпей и бяга. Кой баща ще посегне на сина си?! Цирковете не са от вчера - 19 01 2012
Поздрави Гет!
цитирай
14. leonleonovpom - Днес, за два лева си купих история на ...
20.01.2013 19:59
Днес , за два лева си купих история на България от академик ДЕРЖАВИН. ЗНАМ, ЧЕ ПО-ГОЛЕМИ ОТ НЕГО ЩЕ СКОЧАТ И ЩЕ РЕАГИРАТ. НЕ Е НОРМАЛНО ДА СТРУВА ДВА ЛЕВА, ТОВА ПЪРВО. Хайде, другите подробности ще ги дам после, въпреки, че се съмнявам, че ще възбудят интерес, нещо като глас в пустиня или дирижирана реакция.
цитирай
15. get - - Циркът в написаната(кой ли е дал парите ?) Световна история ... са толкова големи ?!
20.01.2013 21:26
leonleonovpom написа:
За Александър Велики ,"завладял" великата имлерия Персия с няколко съмнителни битки, честно казано не ми се коментира. Олимпиада е била заложница там. След като се връща ражда " Обичаният от мъжете" . Затова Дарий го гледа с ужас от мозайката в Помпей и бяга. Кой баща ще посегне на сина си?! Цирковете не са от вчера - 19 01 2012
Поздрави Гет!

- И "гърците", като се наели ... та направили все "гръцки царства" по целият известен на древните свят :))
- Пък Олимпия, като се връща при тейко му на Санде ... не му пуска и един път (прощавай цинизма - но е факт !)
- После обяснява на малчугана, че е заченала "от бог" ? ... ранна версия на непорочното зачатие - май оттам са го заели чернокапците ? :))
- Кой е този бог ... ами Бeл ! (на агюпски е "С(в)ет"?) ... на който тя има свещенник при себе си ?

- Здрав бъди ! ... поздрави Стефко, стига се е сърдил ?!
цитирай
16. leonleonovpom - Гърците са си гърци, както Стефан ...
21.01.2013 18:30
Гърците са си гърци, както Стефан обърна внимание на Името Омир, те са заложници на хитрината си/ обикновено тъпа, затова изглежда необичайна/ Страшен урок в това направление през последната война са им дали германците, след като стилът на хитрините им е станал явен за тях.
Все пак имат линия на поведение достойна за уважение и тя ми беше целта, да поставя ударение върху нея. Грък в беда няма да бъде изоставен, още по-малко някой да припечели от нея. Веднага се сплотяват около него или тях. Това наистина е достойно за уважение, да не продължавам повече.
Синът , като всеки млад човек реагира спонтанно. Все пак ние сме на близка възраст с теб и знаем, че забавените и по-зрели реакции идват с възрастта. Едва ли ти се сърди вече, за разлика от мен той бързо слага неприятностите настрана
Поздрави
цитирай
17. get - Гърците са си гърци, . . . са залож...
22.01.2013 13:35
leonleonovpom написа:
Гърците са си гърци, ... са заложници на хитрината си/ обикновено тъпа, затова изглежда необичайна/ ...
Все пак имат линия на поведение достойна за уважение и тя ми беше целта, да поставя ударение върху нея. Грък в беда няма да бъде изоставен, още по-малко някой да припечели от нея. Веднага се сплотяват около него или тях. Това наистина е достойно за уважение, да не продължавам повече.
...


- Това, като поведение не Ви ли напомня, на една друга маргинална група ... Да маргинална, не етносна ! - проживяваща на територията на България ?!
- Вероятно ще си кажете, че правя механична/формална връзка ... Е Не ! - дълбоко в дебрите на времето ... те произхождат от един корен, тоест място ... Индиустани ! - правил съм проучвания за себе си, и съм убеден в правотата на това което заявявам !

- Поздрави !
цитирай
18. анонимен - ...
24.01.2013 19:11
13. leonleonovpom - За Александър Велики, "за...
20.01 19:47
За Александър Велики ,"завладял" великата имлерия Персия с няколко съмнителни битки, честно казано не ми се коментира. Олимпиада е била заложница там. След като се връща ражда " Обичаният от мъжете" . Затова Дарий го гледа с ужас от мозайката в Помпей и бяга. Кой баща ще посегне на сина си?!

...

Знаеш, че те уважавам и за това ще се въздържа да квалифицирам този ти коментар като нещо повече от откровена глупост?!

Ако грандиозните победи на Александър за теб са съмнителни - в следващия линк и постинг може да прочетеш как е бил бол по-малки от персите, а как е смлял от бой персите ако напиша... ... !!!

http://germantiger.blog.bg/history/2011/07/04/za-sparotok-i-dolsineia-aleksandyr-veliki.776052

В ЛИНКА САМО КОНКРЕТИКА БЕЗ ЛАЛАДЖИЙСТВО

1. АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е ПРЕБИЛ ВСИЧКИ КАНДИДАТНЕБИТИ ПО ФОРУМИ:
БАКТРИ, СКИТИ, ЗА ТРАКИТЕ ЩО БОЙ СА ЯЛИ Е ЗА ЦЯЛА КНИГА.
2. ЕЛИН ПО ДУХ, ВЪЗПИТАНИЕ И МИСИЯ, аз лично гърци не дишам.

Коментара ми е АБСОЛЮТЕН СПАМ, за постинга само добро, реакцията ми е "инцидентна" и встрани от същността на написаното от автора.
цитирай
19. germantiger - ...
24.01.2013 19:19
Коментар 18 е мой - поради бъг в системата е анонимен - излязох и се логнах отново в блога.
цитирай
20. get - - Приятелю или казваш, каквото имаш да кажеш по същество ...
24.01.2013 20:27
germantiger написа:
Коментар 18 е мой - поради бъг в системата е анонимен - излязох и се логнах отново в блога.


... или мълчиш !

- След завръщането се от персия, където е била заложница ... Олимпия е бременна !!
- Ако не са успели да овладеят егея през така наречените "гръко-персийски войни" ... то след войните на Александър ... ПОЛОВИН ЕВРОПА, ЛЕВАНТА .... ча-а-ак до индия става "Гръцка" ?!
- От тогава начева и датира разпространението на новата лингва франка(след арамейският) ... кинето ... което после решават, че е гръцки език ?!

- Зад гърба на "Възродена Германия" ... стоят КАПИТАЛИ ... Знаеш ли как се казват "личните" банкери на Бисмарк и Кайзера ?!

- Знаеш ли голамяя част от суровините и стоки от първа необходимост нужни на Германия (ВСВ) стават благодарение на "братската" помощ на СССР ! - Знаеш ли откъде идват те ?
- Знаеш ли от съсипана след гражданската война Русия ... за три пителетки ... Кой я прави промишлен и военна суперсила ?! - Айде молим ти се ! - За да водиш една война се изисква подготовка и изграждане на база, обучение на кадър ... ред други неща ?! - не ми говори, като първолаче ... Щот, не те смятам такъв !!!
цитирай
21. germantiger - ...
24.01.2013 21:53
Гет, за пореден път в последните 2 седмици се лъзгаш и желаеш да ме провокираш?

България е по-малка сравнена с Германия в история, изкуства, наука, в почти всичко...
България е имала своите възходи когато Германия е била след нея, но те са изключение. Това ако ти тежи - съжалявам.

Моя рекоментар вероятно не си попрочел внимателно за какво иде реч?!
Ще повторя съобразявайки се с твоето невнимаване ;)

Автора на блога се съмнява в победите на Александър и ги нарича съмнителни.
Напротив - грандиозни са и му давам пример с мой постинг в който се показва как Александър е бил бактри, скити и други. В същия постинг се показва защо Александър по същност е елин.

Пак защото недоглеждаш:
http://germantiger.blog.bg/history/2011/07/04/za-sparotok-i-dolsineia-aleksandyr-veliki.776052

Ако желаеш да коментираме масон ли е Левски, такъв ли е Раковски, писал ли е последния глупости, Захарий Стоянов чий майстор е - може, макар аз да не желая, защото без значение дали Левски, Раковски, Стоянов са масони или не, те са ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ.

Бъллгария се гордее със спасяването на своите евреи Гет - как ти се струва това дело от твоята антиеврейска "камбанария" - предполагам йезуитски човешки велико и витиевато политически неправилно или?! Българите спасиха онези, които ти сочиш за всевиновни, мда...

Понеже ме питаш дали знам "това-онова" ;), ти не се съмнявам, че знаеш чия е майката на Иван Шишман примерно, кои бяха Илко Ешкенази, Александър Божков, Вилхелм Краус, Соломон Паси (баща му Исак - велик искуствовед впрочем).

Та Гет да те питам един въпрос преди всички - КАТО ПИША И ДОКАЗВАМ В ПОСТИНГ КАК АЛЕКСАНДЪР Е СМЛЯЛ ОТ БОЙ СКИТИ, БАКТРИ И ЗАЩО Е ЕЛИН ПО ДУХ, ВЪЗПИТАНИЕ И СЪЩНОСТ ТИ ЗА КАКЪВ ГРЕЗДЕЙ ПИШЕШ ЗА ЕВРЕИ И ГЕРМАНИЯ, ами гордей се българино със спасените евреи - това без ирония е човешко и политическо спасително дело!

Ако желаеш да рекоментираш коментара ми - понапиши нещо за победите на Александър - пробвай се контра моите аргументи под моя постинг - ако желаеш тук да спамим нямам против да покажа превъзходството на истината над теб - първо ще питаме автора и домакина позволява ли това - не мисля, че тук му е мястото на спора, но Александър е бил всички и е елин в същността си - факт.

Та Гет ако не си съобразил - в моя коментар нагоре идеше реч за победите на Александър и елинската му същност, не за евреи, марсианци и прочие :)
цитирай
22. get - - Престани да насочваш провокативно разговора ... към щекотливото като тема "евреи" !
24.01.2013 23:53
- На мен ми е пределно ясно - какво стои зад това, което ти наричаш с нищо не значещото, за мен "евреи" ! - за теб не съм сигурен ??! - защото "тевтонците", на практика създадоха немско-езичните евреи !!?(в тази връзка има една много точна статия на Израел Шамир)

- Обяснявам, че една война изисква подготовка ?! - без ПАРИ това НЕ СТАВА ?!

- Без един Аристотел, който да промие мозъка на и без това травмираното от отношенията между родителите му дете ... това също е нямало, как да стане ?!

- Много са ми странни милитаристичните ти напъни ... чрез които да изведеш величието на една нация или някаква въображаема за теб сила, а от там и "величие" ! - Какво величие намираш в това ... съвременната супермодерно въоръжена американска армия ... да разстрелва с високотехнологични системи местното население в Афганистан ? - ако ти го намираш за нещо изключително - аз го намирам за примитивизъм и изкарване на повърхността на най-низките страни/страсти от човешката природа ?!

- Каузата(!) липсва в разсъжденията ти ? - защото и аз съм се борил, дори съм влизал и във физическо противоборства - но съм считал, че съм на страната и защитавам по този начин справедлива кауза !!

- Отново се връщам към "величието" на Александър Македонски ... никакво величие не е !! - А поведение на болен човек, с маниакални черти в характера (показателно за това е и девиантното му поведение , граничещо с психопатологично !).

- За сериозността на това, какво ти обяснявам, едва ли ще ти стане разбираемо, от тези ми кратки обяснения ... но поне вземи прочети книгите на Григорий Климов ... там в леснодостъпна форма, се разкриват нещата, които се опитвам да ти подскажа ... обясня !

- Колкото и странно или пресилено да ти прозвучи(от моя страна), но началото на упадъка на съвременното ни общ-во и цивилизация е заложен още от времето на така нареченият "елинизъм" ?! - категоричен съм ... жалко е, не съм гений, за да мога в максимално кратка и ясна форма, да разкрия същественото
цитирай
23. leonleonovpom - Приятелю Германтигър, не подце...
25.01.2013 21:17
Приятелю Германтигър, не подценявам военните и политически умения на Александър, македонската фаланга си е спечелила авторитет в древността, ти си много по-вещ от мен специално в тази област. Мен ме впечатли ужасът в очите на Дарий при срещата с Александър. Той също е опитен и добър пълководец. Причината за него не е от военен характер според мен, това имах предвид Поздрави!
цитирай
24. aristotelis - Напредването на Александър обаче е ...
19.02.2013 22:26
Напредването на Александър обаче е светкавично: първите персийски части са разбити при река Граник. След това през 333 г. пр. Хр. в долината Исос гърците удържат мъчителната победа срещу 150 000 войници на Дарий. Царят избягва, като изоставя на бойното поле съкровищата си, част от армията и семейството си. Гръцките колонии в Азия са освободени. Финикийските градове се подчиняват един след друг, само Тир се предава след седем месеца упорита съпротива.
Тогава Александър се отправя към Египет, където е посрещнат като освободител и коронован като фарон. Там основава Александрия. Но персийскта империя е още цяла и армията и наброява хиляди войници. Александър пак отправя срещу нея: спечелената битка при Гавгамела в Месопотамия през 331 г. пр. Хр. е решаваща. Дарий, принуден да бяга, е убит от един офицер. Легендарните източно столици падат една след друга: Суза, Вавилон, Екбатан и най-вече Персеполис. Този голям град е разграбен и опоражен, докато завоевателите грабят имперското съкровище. На 26 години Александър осъществява мечтата на баща си и управлява най-голямата империя в света. Но амбицията му е да достигне границите на познатия до тогава свят. През следващите години Александър се отправя към сърцето на Азия, в посока към Индия. Съпровождащите то географи казват, че там се намира океанът, който заобикаля земята. С частите си Александър пресича пустини, преминава планини и се бие с много племена. страшна битка срещу цар Пор през 326 г. пр. Хр. изтощената армия отказва да продължи. Протв волята си, завоевтелят дава заповед за връщане и отива в Суза, която заедно с Вавелон е избрал за временна столица на империята си. Част от армията се връща по море през Персийския залив. Александър придружава останалите войски по суша. Пресича пустинята Гедрозия (днешен Белуджистан) и търпи нападенията на месните племена, убийствената горещина и жаждата. 10 000 войници загиват, преди да достигнат първите персийски градове.
цитирай
25. leonleonovpom - Нямам нужда от коментарите ти, с...
19.02.2013 23:18
Нямам нужда от коментарите ти, стари и добър /от години/ познайнико. Не ми трябват точки от фарисей, който на думи защитава българите, а на дела и факти ги оплюва. Търси си трибуна другаде. Нерди Ямбол, нерди Стамбол ,разбираш ме добре ,нали?
цитирай
26. veselins - Не понимаещ
24.02.2013 06:54
Защо тогава гърци се бият на страната на персите срещу македони ( в чиято войска е имало голям брой "траки" )
Нещо не ги разбирам тия гърци , май наричат гръцко всичко от което могат да спечелят някоя рубла или долар ..
цитирай
27. leonleonovpom - Благодаря ви, сега видях коментара ...
28.03.2013 21:37
Благодаря ви, сега видях коментара ви. Същината на гърците е такава и ако в миналото са имали постижения в науката и културата/ погледнато критично спорни/ , то сега са под всякаква критика, до такава степен, че мислещ човек да си зададе въпроса, имат ли нещо общо аджеба с древните гърци?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1023104
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930