Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2013 17:52 - Поморие през 1939 г.- стопанство и култура
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 9508 Коментари: 6 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 До Освобождението Поморие (Анхиало) е превъзхождало Бургас и по население. Градът започва да изостава след като Бургас става главно пристанище и особено след като се свързва с жп линия.

Окончателният удар нанася пожарът през 1906 г.

            Транспортните връзки са фактор за развитието на стопанството и идва време, когато те все пак са оценени. Защото първоначално анхиалци са били срещу жп линията, заради вредите, които евентуално ще нанесе на лозята.

            През 1925 г. се пуска в действие теснолинейка (60 см. между релсите), която е стигала до градинката пред читалище “Просвета”. През 1939 г. е заменена с нормална линия, когато е изместена и гарата на сегашното й (все още) място- (сн.1).
image


           Транспортните връзки дават тласък на стопанското развитие на града, така, че през 1939  г. то е значително над средното за страната.

            За икономическото благосъстояние на града допринасят основно три отрасъла – лозарство, риболов и солодобив. Прави впечатленние, че в тях силно е застъпено кооперативното движение, т.е. още тогава хората са прозрели, че обединени ще постигнат повече. Ще разгледаме тези отрасли, без да правим класиране по важност.

            Лозарство – Поморие е един от основните лозарски райони в България, даващ около 10 % от годишния добив на грозде и около 7 % от този на виното. Те са с много високо качество и голяма част от виното е предназначена за износ – през 1939 г. основно за Германия. Най-качествените вина е естествено да се произвеждат в кооперация “Димят” – с 200 члена при основаването й през 1924 г.

            Солодобив – Поморие дълго време е единствения център за производство на сол. Създадено е кооперативно дружество “Анхиалски солници” – през 1922 г. с 293 члена при регистрацията му. Солта отначало се превозва с каруци в торби (сн.2),
image
а след това с влакче, като линиите са околовръст солниците, а някъде ги пресичат, за да имат достъп до всички купчини (сн.3).
image

Дружеството освен складове притежава  мелница за ситна сол и фабрика за конопени и ютени торби за сол. Години след това на тази база плановете и отчитането на добива на соларите са в торби (от 100 кг.). Дружеството годишно произвежда и пласира около 20 мил. кг. сол.

            Риболов – И тук водещо място заема Риболовната кооперация  “Златна рибка” с 45 члена при регистацията й през 1931 г. Годишно добива над 150 хиляди кг. риба – предимно скумрия, сардела, паламуд (сн.4).
image

Сафридът, който сега при недоимъкът на риба минава за деликатес, тогава не е считан за ценна риба. По думите на баща ми, а виждал съм и такава снимка, е складиран на купчина пред сградата на Халите и всеки е можел да си взима от нея колкото си иска. Дружеството разполагало със собствени моторни лодки, даляни и е концесионер на Поморийската лагуна, източник на най-качествената илария в България.

            Рибарите и соларите обикновено са и лозари, като изповядваната философия е, че провалът поради дъждове например в солодобива или пък слаб риболов могат да бъдат компенсирани с високи добиви в лозарството.

            Някой може сериозно да помисли, че ангажирани в борбата за висои добиви и доходи, поморийци дори и не помислят за културни развлечения. Нищо подобно. Създаденото преди повече от 120 години читалище “Просвета” е духовен център на поколения поморийци. Сградата му няколко пъти е горяла и е възстановявана със средства на Общината и с доброволни дарения на гражданите. Особено впечатляваща е сградата построена през 1934 г. (сн.5) в интересния стил на немската школа Баухаус (1919 – 1933).
image

Тя разполага със собствена театрална сцена. От 1936 г. в нея функционира Народен университет – учени с международна известност, като проф. Балабанов изнасят сказки, изучават се чужди езици. Противно на очакванията поморийци са ценители не само на материалното, но и на духовното. Сега на нейно място има построена в модернистичен стил сграда, но средното и по-старо поколение пазят спомени за наситения с духовност живот в града, чийто източник беше тази култова сграда.

            Противно на изградените представи за 1939 г. Поморие е заемал високо място в своето стопанско, а и културно развитие сред българските градове. А България е била в десятката на най-развитите в икономическо отношение Европейски държави.




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. lostov - Харесва ми
10.01.2013 18:02
:)
цитирай
2. leonleonovpom - Спомням си, бях дете, една курор...
10.01.2013 19:06
Спомням си, бях дете, една курортистка възторжено разправяше, че има план да се застроят солниците. Не можах да спя тази нощ. Все пак по детски реших, че това няма да стане веднага и се успокоих. Съгласен съм Костов, тази атмосфера, която имаше Поморие 60- и 70-ти години, сега липсва. Благодаря ти!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Миналото лято музеят на солта в П...
11.01.2013 14:27
Миналото лято музеят на солта в Поморие направи 100 г. и по този повод го посетих. Там имаше много стари снимки от Поморие, които са изключително интересни и дават информация за развитието на града през 19 век. Поздрави!!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Успях, виж тук:
11.01.2013 23:51
http://blog.bg/theme.php?theme=875&success=1
цитирай
5. get - - Прощавай малко извън темата "Поморие" ! - не след като прочетох следното:
12.01.2013 20:32
leonleonovpom написа:

... първоначално анхиалци са били срещу жп линията, заради вредите, които евентуално ще нанесе на лозята.


- На ум ми дойде подобна ситуаци, която се е разиграла в гр.Самоков по времето на Фердинанд .
- Той като страстен ловец, често гостувал в града ... съответно местните първенци са се представяли подобаващо, като за пред "величество".
- При една от поредните срещи ... Фердинанд подпийнал и изпадайки в предразположение към верноподанниците си ги пита: Искам да ви направя подарък - Какво избирате измежду ... да ви прекарам ж.п.линия, или да даря елитен бик ?

- Местните велможи предпочели бика (!) така че сега имат Станция за елитно семепроизводство ... a от бивш Митрополитски център остават малко градче, като съответно Самоковско-софийската епархия, седалището и се измества в София(която към това време е била доста западнала и по-назад от Самоков) ! :)

- По*здрави !



цитирай
6. leonleonovpom - Ами истина е, въпреки риска да си ...
13.01.2013 14:52
Ами истина е, въпреки риска да си навлека гнева на сегашни поморийци. .Поморие дълго време е бил главен град на Южното Черноморие и е нямало как проектантите на линията да го неглижират.Все пак това е донякъде нормална реация на сблъсък с новото и непознатото, а пък и интереса клати феса.......
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016335
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031