Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2013 19:04 - Из недалечното минало на Поморие
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 4451 Коментари: 7 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди време моята колежка от Поморие - Зоя Куцарова, знаейки за увлечението ми към историята, ми предостави няколко снимки, свързани с ученическите години на майка й и разбира се, с близкото минало на града.

   Те ме развълнуваха, защото на някои от тях  беше лелята на майка ми от Пещера – Фани (Фанко, с ударение на последната сричка по “пещерски”) Андонова Мулетарова, учителка по френски в Държавното девическо училище “Мария Луиза”, изпълнявала и длъжността директор в края на пребиваването си в Поморие.

   Това девическо училище е открито в началото на 30-те години и е тригодишен гимназиален курс.  Помещавало се е според сведения на съвременници на мястото на сегашната Анхиалска банка и бившия Градски комитет на партията. То е резултат на порасналите изисквания към жените – да не са само майки и домакини, но и добри възпитатели. Привлечени са добри преподаватели от цялата страна.

   Една от тях е и лелята на майка ми. На снимка 1 е в центъра на първия ред, открояваща се със стилния си бял тоалет – вече като директор през 1938 г. Всъщност нейното пребиваване в Поморие е по-скоро интерниране, каквото е било и на съименничката й, майка ми, десетина години по-късно.
image

   Тя е от известния борчески род Мулетарови. Властите в Пещера със сигурност са си отдъхнали при заминаването й, защото е била известна с прогресивните си разбирания.

   В семейството й  са били 12 деца. Бащата е имал възможност да изучи само едно от тях и измежду баба ми и леля Фанко, е избрал нея. Счел е, че баба ми, като една от красавиците на Пещера, няма нужда от образование. Така, че тя е висшистката на семейството, голямо за времето постижение.

   Все пак не е сбъркал. До такава степен беше отдадена на работата си, че се ожени едва след като се пенсионира. Властна жена, помня я от 60-те години, когато бях дете, волята и думите й бяха закон.

   В Поморие също в никакъв случай не са сбъркали, като са я привлекли, по спомените на бившите й ученици, реда и дисциплината, които е въвела са били железни.

   Десетилетие по-късно, когато пред майка ми е стоял въпросът, който бързо трябвало да реши – къде да отиде, в Поморие или Никопол, по категоричната препоръка на леля си избира Поморие. Решение – жизнено важно не само за нея. Защото за разлика от леля си се задомява и остава в Поморие.

   На същата снимка присъства и друга знакова фигура за Поморие – Николай Лъсков, първият седнал отляво. Това е бъдещият командир на отряда “Народен юмрук”. Той е и в центъра на сн. 2, заобиколен от своите възпитанички. Преподавал е телесно възпитание (физкултура). Снети са под Дома на миньора в Поморие, един пейзаж, който сега липсва, останал и той в миналото.
image

   Безспорно Лъсков е една от най-значимите личностти, живели някога в Поморие. Градът е давал и вселенски патриарси, професори, ректор на университет, но и той не е за пренебрегване.

   Човеът е живял с идеите си за времето, жертвал е живота си, това че неговите следовници са се провалили, вината е тяхна, а не негова.

   Не защитавам ни най-малко каквито и да са идеи, но все пак това е историята ни, не може нито да се върне назад, нито да се коригира. Грешно е да се зачерква, един вид като закон за осъждане на паметта, въведен в римско време по отношение на детронирания и екзекутиран император. А Лъсков освен политик е бил и отличен разностранен спортист, увлекъл масово в спорта и поморийските младежи.

   В никакъв случай не считам, че съм дал изчерпателно описание. Има и други лица, на сн. 3 също, които за мен са непознати и не мога нищо да кажа. Ще се радвам, ако някой разшири или допълни написаното.
image




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. shtaparov - Славни времена са били за България ...
08.01.2013 12:34
Славни времена са били за България по онова време,оптимистични времена! За разлика от сега...
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Интересни снимки, вероятно ако се ...
08.01.2013 16:50
Интересни снимки, вероятно ако се даде повече гласнос на постинга ще се види от повечие хора и някой може да разпознае своите роднини. Сложи в графата за тарговете името Поморие.
цитирай
3. leonleonovpom - Съгласен съм приятелю, народът е ...
08.01.2013 20:52
Съгласен съм приятелю, народът е бил единен, като това единство е постигнало върхо си пред1885 г след това през 1912г. , а сега можем само да се учим от гърците за поведение като народ в критични моменти За съжаление, не само мое ,горчивата истина е такава.
Поздрави!
цитирай
4. leonleonovpom - Права си Късна пролет, но има " ...
08.01.2013 20:56
Права си Късна пролет, но има " родолюбци", който и тук усещам ,че ми мътят водата. Аз не съм потребител в тази област и такива типове , които явно имат причини да ме заглушават успяват като добри потребители на бл бг.
Благодаря ти!
цитирай
5. debator - Дебатът между sparotok(Павел С...
10.01.2013 11:22
Дебатът между sparotok(Павел Серафимов) и Запорток(saportok) започва.
Всяка проява на смелост от страна на господин sparotok ще бъде адмирирана!
saportok очаква отговор,а желанията на Павел Серафимов са публикувани в блога ми.
Коментари няма да се допускат.Ако желае,sparotok също е свободен да публикува дебата в избран от него блог.
Моля,запознайте се с правилата,които са изцяло в полза на Павел Серафимов.
цитирай
6. leonleonovpom - Впечатлява ме протоколът, етик...
10.01.2013 20:59
Впечатлява ме протоколът, етикетът и майсторството на фотографа на първата снимка! Директорката е между кмета и попа и белият и тоалет се откроява сред преобладаващото черно. Не, че бялото изобщо липсва. То е така разположено, че е почти незабележимо. Връх на фотографско майсторство-марка КАЛЪЧЕВ!
цитирай
7. leonleonovpom - За Сапардок и Спародок- Паралел траки- гърци през вековете
12.01.2013 20:05
И двамата сте ми симпатични! Затова непредубедено!
Ще се помъча съвсем неутрално, гръкоманите да не забравят, че имам по гръцко от тях, да не им напомням приказката за султана.....
Така, гърците имат азбука, която ползват и траките. Тук има две крещящи несъответствия
1/ Гърците не са способни да бъдат благодетели на никого, камо ли на траките
2/ Те не са в състояние да извършат подобно дело, могат да ползват чужди постижения - става дума да съставят азбука. Фактът ,че не посочват конкретна личност-например Кирякос и Методиос е доказателство, че азбуката не е тяхно дело.Чие е тогава?!
Основния заподозрян са финикийците. Да, те са влезли в контакт с елините и траките и за търговията с тях е трябвало да ги ограмотят и да ги снабдят с финикийски знаци. Като вещи търговци направили са отначало първото, а след това и второто. Работата е била за тях, славата са оставили за другите, както е казал кралят- Слънце през 17-ти век. Ами подялбата е станала- славата за гърците-останалото за траките
Как се връзва това със сегашните условия! Ами нищо не се е променило, гърците са си гърци, а траките........българи. Гърците получиха помощи за Нова Година и по 400 евро харч парасъ за Коледа, а ние ,някой може ли да ми припомни какво?
Не правя генерални изводи, само паралели през вековете.
Не знам какво е трак , виждам ,че прилича на българин и не само прилича , ами има и пълно покритие с него!
Все пак мисля, че по гръцки, обединени можем повече! Не мога да забравя как един обикновен грък ми отвори очите. Не можех да си обясня безкрайните манифестации от ученици и студенти в Атина във връзка с пенсионната реформа. Нещо немислимо у нас , да не пиша коментарите. Гъркът недоумяващо , почти смаяно ми отговори, как така, в Гърция има гражданско общество. Какво повече?!
Поздрави и за двамата!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016772
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031