Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2012 13:42 - Има ли бъдеще историята на Земята
Автор: leonleonovpom Категория: История   
Прочетен: 5504 Коментари: 12 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                                             Иван Симеонов

 Досега често спекулирах ,че химията и историята имат връзка. Сега ще се помъча да покажа , че тази връзка съществува и то не само в химическия състав на античните монети
Връзката според мен е в нефта. Има две теории за произхода му- органична и неорганична. Органичната е ясна, нефтът е продукт от гниенето на умрели организми. Не знам защо, но още като студент прегърнах теорията за неорганичния произход на нефта- Земята сама си го произвежда и в това има логика, защото колко умрели животни трябва да се натрупат на едно място, за да се създаде находище от няколко милиарда тона нефт?! В тази насока отидох и по далече. Защо се налага Земята да го произвежда? Логически нефтът е смазка . Земята е съставена от плочи, които се движат и при сблъсъка им стават катастрофалните  земетресения. Следователно мястото на нефта е там, при мястото на сблъсъка. Ние хората сме много велики, а някои още повече.  Но реално сме едни паразити на повърхността на Земята.  При цялото си величие, реално ние не сме по велики спрямо Земята, отколкото въшката спрямо нас. Дотук с отклонението
Нефтът е смазка. При извличането му човекът вкарва на негово място вода, но тя не е с неговите свойства. Все пак дали е така?
Най-катастрофалните земетресения са в Япония, която освен , че няма почти никакви полезни изкопаеми , няма и нефт. Значи има логика. Извличайки нефта, човекът засилва вероятността за земетресения с разрушителна сила. Защото  живият организъм Земята в определен момент вече няма да е в състояние да влияе върху нарушеното от човека равновесие За момента изглежда, че кой знае каква опасност на тази база няма. Но експлоатацията се засилва все повече и повече ,и то не равномерно по цялата Земя , а на определени места. Рискът е голям и съществува.
Ако това е вярно,  какъв е изходът? Той е само един- спиране до минимум на добива на нефт и търсене на алтернативно гориво. Не съм чул досега за НЛО, движено с дизелов или бензинов двигател В противен случай, край на бъдещата история на Земята
Това е само мое лично мнение, може и да не е в правилната посока. Споделям го, без да задължавам или принуждавам някого да го приема 



Гласувай:
9



1. sparotok - !
06.12.2012 14:05
Хубава е идеята за намаляне на добива на нефт. Има достатъчно други алтернативи за гориво. В Черно Море има сероводород, който може да задоволи нуждите на света за голям прериод от време.

Технология за извличане на водород от сероводорода има, но трябва да се доразвие. Съмнявам се обаче, че в скоро време петролните гиганти ще позволят това...имат много да губят.

Поздрави!
цитирай
2. leonleonovpom - Благодаря Павел за коментара! ...
06.12.2012 15:26
Благодаря Павел за коментара!
Така е, съвременната икономика е преди всичко борба на интереси на големите акули. Зависи коя ще вземе връх.
Като за наситените и ненаситените мазнини. Аз като химик съм наясно, че ненаситените би трябвало да са по-полезни, като уловители на радикали, но позицията често се обръща-ту едните, ту другите. Причината е ясна-интереса клати феса.
Поздрави!
цитирай
3. sparotok - интереси
06.12.2012 16:56
leonleonovpom написа:
Благодаря Павел за коментара!
Така е, съвременната икономика е преди всичко борба на интереси на големите акули. Зависи коя ще вземе връх.
Като за наситените и ненаситените мазнини. Аз като химик съм наясно, че ненаситените би трябвало да са по-полезни, като уловители на радикали, но позицията често се обръща-ту едните, ту другите. Причината е ясна-интереса клати феса.
Поздрави!


Това, че сме сравнително малка държава може да се окаже предимство. С подходяща дипломация и политика можем да си извоюваме дори и привилегии.

На всеки е ясно, че ерата на нефта свършва, започва друга, това е неизбежно. разумно ще е политиците ни да се позаинтересуват за алтернативите и да нагласят своята позиция.


цитирай
4. leonleonovpom - Благодаря Павел, ти и още десетина ...
07.12.2012 14:36
Благодаря Павел, ти и още десетина човека сте причина да продължа!
Водородът наистина е алтернативно гориво, защото при горенето му се получава вода , а не токсични замърсители. Е има някои неудобства, свързани с техниката на безопасност,защото с кислорода в определени съотношения прави взривоопасни смеси, но все пак те не са непреодолими. Гравитацията е в основата на вселената-разположението и движението на небесните тела. Тя също може да е решение засега в областта на фантастиката
цитирай
5. saportok - Историята на земята има бъдеще, със ...
09.12.2012 19:23
Историята на земята има бъдеще,със или без Човека.
Но защо ако нефтът е с неорганичен произход,не можем да го добиваме?Би се очаквало да е лесно.
цитирай
6. leonleonovpom - Идеята в този случай е, че той не е ...
09.12.2012 20:15
Идеята в този случай е, че той не е резултат от гниенето на умрели животни, а Земята, подобно на жив организъм го произвежда за собствени нужди-за смазка на плочите. А че Земята е жив организъм показва фактът ,че се движи-едно основно негово свойство, на живия организъм. Когато човек се намеси в този процес, извличайки нефта, нарушава равновесието и идва моментът, когато Земята няма да успее да го поддържа. Резултатът на първо време ще са катастрофалните земетресения и свързаните с тях пожари, потопи. Видя се в Индонезия и Малайзия преди няколко години какво стана, в Япония наскоро
Щапаров, поздравявам те за прекрасните постинги и коментари на тема произход на българите!
цитирай
7. andorey - Привет и от мен! За пръв път чувам ...
11.12.2012 17:22
Привет и от мен!
За пръв път чувам за тази втората теория - че е възможно нефтът да не е с органичен произход... Много интересно...!
А темата за разумната експлоатация на природните ресурси е много дълга... Да се надяваме, че хората ще проявят достатъчно разум и ще престанат да режат клона, на който стоят ... : )
цитирай
8. leonleonovpom - Да Андрей, все пак съм химик и както в ...
11.12.2012 20:30
Да Андрей, все пак съм химик и както в историята и в химията съм привърженик на нестандартното. В химията на тази база имам само един, да го нарека провал, защото беше на изпит, но след време получих извинения от всички замесени. Изненадващо в историята са повече, но за съжаление не са от капацитети, а от празнодумци меко казано. Понеже в България назначиха капиталисти, сигурно има и назначени историци, какво да се прави.Никога не съм бил комунист , ама така е
Поздрави!
цитирай
9. leonleonovpom - Между 18 и 19 часа от пет различни ...
14.12.2012 21:08
Между 18 и 19 часа от пет различни компютъра влязох експериментално в този пост. След известно време приятели повториха опита. Резултат нулев. Повод за размисъл и за администратора. Сигурно това , което се случи никак не е случайно. Цензура нов тип ли е?!
цитирай
10. leonleonovpom - Ето и сега, нулева реакц;ия на бр...
14.12.2012 22:03
Ето и сега, нулева реакц;ия на брояча. е, какще е прочетен блогът 11 пъти, след като само аз и приятели сме влизали експериментално , или аз за коментари поне 30 пъти?!
цитирай
11. andorey - Здравейте г-н Симеонов! Ами с...
17.12.2012 12:13
Здравейте г-н Симеонов!
Ами статистиката в блог бг понякога закъснява, т.е. актуализирането на данните идва след няколко часа или дори повече. Поне аз така съм забелязал. Същото важи и за комтарите, пуснати или изтрити - и те не изчезват веднага...
Също така имайте пред вид, че при такава смяна на профила и регистрацията не може всичко изведнъж да тръгне гладко. А и мисля че първите ви постинги доста ви "разглезиха" в това отношение - с необичайно висока посещаемост и рейтинг : ) Това е приятелска забележка, надявам се да я разберете правилно и да я приемете добре.
Но не се притеснявайте, ако пускате постинги редовно, рейтингът и посещаемостта ще се оправят...
Поздрави и успехи!
цитирай
12. leonleonovpom - Благодаря Андрей! Знам, че си ...
17.12.2012 20:53
Благодаря Андрей!
Знам, че си истински приятел, какво повече мога да добавя?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom
Категория: История
Прочетен: 1016907
Постинги: 84
Коментари: 2355
Гласове: 7087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031