Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2012 21:10 - „Народе????” или как четем Васил Левски повърхностно!
Автор: jorosavov Категория: История   
Прочетен: 19548 Коментари: 9 Гласове:
10

Последна промяна: 01.02.2015 18:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

 

 

Този текст няма за цел да интерпретира написаното от Васил Левски „Народе????.’’ Основната цел тук е да се покаже острата необходимост от нов прочит на документалното наследство на Левски. След запознаване с обширен текстов материал на различни автори, интерпретирали написаното от Левски от една страна и от друга примерите от автентични писма на Апостола, които съм приложил, съвсем адекватно отправям обвинение! Обвинявам в повърхностно четене на документалното наследство на Васил Левски и в субективно изказване/писане на мнения след недопустимо вадене извън контекста!

 Но както е добре известно, всяко действие поражда противодействие или направо казано не издържах на поредната провокация. Провокация, според мен, но всъщност една статия на български професор, където той излага съжденията си за причините, поради които Левски е написал това „Народе????.Tова беше, както се казва, само върхът на айсберга, защото който и текст да прочетем с разсъждения по това „Народе????.”, изводите ще са почти еднакви и спазващи една линия – колко е отчаян Левски от нас – най-общо казано.

 Нека сега да направим нещо различно! Да излезем от налагания стереотип на мислене по това „Народе????.”, написано от Васил Левски на стр.53 от джобното му тефтерче. Ще ме запитате как да го направим като то – написаното – е кратко и до болка показателно?

 Как ли? Заповядайте в моя свят на мисли за Васил Левски! Свят, който се гради отдавна и няма край. Свят, който допуска всичко написано за Левски, но си е създал един механизъм да усеща пошлостта и да я изпраща там, където й е мястото. Сложно предвид субективността на мненията, но когато има принципи и факти – нещата минават по-гладко.

 И така! Смея да твърдя, че познанията ми относно живота, дейността и личността на Васил Иванов Кунчев – Левски не са малки. На тази база имам съставено мнение по повечето въпроси, свързани с него. Съществува нещо, което винаги съм смятал за не на място и ме е притеснявало. Разбира се, притеснението идва от различните интерпретации и мнения на дори видни наши личности. Още по-тежко става, ако човек се поразходи из необятния свят на Интернет.

 Но нека конкретизирам! Това „Народе????.” за мен не се вписва в цялостната картина! Или по-скоро то си е на място, но преобладаващите разсъждения върху него определено не са! Лошото в случая е, че четем, попиваме и не мислим. Васил Левски е най-последователният, методичен и прецизен в предначертаното изпълнение на поставена си цел български революционер. В достигналите до нас автентични документи, в личното му тефтерче – никъде не може да се обособи разпиляна мисъл, несвързана с предходен текст. Дори в тефтерчето му сякаш нещата са тематизирани в отделни страници. Защо тогава хора, запознати с прецизността му, акцентират върху конкретна дума и буквално я вадят от контекста? Колко от вас знаят какво друго съдържа тази 53-та страница? Сигурен съм, че малцина, защото върху останалите точно шест думи никой не е разсъждавал. „Народе????” приковава вниманието и отпушва няколко любими български начинания – да се очерняме; първосигнално да виждаме негативното; да забравяме основното.

 Да се разсъждава по написаното от Левски „Народе????.” е трудно и непосилно начинание. Много автори обаче са го правили и е абсолютно сигурно, че опитите ще продължат. Загадъчното винаги предполага интерес и опити да бъде разкрито. Колкото и да разсъждаваме по написаното, трябва да е ясно едно - само Васил Левски е знаел какво точно е имал предвид! Всичко друго са опити да се доближим до неговото емоционално състояние в онзи момент на изписването и да прозрем мислите му.

 Разбира се, всеки има право на мнение и възможност да го изкаже/напише свободно, но тук някак избуява в мен думата КОРЕКТНОСТ! Когато говорим, пишем или мислим за Левски, е задължително да го правим коректно! Не мислите ли? Не му ли дължим поне това? Коректността тук задължава, когато тръгваме да разсъждаваме по това „Народе????.”, поне да сме запознати с документите, останали ни от Левски. Те не са много. Съдбата си е казала своята тежка дума и до нас са достигнали точно 256 документа – автографи, диктувани текстове, документи, съставени с участието на Левски, преписи, фотокопия, публикации и снимки. Не само трябва да сме запознати с тях, но и да ги пазим като зениците на очите си!

 Сред писмата на Левски са и онези негови мисли, които всеки е чувал и е крайно време да започнем не само портретите му да си закачаме по стените, а и да вникваме в тези мисли и да започнем да градим с тях основите на онази чиста и свята република, в която той е вярвал!

 Доста патетично се отклоних, но е време да ви запозная с основното! Акцентът, че трябва да сме запознати с документите на Левски, преди да започнем да разсъждаваме по това „Народе????.”, не са празни приказки или мои прищевки!

 От примерите, които ще посоча сега, става пределно ясно едно – използването на въпросителния знак при Левски не е еднозначно и в много случаи не отговаря на правописните норми в тогавашния, пък и в днешния български език. Не отговаря на правилата за характерната употреба на този знак!

 

Първото несъответствие открих отново в тефтерчето му. Реших да разгледам и негови писма и, след като го направих, вече бях сигурен, че става въпрос за нещо повтарящо се и можещо да се обособи като определен стил на писане на Васил Левски, при който той поставя въпросителни съвсем не където би трябвало да им е мястото. Именно тук ще приложа и първия пример. Той не е случайно подбран от мен за начало. Тук ще видите отново, макар и разпръснати, четири въпросителни. Оставям на вас да прецените на място ли са:

image

Това е част от писмото на Левски до Филип Тотю от 1 март 1871 година. Тук прилагам и другите примери от същото писмо:

image


image


image


image

Предполагам съм ви заинтригувал, но ще кажете, че не може да се обобщава за наличие на тенденция само от едно писмо. Определено ще сте прави, но аз няма да спра до тук:



из писмо на Васил Левски до Данаил Попов от 11 април 1871 година:

image


image


image


           из писмо до Данаил Хр. Попов в Турну Мъгуреле 5 февр. 1871 г

image


image


image




         

из писмо до Данаил Попов от 10 май 1871 година:

image


из писмо до Данаил Попов от 16 септември 1872 година:

image



 

           из писмо-инструкция до ЧБРК в Татар Пазарджик от 28 ноември - 1 декември 1872 година:

 

image


        Ще завърша с две страници от тефтерчето на Левски, откъдето е именно това „Народе????.”:

 

image



След приложените примери от седем писма на Левски, надявам се съм ви убедил, че нееднозначната употреба на въпросителната от Апостола не е инцидентна, а повтаряща се и преминаваща в определен негов стил. Тук оставям на всеки сам да прецени в какви моменти се слага тази въпросителна. Все пак ще изкажа и моето мнение, а то е, че на почти всички места, където е налице въпросителната, можем да усетим емоционална приповдигнатост и то с положителен знак. Акцентиране на обвързаност, съзната принципна натовареност, акцентиране на личностно разбиране. Тук всеки може да довърши съобразно онова, което е прочел в тези писма.

 Като извод обаче е ясно едно – нямаме право еднозначно да тълкуваме това „Народе????.” Още по-малко имаме право повърхностно да разчитаме в него отчаянието на Васил Левски от нас – неговия народ! Левски е и ще си остане най-вярващият в собствените ни сили българин! Най-вярващият в народа ни човек, който с всеки свой 
ход или мисъл показва това по категоричен начин!

 Остава ни само и ние да се заразим с неговата вяра и да се абстрахираме от всички онези, които са се опитвали и се опитват да ни насаждат с това „Народе????.” колко отчаян е бил Апостолът от нас! Признавам си – правил съм го и аз в свои писания и мисли, но точно затова сме хора, защото грешим, а тук цялостният досегашен подход към разсъжденията по това „Народе????.” е сбъркан!

 Споделих с вас това мое малко откритие сред автентичните писмата на Левски. Ще се радвам да съм събудил във вас мисли, които да ме допълнят или оборят – кое от двете за мен няма значение! Важното е все повече да се мисли и говори за Васил Левски!



гр. София                                           автор: Георги Савов

21 март 2012 г.                                   редактор: Станислава Миланова







Гласувай:
10



1. анонимен - Браво, Жоре!
22.03.2012 22:38
Поздравявам те за изразената лична позиция! Абсолютно си прав - тепърва ще преоткриваме писменото наследство на Апостола! Вярвам също, че групата във Фейсбук "Времето е в нас и ние сме във времето" е мястото, където това се случва! Мисля, че ти си причината за това!! Отдадаността ти на тази кауза за мен е очавадна и вдъхновяваща. Левски се е посветил на Отечеството си, това значи и на народа си. Бих те помолила да развиеш своето мнение и за другите места, където си открил въпросителни. Какво отчаяние, за човек, който категорично заявява"Ако загубя - губя само мене си" ... Чакам следващата ти публикация!
цитирай
2. анонимен - Юлия Николова - автор на горния коментар
22.03.2012 22:41
съжалявам, не бих искала да остана анонимна, просто не видях опция къде да изпиша името си.
цитирай
3. анонимен - "Епопея на незапомнените"
23.03.2012 00:52
Епопеята на незапомнените герои от Априлското Въстание 1876 очаква своя Георги Савов да я препрочете НЕПОВЪРХНОСТНО и ни изуми с откритията си. А аз бих му помагал с каквото мога искрено и съвестно в името на истината свята. Дончо Дончев doncho.s@abv.bg GSM; 0889034603
цитирай
4. анонимен - Георги напълно съм съгласна с тв...
23.03.2012 12:56
Георги напълно съм съгласна с твоите разсъждения. Ние не можем да сме сигурни какво е искал да покаже Левски с тези препинателни знаци. Въпросителният знак може да означава много неща:
Може да значи, че говорещият търси информация, въпросителен знак се използва и когато искате да превърнете едно изявление в запитване, което означава, че говорещия се надява на отговор, може да означава и търсене на съгласие.
Но едно е сигурно, в никакъв случай не е знак за съмнение или отчаяние. В противен случай той нямаше да продължава да пише и да организира. Щеше просто да спре и…..не се знае какво щеше да се случи.
цитирай
5. анонимен - Много заинтригуваща интерпрет...
23.03.2012 21:35
Много заинтригуваща интерпретация на този известен израз, Жоро... Адмирации за оригиналните размисли, подкрепени със солидна аргументация !
Така е - и четирите въпросителни, и точката след тях - съдържат нюанси, различни от клишираните разсъждения,които сме приемали безусловно ... Признавам - не бях се замислила за това.
Подкрепям изразената ти тук теза. На Народа Левски посвещава целия си кратък земен път... Съзнателно!
цитирай
6. tsanynka - Поздравления
24.03.2012 04:03
за постинга!
Въпросителните могат да бъдат всичко друго ,но не и израз на отчаяние...Какво отчаяние у човек,заредил с оптимизъм цял един народ?!
цитирай
7. анонимен - Поздравления Българино!
29.03.2012 23:17
Какво ще правим с тези, които спряха да четат. Лошото е, не че четат повърхносттно, а че не четат изобщо!

Делото на Дякона не е довършено ?
цитирай
8. анонимен - Интересен прочит
18.07.2012 11:54
Интересен прочит на тази страничка от тефтерчето на Апостола. Определено е още по-задължаваща към личността и делото на Васил Левски.
цитирай
9. drislio - Така би трябвало да се подхожда и ...
16.10.2012 19:33
Така би трябвало да се подхожда и според мен - повече с аналитичност отколкото с дефолтното - абе за нищо не ставаме. Защото ставаме! И ми иде да пусна една българска тук хахах :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: jorosavov
Категория: История
Прочетен: 551167
Постинги: 57
Коментари: 217
Гласове: 557
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031